voor alle vrouwen 2

Hé lieve, krachtige vrouw, mag ik je iets zeggen?

 • 11 maart 2022
 • 6 Reacties
Categorieën: Positiviteit, Zelfliefde

Ik weet het: Vrouwendag is al geweest. En de titel hierboven klinkt een tikkeltje fout. Als een vieze man die in een steegje in je oor sist, op zo’n toon dat je weet dat je het op een rennen moet zetten. Maar dit artikel is bedoeld als tegendeel van die vieze oude man. Ik wil je graag een paar reminders sturen. Aan jou, aan mezelf, aan elke vrouw. Gewoon omdat je die woorden – los van Vrouwendag, Moederdag of welke dag het ook is – elke dag mag horen.

1. Je bent sterk – sterker dan je je zult realiseren. En als je een keer het idee hebt zwak te zijn doordat je het even niet meer redt en dat aangeeft, weet dan dat je op dat moment juist sterker bent dan ooit tevoren.  

2. Weet dat je niet alleen bent. Nooit. Hoe eenzaam je je misschien ook voelt in je onzekerheid of struggles. Er zijn meer vrouwen zoals jij. En er zijn meer mensen die je willen helpen dan je denkt. Praat, deel en ervaar hoe je door te vertellen en kwetsbaar te zijn, vaak al een beetje eenzaamheid ziet afbrokkelen. 

3. Zelfvertrouwen is niet arrogant. Je mag trots zijn op wat je hebt bereikt. Je mag met een glimlach terugkijken op je groei en erop vertrouwen dat ook jouw nieuwe plannen vast gaan slagen. Geloven in jezelf brengt je stappen verder. Juist als niet iedereen in je gelooft, is het belangrijk dat jij in elk geval gelooft in jouw kunnen.

4. Gaat iets niet zoals je had gehoopt? Struikel je voortdurend over je eigen benen, ben je de weg kwijt of weet je voor je gevoel zelfs niet eens meer wie je bent en wat je werkelijk wilt? Weet dan dat je op die momenten vaak juist het hardst groeit. Vallen hoort erbij. Zolang je maar niet vergeet een pleister te plakken, je knie schoon te vegen en met hernieuwd vertrouwen op te staan. Jij kunt dit! *bedenk de spierbal-emoji er even bij*

5. Je krijgt nooit meer sh*t op je pad dan je aankunt. Hoeveel rotte tomaten er ook op je afkomen en hoe ellendig je je misschien ook voelt, jij kunt dit aan. Je kunt hieruit komen. Ga ervan uit dat geen van die uitdagingen – hoe groot ook – te groot zal zijn om rechtop te blijven staan. Jij komt er wel! (Daarmee bedoel ik niet dat die sh*t een reden heeft, maar hoop ik je vooral vertrouwen te geven dat je hieruit komt – hoe intens diep een dal ook lijkt.)

6. De traumatische woorden die je zijn gezegd, zeggen niets over wie je bent. Zelfs al heb je bij pesterijen of van vervelende mensen honderd keer dezelfde nare boodschap gekregen, het gaat niet over jou. Het gaat over de projecties van die persoon. Gun jezelf de kans om bevrijd van die ellende verder te gaan, en een ander verhaal te geloven dan dat wat je ooit is verteld.

7. Kritiek op wie je nu bent en eerder niet was, gaat niet over jou. Het gaat over anderen die niet willen dat jij verandert. Ze gunnen het je wel, maar moeten er zelf aan wennen. Laat je er daardoor niet van weerhouden om te groeien, niet meer te zijn wie je was en je los te wrikken uit oude patronen en oud gedrag. Ook al is het nieuw voor iedereen om je heen, jij mag zijn wie je vandaag de dag wilt zijn. 

8. Je mag moe zijn. Compleet uitgeblust zelfs. Zelfs al ben je normaal die superwoman die nooit eens piept of klaagt. En nog belangrijker: je mag toegeven aan die moeheid en even helemaal niets hoeven. Ook mag je anderen vragen om hulp, jezelf een dag vrij geven en besluiten dat alles wat in jouw ogen “moet” nu even geen verplichting is. 

boodschap voor alle vrouwen

9. Het is oké wanneer je als eeuwige positivo eens verdrietig bent om helemaal niets. Je mag als typische introvert een keer luid meedoen en het hoogste woord hebben, ook al zijn omstanders dat niet van je gewend. Je mag sterk en ook eens zwak zijn. Je mag meestal goed verzorgd zijn en toch eens in je joggingpak en met rommelige haren de deur uitgaan. Je hebt alle kanten in je. En ze zijn allemaal oké. 

10. Je mag vertrouwen op je gevoel. Ook al kun je het niet verklaren en heb je geen idee waar die baksteen in je maag of het brok in je keel vandaan komt, je mag het serieus nemen. Zonder verantwoording mag je keuzes maken omdat je voelt en weet dat ze hard nodig zijn om gelukkig te zijn en te blijven. Ook als je daar als logische consequentie anderen mee teleurstelt

11. Dansjes door de kamer zijn geoorloofd. Met een feestjurk op een doodgewone maandagochtend is niets mis. Met een creatieve uitspatting, een vleugje spiritualiteit of een veel te uitgebreide baddersessie ook niet. Laat je speelse kanten er zijn. Wees soms eigenwijs, laat het kind in je naar boven komen en doe alles wat jij wilt doen om voluit te leven. En die blikken dan? Negeer ze lekker. 

