Bewijsdrang jezelf bewijzen inzichten

Bewijsdrang. Het is misschien wel een van mijn grootste struikelblokken. Het is een eigenschap die je soms ver kan brengen, maar die je ook flink in de weg kan staan. Daarom ben ik me sinds een tijdje meer in dit onderwerp gaan verdiepen. Waar komt het vandaan? En – belangrijker – hoe ga je ermee om? Ik weet dat ik niet de enige ben die bewijsdrang soms liever arm dan rijk is. Daarom dit artikel – voor jou en ook een beetje voor mij – met 9 inzichten die ik heb opgedaan over bewijsdrang.

Bewijsdrang – wat en wanneer?

Bewijsdrang kan zich in allerlei situaties voordoen. Ik heb in mijn leven wel vaker bewijsdrang gevoeld. Bijvoorbeeld als mensen op het werk me jonger inschatten en ik daarom wil laten zien dat ik wel degelijk wat kan. En nu, nu ik in mijn eigen woning aan het klussen ben, wil ik soms maar al te graag bewijzen dat het me heus lukt, dat hele volwassen leven. Maar waarom eigenlijk? Waarom zou je jezelf moeten bewijzen?

1. Je wilt je bewijzen aan jezelf, niet aan de ander

Die vraag brengt me meteen bij een eerste inzicht over bewijsdrang. Als je jezelf wilt bewijzen, lijkt het vaak alsof een ander je daartoe pusht. Stel je bijvoorbeeld voor dat al je collega’s zeven dagen per week op hun werkmail reageren. Dat triggert jou misschien om het ook te doen, om maar te laten zien dat je net zo hard je best doet. Dat terwijl het aan jou is wat je met dat gedrag van je collega’s doet. Niemand vraagt jou om te laten zien wat je kunt, maar het gedrag van je collega’s triggert misschien wel iets in jou. Het is aan jou hoe je met die trigger omgaat.

2. Bewijsdrang gaat over jouw struggles

De drang jezelf te bewijzen laat vaak vooral zien dat jij ergens mee worstelt. Je bent misschien bang dat anderen je niet goed genoeg vinden of je denkt dat wat jij waard bent afhankelijk is van wat je presteert. Laat me je een ding zeggen: niets is minder waar. Jij hoeft jezelf niet te bewijzen. Je mag trots zijn op wie je bent, ook zonder wereldrecords, prijzen en lintjes. Als je merkt dat je de neiging hebt je te bewijzen, dan is zelfliefde misschien eerder het issue waar je aan moet werken. Wees eens wat liever voor jezelf en besef dat je niet tot het uiterste hoeft te gaan om goed genoeg te zijn.

3. Je bent al goed genoeg

In een wereld waarin je online vooral grootse successen voorbij ziet komen, ligt een gevoel van minderwaardigheid soms al snel op de loer. We krijgen door media, sociale platforms en ook mensen om ons heen soms een vertekend beeld voorgeschoteld van de werkelijkheid. Want die paar mensen die jij ziet in de krant, op Instagram of op tv zijn vaak helemaal niet zo representatief. En je ziet ook nog eens maar een klein stukje van hun leven. Je hoeft je niet aan hen af te spiegelen. Of beter gezegd: je hoeft je aan niemand af te spiegelen. Jij bent jij, zij zijn zij. Met ieder eigen krachten, talenten en valkuilen.

4. Met jezelf bewijzen bereik je het tegendeel

Een eye-opener die ik een tijdje geleden van iemand te horen kreeg, is dat jezelf bewijzen eigenlijk averechts werkt. Als jij bijvoorbeeld het uiterste van jezelf vraagt om het tegelijkertijd geweldig te doen op je werk, de ideale vriend(in) te zijn en ook nog eens tien andere ballen in de lucht te houden, dan is de kans groot dat je uiteindelijk totaal uitgeput op de bank belandt. Dan ben je te moe om nog maar iets te bewijzen en is voor creativiteit en positieve energie waarschijnlijk nog maar weinig puf over.

5. Je hebt een keuze

Stoppen met jezelf bewijzen kan best lastig zijn in de huidige maatschappij. Mensen vinden het vooral knap als je vijf keer per week naar de sportschool gaat. Je krijgt misschien wel waardering als je veel overuren maakt op het werk. En als je daarnaast veel extra activiteiten onderneemt, levert dat misschien wel nóg meer bewondering op. Dat terwijl je eigenlijk bezig bent met een onhaalbare situatie voor jezelf te creëren die jou allesbehalve gelukkig maakt. En die daarmee – eerlijk gezegd – helemaal niet zo bewonderenswaardig is. Besef dat jij een keuze hebt. Jij kunt ervoor kiezen om wél op de rem te trappen.

