9 4 4

6x Wat ik leerde over buiten je comfortzone gaan!

 • 26 juni 2018
 • 20 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Je comfortzone is veilig en vertrouwd en voelt vaak fijn. Van alles binnen je comfortzone weet je immers dat je het kunt. Toch is het soms goed om dingen te doen die buiten je comfortzone liggen en die je je misschien wél angstzweet, knikkende knieën en klotsende oksels bezorgen. Ook ik heb me de afgelopen jaren gewaagd aan dingen die (soms zelfs mijlenver) buiten mijn veilige zone lagen, variërend van mijn allereerste Tinderdate tot spannende autoritten of onlangs mijn switch van baan. In dit artikel deel ik 6 lessen die ik leerde door juist de grenzen van mijn comfortzone op te zoeken.

1. Kies een uitdaging waar je écht achter staat

Mijn eerste les is misschien niet wat je verwacht te horen als jij stoer in een vliegtuig klaarstaat om die sprong in het diepe te wagen. Toch is iets wat ik heb geleerd dat je uitdagingen niet alleen hoeft aan te gaan om maar te kunnen laten zien dat je buiten je comfortzone gaat. Dat moet geen doel op zich zijn. Zo zou het absoluut mijlenver buiten mijn comfortzone vallen om naar een horrorfilm te gaan, in mijn eentje te kamperen in de Sahara en 100 meter de grond te bungelen aan een bungeejumptouw. Toch voel ik me niet geroepen om die dingen aan te gaan. Kies liever de uitdagingen uit waar jij oprecht blij van wordt.

2. Doe niet alles tegelijk

Buiten je comfortzone gaan, lukt het beste als je ook een stukje vastigheid hebt. Ik vind mijn baanswitch bijvoorbeeld best wel spannend, maar heb ondertussen in ieder geval de veiligheid van dezelfde kamer, dezelfde vriendinnen, dezelfde familie, dezelfde lieve kat en zelfs dezelfde mok met dezelfde smaak thee. Dat stukje vastigheid kan ik zelf goed gebruiken nu ik me in andere opzichten op onbegonnen terrein begeef. Mijn leven staat immers niet totáál op zijn kop. Probeer het dus liever bij 1 of 2 spannende dingen tegelijk te houden en gooi niet in één keer het roer volledig om (tenzij je daar heel blij van wordt natuurlijk).

3. Ook stap 1 is een stap!

Zelf leg ik de lat met uitdagingen vaak nogal hoog, terwijl dat eigenlijk nergens voor nodig is. Neem bijvoorbeeld mijn idee om eens alleen op vakantie te gaan. Ik denk dan bij wijze van spreken meteen aan 3 maanden rondreizen door Australië, terwijl een weekendje Antwerpen ook een prima eerste stap is. Juist die kleine eerste stappen maken buiten je comfortzone gaan een stuk eenvoudiger. Denk in een simpele eerste stap, die jij wél aandurft. Dan kun je de grenzen van je comfortzone langzaamaan oprekken. Een voordeel is dat een succeservaring met stap 1 je kan helpen om daarna ook met vertrouwen stap 2 en 3 te zetten.

buiten je comfortzone lessen tips

4. Focus je op jezelf

Er is niets zo funest voor uitdagingen aangaan als jouw eerste stap vergelijken met de laatste stap van een ander. Stel je voor: jij vindt een presentatie voor 5 mensen al heel spannend, maar vergelijkt jezelf met artiesten die optreden voor uitverkochte zalen met tienduizenden mensen. Bedenk je op zo’n moment dat het belangrijkste is dat iets voor jou een stap is, ongeacht hoe het voor anderen zou zijn. Als voor jou een autorit in je eigen straat al spannend is, dan doet het er niet toe dat er autocoureurs zijn die met 300 km per uur over een circuit racen. Voor jou is die autorit door de straat misschien nog wel veel spannender dan zo’n race voor een coureur.

