Bloemen fotograferen met mijn macrolens

Mijn arme macrolens heeft de afgelopen maanden echt stof liggen te verzamelen. Sinds ik mijn 50 mm-lens heb, heb ik mijn macrolens namelijk bijna niet meer gebruikt. Toen ik afgelopen week een mooie bloem in de tuin zag staan, vond ik het tijd om mijn macrolens toch weer even af te stoffen. Ik maakte een lange wandeling en fotografeerde allerlei bloemen om deze lens weer eens flink uit te testen. Hoewel het geen geweldige foto’s zijn zoals je die in tijdschriften tegenkomt, leek het me toch leuk om er een aantal te laten zien in dit artikel. Dit keer dus een artikel met relatief weinig woorden (een zeldzaamheid voor mij!) en veel beeld!

bloemen fotograferen macrolens

Mijn instellingen bij het fotograferen

Mijn macrolens en ik zijn nog geen beste vrienden, want het kost me vaak best veel moeite om met een groot diafragma precies het juiste gedeelte van de bloem scherp te krijgen. Misschien moet ik nog wat oefenen of toch eens vaker voor een kleiner diafragma kiezen. Nu heb ik bij de meeste foto’s F/4.5 gebruikt en bij een aantal foto’s F/7.1. De andere instellingen heb ik steeds aangepast aan het licht in de omgeving.

bloemen fotograferen macrolensbloemen fotograferen macrolens

Bloemen fotograferen

Ik volg momenteel een cursus portretfotografie en beleef daar onwijs veel plezier aan. Wel merk ik dat ik bloemen fotograferen zoveel makkelijker vind. Bloemen staan (behalve bij een beetje wind) stil en je hoeft ze niet aan te spreken met de vraag of je ze op de foto mag zetten. Dat vind ik nu toch echt wel een verademing. Ik heb tijdens mijn wandeling vooral gezocht naar kleurrijke bloemen, vanwege mijn voorliefde voor kleur. Gelukkig staan er, nu het echt lente is, genoeg mooie roze, paarse en blauwe bloemen in bloei.

bloemen fotograferen macrolensbloemen fotograferen macrolens

Favoriete foto

Heel apart misschien, maar mijn favoriete foto is toch echt de redelijk saaie en kleurloze foto van een paardenbloem hieronder. Het was nog best wel een klus om de pluisjes van de paardenbloem zo scherp te krijgen, vooral omdat er steeds een vlaag wind voorbijkwam. Toch is het gelukt. Oh jongens, dat is echt zo’n moment waarop ik wel een gat in de lucht kan springen als ik op mijn cameraschermpje kijk. Ik vind de foto hieronder juist zo leuk doordat hij er zo simpel en strak uitziet en doordat er nog maar een paar pluisjes aan de paardenbloem zitten. Ook ben ik helemaal blij met hoe wazig de achtergrond is geworden. Ja, voor deze foto heb ik mezelf stiekem een schouderklopje gegeven.

bloemen fotograferen macrolens

bloemen fotograferen macrolens

Vaker op stap met mijn macrolens

Nu ik zie wat ik in nog geen half uur tijd aan foto’s heb kunnen maken met mijn macrolens, ben ik vastbesloten om mijn macrolens er weer vaker bij te pakken. Het is een te leuk ding om thuis te laten liggen. Ik ben alleen een beetje inspiratieloos en kom met mijn macrolens vaak niet veel verder dan bloemen of regendruppels fotograferen. Heb jij nog suggesties voor andere dingen die ik ermee op de foto kan zetten? Ik hoor het graag!

Wat is jouw favoriete cameralens?

Volg:
Deel:

63 Reacties

 1. 18 mei 2017 / 07:46

  Mooi!! Zeker wel tijdschrift proof wat mij betreft hoor! Die paardenbloem is inderdaad heel mooi!
  Neverdullmoments blogde over…IJsorkest

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:44

   Wat een mooi compliment! Dankjewel! :)

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:44

   Dankjewel voor je lieve compliment!

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:45

   Wat een supermooi compliment! Dankjewel! :)

 2. Sija
  18 mei 2017 / 08:55

  Wat een prachtige foto’s heb je gemaakt, wat mij betreft kunnen ze wel in een magazine hoor! Ik wil ook graag een andere lens proberen, ik denk de 50 mm maar als ik dit zo zie lijkt een macrolens me ook wel wat..

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:49

   Dankjewel voor je lieve compliment! Als je voor een veelzijdige lens wilt gaan, zou ik je zeker een 50 mm lens aanraden. Daarmee kun je veel meer dingen fotograferen dan met een macrolens. Ik ben er in ieder geval groot fan van :)

 3. cindy
  18 mei 2017 / 08:01

  heel gaaf. met een macro kun je j e helemaal uitlleven
  cindy blogde over…Two tones

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:44

   Dankjewel! Ja inderdaad, macrofotografie is heerlijk om mezelf lekker mee uit te leven.

