Fotos laptop

Vloggen?! Dit is waarom ik daar maar niet aan begin

 • 11 november 2017
 • 41 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Dagelijks geniet ik van de vlogs van anderen. Ik luister bijvoorbeeld graag naar Anna Nooshin of Sanny zoekt geluk tussen mijn bezigheden door. Soms zet ik zelfs vlogs aan als achtergrondgeluidje wanneer ik een vervelend klusje te doen heb. Steeds vaker zie ik bloggers ook gaan vloggen en lijkt het online leven zich naar YouTube te verplaatsen. En dat terwijl ik niet eens een videocamera heb en geen idee heb wat ik voor de camera zou kunnen vertellen. Vloggen, waarom doe ik dat eigenlijk niet? Waarom kies ik ervoor om me niet met mijn hoofd op YouTube te wagen?

niet vloggen maar bloggen

Foto’s gemaakt door MuyMaaike.

Plankenkoorts en een overslaande stem

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik ben dus echt niet geboren voor de videocamera’s. Zelfs onze eigen vakantievideo’s kijk ik niet met plezier terug. “Oh, mijn haar zit stom!” en “Hoor je wel hoe raar mijn stem is?”. Ik krijg spontaan plankenkoorts van het idee alleen al dat ik mezelf moet filmen, hoor praten en terugzie op bewegend beeld. Voor de camera’s krijg ik ook nog eens last van acute nervositeit. Knikkende knietjes, een overslaande stem of wel honderd keer dat plukje haar uit mijn gezicht vegen. Nee, ik ben niet bepaald in de wieg gelegd voor de spotlights. Zelfs niet als het een huis-tuin-en-keukencamera is.

Struikelen over stoeprandjes

Mezelf een hele dag filmen? Joh, dat lijkt me nogal wat. Echt diep respect voor mensen die dat hele dagen of soms zelfs weken volhouden. Nee, geef mij dan maar een notitieboekje en een laptop, zodat ik leuke ideeën rustig in mijn eentje kan uitwerken. Ik vraag me echt af hoe vloggers dat volhouden: met gestrekte arm tegen een camera praten zonder tegen iedere willekeurige tegenligger op te botsen. Ik zou in hun geval vast struikelen over de eerste de beste stoeprand en met camera en al op de grond kukelen. Wie weet levert dat ook een YouTube-hit op, maar een YouTube-debuut maken met schrammen op mijn gezicht lijkt me dan weer niet helemaal het einde.

Geen verschuiling achter mijn beeldscherm

Op YouTube is het altijd goed vertoeven. Ik kijk er graag rond en vind er elke dag wel video’s waar ik blij van word. Toch vind ik het aan de andere kant ook een enge wereld. Als blogger kan ik me ‘verstoppen’ achter mijn laptop. Ik kan desnoods uren twijfelen over hoe ik iets wil zeggen. Bloggen heeft misschien wel iets geheimzinnigs. Aan de ene kant ben ik vrij openhartig als ik schrijf, maar aan de andere kant weten alleen de mensen om me heen hoe ik praat, beweeg en wat ik zoal een hele dag doe. En waar ik al pratend weleens kromme zinnen produceer, kan ik schrijvend elke zin wel 3 keer corrigeren. Het voelt alsof ik over een blog meer controle heb en dat is als controlfreak heerlijk. Natuurlijk kun je ook in vlogs heel wat wegediten. Maar die skills heb ik helaas (nog) niet.

Wat zou ik moeten filmen?

Nog zoiets wat ik me afvraag: wat zou ik als doodgewoon meisje uit de Randstad eigenlijk moeten filmen? Mijn dagen bestaan niet uit event na event bezoeken en een reisje hier en daar. In een normale week zit ik gewoon in de bus om mijn dagen in een niet zo botanische kantoortuin door te brengen. Zonder shopping malls, hotelkamers met geweldige roomservice en jaloersmakende filmpremières, waar ik met limousine naartoe ga. Ik ken ook vloggers die ook zonder groots avonturen leuke vlogs maken, maar zelf zou ik dat toch wel een heel grote uitdaging vinden.

