boekentips 5

Leuk leesvoer #1 | Woman, Een steekje los & het beste kookboek

 • 10 maart 2022
 • 5 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Jarenlang stond ‘meer boeken lezen’ elk jaar op mijn goede-voornemens-lijstje. Om dan op 31 december alweer te beseffen dat ik hooguit drie boeken van begin tot eind had weten te lezen. Hoe anders is dat nu! Het leesvirus heeft me goed te pakken. Alleen al dit jaar heb ik drie boeken uitgelezen. Lezen is zo fijn en rustgevend! Dat geldt natuurlijk in het bijzonder als je leuk leesvoer op je nachtkastje hebt liggen. Met deze 6 boeken kwam dat de laatste tijd helemaal goed! Ik tip 6 boeken waar ik blij van werd.

rust vinden in een wereld die maar doordraait

Rust vinden in een wereld die maar doordraait – Magnus Fridh

Je had me al bij de titel! Ook mijn brein is er zo één dat altijd doordraait. En zet je me even stil, dan heb je kans dat mijn hersenen zelfs een versnelling hoger gaan met gedachten uitpoepen. Het is niet zo dat dit boek daar vanaf pagina 1 korte metten mee maakte. Maar het staat wel vol met leuke en praktische meditatie-oefeningen die je al lezend kunt uitvoeren. Het zijn vaak praktische tips of oefeningen waar je direct iets mee kunt en die maar een paar minuten kosten. Geen yogamat, meditatiemuziek of wat dan ook voor nodig! 

Dus: geen baanbrekend boek, maar wel een leuk boek om erbij te pakken als je wat druk in je hoofd bent en iets rustgevends zoekt. Houd er rekening mee dat het geen wegleesboek is. Je komt in dit boek niet weg met de letters op je laten inwerken, maar zult er echt mee aan de slag moeten. Dat is nu juist dé manier om rust te vinden in een wereld die maar doordraait.

woman lucy woesthoff

Woman – Lucy Woesthoff

Als je een fijn wegleesboek zoekt voor in bed, bestel dit boek! Het is geen gestructureerd zelfhulpboek met een strak omlijnd stappenplan. Dit boek zit eerder tussen een biografie en een zelfhulpboek in. Het is een verzameling van mooie levenslessen, anekdotes en inzichten die Lucy Woesthoff heeft verzameld. Lucy vertelt op een prachtige manier over vrouw zijn. Nee hoor, verwacht geen stereotyperend boek over make-up en jurken. Zéker niet! Nee, dit is een prachtig open boek waarin ze haar ervaringen en levenslessen deelt om jou te helpen je sterk te voelen als vrouw en het leven en jezelf te vieren. Een dromerig tikkeltje spiritueel, maar bovenal heel mooi boek!

Het boek voelde voor mij alsof ik liefdevol werd toegesproken door een dierbare vriendin. Het barst van de mooie woorden. Vooral heel treffend vond ik wat Lucy schreef over dat ouder worden underrated is. Sinds ik om me heen meer met overlijden en ziekte te maken heb gekregen, merk ik dat angst voor ouder worden bij mij weleens speelt. Lucy vertelde er op zo’n manier over dat ik er opeens anders naar kon kijken. Ook beschrijft Lucy heel mooi hoe je dierbare overleden vrouwen nog steeds als dichtbij kunt ervaren. De overleden moeder van Bart was voor mij heel speciaal en ik merk dat ik nog steeds vaak het idee heb dat ze vanaf een wolkje meekijkt of support biedt of me een schop onder mijn kont geeft. Daarom vond ik juist Lucy’s beschrijving daarvan zo treffend.

Ik kan me voorstellen dat sommige mensen dit boek wat warrig en ongestructureerd zullen vinden. Maar als je niet vies bent van wat spiritualiteit, dan is dit absoluut een prachtig boek dat je gelezen moet hebben.

een steekje los iris ter haar

Een steekje los – Iris ter Haar

De blog van Iris (Ikbenirisniet.nl) volg ik al langer dan dat ik zelf blog. En da’s best een hele tijd! Toen ik hoorde dat ze een boek aan het schrijven was, wist ik dan ook direct: dat móet ik lezen.

