goed voor mezelf zorgen 3 1

Beter voor mezelf zorgen (en wel nu!) | Mijn 7-stappenplan

 • 21 december 2019
 • 31 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Zelfliefde

“Beter voor mezelf zorgen” klinkt haast alsof ik de verpleegster voor mezelf uithang. Een verplegersjasje aan, een kop soep in mijn ene hand en een thermometer in de andere. Maar nee hoor, voor mezelf zorgen hoeft niets met ziekenhuisvibes te maken te hebben. En hard nodig is het zeker! Toen ik me laatst flink beroerd voelde, werd ik met mijn neus op die harde feiten gedrukt. Ik vind het nog knaplastig om aan ziek zijn toe te geven. Sowieso mag ik soms iets beter voor mezelf zorgen. Daarom bedacht ik voor mezelf 7 stappen om daaraan te werken.

 1. Ziek = ziek. Zoals ik al zei, is ziek zijn niet echt iets waar ik goed in ben (wie wel?). Ik heb zelfs weleens gekscherend gezegd “Ziek zijn, daar doe ik niet aan!”. Zelfs als mijn zakdoekje geen minuut van mijn zijde wijkt, breek ik mijn snotterige en wit weggetrokken hoofd nog over werkzaken. Vriendlief leerde me een wijze les, die ik al wel wist maar al vaker diep had weggestopt: als je niet goed uitziekt, blijf je alleen maar langer kwakkelen. Hij heeft gelijk. En aangezien ik alleen woon, moet ik mezelf op zulke momenten een halt toe roepen. Er is maar één recept dat werkt: rust en met Netflix op de bank!
 2. Elke avond ontspanningsoefeningen. Nooit verwacht dat ik dit nog eens zou toegeven, maar ontspanningsoefeningen werken dus écht. Ik heb snel de neiging om de dag met een vol hoofd te eindigen. Het lukt dan niet helemaal om de uitknop van mijn gedachten te vinden en de vele indrukken weg te stoppen. Ontspanningsoefeningen zijn daarvoor dé methode. Ik neem er steeds vaker een moment voor, maar doe dappere pogingen er een vaste avondroutine van te maken.
 3. Mijn onderbuikgevoel serieus nemen. Mijn onderbuikgevoel heeft het verrassend vaak bij het juiste eind. Soms merk ik dat dingen blijven doorsudderen, omdat ik afwacht totdat mijn onderbuikkriebels weggaan. Tja, dat zal dus niet gebeuren, totdat ik er iets mee doe. Vaak betekent het dat ik iets moet uitspreken, voor mezelf moet opkomen of mijn eigen wensen niet uit het oog moet verliezen. Dat is dus wat ik vaker wil doen. Niet denken voor anderen, maar meer luisteren naar wat voor mij goed voelt. En dus schakelde ik een second opinion in voor een lastige kwestie, gaf ik iemand feedback die ik niet makkelijk vond en deed ik bij een andere lastige situatie lekker mijn eigen ding. Zo wil ik het vaker aanpakken!
 4. Meer ergonomisch bezig zijn. Al van kinds af aan is mijn zithouding niet goed. Dat heeft me op mijn 26e de nodige schouder-, rug- en nekklachten opgeleverd. Ook merk ik dat mijn eetkamerstoelen thuis niet bepaald bedoeld zijn om een hele dag computerwerk op te doen. Zowel mijn hand als mijn rug protesteert regelmatig. En het erge is: ik ben zo iemand die daar gewoon mee doorloopt. Geen goed plan! Er zit nota bene artrose en reuma in mijn familie. Ik wil dan ook binnenkort een echt goede bureaustoel kopen (je weet wel, zo’n stoel waar menig gamer jaloers op is!). Om artrose bij de handen (ook een familiekwaal!) te voorkomen, staan ook een laptopstandaard, een extern toetsenbord en een ergonomische muis op mijn lijstje. Hoog tijd dus om op de ergonomische shoptour te gaan! En nu we toch bezig zijn, heb ik ook maar vast een fysio-afspraak gepland in januari.
 5. Gewichtheffen. Nee hoor, ik ga niet de bodybuilder uithangen in de sportschool. Ook een sixpack creëren staat niet per se op mijn to do list. Wel heb ik gewichtjes in huis gehaald om mijn armspieren te trainen. Ook rugspieroefeningen doe ik sinds kort. Niet omdat ik een gespierde rug wil hebben waar menig krachtpatser jaloers op zou zijn, maar omdat mijn rug wel wat versteviging kan gebruiken om verdere klachten te voorkomen. Iemand nog suggesties voor goede thuiswork-outs op YouTube?
 6. Een nieuwe avondroutine. Mijn avondroutine kan wel een update gebruiken. Zo staan een paar potjes crème al een tijdje te verstoffen in mijn badkamerkastje. Die staan vast te springen om gebruikt te worden! Ook mag mijn Instagram-rondje ’s avonds best plaatsmaken voor een ouderwets boek. En alle beeldschermen een half uur voor het slapengaan alvast uitzetten, is ook zo’n slecht idee nog niet. Over mijn boekendoel binnenkort meer info overigens!
 7. Niets. Ja je leest het goed: als laatste stap doe ik de afgelopen maanden wat vaker helemaal niets om goed voor mezelf te zorgen. Oké, dat is vooral een flauwe manier om te zeggen dat ik mijn weekenden minder vol plan. Een bankhanger zal ik nooit worden, maar ik kan er wel van genieten om vaker een dag geen moetjes te hebben. Winkels bekijken, wandelen, foto’s maken, creatief bezig zijn en met Pippa spelen is ook een prima dagbesteding!