Bewijsdrang jezelf bewijzen inzichten

6. Bewijsdrang maakt je geen mooier mens

Misschien een harde les, maar wel een belangrijke. Ernaar streven om een ware super (wo)man te worden, maakt je vaak geen fijner mens. Het gehaaste gevoel en de continue drang om meer en beter te presteren zullen je niet prettiger maken in de omgang. Misschien eist die drang wel zó veel van je gedachten op dat je niet eens meer bij leuke dingen kunt stilstaan. Juist door jezelf soms rust te gunnen of door genoegen te nemen met iets minder perfect, vind je de rust terug om te genieten van alles wat zich buiten de wereld van prestaties afspeelt.

7. Je kunt niet in alles goed zijn

Tja, misschien klopt het dat je buurman beter fietsbanden kan plakken dan jij. Misschien kan je vriendin hoofdrekenen met twee vingers in haar neus, terwijl jij daar meer moeite mee hebt. Maar weet je wat het mooie is: eigenlijk is precies dát hoe de wereld zo goed werkt. Als mijn toilet verstopt zit, schakel ik een loodgieter in. Maar als de loodgieter mooie teksten voor zijn site nodig heeft, doet hij misschien juist een beroep op mij. Het is oké als je iets niet kunt, want er zijn nog genoeg andere dingen waar jij wél goed in bent.

8. Je doet je best en dat is genoeg

Niet altijd kun je topprestaties leveren. Net zoals het onmogelijk is om altijd ALLES tegelijk te doen. In ieder geval niet zonder elke avond uitgeblust op de bank te eindigen. Eigenlijk is het belangrijkste dat je gewoonweg je best doet. Dat je voor je tentamen zo hard leert als voor jou nu haalbaar is. En dat je je op je werk inzet zonder jezelf voorbij te lopen. Misschien glipt er soms een foutje doorheen. En allicht zijn er mensen die iets beter doen of die méér doen dan jij. Maar laat dat je er niet van weerhouden trots te zijn op hoe jij het doet.

9. Je hebt jezelf al bewezen

En voel je nu nog bewijsdrang? Besef dan eens dat je in je leven al heel wat prestaties hebt geleverd en jezelf ongetwijfeld al talloze keren hebt bewezen. Een middel dat mij daarbij helpt, is mijn omgekeerde bucketlist. Het lijstje waarin ik opsom wat ik al heb bereikt in mijn leven en waar ik trots op ben. Als ik daarnaar kijk, besef ik weer waar ik nu al sta. En dat ik mezelf eigenlijk al talloze keren heb bewezen. Dus waarom zou die bewijsdrang nodig zijn?!

Kortom, je hoeft jezelf niet te bewijzen!

Dat alles overwegende besloot ik dat ik mezelf, ook met klussen, niet hoef te bewijzen. Ik zette een stap die ikzelf best spannend vond: ik besloot voor mijn deurschilderwerk een professional in te schakelen om mezelf te ontlasten in deze drukke tijd. Vol bewondering zag ik toe hoe deze schilderheld mijn negen deuren binnen no time omtoverde tot de witte deuren die ik zo graag wilde.

Zo stonden de strak geverfde witte deuren voor een wijze les: ik hoef niet te bewijzen dat ik dit allemaal wel kan. Ik doe het al goed genoeg. En precies dat geldt ook voor jou!

Heb jij weleens last van bewijsdrang?

Bewijsdrang jezelf bewijzen inzichten Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Femke 14 maart 2019 op 6:19 am - Beantwoord

  Ja hoor, zeker herkenbaar. Tegenwoordig ben ik mezelf er wel wat bewuster van en sinds een paar weken ‘doe’ ik er wat aan. Voorbeeldje. Ik werk nu Maya geboren is nog vier dagen in de week. Vaak vragen mensen dan ‘Hoe veel dagen werk je eigenlijk nog’, waarop ik dan zei ‘Vier’. Negen van de tien keer kreeg ik dan een vreemde blik toegeworpen of ‘wow, vind je dat niet wat veel, blabla’. Dan ga ik vaak meteen al in de verdediging zodra ik hun blik zag. Nu blijf ik gewoon stil met een glimlach. Dan merk je dat het gesprek stil valt. Ik ben namelijk overtuigd van mijn keuze, dus waarom zou ik daar dan een ander van moeten overtuigen? Levert soms best een beetje een ongemakkelijke situatie op, maar dan is mijn punt wel gemaakt zonder dat ik er verder iets voor heb gedaan.