Iris heeft last van een paniekstoornis en agorafobie (pleinvrees) en vertelt daar superopenhartig en met humor over in haar boek ‘Een steekje los’. Verwacht een goudeerlijk inkijkje in hoe angst haar heel lang enorm beperkte. Ze vertelt over therapie, stappen zetten, soms ook doodsbang zijn, en over de ellende die te lange GGZ-wachtlijsten heet.

Wat ik vooral mooi vind, is dat Iris niet een onrealistisch succesverhaal ophangt, maar heel eerlijk is over zowel de trotsmomenten (waarop ik me als lezer ook enorm trots op haar voelde!) als de mindere momenten. Verder vertelt ze over het ontstaan van een paniekstoornis, de symptomen en wat feitjes erachter. Zeker niet met kurkdroge lijstjes, maar met de vlotte Iris-schrijfstijl. Ik vond het een heel fijn boek. Heel herkenbaar als je zelf ook een angst- of paniekstoornis hebt, denk ik. En als je dat niet hebt (zoals ik, en daar ben ik na het lezen extra dankbaar voor!), is het een mooie manier om mensen in je omgeving met angst beter te begrijpen.

En sowieso, go Iris dat je psychische gezondheid bespreekbaar maakt! Ik denk dat er onterecht nog vaak een taboe ligt op praten over psychische problemen. Terwijl je ze vaak juist in stand houdt door het allemaal voor jezelf te houden en je ervoor te schamen.

grip rick pastoor review

Grip – Rick Pastoor

Geef mij een boek over productief werken en de kans is groot dat ik enthousiast ben. ‘Grip’ is een boek dat ik al heel lang wilde lezen. Het ligt zelfs al bijna een jaar in mijn boekenkast. Ben ik blij dat ik er toch de tijd voor heb genomen! Het is een superpraktisch boek dat je helpt om efficiënter te werken, meer grip te hebben op je planning en je minder te laten overdonderen door onverwachte afspraken en spoedtaken. Simpelweg door daar bij voorbaat tijd voor vrij te houden. Het boek barst van de praktische voorbeelden en opdrachten waar je direct iets mee kunt, waardoor het niet alleen bij “Aha interessant!”-inzichten blijft, maar er echte acties uit voortvloeien. 

Dit boek kon ik eigenlijk beter niet voor het slapengaan lezen, omdat ik bij elk hoofdstuk wel aantekeningen heb gemaakt. Ik heb er een hele waslijst aan tips en productiviteitshacks uit gehaald om meer grip op mijn tijd en planning te krijgen. Misschien dat ik er binnenkort nog eens een apart artikel aan wijd. Maar één productiviteitstip kan ik vast geven: koop dit boek! Ik ga het er zelf ook nog vaak bijpakken, vermoed ik.

licht leven nanne van leer

Licht leven – Nanne van Leer

De schrijfster van dit boek is de bedenkster achter Lief Leven. Je weet wel: van die mooie en liefdevolle gedichtjes op Instagram. Nanne leidde ooit een wat materialistisch leven en maakte lange dagen bij een corporate bedrijf. Maar dat leven dreef haar steeds verder van zichzelf af. Toen plotseling trauma’s uit haar verleden de kop opstaken tijdens een vakantie op Bali, ging ze op zoek naar wat ze werkelijk wilde, wie ze was en hoe ze lichter kon gaan leven.

In dit boek leert Nanne je op basis van haar lessen hoe je je leven lichter kunt maken. Op weg naar een leven zonder alle gedachten, nare herinneringen en zware dingen die op je drukken. Het is prachtig hoe ze dat alles illustreert met haar eigen verhaal, maar tegelijkertijd jou als lezer niet uit het oog verliest. Het boek is er volgens de flaptekst “om jou te herinneren aan alles wat je allang bent en om dit te leren inzetten om jouw leven compleet ten goede te veranderen”. Nu vind ik dat zelf een tikkie zweverig klinken. En eerlijk, dat is het boek soms ook wel. Maar persoonlijk kon ik daar wel doorheen prikken. Het is vooral een heel inspirerend boek dat je hoop geeft en dat je een steuntje in de rug biedt als je het gevoel hebt vast te lopen. 

