Collage weekend weg in Nederland

10 bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland

 • 10 oktober 2018
 • 38 Reacties
Categorieën: Op reis

Verspreid over de hele wereld zijn talloze plekken waar ik graag een keer zou belanden. Dat varieert van het Britse platteland tot de Afrikaanse savanne en de prachtige kustlijn van Australië. Maar naast die buitenlandse bestemmingen, wil ik ook de vele mooie plekken in Nederland niet vergeten. Er zijn namelijk genoeg leuke bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland die meer dan de moeite waard zijn. Deze 10 plekken lijken mij zeker geen slecht idee voor een (lang) weekendje weg in Nederland.

weekendje weg in Nederland

Leuke bestemmingen voor een weekendje weg in Nederland

 1. Texel. Behoefte aan een stukje buitenland zonder de grens over te gaan? Wat mij betreft moet je dan op Texel zijn. Na de overtocht met de boot over de Noordzee voelt het bijna alsof je in een ander land bent. Texel is dé plek om uit te waaien op het strand, van schattige dorpjes te genieten, een vuurtoren te bezichtigen en vooral tot rust te komen tussen de schapen, duinen, weilanden en vele Texelse boerderijen.
 2. Amsterdam. Tja, onze hoofdstad heeft een speciaal plekje in mijn hart. Ik kom er elke week en ontdek nog iedere keer nieuwe plekken. Je kunt er terrasjes pakken, mooie musea bezoeken, een wandeling maken door het park, winkelen of gewoon vanaf een bankje uitkijken over de grachten. Tips nodig? Ik deelde al eens 15 leuke dingen om te doen in Amsterdam.
 3. Giethoorn. Dit pittoreske dorp wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Giethoorn bestaat namelijk uit talloze oude huisjes die alleen per boot te bereiken zijn vanaf de grachten en het open water. Je kunt hier onder andere een mooie rondvaart maken en veel authentieke winkeltjes bezoeken. Enige nadeel? Ook qua toeristenaantal heeft Giethoorn helaas wel wat weg van het drukbezochte Venetië.
 4. Leiden. Leiden is ook een leuke plek om neer te strijken voor een weekendje weg in Nederland. Deze stad heeft naar mijn mening wel wat weg van Amsterdam met de mooie panden en grachtjes, maar is een stuk kleiner en knusser en je hebt er minder grote hordes mensen met selfiesticks. Ook heeft de stad een mooie geschiedenis en is er het Leidens Ontzet, dat blijkbaar ieder jaar op 3 oktober plaatsvindt.
 5. De Veluwe. Heb je vooral behoefte aan een plek om tot rust te komen? Dan is de Veluwe wat mij betreft een van de mooiste natuurparken om naartoe te gaan. Huur een fiets, maak een wandeling of ga gewoon een dag picknicken in dit prachtige natuurgebied. In oktober is overigens de hele Veluwe bedekt met paarse heide. Ook dat schijnt een schitterend gezicht te zijn.
 6. Alkmaar. Ik heb twee vriendinnen wonen in Alkmaar en heb deze leuke stad inmiddels in mijn hart gesloten. Het centrum is gezellig en van alle gemakken voorzien. Ook de vele leuke straatjes inclusief bruggen en grachten maken Alkmaar een mooie verrassing in het noorden des lands. Overigens kun je in Alkmaar op vrijdag ook nog eens de toerist in eigen land uithangen op de kaasmarkt.
 7. Zeeland. De Zeeuwse Kust waar BLØF zo lovend over is, is de muzikale ode meer dan waard. Het is the place to be voor wie tijdens een weekendje weg in Nederland aan de drukte van alledag wil ontsnappen. Ook aan vakantieverblijven is er geen gebrek. Op Parkvakanties kun je bijvoorbeeld eenvoudig een mooi park in Zeeland uitzoeken bij jouw bestemming. Ook voor vele andere plekken in Nederland kun je hier overigens het park van jouw keuze vinden om een (lang) weekend neer te strijken.
 8. Scheveningen/Den Haag. Een weekend logeren in het Kurhaus aan het Scheveningse strand lijkt mij zeker geen straf. Lekker uitwaaien aan het strand, wandelen langs de kleurrijke palen van de Pier en in een strandtent genieten van een cocktail of een kop verse muntthee. Ook leuk om te combineren met een dagje Den Haag trouwens!
 9. Zuid-Limburg. Ook in het verre zuiden (voor mij als Randstadmeisje dan) is het prima vertoeven. Mijn favoriete stad is Maastricht, omdat hier genoeg te doen is, je er mooie fietsroutes hebt en je eventueel ook altijd een dagje naar Duitsland en België (of allebei tegelijk via het Drielandenpunt) kunt gaan. Daarnaast is het ruime assortiment aan Limburgse vlaai wellicht een extra pluspunt.
 10. Friesland. Dit is de enige plek op dit lijstje waar ik zelf nog nooit ben geweest. Mede geïnspireerd door de enthousiaste artikelen over Friesland van North Flix wil ik in die provincie zeker een keer vertoeven tijdens een weekendje weg in Nederland. Het schijnt dat Leeuwarden een prachtige stad is, maar Drachten lijkt me ook mooi. En een combinatie van een paar Elfstedentocht-steden zal vast ook geweldig zijn.