“Doe waar jij goed in bent!”

Ik ben zelf van het principe “Doe vooral waar jij goed in bent!”. Ik weet dat mijn talent niet bij video’s maken ligt. Daar heb ik het improvisatievermogen, de presentatietechnieken en de creativiteit misschien niet voor. Ik kan nog niet eens de perfecte selfie maken met mijn telefoon. Laat staan dat ik mezelf een beetje charmant in beeld kan krijgen op video. Daar komt bij dat ik in video’s mis wat ik in blogartikelen wel kwijt kan. Het spelen met taal, teksten tot in het oneindige aanpassen en achter elkaar de hersenspinsels uittypen die in mijn gedachten opkomen. Daar word ik oprecht vrolijk van. Dat is waar ik maar al te graag heel wat vrije uurtjes in steek. Net als in vlogs kijken van anderen trouwens! Maar met mijn eigen hoofd op YouTube? Nee, dat zie ik zo snel nog niet gebeuren.

Kijk jij graag vlogs?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Marije 11 november 2017 op 7:21 am - Beantwoord

  Ik kijk zeker graag vlogs maar zie het mezelf nog niet doen. Ik hou niet zo van de camera en heb niet zo’n boeiend leven

 2. Neverdullmoments 11 november 2017 op 7:47 am - Beantwoord

  Hahaha ik zo ook gegarandeerd over stoepranden struikelen of tegen deuren aanlopen! Misschien is dat wel heel normaal, maar knippen de vloggers dat er uit.. 😉 Leuk geschreven!

  • Romy 11 november 2017 op 5:22 pm - Beantwoord

   Haha, dat zou best kunnen. Ik vind het in ieder geval best knap dat mensen kunnen lopen en praten tegen een camera tegelijk ?

 3. Loes 11 november 2017 op 7:51 am - Beantwoord

  Haha nee, vloggen, daar zou ik ook echt niet aan beginnen. Allereerst heb ik een hekel aan mijn stem op film en ik zou ook echt niet weten wat ik zou moeten filmen,..

 4. Darina 11 november 2017 op 9:07 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Precies de redenen waarom ik ook niet vlog, maar ze wel graag kijk.

 5. Lies 11 november 2017 op 9:24 am - Beantwoord

  Ik zie mezelf echt nooit vloggen, om zowat dezelfde redenen als jij. En ik kijk eigenlijk ook nooit vlogs. Blogs all the way ?

 6. Josephine 11 november 2017 op 9:35 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Vloggen zou ook echt niets voor mij zijn. Afgezien van de plankenkoorts vind ik het juist leuk om mijn teksten zo mooi mogelijk te formuleren. En soms gaat daar wat tijd overheen. Ik heb ook het gevoel dat vloggen vluchtiger is dan bloggen. Ik kijk dan ook geen vlogs – doe mij maar lekker tekst.

  Trouwens nog een overweging: ik ben 33; zou het gemiddelde vlogpubliek niet minimaal 10 jaar jonger zijn?

  • Romy 11 november 2017 op 5:23 pm - Beantwoord

   Die hekel aan mijn stem herken ik. Ik vind het al vreselijk als ik toevallig een echo van mijn stem in de telefoon hoor ?

  • Romy 11 november 2017 op 5:26 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens! Ik vind het juist leuk om uitgebreid de tijd te nemen om iets mooi geformuleerd op papier te zetten. Vlogs kunnen trouwens ook wel diepgaand en doordacht zijn, maar de meeste vlogs zijn inderdaad wel vrij vluchtig.

   Er zijn wel vloggers van rond de dertig, maar de meeste zijn denk ik iets jonger. Wie weet is het juist wel een gat in de markt als je als dertig- of veertigplusser op YouTube gaat ?