Ik ben zelf op dit moment veel bezig met dingen uit het verleden een plekje geven. Voor mij kwam dit prachtige boek als geroepen. Het bevat rake en ontroerende passages en is ook in het algemeen ontzettend mooi geschreven. 

de groene bakplaat review

De groene bakplaat

Oké, dit is geen boek waarmee je ‘s avonds laat onder de dekens kruipt. Althans, zou in theorie kunnen. Maar ik las dit kookboek vooral voor avondeetinspiratie. Ik heb niet veel kookboeken (drie om precies te zijn!) in de kast staan. Maar de kookboeken die ik heb, zijn wel boeken die ik er bijna wekelijks bij pak. ‘De groene bakplaat’ is mijn nieuwste toevoeging aan mijn bescheiden kookboekenverzameling. Een fantastisch kookboek waarvan je geheid niet nog tien vergelijkbare exemplaren in de kast hebt staan!

In dit kookboek staan 75 vegan en vegetarische recepten met groenten van de bakplaat. Enige dat je voor elk gerecht hoeft te doen? Alle ingrediënten bij elkaar zoeken, groenten snijden en alles samen in de oven gooien. Ideaal voor als je liever niet te lang in de keuken staat, maar wel graag iets indrukwekkends en smaakvols serveert. Terwijl jij dan nog even doorwerkt of de volgende aflevering van je serie bingewatcht, doet de oven het werk voor je. 

Wij hebben al een paar recepten uit het boek geprobeerd en zijn heel enthousiast. Het komt niet vaak voor dat ik – als eigenwijze keukenprinses – recepten nauwkeurig opvolg, maar bij dit boek doe ik dat wel. Je kunt vaak zelf nog kiezen wat je naast de groenten eet: aardappels, gnocchi, pasta, naanbrood. Echt een boek waar je superveel kanten mee op kunt en waarin ik bijna elk gerecht wel lekker en inspirerend vind!

Heb jij nog kookboekentips voor mij?

De links naar bol.com zijn affiliate links. Dank je wel voor je steun!

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 10 maart 2022 op 8:26 am - Beantwoord

  Zo, je hebt het leesvirus echt lekker te pakken! Gelukkig is dat niet ernstig. Misschien wel besmettelijk, maar zelfs dat is niet erg;).
  ‘Een steekje los’ stond bij mij al op mijn leeslijst en jouw recensie maakt me weer nóg nieuwsgieriger.

 2. Nikita 10 maart 2022 op 9:16 am - Beantwoord

  Wat goed dat het je lukt om meer te lezen! Lezen doe ik al mijn hele leven en het is een kwestie van tijd maken ervoor. Ik kan het niet anders zeggen. Zelf lees ik weinig tot geen zelfhulpboeken want ik lees dat niet graag. Voor mijn portie daarvan kom ik wel jouw blog lezen, veel leuker 😉

  Ik lees wel Young Adult boeken en dit jaar heb ik al vier boeken verslonden van de 12. Waarvan drie Engelse en een Nederlands boek. Er was een tijd dat ik baalde dat ik jeugdboeken las of geen volwassen boeken maar daar heb ik me over gezet. Lezen is voor mijn plezier en dat haal ik toch het allermeest uit YA boeken. En ik heb al vaker gehoord dat ik veel mensenkennis heb en wijsheid dus volgens mij doe ik wel iets goed. Bovendien had ik vorige week een Engelse toerist in de winkel en we hadden een vrij lang gesprek en toen gaf ze complimenten dat mijn Engels heel vlot was. Dus die heb ik binnen. Verder ben ik ook dankbaar dat het me na 1,5 weer lukt om goed te lezen. Ik heb zelfs het idee dat het tempo van vroeger er weer is, want ik lees redelijk snel door. Maar ik heb minder tijd (en meer hobby’s dan toen) waardoor ik minder lees. Ben ik helemaal oke mee. Ik ben blij dat ik weer kan genieten van het nestelen in andermans verhaal want dat heb ik wel echt gemist! Ik heb altijd gezegd dat ik hard zou werken en knokken voor mijn leesconcentratie, and I did and it worked!