  • Romy 15 maart 2019 op 8:24 am - Beantwoord

   Wat een slimme strategie om een stilte te laten vallen als mensen zo’n opmerking maken. Die tip ga ik eens onthouden voor als ik de neiging heb mezelf ergens voor te verantwoorden. Het is inderdaad nergens voor nodig om je te verdedigen. Het belangrijkste is dat jij achter je keuzes staat, wat een ander daar ook van vindt.

 2. Darina 14 maart 2019 op 6:46 am - Beantwoord

  Ook herkenbaar 🙂 en ik ga soms hierdoor wel over een grens heen. Ik probeer er nu meer op te letten maar ik vind het soms wel lastig.

  • Romy 15 maart 2019 op 8:29 am - Beantwoord

   Lastig is die bewijsdrang, hè?! Je gaat daardoor inderdaad eerder over grenzen heen die je eigenlijk zou moeten bewaken. Het is in ieder geval al goed dat je er meer op let. Hopelijk neemt de bewijsdrang daarmee langzaamaan wat af, want je bent echt al goed zoals je bent 🙂

 3. Simone 14 maart 2019 op 7:23 am - Beantwoord

  Ik vind bewijsdrang echt een lastige! Onbewust ben ik hier denk ik veelste vaak mee bezig, vooral naar mezelf zoals je ook beschrijft. Ik moet constant dingen die niet altijd perse beter zijn. Mooie les weer dit!

  • Romy 15 maart 2019 op 8:30 am - Beantwoord

   Dat vele ‘moeten’ is best een ding, hè?! Ik vind het ook wel lastig als ik mezelf tot uitersten wil pushen om mezelf te bewijzen, terwijl het eigenlijk nergens voor nodig is om dat te doen.

 4. Irene 14 maart 2019 op 7:28 am - Beantwoord

  Het komt toch altijd weer neer op het feit dat je je eigen leven moet leiden he. Als ik er nu zo over nadenk heb ik tegenwoordig niet meer echt de nood om me tegenover anderen te bewijzen omdat ik heel erg bezig ben met mijn eigen geluk en mezelf blij houden. De eisen voor mezelf zijn ook niet te hoog waardoor ik niet de nood voel om altijd maar meer en beter te doen. Ik merk ook vaak zelfs als ik het gevoel heb dat ik me moet bewijzen, ik er net door dichtklap. Een beetje met het idee van ja dat lukt mentoch niet. Dat voelt ook niet fijn. Ergens vind ik het wel jammer dat je jezelf vaak moet verzntwoorden bij mensen om de keuzes die je maakt maar dan draait het er inderdaad vooral om hoe je er zelf mee om gaat.

  • Romy 15 maart 2019 op 8:32 am - Beantwoord

   Mooi om te lezen dat je steeds meer bezig bent met wat jij wilt en wat jou gelukkig maakt! Wat goed dat je meer je eigen keuzes maakt en echt voor je eigen geluk kiest! Dat is zo veel belangrijker dan altijd geweldig goed presteren of doen wat anderen van je verwachten. Alhoewel het inderdaad lastig blijft als mensen je het gevoel geven dat je je moet bewijzen of verantwoorden. Leef en laat leven, toch? 🙂

 5. Audrey 14 maart 2019 op 7:58 am - Beantwoord

  Je slaat de spijker op z’n kop, Romy! Willen voldoen aan verwachtingen van anderen kunnen je zó de vernieling in helpen… Moet je gewoon niet willen.

 6. evelien 14 maart 2019 op 8:11 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, ik ben mij er heel bewust van, ook van de bewijsdrang die er op dit moment in de maatschappij hangt.
  Iedereen is goed in een bepaald onderwerp, je kunt inderdaad niet in alles goed zijn, dit probeer ik dan ook zeker in mijn achterhoofd te houden. Prachtig artikel Romy!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 15 maart 2019 op 8:33 am - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie reactie! En helemaal waar wat je zegt: het lijkt soms alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat je veel presteert en in veel dingen goed bent. Dat terwijl het eigenlijk juist zo mooi is dat de ene persoon goed is in het een en de andere persoon in het ander.

