Buiten mijn comfortzone | 25 uitdagingen die ik aanging

27 jan 2019 | Persoonlijk | 35 reacties

Routines, sleur en gewenning zijn in het dagelijks leven vaak geweldig fijn. Maar op z’n tijd is het ook heel waardevol om eens een kijkje buiten je vertrouwde comfortzone te nemen. De afgelopen tijd zijn er heel wat spannende uitdagingen op mijn pad gekomen. En weet je wat het mooie is: hoe meer uitdagingen je aangaat, hoe meer je zult merken dat alles buiten je comfortzone langzaamaan een plekje BINNEN je comfortzone kan krijgen. Daarom wilde ik mezelf een duwtje in de rug geven en misschien ook jou inspireren je comfortzone soms de rug toe te keren. Dit zijn 25 buiten-de-comfortzone-uitdagingen die ik tóch ben aangegaan.

 1. Met stip op één: in mijn eentje een appartement kopen. Van het bezichtigen van huizen tot het onderhandelen over de prijs, het tekenen van mijn koopcontract en het hele idee van wonen in een huis dat op mijn naam staat…vér buiten mijn comfortzone. Maar wat vind ik het leuk!
 2. Op mijn 18e een reis naar New York maken, terwijl ik de VS op dat moment een nogal spannend land vond en zelf ook nooit verder van huis was geweest dan de Canarische eilanden. De reis was het meer dan waard!
 3. Ondanks mijn lichte hoogtevrees altijd de hoge gebouwen in vreemde steden willen beklimmen. Van de torens in Bologna tot aan de Empire State Building, ik heb van allemaal de top bereikt. Met klotsende oksels!
 4. In studiejaar 1 van Psychologie switchen naar Nederlandse Taal & Cultuur, zonder dat ik ooit naar een open dag was geweest. Achteraf de beste impulsieve studiekeuze die ik had kunnen maken!
 5. En in 2018 wisselen van een goede baan in loondienst met een vast contract naar een baan met minder zekerheid, maar die mij in alle opzichten aansprak. Doodeng, maar wederom geen spijt van!
 6. Op mijn achttiende workshops scrapbooken geven aan groepen oudere vrouwen, en daarmee mijn onzekerheid en verlegenheid een flinke schop onder zijn kont geven.
 7. Presentaties geven, eerst voor mijn stage en studie en nu voor mijn baan of – zoals laatst – voor een groep studenten. Nog altijd spannend, maar het voelt steeds minder als een ver-buiten-mijn-comfortzone-ding.
 8. Soms de stoute schoenen aantrekken als ondernemer door bijvoorbeeld merken die ik tof vind aan te schrijven met een idee voor een samenwerking.
 9. Een cursus portretfotografie volgen en daarvoor vreemde mensen op straat aanspreken en fotograferen.
 10. Naar een speeddatesessie (waarover ik dit artikel schreef!) gaan, een keer op blind date gaan en überhaupt daten.
 11. Het hele land door crossen met mijn eigen auto. Nu vind ik daar niets spannends meer aan, maar tot twee jaar geleden moest ik van lange ritten door mijn rijangst niets van weten.
 12. Pitchen op opdrachten als zzp’er. Mezelf verkopen was tot een paar jaar terug nooit mijn hobby. Nu moet ik wel en vind ik het nog leuk ook. Sterker nog, pitchen heeft me juist meer zelfvertrouwen gegeven.
 13. In vervelende situaties voor mezelf opkomen. Bijvoorbeeld als ik voor de 284004334e door een telefonische verkoper word gebeld vanwege mijn KvK-inschrijving, als ik in het ziekenhuis van het kastje naar de muur word gestuurd of als een makelaar iets zegt wat niet door de beugel kan.
 14. Foto’s maken van mijn outfits in een openbare ruimte. Ooit vond ik dat te spannend om ook maar te proberen. Nu kan ik de vreemde blikken van anderen wel aan.
 15. Een blog beginnen (alweer 2,5 jaar geleden!) en me daarop steeds meer kwetsbaar opstellen.
 16. Onderhandelen over mijn salaris bij een sollicitatie, terwijl ik dat soort dingen met geld écht heel lastig vind.
 17. Indoor skydiven. Achteraf bakte ik er weinig van en was het de langste minuut van mijn leven. Maar hé, ik heb wel iets te vertellen op verjaardagen.
 18. The Amsterdam Dungeon bezoeken. Voor anderen stelt het vast weinig voor, maar ik heb daar flink gezweet. Nooit meer! Maar wederom, been there done that!
 19. Een punt zetten achter een relatie of vriendschap, omdat ik wist dat het zo beter was.
 20. In een spijkerbroek de straat op gaan (ja ja, dat is voor mij een uitdaging!), felrode schoenen aantrekken of een jurk dragen die vast niet iedereen kan waarderen.
 21. Mijn eigen gedichtjes delen op Instagram, terwijl ik dichten nog altijd heel kwetsbaar en persoonlijk vind.
 22. Een klacht indienen bij een kapper die mijn haar niet goed had geknipt. En daarna gelijk krijgen én compensatie ontvangen. Zo lang over getwijfeld, maar het leverde me precies alles op wat ik had kunnen wensen!
 23. Een opiniestuk van mij insturen naar een Nederlandse krant. Uiteindelijk is het stuk niet geplaatst, maar de poging was al een overwinning op mezelf op zich.
 24. Achteruit inparkeren. Ooit een enorme uitdaging, nu mijn standaard inparkeermethode!
 25. Dit lijstje plaatsen op mijn blog en daarbij de gedachte “Komt dat niet arrogant over?” maar gewoon eens lekker negeren!

