De botanische tuin in Valencia | Groene parel in de stad!

Botanische tuin in Valencia planten

Tijdens mijn mini-tripje naar Valencia mocht een bezoekje aan de botanische tuin in Valencia niet ontbreken. Alleen al omdat de vriendin en vriend met wie ik in Valencia was, daar stage lopen. De botanische tuin bleek een prachtige oase van rust midden in de stad te zijn. Geweldig voor iedereen die wel van een wandeling door de natuur houdt, die graag mooie planten bewondert of die gek is op fotograferen. En ook als professioneel kattenknuffelaar kun je hier je hart ophalen. Ik geef je dan ook graag een kijkje in de botanische tuin in Valencia.

Over de botanische tuin in Valencia

De botanische tuin (ook wel Jardí Botànic) bevindt zich aan de rand van het historisch centrum in Valencia, aan het bekende Túria-park. Het is bepaald geen bescheiden parkje te noemen. Het kost je zeker wel een flinke wandeling als je alles in het park wilt zien. Niet gek als je weet dat er zo’n 4500 verschillende bloemen, planten en bomen te vinden zijn. Overigens stamt de botanische tuin in Valencia nog uit de 16e eeuw. Eigenaar van de tuin is de universiteit van Valencia. Nog steeds zijn er regelmatig studenten in de tuin te vinden, bijvoorbeeld voor lessen over geneeskrachtige planten. Maar natuurlijk is de botanische tuin ook de perfecte locatie om een paar uur tot rust te komen tijdens een stedentrip naar Valencia.

Botanische tuin in Valencia
Botanische tuin in Valencia foto's
botanische tuin in Valencia 12
Botanische tuin in Valencia planten

Verborgen pareltje in de stad

De botanische tuin bevindt zich midden in de stad en zit goed verstopt achter een stenen omheining. Je moet echt weten dat de tuin zich hier schuilhoudt, want het is (nog) geen toeristische attractie die je herkent aan de propvolle bussen en toeristen met grote toeters van camera’s. Eigenlijk geeft dat de tuin juist wel zijn charme. Je struikelt hier niet over de hoofden van andere bezoekers en kunt met een gerust hart een paar minuten met je cameralens bij een bloem staan zonder dat je daarmee een wachtrij aan medebezoekers ophoudt. Het zou kunnen dat het in de zomer iets drukker is, maar ik verwacht geen topdrukte.

Botanische tuin in Valencia foto's
Botanische tuin in Valencia planten
katten in de botanische tuin in valencia
Botanische tuin in Valencia planten

Van cactussen tot kersenbloesem

In de botanische tuin vind je veel verschillende planten. Van piepkleine mini-cactusjes tot enorme cactussen die een stuk groter zijn dan jijzelf. Bofte ik even dat mijn leuke reisgezelschap een stuk meer verstand heeft van planten dan ikzelf! Ook bijzondere vetplanten, kersenbloesem en heel wat felgekleurde bloemen groeien en bloeien volop in de botanische tuin in Valencia. Tijdens de bloeiperiode kun je er zelfs een prachtige rozentuin vinden. Daarnaast is er een moestuintje en mogen natuurlijk de citrusplanten en sinaasappelbomen niet ontbreken. We zagen zelfs een mangoboom waar je alleen met gevaar voor vallende mango’s onderdoor kon lopen.

Botanische tuin in Valencia
Botanische tuin in Valencia planten
botanische tuin in Valencia

Tot rust komen in de grote stad

Een wandeling door de botanische tuin in Valencia brengt je langs vele mooie plekken. Langs de wandelpaden groeien de prachtigste planten en soms ook de meest indrukwekkende bomen. En dankzij de vele bankjes leent de botanische tuin zich ook erg goed voor een rustmomentje midden op de dag. Kun je mooi de Spaanse lekkernijen opeten die je net bij de bakkerij hebt gehaald! Nu is het Túria-park in Valencia daar natuurlijk ook een goede plek voor, maar de botanische tuin is naar mijn mening net een stukje magischer en mooier. Met een beetje mazzel (of pech, als je niet van katten houdt) komt er nog een spinnende kat naast je zitten ook.