 7. evelien 11 november 2017 op 9:41 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik ben ook heel erg lomp en kan soms twee keer dezelfde dingen zeggen maar dat knip ik er allemaal ut. Nu gaat het aardig de goede kant op en dat is na 18 video’s. Is ook een beetje gewenning!
  Liefs,
  Evelien

  • Romy 11 november 2017 op 5:31 pm - Beantwoord

   Ik vind het echt superknap dat je al zoveel video’s hebt gemaakt, ondanks dat je dat best spannend vindt. Ik vind je vlogs erg leuk om te kijken ?

 8. Tineke 11 november 2017 op 10:05 am - Beantwoord

  De stap naar jezelf zo in beeld brengen is ook wel een hele grote stap. Het is zo fijn om je inderdaad te ‘verschuilen’ achter je laptop en op een zo leuk mogelijke manier je boodschap de wereld in te brengen. En als dat je kracht is, waarom zou je je dan willen meten aan iemand anders’ talent? Het is goed om uit je comfort zone te stappen, maar als iets je echt niet ligt, waarom zou je dat dan doen?

 9. Saskia 11 november 2017 op 10:52 am - Beantwoord

  Zo’n soort artikel staat al maanden in mijn concepten maar heb er maar geen inspiratie voor haha.
  Ik kijk nooit vlogs. En met het oog op bewust bloggen vlog ik dus zelf ook niet. Iedereen mee nemen in mijn dag hou ik liever privé (of alleen d.m.v. foto’s) Daarbij kan ik op mijn werk de kindjes natuurlijk niet filmen. Dusja, vloggen is niets voor mij. En volgs kijken vind ik ook niets, geef mij maar een goed artikel met een paar toffe foto’s.

  • Romy 11 november 2017 op 5:33 pm - Beantwoord

   Helemaal mee eens. Als je iets niet fijn vindt en er niets voor voelt, is het prima om gewoon je eigen ding te doen. Ik vind het bloggen superleuk en denk dat het gewoon beter bij mij past dan vloggen ?

  • Romy 11 november 2017 op 5:36 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij ook een blogger in hart en nieren bent. En met het oog op privacy klinkt bloggen in jouw geval inderdaad ook wel een logischere keuze.
   Ik ben benieuwd naar jouw artikel over vloggen ?

 10. Mevrouw Marloes 11 november 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Ik kijk graag vlogs, maar zou dat ook echt niet zelf willen doen. Wat jij ook zegt, ik vind het echt verschrikkelijk om m’n stem terug te luisteren.

 11. Kirsten 11 november 2017 op 11:49 am - Beantwoord

  Ik heb de hele hype van het vloggen een beetje gemist denk ik, want ik kijk er zelf geen en moet er ook niet aan denken om mezelf te filmen. Onlangs moest ik voor een vak een voorstellingsfilmpje maken, maar dat is echt totaal mijn ding niet. Het heeft heel lang geduurd voor alles gefilmd was, en daarna heb ik het uit pure schaamte niet eens durven terugkijken :’) Vloggen zou dus ook heel zeker niets voor mij zijn!

  • Romy 11 november 2017 op 5:38 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Zo’n voorstelfilmpje lijkt mij ook al doodeng, laat staan een uitgebreide vlog van een paar minuten ?