 7. Daenelia 14 maart 2019 op 8:38 am - Beantwoord

  Ik werk met veel jonge mensen. Echt jong. En geloof me als je jong bent heb je gewoon nog niet de ervaring, echt, die je soms tegenkomt bij oudere collega’s, of klanten. En, da’s het dubbele, je bent nog te jong en onervaren om dat te herkennen.
  Maar! Dan is het niet jouw verantwoordelijkheid om je te moeten bewijzen. Dan is het aan de oudere om de jongere in hun waarde te laten, ruimte te geven om eventueel iets te proberen en de optie te geven om een fout te maken. Want het ergste wat je als jongere kan overkomen is dat de kans om ervaring op te doen je wordt ontnomen. Eis ruimte om fouten te mogen maken! Als je dan ook de verantwoordelijkheid neemt om je fouten te herstellen, met hulp.

  • Romy 15 maart 2019 op 8:37 am - Beantwoord

   Mooi om te horen hoe jij hier tegen aankijkt vanuit jouw werk met jonge mensen! Ik kan me voorstellen dat het ook wel een leeftijdsding kan zijn en dat de bewijsdrang al minder wordt naarmate je meer levens- en werkervaring hebt. Ik ben het met je eens dat de ruimte voor fouten en waardering daarbij heel belangrijk is. Juist om je te kunnen ontwikkelen. Gelukkig zit ik wat dat betreft nu echt op mijn plek op werk en krijg ik in mijn huidige baan echt de ruimte die ik nodig heb om verder te komen. Een van de waardevolste dingen in een baan voor mij!

 8. Naomi 14 maart 2019 op 9:13 am - Beantwoord

  Bewijsdrang is inderdaad vooral iets naar jezelf toe, terwijl je denkt dat het voor anderen is. En ja, voor mij is het wel herkenbaar. Ik denk dat we soms onze (zelf)waardering te veel halen uit onze prestaties in plaats van uit wie we zijn. Mooi artikel!

  • Romy 15 maart 2019 op 8:39 am - Beantwoord

   Inderdaad! Het lijkt soms alsof wat je waard bent afhankelijk is van wat je presteert, terwijl er zó veel meer is dan dat. Het maakt je leven al een stuk luchtiger als je verder kijkt dan je prestaties en daarin minder veel van jezelf eist.

 9. Dionne 14 maart 2019 op 9:54 am - Beantwoord

  ZO ZO herkenbaar. Ik heb dit ook heel erg. Het gevoel dat ik mijzelf nog steeds moet bewijzen dat ik niet dom ben (heeft ooit een meester op de basisschool tegen mij gezegd..). En daardoor heb ik een sterke motivatie om elke dag weer het tegendeel te bewijzen..

  • Romy 15 maart 2019 op 8:41 am - Beantwoord

   Wat een nare opmerking van je meester op de basisschool! Best wel rot dat zoiets na jaren nog door je hoofd kan spelen en die bewijsdrang nog steeds triggert. Jij bent volgens mij ontzettend goed bezig als ondernemer en hebt al zó veel bereikt. Die bewijsdrang is echt nergens voor nodig 🙂

 10. Saskia 14 maart 2019 op 10:52 am - Beantwoord

  Nu ik ouder ben heb ik daar hélemaal geen last meer van. Vroeger op school was dat als grijs muisje wel een ander verhaal, je wil toch graag ergens bij horen… Nou deed ik (gelukkig) als nog mijn eigen ding toen en daar ben ik wel heel dankbaar voor. Waar ik het wel vaak mee had was mijn dyscalculie. Dit was toch lastig om elke keer weer ertegen in te gaan en elke keer weer je best te doen terwijl het niet lukt. Hoewel ik dat meer schaar onder doorzettingsvermogen 😉

  • Romy 15 maart 2019 op 8:43 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je bewijsdrang is afgenomen naarmate je “ouder” werd. Ik kan me voorstellen dat je door levens- en werkervaring steeds wat beter leert wat je waard bent, onafhankelijk van welke prestatie dan ook.
   Het lijkt me inderdaad wel lastig als je door bijvoorbeeld dyscalculie bepaalde dingen echt niet kunt, maar toch wilt laten zien dat het wel lukt. En dat terwijl iedereen wel iets heeft wat hij of zij niet zo goed kan en daar altijd andere dingen tegenover staan die je wél heel goed afgaan 🙂

 11. Els 14 maart 2019 op 11:52 am - Beantwoord

  Wow, wat een mooie afsluiter van je artikel :-), ‘ik hoef niet te bewijzen dat ik dit allemaal wel kan. Ik doe het al goed genoeg.’ Je hebt helemaal gelijk!

