beste zelfhulpboeken 2

De 11 beste zelfhulpboeken die mij altijd zijn bijgebleven

 • 8 juli 2024
 • 7 Reacties

Mijn collectie op kleur gesorteerde zelfhulpboeken groeit haast met de maand. En sinds ik de trotse eigenaar ben van een Storytel-abonnement, stijgt het aantal gelezen zelfhulpboeken al helemaal in rap tempo in huize Veul. De afgelopen 5 jaar heb ik heel veel zelfhulpboeken verslonden. Sommige legde ik na 15 pagina’s al lichtelijk gefrustreerd weg; van andere boeken was ik er serieus sip over als ik mijn ogen over de allerlaatste woorden liet gaan. Welke boeken tot die laatste categorie behoren? Als ware zelfhulpjunkie deel ik met veel plezier de 11 beste zelfhulpboeken die ik de afgelopen jaren las.

Mijn top 11 beste zelfhulpboeken

Ik mag dan verslaafd zijn aan zelfhulpboeken, ik lees zeker niet alles wat los en vast zit. Een kritische lezer kun je mij wel noemen. Daarom heb ik ook Storytel genomen: een luisterboek vroegtijdig wegklikken is minder erg dan een boek waar je twee of drie tientjes voor hebt betaald. Want ja, ik ben zo iemand die soms al na 20 pagina’s een boek weglegt om het er nooit meer bij te pakken. Ik houd bijvoorbeeld niet zo van al te filosofische zelfhulpboeken zonder praktische tips en voorbeelden. En als een boek juist eindeloos strooit met wetenschappelijke feiten, gaat ook dat me na een tijdje vervelen. Ik ben dol op praktische zelfhulpboeken, het liefst doorspekt met persoonlijke ervaringen of herkenbare voorbeelden van anderen, zodat je je niet de enige voelt die dé handleiding van het leven nog niet heeft gespot.

Met enige moeite (keuzestress!) heb ik uit mijn zelfhulpboekencollectie een top 10 beste zelfhulpboeken weten te selecteren. Dit zijn 11 boeken die een hoop raderen in mijn hoofd in gang zetten, waarbij ik lijstjes vol aantekeningen meeschreef of waarvan ik me nog altijd indrukwekkende passages weet te herinneren. Wie weet zit jouw volgende zelfhulpboek voor op je nachtkastje ertussen. En laat het zeker weten in de reacties als jij nóg een geniale zelfhulpboeken-tip hebt. Mijn kleurrijke boekenkast en digitale Storytel-leesplank kunnen nooit vol genoeg zijn.

1. Onderweg

Onderweg is met stip op #1 het aller-allerbeste en mooiste zelfhulpboek dat ik ooit las. Alhoewel het woord ‘zelfhulpboek’ niet helemaal recht doet aan wat dit boek is. Het is de autobiografie van Bente, die vertelt over de periode waarin ze gebukt ging onder heftige paniekaanvallen en een burn-out én over haar weg daaruit. Toen ze naar eigen zeggen in duizend scherven uit elkaar lag, besloot ze de Camino te wandelen. Het werd niet alleen een onvergetelijke wandeltocht met veel bijzondere verhalen, maar ook een reis onderweg naar zichzelf. Gaandeweg gaat Bente steeds meer beseffen dat ze jarenlang had geprobeerd te leven als een extravert en alles gaf om te voldoen aan de verwachtingen van de buitenwereld. In plaats van een leuk leven, bracht het haar vooral een versie van zichzelf die ze niet was én complete uitputting. In haar zoektocht naar zichzelf ontdekt Bente dat ze niet gek is, maar gewoon introvert. En ze leert hoe ze meer kan leven op haar manier.

