unnamed file 7 8

Wat betekent vrijheid voor mij?

 • 5 mei 2017
 • 34 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Vandaag is het Bevrijdingsdag, de dag waarop we onze vrijheid vieren. Ik moet eerlijk zeggen dat ik normaal niet zoveel doe met Bevrijdingsdag, maar dit jaar wil ik toch eens stilstaan bij deze dag. Hoe bijzonder is het namelijk dat we in een land leven waarin de meeste mensen vrij zijn! Ik probeer me er dit jaar eens echt van bewust te zijn hoe dankbaar ik mag zijn voor de vrijheid die ik heb. Benieuwd wat vrijheid voor mij betekent? Dat vertel ik in dit artikel.

vrijheid bevrijdingsdag

Je eigen keuzes mogen maken

Vrijheid betekent voor mij dat ik mijn eigen keuzes kan en mag maken. Ik voel me bevoorrecht dat ik zelf een studie mocht kiezen en me verder heb mogen ontwikkelen in waar ik geïnteresseerd in ben. Er is niemand die me tegenhoudt als ik keuzes maak die misschien niet voor de hand liggen, bijvoorbeeld toen ik van studie wisselde. Ook heb ik zelf kunnen kiezen voor mijn hobby’s, mijn vegetarisme (wauw, leuk woord!) en mijn vriendinnen. Verder is mijn prins op het witte paard niet voor mij uitgekozen, maar mag ik zelf ooit mijn eigen verliefde gevoelens volgen. Kortom: er is nog geen leven voor mij uitgestippeld, maar dit mag ik zelf doen. Eigenlijk sta ik er te weinig bij stil hoe bijzonder het is om die vrijheid te hebben.

Je mening mogen uiten

Ook houdt vrijheid voor mij in dat ik mijn mening mag uiten. Natuurlijk zal ik het niet altijd eerlijk zeggen als ik het jurkje van een vriendin niet zo’n succes vind. Maar het is heel waardevol dat ik mag stemmen en mijn mening kan laten horen. Als ik het ergens niet mee eens ben, is er niemand die me tegenhoudt om daar iets van te zeggen. Ook als ik ergens niet van gediend ben, gebeurt er over het algemeen niks ergs als ik dat laat blijken. Ik ben blij dat ik in een land ben geboren waarin ik geen geloof of ideologie opgedrongen krijg. Ik ben ook dankbaar dat ik leef in een land waarin ik op mijn drieëntwintigste al echt mijn mening kan laten blijken.

Onafhankelijk zijn

Verder betekent vrijheid voor mij de kans krijgen om dingen zelf aan te pakken. Zeker nu ik probeer om vaker de auto te pakken, voel ik me regelmatig vrij in mijn doen en laten. Ik heb geen anderen nodig om van A naar B te komen en kan ook lastige dilemma’s gelukkig vaak zelf oplossen. Wanneer ik een middagje weg wil of even iets moet kopen, is er niemand die me daarvan weerhoudt. Ik kan de deur uitgaan wanneer ik wil, zonder te leven met angst en spanning. Ik ben vrij om te gaan en staan waar ik wil, zonder altijd iemand om me heen te hebben. Ook dat is een vrijheid die niet iedereen ter wereld helaas kan koesteren.

Jezelf mogen zijn

Het feit dat ik mezelf mag zijn in dit land geeft mij ook een gevoel van vrijheid. Als ik elke dag in knalgele jurkjes wil lopen, dan kan dat gewoon. Wanneer ik wil dansen of een tikkeltje gek wil doen, dan is er geen man overboord. En word ik blij van rare hobby’s of houd ik er gekke interesses op na? Ook dat is geen enkel probleem. Ik waardeer het niet elke dag genoeg wat voor groot goed dit eigenlijk is. Maar door mijn vrijheid kan ik zijn wie ik wil zijn en dat is een ongelooflijk mooi cadeau. Daar ben ik me vandaag, op Bevrijdingsdag, even extra goed van bewust.

