wandelen bij kinderdijk

Bij Kinderdijk wandelen | Hét toeristische uitstapje in eigen land

 • 16 september 2021
 • 10 Reacties
Categorieën: Op reis

Al 28 jaar loop ik rond in dit kikkerlandje. Toch had ik nog nooit van mijn leven de molens bij Kinderdijk gezien. Wel op stockfoto’s en Pinterest-plaatjes natuurlijk, maar niet in het echie. Aangezien ons vakantieverblijf van deze zomer er niet ver vandaan was, moest dit typische toerist-in-eigen-land-uitstapje er zonder twijfel van komen. We gingen op een semi-zonnige dag bij Kinderdijk wandelen en voelden ons net een echte toerist. Ik laat je graag meegenieten van ons dagje Kinderdijk.

Wandelen bij Kinderdijk

Om me heen had ik al eens geluiden gehoord dat de molens bij Kinderdijk geen bestemming zijn waar je úren blijft ronddwalen. Tenzij je als influencer na jaren eindelijk hét perfecte kiekje met de molens wilt maken. Maar nee, die influencer ben ik niet. Daarom besloten wij te gaan wandelen bij Kinderdijk. Niet alleen snel een foto maken bij de molens dus, maar er echt een dagje weg van maken.

We wandelden langs de molens, maar ook door het gebied om de molens heen. Om precies te zijn, liepen we deze route van ANWB van zo’n 8 kilometer en kwamen zo langs een heleboel mooie plekken in het natuurgebied rond Kinderdijk. En dat (dankzij corona?) ook nog eens zonder dat we over hordes toeristen struikelden. Sterker nog, er waren onderweg bijna alleen maar een paar fietsende locals te bekennen.

Wat is Kinderdijk precies?

Voordat wij die kant op gingen, had ik me kort ingelezen. Als echte toerist in eigen land wilde ik natuurlijk wel voorbereid die kant op gaan en enigszins weten wat ik te zien zou krijgen. Kinderdijk is al vanaf 1997 UNESCO-werelderfgoed en bevindt zich in de Alblasserwaard. Het is een verzameling van 19 molens in totaal die niet allemaal – zoals ik dacht – op één enkele dijk staan. De dijken hier zijn aangelegd om het water van de rivieren in toom te houden en zo het land bewoonbaar te laten zijn. Bij Kinderdijk vind je vier sluizen waardoor het water bij laagtij in de Lek kan stromen; zo worden overstromingen voorkomen.

Op de site van Kinderdijk zelf kun je meer lezen over de geschiedenis van Kinderdijk.

dagje kinderdijk
wandelen bij kinderdijk
wandelen bij kinderdijk

Wandelen bij Kinderdijk – tussen de molens en het groen

Voor deze wandelroute liepen we over de Molenkade, een pad dat parallel loopt aan Kinderdijk zelf. Het leuke is dat je vanachter het riet zicht hebt op de molens op Kinderdijk en dat er steeds iets meer van de molens zichtbaar wordt. Als je gek bent op foto’s maken, is dat natuurlijk extra leuk. Je kunt zo de molens steeds vanaf andere plekken vastleggen. Op een panorama vanaf ver weg of juist pal voor de molen.

De route op zich is ook heel mooi. Het deel langs de molens is in principe één recht pad, maar je zit wel midden in de natuur en ziet vooral het vele riet, de prachtige bloemen en – als het weer meezit – de Hollandse lucht erboven. Een prachtig en rustgevend gezicht! Auto’s mogen er niet komen, dus je kunt ongestoord wandelen.

molen kinderdijk
kinderdijk 4
wandelen bij kinderdijk

Oer-Hollands uitzicht

Tijdens het wandelen vroegen wij ons een paar keer af “Is dit nu al Kinderdijk?”. Ook al ver voor Kinderdijk zie je molens voor je. En inderdaad, een hele groep molens hoort bij Kinderdijk. Het zijn dus niet alleen die twee of drie molens die je vaak op foto’s van anderen ziet.

Een heel bijzonder en oer-Hollands uitzicht! Tussen het riet door heb je regelmatig steigers waar je op kunt staan om een glimp van dit molenplaatje op te vangen! Ook kun je op picknicktafels een pitstop maken om je boterhammetjes naar binnen te werken of je vochtgehalte op peil te houden tijdens het wandelen bij Kinderdijk.