Lees ook: 6x wat ik leerde over buiten je comfortzone gaan.

Wat was de laatste keer dat jij iets buiten je comfortzone deed?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

35 Reacties

 1. Tineke

  Ik heb nooit op mijzelf gewoond, ik ben meteen samen gaan wonen. Maar helemaal baas zijn over eigen huis en zelf de inrichting uitzoeken is wel erg leuk. Als ik het in mijn eentje mocht uitzoeken was er sowieso veel meer roze en een bloementjesbehang in huis gekomen.
  Liefs

  Antwoord
  • Romy

   Als je gaat samenwonen, moet je inderdaad waarschijnlijk wat concessies maken qua interieur. Ik dacht ook “Nu ik alleen woon, neem ik het maar van dat ik misschien voor de enige keer in mijn leven helemaal zelf mijn interieur kan bepalen” ;)

   Antwoord
 2. Daenelia

  Persoonlijk die ik weinig buiten mijn comfort zone. Die is namelijk groot genoeg en breidt zichzelf uit naarmate ik ouder wordt en meer dingen doe.
  Soms is het idee dat je een comfort zone hebt erg beperkend. Dus … ik heb geen comfort zone!

  Antwoord
  • Romy

   Dat is natuurlijk een nog betere insteek. Zo zijn uitdagingen niet eens een uitdaging meer :)

   Antwoord
 3. bychristiana

  Een echte powervrouw ben je! Je hebt echt dingen bereikt en gepresteerd om trots op te zijn en dat is alles behalve arrogant. Ik merk dat ik op zakelijk gebied ook veel meer voor mijzelf op kom dan een aantal jaar geleden, zowel blog als werk gerelateerd. Ik weet nu goed wat ik ‘waard ben’ (klinkt trouwens een beetje gek, maar je snapt wat ik bedoel) en daar handel ik nu dan ook veel meer naar.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Wat goed dat jij op zakelijk vlak ook meer voor jezelf opkomt. Ik begrijp helemaal wat je bedoelt: het is vaak vooral een principekwestie. Wanneer je voor minder akkoord gaat of keuzes maakt waar je niet achter staat, geef je daarmee eigenlijk verkeerde signalen aan jezelf af. Alleen al daarom is het belangrijk om daarbij voor jezelf op te komen :)

   Antwoord
 4. Marije

  Mooi lijstje hoor. Juist goed dat je het op je blog zet. Daardoor wordt het nog krachtiger.

  Antwoord
 5. Darina

  Een heel inspirerend lijstje en mooi om te lezen! Ik vind het juist geweldig dat je dit doet.

