unnamed file 81

Een brief aan mijn vijfjarige ik

 • 30 oktober 2016
 • 14 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

n het boek Liever met Lef stond de opdracht om een brief te schrijven aan jezelf over 10 jaar. Een ontzettend mooie opdracht, die ik zeker nog eens wil uitvoeren! Maar voordat ik dat doe, leek het me leuk om eerst juist terug te gaan in de tijd. Laatst schreef ik al wat we nog kunnen leren van omgaan met kleine kinderen. Maar ik geloof dat je ook veel kunt leren door terug te kijken naar hoe jij zelf als kind. Daarom schreef ik voor vandaag een brief met een belangrijke boodschap aan mijn vijfjarige ik.

knuffels

Lieve 5-jarige Romy,

Elke dag is voor jou een feestje. Als je wakker wordt tussen je twintig knuffels, die in een vaste volgorde naast je liggen, verschijnt er altijd weer een glimlach op je gezicht. Ook als je touwtjespringt, danst of honderduit praat, ben je vrolijk en blij. Je leven is zo mooi en onbezorgd. Je hebt het naar je zin op school, speelt graag met vriendinnen en vindt knutselen het leukste wat er is. Het liefst ben je de hele dag onder de mensen. Dan klets je ze de oren van het hoofd. Wat die mensen wel niet van je zouden vinden? Dat doet er niet toe. Over dat soort dingen maak je je niet druk. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer voel je je mooi. Het liefst tut je jezelf lekker op. Make-up mag je nog niet gebruiken, maar ook met sieraden en leuke kleding kom je een heel eind. Je ketting met roze hartjes is je favoriet. Die draag je het liefst overal bij. Dan kijk je in elke spiegel die je tegenkomt. Over je bolle wangetjes maak je je niet druk, over je benen evenmin en het woord billen vind je eerder grappig dan confronterend. Waarom zou je je ook bezighouden met uiterlijk? Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer droom je over de toekomst. Soms loop je zo in gedachten verzonken over straat dat je alles om je heen niet meer ziet. Je bent dan alleen maar keihard aan het dromen. Het liefste van alles zou je zelf moeder worden. Je droomt van een gezin van zeven of acht kinderen. Een meisje zou je Esmee noemen, want zo heet je pop ook. Van zwangerschapskwalen en relatieproblemen heb je nog nooit gehoord. Jij droomt alleen maar van alles wat komen gaat. Ik hoop dat je altijd beseft dat jij kunt worden wat je wilt, of dat nu juf is of stewardess of ‘kassamevrouw’. Vecht voor alles wat je wilt, blijf (dag)dromen en vergeet vooral niet dat je iets kunt bereiken als je er maar in gelooft. Denk dus niet na over alle hobbels in de weg die er nog kunnen komen. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Elke dag weer vang je ook een glimp op van minder leuke dingen. Mensen gaan dood of vechten met elkaar. Ook weet je dat er mensen zijn die van de honger sterven. Dat is immers de reden waarom jij nooit je ‘vieze’ brood mag weggooien van mama. Verder zie je weleens zielige zeehondjes en uitgemergelde katjes op foto’s. Je weet dat er iets mis is in de wereld, maar het is voor jou een raadsel wat dat precies is. Je leeft stiekem nog in een prachtige cocon. Je wordt elke dag weer beschermd tegen de wereld om je heen. Natuurlijk pieker je soms, maar over het algemeen is je leventje zo onbezorgd. Geniet daar alsjeblieft met volle teugen van. Leef als een klein meisje met paardenstaartjes en een flinke dosis naïviteit. Laat de narigheid niet in je kleine, tere hoofdje komen. Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

kinderspullen

Elke dag weer geniet je met volle teugen van het leven. Je wordt blij van pannenkoeken met veel te veel poedersuiker en kijkt ieder weekend uit naar de grappige kattenfilmpjes op tv. Een dagje spelen met Suus of Lina is voor jou een genot, maar ook van een madeliefkrans maken word je dolblij. Die blijheid is geen masker; dat ben je echt. Er bestaat niet zoiets als veinzen. Jij bent nog wie je bent – zo eerlijk en puur. Want jezelf anders voordoen? Daarvoor is het leven nog veel te mooi.

Ik hoop dat je nooit vergeet om altijd een heel klein beetje dat onbezorgde meisje met paardenstaartjes te blijven. Er staat je nog zoveel te wachten, waarvan je jezelf nu nog niet eens bewust kan zijn. Ik vraag je niet om ooit je kop in het zand te steken of over narigheid heen te stappen. Maar vergeet nooit te dromen, te leven en te genieten van alles zoals je op dit moment doet. 