5. Buiten je comfortzone gebeuren soms mooie dingen

Buiten je comfortzone gaan, betekent letterlijk je grenzen verleggen. Iets proberen wat je onwijs spannend vindt, kan je daarom soms mooie dingen opleveren. Zo ging een vriend van mij – ver buiten zijn comfortzone – ooit naar een yogaretraite en ontmoette hij daar onverwachts het meisje van zijn dromen. Of misschien ontdek je door een spannende reis wel een prachtige nieuwe plek die je hart verovert. Buiten je comfortzone kun je nieuwe inzichten opdoen, nieuwe kanten van jezelf leren kennen en onvergetelijke dingen meemaken. Buiten je comfortzone is alle ruimte voor persoonlijke groei, kunnen dromen uitkomen of nieuwe dromen ontstaan.

6. Je kunt meer dan je denkt

Naarmate je stapjes buiten je comfortzone zet, zal je merken dat je meer kunt dan je denkt. Wanneer het wél lukt om een keer een presentatie te geven ondanks je presentatieangst, heb je dat toch maar mooi voor jezelf bewezen. Ook als je terugkomt van een reis alleen kun je met gepaste trots de deuren op het vliegveld doorlopen. You did it! En wanneer je je eerste rit met de auto naar de andere kant van het land erop hebt zitten, zal dat ongetwijfeld helpen om ook de volgende keer de auto te pakken. Buiten je comfortzone gaan, kan je helpen op jezelf te vertrouwen. Zo zal jij zien dat je misschien wel dapperder, stoerder en getalenteerder bent dan je ooit had gedacht.

Wat was jouw spannendste stap buiten je comfortzone?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Heel motiverend Romy! Ik ben geen ster in auto rijden. Dus daar ga ik mij op focussen.

  • Romy 26 juni 2018 op 5:11 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En mooie uitdaging! Ik heb zelf lange tijd rijangst gehad, maar door vooral veel kilometers te maken ben ik daar zo goed als van af gelukkig.

 2. Darina 26 juni 2018 op 8:04 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel. Mijn blog beginnen was wel iets buiten mijn comfort zone. Artikelen schrijven die iedereen opeens kan lezen. Spannend…maar het heeft me ook heel veel geleerd.

  • Romy 26 juni 2018 op 5:26 pm - Beantwoord

   Een blog beginnen is zeker een spannende stap. Ik vond dat ook eerst doodeng. Supergoed dat je toch bent begonnen met bloggen en dat het volgens mij ook voor jou achteraf een geweldige keuze is geweest ?

 3. Josephine 26 juni 2018 op 8:51 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! Mijn spannendste stap was denk ik alleen in het buitenland studeren. Wel meteen een grote stap, maar ik heb er veel van geleerd.

  • Romy 26 juni 2018 op 5:34 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je mooie complimenten! Daar werd ik oprecht blij van ? Zo te horen heb jij ook genoeg mooie ideetjes voor stappen buiten je comfortzone.

  • Romy 26 juni 2018 op 5:35 pm - Beantwoord

   Dankjewel! En wat een stoere stap, in je eentje in het buitenland studeren. Dat lijkt mij ook een heel spannende, maar tegelijkertijd ook onvergetelijke, ervaring.

 4. Daenelia 26 juni 2018 op 9:13 am - Beantwoord

  Mooie tips 🙂 Mijn spannendste stap kon ik niet ontwijken. Dat is wel een teken, denk ik, als je het idee hebt dat je niet anders kan dan die stap nemen. Ik stapte in een lange afstandsrelatie waar ik nooit een seconde (wel een microseconde … ) spijt van heb gehad. Wat daar allemaal uit is gevloeid heb ik nu om me heen, inclusief de liefste chihuahua van de wereld.

 5. Anna 26 juni 2018 op 9:18 am - Beantwoord

  Ik vind het lastig om gelijk te zeggen van HEY ik ben Anna en dit is mijn blog! Ik ben nu al wel bezig met mijn netwerk vergroten, maar tijdens een gesprek er iets over zeggen… Dat vind ik heel lastig en moeilijk!