Wat is jouw ideale bestemming voor een weekendje weg in Nederland?

Weekendje weg in Nederland

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 10 oktober 2018 op 6:29 am - Beantwoord

  Allemaal mooie bestemmingen denk ik zo. Hoog op mijn ‘Nederland lijstje’ staan Texel en de Veluwe.

 2. Darina 10 oktober 2018 op 6:41 am - Beantwoord

  Mooie bestemmingen. Over twee weken ga ik een midweek naar Texel om lekker tot rust te komen. Kijk er zó naar uit.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Oh wat een heerlijk vooruitzicht! Ik kan me voorstellen dat je daar nu al naar uitziet. Geniet er alvast van!

 3. Nikita 10 oktober 2018 op 6:45 am - Beantwoord

  Ooit wil ik Amsterdam eens bezoeken. Lijkt mij zo’n mooie stad! Ik was drie jaar geleden al eens in Sluis trouwens. Sluis was zo gezellig! Maar ik ken de stad Amsterdam door onder andere ‘The Fault in Our Stars’. Wist je trouwens dat ze geprobeerd hebben het bankje waar een scene is opgenomen te stelen? Sommige fans gaan echt ver haha. Dat was ook in Amsterdam. Maar ik wil sowieso heel veel van de wereld zien, en Amsterdam staat zeker op mijn lijstje!

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:18 am - Beantwoord

   Haha, klopt! Er was een hele hype rondom dat bankje toen de film The Fault in Our Stars uitkwam. Grappig wat een film met mensen kan doen 😛
   Ik kan je Amsterdam zeker aanraden om een keer naartoe te gaan. Het voelt inmiddels een beetje aan als “mijn” stad en ik blijf het een prachtige stad vinden om doorheen te wandelen.

 4. Lianne 10 oktober 2018 op 7:23 am - Beantwoord

  Mooie bestemmingen! Leuk dat je Alkmaar noemt 🙂 Ik zou ook nog wel eens graag naar Texel willen, ben er nog nooit geweest! Welke plekken ik ook aan kan raden zijn Groningen (provincie en stad) en Middelburg. Vorig jaar zijn we daar allebei geweest toen we een weekendje weg waren en het heeft ons zeker positief verrast!

  • Romy 10 oktober 2018 op 6:46 pm - Beantwoord

   Ik kan je zeker aanraden om een keer naar Texel te gaan. Ik ben er nu twee keer geweest en blijf het een prachtige plek vinden. Het is daar heerlijk rustig, maar toch is er genoeg te doen. En ik vind het strand daar zó veel mooier dan de drukbezochte stranden op andere plekken in Nederland 🙂
   Groningen vind ik ook een heel gave stad. Het is dat het zo ver rijden is, maar anders zou ik daar graag vaker naartoe gaan. En Middelburg is inderdaad ook heel tof. Wat leuk dat jullie op beide plekken zijn geweest voor een weekendje weg 🙂

 5. chucky1012 10 oktober 2018 op 7:29 am - Beantwoord

  Leuke tips ?
  De hoofdstad is zo leuk en het strand.
  Texel daar was ik op kamp met school jaren geleden geweest.

  Fijne dag ?

 6. Els 10 oktober 2018 op 8:03 am - Beantwoord

  Giethoorn is zo mooi! Ik ga graag in Nederland weg. Laatst waren we in Friesland. Ook zo mooi!