 12. Lianne 14 maart 2019 op 1:37 pm - Beantwoord

  Ja heel herkenbaar. Ik wil het altijd per se voor iedereen goed doen en bewijzen dat ik iets kan en iemand ben. Ik moest van mezelf altijd voldoendes halen op mijn opleiding en toen ik dan toch moest blijven zitten voelde het echt als falen. Maar het klopt inderdaad dat ik aan niemand iets hoefde te bewijzen. Toch is het lastig omdat je jezelf veel spiegelt aan anderen en op social media. Ik heb mijn Instagram tijdelijk uitgezet zodat ik niet overweldigd word door al die leuke dingen van anderen. Dat houdt mijn bewijsdrang een beetje op afstand zodat ik even niet met een gebeurtenis hoef te komen die nóg beter en nóg leuker is dan die van alle anderen. Beetje stom gezegd, maar zo werkt het volgens mij wel. Je kunt niet meer doen dan je best vind ik ook een hele mooie 🙂 Vooral in het soort werk wat ik doe wordt echt verwacht dat je een soort superwoman bent en 24/7 klaarstaat voor de zorg. Dat met die mailtjes is dus ook heel herkenbaar, maar daar doe ik niet aan mee. Als ik een vrije dag heb dan ben ik gewoon niet aanwezig 🙂

  • Romy 15 maart 2019 op 8:48 am - Beantwoord

   Wat rot om te horen dat jij ook vaak de drang hebt gevoeld om jezelf te bewijzen. Je kunt jezelf daarmee flink in de weg zitten, ook omdat die bewijsdrang het lastig maakt om de dingen te zien waar je wél heel trots op mag zijn en die je al hebt bereikt.
   Heel goed en slim dat je de keuze hebt gemaakt om tijdelijk te stoppen met Instagram, zodat je niet in de verleiding komt jezelf te vergelijken met anderen. Social media werken dat inderdaad wel in de hand, terwijl je eigenlijk al goed bent zoals je bent, wat anderen ook doen met hun leven. Bovendien zie je op social media natuurlijk altijd de successen en mooie momenten, terwijl iedereen weleens onderuit gaat.
   Ook mooi dat je voor jezelf hebt besloten niet continu voor je werk aan de slag te gaan en op werkmails te reageren! You go girl! 🙂 Het is zonde als je jezelf daarmee voorbij zou lopen.

 13. Anna 14 maart 2019 op 3:43 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel, ik heb ook weleens last van bewijsdrang (iedereen weleens). Het is inderdaad niet goed als bewijsdrang je in de weg gaat zitten en je er echt last van hebt… Wat goed dat je het schilderen van je deuren hebt overgelaten aan iemand anders. En inderdaad, het is oke om niet overal goed in te zijn! Dat is maar goed ook, anders zou er nog veel meer werkloosheid zijn.

  • Romy 15 maart 2019 op 8:51 am - Beantwoord

   Precies! Het zou wat zijn als iedereen alles zelf kon. Dan zouden we lang niet zo veel boeiende gesprekken en werkgelegenheid meer hebben 😉

 14. Silke 14 maart 2019 op 5:52 pm - Beantwoord

  Super mooi artikel Romy. Het is zeker herkenbaar en wat je schrijft is allemaal zo waar. Ik denk dat ik absoluut mede door mijn grote bewijsdrang die ik (gehad) heb mijzelf over mijn kop gewerkt heb. In zoveel veel verschillende dingen dat het echt teveel werd. Ik zal niet zeggen dat ik het niet meer heb, maar zeker een stuk minder! 🙂 Fijn om te lezen dat jij ook wat werk uit handen hebt gegeven! Liefs

  • Romy 15 maart 2019 op 8:53 am - Beantwoord

   Wat heftig wat bewijsdrang bij jezelf teweeg kan brengen, hè?! Als het té ver gaat, kun je jezelf daarmee enorm in de weg zitten. Mooi om te horen dat jouw bewijsdrang ook een stuk is afgenomen. Iets waar je hartstikke trots op mag zijn! 🙂

 15. Rachel 14 maart 2019 op 7:56 pm - Beantwoord

  Super herkenbaar dit, en wat heb je er een fijn artikel over gemaakt Romy! Ondertussen hebben ik en mijn vriend al meer zekerheid van het huis (waar ik je pasgeleden een privé bericht over stuurde). Zaterdag gaan we even interieur inspiratie op doen en dan kunnen we flink gaan plannen!