Met welke goede gewoontes zorg jij beter voor jezelf?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 21 december 2019 op 6:10 am - Beantwoord

  Klinkt allemaal heel goed! Af en toe niets doen kan inderdaad heel goed voor je zijn. Voor mij is elke dag een half uurtje naar buiten ook echt belangrijk. Kun je ook goed combineren met schermloze tijd ;).
  Ik ben benieuwd naar je leesdoel!

  • Romy 21 december 2019 op 11:01 am - Beantwoord

   Yes, naar buiten gaan is de ideale manier om wat tijd zonder schermpjes te besteden. Ik blijf het bijzonder vinden wat een beetje buitenlucht met je kan doen. Ik fleur daar ook eigenlijk altijd wel van op, zelfs op een rotdag.

 2. Saskia 21 december 2019 op 8:18 am - Beantwoord

  1& 2 wil ik ook zeker gaan doen 🙂 Ik ben ook iemand die bijna nooit ziek is en als ik ziek ben binnen een dag weer wil beginnen. M. doet dat uitzieken ook en is inderdaad veel slimmer. Tevens heb ik een fijne meditatie app die ik weer dagelijks wil toepassen. Thanks dus voor de reminder.

  • Romy 21 december 2019 op 11:02 am - Beantwoord

   Ja, mannen zijn soms toch wel wat beter in even echt uitzieken. Daar kunnen we soms nog een puntje aan zuigen 😉
   Wat slim trouwens, die metitatie-app! Lijkt me een mooie stok achter de deur om vaker een rustmomentje te pakken!

 3. bychristiana 21 december 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Bij ons zit artrose ook in de familie. Ik heb sinds die grote kaakoperatie best veel last van mijn kaken, begin dit jaar was ik bij de kaakchirurg en na een foto blijkt dat ik slijtage in mijn kaakgewricht heb. Daar ben ik nu ook voor onder behandeling, alhoewel ze tot nog toe nog niet veel gedaan hebben . Maar zoiets sluipt er inderdaad wel in en moet je goed in de gaten houden, want slijtage ‘stopt’ natuurlijk niet. En nu sta ik er eigenlijk ook bij stil hoe slecht mijn houding aan de computer is, ai! Soms denk ik wel eens; oh, ik zou echt rechter op moeten gaan zitten, en dat doe ik dan vervolgens vijf minuten om daarna weer in een ingezakte houding uit te komen.

  • Romy 21 december 2019 op 11:04 am - Beantwoord

   Wat vervelend zeg van die slijtage in je kaakgewricht, zeker na de medische molen die je voor je kaak al hebt doorstaan. Gelukkig was je er op tijd bij en kunnen ze de slijtage door de behandeling hopelijk een halt toeroepen.
   Heel herkenbaar trouwens wat je zegt over die slechte houding. Ik zit bijna automatisch te ver naar voren gebogen en schuif ook nog eens soms mijn stoel veel te ver naar achteren (zodat Pippa op schoot kan zitten ;)). Heel slecht eigenlijk!

