liever voor mijn lijf

Lichaamsliefde | Zo ben ik dit jaar liever voor mijn lijf geworden

 • 27 november 2020
 • 15 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

Heel wat jaren heb ik mijn lichaam vooral totaal genegeerd. Ik zag het als een nutteloze verpakking van wie ik echt was. En vooral als een verpakking die niet voldeed aan de hoge standaarden die ik in mijn hoofd had. De afgelopen jaren veranderde dat gelukkig door hard te werken aan mezelf. Niet zozeer werken aan mijn lijf, maar vooral werken aan mijn visie op dat lijf van mij. Eindelijk kan ik zeggen dat ik blij ben met mijn lichaam en er zelfs dankbaar voor ben. Een fijne overwinning! En daar hebben deze 5 stappen me in het bijzonder bij geholpen.

Het jaar van lichaamsliefde?

Tot een paar jaar geleden was mijn lichaamsliefde vrijwel nul. Ik had nogal wat aan te merken op dat lijf van mij. Zo had ik mijn knieën liever omgeruild voor andere exemplaren, wenste ik vurig een smaller gezicht en kon ik minutenlang in de spiegel turen naar wat ik als “hamsterwangen” zag. Ik droeg kleding om mijn lichaam te verhullen en heb mezelf in die tijd zelfs – onbewust – aangeleerd om de hele dag mijn buik in te houden.

Gelukkig zijn die ongelukkige sessies voor de spiegel al wel een tijdje verleden tijd en ben ik nu een stuk liever voor mezelf. Het afgelopen jaar heb ik daar nog meer stappen in kunnen zetten. Het jaar 2020 heeft best wel wat op mijn bordje gegooid en misschien ben ik juist daardoor begonnen met nog beter voor mezelf te zorgen. Want als er van alles gebeurt, dan is niets zo belangrijk als je eigen hoofd boven water houden en zo goed mogelijk voor je eigen lichaam zorgen. De vijf stappen hieronder speelden daarin voor mij een grote rol.

1. Pilates en spieroefeningen

Voor iemand die het liefst druk in de weer is, was de stap naar mijn eerste pilatesles begin dit jaar best wel een grote. Tot mijn eigen verbazing bleek ik het vanaf les 1 heel leuk te vinden. Helaas was mijn pilatesavontuur in de sportschool door corona van korte duur, maar ook thuispilates blijkt een prima optie. Zeker voor mijn stijve kantoorlijf is het niet verkeerd om één keer per week wat “ontspannende inspanning” te hebben. Ik kan er beter door ontspannen en het helpt me ook om me bewuster te worden van wat mijn lichaam allemaal kan.

Om diezelfde reden doe ik ook vaker 10 minuten oefeningen met gewichtjes. Niet met als doel om een killerbody of sixpack te creëren, maar wel om gewoon wat krachtiger te worden en nog meer met mijn lijf te kunnen.

Met zowel pilates als spieroefeningen wil ik de komende tijd nog meer gaan doen. Hoog op mijn lijstje staat eerst nog een vrolijke yogamat, die het sporten nog fijner maakt. De roze yoga-mat die ik zag bij Beter Sport staat tot nu toe op plek #1, alhoewel ik de exemplaren met print ook erg leuk vind. Daarnaast wil ik een paar extra gewichten kopen, bijvoorbeeld enkelgewichten, om ook mijn benen te kunnen trainen. Ook dat helpt vast om nog steviger op de grond te staan.

2. Een gezondere balans qua eten

De afgelopen jaren is mijn voedingspatroon in positieve zin veel veranderd. En dat houdt wat anders in dan je misschien denkt.

In mijn puberteit ontzegde ik mezelf vooral van alles. Ik kreeg regelmatig te weinig binnen op een dag en was meer gefocust op suikers en vetten dan goed voor me was. Voor mij houdt goed voor mijn lichaam zorgen dan ook in dat ik soms wél een taartje eet. En ook dat ik niet de smaakt-naar-schoenzolen-light-kaas, maar gewoon volvette kaas over mijn eten strooi. Naast de 95% van de tijd dat ik alleen maar goede voedingsstoffen eet, hoort het er ook gewoon bij dat ik soms wel een koekje bij mijn thee neem. Of dat ik wel een vol bord opschep terwijl anderen zich afvragen hoe ik dat ooit wegkrijg. Gewoon omdat ik daar zin in heb.