12. Geloof erin dat jij het pad bewandelt dat voor jou bestemd is. Dat jouw tempo precies hard genoeg is: niet te traag en niet te snel. En dat de weg die je aflegt, al is hij soms wat kronkelig of stuurde Google Maps je soms een eindje terug, blijkbaar de weg is die jij moet volgen.

13. Koester je omhulsel – van kruin tot kleine teen. Met je vrouwelijke rondingen of juist je meer knokige lichaamsdelen. Met je drilpuddingbillen en je ingevallen knieën. Met de lachrimpels en de lijntjes op je voorhoofd. Met je weelderige krullen of je steiler dan steile haren. Met die moedervlek die je vroeger liever arm dan rijk was, met die ene tand die net een beetje scheef staat, en met de ielige teentjes die je altijd zo graag wilde verhullen. Koester het totaalpakket. Wees dankbaar voor hoe je billen je helpen dansen, hoe je lachrimpels je herinneren aan alle lachbuien die je hebt gehad en aan hoe zelfs die ene tand je elke dag in staat stelt om de heerlijkste chocolade te eten. Wat een wonder, dat lijf van jou!

14. Fuck the haters! Die uitspraak leerde ik van mijn lieve schoonmoeder, een van de krachtigste vrouwen die ik heb gekend en die er helaas nu 1,5 jaar niet meer is. Er zullen genoeg mensen zijn in je leven die je niet leuk vinden. Die vinden dat je iets anders had moeten aanpakken. Die je misschien de rug toe keren omdat ze dit echt niet van je hadden verwacht. Die mensen zijn er, maar misschien hoef je er niets mee te doen. Blijf bij jezelf, en steek misschien in gedachten een stiekeme middelvinger naar die mensen op.

15. Vier wie je bent. Wees trots op jouw unieke mix aan eigenschappen. Je speelsheid, afgewisseld met de serieuze manier waarop je ook vaak naar dingen kijkt. Je neurotische kantje. Je gekke voorliefdes. Je kritische vragen. Je impulsieve plannen soms. Je ondoordachte acties af en toe. En ook de eigenwijsheid die je vaak zat in je hebt. Niemand is zoals jij. Trek je eigenschappen en talenten niet in twijfel. Vier ze. Wees er trots op. Gebruik ze. En beloof dat jij altijd jezelf blijft. Jij lieve, krachtige vrouw!

Welke boodschap zou jij aan alle vrouwen willen meegeven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 11 maart 2022 op 8:46 am - Beantwoord

  Mooie, krachtige boodschap!
  En dankjewel voor nummer zes in het bijzonder. Die kan ik af en toe wel even gebruiken.

 2. Nikita 11 maart 2022 op 10:37 am - Beantwoord

  Dankjewel om dit te schrijven Romy. Ik ben aan het groeien en het zijn dingen die ik eigenlijk stiekem wel weet, maar vaak nog eens aan herinnerd moet worden. Maar ik denk dat vooral nummer zes het meest binnenkomt. De laatste tijd ben ik me eigenlijk steeds meer gaan realiseren dat ik vroeger gewoon tussen de verkeerde mensen zat. Ik ben heel dankbaar als mensen van mij houden zoals ik ben, zonder dat ik iets moet veranderen. En als ik toch iets verander omdat ik dat wil dan krijg ik daar van bijna iedereen altijd steun in. Ik ben daar zo dankbaar voor. Maar tegelijkertijd trek ik dat ook zo vaak in twijfel. Ben ik wel echt goed genoeg? Ik heb in het verleden zo vaak van mensen gehoord dat ze me een leuk persoon vonden en vervolgens een paar weken later te weten gekomen dat er geroddeld werd over me. Het zijn dingen uit pestperiodes die je een beetje je hele leven lang meesleept. Een tijdje terug bij de psycholoog zei ik dat ik het nog altijd bijna fascinerend vond als mensen mij echt leuk vonden. En haar antwoord was meteen; natuurlijk vinden mensen jou leuk, je bent ook gewoon leuk. Het enthousiasme en hoe ze dat zei raakte me zo hard! Op de goeie manier wel. Maar ik heb dus al jaren aan een stuk geloofd dat het echt aan mij lag en ik mezelf ook nooit zou accepteren. Terwijl ik dat nu stilletjes aan leer en ook leer te geloven dat ik oke ben zoals ik ben. Er zijn een paar dingen die ik denk en achteraf besef ik dan hoe hard de dingen in mijn verleden me verwond hebben. Dingen die ik nog niet open en bloot op internet wil zetten, het komt ooit wel denk ik. Op mijn blog. Maar het lukt me nu vaker om als mijn hersens weer overuren draaien te zeggen tegen mezelf: lieve schat, wees trots. Je doet het goed genoeg <3

  Dankjewel voor deze krachtige blogpost. Als ik weer eens problemen heb met mezelf of aan iets twijfel, ga ik deze erbij nemen om mezelf te herinneren waar het echt om draait. En vergeet niet dat jij zelf ook een krachtige lieve vrouw bent. De stappen die jij hebt gemaakt de afgelopen jaren zijn prachtig. Ik heb het ook al vaker gezegd, maar wat heb ik respect voor de gevechten die je hebt gevoerd of waarschijnlijk nog steeds soms voert. Dappere vrouw!

 3. Johanna 11 maart 2022 op 4:10 pm - Beantwoord

  Mooi gezegd, maar helaas is (volgens mij) het vrouwenbeeld in NL nog lang niet daar waar het moet zijn. Wie doet de mantelzorg voor de familie? Wie neemt vrij als het kind ziek is? Etc. Ik blijf het gevoel hebben, ook hier, als je werkelijk voor je zelf op wilt komen, blijf je knokken, en dat maakt zo moe. Zolang de spelregels nog altijd door mannen worden opgesteld, blijft het geen eerlijk spel. Maar ja….. Je blogpost is zeker een stap op de goede weg. In Oost-Europa krijgen de vrouwen op 8 maart kado’s (bonbons, bloemen etc.) van de mannen, de collega’s enz. Ik vind dat een goede manier van waardering. Ik geloof dat het gebruik teruggaat naar het communisme, maar het is gebleven.

  • Lisa 14 maart 2022 op 6:53 am - Beantwoord

   Super deze blog, zó mooi! Wat een opsteker voor alle vrouwen. Ik ga deze nog vaak opnieuw lezen, zet het bij mijn favorieten (zou al bijna een boekje kunnen zijn met je gedichtjes erbij). En straks een dansje doen.

 4. Meaghan 15 maart 2022 op 2:37 pm - Beantwoord

  Ah dit had ik echt even nodig na wat tegenslag en frustratie! Mooie boodschap die ook zeer motiverend en inspirerend werkt. Enne, ik mag ook zeker wel wat vaker een dansje door de kamer doen, hihi!

 5. Debs 15 juni 2022 op 2:09 pm - Beantwoord

  Bedankt Romy voor deze blog.
  vandaag voor het eerst gelezen .ik ga deze zeker nog meerdere malen lezen.😘
  Nu erg nodig op dit moment nogmaals bedankt😘

Recente blogs

Inkiekje #109 | Ik heb een werkkamer! (en een fotoshoot, paarse schoenen & zon op mijn bol)

8 april 2024|Persoonlijk|

De afgelopen weken voelde het alsof ik uit mijn winterslaap kroop. Ik heb opeens weer energie voor tien, heb opnieuw allerlei creatieve projecten op de planning staan én we hadden de klussmaak weer te pakken na een maand vol verjaardagsweekenden. Het resultaat? Ik heb na drie maanden eindelijk een werkkamer! En ja, die mededeling vond ik zéker een uitroepteken waard. Verder maakte ik heel veel meters om mijn schrijfwebsite in een nieuw jasje te steken, met als klap op de vuurpijl een fotoshoot hier in huis. Houten letters, taarten, stapels boeken...er werd van alles voor uit de kast getrokken. Ik geef je weer een inkiekje in deze twee weken, een zonnig weekend, een dolle fotoshootboel én in de nieuwste klusprojecten in ons huis.

7 redenen om meer van jezelf te houden

13 maart 2017|Zelfliefde|

Houden van jezelf? Huh, wat? Ja, er zijn heel veel redenen te bedenken om jezelf te omarmen in plaats van naar beneden te halen. Ieder mens heeft immers recht op liefde en wie kan die liefde nu beter geven dan jijzelf? Ook ik zou weleens meer liefde aan mezelf mogen geven in plaats van steeds zo hard te zijn. Maar hoe doe je dat, houden van jezelf? Ik besloot eens te beginnen met een paar redenen bedenken waarom zelfliefde hard nodig is. Dit zijn 7 redenen waarom ook jij meer van jezelf zou mogen houden.

Bijna jarig! | 26 dingen die ik leerde in mijn 26e levensjaar

24 mei 2019|Persoonlijk|

Morgen is het zover: dan word ik alweer 26. Dat voelt toch eigenlijk al best wel "groot". Als ik erbij stilsta dat mijn moeder op mijn leeftijd al een baby'tje had rondlopen (ik dus!), dat ik alweer drie jaar geleden ben afgestudeerd en dat ik inmiddels mijn anti-aging 25+ crème geoorloofd uit de kast kan halen, voel ik me toch wel aardig volwassen. Oké, maar even zonder dollen. Laat ik mijn allerlaatste dag als 25-jarige afsluiten met 26 levenslessen die ik in mijn 26e levensjaar leerde. En dat varieert van luchtige lessen over Japans fruit en huishoudelijke taken tot aan meer diepzinnige dingen.