  • Romy 26 juni 2018 op 5:30 pm - Beantwoord

   Wat verwoord je dat mooi! Ik denk dat je zeker wel gelijk hebt dat je van sommige dingen gewoon weet dat je de stap moet zetten, ook al is het buiten je comfortzone. Mooi om te horen dat jouw langeafstandsrelatie achteraf gezien een heel goede keuze is geweest. Zeker wat relaties betreft, is een sprong in het diepe het uiteindelijk vaak meer dan waard, denk ik zo ?

  • Romy 26 juni 2018 op 5:31 pm - Beantwoord

   Dat is ook best spannend! Op een blog geef je een stukje van jezelf prijs dat misschien nog niet iedereen kent. Maar het moment dat je dat wel durft, komt vast nog wel. En naarmate je het steeds aan iets meer mensen vertelt, wordt het waarschijnlijk langzaamaan wel iets makkelijker.

 6. Lianne 26 juni 2018 op 10:39 am - Beantwoord

  Mooie tips! Inderdaad doen waar je je goed bij voelt is al een hele mooie, zoals mijn eigen stedentripje naar Londen. Zo kun je stapje voor stapje je grens steeds meer verleggen!

  • Romy 26 juni 2018 op 5:32 pm - Beantwoord

   Superstoer dat je die stap buiten je comfortzone zet door in je eentje naar Londen te gaan! En wie weet smaakt dat uiteindelijk wel naar meer ?

 7. Lana 26 juni 2018 op 1:13 pm - Beantwoord

  Mooi artikel en mijn complimenten voor de manier waarop je schrijft (niet alleen dit artikel, maar ook je blog). Het leest heel fijn en je vertelt alles duidelijk, maar ook mooi en herkenbaar :). Dat wilde ik even zeggen haha! Ik heb nog geen spannendste stap buiten mijn comfort zone gezet, maar hoop dat ooit wel te doen door een mooi land te bezoeken en ontdekken of te netwerken en samenwerken met toffe mensen.

 8. Jessica 26 juni 2018 op 5:55 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Dat sluit eigenlijk wel aan op mijn allerlaatste artikel wat ik schreef over angsten overwinnen.
  Langzaam ben ik weer aan het terugkomen en mijn nieuwe ik aan het vinden na mijn burn out.
  Ondanks dat ik er zo tegenop zag, toch gedaan, een sprsme solo together gedaan. Met 7 anderen vanaf het vliegveld vertrokken naar een onbekende bestemming. In het begin en op sommige momenten nog steeds moeilijk. Achteraf gezien was het onwijs tof, dat had ik vooraf niet verwacht. Het was precies lang genoeg.
  Komende week ga ik samen met mijn vriend 4 dagen roadtrippen via sprsme met uiteraard bestemming onbekend. Ook weer een hele uitdaging voor mij.

  • Romy 27 juni 2018 op 6:28 pm - Beantwoord

   Wat stoer zeg dat je die Srprs.me-reis hebt geboekt naar een onbekende bestemming én met onbekende mensen. Lijkt me heel eng, maar je mag zeker trots zijn op jezelf dat je het toch hebt gedaan en ik kan me voorstellen dat het achteraf een waardevolle ervaring was.
   Alvast veel plezier en succes met de roadtrip deze week! Ik hoop dat je ervan kunt genieten en dat het weer zo’n mooie succeservaring is om later op te kunnen bouwen 🙂

 9. Nikita 26 juni 2018 op 6:50 pm - Beantwoord

  Ik ben de afgelopen jaren meer dan eens uit mijn comfortzone gestapt. Op veel gebieden, en ik ben enorm trots. Mijn perfectionisme wat loslaten was zo’n stap, want het was een stuk van mezelf dat ik zomaar moest loslaten. Dat is niet zo snel gedaan. En de grootste out of my comfortzone was natuurlijk drie jaar geleden switchen van verzorging naar publiciteit. Een riskante zet, maar ik heb het gedaan! Zoals je wel las op Facebook ben ik geslaagd!! Zo blij ermee! En je hebt helemaal gelijk trouwens met je artikel, mooi artikel ook!

