botanische tuin in Kopenhagen

Botanische tuin in Kopenhagen: het plantenwalhalla dat je móet zien

  • 22 september 2022
  • 12 Reacties
Categorieën: Op reis

Tijdens onze stedentrip naar Kopenhagen stond voor mij één uitstapje bovenaan de moeten-we-doen-lijst: de botanische tuinen. Als ik het internet mocht geloven, zijn de tuinen hier mooier dan in welke Europese stad dan ook. Gelukkig mondde het niet uit in een teleurstelling; die grote beloftes bleken volledig te kloppen. De botanische tuin in Kopenhagen is een walhalla voor echte plantenfanaten. Je waant je er even in een tropisch regenwoud en zult snel ontdekken dat bananenplanten vele malen groter kunnen worden dan het exemplaar dat jij thuis in de woonkamer hebt staan.

Over de botanische tuin in Kopenhagen

Wil je de grootste verzameling planten van Denemarken spotten, dan moet je bij de botanische tuin in Kopenhagen zijn. Ook wel Botanisk Have in het Deens. Het complex alleen al is een fantastisch gezicht vanuit de verte: de kassen uit de 19e eeuw zijn al vanaf grote afstand zichtbaar. Midden in een groot groen park vind je deze botanische tuin van maar liefst 10 hectare groot.

De botanische tuin zelf bestaat uit meerdere kassen, die zijn gebouwd in 1874. Sierlijk is het woord dat in me opkwam om ze te omschrijven. Dit is weer eens wat anders dan hoe we in Nederland kassen kennen. Chiquer. Groter. De kas met het ronde dak is degene die je vast al eens op indrukwekkende Pinterest-plaatjes hebt gespot. Het immense glazen gebouw met de ronde koepel op het dak is een van dé symbolen van Kopenhagen.

Met een ticket heb je toegang tot het Palm House (het grootste gebouw) en het Butterfly House (de vlindertuin). Voor die laatste moet je overigens los in de rij staan. Bij ons was de rij zó lang dat we het maar bij het Palm House hebben gelaten. Maar volgens mijn schoonzusje móet je het Butterfly House wel echt zien en vliegen er de mooiste vlinders rond. Ze liet zelfs een vlinder met doorzichtige vleugels zien. Dus als je de kans (en de tijd) hebt, ga zeker bij de vlindertuin naar binnen.

De tuinen horen bij het Natuurhistorisch Museum van Denemarken, dus je kunt er ook een cultureel én natuurlijk uitje van maken.

botanische tuin in Kopenhagen 2

Het park rond de botanische tuinen in Kopenhagen

Als je niet van plan bent de botanische tuin in Kopenhagen in te gaan, loop dan in elk geval rond in de parken om de tuin heen. Daar ben je zonder aankoop van een ticket welkom. Je kunt er uiteraard neerploffen op een grasveld voor een zomerse picknick met zelf meegebrachte hapjes, maar een parkwandeling is ook zeer de moeite waard. Ook in de parken vind je de mooiste planten. Wandel er door groene bogen, zet de kleurrijke bloeiers op de foto, kijk of je een vlinder of hommel kunt spotten en – als je de kans hebt en met de auto bent – neus ook even rond in de souvenirshop die barst van de – jawel! – planten.

De parken zijn ontzettend groot, dus alleen al met een wandeling kun je je goed vermaken. Het is een oase van rust midden in de stad. Dus wil je ontsnappen aan het leven in een rush, de Starbucks-tentjes en de rumoerige markthallen en winkelstraten, dan is dit je plek. Vanuit het hele park heb je uitzicht op het enorme botanische-tuinen-complex.

botanische tuin in Kopenhagen 2
botanische tuin in Kopenhagen
botanische tuin in Kopenhagen
botanische tuin in Kopenhagen

Het Palm House: plantenparadijs

Na het kopen van een ticket liepen wij hét pareltje van de botanische tuin in Kopenhagen in: het Palm House. Bij binnenkomst in het Palm House vielen me, naast het broeierige klimaat uiteraard, direct de torenhoge planten op. Overal om je heen zie je planten die vaak levensgroot zijn. Richt vooral je blik omhoog. Veel planten zijn zo groot dat je haast wel met je blik naar boven moet rondlopen.

In het Palm House vind je de meest bijzondere planten. In totaal wel 900 soorten, zo schijnt. Er zijn meerdere kassen met elk andere plantensoorten. Zo is er een tropische kas met vooral inheemse planten, zoals palmen en bananenplanten. Maar er is ook een kas met een koeler klimaat waarin bijvoorbeeld dennen en rododendrons groeien.

Sommige planten ken je misschien van het tuincentrum of heb je zelf in een plantenpot in de vensterbank staan. Maar de planten in deze kas zijn wel next level. Denk: twintig meter hoge bananenplanten (waar ook echt bananen aan groeien), vetplanten die veel groter zijn dan hoe je ze ooit in de winkel zult zien en palmen die tot het plafond rijken.