  • Romy 10 oktober 2018 op 6:48 pm - Beantwoord

   Friesland lijkt mij ook een prachtige provincie om een keer naartoe te gaan. Wat zijn er inderdaad toch veel mooie plekken in Nederland te ontdekken!

 7. Sabine 10 oktober 2018 op 8:34 am - Beantwoord

  Grappig dat je nooit in Friesland bent geweest. Ik zou je aanraden om eens in de zomer te gaan en dan bootje varen. Het gebied in de buurt van Sneek/Hoogeveen. Zoals Stavoren. Het waterleven is echt een beleving. Hele steden die ingesteld zijn op varen. Super leuk!

 8. Anja - Minimalist Dutchie 10 oktober 2018 op 9:07 am - Beantwoord

  Je mist Rotterdam! Als er één stad het waard is om herontdekt te worden, dan is het 010 wel 😉 (Oké, ik ben een beetje bevooroordeeld, maar het is echt heel anders dan 10 of zelfs 5 jaar geleden). De amfibiebus, de Markthal, de kubuswoningen en alle leuke kleine shops rondom de Pannenkoekstraat. En lekker eten uit alle windstreken!

  • Romy 10 oktober 2018 op 6:52 pm - Beantwoord

   Haha, ik denk dat ik te weinig in Rotterdam ben geweest om de mooie plekken daar te kennen 😉 Stiekem ben ik gek op Amsterdam en iets minder gek op Rotterdam (heeft niets met voetbal te maken overigens, haha), maar eigenlijk zou ik gewoon eens wat nieuwe plekken in Rotterdam moeten ontdekken om Rotterdam ook een “eerlijke kans” te geven. Die kubuswoningen lijken me bijvoorbeeld wel heel tof. En volgens mij heeft Rotterdam al met al echt wel meer te bieden dan ik soms denk 🙂

 9. marije 10 oktober 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Een weekendje Rotterdam en een weekje Terschelling staan erg hoog op mijn lijstje.

 10. Janne 10 oktober 2018 op 9:31 am - Beantwoord

  Zeeland is inderdaad leuk. Ik ben er laatst met zes vrienden een weekend heen geweest. Tip: als je er met een groepje heen gaat, heb je pech, want Roompot (vakantieparken) vraagt bizar veel borg, iets van 3500 euro. Dan kun je beter een kleinere accommodatie zoeken: wij hebben in een appartement in een soort kampeerboerderij gelogeerd. 🙂

  Aanrader als je van schattige stadjes houdt is Doesburg. Ze hebben er een prachtig oud centrum aan de IJssel en ze verkopen er speciale Doesburgse mosterd. Er zijn sieradenwinkeltjes en handwerkwinkeltjes, ijssalons en chocolateries. En je bent van daar zo in Dieren, op de Veluwe.

  Ik ben nog nooit op een waddeneiland geweest, daar moet ik nog eens wat aan doen. Misschien aankomende zomer. Verder heb ik ongeveer alle plekken in Nederland die op de fiets bereikbaar zijn wel gehad, dus die kan ik afvinken 😛

  • Romy 10 oktober 2018 op 6:52 pm - Beantwoord

   Dat klinkt nu al leuk! Terschelling lijkt mij ook zeker een heel fijn Waddeneiland om een keer naartoe te gaan 🙂

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Wat een leuk idee, zo’n weekend naar Zeeland met een vriendenclub! Verblijven op een kampeerboerderij maakt zo’n verblijf eigenlijk alleen nog maar leuker. En extra fijn natuurlijk dat dat veel borg scheelt, want €3500 is zeker veel geld.

   Doesburg klinkt ook echt als een stadje voor mij. Een vriendin van mij woont tegenwoordig bij de Veluwe, dus wie weet kan ik Doesburg een keer met haar bezoeken.
   Andersom kan ik jou de Waddeneilanden zeker aanraden. Of nou ja, ik ben zelf alleen op Texel geweest en vond dat in ieder geval echt een aanrader. Ook een ideale bestemming voor leuke fietstochtjes overigens! 🙂

 11. Simone 10 oktober 2018 op 9:41 am - Beantwoord

  Veel van je lijstje ben ik al eens geweest. Niet alleen voor een weekendje weg, maar ook gewoon voor een dagje of ik was in de buurt. Giethoorn ken ik nog van vroeger als kind. Daar ben ik best wel een aantal keer geweest, super leuk is dat!
  Voor een weekendje weg zit ik op de een of andere manier altijd graag in (zuid)Limburg. Ik krijg daar altijd een vakantiegevoel!

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:06 pm - Beantwoord

   Zuid-Limburg vind ik ook een prachtig gebied voor een weekendje of dagje weg. Eigenlijk zou ik daar best wat vaker naartoe willen gaan. Ik vind alleen al de sfeer daar heel fijn.

 12. Eric 10 oktober 2018 op 9:57 am - Beantwoord

  Romy, heel toepasselijk dat je juist vandaag hierover schrijft, want het is nu volop in het nieuws dat sommige plaatsen (zoals Amsterdam en Giethoorn) worden overspoeld door toeristen. Daarom wordt tijdens de eerste Nationale Toeristentop vandaag gesproken over hoe je toeristen beter kunt spreiden over Nederland. En jij geeft daar in ieder geval al 8 tips voor! Nederland kent nog zoveel mooie plaatsen: Breda, Zutphen, Deventer, Leeuwarden, Hoorn, en zo kan ik nog wel even door gaan.

 13. Lizzy 10 oktober 2018 op 10:31 am - Beantwoord

  Leuke lijst! Ik ben zelf ook op alle plekken behalve Friesland geweest. Aangezien mijn familie ook niet meer in Nederland woont, kom ik er helaas niet meer zo vaak. En mijn Nederlandse vriendinnetjes vinden he leuker om samen op vakantie naar het buitenland te gaan. Deze lijst geeft me wel een beetje heimwee naar Nederland. Misschien moet ik volgend jaar toch maar weer eens een ticket naar die kant op boeken.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Oh echt? Ik ga het nieuwsartikel eens terugzoeken! Het lijkt me alleen maar goed als toeristen meer andere plekken in Nederland gaan bezoeken dan enkel Amsterdam (of Giethoorn). Jij noemt ook een paar leuke steden trouwens. Deventer vind ik bijvoorbeeld ook nog steeds een prachtige stad. Leeuwarden zou ik graag nog een keer naartoe gaan.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   Dat ticket klinkt echt wel als een heel goed plan! 🙂 Er zijn nog zo veel leuke plekken in Nederland te ontdekken en vanaf Engeland is Nederland natuurlijk eigenlijk zo ver nog niet 😉

 14. Johanne 10 oktober 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Ik zou nog heel graag een keertje op het strand van Scheveningen willen logeren. Naja, niet op het strand… Giethoorn ben ik twee jaar geleden nog geweest en daarvoor kwam ik er best regelmatig ivm oud-schoonfamilie-spul. Inderdaad een prachtige plek, maar soms écht te druk! Leiden en Texel ben ik nog nooit geweest. Lijken me beide mooie plekjes.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:11 pm - Beantwoord

   Scheveningen is echt heel tof! Alleen al een wandeling over de Pier is zeker de moeite waard. Leiden kan ik je ook echt aanraden. En vanaf Utrecht zit je eigenlijk binnen een mum van tijd in Leiden 🙂
   Texel is, naast Amsterdam, mijn favoriete bestemming van dit lijstje. Het is zo’n bijzondere plek, die eigenlijk een beetje aanvoelt als buitenland. Als je er een keer echt helemaal uit wilt zonder de grens over te gaan, is Texel wat mij betreft the place to be 🙂

 15. Madelon 10 oktober 2018 op 10:32 am - Beantwoord

  Texel staat hoog op mijn lijstje, daar ben ik nog nooit geweest! Maar mijn ideale bestemming blijft de Achterhoek haha. Daar komen ik en mijn vriend allebei vandaan, al wonen we nu tijdelijk in Nijmegen vanwege onze studies. Ik ga bijna ieder weekend met veel plezier terug naar mijn ouders en die omgeving 🙂

 16. Evelyne 10 oktober 2018 op 11:10 am - Beantwoord

  Oh dit lijstje moet ik even opslaan. Ik wil ooit wel nog eens een weekendje weg en zeker eens een weekendje doorbrengen in Nederland. Voor mij dus over de grens :p Ik ben enkele jaren geleden met de fotografie een weekendje naar Rotterdam geweest. Het was oké, maar niet direct waauw. Vond ik persoonlijk. Toch blij dat ik er eens geweest ben. Mocht iemand mij morgen vragen om nog eens mee te gaan naar Rotterdam, zal ik dat wel niet afslaan. Ik ben er nog steeds graag eens tussenuit, om het even waar dat is 😉

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:12 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat die plek altijd een speciaal plekje in jullie hart heeft gehouden! Ik kan me voorstellen dat je daar nog heel graag regelmatig naar teruggaat.

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:14 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik jou als Vlaamse ook een beetje kon inspireren met dit lijstje! 🙂 Rotterdam is ook absoluut niet mijn favoriete plekje in Nederland trouwens, haha. Ik kan je zeker wel een paar (in mijn ogen) mooiere plekken in Nederland aanraden. Sowieso is Amsterdam prachtig, maar ook een aantal Brabantse steden als Den Bosch en Breda (iets dichter bij de grens met België) zijn wat mij betreft zeer de moeite waard.

 17. Jenn 10 oktober 2018 op 1:34 pm - Beantwoord

  Giethoorn ♥ (Buiten het hoogseizoen trouwens wel een stuk minder druk, maar zeker niet minder mooi!)

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Ja, wat een mooie plek is dat toch! Ik zou Giethoorn ook graag een keer buiten het hoogseizoen willen bezoeken. Ik denk dat die plek zonder alle toeristen nog een stuk mooier zal zijn.

 18. Nicole 10 oktober 2018 op 2:21 pm - Beantwoord

  Erg leuke bestemmingen allemaal! Ik zou zelf super graag nog een keertje naar Leiden willen en Friesland lijkt me ook wel heel bijzonder. Allebei plekken waar ik gewoon nog nooit ben geweest!

 19. Sarah 10 oktober 2018 op 4:23 pm - Beantwoord

  Wat een aangename bestemmingen. Zelf heb ik nog een hele hoop plaatsen te ontdekken in Nederland, dus hier haal ik wel wat tips uit. Bedankt!

  • Romy 10 oktober 2018 op 7:15 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je wat inspiratie uit mijn artikel kon halen! Eigenlijk zijn er eindeloos veel mooie plekken in Nederland te ontdekken 🙂 Maar ik moet zeggen dat ik andersom in België ook nog heel veel leuke bestemmingen te ontdekken heb 😉

 20. Saskia 10 oktober 2018 op 8:49 pm - Beantwoord

  Wat een fijne bestemmingen staan hierbij! Ik ben zelf echt fan van de Waddeneilanden en wil ook zeker nog eens naar de Veluwe 🙂 Lijkt me echt een prachtige natuur<3

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   De Veluwe is echt een heel mooie omgeving. Het is er heerlijk rustig en de natuur ziet er ook prachtig uit.

  • Romy 11 oktober 2018 op 7:08 pm - Beantwoord

   De Veluwe is echt een heel mooie omgeving. Het is er heerlijk rustig en de natuur ziet er ook prachtig uit.

Recente blogs

Waarom ik ook dit jaar nogal een lentemens ben?

7 maart 2020|Persoonlijk|

Gelukkig is het over het algemeen nogal prima gesteld met mijn humeur. Ik probeer me in elk seizoen zoveel mogelijk van mijn vrolijke kant te laten zien. Toch lukt dat in de lente net iets beter dan tijdens de winterdagen. Als vanzelf toveren de eerste lentedagen twinkelingen in mijn ogen en een glimlach op mijn gezicht. Pure magie! Hoe dat kan? Omdat ik nogal een lentemens ben! Niet alleen vanwege mijn verjaardag die midden in de lente valt, maar ook omdat ik gewoon gek bent op dit seizoen. Dit zijn 10 redenen waarom ik haast niet kan wachten totdat het lente is.

Zomaar 10 dingen om vandaag vrolijk van te worden

16 maart 2017|Positiviteit|

Op sommige dagen kun je wel wat vrolijkheid gebruiken. Wat zeg ik? Elke dag zou eigenlijk iets vrolijks moeten hebben. Gelukkig hoeft het helemaal niet lastig te zijn om je dag net iets leuker te maken. De leukste blijmakers kunnen soms al in de kleinste dingen zitten. En ook vandaag zijn er talloze dingen te bedenken om vrolijk van te worden. Met deze tips tover jij vandaag een glimlach op je gezicht.