Het is een boek vol kwetsbaarheid en eerlijkheid, zonder schaamte. Bente deelt goudeerlijk (en toch met de nodige luchtigheid) over haar grootste dieptepunten en ook over hoe ze zichzelf scherf voor scherf weer aan elkaar puzzelde, in een andere vorm dan eerst, maar vooral meer als zichzelf. Het boek is zo fijn geschreven dat je er als een tornado doorheen gaat. Ik had het in een paar dagen uit. Tegelijkertijd doe je tussen de regels door allerlei mooie inzichten op en barst het boek van de doordenkers die je ook zelf anders naar dingen laten kijken. Zeker voor mij als mede-introvert, die zich vroegâh ook graag extraverter voordeed dan ze is, zat er veel herkenning in het boek.

Het boek voelde als een warme deken van zelfacceptatie. Het is oké dat je bent zoals je bent. Je hoeft niet anders te zijn of te worden. Stop met jezelf allerlei verkleedoutfits aanmeten om maar in de verwachtingen van anderen te passen. Start met zoeken naar jezelf.

beste zelfhulpboeken 6

2. Nooit meer te druk

Nooit meer te druk was een van de eerste zelfhulpboeken die ik las en het is me altijd bijgebleven. Het boek gaat over precies dat wat je bij de titel verwacht: hoe je je leven (en vooral je mindset!) zo aanpast dat je nooit meer “Nogal druk!” hoeft te antwoorden op de vraag “Hé, hoe gaat het?”. Het mooie aan dit boek vind ik dat het geen praktische timemanagement-gids is, maar dat de focus ligt op het idee van “druk zijn”. Waarom wil je druk zijn of waarom lukt het niet om niet druk te zijn? De auteur, Tony Crabbé, is bedrijfsspsycholoog en onderbouwt veel van wat hij zegt ook met wetenschappelijk onderzoek.

Wat ik uit dit boek leerde, is dat druk zijn vaak een keuze is. Misschien geen bewuste keuze. Het voelt soms alsof afspraken zich automatisch in je agenda wurmen en alsof ‘Nee’ geen optie is als je schoonmoeder iets van je vraagt. Maar hij benoemt dat je ook andere keuzes kunt maken.

Het boek liet me ook inzien dat we in een maatschappij leven waarin druk zijn de norm is. Minder druk zijn betekent ook daarmee breken. “Gaat goed, lekker druk!” is haast een geaccepteerd antwoord op de vraag “Hoe gaat het met je?”. En als je een keer niet druk bent en je ouderwets verveelt, zou je je daar haast voor schamen. Deze schrijver zette me aan het denken dat het allemaal begint met je mentaliteit. Waarom vind jij het lastig om niet druk te zijn? Waarom voelt het als de norm om veel tegelijk te doen? Waarom voel je je verplicht om ook na werktijd nog je laptop open te klappen? Hoe kun je dat alles anders doen? Dáár ligt al een wereld van verschil, meer dan je met een cursus over leren plannen kunt bereiken.

3. Iets met grenzen stellen

Ik heb er nooit een geheim van gemaakt dat grenzen aangeven mijn zwakte is. Ik ben er al 100x beter in dan toen ik nog als 20-jarige door het leven huppelde, maar nog regelmatig roept Bart me na “Je bent echt weer te lief!“. Bijvoorbeeld als ik toch te snel iets toezeg, besluit om een kwetsende opmerking maar gewoon te negeren of mensen laat voordringen in de supermarkt zonder er iets van te zeggen. Als je daar iets van herkent, dan word je van deze praktische grenzen-stel-handleiding vast net zo blij als ik.

Waarom ik Iets met grenzen stellen tot de beste zelfhulpboeken reken? Omdat de auteur aan de ene kant een superpraktisch boek heeft geschreven met goede (en verrassende!) tips waar je echt iets mee kunt, en aan de andere kant ook zichzelf kwetsbaar opstelt. Iris Posthouwer presenteert zichzelf niet als dé assertiviteitskoningin die het allemaal wel weet, maar laat juist zien dat ze zelf ook veel door vallen en opstaan heeft geleerd en hier ook ooit haar grootste uitdaging in had.

