moyu 2

Beter plannen | 7 dingen die ik anders ben gaan doen

 • 2 november 2020
 • 13 Reacties

Op een gemiddelde werkdag vind je mij met een notitieboekje aan de ene kant, een planner aan de andere kant en een computer in het midden. Ik ben dan ook elke dag aan het plannen, plannen, plannen. Maar een pro planner? Neuh, dat vind ik mezelf niet bepaald. Het kon allemaal wel wat efficiënter dan die lange en ongestructureerde lijstjes die ik dagelijks als geheugensteun gebruik. Beter plannen werd mijn missie. Dit zijn 7 dingen die ik anders ben gaan doen en die ik jou ook kan aanraden.

1. Beter plannen = plannen per dagdeel

Mijn to-do-lijstjes waren altijd vrij vol. Nogal ongeordend ook. Ik pende vaak allerlei random dingen onder elkaar neer. Op zich pakte het altijd goed uit omdat ik meestal wel mijn agenda uit je hoofd ken, maar als je hoofd al overloopt is dit natuurlijk geen beste strategie. Daar komt nog bij dat ik mijn lijstjes never nooit volledig kon afvinken, omdat ik er soms voor wel 14 uur aan werk op zette. Daarom heb ik het nu over een andere boeg gegooid. Ik plan nu per dagdeel. Ik schat per taak in tot hoe lang ik ermee bezig ben en maak op basis daarvan een dagplanning. Werkt veel beter! Ik kan een stuk beter overzien of mijn planning realistisch is of dat er wat geschrapt moet worden.

2. Plannen op basis van productiviteit

Nog een voordeel van zo’n planning voor de ochtend, middag en (soms) avond, is dat je rekening kunt houden met je energieniveau. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ’s ochtends kan ik vaak veel beter gas erop zetten dan om 5 uur ’s middags. Ook ik ben dus zo iemand die sommige dingen juist alleen ’s avonds kan. Zo blog ik bijna altijd na een werkdag, omdat ik bloggen echt een avondding vind. Aan grote klussen voor werk begin ik dan weer liever ’s ochtends als ik nog alle tijd heb voor zo’n groot project. En om vijf uur ’s middags doe ik vaak dingen als de administratie of foto’s bewerken, wat voor mij een verstand-op-nul-klusje is.

beter plannen tips

3. Een digitale agenda (ja, toch!)

De dag die je wist dat zou komen, is eindelijk hierrrr… Ja, spuit elf hier heeft toch ook maar een Google Calendar aangemaakt. Voor iemand die bijna alles papierloos doet (ik heb niet eens een printer!), is het best frappant dat ik mijn planning nog altijd op papier maak. Dat bleek de laatste tijd ook lang niet altijd handig te zijn. Er komt vaak wel een spoedklus tussendoor, waardoor ik regelmatig aan het schuiven was. Dat ging alleen wat lastig aangezien de Delete-knop bij geschreven tekst niet werkt. Ook was mijn vakje soms te klein om alle taken op te schrijven. Laat staan om ergens een plotselinge tandartsafspraak tussen te proppen.

Je begrijpt: ik kon niet anders dan het alsnog digitaler gaan aanpakken. Inmiddels ben ook ik dus vrolijk met kleurtjes bezig in Google Calendar. Ik heb mijn blogplanning erin staan met het ene kleurtje, mijn werkafspraken zijn vrolijk roze en de tandartsafspraak is door zijn blauwe kleurtje ook niet meer te missen. Hoe kon ik ooit zonder?

MOYU duurzaam notitieboek
MOYU duurzaam notitieboek
MOYU duurzaam notitieboek

4. Uitwisbare to-do-lists maken

Verder heb ik een goed alternatief voor mijn papieren notitieboekjes: een duurzaam notitieboek. Ook een tip voor beter plannen die ik je kan aanraden. Ik maak namelijk altijd een to-do-list voor de dag zelf. Enige nadeel is dat mijn to-do-lists vaak overambitieus zijn. Af kreeg ik ze bijna nooit, omdat ik er alle “Oh ja, dat moet ook nog!”-dingen op zette die gedurende de dag in me opkwamen. Dat het best slim was om dan ook andere dingen weg te strepen, kwam niet in me op. Tot nu dus! Voor al die taken heb ik nu een uitwisbaar notitieboekje van MOYU. En blij dat ik daarmee ben!