Tijdens ons bezoek aan Kinderdijk was het weer wat wisselvallig. Dat zal je misschien ook wel zien aan mijn foto’s, waarop je soms een helderblauwe lucht en soms juist een paar grijze wolken ziet.

wandelen bij kinderdijk
alblasserdam

Bij Kinderdijk wandelen, worth the hype?

De molens bij Kinderdijk zijn volgens mij uitgegroeid tot een ware Instagram-hotspot. Het internet staat vol met foto’s van deze typisch Nederlandse plek. Ik was dan ook heel benieuwd of het niet net als bijvoorbeeld de Mona Lisa in het Louvre vooral een plek zou zijn die in reisfolders meer lijkt dan in het echt. Zelf vond ik dat zeker niet het geval. Ik heb in mijn eigen woonplaats ook twee molens staan, dus een molen op zich is niet iets waarvoor ik mijn camera uit mijn tas zou pakken. Maar zo’n dijk vol met molens is toch wel heel speciaal, zeker in het mooie natuurlandschap en tussen het riet.

Verder denk ik dat je vooral niet alleen naar Kinderdijk moet gaan om snel de molens te bekijken en wat foto’s voor het plakboek te maken. Maak er een mooie wandeling van, drink een kop thee op het buitenterras, lees de bordjes bij het natuurgebied en verdiep je ook in mooie plekken in de omgeving. Dan is het niet alleen een uitstapje om snel, snel van je bucketlist te kunnen afvinken, maar maak je er echt een (mid)dagje weg van.

wandelen bij kinderdijk
kinderdijk 10

Gratis parkeren bij Kinderdijk

Online zagen we dat je vlak bij Kinderdijk op een shuttlebus kunt stappen. Vonden wij zelf in coronatijd niet zo’n fijn idee, dus we hebben onze auto op het dichtst bij mogelijke punt gezet en zijn vanaf daar gaan lopen. Prima te doen! Het was hooguit 500 meter extra lopen. Wij parkeerden in Alblasserdam vlak bij de PLUS. Daar kun je gratis parkeren voor Kinderdijk zonder dat je al een hele wandeltocht hoeft af te leggen voordat de molens in zicht komen. Gratis tip voor als jij ook bij Kinderdijk wilt wandelen.

Heb jij Kinderdijk al eens met eigen ogen gezien?

wandelen bij kinderdijk

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 16 september 2021 op 7:51 am - Beantwoord

  Leuk om te lezen. De laatste keer dat ik er kwam, struikelde ik er over de selfiesticks en de toeristen. Dan is het toch wat minder Pinterest-waardig dan het vaak lijkt. Nu heerlijk rustig zo te zien, dus dat heb je mooi getroffen!

  • Romy 18 september 2021 op 8:11 am - Beantwoord

   Ja, het is nu echt veel rustiger in Kinderdijk. Ideaal! Wij hebben nauwelijks selfiesticks gezien 😉

 2. Annelies 16 september 2021 op 8:50 am - Beantwoord

  Ik was er een paar jaar geleden met mijn zus en vond het heel mooi om te zien.

 3. Darina 16 september 2021 op 9:01 am - Beantwoord

  Mooie foto’s. Ik woon er vlakbij, het is echt een prachtig gebied.

 4. Audrey 16 september 2021 op 9:05 am - Beantwoord

  Ik ben er nog nooit geweest, maar ik weet van een collega dat het buiten corona echt een aanrader is om Kinderdijk en andere typische toeristische trekpleisters eens te bezoeken. Toch is het er dus nog niet van gekomen. Ook wel een eindje rijden voor ons natuurlijk.

  Wel heel leuk om er echt een uitgebreider uitstapje van te maken!