Ik heb onwijs veel geleerd uit het boek over hoe je op een fijne manier grenzen stelt, zonder dat je meteen boos of onaardig hoeft te worden. Een les die ik altijd heb onthouden uit dit boek is de “spinazietoon”. Als je iemand wilt aanspreken, kun je dat ook op een “Hé psst, klein dingetje…”-manier doen. Zoals je dat ook zou doen als je iemand wilt tippen dat diegene een stukje spinazie tussen zijn tanden heeft! Ook een handige tip vond ik dat je alternatieven kunt aandragen. Je kunt misschien niet een hele middag langskomen op de koffie, maar misschien lukt een uurtje bellen wel. Of je kunt je collega niet zelf uit de brand helpen, maar wie weet ken je een freelancer die te hulp kan schieten.

De jongen, de mol, de vos en het paard

4. De jongen, de mol, de vos en het paard

Als je dit boek nog niet kent of hebt, dan is dit sowieso een aanrader voor in je boekenkast (of om zelfs tentoon te stellen op de eettafel). De jongen, de mol, de vos en het paard is geen gewoon zelfhulpboek. Het is een prentenboek met heel korte tekstfragmenten. Die vormen allemaal bij elkaar een lopend verhaal, dat ook enig is om aan je kind voor te lezen. Maar het is in mijn ogen een boek om vooral niet in één ruk uit te lezen en dan in de kast te laten staan, maar om er regelmatig bij te pakken en dan op een willekeurige pagina open te slaan. Grote kans dat het boek precies openvalt op een pagina met precies de juiste rake woorden!

Wat het boek zo mooi maakt, is dat elk tekstfragment een waardevolle quote op zich is. Ik pak het er regelmatig bij als ik in een onzekere bui ben of ergens over in zit. Het boek weet me altijd op te beuren of frisse moed te geven. Tegelijkertijd zijn de quotes in het boek zeker niet de dooddoeners die je al kent van tegeltjes en ansichtkaarten. Het zijn stuk voor stuk unieke quotes die je echt aan het denken zetten en soms op meerdere manieren te interpreteren zijn. Niet zweverig, wel ontzettend mooi! Mijn favoriete quotes uit het boek? Daarover schreef ik al eens een artikel met mijn mooiste lessen uit De jongen, de mol, de vos en het paard.

Tip: het boek ‘Grote panda en kleine draak’ is ook een heel leuk alternatief voor ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’. Het boek bevat ook talloze mooie inzichten in combinatie met prachtige prenten. Nog zo’n quote-boek dat ik er maar al te graag vaak bij pak!

beste zelfhulpboeken 5
beste zelfhulpboeken 9

5. De kracht van keuze

Dit zelfhulpboek las ik pas laatst. Het gaf me zoveel stof tot nadenken dat ik na dit leesvoer zelfs een artikel schreef over moeite met keuzes maken, gebaseerd op de wijsheden die psycholoog Kelly Weekers in dit boek deelt. De belangrijkste boodschap in De kracht van keuze is dat sommige dingen in het leven het gevolg zijn van jouw keuzes of juist van keuzes die je niet hebt gemaakt. En dat je eigen pad bewandelen in plaats van kiezen voor de verwachtingen van anderen of voor wat jij denkt dat “hoort”, ook een kwestie is van durven kiezen.

Voor mij voelde het boek als een liefdevolle schop onder je kont om vaker te doen wat jij wilt en waar jij je goed bij voelt. En ook om je leven minder het gevolg te laten zijn van alle druk die je van buitenaf voelt of van de druk die je jezelf oplegt.