  • Romy 27 juni 2018 op 6:29 pm - Beantwoord

   Je hebt hartstikke mooie stappen gezet de afgelopen jaren en daar mag je zeker met gepaste trots op terugkijken. Gefeliciteerd met het slagen voor je opleiding trouwens! Supergoed zeg! Zo zie je maar dat deze spannende switch van 3 jaar geleden je heel veel moois heeft gebracht 🙂 Topper!

 10. Anna 27 juni 2018 op 10:48 am - Beantwoord

  Wat een super fijne tips! Inderdaad, zet niet te grote stappen tegelijk. (Zegt degene die net een webshop is gestart, haha). Maar hele spannende dingen kunnen inderdaad minder heftig aanvoelen als de rest (woonomgeving, baantjes e.d.) hetzelfde blijft, dat helpt echt!

  • Romy 27 juni 2018 op 7:05 pm - Beantwoord

   Juist heel stoer dat je de stap naar een eigen webshop hebt gezet! Sommige stappen zijn misschien spannend, maar wel ontzettend tof 🙂 En ik kan me zo voorstellen dat een eigen webshop beginnen daar ook zeker onder valt 🙂

Recente blogs

Recept met rijstnoedels, paddenstoelen & vega-kip in romige kokosmelk

6 december 2023|Recepten|

Als je noedels al een makkelijk te maken gerecht vond, dan word je van een recept met rijstnoedels vast al helemaal blij. Rijstnoedels hoef je alleen maar even in kokend water te laten liggen en zijn dan al klaar om door een heerlijke woksaus geroerd te worden. Makkelijker wordt het niet en lekkerder misschien ook niet! Zelf eet ik bij rijstnoedels altijd het allerliefst deze heerlijk romige saus: met vega-kipstukjes, paddenstoelen, broccoli, paprika en heul veul kokosmelk. Dankzij een scheutje sojasaus en sesamolie heeft het gerecht mega-veel smaak. Dat in combinatie met een romig tintje en een grote hoeveelheid groenten maakt dit gerecht zeker een lekkere aanrader als je voor snel én lekker gaat.

Kringloopvondsten #7 & IJ-hallen | Winterlaarzen, spijkerjas & Blond Amsterdam

31 oktober 2018|Lifestyle|

Yes, het is weer tijd voor mijn favoriete rubriek: kringloopkoopjes! Ik heb een heleboel leuke aankopen van de kringloopwinkel én van de IJ-hallen te laten zien. Ik heb onder andere een nieuw pareltje van Blond Amsterdam, een paar warme sjaals en een stukje vlinderkunst voor aan de muur gescoord. Ook nam ik met een grote glimlach op  mijn gezicht mijn allerfijnste winterlaarzen ooit van de IJ-hallen mee naar huis. Scrol snel verder voor mijn aanwinsten.

Binnenkijken in mijn kleurrijke woonkamer

1 augustus 2019|Interieur|

Yes, het moment is eindelijk daar. Mijn kleurrijke woonkamer is, op een paar kleine details na, helemaal af. Ik ben in ieder geval tevreden genoeg om je een nogal uitvoerig inkijkje te geven in de ruimte waar ik heel wat tijd doorbreng. Mijn woonkamer is de kamer die ik in gedachten al jaren geleden aan het inrichten was. Alles had ik al uitgedacht. En toch is de woonkamer uiteindelijk anders geworden dan ik dacht. Kleurrijker, gezelliger en - naar mijn onbescheiden mening - mooier dan ik had durven hopen. Ik laat je dan ook met plezier rondkijken in mijn kleurrijke woonkamer.