unnamed file 81

Een brief aan mijn vijfjarige ik

 • 30 oktober 2016
 • 14 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

n het boek Liever met Lef stond de opdracht om een brief te schrijven aan jezelf over 10 jaar. Een ontzettend mooie opdracht, die ik zeker nog eens wil uitvoeren! Maar voordat ik dat doe, leek het me leuk om eerst juist terug te gaan in de tijd. Laatst schreef ik al wat we nog kunnen leren van omgaan met kleine kinderen. Maar ik geloof dat je ook veel kunt leren door terug te kijken naar hoe jij zelf als kind. Daarom schreef ik voor vandaag een brief met een belangrijke boodschap aan mijn vijfjarige ik.

knuffels

Lieve 5-jarige Romy,

Elke dag is voor jou een feestje. Als je wakker wordt tussen je twintig knuffels, die in een vaste volgorde naast je liggen, verschijnt er altijd weer een glimlach op je gezicht. Ook als je touwtjespringt, danst of honderduit praat, ben je vrolijk en blij. Je leven is zo mooi en onbezorgd. Je hebt het naar je zin op school, speelt graag met vriendinnen en vindt knutselen het leukste wat er is. Het liefst ben je de hele dag onder de mensen. Dan klets je ze de oren van het hoofd. Wat die mensen wel niet van je zouden vinden? Dat doet er niet toe. Over dat soort dingen maak je je niet druk. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer voel je je mooi. Het liefst tut je jezelf lekker op. Make-up mag je nog niet gebruiken, maar ook met sieraden en leuke kleding kom je een heel eind. Je ketting met roze hartjes is je favoriet. Die draag je het liefst overal bij. Dan kijk je in elke spiegel die je tegenkomt. Over je bolle wangetjes maak je je niet druk, over je benen evenmin en het woord billen vind je eerder grappig dan confronterend. Waarom zou je je ook bezighouden met uiterlijk? Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer droom je over de toekomst. Soms loop je zo in gedachten verzonken over straat dat je alles om je heen niet meer ziet. Je bent dan alleen maar keihard aan het dromen. Het liefste van alles zou je zelf moeder worden. Je droomt van een gezin van zeven of acht kinderen. Een meisje zou je Esmee noemen, want zo heet je pop ook. Van zwangerschapskwalen en relatieproblemen heb je nog nooit gehoord. Jij droomt alleen maar van alles wat komen gaat. Ik hoop dat je altijd beseft dat jij kunt worden wat je wilt, of dat nu juf is of stewardess of ‘kassamevrouw’. Vecht voor alles wat je wilt, blijf (dag)dromen en vergeet vooral niet dat je iets kunt bereiken als je er maar in gelooft. Denk dus niet na over alle hobbels in de weg die er nog kunnen komen. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer vang je ook een glimp op van minder leuke dingen. Mensen gaan dood of vechten met elkaar. Ook weet je dat er mensen zijn die van de honger sterven. Dat is immers de reden waarom jij nooit je ‘vieze’ brood mag weggooien van mama. Verder zie je weleens zielige zeehondjes en uitgemergelde katjes op foto’s. Je weet dat er iets mis is in de wereld, maar het is voor jou een raadsel wat dat precies is. Je leeft stiekem nog in een prachtige cocon. Je wordt elke dag weer beschermd tegen de wereld om je heen. Natuurlijk pieker je soms, maar over het algemeen is je leventje zo onbezorgd. Geniet daar alsjeblieft met volle teugen van. Leef als een klein meisje met paardenstaartjes en een flinke dosis naïviteit. Laat de narigheid niet in je kleine, tere hoofdje komen. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

kinderspullen

Elke dag weer geniet je met volle teugen van het leven. Je wordt blij van pannenkoeken met veel te veel poedersuiker en kijkt ieder weekend uit naar de grappige kattenfilmpjes op tv. Een dagje spelen met Suus of Lina is voor jou een genot, maar ook van een madeliefkrans maken word je dolblij. Die blijheid is geen masker; dat ben je echt. Er bestaat niet zoiets als veinzen. Jij bent nog wie je bent – zo eerlijk en puur. Want jezelf anders voordoen? Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Ik hoop dat je nooit vergeet om altijd een heel klein beetje dat onbezorgde meisje met paardenstaartjes te blijven. Er staat je nog zoveel te wachten, waarvan je jezelf nu nog niet eens bewust kan zijn. Ik vraag je niet om ooit je kop in het zand te steken of over narigheid heen te stappen. Maar vergeet nooit te dromen, te leven en te genieten van alles zoals je op dit moment doet. 

Liefs, 

de 23-jarige Romy

Welke boodschap zou jij aan je 5-jarige ik willen meegeven?