Kelly is een no-nonsense-psycholoog die je leert om anders te kijken naar de keuzes die je op dagelijkse basis maakt (of niet maakt). Zo helpt ze je op een cheerleadende manier om te ontdekken wat jij wilt en daar ook voor te kiezen. Ik heb talloze waardevolle inzichten uit haar boek opgedaan. Anderen zullen misschien zeggen dat het boek barst van de clichés. Maar grappig genoeg heeft Kelly het zo opgeschreven dat sommige inzichten pas door haar boek echt bij mij konden landen. Sinds dit boek ben ik me er veel bewuster van dat elke ‘Ja’ of ‘Nee’ die ik uitspreek een keuze is. En dat ook te volle agenda’s of weekenden vaak het gevolg zijn van mijn keuzes (of het gebrek daaraan). Soms lopen dingen zoals ze lopen, maar dan probeer ik er alsnog iets van te leren voor de volgende keer. Wat kan ik dan anders doen?

6. Steeds leuker

Als er een blogger is die vrolijk in het rond strooit met aanstekelijke positiviteit, dan is het wel Jelle van So Chicken. Hij heeft al zijn inzichten over leuker, lichter en mooier leven gebundeld in zijn eerste boek Steeds leuker. Het boek is ontzettend vlot geschreven en bevat veel leuke woordspelingen en tot de verbeelding sprekende metaforen. Maar vooral wakkert het boek je positiviteit stevig aan. Het is heerlijk nuchter geschreven, dus ik kan me voorstellen dat het voor iedereen een fijn zelfhulpboek kan zijn. Ook als jij denkt “Mwah, ik ben niet zo’n zelfhulpboekenjunkie”, is dit boek er één dat ik met een gerust hart durf aan te raden.

Het boek helpt je vooral om overbodige ballast eens lekker uit je rugzak te kieperen en kleine stappen te zetten richting een leuker leven. Allemaal lekker nuchter en met een flinke dosis humor die alleen al goed is voor een glimlach op je gezicht. Wat me vooral uit het boek is bijgebleven, is het inzicht dat veel zelfhulpboeken barsten van de open deuren – ongetwijfeld ook dit boek – maar dat het vooral een kwestie is van DOEN. Het gaat er niet om of je de kennis uit dit boek al hebt. Nee, ga je die open deur ook door? Zet je een stap? Doe je dingen anders dan hoe je ze deed? Daar spoort Jelle er op zijn unieke, vrolijke en grappige manier toe aan op elke pagina van dit boek. In mijn ogen een verfrissende titel tussen de vele zelfhulpboeken!

beste zelfhulpboeken 7

7. De edele kunst van not giving a f*ck

Het schijnt dat De edele kunst van not giving a f*ck een boek is waar je helemaal weg van bent óf dat je haat. Ik behoor tot die eerste categorie, maar kan me de haters in de bol.com-reviewsectie ook wel voorstellen. Het boek is nogal recht voor z’n raap geschreven en het woord ‘f*ck’ valt regelmatig tijdens het lezen. De auteur mag dan stellig zijn, hij heeft in mijn ogen ook wel echt een punt.

Dit boek is nogal een tegendraads exemplaar tussen alle andere zelfhulpboeken. Het boek gaat erover dat je kritisch leert te zijn in waar je wel en niet een f*ck om geeft. Ja, er gaan dingen mis. Je maakt fouten. Mensen maken stomme opmerkingen. Maar maak jij je daar druk om of lukt het je om die dingen soms ook maar gewoon voorbij te laten gaan?

Het boek is heerlijk humoristisch geschreven. Met lekker veel overdrijving en voorbeelden die je soms wel en soms juist totaal niet herkent. De boodschap is vooral dat je niet te veel moet geven om dingen waar je toch niets aan kunt veranderen, zodat je aandacht en energie overhoudt voor waar je wél invloed op hebt. Een heel down-to-earth-zelfhulpboek dat volgens de auteur Mark Mason overigens verre van een zelfhulpboek zou moeten zijn. Maar met de inzichten en theorieën leer je er toch echt een hoop van over jezelf en omgaan met het alledaagse. Soms is het een tikkeltje grof, maar mede daardoor is het wel een boek dat opvalt en blijft hangen.