Als je erop gaat letten, zijn er best wel wat meningen over eten. De één bant alles waar suiker in zit uit zijn dieet, de ander vindt elke vorm van vetten slecht (terwijl je gezonde vetten toch echt nodig hebt), en weer een ander vindt dat je koolhydraten acuut van je menu moet schrappen. En dan zijn er ook nog meningen over de grootte van je porties en over wat wel en niet uit pakjes mag komen. Nu volg ik daarin godzijdank meer mijn eigen pad en dat heeft me zó veel gelukkiger (en daarmee in mijn ogen gezonder) gemaakt.

liever voor je lichaam

3. Sporten op een gezonde manier

Hardlopen was heel lang niet iets wat ik deed voor de fun. Het was eerder poging #20028320 om de boel nog wat strakker te krijgen. Zelfs als ik een drukke dag had gehad, me belabberd voelde of niet mijn beste periode van de maand had, pakte ik nog mijn hardloopschoenen “omdat het moest”.

Tegenwoordig zie ik hardlopen weer als iets leuks en als een moment voor mezelf. Ik heb niet de wens om ooit een marathon te lopen, ik houd mijn hardlooptijden niet bij en ik dwing mezelf ook niet om mijn hardloopschoenen uit de kast te pakken als ik doodop ben. Ik ga gewoon hardlopen als ik daar zin in heb om me fitter te voelen en om frisse lucht op te snuiven na een lange dag naar een computerscherm turen. Daarmee is het opeens iets moois geworden wat ik voor mijn lichaam doe in plaats van een manier om mezelf af te matten. Zo veel fijner!

4. Meer luisteren naar mijn lichaam

Nu pas zie ik in hoe suf het is dat ik als puber en begintwintiger liever niets met mijn lijf te maken had. Mijn lichaam geeft namelijk vaak veel eerder mijn behoeften aan dan mijn hoofd. Als ik stress heb, gaat mijn buik bijvoorbeeld protesteren door mijn darmen even on hold te zetten. Toen ik vorig jaar tegen een bore-out aan zat, merkte ik dat aan een gespannen lijf en vermoeidheid. En als ik iets niet uitspreek en ermee blijf zitten, dan voelt het alsof ik net een steen heb ingeslikt (oftewel: iets wat er eerst uit moet voordat ik verder kan). Ben ik overprikkeld doordat ik mezelf van afspraak naar afspraak heb gesleept? Dan laten de moeheid en mijn snel bonzende hart waarschijnlijk vlak daarna van zich horen.

Naar dat soort signalen kan ik nu veel beter luisteren. Alsof ik mijn eigen gebruikshandleiding beter heb leren kennen. En dat vind zelfs ik als eigenwijs leest-nooit-gebruiksaanwijzingen-persoon verrekte handig.

liever voor je lichaam

5. Dankbaar zijn voor mijn lijf

Maar het mooiste wat er dit jaar gebeurde, is dat ik dankbaarder werd voor het lichaam dat ik heb. Ik zie het niet meer als een omhulsel waar ik nou eenmaal mee moet dealen. Ik zie het nu veel meer als iets waar ik dankbaar voor mag zijn.

Dit jaar werden twee mensen uit mijn omgeving ernstig ziek en ik moest van een van hen afscheid nemen. Door dat alles besefte ik des te meer hoe waardevol gezondheid op zich al is. Welke imperfectie dan ook is geen reden om je lijf te haten of balend voor de spiegel te staan. Ik mag al heel dankbaar zijn dat ik dit lichaam heb en dat mijn lijf voor me doet wat ik nodig heb om te kunnen leven, genieten, knuffelen, dansen, lopen en wat ik maar wil.

En dat wil ik jou ook meegeven. Wees lief voor je lijf en straf je lichaamniet af omdat je er ontevreden over bent. Zorg er goed voor en wees dankbaar. Dan zal je lijf jou andersom ook dankbaar zijn.

Wat heeft jou geholpen om liever voor je lijf te zijn?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met Beter Sport. Dat neemt niet weg dat het artikel vanuit mijn hart geschreven is.

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. NB 27 november 2020 op 7:34 am - Beantwoord

  Na 65 jaar kan ik nog steeds niet lief zijn voor mijn lijf,
  ik heb dat namelijk nooit geleerd en ben nooit gewaardeerd om wie is ben.
  Maar door de nieuwsbrief van vandaag ga ik er weer aan werken, hoe moeilijk ik dat ook vind.
  Misschien ben ik wel de ‘oudste’ van jouw volgers (als dat zo heet) maar ik kijk iedere morgen uit naar jouw mail en geniet er van iedere keer weer, met je vrolijkheid en goede tips.
  Zo start ik de dag in ieder geval kleurrijk en vrolijk.
  Dank je wel.