 4. Daenelia 21 december 2019 op 8:52 am - Beantwoord

  Hasfit. YouTube video voor veilig met gewichten trainen. Je moet wel ook wat met je benen doen. Legday overslaan geeft je een ongebalanceerd lichaam. Let goed op je houding en je rug.
  Ga wel naar een sportschool. Laat je goed uitleggen hoe je blrssures kan voorkomen. Asjeblieft. Zeker als je nu al last hebt. Doe dit niet zonder toezicht. Je houding is ws niet optimaal. Stap aub een gym of sportschool binnen. PT is nog beter.

  • Romy 21 december 2019 op 11:05 am - Beantwoord

   Dank je voor de tip! Inderdaad misschien wel een goed idee om het met een personal trainer te gaan doen. Misschien een goede reden om eens bij een sportschool hier in de omgeving te gaan kijken!

 5. Lianne 21 december 2019 op 9:02 am - Beantwoord

  Wat goed dat je jezelf nu regelmatig een halt toe roept! Ik heb ook geleerd om echt toe te geven aan wat je lichaam je aangeeft. Hopelijk kun je door middel van wat gezondheidsoefeningen de klachten in je lichaam wat verminderen! Misschien is yoga ook wel een goed idee voor je? Je ontspant je lichaam en geest er heel erg mee. Ik ga daar ook weer lessen in volgen!

  • Romy 21 december 2019 op 11:06 am - Beantwoord

   Yoga zou inderdaad ook nog een goede optie zijn. Mijn vriend doet ook yoga en rek- en strekoefeningen tegen rugklachten en merkt er veel effect van. Een mooie manier om goed voor mijn lichaam te zorgen en ook in mijn hoofd even tot rust te komen!

 6. Shirley 21 december 2019 op 9:17 am - Beantwoord

  Ik vind pilates heel fijn om mijn gecomputer te compenseren. In Utrecht had ik een superfijne les met veel oefeningen voor ‘kantoormensen’. De laatste tijd heb ik echt 0.0 gesport en ook de rest van mijn selfcare kan wat verbetering gebruiken. Zo heb ik sinds ik werk pas 1x gekookt. Ben nog niet helemaal gewend aan mijn lange reistijd. Vanaf aankomende week ga ik meer mijn best doen, haha.

  • Romy 21 december 2019 op 11:08 am - Beantwoord

   Dank je voor de pilatestip! Misschien moet ik daar ook eens naar kijken. Ik denk dat yoga of pilates nog best goed helpt tegen de lichamelijke klachten die ik soms heb door het gecomputer. Ik wil dat laatste nog wel heel wat jaren kunnen volhouden natuurlijk 😉
   Trouwens wel begrijpelijk dat koken er regelmatig bij inschiet nu je een baan hebt met een lange reistijd. Misschien wat simpeler koken? Of je vriend een kookboek cadeau doen als stille hint naar hem toe? 😉

 7. Darina 21 december 2019 op 9:30 am - Beantwoord

  Ik moet ook veel beter op mijn zit houding letten achter de computer. Soms heb ik daardoor best last van mijn rug. En ik heb nu ook een fijne meditatie app maar ik vergeet het vaak om te doen.

  • Romy 21 december 2019 op 11:09 am - Beantwoord

   Echt een goede houding aannemen op je stoel blijft lastig, dat terwijl het eigenlijk zo belangrijk is voor onder andere je rug. Ik hoop ook echt dat ik daar de komende tijd stappen in kan zetten.

 8. Zo simpel is dan geluk 21 december 2019 op 9:40 am - Beantwoord

  Mijn houding is ook wel een dingetje inderdaad. Ik let er zeker op, maar ik denk niet dat het ook maar iemand zal lukken om echt een hele dag netjes rechtop te zitten.
  Naar mijn lichaam luisteren is altijd best lastig omdat er tijdens mijn revalidatie in is gehamerd dat je gewoon door de (chronische) pijn heen moet trainen. Nu ben ik sowieso al iemand die zich ook niet snel ziek meld e.d. dus vaak ga ik toch in verschillende opzichten alsnog over mijn grenzen heen. Kortom, ook hier genoeg verbeterpunten.

  • Romy 21 december 2019 op 11:11 am - Beantwoord

   Klopt, 24/7 goed rechtop zitten zal waarschijnlijk bijna niemand lukken. Maar er iets vaker op letten dan een paar minuten per dag (zoals ik doe ;)) lijkt me in mijn geval wel al een goede vooruitgang.
   Wat vreemd trouwens dat ze je nota bene in een revalidatietraject hebben gestimuleerd om vooral door te gaan met trainen als je pijn hebt. Je zou toch denken dat je in zo’n situatie juist moet luisteren naar de grenzen die je lichaam aangeeft.

 9. Els 21 december 2019 op 11:43 am - Beantwoord

  Ziek is ziek is een hele goede. Ik ben echt zo iemand die gewoon door ploetert . Verder is niets inderdaad ook fijn. Maar soms gun ik het mezelf gewoon niet, haha.

 10. Evelyne 21 december 2019 op 1:00 pm - Beantwoord

  Even helemaal niets doen is ook even voor jezelf zorgen. Zo kan ik enorm genieten van gewoon een lazy namiddag op zondag om zo de werkweek door te komen. Ik ben eveneens iemand die niet gaat toegeven dat ik ziek ben. Ik ben deze week met migraine gaan werken, terwijl mijn lichaam mij misschien wou vertellen dat ik rust nodig heb..

  • Romy 1 januari 2020 op 9:14 pm - Beantwoord

   Ah wat rot dat je laatst veel last had van migraine! Eigenlijk inderdaad een teken van je lichaam dat het misschien even iets te veel is. Hopelijk gaat het inmiddels ietsje beter. Enne, vergeet zeker niet soms toe te geven aan de rust waar je lijf om vraagt.

 11. Ilona Wielinga 21 december 2019 op 1:00 pm - Beantwoord

  Wat onwijs mooi om te lezen. Ik doe zelf qua sport aan circuittraining in combinatie met bokszaktraining, en kan dit ook erg aanraden. Je traint al je spieren en je conditie ook nog eens. Ik merk zelf echt dat sinds ik wekelijks sport ik mij lichamelijk gezien toch net wat beter voel. Behalve de dag erna dan, dan heb ik overal spierpijn, haha.

  • Romy 1 januari 2020 op 9:15 pm - Beantwoord

   Thanks voor de tip! Boksen had ik nooit echt over nagedacht, maar misschien is het inderdaad best een goede sport om eens te proberen. Ik heb zo’n vermoeden dat deze combinatie ook nog eens goed is voor je zelfvertrouwen en assertiviteit. Altijd mooi meegenomen! 🙂

 12. Haydée 21 december 2019 op 5:29 pm - Beantwoord

  Dat van het ziek zijn heb ik ook moeten leren. Ik ben opgegroeid met het idee ‘niet aanstellen en doorgaan’, en zelfs aan de universiteit sleepte ik me liever ziek naar het auditorium dan een les te missen. Maar dat heeft uiteraard geen zin, want op zulke dagen steek je toch niks op, en krijg je niks gedaan. En bovendien kan je nog andere mensen ongewild besmetten. Een dagje uitzieken is inderdaad vaak veel efficiënter!

  • Romy 1 januari 2020 op 9:16 pm - Beantwoord

   Klopt! Ook om die redenen is uitzieken eigenlijk altijd het beste idee wanneer je je niet lekker voelt, ook al voelt het soms tegennatuurlijk om niet gewoon dóór te gaan.

 13. Jorinde 21 december 2019 op 5:49 pm - Beantwoord

  Meer bewegen en gezonder eten. Het klinkt heel cliché, maar met sommige periodes schiet het er echt bij in. Heb nu weer een stappendoel voor mezelf gesteld en probeer wat vaker te rusten en niets te doen (a.k.a. alle schermen weg ;)). Soms nog een uitdaging!

  • Romy 1 januari 2020 op 9:16 pm - Beantwoord

   Wat een mooie doelen! Minder schermtijd is een doel waar ik ook nog weleens iets aan zou kunnen hebben 😉 Blijft soms lastig!

 14. Giovanna Jansen 21 december 2019 op 9:23 pm - Beantwoord

  Wat een goed lijstje! Ik ben ook heel slecht in ziek zijn en ga door ook als ik mij zeer belabberd voel en snotterig ben. Maar je vriend heeft helemaal gelijk dat de kans groot is dat je dan blijft kwakkelen.
  In mijn avondroutine zit wel altijd een half uurtje lezen voor het slapen gaan, maar weer ontspanningsoefeningen gaan doen is een goed idee!

  • Romy 1 januari 2020 op 9:18 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je voor het slapen altijd een tijdje leest! Een mooie gewoonte die ik dit jaar ook zeker wil gaan oppakken. Te beginnen met vanavond 🙂
   Ontspanningsoefeningen zijn ook zeker een aanrader om uitgerust naar bed te gaan.

 15. Anouk 22 december 2019 op 10:22 am - Beantwoord

  Wat een goede plannen allemaal! Ziek = ziek heb ik ook van mijn vriend moeten leren, misschien zijn mannen daar gewoon beter in dan vrouwen. Toen ik ontdekte dat je sneller weer beter bent als je daadwerkelijk toegeeft aan het ziek zijn heb ik er maar aan toegegeven.

  • Romy 1 januari 2020 op 9:23 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je tegenwoordig wat beter bent geworden in toegeven aan het ziek zijn. Ik herken wel wat je zegt: ik merk dat mannen vaak veel makkelijker toegeven aan ziek zijn dan vrouwen. Daarin kan ik zeker nog wat van mijn vriend leren.

 16. Nikita 1 januari 2020 op 6:44 pm - Beantwoord

  Ik zorg gelukkig al een stuk beter voor mezelf, maar niet altijd. Meestal denk ik eerst aan een ander en dan aan mezelf. Het is een trekje dat er al heel mijn leven in zit en die zal er ook altijd zijn. En eigenlijk is dat wel mooi. Maar de laatste weken waren heel lastig en ik kan met trots toegeven dat ik goed voor mezelf heb gezorgd. Ik ben een dagboek begonnen en nu schrijf ik trouw elke dag over mijn dag en laat ik echt al mijn gedachten los in mijn dagboek. Met de hand nog wel. Ik zit soms meer dan een halfuur te schrijven, maar de beloning is dat ik daar rustig van word en achteraf heb ik een leeg hoofd. Ik wil ook heel graag mediteren. Ik heb een app waarin ik kan bijhouden wanneer ik gemediteerd heb (en in die app staan ook allerlei soorten meditaties). Die houdt ook bij hoeveel dagen na elkaar je het volgehouden hebt. En ik maak er graag een sport van om daar een lange reeks van te maken. Dus ik ga vanavond voor ik ga slapen eventjes rustig de tijd nemen om te mediteren. Ik heb trouwens ook heel veel last gehad van mijn pols en die wil ik in het oog blijven houden. Het gaat beter gelukkig. Maar het is wel mijn tekenpols en als ik daar niet op let kan het permanent worden. En dan wordt tekenen heel lastig. En nee, dat wil ik niet opgeven. Dus dat is wel een werkpuntje

  • Romy 2 januari 2020 op 11:05 am - Beantwoord

   Wat een goede gewoonte, dagelijks in je dagboek schrijven! Een mooie manier om je gedachten op een rij te zetten en om te ontspannen. Hetzelfde geldt trouwens voor het mediteren – een mooie manier om je hoofd even echt leeg te maken, zeker voordat je naar bed gaat.
   Hopelijk wordt de pijn in je pols bij jou ook een stuk minder. Zeker iets om goed op te letten (en om misschien oefeningen voor te doen), want het zou zonde zijn als je blijvend last hebt.

Recente blogs

10 dingen die ik niet had verwacht aan ondernemer zijn

20 juli 2021|Carrière en ondernemen|

Toen ik de KvK meer dan drie jaar geleden binnen stapte, had ik natuurlijk wel een beeld bij mijn leven als ondernemer. Grappig hoe dan toch alles weer anders blijkt te zijn als je eenmaal écht volledig voor jezelf werkt. Er zijn een aantal dingen waar ik drie jaar geleden nóóit bij had stilgestaan, maar die nu de normaalste zaak van de wereld zijn. Je leest ze allemaal in dit artikel over belastingpost, concullega's en rotte appels die helemaal nog niet zo rot zijn.

5 levenslessen die ik leerde van mijn moeder

5 januari 2017|Persoonlijke groei|

Een tijdje geleden schreef ik over de levenslessen die ik heb geleerd van mijn vader. Dat deed ik al met in het achterhoofd om ook eens eenzelfde artikel over mijn moeder te schrijven. Als er een vrouw is van wie ik veel heb geleerd, dan is zij het namelijk wel. Er gaat geen dag voorbij dat we niet met elkaar praten en er is niemand die mij zo goed aanvoelt als zij. Al van jongs af aan heb ik regelmatig wijze lessen geleerd van mijn moeder. Om mijn moeder eens in het zonnetje te zetten én om haar wijze woorden met jullie te delen, volgen vandaag 5 levenslessen die ze mij heeft meegegeven.