Nog een verrassing is de toegangsprijs: een kaartje voor de botanische tuin in Valencia kost maar €2,50 (en voor studenten zelfs €1,50). Koopje, toch?!

katten in de botanische tuin in valencia
Botanische tuin in Valencia foto's
katten in de botanische tuin in valencia

Een kattenparadijs

Katten dus. Ook die zijn volop te vinden in de botanische tuin in Valencia. Niet alleen als plantenliefhebber kun je je hart hier ophalen; ook als je gek bent op katten, kijkt je hier je ogen uit. In de tuin liggen aardig wat katten te genieten van de Spaanse zon. De botanische tuin in Valencia biedt namelijk een onderkomen voor onder andere straatkatten, die vaak wel iets mankeren. Sommige katten zijn schuw of wat baldadig, maar de meeste kunnen een voorzichtig aaitje wel waarderen. Het is dat een vliegreis voor een kat me geen slim idee leek, maar anders had ik met alle liefde een adoptiekat mee naar huis genomen.

Botanische tuin in Valencia
Botanische tuin in Valencia planten
Botanische tuin in Valencia planten

Extra tip: evenementen!

Extra tip: houd de website in de gaten voor evenementen in de botanische tuin. Regelmatig kun je in de botanische tuin terecht voor een leuk evenement. Dansen tussen de planten? Toch een hele belevenis op zich!

Bereikbaarheid

Het adres van de botanische tuin in Valencia is:
Calle Quart 80
46008 Valencia

Je kunt de tuin bereiken per metro. Pak lijn 1 pakken naar de halte Túria of ga met lijn 3 of 5 naar station Angel Guimerà. Ook stoppen er enkele bussen vlak bij de tuin.

Openingstijden

De openingstijden van de botanische tuin verschillen per maand. Naarmate het langer licht is, is de tuin ook langer open. Bezoek de website van de botanische tuin in Valencia voor actuele openingstijden.

Ben jij weleens bij een botanische tuin geweest?

Botanische tuin in Valencia Pinterest
Volg:
Deel:

41 Reacties

 1. 22 februari 2019 / 06:56

  Wat een mooie plek! Heerlijk dat het echt een oase van rust in een drukke stad is. Ik hou erg van botanische tuinen en check altijd of er een is als ik naar een nieuwe bestemming ga.
  Darina blogde over…5 favorieten van de week #7

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:32

   Wat leuk om te horen dat jij gek bent op botanische tuinen. Ik vind dat ook altijd wel fijne rustige plekken, zeker midden in een stad.

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:32

   Zo’n tuin is zeker goed voor heel wat uren vermaak! Echt genieten om op zo’n fijne plek te zijn :)

 2. Lisa
  22 februari 2019 / 08:12

  Leuk dat je deze gevonden hebt. En heel mooie foto’s! Ik bezoek ook altijd stadsparken (fijn voor lunch en om gewoon te kijken naar lokale bezoekers) en als er een botanische tuin is vind ik dat ook tof. De laatste die ik bezocht heb was in Antwerpen, mooi, met plantenkas en gratis: Den Botaniek.

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:34

   Oh, dat klinkt goed! Ik zet Den Botaniek ook maar meteen op mijn travel bucketlist om ooit een keer te bezoeken :) Ik ben benieuwd. Leuke parken of botanische tuinen in een stad zijn inderdaad altijd een feestje om te bezoeken.

 3. 22 februari 2019 / 08:35

  Wat een diversiteit aan planten en bloemen, heel mooi.
  En dan de poesen, geweldig.

  Mooie foto’s

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:34

   Dankjewel! Het was absoluut een schitterende plek. Heel mooi om hier rond te lopen!

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:35

   Oeh, dat klinkt goed! Dat moet vast ook een prachtige, tropische tuin zijn geweest :)

 4. 22 februari 2019 / 09:17

  Wat een mooie plek zeg! Ik krijg er ook direct een heerlijk zomers gevoel van.