Doe jij vandaag iets om je vrijheid te vieren?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisette 5 mei 2017 op 7:30 am - Beantwoord

  Voorheen bezocht ik nog wel eens een bevrijdingsfestival. Vandaag niet, maar sta er altijd wel bij stil dat wij hier ons zelf kunnen zijn en je eigen keuzes kan maken. Dat dit iet van heel zelfsprekend is. Fijne dag!

  • Romy 5 mei 2017 op 6:18 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij hier ook zo bij stilstaat! Ik hoop dat je een heerlijke dag hebt gehad 🙂

 2. Sylvia 5 mei 2017 op 7:51 am - Beantwoord

  Wat mooi beschreven. Ik vind het heel belangrijk om bij de herdenking stil te staan. Wij kijken altijd 1 of twee films over de oorlog en branden savonds altijd een kaarsje. Fijn weekend gewenst!

 3. Jenn 5 mei 2017 op 8:38 am - Beantwoord

  Mooi gezegd. Ik bedacht me gisteren dat het al dertien jaar geleden is dat ik voor het laatst op een bevrijdingsfestival was. Vandaag moet ik helaas gewoon werken, maar ik sta er wel ieder jaar bij stil.

 4. Johanne 5 mei 2017 op 9:27 am - Beantwoord

  Mooi hoor. Dat zijn dingen die voor ons inderdaad zo vanzelfsprekend zijn, maar voor zoveel anderen niet. Goed dat je erbij stilstaat. Mijn vriend, vrienden en familie moeten allemaal werken vandaag, dus ik ben op mezelf aangewezen haha. Dus ik ga eeeeindelijk eens vooruitwerken 🙂

 5. Bente 5 mei 2017 op 9:36 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Bevrijdingsdag is voor mij extra speciaal: het is ook het jubileum van mijn vriend en mij, al weer 7 jaar samen vandaag! Na het werk gaan wij dus lekker uit eten, al is het niet direct om de vrijheid te vieren.

  • Romy 5 mei 2017 op 6:18 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend mooi dat jullie op die manier bij de herdenking stilstaan! Ik wens jullie ook een heerlijk weekend toe!

  • Romy 5 mei 2017 op 6:19 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat je er elk jaar zo bij stilstaat! Ik ben zelf zelfs nog nooit bij een bevrijdingsfestival geweest, maar vind het wel fijn om even bij deze dag stil te staan 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:19 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Haha, dat werd dan inderdaad niet echt een bevrijdingsfeestje vandaag 😉 Maar wel heerlijk om vooruit te werken! Dat heb ik ook gedaan vandaag en het geeft zo’n fijn gevoel 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

   Gefeliciteerd met jullie jubileum! Geniet ervan vanavond 🙂

 6. Darina 5 mei 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Je hebt de vrijheid heel mooi omschreven. Je beschrijft de dingen die voor ons zo normaal lijken te zijn. Het is heel goed om erbij stil te staan en de kansen te pakken die je krijgt!

  • Romy 5 mei 2017 op 6:20 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vind het inderdaad ook zo belangrijk om hier eens bij stil te staan.

 7. Claire 5 mei 2017 op 9:47 am - Beantwoord

  Wauw mooi artikel Romy! Fijn ook om even bij stil te staan wat vrijheid betekent 🙂

 8. jonna@burgertrutjes 5 mei 2017 op 9:48 am - Beantwoord

  Op deze dagen besef ik extra hoe blij wij moeten zijn met alle vrijheid die wij hebben in Nederland. Vrijheid is voor mij jezelf en anderen gelukkig maken op een positieve manier. Voor mij geen bevrijdingsfestival dit jaar, ik ga lekker shoppen met mijn nichtje vandaag.

 9. Josephine 5 mei 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Heel mooi geschreven!! Ik vier bevrijdingsdag eerlijk gezegd niet in het bijzonder, maar ik ben bijvoorbeeld wel heel blij dat we in een​ democratisch land wonen en niet in oorlog zijn. Daar sta ik wel vaker bij stil, niet alleen op 5 mei.