beste zelfhulpboeken 4

8. Fuck the quarterlife crisis

Sorry, we blijven nog even in het fuck-rijtje. Fuck the quarterlife crisis is een heerlijk laten-we-de-ballen-laag-houden-boek dat voor elke millennial een verademing zal zijn. Hoezo dat? Nou, omdat het boek laat zien dat ook mede-twintigers en -dertigers echt niet alles op orde hebben. De quarterlife-crisis is de nieuwe midlife-crisis. Steeds meer twintigers en dertigers (de millennials van nu) worstelen met dilemma’s, hoge verwachtingen van buitenaf en perfecte plaatjes die je dagelijks in Instagram-feeds worden gepresenteerd. Of je nu wilt of niet, je slaat toch al snel twijfelen hoe goed of niet jij het voor elkaar hebt terwijl je met Netflix inmiddels uitgespeeld en je pyjama nog aan op de bank zit. Ben je dan echt de enige? Nee dus!

In het boek deelt Femke haar eigen verhaal over de onzekerheden, dilemma’s en struggles die veel (bijna) dertigers wel herkennen. Daarbij gaat ze in op vier thema’s: social media, succes, relaties en geluk. Ook gaat ze in gesprek met coaches, wetenschappers en andere ervaringsdeskundigen die hier wel raad mee weten. Het is geen levenshandleiding voor wie het even niet meer weet. Wel een feest der herkenning voor iedereen die soms bang is de enige te zijn die maar wat aanmoddert in het leven!

Het boek is met ontzettend veel humor en luchtigheid geschreven, dus je gaat er als een trein doorheen. Het belangrijkste wat het boek me leerde? Niemand is perfect, niemand heeft alle antwoorden, niemand heeft alles dik op orde en niemand is zo überhappy en fantastisch als zijn social-media-accounts doen geloven. Dus voel je daar niet alleen in en laat je niet gek maken.

9. Ik moet nog even kijken of ik kan

Ik moet nog even kijken of ik kan van Liesbeth Smit was een van de eerste boeken die ik las toen ik tot de ontdekking was gekomen dat ik introvert ben. Alleen al de introversie-bingokaart voorin het boek was een feest der herkenning, maar de rest van het boek is dat zeker ook. Dit boek is een aanrader voor iedereen die introvert of ambivert (= deels introvert, deels extravert) is. Het boek laat – met veel leuke voorbeelden – zien dat jij niet de enige bent die soms liever thuis de couch potato uithangt dan zondag óók nog langs een vriendin te moeten. En je bent ook niet de enige die soms ernstig de behoefte voelt om onder de bank te duiken als er onverwachte visite voor de deur staat (de horror!).

Dit boek leert je wat introversie nu eigenlijk is, dat het een doodnormale eigenschap is en ook hoe je ermee omgaat. Het boek is niet alleen Liesbeths verhaal over haar eigen introversie; ze haalt er ook wetenschappelijke inzichten bij en strooit rijkelijk met fijne lijstjes en schema’s. Het is een nuttig en ook zeker vermakelijk boek om te lezen. Ook leuk om te geven aan mensen uit je omgeving die niet precies weten wat introversie is (of om passages uit door te sturen).

Kernboodschap van het boek: er is niets mis met je. Je bent perfect oké met je introverte kanten.

beste zelfhulpboeken

10. Mag ik even mijn aandacht?

Dit boek gaat over gezond egoïsme. Oftewel: kiezen voor jezelf op een manier die niet asociaal maar vooral gezond is. Inger Strietman is expert op het gebied van gezond egoïsme. In haar boek ‘Mag ik even mijn aandacht?’ vertelt ze hoe je jezelf weer op #1 kunt zetten in een wereld vol verwachtingen waarin je misschien geneigd bent altijd met iemand of iets rekening wilt houden.