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 09:36

   Het was ook echt een fijne, zonnige dag toen we daar rondliepen. Extra leuk vond ik dat ze in deze botanische tuin heel wat planten hebben die je in Nederland niet ziet en dat die nog gewoon buiten groeien ook :)

 5. 22 februari 2019 / 09:35

  Ontzettend prachtige locatie. Op vakantie probeer ik ook altijd botanische tuinen te bezoeken, dus deze komt ook zeker op mijn lijstje te staan. Wat een heerlijke, zomerse foto’s! Volgens mij heb je ook prachtig weer gehad daar. Het lijkt me echt een heerlijke plek. En al die lieve katten die rondlopen, helemaal geweldig! <3 Leuk verslagje!
  Meaghan blogde over…Mijn anti-bucketlist

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:53

   Wat leuk dat jij ook graag naar botanische tuinen gaat als je op reis bent! Ik vind dat ook altijd fijne plekken om te bezoeken. En dit was zeker een van de mooiste botanische tuinen die ik heb gezien. Het was inderdaad heerlijk weer toen wij er waar – dat maakte het nóg fijner :)

 6. 22 februari 2019 / 10:03

  Een city trip is naar mijn idee niet compleet zonder een bezoekje te brengen aan een park of een botanische tuin. Hier ben ik zelf écht dol op. En heb dan ook heel erg genoten van jouw prachtige en fleurige foto’s ☺️?

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:54

   Daar heb je zeker gelijk in! Een bezoekje aan een “stukje groen” is altijd fijn tijdens een stedentrip.
   Dankjewel voor je lieve compliment over mijn foto’s! :)

 7. 22 februari 2019 / 10:24

  Echt leuk dat je een bezoekje hebt gebracht aan de botanische tuin. En vooral fijn dat het niet zo’n toeristische trekpleister is, zou ik zelf ook leuker vinden. Prachtige foto’s heb je gemaakt!
  Irene blogde over…10 Dingen die typisch mij zijn.

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:55

   Dankjewel! Inderdaad echt fijn dat je hier nog in alle rust kunt rondlopen. Dat zie je niet vaak meer in grote steden tegenwoordig.

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:57

   Dankjewel voor je lieve compliment! Ik heb de foto’s inderdaad met de 50mm-lens gemaakt, op de foto met de grote palmbomen na (die maakte ik met mijn telefoon).

 8. 22 februari 2019 / 11:56

  Wat een prachtige tuin zeg! Daar zou ik ook uren zoet kunnen zijn met mijn camera :D

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:58

   Ik vond het ook zo aandoenlijk om het bejaarde stel daar te zien slenteren. Dat móest ik gewoon vastleggen :)
   Jammer dat de tuin in Pisa niet zo’n succes was! Misschien ziet het er in de bloeiperiode wat fleuriger uit. Ik kan me voorstellen dat zo’n dorre boel niet echt de moeite waard is ;)

 9. 22 februari 2019 / 12:09

  Ik bezoek ook erg graag botanische tuinen, maar dat is niet zo gek natuurlijk als je werk tuinen ontwerpen is. Vind planten zo boeiend en fascinerend :)
  In Amsterdam had ik ook graag de Hortus willen bezoeken maar we hebben op onze 3 dagen 2,5 dagen regen gehad, die halve droge dag hebben we in Artis doorgebracht. Maar goed, misschien binnenkort een keer een herkansing want er loopt een tentoonstelling die mijn man graag wil zien. Dus hopelijk dan mooi weer en een bezoek aan de Hortus.
  Geke blogde over…21/02/2019 – Lentekriebels

  • Romy
   Auteur
   22 februari 2019 / 23:59

   Hihi, ik had al zo’n vermoeden dat jij wel door tuinen en planten gefascineerd bent :)
   Jammer dat een uitje naar de Hortus er niet in zat tijdens jullie tripje naar Amsterdam. Hopelijk kun je er binnenkort alsnog een keer naartoe en zijn de weergoden jullie dan wel goed gezind ;)

 10. 22 februari 2019 / 15:06

  Waauw, hier zou ik ook wel kunnen vertoeven! Dit schrijf ik echt bij mijn TravelBucketList! Prachtige foto’s ook trouwens. Die bloesem is mijn favoriet, waauw! Oei, sorry voor de vele uitroeptekens, ik ben gewoon zo dolenthousiast, haha.
  Evelyne blogde over…Recreatie | 5x Hoe ontspan ik het liefst

  • Romy
   Auteur
   23 februari 2019 / 00:00

   Haha, superleuk om je enthousiaste reactie te lezen! Dankjewel! <3
   Ik weet zeker dat jij je in deze tuin ook goed zou kunnen uitleven met je camera.