Het totaalplaatje is al een schitterend gezicht. Daarnaast is het zeker de moeite waard om de planten één voor één te bewonderen. Bij bijna elke plant staat wel een bordje. Helaas wel zonder al te veel informatie over waar de plant voorkomt of wat bijzondere kenmerken ervan zijn. Ook de variatie aan planten is enorm. Je kunt er trouwens dé bloem van Denemarken spotten: de Marguerite-madelief.

botanische tuin in Kopenhagen
botanische tuin in Kopenhagen
botanische tuin kopenhagen 9

Kleurrijk en fotogeniek

Ook kleur bekennen doe je hier zeker. Als je goed kijkt, zie je regelmatig de mooiste exotische bloemen. Van die bloemen die je niet in de gemiddelde Nederlandse rijtjeswoningtuin ziet staan, maar die hier in vol ornaat kunnen bloeien. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze vrolijke oranje en roze bloemetjes, die net van crèpepapier lijken te zijn gemaakt, maar hartstikke echt zijn?! Er waren ook vlinderstruiken, vleesetende planten, orchidee-achtige exemplaren… Als je zoals ik een zwak hebt voor mooie bloemen op de foto zetten, dan kun je je hart hier ophalen.

Tussen het plantengeweld door spotten we ook nog een knalrode inimini-kikker. Tot mijn grote vreugde was die best bereid om recht in de camera te kijken. Het leverde dit indrukwekkende plaatje op, dat doet vermoeden dat ik in Amazonegebied ben geweest. Maar nee, verder dan Kopenhagen ben ik niet gekomen.

botanische tuin in Kopenhagen
Botanisk Have Kopenhagen

Kijk omhoog, klim omhoog

Naast omhoog kijken naar de planten, moet je bij een bezoekje ook zéker omhoog klimmen. Het meest indrukwekkende aan de botanische tuinen vond ik de sierlijke witte trappen naar de bovenste etage. En eigenlijk überhaupt het feit dat je de planten ook vanaf bovenaf kunt bewonderen. De ronde trappen naar boven hebben wel wat klassieks en steken mooi af bij de knalgroene planten. Ze laten je de botanische tuin in Kopenhagen vanaf een andere hoek bekijken. Je loopt er langs de tropische bladeren op grote hoogte en kijkt zo uit op al het plantenschoon onder je.

botanische tuin in Kopenhagen
Botanisk Have Kopenhagen

En het Butterfly House dan?

Tja, daar zijn wij dus helaas niet geweest. Maar Barts zussen drukten ons de meest schitterende foto’s uit het Butterfly House onder de neus. Je moet misschien eventjes in de rij staan (tip: kom op tijd!), maar krijgt dan wel de meest schitterende gevleugelde insecten te zien. Knaloranje, helderblauw, met doorzichtige vleugels… ze vliegen er allemaal rond, en met een beetje mazzel blijven ze precies lang genoeg zitten om ze op de foto te zetten.

Dus: ga! Als je bij de botanische tuin in Kopenhagen bent, sta even in de rij en bewonder de mooie vlinders. Ik heb zelf spijt dat ik de tuin heb overgeslagen. Aan de andere kant, het Palm House was ook zó mooi dat ik absoluut niet klaag.

botanische tuin in Kopenhagen
Botanisk Have Kopenhagen

Praktische info botanische tuin in Kopenhagen

  • De botanische tuin in Kopenhagen bevindt zich vlak bij Station Nørreport, waar je heel goed met de trein of metro kunt komen. Drie minuten lopen en je bent er al! Het adres is Gothersgade 128.
  • Tickets kun je bij de ingang kopen.
  • Je koopt één ticket voor het Palm House en de vlinderkas voor 60 kroon (= volwassenen) of voor 40 kroon (voor kinderen en studenten). Het schitterende park rondom de botanische tuin is gratis toegankelijk.
  • Voor het vlinderhuis staat regelmatig een rij, omdat er een beperkt aantal mensen naar binnen mag. Bij het Palm House kun je meestal wel zó naar binnen lopen.
  • Het park is niet toegankelijk voor honden (kwamen wij ook pas achter toen we er waren…).
  • De botanische tuin is geopend van 1 april t/m 30 september op dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Let op: op maandagen is de tuin gesloten.

Wat is jouw favoriete botanische tuin? Tips (vooral in Nederland) zijn heel welkom!

botanische tuin in Kopenhagen

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 22 september 2022 op 7:49 am - Beantwoord

    Wat een prachtige foto’s van wat ongetwijfeld een geweldige plek moet zijn.

  2. Johanna 22 september 2022 op 12:50 pm - Beantwoord

    Ziet er mooi uit. In Brüssel hebben ze ook zo’n mooie kas. Ik ben er nog nooit in geweest. Ik ken alleen de hortus in Leiden en die in Zürich. Maar in beiden ben ik zeker de laatste 20 of 30 jaar niet meer geweest. Ook hebben we hier nog een oude hortus, ook daar kan ik niet uit eigen ervaring van berichten. Erg he…. en dat voor een dochter van een botanicus….

    • Romy 23 september 2022 op 7:35 am - Beantwoord

      De Hortus in Leiden is ook fantastisch. Ik kom daar heel graag en heb er zelfs de foto’s van mijn zakelijke site laten maken 🙂
      Leuk dat jullie in Zwitserland ook mooie botanische tuinen hebben! Wie weet is die in Zürich ook een aanrader om dit jaar of komend jaar na al die jaren weer eens heen te gaan 🙂

  3. Marleen 22 september 2022 op 1:34 pm - Beantwoord

    Hai Romy, ik was deze zomer positief verrast door kasteeltuin Hemmen. Deze is gratis te bezoeken. Hortus in Nederland iig in Amsterdam, Leiden en in Utrecht zitten er twee (de oude in de stad en nieuwe op de Uithof).

    • Romy 23 september 2022 op 7:33 am - Beantwoord

      Leuk, dank je wel voor de mooie tips! De Hortus in Leiden ken ik goed, maar die in Utrecht en Amsterdam nog niet. Zeker leuk om daar ook eens naartoe te gaan!

  4. Johanne 22 september 2022 op 8:43 pm - Beantwoord

    Mooie foto’s zeg! Ben zelf geen grote fan van planten (vooral omdat ik ze absoluut niet levend kan houden!), maar vind botanische wel heel leuk. Mijn ouders namen mijn broertjes vroeger weleens mee naar De Hortus in Haren (naast Groningen) en heb daar hele goede herinneringen aan!

    • Johanne 22 september 2022 op 8:44 pm - Beantwoord

      Sjips, waarom ik eigenlijk reageerde: wat staat die paarse jurk je goed zeg! Wat een goede kleur!

      • Romy 23 september 2022 op 7:33 am - Beantwoord

        Thanks! Ik ben ook helemaal blij met die jurk 🙂 Tweedehands koopje!

    • Romy 23 september 2022 op 7:34 am - Beantwoord

      Gaaf! Het is ook gewoon zo fijn om door zo’n mooie tuin rond te lopen, hè?! En ook prettig dat de planten daar door iemand anders worden verzorgd 😉 Wel de lusten, niet de lasten 🙂

  5. Darina 24 september 2022 op 11:55 am - Beantwoord

    Prachtig. Ik hou van botanische tuinen. Vorig jaar heb ik de Hortus Botanicus in Leiden bezocht. Ook zo mooi!

  6. Giovanna Jansen 24 september 2022 op 4:39 pm - Beantwoord

    Wat een geweldige botanische tuin is dat zeg! Wat een verscheidenheid aan planten (en die kikker – ook geweldig!) en prachtig die oude kassen. Ondanks dat ik zowel in Nederland als in het buitenland best veel hele mooie botanische tuinen heb gezien, vallen ze in het niet bij deze volgens mij.

  7. Saskia 7 oktober 2022 op 11:17 am - Beantwoord

    Leuk, zo zijn wij vaak bij de Horus geweest ook leuk (en wat dichterbij huis 😉 )

Recente blogs

Beter slapen? 15 tips voor een goede nachtrust!

21 februari 2020|Lifestyle|

Vrolijk de dag doorkomen begint met een goede nachtrust. Al is het maar omdat het niet helpt als je de dag begint met knallende koppijn, drie snoozesessies en vooral frisse zin in het moment dat je 's avonds weer je kussen zult zien. Goed slapen is dus nogal belangrijk! Meestal ben ik gelukkig vrij snel in dromenland en word ik uitgerust wakker, maar zo nu en dan lig ook ik eerst een tijdje naar het plafond te staren. Deze 15 tips voor een goede nachtrust helpen mij om alsnog als een roosje in slaap te vallen.

Minderen met mail | E-mail verwerken in minder tijd (mijn 10 tips)

20 mei 2021|Lifestyle, Carrière en ondernemen|

De mailbox. Ik heb er altijd een haat-liefdeverhouding mee gehad. Aan de ene kant kan ik dolenthousiast worden als een leuke mail zijn weg naar mijn inbox heeft gevonden. Aan de andere kant ben ik er soms meer tijd aan kwijt dan nodig. Sinds ik ondernemer ben, pak ik e-mail verwerken gelukkig een stuk efficiënter aan. Minderen met mail blijkt best leuk én haalbaar. Heb jij nou ook een dagtaak aan je volle mailbox? Dan heb je misschien iets aan deze 10 tips.

Vaker Vrolijkheid #5: vrolijk boek, AliExpress en helse autorit

15 februari 2017|Persoonlijk|

De afgelopen tijd lag er prachtige sneeuw, had ik een blogdate en werd ik verrast met een Valentijnscadeau. Het is tijd voor een nieuwe editie van Vaker Vrolijkheid, oftewel een lijstje vol vrolijke dingen in mijn leven. Gelukkig waren er weer veel mooie momenten om deze maand bij stil te staan. Zo kwam ik ook een boek met een intrigerende titel tegen in de kringloopwinkel en kwamen er een aantal nieuwe dingen op mijn pad. In dit artikel praat ik je bij met mijn Vaker Vrolijkheid #5.

Ga naar de bovenkant