Het boek is er vooral voor pleasers (hoi hoi!) en biedt je een fijne houvast om wél te kiezen voor jou. Het laat je zien hoe je vaker voor jezelf kiest op een manier die niet ten koste gaat aan anderen, maar waar je vooral zelf veel baat bij hebt. Het is een niet te lang boek met praktische tips en voorbeelden. Lekker recht voor z’n raap en een goede stimulans om toch vaker ‘Nee’ te zeggen, niet te gaan, dingen te laten rusten of er nog even op te broeden voordat je direct jouw behoeften aan de kant schuift voor de ander.

Tip: het boek is onlangs herzien. De nieuwe editie heet ‘Gezond egoïsme’ en heeft de toepasselijke ondertitel ‘Kiezen voor jezelf in een wereld die continu om aandacht vraagt’.

11. Je bent al genoeg

Auteur Thijs Launspach is als psycholoog gespecialiseerd in millennials. Ik las van hem ook al eens het fijne, verhelderende boek ‘Fokking druk’, maar vond dit tweede boek van zijn hand nóg beter. Je bent al genoeg is een boek dat lekker tegen de stroom ingaat. Het boek laat je afstappen van doelen die groots, grootser, grootst zijn en van de gedachte dat je er maar harder aan moet trekken als je niet hebt wat je wilt. Zoals Thijs het zelf hilarisch verwoordt in zijn flaptekst: “De weg uit de ratrace is niet een ijsbad of meditatiecursus, maar leren vertrouwen op onszelf en op elkaar”.

Thijs laat zien dat we leven in een wereld waarin het altijd beter, productiever, mooier, succesvoller, gelukkiger of wat dan ook kan. Dit boek helpt je vooral af van het idee dat je continu aan jezelf zou moeten werken om maar de aller-allerbeste versie van jezelf te worden. Want wat als het nu al goed genoeg is en de sleutel hem juist zit in je eigen bizar hoge verwachtingen laten varen? Thijs Launspach vertelt hierover op een luchtige manier en met veel wetenschappelijke inzichten (zonder dat het storend wordt).

Het boek deed me beseffen dat – hoe leuk het ook is om in het ene na het andere zelfhulpboek te duiken – je jezelf ook regelmatig mag inprenten dat je ook zonder die nieuwe inzichten, nieuwe successen en nieuwe topprestaties al hartstikke genoeg bent.

Ken jij nog een mooi zelfhulpboek dat ik absoluut eens zou moeten lezen?

De links naar bol.com zijn affiliate links.

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona 8 juli 2024 op 7:20 am - Beantwoord

  Mooi lijstje, eerlijk gezegd heb ik zelf niet zoveel met zelfhulpboeken er zijn er mijns inziens (te) veel. Een boek wat ik wel heel mooi vond (en je zijdelings kunt zien als zelfhulpboek) is Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim, ik vond het een bijzonder boek met inspirerende teksten waar je lang over na kunt denken en je leert om met een andere visie naar (dagelijkse) dingen te kijken.

  • Romy 8 juli 2024 op 12:20 pm - Beantwoord

   Oeh ja, dat boek lijkt me ook ontzettend mooi om nog eens te lezen. Ik ken meerdere mensen die er heel enthousiast over zijn. Het doet me trouwens een beetje denken aan ‘De mol, de jongen, de vos en het paard’. Dat is ook geen stereotypisch zelfhulpboek en lijkt wel een beetje in hetzelfde straatje te passen.