 12. Talitha 11 november 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Ha, ik werk voor het mediabedrijf achter o.a. NSMBL en zie daardoor elke week eigenlijk wel vloggers aan het werk, want de gezichten van onze websites vloggen ook vaak op kantoor. Laatst gingen ze behind the scenes vloggen en daar kan je me ook ongeveer 2 seconden lang in zien, ijverig werkend aan m’n bureau. Ook Anna liep hier tot voor kort best vaak te vloggen. Grappig ook: ik bedenk & schrijf reclamecampagnes waarvan soms een vlog van haar of een andere influencer deel uitmaakt. EN TOCH kijk ik zelf zo goed als nooit vlogs. Al word ik er op werk dus echt mee doodgegooid. Ik vind simpelweg niks boeiends aan een kwartier lang kijken naar gewone mensen die praten over een gewone dag. Erover lezen in een blog vind ik veel interessanter, om precies de redenen die jij noemt! Taal, maar ook omdat het vaker een echt verhaal is dan wanneer iemand gewoon in spreektaal een anekdote vertelt. Daarnaast lees ik sowieso veel liever dan dat ik videos kijk. Maar das ook een leeftijdsdingetje, weet ik door mijn werk: Generation Z leest amper artikelen en consumeert media voornamelijk door vlogs en video, terwijl millennials nog steeds artikelen willen, af en toe video maar echt amper vlogs. Blijkbaar. Oké, einde essay 😉

  • Romy 11 november 2017 op 6:48 pm - Beantwoord

   Ha, wat leuk zo’n uitgebreide reactie! En zo leuk om over jouw ervaringen te lezen, juist omdat je dicht bij de wereld van vloggers staat. Heel bijzonder eigenlijk dat je toch de voorkeur geeft aan vlogs. Het zou inderdaad best een generatieding kunnen zijn. Ik vind zelf vlogs, net als wat jij benoemt, ook wel iets tijdrovender om te bekijken, terwijl blogs lezen iets is wat je ook even tussendoor kunt doen en je kunt de informatie altijd terugvinden. Maar de vlogs van NSMBL, die vind ik vaak wel erg leuk 🙂

 13. EmilyLotus 11 november 2017 op 12:19 pm - Beantwoord

  Ik vind het idee van vloggen wel leuk, maar ben zelf een beetje camera-shy. Ik gebruik wel instagram stories veel.

 14. Evelyne 11 november 2017 op 12:57 pm - Beantwoord

  Ik kijk niet naar vlogs omdat ik liever lees. Ik heb geen zin om steeds mijn speakers van mijn laptop aan te leggen en te luisteren naar wat anderen te vertellen hebben. Ik lees liever een verhaal, dan ik er naar moet luisteren. Misschien heeft dat ook wel een beetje te maken met het feit dat ik slechthorend ben.. En zelf vloggen daar heb ik totaal geen zin in. Iets met plankenkoorts, niet weten wat te vertellen en mezelf niet graag op video of foto zien 😉

 15. Maaike 11 november 2017 op 1:08 pm - Beantwoord

  Je ziet inderdaad steeds meer dat bloggers ook gaan vloggen. Ik vind per definitie dat je zoiets moet doen omdat je het zelf wilt, en niet omdat anderen het ook al doen. Zelf ben ik sowieso ook meer van de tekst en taal dan van video. Ik vind dat je bij het vloggen veel privacy inlevert. Al heb je dat zelf in de hand natuurlijk. Ik kijk ook weinig vlogs, af en toe maar.

  • Romy 11 november 2017 op 9:54 pm - Beantwoord

   Precies! Het belangrijkste is dat je doet waar jij je goed bij voelt. Voor mij is dat ook echt bloggen, alleen al omdat ik dol ben op schrijven en taal en dat bij vloggen zou missen.

 16. Michelle 11 november 2017 op 4:20 pm - Beantwoord

  Nee, vloggen zal ik nooit gaan doen om zo’n beetje dezelfde redenen als die jij geeft. Eerlijk gezegd kijk ik ook nooit vlogs. Ik lees veel liever blogs.