 4. 18 mei 2017 / 09:23

  Mooi gedaan! De scherptediepte perfect regelen met een macrolens lijkt me ook best moeilijk. Uit mijn hoofd lijkt me een diafragma van 7.1 voor bloemen een goede keus. Helaas heb ik zelf alleen ervaring met een bridge-camera (zonder echte macrolens). Vanwege het fotograferen van vogels is daarop de “300 mm” -equivalent mijn favoriet! :)
  Josephine blogde over…Boektip: Twee nieuwe boeken over Jane Austen en Koningin Victoria

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:52

   Dankjewel voor je reactie! Je opmerking over het diafragma geeft me een beetje vertrouwen dat ik qua instellingen ongeveer goed zit. Jammer dat je op jouw camera geen macrolens kunt gebruiken, maar het equivalent klinkt als een goed alternatief, in ieder geval voor vogels.

 5. Lisette
  18 mei 2017 / 08:41

  Heel mooi zijn je foto’s geworden. Ik vind dat je er oog voor hebt wat je op de foto gaat zetten. De foto van de paardenbloem vind ik leuk tussen je collectie!
  Lisette blogde over…It’s My Birthday!

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:46

   Hartstikke bedankt voor je mooie compliment! :)

 6. 18 mei 2017 / 09:55

  Superleuk dat je hier zo mee bezig bent. Snap heel goed dat je zo blij kunt worden van zo’n ogenschijnlijk simpele foto hoor! Ik gebruik mijn macrolens zelf niet heel vaak, maar vind het wel fijn om te weten wat hij kan (zodra ik dat ook kan dan, haha).
  Johanne blogde over…6 restaurantwaardige gerechten om thuis na te maken

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:53

   Dankjewel! En heel herkenbaar: mijn macrolens gebruik ik ook niet vaak. Maar als ik hem gebruik, ben ik wel steeds blij verrast door het resultaat.

 7. 18 mei 2017 / 10:02

  Het zijn prachtige foto’s en bloemen. Gaaf dat je zulke mooie foto’s kunt schieten met je camera.

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:53

   Dankjewel! Ik ben ook echt blij met alle opties met deze lens :)

 8. Simone
  18 mei 2017 / 09:17

  Macrolens is eigenlijk wel mijn meest favoriete lens. Ik gebruik heb niet alleen voor bloemenfoto’s trouwens. Je kunt hem voor van alles gebruiken!
  Simone blogde over…DIY | Workshop handletteren

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:49

   Wat leuk om te horen dat je er zoveel mee kunt! Heb je nog tips voor mij voor andere dingen die ik met mijn macrolens zou kunnen fotograferen? Ik ben heel benieuwd :)

  • Simone
   19 mei 2017 / 09:45

   Ik weet natuurlijk niet wat voor macrolens je hebt. Maar ik fotografeer ook wel eens alleen een detail van bijvoorbeeld een bankje, kapotte stoeptegel. Het hoeft niet per se je ding te zijn, maar experimenteer er maar eens mee. Je ziet zoveel meer dan!
   Simone blogde over…RECENSIE | Sims 4 Uitbreiding ‘Beleef het Samen’

   • Romy
    Auteur
    19 mei 2017 / 19:33

    Wat een leuk idee om dat soort details te fotograferen. Inderdaad superleuk om daar eens mee te experimenteren. Dankjewel voor de tip!

 9. 18 mei 2017 / 12:54

  Liefde voor macrolenzen! Echt, je kunt er zo veel prachtige dingen mee doen. Zo zie je maar, want deze foto’s van jou zijn ook écht heel mooi geworden! De paardenbloem vind ik heel tof, maar de eerste foto is ook echt zoooo mooi. :D Wat je nog meer zou kunnen fotograferen? Ik heb daar ook altijd moeite mee. Verder dan bloemen kom ik zelf ook niet haha. :’)
  Sandra blogde over…9 Redenen waarom ik mijn telefoon belangrijk vind

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:55

   Wauw, dankjewel voor je lieve reactie! Dat voelt echt een compliment om uit jouw mond te horen, omdat jij altijd prachtige natuurfoto’s maakt :) Haha, lastig is dat hè, om iets ander dan bloemen te bedenken. Misschien moet ik maar eens googlen om achter wat meer opties te komen.

 10. 18 mei 2017 / 13:08

  Waaauhaaauw! Van die foto’s met super wazige achtergronden en heldere onderwerpen vind ik altijd erg mooi. Ik vind ze overigens allemaal top gelukt!!!
  Sarah blogde over…My life in pictures #30

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:55

   Superlief, je reactie! Dankjewel voor je compliment!