 2. Daenelia 8 juli 2024 op 8:43 am - Beantwoord

  Het is niet mijn favo-genre, zeg maar. Ik heb met een open mind je lijstje doorgenomen, maar het bevestigde voor mij alleen maar dat dat niks voor mij is 🙁 Ach, dat is ook niet erg jammer, want je moet absoluut genieten van boeken. En wie weet dat ik uiteindelijk wel eens tegen een boek uit je lijst aanloop op het juiste moment. Maar … ik hou juist wel meer van filosofische boeken, zonder praktische tips 😉
  Biografiëen! En autobiografiën, daar hou ik dan (tegenwoordig) wel weer van. Ik kan dan ook The Storyteller aanraden, van Dave Grohl. Geen wijze levenslessen, geen advies of tips, maar wel een heel erg bewogen leven en dan is hij nog steeds de meest sympatieke drummer die ik kan noemen. Ik hoef niet van hem te horen hoe hij alles te boven is gekomen, maar alleen maar dat je de meest stekende streken van het leven te boven kan komen. OP je eigen manier.
  En als schrijver zou je eigenlijk eens twee boeken moeten lezen: On Writing van Stephen King en George Orwells Why I Write. Dat vind ik twee prachtige boeken van twee totaal verschillende schrijvers.

  • Romy 8 juli 2024 op 12:19 pm - Beantwoord

   Oeh leuk, die schrijfboekentips! Over het boek van Stephen King heb ik vaker positieve geluiden gehoord. Dat zet ik op mijn lijstje.

 3. Noor 8 juli 2024 op 12:05 pm - Beantwoord

  Er is een verschil tussen ‘lief zijn’ en ‘over je heen laten lopen’.

  Als je toezegt of mensen voor je laat lopen in de winkel, dan ben je in mijn ogen niet lief maar eerder een verlegen persoon die niet voor zichzelf durft opkomen. Je laat over je heen lopen.

  Lief zijn is iemand die anderen helpt, motiveert en een aanstekelijke positiviteit heeft.

  Althans zo bekijk ik het.

  • Romy 8 juli 2024 op 12:18 pm - Beantwoord

   Eens met je definitie van lief zijn! Maar niet voor jezelf opkomen (in specifieke situaties) kan ook voortkomen uit graag lief of positief blijven. Ik vind bijvoorbeeld niet alles mijn energie waard. Mensen die voor me gaan in de supermarkt, zijn zich er soms helemaal niet van bewust. Dan denk ik soms “Ik vind het niet waard om daar wat van te zeggen!” en negeer ik het liever dan dat ik er een ding van maak 🙂

   Maar het kan inderdaad ook voortkomen uit onzekerheid. Het hangt maar net van de situatie af, denk ik. En ook van de vraag “Doe je het omdat je niet anders durft of doe je het vanuit positieve intenties?”.

   • Noor 8 juli 2024 op 5:22 pm - Beantwoord

    Dat van ‘niet waard om er iets van te zeggen’ snap ik volledig. Soms is het beter om te zwijgen en om onze energie voor leukere dingen te houden. 😅

Recente blogs

7 maanden coronatijd | Nooit verwacht & nieuw geleerd

22 oktober 2020|Persoonlijk|

Een mijlpaal om te vieren is het zeker niet. Sowieso gaat dat wat lastig nu "blokjesverjaardagen" zijn afgelast en drie zoenen niet meer mogen (sorry, flauw!). Maar een mijlpaal om even bij stil te staan is het wel voor mij. Want wat is er de afgelopen 7 maanden veel gebeurd! Er waren verdrietige momenten, maar ook bijzondere lichtpuntjes, mooie inzichten, waardevolle lessen en één belangrijk besef. Vond ik reden genoeg om toch een mijlpaalartikel te maken!

Recept gele curry met linzen en vega-kipspiesjes

19 oktober 2022|Recepten|

Als er één gerecht is dat ik elke dag wel zou kunnen eten, dan is het curry. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik het minimaal één keer per week eet. Ik experimenteer er graag op los met curry’s. Pittig of mild. Met zoete aardappel of met linzen. Met warm fruit of met alleen maar groenten. Van alle curry’s die ik heb geprobeerd, is gele curry een van mijn favorieten. Deze curry is heerlijk romig door de kokosmelk en smaakt tegelijkertijd lekker pittig. Maar zeker niet té. Met een lekker vega-kipspiesje erbij heb je binnen 35 minuten een heerlijk geurende curry klaarstaan om te serveren.