 17. Sam - singlereadytomingleblog 11 november 2017 op 6:05 pm - Beantwoord

  Ik volg wel bepaalde vlogs, maar eigenlijk bijna altijd als ik het ‘bekende mensen’ zijn of als ik ze eerder al volgde via hun blog. Dan heb ik altijd het idee dat ik ze al wat “ken” en vind ik het eigenlijk wel leuk om hen ook op video te zien. Maar echt vloggers die ik dan enkel van hun ‘vlog’ ken, ga ik niet zo snel volgen haha. Vreemd kantje van mij misschien 🙂

  • Romy 11 november 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Dat klinkt eigenlijk nog best logisch, hoor 🙂 Zelf volg ik echt maar een handjevol vloggers en allemaal mensen die mij gewoon als persoon aanspreken. Ik kijk weleens één vlog van een voor mij nieuwe vlogger. Als ik het dan niets vind, dan haak ik ook snel weer weer af 😉

 18. Nikita 11 november 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! En Romy, ik vind jouw het allerleukst als blogger 😉 Vooral omdat je je blogpost dan makkelijk kan teruglezen, als ik onderweg toevallig wifi heb. Een video kijken is soms wel wat lastiger dan. En het gaat je zo goed af, bloggen. Is echt jouw talent 🙂

  Zelf ben ik ook geen youtuber, misschien komt dat ooit. Maar mijn liefde uiten doe ik het liefst schrijvend, net als jij. Ik heb bijna dezelfde redenen als jij. Zelf ben ik ook een youtube-kijker. Ik kijk met liefde naar video’s waar de boeken die komende tijd uitkomen worden voorgesteld of welke boeken een bepaalde booktuber nu weer las. Of juist video’s om eens stevig mee te lachen. Vlogs kijk ik trouwens amper, nu ik erover nadenk. Zelf schrijf ik gewoon liever, dat is mijn passie en dat doe ik graag. Ik heb dat vooral gemerkt toen ik tussen mijn twee blogs zat en geen blogger meer was voor vijf maanden of iets. Ik mistte het schrijven echt, vooral die uitlaatklep. En de blog die ik nu heb vind ik fantastisch, schrijf ik met heel veel liefde voor. En ik denk wel dat ik mijn wijsheid ook in video’s zou kwijtkunnen, maar het zou niet hetzelfde voelen. Ik hou ook wel van leuke foto’s van mezelf, maar gefilmd? Nee, liever niet. Als ik een keer toevallig op het nieuws kom of op de facebookpagina van school doordat ik ergens bij een evenement was vind ik dat prima, maar geen youtubekanaal

  • Romy 12 november 2017 op 9:08 am - Beantwoord

   Wat een onwijs mooi compliment! Dankjewel voor je lieve reactie! Ik kan me heel goed voorstellen dat jouw voorkeur ook echt uitgaat naar het bloggen. Heerlijk is het om te schrijven en alles zo goed mogelijk op papier te zetten. Wat mooi om te horen dat jij ook zo’n grote passie voor het bloggen hebt en nog altijd blij bent met je keuze om weer aan het bloggen te slaan 🙂

 19. Irene 11 november 2017 op 9:30 pm - Beantwoord

  Ik vind mezelf ook heel awkward op bewegend beeld. Er is altijd wel iets niet oké. Haha. En herkenbaar van je stem! Dat heb ik ook :p in je hoofd klinkt dat toch altijd anders dan in het “echt”.

 20. Sabrina 12 november 2017 op 12:50 am - Beantwoord

  Ja, je hoort je eigen stem heel anders, dat gaat dan ook door je hoofd enzo. Ik kijk niet zo graag vlogs, zijn meestal zo lang. Lees liever blogs! Maar als ik je artikel zo lees, lijkt het wel alsof je het misschien toch wel zou willen?

  • Romy 12 november 2017 op 9:09 am - Beantwoord

   Klopt, je stem klinkt opgenomen toch vaak anders dan in het echt. Voor nu heb ik trouwens écht niet de behoefte om te gaan vloggen en zie ik het ook niet echt gebeuren 😉 Je weet natuurlijk nooit hoe ik er over een paar jaar tegenaan kijk, maar op dit moment lijkt het me echt niets voor mij.

 21. Wendy (B) 12 november 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Zelf zou ik dit ook neit durven.
  Ik kijk vlogs van bepaalde bloggers.

 22. Lilian 12 november 2017 op 12:05 pm - Beantwoord

  Ik kijk eigenlijk nooit vlogs, maar ik maak wel eens video’s voor Historiek (over historische plekken) en dat vind ik erg leuk om te doen. Het bewerken dus vooral. We zitten wel eens te denken om vlogs te maken voor Historiek, om boeken te bespreken o.i.d. Maar daar moeten we inderdaad ook wel een drempeltje voor over. En mensen die goed kunnen schrijven, kunnen natuurlijk niet per definitie goed praten (zoals ik, inderdaad ;-))

  • Romy 12 november 2017 op 7:05 pm - Beantwoord

   Haha, dat laatste is ook iets waar ik tegenaan loop. Schrijven is niet zo’n probleem, maar voor een camera praten en het allemaal mondeling overbrengen… Nee, daar ben ik niet echt voor in de wieg gelegd 😉
   Wat gaaf dat jullie misschien voor Historiek video’s willen maken. Het is inderdaad wel een drempel, maar ik weet zeker dat zoiets goed zou worden ontvangen. Zoiets als een boekreview kun je ook soms beter op video doen dan in een blog, bijvoorbeeld als je veel pagina’s wilt laten zien.

 23. Jessica J. 12 november 2017 op 12:44 pm - Beantwoord

  Ik kijk ontzettend graag vlogs, maar er zelf maken? Nee, daarvoor ben ik veel te onzeker. Zelfs selfies posten lukt me niet goed. 🙂

 24. Anna 12 november 2017 op 6:00 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Ik ben ook dol op vlogs kijken. Ik sluit niet uit dat ik ooit een YouTube kanaal begin, het lijkt me wel leuk maar ook wel heel erg eng haha! Vloggen zou ik ook niet zo snel doen denk ik, vind dat ook allemaal heel privé!

  • Romy 12 november 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat je misschien ooit nog een YouTube-kanaal wilt beginnen. Dan ga ik je zeker volgen 🙂 Ik ben heel benieuwd! Maar inderdaad, die stap naar voor de camera dingen vertellen lijkt me echt doodeng.

 25. Vivian 24 januari 2018 op 2:01 pm - Beantwoord

  Haha, helemaal met je eens! Voor mij zou het ook echt niks zijn: ik vind het leuker om een beetje met Insta Stories te experimenteren met het filmen, maar ik voel me er ook helemaal niet comfy bij om mezelf te filmen. Voor mijn boekenblog heb ik het wel een tijdje gedaan, maar dat waren geen vlogs maar gewoon video’s en dat kostte al heel veel tijd, daarom doe ik het nu ook niet meer.

  • Romy 24 januari 2018 op 8:40 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je eerder wel video’s hebt gemaakt! Het lijkt mij ook onwijs tijdrovend, maar ik kan me voorstellen dat het ook wel erg leuk was om te doen. Zelf voel ik me ook onwijs oncomfortabel voor de videocamera. Zelfs op Insta Stories durf ik geen video’s van mezelf te plaatsen als ik praat. Ik vind dat toch een beetje eng ofzo, geloof ik 😉

Recente blogs

Deze 9 dingen kun je beter loslaten voor meer geluk!

24 oktober 2018|Persoonlijke groei|

Hét recept voor een gelukkig leven bestaat niet. Iedereen wordt immers van andere dingen gelukkig. Wel zijn er dingen die je beter NIET kunt doen om een gelukkig leven te leiden. Dat zijn de obstakels en beren op de weg die je dagen er over het algemeen niet leuker op maken. Ik zet 9 dingen op een rij die je maar beter kunt loslaten voor meer geluk. Hoog tijd om die dingen op het vliegtuig naar Verweggistan te zetten of met een enkeltje naar een verre planeet te sturen. Hup, weg ermee!