Review MOYU notitieboek

Ik kreeg van MOYU het Premium MOYU notitieboek op A5-formaat. Knalgeel is-ie en hij heeft een gebonden rug, wat ik een stuk fijner vind dan een ringband. Het boekje is dus sowieso mooi van buiten. Maar goed, don’t judge a book by its cover. Gelukkig ben ik met de binnenkant ook heel blij. Het boekje bevat wat mij betreft meer dan genoeg pagina’s:

 • 2 to-do-lijsten
 • 1 weekplanner (verspreid over 2 pagina’s)
 • 2 blanco-pagina’s
 • 3 dotted pagina’s (voor o.a. bullet journals)
 • Meer dan 20 lijnenpagina’s

Je kunt er met een (uitwisbare) pen dingen in opschrijven voor het pen-en-papier-gevoel, maar kunt ook heel makkelijk taken weggummen en verplaatsen. Volgens MOYU zelf kun je het notitieboek tot wel 500 keer uitgummen en hergebruiken. Ik gebruik het boekje zowel voor mijn dagelijkse to-do-list als voor mijn weekplanning (die ik per week overneem uit Google Calendar). Tja, noem me een tikkeltje gek, maar ik vind vinkjes zetten dus echt het fijnst in een (duurzaam) notitieboekje.

Verder is het boekje heel stevig. De pagina’s zijn sterk zonder dat het boekje zwaar is. Ook kon ik mijn tekst en krabbels daadwerkelijk met één veeg weghalen. Fijn!

beter plannen tips

Het duurzame notitieboek bevalt me prima. De vakjes zijn gelukkig een stuk groter dan die in mijn papieren planner. Geen gepriegel meer dus! Ook fijn is dat zo’n uitwisbaar notitieboek veel duurzamer is dan mijn papieren boekje van Action. Dit uitwisbare notitieboekje kun je steeds opnieuw gebruiken en er komt geen papier aan te pas. Verder vind ik het fijn dat ik taken die niet passen kan verschuiven zonder dat het meteen een rommeltje wordt.

Ook fijn: er is ruimte om je prio’s aan te geven. Sinds kort geef ik elke taak een cijfer tussen 1 en 5. Taken met een 1 zijn het belangrijkst. Taken met een 5 kunnen ook prima de volgende dag nog. Werkt heel handig!

MOYU duurzame notitieboek

» Koop jouw duurzame notitieboek met korting «

Ik heb trouwens wat leuks voor je. Wil jij nou ook een duurzaam notitieboekje van Moyu proberen? Ik mag 5% korting geven op het hele assortiment van MOYU.

T/m 31 december krijg je met de code VAKERVROLIJK 5% korting op jouw aankopen bij MOYU. Spoiler: er zijn nog meer vrolijke kleuren dan alleen geel. Neem dus snel een kijkje in de webshop.

beter plannen tips

5. Taken bundelen

Nog een tip voor beter plannen: bundel taken. De hele tijd switchen tussen taken is dus helemaal niet zo handig. Zo werkt het voor mij niet fijn als ik tussen het werken door foto’s maak voor een blogsamenwerking of continu e-mails beantwoord. Daarom ben ik dat de laatste tijd soortgelijke taken gaan bundelen. Werkt heel efficiënt!

 • Ik probeer belafspraken zoveel mogelijk op één dag te plannen. Dan is dat mijn (halve) beldag.
 • Productfoto’s of outfitfoto’s maken voor mijn blog doe ik meestal op één dag achter elkaar. Dan kan ik prima achter elkaar doorgaan in plaats van dat ik steeds opnieuw mijn photoprops tevoorschijn moet halen.
 • Projecten van 3 uur of korter maak ik altijd in één keer af. Dan raak ik er niet steeds uit.
 • Meestal neem ik pauze als ik een hele taak (of een bepaald deel ervan) heb afgerond. Dat maakt het wat makkelijker om de draad daarna weer op te pakken dan als je middenin iets stopt.
 • Ik neem op een aantal momenten op de dag de tijd om al mijn e-mails te beantwoorden. Of om alle kleine taakjes die ik nog heb liggen, af te ronden. Die dingen doe ik niet meer steeds tussendoor.

6. Zelf de touwtjes in handen nemen

In loondienst en ook in het begin als ondernemer liet ik me vaak leiden door de waan van de dag. Daarbij legde ik mezelf allerlei veel te krappe deadlines op en leverde ik veel dingen binnen 24 uur op, ook als een klant daar niet om vroeg. Nu neem ik in plaats daarvan mijn eigen planning als uitgangspunt. Ik houd best van een potje krappe deadlines halen op z’n tijd, maar probeer buiten die spannende spoedjes om meer vanuit mijn eigen planning te denken. Past iets wel? En zo niet, wanneer dan wel?

Vaak verbind ik aan een klus direct een dag in mijn agenda. Dan kan ik er ruimte voor vrijmaken. Daarna koppel ik aan de klant terug dat hij uiterlijk de dag na die deadlinedag de tekst ontvangt. Yup, een dag later dus, zodat het alleen maar kan meevallen. “Positief verrassen” noemde mijn werkgever dat altijd.

MOYU duurzaam notitieboek

7. Projecten opsplitsen in taken

Als laatste tip voor beter plannen: maak van een groot project allerlei subprojecten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik vind het dus nooit zo handig om een mega-project als 1 project te zien. Dan heb je na 1 dag keihard werken nog precies niks af. Tenminste, voor je gevoel dan. Daarom splits ik taken graag op in delen. Bijvoorbeeld als ik voor een klant alle webteksten schrijf. De input verzamelen is 1 taak, de tekst voor de homepage schrijven is 1 taak, etc. Sinds ik dat doe, kan ik meer vinkjes zetten en eindig ik de dag nooit meer met het vervelende gevoel “Wat heb ik nou eigenlijk gedaan vandaag?”. In plaats daarvan klap ik tevreden mijn planner dicht. Whoop whoop, vinkjestijd!

Wat helpt jou bij beter plannen? Heb jij nog een pro-plantip voor mij?

Dit artikel bevat een betaalde samenwerking met MOYU.

beter plannen tips

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 2 november 2020 op 7:22 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen. Ik heb een uitwisbaar Greenbook. Inderdaad heel handig, ook omdat je er pagina’s aan toe kunt voegen. Ik gebruik het ook voor notities en doedels tijdens het bellen. Prio 1 tot 5 werkt ook goed.

 2. Darina 2 november 2020 op 7:55 am - Beantwoord

  Goede tips en het uitwisbare notitieboekje vind ik echt geweldig! En taken bundelen is iets wat ik de laatste tijd ook meer doe. Het werkt zoveel rustiger en daardoor prettiger.

 3. Saskia 2 november 2020 op 8:14 am - Beantwoord

  Goede tips zeker en ben ook erg blij met mijn boekje! 🙂
  Ik krijg steeds meer taken gedaan en geniet van het feit dat ik alles lekker kan wissen.

 4. Meaghan 2 november 2020 op 8:36 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik ben best wel goed in plannen, maar er staan toch nog wel wat nieuwe lessen voor me in! Ik kan bijvoorbeeld nog beter plannen op basis van productiviteit. En sinds ik een baan heb, ben ik ook overgegaan op een digitale agenda (naast mijn planner en notitieboekjes). Tijdens mijn studie heb ik altijd gewerkt met papierenagenda’s en ik kon me ook niet voorstellen dat digitaal een agenda bijhouden wat voor mij zou zijn. Gelukkig gaat het hartstikke goed en is het voor mij ook nog aardig efficiënt!

 5. Marloes 2 november 2020 op 9:01 am - Beantwoord

  Fijne tips! Ik plan nog steeds het beste in mijn papieren agenda, al zet ik ook alle afspraken in de agenda op m’n mobiel en de papieren maandkalender hier in huis. Dingen die ik op een dag wil doen, schrijf ik nu in mijn agenda of in een notitieboekje. Misschien dat ik over een paar jaar ook wel overstap op een digitale planner. Ik moet er nu nog niet aan denken, maar wie weet, haha 🙂

 6. Daenelia 2 november 2020 op 10:26 am - Beantwoord

  Een combinatie van papier en digitaal werkt prima voor mij, ook omdat ik de digitale agenda deel met mijn gozer. Zo hebben we onze planning beter op één lijn. Maar ik ben vooral fan van het bullet journal systeem, echt het basis-systeem. Ik hoef daardoor niks uit te wissen of moeilijk te doen. Maar voor mij hoeft het bujo systeem ook niet netjes en vrolijk te zijn, maar vooral functioneel en leesbaar. Voor mij is het voordeel dat ik het complete overzicht hou, en niet alleen de deeltaakjes zie.
  Mijn digitale agenda gebruik ik zelf meer voor het indelen van blokken tijd. De uitgesplitste taken hou ik dan dus bij in to-do lijstjes in mijn bujo. Want er is niks fijner dan een taakje doorstrepen en aan het eind van de week te zien hoe productief je geweest bent.

 7. Annelies 2 november 2020 op 10:49 am - Beantwoord

  Ik heb gisteren nog eens heel mijn planning gemaakt en geoptimaliseerd. Ik zet al mijn taken in Asana, maar hield daarbij soms ook te weinig rekening met hoeveel afspraken ik die dag al had, waardoor ik gewoon taken elke dag zat te verschuiven en dat kan ook niet de bedoeling zijn. Nu kon ik dus met een propere lei beginnen vandaag, ben benieuwd wat het oplevert.

 8. Giovanna Jansen 2 november 2020 op 11:23 am - Beantwoord

  Goeie tips! Vooral punt 1 kan bij mij nog wel wat beter (heel herkenbaar namelijk, hoe jij het eerst deed doe ik het dus ook en dat werkt niet echt fijn nee ;-)). En een uitwisbare to-do-list vind ik ook een goeie tip! Ga ik eens naar kijken.