Liefs, 

de 23-jarige Romy

Welke boodschap zou jij aan je 5-jarige ik willen meegeven?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Iris 30 oktober 2016 op 12:42 pm - Beantwoord

  Super leuk bedacht! Je hebt het heel leuk geschreven en wat was de kindertijd toch een mooie tijd 😀

  • Romy 30 oktober 2016 op 12:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, zo heerlijk! Soms is het jammer dat er nog geen tijdmachines bestaan om weer even terug te gaan naar toen 😉

 2. Cindy 30 oktober 2016 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wauw, mooi geschreven en precies zoals jij was als vijf jarige en met jou vele anderen!
  Geregeld terugblikken op die leeftijd is prachtig! Hou dat ook vast want niet iedere vijf- jarige heeft dat geluk (gehad).
  Het is dan ook heel leuk om weer even heerlijk te knutselen, zingen, dansen en gek doen… en ik kan je als 41 jarige zeggen dat je dat ook gewoon vaak even moet doen en dan met je mooiste muziek aan! ?
  Dikke kus en tot gauw!

  • Romy 30 oktober 2016 op 2:38 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Ja, ik besef me heel goed dat ik dankbaar mag zijn voor mijn jeugd. Het is tegenwoordig heel bijzonder als je nog zo onbezorgd kunt opgroeien.

 3. Vlijtig Liesje 30 oktober 2016 op 3:27 pm - Beantwoord

  Hou vol!

  Dat komt altijd van pas : )

 4. Lilian 30 oktober 2016 op 6:01 pm - Beantwoord

  Ik zou echt niet meer weten wat ik dacht toen ik 5 was. En volgens mij was mijn jeugd toen al niet meer onbezorgd (er zat een scheiding aan te komen), maar het lijkt een beetje op mijn dochter (die ook 5 is) en hoop dat zij ook lekker onbezorgd blijft 🙂

  • Romy 30 oktober 2016 op 7:16 pm - Beantwoord

   Dat klinkt heftig. Gelukkig heeft jouw dochtertje een meer onbezorgde jeugd. Wat is het dan toch fijn om 5 te zijn 🙂

 5. Sjoukje - meergeldminderstress.nl 30 oktober 2016 op 9:57 pm - Beantwoord

  Wat een leuke brief! Ik heb een dochter van vijf, en het is alsof je haar omschrijft. Ik ga haar de laatste alinea morgen even voorlezen. Het is hele goede raad.

  (en wat was jij schattig als kleuter zeg!)

  • Romy 30 oktober 2016 op 11:11 pm - Beantwoord

   Wat ontzettend leuk om dit te horen! Dankjewel! Hopelijk kan jouw dochter ook nog lang van haar zorgeloze, blije leventje genieten 🙂

 6. Lifeaholic.nl 31 oktober 2016 op 9:22 pm - Beantwoord

  Wat een leuk artikel! Leuk bedacht en direct een leuke herinnering voor later 🙂

 7. Svengard 3 november 2016 op 3:42 pm - Beantwoord

  Mooi en treffend, zie dat meisje weer voor me!!!

 8. Vivian 13 november 2016 op 5:03 pm - Beantwoord

  Wat mooi geschreven! Bijzonder is dat hè, hoe anders we alles zien als we nog klein zijn 🙂

Recente blogs

De positieve les die ik leerde van een bumperklever

27 oktober 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Laatst reed op de snelweg weer eens een irritante bumperklever vlak achter mij. Omdat hij zo nodig vijf kilometer per uur te hard moest rijden, vond hij een centimeter of vijftig van elke voorligger af wel voldoende ruimte. Eerst stoorde dat me enorm en liet ik me nog opfokken door de bumperklever ook. Maar vervolgens ging ik me iets realiseren: hoe sneu is het eigenlijk als je je druk maakt om zoiets onbenulligs als die vijf kilometer per uur?! Hoe rot is je leven als het tempo waarmee je kunt rijden op de snelweg zo bepalend is voor je humeur?

De 13 slaaprituelen waar ik (als moeilijke slaper) niet zonder kan

13 april 2022|Lifestyle|

Ken je die mensen die maar op hun kussen hoeven te ploffen en dan direct naar dromenland zijn vertrokken? Ik wel. Ik woon er met één samen. Maar zelf ben ik allesbehalve dat. Het duurt sowieso even voordat ik het knopje heb gevonden om mijn hersenpan op pauze te zetten. En als het moment daar is, dan heb ik ook nog zo mijn slaaprituelen en -wensen. Niet dat ik alleen kan slapen bij een bepaalde luchtvochtigheid of dat mijn dekbed elke nacht netjes gestreken moet zijn - zo erg is het niet. Maar dit zijn wel slaaprituelen die ik elke dag doe en die ik fijn of helpend vind of die zelfs bittere noodzaak zijn om de slaap te vatten.

Je anders voelen dan anderen? Deze peptalk is voor jou!

2 september 2018|Persoonlijke groei|

Herken je het idee van je anders voelen dan anderen? Omdat je graag op jezelf bent, over andere dingen nadenkt dan mensen om je heen of er simpelweg een bijzondere hobby op nahoudt? Je bent niet alleen. Ook ik voelde me vaak anders, bijvoorbeeld toen ik op de middelbare school meer geïnteresseerd was in lesboeken, taal en wetenswaardigheden dan in feesten, muziek en jongens. Wat zouden mensen wel niet van me denken? Kon ik niet zijn zoals ieder ander? Gelukkig sta ik er inmiddels een stuk positiever in. En dat gun ik jou ook! Dit is wat ik jou zou willen zeggen als jij je anders voelt dan anderen.