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Meer over mij

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 30 oktober 2016 op 12:42 pm - Beantwoord

  Super leuk bedacht! Je hebt het heel leuk geschreven en wat was de kindertijd toch een mooie tijd 😀

  • Romy 30 oktober 2016 op 12:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, zo heerlijk! Soms is het jammer dat er nog geen tijdmachines bestaan om weer even terug te gaan naar toen 😉

 2. Cindy 30 oktober 2016 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wauw, mooi geschreven en precies zoals jij was als vijf jarige en met jou vele anderen!
  Geregeld terugblikken op die leeftijd is prachtig! Hou dat ook vast want niet iedere vijf- jarige heeft dat geluk (gehad).
  Het is dan ook heel leuk om weer even heerlijk te knutselen, zingen, dansen en gek doen… en ik kan je als 41 jarige zeggen dat je dat ook gewoon vaak even moet doen en dan met je mooiste muziek aan! ?
  Dikke kus en tot gauw!

  • Romy 30 oktober 2016 op 2:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Ja, ik besef me heel goed dat ik dankbaar mag zijn voor mijn jeugd. Het is tegenwoordig heel bijzonder als je nog zo onbezorgd kunt opgroeien.

 3. Vlijtig Liesje 30 oktober 2016 op 3:27 pm - Beantwoord

  Hou vol!

  Dat komt altijd van pas : )

 4. Lilian 30 oktober 2016 op 6:01 pm - Beantwoord

  Ik zou echt niet meer weten wat ik dacht toen ik 5 was. En volgens mij was mijn jeugd toen al niet meer onbezorgd (er zat een scheiding aan te komen), maar het lijkt een beetje op mijn dochter (die ook 5 is) en hoop dat zij ook lekker onbezorgd blijft 🙂

  • Romy 30 oktober 2016 op 7:16 pm - Beantwoord

   Dat klinkt heftig. Gelukkig heeft jouw dochtertje een meer onbezorgde jeugd. Wat is het dan toch fijn om 5 te zijn 🙂

 5. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 30 oktober 2016 op 9:57 pm - Beantwoord

  Wat een leuke brief! Ik heb een dochter van vijf, en het is alsof je haar omschrijft. Ik ga haar de laatste alinea morgen even voorlezen. Het is hele goede raad.

  (en wat was jij schattig als kleuter zeg!)

  • Romy 30 oktober 2016 op 11:11 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk om dit te horen! Dankjewel! Hopelijk kan jouw dochter ook nog lang van haar zorgeloze, blije leventje genieten 🙂

 6. Lifeaholic.nl 31 oktober 2016 op 9:22 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Leuk bedacht en direct een leuke herinnering voor later 🙂

 7. Svengard 3 november 2016 op 3:42 pm - Beantwoord

  Mooi en treffend, zie dat meisje weer voor me!!!

 8. Vivian 13 november 2016 op 5:03 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Bijzonder is dat hè, hoe anders we alles zien als we nog klein zijn 🙂

Recente blogs

Favorieten der favorieten | Mijn beste aankopen en ontdekkingen van 2021

29 december 2021|Lifestyle|

Soms ontdek je producten of tools waarvan je je afvraagt hoe je het ooit zonder ze hebt gesteld. Of je leest een boek dat je zó inspireert dat je het wel tien keer zou willen lezen. Of je proeft iets dat je daarna het liefst bij elke maaltijd zou gebruiken. Oftewel: favorieten! Aan het einde van het jaar verzamel ik graag mijn ultieme favorieten van dat jaar. Vandaag is het uiteraard de beurt aan mijn favorieten der favorieten van 2021. Van boeken tot gadgets, en van cacaopoeder tot bloemetjesjurken.

9 dingen om op te besparen (althans, hier bespaar ik graag op!)

8 november 2019|Lifestyle|

Zeker sinds ik mijn eigen huishouden run, vind ik besparen een leuke uitdaging. Niet op alles, want die goddelijke pindakaas van het niet-huismerk is me die paar euro meer wel waard. Maar daarnaast maak ik er bij bepaalde producten en diensten graag een sport van om niet meer uit te geven dan nodig is. Dit zijn 9 dingen om op te besparen. Althans, hier bespaar ik graag op. Al is het maar om geld voor dé pindakaas en voor mooie spullen voor in huis over te houden.

12 bekentenissen van een kattenliefhebber

24 oktober 2016|Persoonlijk|

Het mag geen geheim meer zijn dat wij thuis twee heerlijke harige vriendjes hebben rondlopen. Onze katten hebben immers inmiddels een redelijk prominent plekje op mijn blog gekregen. Maar wist je dat een kat hebben zoveel meer betekent dan zo'n beestje af en toe verzorgen en eten geven? Je moet soms heel wat over hebben voor je kat, maar dat doe ik graag. Ik ben een groot kattenliefhebber en zo weten onze Paco en Beertje mij in een mum van tijd om hun pootje te winden. Een lieve blik en ik smelt. Soms gaat mijn liefde voor katten ook wel weer wat ver. Daarom deel ik vandaag 12 bekentenissen van een kattenliefhebber met je.

Ga naar de bovenkant