 5. Daenelia 16 september 2021 op 10:12 am - Beantwoord

  Voor mij is dit geen plek waar ik nou echt nog eens heen moet. Wandelen en thee drinken kan ik namelijk ook heel goed in mijn directe omgeving en molens hebben we hier ook. Nou ja, eentje, ergens. Het lijkt me ook niet echt een plek waar je bijvoorbeeld met de hond naar toe gaat, maar dat zou nog de enige reden zijn dat ik misschien eens langs zou gaan. (ik heb natuurlijk net even op de website van de Kinderdijk gekeken, en omg wat is dat een onleesbaar lettertype…)
  Natuur is gelukkig overal en goed bereikbaar. Ik hoef er niet ver voor te reizen. Ik heb nu jouw fotos gezien en dat is prima 🙂

  • Romy 18 september 2021 op 8:11 am - Beantwoord

   Haha, na jouw comment ben ik meteen even gaan kijken op de Kinderdijk-site en dat lettertype is inderdaad echt niet fijn. Vooral de koppen – ouch!

 6. Johanna 16 september 2021 op 1:04 pm - Beantwoord

  Leuk om te lezen. Maar ik geloof dat je de functie van de molens verkeerd begrepen hebt. De molens dienen ervoor om het grondwaterpijl in de achterliggende polder laag te houden, zodat de polder droog blijft. En dat doen ze door het water in de omliggende rivier of ringvaart, die een hoger waterstand heeft, te pompen. Een typisch nederlands fenomeen.
  Moderne polders, bv flevoland, is ook zo, maar dan zonder molens, met moderne pompen. Sorry, dat ik het zeg, maar is ben nu eenmal ingenieur.
  Maar verder een leuk gebied om te zien.

  • Romy 18 september 2021 op 8:09 am - Beantwoord

   Geen sorry, juist superfijn dat je dit laat weten! Daar steek ik ook weer wat van op 🙂 Thanks voor je aanvulling!

 7. Saskia 22 september 2021 op 10:24 am - Beantwoord

  Lijkt me een heerlijke plek om te wandelen zeg 🙂

Recente blogs

Met deze 7 tips kun jij genieten van kleine dingen!

12 februari 2018|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Nog even over die kop koffie of thee vanochtend, hè. Kon je daar ook zo bewust van genieten? Net als van een goed gesprek met een vriendin of van de kat die luid spinnend van vreugde op je schoot ligt te slapen? Het geluk zit hem in kleine dingen. En het zijn juist die kleine dingen die jouw dagen stralend kunnen maken. Het zijn die magisch mooie dingen die ertoe doen op dagen waarop je even geen grootse mijlpaal beleeft of een geweldig compliment ontvangt. En daarom, om vandaag al dat moois niet te vergeten, deel ik 7 tips om te genieten van kleine dingen.  

Meer rust in je hoofd? Dit zijn 4 tips die je helpen!

10 mei 2017|Persoonlijke groei|

De afgelopen maanden bestonden mijn dagen vooral uit doorgaan en keihard doordraven. Werken, solliciteren, bloggen en al die ballen vooral heel goed in de lucht houden. Maar sinds mijn goede nieuws dat ik een baan heb, krijg ik eindelijk een soort rust. Ik heb twee weken vrij en wat voelt dat raar. Op mijn eerste vrije middag overviel me een vreemd gevoel: "Wauw, nu heb ik zóveel tijd!". Ik kan inmiddels zeggen dat het zo fijn voelt om nu eens echt rust in mijn hoofd te krijgen. Dat gevoel gun ik jou ook. Maar rust in je hoofd, hoe krijg je dat voor elkaar? Dit zijn 4 tips die mij helpen.

Review GreenBook | Mijn ervaringen met een duurzaam notitieboek

21 maart 2018|Lifestyle|

Ieder jaar weer begin ik met een nieuwe agenda. Maar ook ieder jaar weer moet ik op 31 december concluderen dat ik mijn agenda nauwelijks heb gebruikt. Werkafspraken staan in Outlook en privéafspraken probeer ik te onthouden. Verder schrijf ik notitieboekjes vol met to-do-lists, houd ik in losse Word-bestanden allerlei lijstjes bij voor mijn blog en krabbel ik zo nu en dan wat gezellige quotes op losse papiertjes. Zou GreenBook (een duurzaam notitieboek) dé uitkomst zijn voor meer orde en rust? En voor vrolijk gekrabbel zonder perfectionisme? In deze review van GreenBook vertel ik je of het iets voor mij is.