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:56

   Dankjewel! Ja, macrofotografie is echt heerlijk om mee bezig te zijn :)

 11. Maaike
  18 mei 2017 / 15:01

  Wauw prachtige foto’s! Die paardebloemfoto is inderdaad bijzonder mooi. Maar wellicht komt dat ook doordat hij net even wat anders is dan de andere foto’s uit deze serie. Van bloggen komt bij mij op moment weinig, daarentegen ben ik wel veel aan het fotograferen. En ik gebruik daarbij veel mijn macrolens. Wilde daarover binnenkort een artikel schrijven. Maar de tip die ik al kan geven is: perspectief. Probeer bloemen eens van de zijkant of onderkant vast te leggen. In plaats van van voren. Of focus op een gedeelte van een bloem. Leuk he , macrofotografie!
  Maaike blogde over…Digitaal DIY project: woordwolk

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:58

   Dankjewel voor je lieve reactie!
   Wat leuk dat je ook weer veel aan het fotograferen bent geslagen, ondanks dat er van bloggen niet zoveel terechtkomt. Je tip is zeker een goede. Daar ga ik eens mee aan de slag, want zo kan ik toch eens een ander soort foto maken. Ik ben heel benieuwd naar je artikel :)

 12. Bente
  18 mei 2017 / 15:55

  Ik vind ze wel tijdschriftwaardig! Super mooie foto’s heb je gemaakt zeg! Ik zou ook graag een macrolens eens willen uitproberen. De 50mm lens is hier ook 1 van de favorieten!
  Bente blogde over…Update van onze woonkamer!

  • Romy
   Auteur
   18 mei 2017 / 23:58

   Dankjewel voor je lieve compliment :)

  • Romy
   Auteur
   19 mei 2017 / 00:04

   Wat een lieve en bemoedigende reactie! Dankjewel :)

  • Romy
   Auteur
   19 mei 2017 / 00:05

   Dankjewel! Ja, leuk is dat hè? Ik vind bloemen ook altijd een heerlijk onderwerp om op de foto te zetten.

 13. 18 mei 2017 / 21:58

  Wat een leuk artikel is dit. Om vrolijk van te worden. Fijne foto’s heb je gemaakt. Ook leuk met die paardenbloem. Enne.. ik heb nog wel een idee wat je op de foto kan zetten: katten. :) haha. Daar kan ik zó blij van worden. Als ik dan een mooie foto van een kat heb gemaakt geef ik mezelf ook zo’n schouderklopje.
  Sara | MevrouwMiauw blogde over…Dr. Organic Vitamine E lijn producten

  • Romy
   Auteur
   19 mei 2017 / 00:06

   Dankjewel! En katten fotograferen is zeker een goed idee. Dat wil ik ook echt weer wat vaker doen. Zou dat ook met een macrolens lukken (bijvoorbeeld alleen de neus scherp)? Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd wat voor effect een macrolens bij kattenfoto’s geeft, juist omdat hij er waarschijnlijk niet voor bedoeld is ;)

 14. 19 mei 2017 / 18:28

  Wat leuk dat je zo veel bezig bent met fotograferen! De foto’s zijn echt heerlijk zomers ook met al die kleuren <3 Ik fotografeer zelf heel veel met mijn 50 mm lens, dat is by far mijn favoriete lens. Dieren zijn ook leuk om te fotograferen, of mooie spulletjes die je hebt, structuren of misschien wel eten (taaaaart). Haha :D
  Iris blogde over…Reading challenge #4

  • Romy
   Auteur
   19 mei 2017 / 20:07

   Dankjewel! Echt een compliment om dat van iemand te horen die zulke mooie foto’s maakt :) Ik ben ook echt fan van mijn 50 mm-lens en weet daar ook altijd wel veel dingen mee te fotograferen, maar met mijn macrolens vind ik dat soms nog best lastig. Dankje voor de tips! Structuren zijn ook leuk om eens te proberen te fotograferen!

 15. Suzanne | Reading Traveller
  19 mei 2017 / 18:53

  Wat een mooie foto’s! Ik heb net een 55-250 mm lens gekocht en ben daar meteen in de tuin mee gaan fotograferen. Daar krijg je ook echt prachtige plaatjes mee :)
  Suzanne | Reading Traveller blogde over…World map t-shirt | Outfit of the day

  • Romy
   Auteur
   19 mei 2017 / 20:07

   Oh superleuk dat je die lens hebt gekocht! Heel veel fotografeerplezier ermee!

  • Romy
   Auteur
   20 mei 2017 / 20:31

   Wauw, wat een mooi compliment! Dankjewel :)

 16. 23 mei 2017 / 14:40

  Het zijn mooie foto’s geworden! Misschien is het eens leuk om insecten (hommels of vlinders zijn erg fotogeniek, maar wel snel) op de foto te zetten?
  Dinja blogde over…Event: #DIYmetViking

  • Romy
   Auteur
   23 mei 2017 / 19:21

   Goede tip! Die ga ik onthouden. Ik denk dat je daar inderdaad wel wat geduld voor nodig hebt, maar het is ook wel weer een uitdaging om insecten op de foto te zetten :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge