De combinatie karamel-zeezout is bij veel chocoladeliefhebbers favoriet. Maar wist je dat chocolade met miso minstens zo lekker is! Het doet een beetje denken aan karamel-zeezout, maar dan met een umami-smaakje. En dat is nog veel lekkerder dan dat het klinkt! Probeer het zelf en maak deze heerlijke brownies met miso. Ze zijn vegan en glutenvrij, heel simpel te maken en lekker smeuïg van binnen. En met een chocolade-misosaus bovenop maak je ze nóg lekkerder.
Vegan en glutenvrije miso-brownies
Het potje miso toverde ik tot voor kort alleen tevoorschijn voor hartige gerechten. Bijvoorbeeld voor een lekkere kom met noedels of een goede miso-soep. Maar wist je dat miso ook heerlijk is in combinatie met bijvoorbeeld karamel, chocola of brownies. Het geeft een hartig en zoutig tintje aan zoete gerechten. Miso-brownies zijn bij ons thuis grote favoriet van alle zoete baksels met miso. De miso versterkt de chocoladesmaak en geeft een zeezoutachtig vleugje aan de brownies. Ook voor de saus bovenop de brownies is het een ideaal ingrediënt.
Ook lekker aan deze brownies met miso: ze zijn vegan en glutenvrij. Je maakt ze zonder ei (en met lijnzaad + water als vervanger voor ei) of margarine (kokosolie is een perfect alternatief daarvoor!). Verder gebruik je glutenvrije meelsoorten voor de brownies: een combinatie van amandelmeel en havermeel.

Brownies met miso: maar wat is miso?
Als je nog geen miso in de koelkast hebt staan, dan is het zeker een aanrader om een potje in huis te halen. Miso is pasta gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Ik weet het: dit klinkt vrij vries. Maar geloof me: het is fantastisch lekker. Met miso kun je een umami-tintje geven aan werkelijk alles wat je kookt, bakt of roerbakt. Ik gebruik het ook graag in baksels zoals deze brownies. Miso zorgt dan voor een veel meer intense smaak en maakt de chocoladebrownies net ietsje spannender.
Je kunt miso trouwens gewoon in de supermarkt kopen. Ik gebruik zelf standaard de miso van Albert Heijn-huismerk. Maar je kunt ook heerlijke miso’s kopen bij de toko of van een Aziatisch merk in de supermarkt. Die miso’s schijnen zelfs nog ietsje beter te zijn.
Voor 9 brownies gebruik je 2,5 tl miso. Dat is meer dan genoeg om een goed aanwezige miso-smaak aan de brownies mee te geven. Daarnaast roer ik een schepje miso door de gesmolten chocola bovenop de brownies. Gewoon voor dat beetje extra!

Hoe maak je de chocoladesaus bovenop de brownies?
Ik vind brownies altijd extra smakelijk als je ze versiert met iets lekkers bovenop. Bij deze brownies met miso ga ik voor een sausje van gesmolten chocola, miso en ahornsiroop. Het belangrijkste bestanddeel is pure chocola. Dat meng ik met 1 theelepel ahornsiroop (agavesiroop kan ook!) en 1 theelepel miso voor een beetje extra smaak. Even samen au bain mairie laten smelten en je hebt een heerlijke saus om over de brownies te schenken.
Wil je de brownies er ook nog feestelijk uit laten zien? Strooi dan wat kokosrasp en pompoenpitten over de chocoladesaus. Of hennepzaad, amandelen of andere nootjes die je hebt liggen. Maak er vooral jouw browniefeestje van!

Recept vegan brownies met miso
Wil je deze vegan brownies met een miso-tintje zelf maken? Ontdek hieronder hoe je de brownies zelf heel makkelijk maakt in minder dan 1 uur.

Vegan brownies met miso (ook glutenvrij)
Equipment
- Brownievorm van ongeveer 20×20 cm
- Bakpapier
- Oven
- Handmixer
- Mengkom
Ingredients
- 200 gram havermeel
- 100 gram amandelmeel
- 235 ml plantaardige melk
- 150 gram ahornsiroop
- 100 gram pure chocola
- 60 gram kokosolie (gesmolten!)
- 25 gram cacaopoeder
- 3 tl miso
- 1 tl lijnzaad
- 4 tl water
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
Voor de topping:
- 50 gram pure chocola
- 1 el ahornsiroop
- 1 tl miso
- Pompoenpitten en kokosrasp
Instructions
- Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtstand). Bekleed alvast de brownievorm met bakpapier.
- Smelt de pure chocola voor het browniebeslag au bain mairie. Doe de chocoladedesaus samen met de gesmolten kokosolie, plantaardige melk en miso in een mengkom. Mix de ingrediënten met een handmixer door elkaar.
- Meng het lijnzaad met de eetlepels water en laat het mengsel 3 minuten staan.
- Voeg dan het amandelmeel en havermeel, de cacaopoeder en het lijnzaad-mengsel toe aan de mengkom. Mix opnieuw met een handmixer.
- Roer dan het bakpoeder en de baking soda met een lepel door het beslag. Schenk het beslag in de beklede brownievorm en strijk de bovenkant glad.
- Zet de bakvorm 40 minuten in de oven. Check na die 40 minuten met een satéprikker of de brownie goed gaar is. Laat de brownie 15 minuten in de bakvorm afkoelen en daarna nog 30 minuten buiten de bakvorm.
- Doe dan de pure chocola, miso en ahornsiroop voor de topping in een kommetje. Smelt ze samen au bain mairie en roer ondertussen goed door. Schenk dit mengsel over de brownies. Bestrooi met pompoenpitten, kokosrasp of andere ingrediënten die je in huis hebt.
- Laat de chocoladelaag volledig afkoelen (dit duurt ongeveer 1 uur) en snijd de brownie dan in stukjes. Eet smakelijk!

Nog meer heerlijke chocoladecakes
Of je het nu brownies of chocoladecake noemt, mij maak je er altijd blij mee. Jou ook? Dan zijn dit misschien ook écht recepten voor jou:
- Brownies van dadels met pindakaas
- Upside-down bananencake
- Chocolade-courgettecake
- Vegan Speculoos-brownies
- Vegan Oreo-muffins
Heb jij weleens een zoet gerecht met miso gemaakt?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #34 | Schilderij maken, schattigheid & de schaamte voorbij
Terwijl de vogels tjilpen en de zoveelste warme zomerdag zich heeft aangediend, flans ik dit fotodagboek in elkaar. Ik geniet nog eens na van het moment dat ik mijn beste schilderkunsten van zolder haalde voor een vrijgezellenfeest, denk terug aan de lading schattigheid die een nieuwe pup met zich mee bracht én ben nog steeds blij om het feit dat ik de schaamte om mijn zomerkleurtje voorbij ben. Kortom: er staat weer een propvol Inkiekje voor je klaar!
Vegan ravioli uit de oven met paddenstoelen en spinazie
Oké oké, van alle pastarecepten die ik heb bedacht, vind ik dit absoluut de lekkerste. Stel je een ovenschaal vol gevulde pasta voor en dan met een heerlijk romige saus, de bite van paddenstoelen en mega-veel smaak dankzij pesto en zongedroogde tomaatjes. Deze vegan ravioli uit de oven heeft het allemaal. Het gerecht barst van de groenten en zit ook nog eens vol eiwitten. En dat zonder vleesvervangers en dankzij een beetje zijdetofu voor een heerlijk romige structuur. Klinkt bijzonder, is ontzettend lekker! Ontdek hoe je deze vegan ravioli zelf uit de oven tevoorschijn tovert om hoge ogen mee te gooien.
Body positivity | 5x wat ik wél mooi vind aan mezelf
Tevreden zijn met je uiterlijk is nog best wel een ding, zeker in een wereld van fotogenieke influencers, prachtige modellen en Photoshop. Tja, vergeleken met die perfecte lichamen ben ik inderdaad niet zo te spreken over bepaalde lichaamsdelen. Op sommige dagen kan ik me daar zelfs flink druk om maken. Juist daarom wil ik het in dit artikel over een andere boeg gooien. Vergeet het woord ‘arrogant’ even bij dit kleine lesje body positivity! Want zijn er naast die ‘minpunten’ niet ook onderdelen van je lichaam die je wél kunt waarderen? Ik doe graag een dappere poging. Dit zijn 5 dingen die ik wél mooi vind aan mijn lichaam.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…