  • Romy 27 november 2020 op 9:27 am - Beantwoord

   Wauw, wat een lieve woorden en een heel mooi compliment! Dank je wel!
   En ik weet zeker dat het nooit te laat is om liever voor je lijf te worden. Met kleine stapjes kun je in totaal een mooie stap vooruit maken. Daar ben ik van overtuigd!

 2. Darina 27 november 2020 op 8:09 am - Beantwoord

  De laatste jaren ben ik veel liever voor mijn lijf en mijzelf geworden nadat ik wat kwaaltjes kreeg. Ik heb mijn levensstijl op een gezonde manier aangepast en ik heb er baat bij en voel me daardoor veel beter.

 3. Lianne 27 november 2020 op 9:43 am - Beantwoord

  Oh Romy, wat ontzettend mooi om te lezen en wat fijn dat je nu geleerd hebt om blij en dankbaar te zijn met je lichaam! Inderdaad, het allerbelangrijkste is dat het gezond is en dat je er alles mee kunt doen, en dat het aangeeft als het teveel wordt. Die diëten over suikers en vetten verbannen snap ik niet, want dat is haast onmogelijk. En daarbij, heb je echt een leuker leven als je altijd maar de taart en de pizza laat staan? Zo fijn dat je daar nu meer van kunt genieten! Want zoals je zelf al zag dit jaar leef je maar één keer en het kan helaas zo voorbij zijn. Goed voor jezelf zorgen is het belangrijkste!

 4. Daenelia 27 november 2020 op 10:03 am - Beantwoord

  Weer een tip, maar kijk ook eens naar de opvouwbare speelmattem van Ikea om yoga en pilates op te doen. Die zijn voor ons iig een stuk comfortabeler dan die dunne yoga matjes en ook nog eens makkelijk op te bergen. Twee opgevouwen matjes op elkaar is een prima workout bench, ook.
  Ja, iedereen heeft een mening over gezond eten en beweging. Ik ook. En voor mij werkt het. Er speelt van alles mee, zoals leeftijd en leefstijl. Gelukkig zijn er wel algemene handvaten. Maar ieder lijf is anders.

 5. Anouk 27 november 2020 op 10:45 am - Beantwoord

  Wat fijn om te lezen! Ik heb nooit echt problemen gehad met mijn lijf, yoga heeft wel geholpen om het nog meer te accepteren! Zo fijn om even bewust te ontspannen!

 6. Audrey 27 november 2020 op 10:52 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel! En weer eentje waarin ik me erg herken. Mijn lichaam is gezond en doet het over het algemeen gewoon hartstikke goed. Mij heeft Mensendieck-therapie ook geholpen trouwens.

 7. Noor 27 november 2020 op 11:40 am - Beantwoord

  Mooi artikel Romy! Ik mag de laatste tijd ook wat liever zijn… Ik zou heel graag willen bijkomen maar dat is enorm moeilijk. Wat me wel helpt is om tijdens of na het douchen stil te staan: me rustig inzepen (en niet snel snel), een DIY pre-masker aanbrengen enz.

  Fijn weekend xo

 8. Anna 27 november 2020 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel! Het is zo belangrijk om te luisteren naar je lichaam! Dit lukt mij de laatste jaren gelukkig ook beter. Wat goed dat je ook steeds meer de balans hebt weten te vinden. Ik let zelf wel een beetje op mijn suiker inname, omdat ik me dan minder fit voel, vooral in de winter. Voor de rest eet ik waar ik zin in heb en wat goed voelt. Maar een taartje zou ik nooit afslaan, het leven moet ook een beetje leuk blijven toch :p!?

 9. Giovanna Jansen 27 november 2020 op 2:25 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel en goede inzichten! Ik heb dit jaar geleerd om te luisteren naar mijn lichaam, om niet maar toch keihard door te gaan als ik aan alles in mijn lijf voel dat ik moe ben. Even pas op de plaatst geeft weer zo veel nieuwe energie.

 10. Naomi 27 november 2020 op 4:44 pm - Beantwoord

  Wat een prachtig artikel! Het raakt me, misschien wel juist omdat ik op dit moment ‘opnieuw leer eten’ na jarenlang veel te weinig voedingsstoffen binnen te hebben gekregen. Nee, dat wist ik niet, dat sloop erin, maar nu weet ik het en leer ik opnieuw en gezond eten. Soms is dat pittig, maar dit artikel is weer even een duwtje in de goede richting. Dankjewel!