  • Romy 15 maart 2019 op 8:54 am - Beantwoord

   Wauw, wat fijn dat jullie inmiddels meer zekerheid hebben over het huis. Ik ben héél benieuwd 🙂 In ieder geval alvast heel veel plezier met het opdoen van interieurinspiratie.

 16. Zo simpel is dan geluk 16 maart 2019 op 8:23 am - Beantwoord

  Goed geschreven! Ik moet zeggen dat het bij mij meevalt met bewijsdrang. Ik denk dat dat komt doordat ‘nornaal functioneren’ voor mij al als overleven voelt en ik dus al blij ben als ik een dag op mijn werk door kom.

  • Romy 16 maart 2019 op 11:51 pm - Beantwoord

   Wel heftig om dat te horen! Ook al is het natuurlijk mooi dat je geen bewijsdrang ervaart, het is niet niks als een normale dag al zo heftig kan voelen <3

 17. Mariska 16 maart 2019 op 8:19 pm - Beantwoord

  Nee ik heb daar eigenlijk geen last van (voor zover ik mij daarvan bewust ben). Ik vind ook niet dat ik in iets heel erg onzeker ben bijvoorbeeld.

  • Romy 17 maart 2019 op 12:14 am - Beantwoord

   Juist een goed teken toch dat je die onzekerheid niet zo hebt 🙂

 18. Nikita 18 maart 2019 op 1:43 pm - Beantwoord

  Dit was mijn hele probleem met stoppen, en ik wilde het niet begrijpen. Maar nu achteraf besef ik dat ik mijn studie wilde afmaken omdat ik wilde tonen dat ik sterk ben en het kan. Hetzelfde met een hoge job of hoog diploma. Maar toen ik van de week besefte wat mij echt gelukkig maakte, kon ik er maar een gedachte aan plakken. Het maakt niet uit welk hoog diploma ik heb of hoe hoog mijn job is. Het belangrijkste is dat ik gelukkig ben, dat ik me goed voel. Dat hebben meerdere mensen proberen aan te geven, maar het kwam niet altijd binnen. Net zoals ik van de week mijn konijntje in papier mache aan het afwerken was en ik hem perfect wilde. Maar creativiteit draait niet om perfectie. Het draait om plezier hebben, passie voelen voor je hobby en vooral genieten. En laat dat nou zijn wat ik het meeste heb als ik creatief bezig ben. Flappie (zo heb ik hem genoemd ondertussen) is niet perfect. Maar Flappie is wel heel mooi en ik heb er zoveel plezier aan gehad. De momenten dat de vorm tot stand begon te komen, wanneer ik hem aan het schilderen was en zijn snoetje eindelijk af was. Dat geluk dat ik dan voel is onbeschrijflijk mooi. En dat is toch zoveel meer waard dan een perfect figuurtje van papier mache toch?

  • Romy 19 maart 2019 op 8:42 am - Beantwoord

   Wat een prachtig inzicht! En je hebt helemaal gelijk met wat je zegt. Het is niet nodig om alles perfect te doen en om steeds te laten zien dát je dingen kunt en dat je ze ook nog eens heel goed doet. Het belangrijkste is dat je plezier hebt in wat je doet, met wat voor baan, studie of hobby dat dan ook is 🙂

 19. Monique 25 mei 2021 op 12:34 pm - Beantwoord

  Fijn Romy, de lichtheid waarmee je dit onderwerp beschrijft. Ik merk aan mijn fysieke reacties dat het ruimte geeft en ontspanning.
  Ik ben er pas kortgeleden achter gekomen dat het o.a. bewijsdrang is, wat mijn stroom van creativiteit en daadkracht aardig in de weg zat. Jouw invalshoeken helpen mij met het doorzien van waar die valkuil ‘bewijsdrang’ allemaal uit bestaat.

  Dankjewel!
  Monique

Recente blogs