 3. Daenelia 10 maart 2022 op 10:13 am - Beantwoord

  Lexen is een heerlijke bezigheid. Ik ben blij dat het je ook weer lukt meer te lezen. Ik lees zelf ook al weer meer dan de afgelopen 10 jaar. Meestal Engelse boeken, dat wel, en veel fantasy en science fiction. Maar ook wetenschappelijk onderbouwde boeken. Op mijn aan te schaffen lijstje staat een boek over gelukkig worden, vanuit een wetenschappelijke insteek. Dus over hormonen, gedrag etc. Niet om als zelfhulp te lezen, maar omdat ik wil begrijpen hoe we in elkaar steken.

 4. Darina 10 maart 2022 op 12:47 pm - Beantwoord

  Ik heb ook de Groene Bakplaat en heb daar al zoveel recepten uit gemaakt. Heel blij met dit boek. En het boek van Nanne wil ik ook wel lezen.

 5. Johanna 11 maart 2022 op 4:27 pm - Beantwoord

  Grip en “een steekje los” lijken me heel interessant. Eens kijken of dat in mijn winkelmandje belandt, wel bij de andere online shop, want deze levert niet meer over de grens. Ik probeer 52 boeken per jaar te lezen, 1 per week dus, nu klinkt dat niet zo veel, als je ziet wat andere lezen, maar momenteel moet ik echt mijn best doen, om niet achter op te raken. Soms blijf ik hangen in een (slecht) boek, en dan gaat de tijd verder zonder dat ik verder lees. Kookboeken…. spreek me er niet van. Onlangs weer een mooi gekocht over de syrische keuken (van een syrier in NL overigens, Anas Attasi). En dan heb ik al zo veel kookboeken….

Recente blogs

Wie ben ik? – 7 helpende inzichten rondom die ene lastige vraag

30 mei 2023|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

De vraag 'Wie ben ik?' kan je soms uit het niets opeens enorm bezighouden. Ook ik stel mezelf die vraag weleens. Als ik benieuwd ben of ik wel echt mezelf ben in bepaalde situaties. Als ik twijfel of wat ik doe wel echt is wat ik wil. Of als ik iets heb ervaren wat me eventjes laat wankelen als het bovenste blokje van een Jenga-toren. Soms stel je jezelf de vraag uit nieuwsgierigheid om nieuwe kanten van jezelf te ontdekken. Soms eerder wanhopig, zoekend naar antwoorden die niet voor het oprapen liggen. Want wie ben je nu echt, los van je burgerlijke staat en LinkedIn-bio? Hét pasklare antwoord heb je nooit. Maar ik leerde wel een paar mooie inzichten die mij helpen als ik tegen de 'Wie ben ik nu echt?'-vraag aanloop.

Je kunt meer dan je denkt (en dit is waarom!)

29 oktober 2018|Persoonlijke groei|

"Ja maar, dat kan ik niet!" Het is een gedachte die waarschijnlijk veel mensen weleens hebben. Bijvoorbeeld als je op het punt staat om aan een nieuw avontuur te beginnen of iets anders spannends gaat doen. Het is een gedachte die ik had toen ik aan mijn studie begon, toen ik startte met werken, toen ik rijlessen nam, toen ik mijn eerste belastingaangifte moest doen... Maar steeds bleek dat ik meer kon dan ik dacht. Dat zou ik ook jou willen meegeven. Waarom zou je twijfelen aan jezelf? Probeer te geloven dat het wél lukt! Ik kan je zeker 5 redenen geven waarom je meer kunt dan je denkt.

Action-koopjes | Stickers, letterbord, perfecte panty's & meer

7 februari 2019|Lifestyle|

Mijn nieuwe woning is voor mij een geweldig goede reden (ahum, een perfect excuus!) om regelmatig naar Action te rijden. En als ik toch tussen de huishoudproducten en opbergdozen zit te neuzen, is een wandeling naar het schap met knutselspullen natuurlijk snel gemaakt. Mede dankzij een paar handige tips van mijn vriendin Jolanda wist ik weer wat leuke knutselspullen van Action te scoren. Ik laat je onder andere vrolijke chipboardstickers, de Action Paper Craft Sets en een paar ideale mandjes zien.