  Antwoord
 6. Jacqueline

  Lekker bezig!
  Iets waar ik anderen voor bewonder, maar zelf nooit zoveel mee bezig ben, is validisme aan de kaak stellen. Van de week toch een stukje op Twitter gegooid wat me dwars zat. Werd verder vrijwel niet op gereageerd, maar ik heb het toch maar gedaan, haha

  Antwoord
  • Romy

   Wat goed dat je daarin voor jezelf bent opgekomen! En het is zeker een heel belangrijk onderwerp om eens aan de kaak te stellen.

   Antwoord
 7. Irene

  Veel van de dingen op jouw lijstje zijn ook bij mij ver uit mijn comfortzone! Inspirerend om dit zo te zien! Sowieso was starten met mijn blog ook echt een mega stap toen en nu snap ik niet waarom ik er zo moeilijk over deed. Haha :p Veel van de achterliggende ‘angsten’ is volgens mij toch vooral bang zijn voor wat andere mensen denken. Bij mij is dat toch zo.

  Antwoord
  • Romy

   Angst voor de meningen van anderen is inderdaad vaak de oorzaak dat dingen buiten mijn comfortzone liggen. En dat terwijl die uitdagingen vaak achteraf zo lastig nog niet zijn en helemaal geen meningen van anderen hebben opgeroepen.
   Supergoed dat je tóch je blog bent begonnen en nog altijd met veel plezier blogt :)

   Antwoord
 8. Lianne

  Wauw, wat een mooi lijstje! Zo mooi om inderdaad eens zo’n lijstje op te stellen! Je kunt zeker trots zijn op die mooie, maar soms ook enge uitdagingen die je bent aangegaan :) Ga zeker zo door!
  Ik doe de laatste jaren ook steeds meer dingen buiten mijn comfortzone. Beginnend bij daten met een jongen die ik alleen maar via internet kende (nu mijn vriend, haha!), mijn baan en huur opzeggen en door Amerika reizen en me inschrijven bij de KvK! Binnenkort komt er nog een bedrijf bij en ga ik helemaal voor het ZZP’en (ook een beetje eng, maar wel zin in!) en ga ik ook binnenkort mijn eigen workshop geven! Stuk voor stuk uitdagingen die ik aan wil gaan.
  En zo herkenbaar van die telefonisten die je een deal proberen aan te smeren! Eerst was ik altijd nog een beetje beleefd door ze uit te laten praten, maar nu (toevallig had ik er vrijdag nog een aan de lijn) had ik echt meteen gezegd: het gaat me niets aan, ik heb geen interesse. Stefan (en ikzelf ook) was zo trots op me! :)

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! En jij mag ook hartstikke trots zijn op jezelf op de onwijs dappere stappen die jij hebt gezet en binnenkort ook nog gaat zetten. Je bent zo goed bezig! Ook met het afkappen van het telefoongesprek trouwens. Superknap! :) Ik liet ook eerst steeds die verkopers uitpraten, maar tegenwoordig zeg ik al meteen na de aanbieding “Mag ik u even onderbreken. Ik ben al heel vaak gebeld en heb helaas geen interesse”. Scheelt weer een paar minuten onnodig luisteren naar verkooppraatjes, haha.

   Antwoord
 9. Nikita

  Romy, je inspireert me altijd weer. Zeker sinds je hebt gedeeld in een van je artikels hoe onzeker je vroeger was. En die foto’s van je allereerste outfitpost. Als ik ze vergelijk met nu, dan zie ik hoeveel zelfzeker je bent geworden. Je geeft me hoop, moed en doorzetting. De hoop dat ik ook ooit op een dag terug zal stralen. Ook al zit ik daar wel heel dicht bij. Dankjewel om een inspiratie te zijn <3