 10. irene 5 mei 2017 op 10:29 am - Beantwoord

  Heel mooi beschreven. Eigenlijk vinden wij al deze vrijheden maar gewoon, terwijl het toch heel bijzonder is.

  • Romy 5 mei 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel <3 Pas nu ik er zo bij stil sta, ben ik me ervan bewust hoe belangrijk vrijheid eigenlijk is 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:23 pm - Beantwoord

   Wat een mooie omschrijving! Daar kan ik me helemaal in vinden. Wat leuk dat je hebt geshopt vandaag! Dat is ook een fijne besteding van de vrijdag 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat mooi om te horen dat je daar regelmatig bij stilstaat! Ik probeer zelf ook om er vaker even bij na te denken. Als ik hoor op het nieuws wat er allemaal gaande is in de wereld, dan besef ik weer hoe goed wij het hebben in Nederland.

  • Romy 5 mei 2017 op 6:25 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja precies, soms vergeten we even hoe bijzonder die vrijheid eigenlijk is.

 11. Lianne 5 mei 2017 op 11:07 am - Beantwoord

  Mooi stukje! Ik ben wel eens naar het bevrijdingsfestival geweest maar de laatste jaren doe ik er eigenlijk niet zoveel meer mee. Toch wilde ik hier ook een blog over schrijven vandaag. 🙂 Je hebt inderdaad gelijk. Soms staan we hier te weinig bij stil terwijl we bij mogen zijn wat hier allemaal kan en mag. Daar mogen we blij om zijn!

  • Romy 5 mei 2017 op 6:26 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat mooi dat jij er op je blog ook echt bij stilstaat. Je hebt het prachtig omschreven! 🙂

 12. Ayla 5 mei 2017 op 12:35 pm - Beantwoord

  Apart begrip is vrijheid toch he? Vooral omdat ik me niet kan voorstellen hoe het zou zijn als je het niét hebt. Ik sta er geregeld bij stil en ben erg dankbaar dat wij hier in vrijheid kunnen leven.

 13. Anna 5 mei 2017 op 1:00 pm - Beantwoord

  Mooie woorden <3. Het is toch echt zo bijzonder en belangrijk dat we hier zoveel vrijheid kennen. En hoewel het voor veel mensen hier best vanzelfsprekend is, is het zo belangrijk om er af en toe bij stil te staan! En 5 mei is daar natuurlijk wel de perfecte dag voor :). Wat hebben we het toch ook maar goed!

 14. Inge | Monsieur Mango 5 mei 2017 op 3:47 pm - Beantwoord

  Ik heb eigenlijk nog nooit iets gedaan met Bevrijdingsdag, maar ik waardeer onze vrijheid heel erg. Als je ziet hoeveel mensen in de wereld deze mogelijkheid niet hebben.. vrijheid is helaas niet vanzelfsprekend!

 15. Bertine 5 mei 2017 op 4:34 pm - Beantwoord

  wat gaaf dat je dit artikel hebt geschreven. we mogen inderdaad hierbij stil staan, vooral vandaag!

  • Romy 5 mei 2017 op 6:29 pm - Beantwoord

   Ja, het is echt iets bijzonders, maar toch staan we er niet altijd bij stil. Wat mooi om te horen dat jij dat wel regelmatig doet. Het is inderdaad iets om echt dankbaar voor te zijn.

  • Romy 5 mei 2017 op 6:30 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Het is zo belangrijk om regelmatig bij onze vrijheid en mogelijkheden stil te staan. Vrijheid is een groot goed, zeker als je je realiseert dat niet iedereen het heeft.

  • Romy 5 mei 2017 op 6:31 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Je hoeft ook eigenlijk niet per se Bevrijdingsdag te vieren, maar het is al zo waardevol als je even stilstaat bij wat een groot goed het eigenlijk is 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:32 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En het is inderdaad zo waardevol om eens bij onze vrijheid stil te staan.