 11. Irene 27 november 2020 op 9:12 pm - Beantwoord

  Super fijn om te lezen hoe je daarin gegroeid bent, Romy! Ik heb zelf veel gehad aan de Instagramaccounts van bijvoorbeeld mikzazon, danaemercer, karinairby en bodyposipanda. Dat die gewoon laten zien hoe de meeste lijven er uit zien: niet mega strak afgetraind met af en toe een rolletje en een putje. Ik had het wel wat lastig na mijn zwangerschap, dat mijn lijf niet meteen het oude was en dat zal het ook nooit meer worden. Ik pas niet meer in mijn oude broeken en dat vond ik zo’n teleurstelling. MIsschien komt het er ooit wel nog van, misschien ook niet, maar ik voel me wel beter in mijn vel nu 🙂

 12. Zo simpel is dan geluk 28 november 2020 op 11:56 am - Beantwoord

  Zo fijn dat het je nu lukt om dankbaar te zijn voor je lichaam. Mooi om te lezen welke stappen je daartoe gebracht hebben.
  Voor mij is dit nog wel een puntje. Niet eens zozeer om hoe mijn lichaam eruitziet, maar vooral omdat mijn lichaam altijd zeer doet en voor andere ongemakken zorgt. Dat maakt het toch wel lastig om échte dankbaar te kunnen zijn voor mijn lichaam.

 13. Justine 28 november 2020 op 5:17 pm - Beantwoord

  Wat mooi om te lezen dat je zoveel bewuster en fijner naar je eigen lichaam bent gaan kijken. Wat een fijne groei heb je doorgemaakt! Ik weet niet of het ook door de leeftijd komt (god wat klink ik oud als ik dat zeg ) maar ik kan dingen sneller accepteren. Natuurlijk wil ik een killer body, maar als dat niet zo is (wat nu dus zo is) dan heb ik daar ook vrede mee. Ik ben er niet minder gelukkig door, zeg maar 😉

 14. Saskia 30 november 2020 op 8:30 am - Beantwoord

  Mooi om hier bewust eens over na te denken en mooi artikel. Ik ben zeker liever voor mijn lijf geworden door er meer naar te luisteren. Heb wel net vannacht een slechte nacht gehad door mijn darmproblemen dus zit nu beetje bij te komen met een kruik en een mok thee (en blogjes lezen!) Ik merk dat de spanningen van afgelopen weken erg op mijn lichaam slaan, dus wil deze week extra goed voor mezelf zorgen.

Recente blogs

Project Samenwonen | Van mijn huis ons huis maken – een update!

23 februari 2021|Persoonlijk|

Toen ik 2,5 jaar geleden op huizenjacht ging, stond bovenaan mijn wensenlijstje een belangrijk punt: minimaal één extra kamer. Op dat moment was ik hartstikke single. Toch wilde ik er rekening mee houden dat ook op mijn pad vast ooit een Mr. Right zou komen aanwandelen. Je weet maar nooit, dacht ik nog. Nu is het moment daar: het extra kamertje wordt gebruikt als werkkamer door mijn meest favoriete jongen. Project Samenwonen gaat beginnen.

Zelfacceptatie | 14 tips om je lichaam te accepteren

23 juni 2020|Zelfliefde|

Tegenwoordig zijn mijn lichaam en ik best goede vrienden. Geen hartsvrienden. Maar ik vind mijn lijf over het algemeen wel oké. Nee, dat is niet altijd zo geweest. Talloze keren stond ik gefrustreerd voor de spiegel. Wat ben ik blij dat ik daar stappen in heb durven zetten, op weg naar zelfacceptatie! En wat gun ik dat jou - als jij ook met frustratie over je lijf worstelt - dat ook. Dit zijn 14 praktische tips die mij hebben geholpen om mijn lichaam te accepteren.

Review: Boho Green Make-Up vegan nagellak

26 mei 2017|Lifestyle, Groen doen|

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Mariëlle van de webshop SoloBioMooi. SoloBioMooi is gespecialiseerd in biologische cosmetica en verkoopt ook veel vegan en natuurlijke producten. Al neuzend in hun webwinkel viel mijn oog op de felgekleurde nagellak van het merk Boho Green Make-Up. Aangezien ik nog niet eerder vegan nagellak had gebruikt en wel zin had in een kleurtje op mijn nagels, leek het me leuk om de Boho Green Make-Up vegan nagellak te testen. Ik ontving de kleuren Sari, Sunlight en Gypset en de topcoat. En, is deze nagellak een succes?