 9. Anna 2 november 2020 op 11:41 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik plan nog regelmatig veel te veel taken in op een dag, haha. Verbeterpuntje! Inderdaad heel erg fijn om taken te bundelen, dat werkt lekker efficiënt!

 10. bychristiana 2 november 2020 op 11:54 am - Beantwoord

  Super toevallig, maar ik heb dus vandaag ook een plan-artikel online staan;-) Ik vind plannen op basis van productiviteit een hele goede. Ik merk aan mij zelf dat ik altijd vooral veel werk verzet in de ochtend en daar profiteer ik dus ook zo veel mogelijk van.

 11. Johanna 2 november 2020 op 3:52 pm - Beantwoord

  Her en der staan er nog een paar tips voor mij. Verder balanceer ik ook tussen notitieboekjes, bulletjournal, papieren agenda en elektronische agenda, alhoewel ik die niet echt gebruik. Is meer een backup. Mijn basis is mijn agenda en dan de rest. Maar een stukje efficienter is zeker nog mogelijk. Maar dat komt in 2021…Hoop ik. SUcces met je planning.

 12. Naomi 2 november 2020 op 5:12 pm - Beantwoord

  Projecten opsplitsen in taken is bij mij ook echt favoriet. Zelfs al het gaat om mijn huis schoonmaken. Strepen maar;). En net als jij gaat mijn weekplanning op papier, vanuit de Google agenda. Want ja, vinken hè;).
  Mooi notitieboek heb je daar. Ik twijfel altijd over aanschaf omdat ik bang ben dat je na drie keer wissen je boekje eigenlijk weg kunt gooien, maar zo te lezen valt dat dus heel erg mee.

 13. Evelyne - Gouden Momenten 2 november 2020 op 8:33 pm - Beantwoord

  Fijne tips waar ik zeker iets mee kan doen. Ik moet bekennen, dat het plannen tegenwoordig erg de mist kan ingaan.. Ik gebruik een digitale agenda op mijn gsm. Gelukkig is die nog niet tegen de grond gegaan, want ik heb ontdekt bij een vriendin dat die agenda niet word overgezet bij een nieuw toestel. Ik moet dus denken aan een papieren alternatief en die MOYU lijkt mij wel iets. Bedankt voor dit artikel! 😉

Recente blogs

7 maanden coronatijd | Nooit verwacht & nieuw geleerd

22 oktober 2020|Persoonlijk|

Een mijlpaal om te vieren is het zeker niet. Sowieso gaat dat wat lastig nu "blokjesverjaardagen" zijn afgelast en drie zoenen niet meer mogen (sorry, flauw!). Maar een mijlpaal om even bij stil te staan is het wel voor mij. Want wat is er de afgelopen 7 maanden veel gebeurd! Er waren verdrietige momenten, maar ook bijzondere lichtpuntjes, mooie inzichten, waardevolle lessen en één belangrijk besef. Vond ik reden genoeg om toch een mijlpaalartikel te maken!

Parken bij Kasteel de Haar | Een magisch herfstuitstapje!

11 november 2018|Op reis|

De laatste tijd ga ik er met veel plezier op uit in eigen land. Juist in een tijd waarin verre reizen naar andere continenten de normaalste zaak van de wereld lijken te zijn, laat ik graag zien dat ook in Nederland veel moois te ontdekken is. Op een vrije zondag besloten mijn vader en ik een bezoekje te brengen aan een door ons nog ontontdekt pareltje in het midden van ons land: de parken bij Kasteel de Haar. Deze sprookjesachtige parken bleken het vroege opstaan meer dan waard. Ik neem je dan ook graag mee op virtuele rondreis door de tuinen van Kasteel de Haar.

Je hoeft niet “normaal” te zijn (jezelf zijn is goed genoeg)

27 oktober 2022|Persoonlijke groei, Persoonlijk, Zelfliefde|

Wat is normaal? Van alle woorden die de Nederlandse taal kent, vind ik dit zevenletterwoord misschien wel het vaagst. Volgens online woordenboeken is normaal "wat de meeste mensen doen". Maar wie bepaalt dat iets normaal is als de hele meute het op een bepaalde manier doet? Wat in de ene cultuur doodgewoon is, is in de andere cultuur niet geaccepteerd. Wat je ouders de normaalste zaak van de wereld vinden, daar snap jij als volgende generatie misschien niets van. En zelfs als jij iets doet zoals iedereen het doet, kun je daar gekke reacties op krijgen. Waarom willen we dan toch allemaal zo graag niet "raar" gevonden worden?