  • Romy
   Auteur
   23 februari 2019 / 00:00

   Dankjewel! Zo schattig hè, dat bejaarde koppel?! Ik vond het ook te lief om niet vast te leggen met mijn camera :)

 11. 22 februari 2019 / 20:15

  Wat een prachtige botanisch tuin! En wat geweldig leuk dat al die katten er mogen wonen.
  Ik ben dol op botanische tuinen, heb er in Nederland diversen bezocht. Maar de meest bijzondere vond ik die in Urbino, Italië, die we afgelopen jaar tijdens onze vakantie bij toeval tegenkwamen. Net als deze in Spanje lag hij midden in de stad, maar verscholen achter groten muren. Het was dat we er langsliepen en ik het bordje las. En net zo ongelofelijk goedkoop trouwens als die in Valencia. We bleken er een half uur voor sluitingstijd binnen te wandelen, en dat was net genoeg om te genieten in die prachtige tuin.
  Giovanna Jansen blogde over…25 Blog ideeën voor schrijvers

  • Romy
   Auteur
   23 februari 2019 / 00:02

   De botanische tuin in Urbino klinkt ook al zo bijzonder. Wat grappig dat jullie er ook zo toevallig tegenaan liepen. Op zich heeft het wel voordelen dat de tuinen soms zo goed verscholen liggen, want daardoor is het wel een stuk rustiger in de tuin dan bij de toeristische trekpleisters. Dat maakt het vaak een nóg fijnere plek :)

  • Romy
   Auteur
   23 februari 2019 / 23:53

   Dankjewel! Het was zeker een prachtige plek om te zijn :)

 12. 25 februari 2019 / 08:09

  Wat ontzettend mooi, Romy! Je hebt weer prachtige foto’s gemaakt! Wat bijzonder dat het er (nog?) zo rustig is, en zo goedkoop om te bezoeken. Ook heb ik nog nooit een botanische tuin met katten gezien, het lijkt me heel gezellig!
  Valencia inclusief deze tuinen staan nu echt op mijn wensenlijstje :-).
  Josephine blogde over…Van Den Haag naar Londen in de 19e eeuw

  • Romy
   Auteur
   26 februari 2019 / 07:34

   Dankjewel voor je compliment! Inderdaad heel bijzonder om een botanische tuin te zien die door heel wat katten wordt bewoond. Dat maakte het voor mij nóg toffer om hier te zijn :)
   Leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent over Valencia én over de botanische tuin!

  • Romy
   Auteur
   26 februari 2019 / 07:44

   Wat een mooi compliment! Dankjewel!

 13. 27 februari 2019 / 16:56

  Wauw, genieten hoor zo’n tuin. Ook super mooie foto’s heb je hier gedeeld!

  • Romy
   Auteur
   27 februari 2019 / 21:05

   Dankjewel! En rondlopen door zo’n mooie tuin is inderdaad echt een feestje :)

 14. 27 februari 2019 / 21:54

  Prachtig, en wat een mooie foto’s om deze bezienswaardigheid vast te leggen! Vooral die foto met die twee oudere mensen, geweldig :)
  Ik ben in Miami in een botanische tuin geweest, dat was zo gaaf. Vooral omdat de flora daar heel anders dan hier!
  Erg leuk om zoveel mooie planten te zien… en die katten zijn helemaal SUPER! :D Twee passies op één plek voor mij, haha!
  *koopt ticket*
  Evelien blogde over…Review: Lush Stegosaurus Fun Egg

  • Romy
   Auteur
   2 maart 2019 / 00:35

   Dankjewel voor je lieve reactie! Deze botanische tuin is ook wel echt de place to be, hoor. Zeker als kattenliefhebber kun je je hier wel úren vermaken :)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge