Een goede brownie gaat er bij mij altijd wel in. Chocolade en cake in één is nu eenmaal een combinatie waarmee je onmogelijk de plank kunt misslaan. Met deze brownies kan dat ook nog met minder schuldgevoel. Je maakt deze brownies van dadels en er komt minder suiker en margarine bij kijken dan je zou denken. En het beste onderdeel van deze brownies: ze hebben door de combinatie met pindakaas en pinda’s een Snickers-tintje. Zo maak je zelf een heerlijke vorm met maar liefst 9 brownies. Wees gewaarschuwd: één van deze brownies smaakt zeker naar meer.
Brownies van dadels: fudgy, zoet en met minder suiker
Wat mij betreft is er niets mis met een lekker smeuïge en mierzoete brownie op z’n tijd. Maar soms vind ik het een leuke uitdaging om de bekende guilty pleasure-recepten in een “minder guilty“-jasje te steken. Uiteraard gaat er door deze brownies ook gesmolten pure chocola. Dát kan ik niet laten. Maar verder komt er aan deze dadelbrownies geen suiker te pas. Je maakt deze vegan brownies van dadels in combinatie met onder andere chocola, banaan en vanille-extract. Daardoor smaken de brownies heerlijk zoet, maar dan zonder dat je de pot suiker ervoor hoeft om te kieperen.
Dankzij de dadels worden de brownies heerlijk fudgy. Ze hebben precies de kleverige structuur zoals je die van brownies gewend bent. Veel dadelbrownies die je online tegenkomt, zijn “raw”. Oftewel: ongebakken. Zelf vind ik juist het knapperige korstje bovenop brownies zo lekker. Dus ook deze brownies van dadels gaan gewoon in de oven. Zo’n 25 minuten is genoeg om een heerlijk chocoladebaksel mét het perfecte korstje bovenop te krijgen.
Dadelbrownies met pindakaas: dé Snickers-combinatie
Niet voor niets gaan Snickers-repen al jarenlang als warme broodjes (kuch, chocoladerepen) over de toonbank. De combinatie van chocola en pinda’s of pindakaas is ook gewoon altijd goed. Wat deze brownies van dadels net iets bijzonderder maakt, is dat ik hiervoor mijn lievelingsmix in de strijd gooi. Chocolade én pindakaas én dadels én pinda’s dus. En dat smaakt minstens zo lekker als het klinkt!
Door het browniebeslag roer je sowieso twee flinke scheppen pindakaas. Daarnaast strooi je fijngesneden pinda’s over de brownies heen. Dat zorgt voor een lekkere crunch en laat de brownies er ook extra overdadig (= extra lekker) uitzien.
P.S. Ken je ook mijn recept voor zoete-aardappel-brownies? Klinkt bijzonder, is hartstikke lekker.
Zo maak je de fudgy dadelsaus bovenop
Wat het laagje bovenop de dadelbrownies is? Dat is – hoe kan het ook anders – een dadelsausje. Je maakt het heel makkelijk zelf met voornamelijk dadels en wat extra vocht. Het resultaat is een heerlijk smeuïge en lekker plakkerige dadelsaus die in de koelkast goed opstijft. Ook handig is dat het pindastrooisel op de brownies er perfect in blijft plakken.
Je maakt de dadelsaus met maar een paar ingrediënten:
- 14 dadels (het liefst Medjoul-dadels of andere heel zachte verse dadels)
- 80 ml plantaardige melk
- 2 tl tahin
Tahin en dadels zijn altijd een perfecte match in de Oosterse wereld. In deze saus geeft tahin iets romigs en extra veel smaak. De plantaardige melk maakt de saus iets luchtiger. Let op: je hebt voor dit sausje wel een goede blender nodig om de dadels écht fijn te malen. Je kunt het ook proberen met een staafmixer, maar waarschijnlijk blijven er dan een paar velletjes in de dadelsaus drijven.
Vergeet niet de gesmolten chocola en pinda’s bovenop
Het allerleukste aan dingen bakken vind ik bakcreaties versieren zodra ze vers uit de oven komen. Dat doe ik bij deze brownies van dadels met de zelfgemaakte dadelsaus, maar ook met gesmolten chocola en stukjes pinda. Smelt daarvoor 50 gram pure chocola au bain mairie en “drizzle” het dan met een vork of lepel over de brownies door snelle bewegingen heen en weer te maken. Strooi dan de pindastukjes in de nog natte chocola en dadelsaus. Dan blijven ze goed plakken en kun je de brownies prima eten zonder dat de pindastukjes alle kanten op vliegen.
Let op: schenk de dadelsaus en chocola pas op de brownies zodra ze goed afgekoeld zijn. Anders heb je kans dat de brownies door het gewicht van de saus en de warmte van de chocola slinken.
De brownies zijn heerlijk met de vers gesmolten chocola, maar ze snijden net iets makkelijker aan als je ze na het chocolade schenken eerst een uur in de koelkast laat stollen. Dan kan de chocola hard worden en krijg je de perfecte combinatie van een hard chocoladelaagje en een supersmeuïge brownie-binnenkant. Precies zoals ik brownies graag eet!
Recept voor vegan brownies van dadels
Voor wie de zoete trek wil stillen met iets chocolade-achtigs, zijn deze brownies van dadels ideaal. Ze smaken zoet en fudgy en intens chocolade-achtig, maar dan zonder dat je flink met suiker en margarine hoeft te strooien. Zo maak je deze heerlijke dadelbrownies met pinda:
Brownies van dadels met pinda’s en chocola (vegan)
Equipment
- Brownie-bakvorm amandelmeel
- Oven
- Bakpapier
- Keukenmachine of een goede staafmixer/blender
Ingrediënten
Voor de brownies:
- 150 gram Medjoul-dadels (gewogen zonder pitten)
- 115 gram amandelmeel
- 100 gram pure chocola
- 95 ml plantaardige melk zoals soja- of amandelmelk
- 85 gram pindakaas
- 50 gram cacaopoeder
- 1 rijpe banaan (ga uit van 120 gram banaan)
- 1 tl chiazaad
- 1 tl vanille-extract
- 1 tl baking soda
- 1 el appelazijn
Voor de dadelsaus:
- 14 Medjoul-dadels (ontpit)
- 80 ml plantaardige melk
- 2 tl tahin
Als extra topping:
- Pinda's (in kleine stukjes gesneden)
- 50 gram pure chocola
- Frambozen
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand).
- Smelt de chocola voor de brownies (100 gram) au bain mairie. Doe de gesmolten chocola dan samen met de banaan, 150 gram dadels, pindakaas, plantaardige melk en vanille-extract in de keukenmachine of blender. Maak er een glad mengsel van.
- Meng dan 1 tl chiazaad met 3 tl water en roer die ook door het mengsel. Voeg dan cacaopoeder en amandelmeel toe en roer opnieuw goed door.
- Schep daarna baking soda op het beslag en schenk het appelazijn daarbij. Laat die twee samen bubbels vormen en roer het mengsel dan door het beslag.
- Bekleed nu de bakvorm met bakpapier en verdeel dan het beslag over de vorm. Strijk glad met een lepel. Schuif de brownie 25 minuten in de voorverwarmde oven. Check met een satéprikker of de brownie gaar is.
- Laat de brownie dan nog 15 minuten in de bakvorm op een rooster afkoelen en til hem dan in zijn geheel uit de bakvorm. Laat rusten totdat de brownie volledig is afgekoeld.
- Maak ondertussen de dadelsaus door de ingrediënten daarvoor in de blender of keukenmachine te gooien. Probeer de dadels zoveel mogelijk fijn te malen, zodat je geen stukjes meer ziet. Strijk dan de dadelsaus over de brownies.
- Smelt nu de chocolade au bain mairie en "drizzle" met een vork of theelepel over de brownie. Versier met stukjes pinda en vers fruit. Zet de brownie daarna minstens 1 uur in de koelkast, zodat de chocola kan stollen. Snijd de brownie vervolgens in 9 stukjes en eet er zoveel als je maar wilt. Nu of later 🙂
Hoe lang blijven de brownies van dadels goed?
Je kunt deze brownies van dadels nog prima een dag of 5 bewaren in de koelkast. Dus als je niet in één keer van alle brownies afkomt, is dat zeker geen ramp. Overigens kun je de brownies ook prima invriezen (mits je het verse fruit ervan afhaalt). Dan kun je ze nog zeker wel 2 maanden bewaren. Ontdooi ze dan vlak voordat je een brownie wilt eten, zodat hij op temperatuur kan komen.
Nog meer verrukkelijke chocoladerecepten
Met elk baksel waar je chocolade doorheen of overheen gooit, kun je bij mij wel aankloppen. Naast deze brownies van dadels, zijn dit nog een paar chocolade-recepten waar ik zelf mijn vingers bij aflik:
- Vegan chocoladecheesecake met sinaasappel
- Havermout met chocola en sinaasappel
- Vegan Nutella-muffins
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
- Gezondere chocoladecake (vegan)
Had jij al eens gehoord van brownies gemaakt van dadels?
Ik ben benieuwd wat jij vindt…