 16. Evelien 5 mei 2017 op 5:23 pm - Beantwoord

  Hele mooie punten, waar ik zeker achter sta Romy!
  Zelf doe ik niks om mijn vrijheid te vieren, ik ben ook nog nooit op een Bevrijdingsfestival geweest. Maar ik ben me wel altijd heel bewust over onder andere de punten die jij beschrijft. En dat niet alleen op een dag als vandaag. Al vind ik dagen als 4 en 5 mei wel enorm belangrijk. In onze hedendaagse wereld is vrijheid niet meer zo vanzelfsprekend en juist daarom ben ik vaak enorm gelukkig dat wij in een land als Nederland wonen. 🙂

  • Romy 5 mei 2017 op 6:34 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En eigenlijk is het ook niet nodig om specifiek iets te doen op 5 mei om je bewust te zijn van hoe belangrijk vrijheid is. Het is inderdaad zo waardevol en fijn om te wonen in een land waarin we echt vrijheid hebben 🙂

 17. Michelle 5 mei 2017 op 10:10 pm - Beantwoord

  Dat is het vaak; volgens mij vergeten wij (ik in ieder geval) nog wel eens dat we vrij zijn, zelf keuzes mogen maken en vrijwel alles mogen zeggen wat je wilt. Dat is niet vanzelfsprekend. Mooi en goed om er dan eens bij stil te staan dat dat heel anders had kunnen zijn als wij niet hier waren geboren en opgegroeid maar in Syrië bijvoorbeeld.

  • Romy 6 mei 2017 op 6:57 pm - Beantwoord

   Precies! Het is eigenlijk zo bijzonder dat we al deze keuzes hebben en onze mening mogen uiten. Juist daarom is het eigenlijk een voorrecht om in Nederland geboren te zijn.

Recente blogs

9 goede gewoontes die ik mezelf heb aangeleerd

18 oktober 2018|Persoonlijk, Zelfliefde|

We hebben allemaal bepaalde gewoontes. Sommige zijn vooral grappig of gek, andere zijn misschien niet al te handig en weer andere zijn juist wel heel goed. Die goede gewoontes zijn waar ik het in dit artikel over wil hebben. We hebben immers allemaal wel dingen die we eigenlijk zouden moeten afleren, maar sommige dingen pakken we juist structureel al hartstikke goed aan. Tijd om daar eens bij stil te staan! Daarom in dit artikel 9 goede gewoontes die ik mezelf in de loop der jaren heb aangeleerd en waar ik nog altijd baat bij heb.

Jezelf schamen | 7 tips om daarmee te stoppen

27 april 2019|Persoonlijke groei|

Schaamte is een bijzondere emotie die we allemaal weleens hebben ervaren. Vaak heeft jezelf schamen te maken met "anders" zijn of niet goed genoeg zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet aan de verwachtingen van jezelf of van een ander voldoet. De een schaamt zich voor een rommelig huis. Een ander schaamt zich als iemand anders vaker sport of meer werkt dan zij. En weer een ander schaamt zich misschien voor zijn vreemde trekjes of gekke hobby's. Ook ik herken dat gevoel. Daarom vroeg ik me af: jezelf schamen, wat doe je daaraan? In dit artikel deel ik 7 tips tegen schaamte.

Vaarwel beugel, tot nooit meer ziens!

21 januari 2021|Persoonlijk|

Bijna anderhalf jaar geleden liet ik mezelf een flink ijzerwerk aanmeten. Geheel vrijwillig lag ik in de stoel van de orthodontist om slotjes op mijn ondertanden te laten plakken. Met een A4'tje vol adviezen en een wat pijnlijke mond vol metaal vertrok ik richting mijn werk. Bepakt met een lunch van brood zonder korstjes. Yup, mijn nieuwe bestaan als beugelbekkie was begonnen. En gisteren, meer dan één jaar later, was dan eindelijk het moment daar: de beugel en ik namen afscheid van elkaar. Voorgoed.