  Wat ik deed buiten mijn comfortzone is therapie regelen. Iets wat ik niet zo snel uit mezelf zou doen. Maar ik wilde terug 'beter' worden of helen. Hoe eng het ook was, ik besef nu welke grote stap het is geweest. De andere stap uit mijn comfortzone is dat ik mezelf eerlijk in de ogen heb durven aankijken en me afvragen wat ik echt wil. Het is alleen iets te vroeg om daar nu openlijk over te praten. En een kleinere stap buiten mijn comfortzone zette ik gisteren. Ik zag in de C&A een jeansbroek met geborduurde roosjes en gaten. Ik heb geen problemen met jeansbroeken, ik leef daar bijna in. Maar die broek was net iets anders en daardoor twijfelde ik. Hij was ook iets duurder, wat de tweede reden is dat ik twijfelde. Maar ik heb hem gepast en hij stond me goed! En ik vond hem eigenlijk echt wel leuk. Dus nu ligt hij in mijn kast. Soms moet je gewoon jezelf iets gunnen. Een grote stap die ook buiten mijn comfortzone lag, is dat ik nu lief ben voor mezelf. Ik kalmeer mezelf, ik leer naar mijzelf luisteren. En daarnaast leer ik trots zijn op de dingen die ik doe.

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een mooie en lieve reactie! Dankjewel daarvoor! Ik vind het prachtig om te horen dat ik jou met mijn artikelen een beetje kan inspireren en hoop kan geven <3
   Jij mag ook hartstikke trots op jezelf zijn op de stap naar therapie die jij hebt gezet en de stappen die je op persoonlijk vlak zet, maar ook de grote beslissing die je binnenkort wilt nemen. Enorme stappen buiten je comfortzone, maar wel heel mooi en dapper! Die broek klinkt helemaal geweldig trouwens. Ik weet zeker dat die je prachtig zal staan.

   Antwoord
 10. alexa

  Wat veel persoonlijke groei, super goed bezig.

  Antwoord
 11. Lizzy

  Wat een prachtige lijst. Vooral je overwinningen in het ondernemerschap zijn heel inspirerend voor mij! Dit artikel heeft me echt aan het denken gezet. Er zijn zoveel dingen die ik in mijn leven gedaan heb, waarvoor ik op een eerder moment bang voor was. Ik ben bijvoorbeeld met 50 euro in mijn broekzak naar Berlijn verhuisd zonder dat ik daar iemand kende of wist waar ik ging wonen. Als ik daar nu op terugkijk, vind ik dat ontzettend stoer, maar destijds stond ik er helemaal niet bij stil hoe groot die overwinning was.

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je mooie reactie! En wat mag jij ook trots zijn op jezelf! Wauw, die verhuizing naar Berlijn klinkt echt als een heel stoere stap. Soms zie je het inderdaad op dat moment nog niet echt, maar het is zeker een uitdaging waar je met trots op mag terugkijken :)

   Antwoord
 12. Meaghan

  Wat een mooi lijstje! Sowieso zijn dit allemaal punten waar je onwijs trots op mag zijn dat je dat ‘gewoon maar even’ hebt gedaan! Heel goed dat je zo voor jezelf durft op te komen, dat je nieuwe dingen probeert en je angsten overwint! Zelf vind ik dat altijd inspirerend om te lezen! Ooh en punt 25 is helemaal niet arrogant, ik vind het juist ontzettend mooi dat je dit durft te delen en dat je je successen deelt op je blog. Dat is juist erg inspirerend!

  Antwoord
  • Romy

   Zo’n mooie en lieve reactie! Dankjewel daarvoor! <3 Soms is zo'n lijstje alleen al goed voor jezelf om eens stil te staan bij dingen die achteraf gezien knapper zijn dan je je op het moment zelf realiseerde.

   Antwoord
 13. Anna

  Wat een mooie lijst, die zeker niet arrogant overkomt! :p Super goed dat je steeds meer voor jezelf opkomt, dat is echt zo ontzettend belangrijk. En over geld onderhandelen vind ik ook nog altijd lastig… Merken benaderen voor samenwerkingen doe ik na 6 jaar bloggen eigenlijk nooit, haha, misschien moet ik mezelf ook eens een schop onder m’n kont geven! ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Zeker doen! :) Ik moest er ook echt wel een drempel voor over om een keer een merk te benaderen, maar eigenlijk is het gewoon ‘nee heb je, ja kun je krijgen’. Ik doe het niet te pas en te onpas, hoor ;) Maar laatst heb ik de stoute schoenen aangetrokken door een merk met vloerkleden aan te schrijven voor een interieurartikel en ze waren zo enthousiast. Heel motiverend! :)
   Jij hebt ook een hartstikke leuke blog en volgens mij mooie bezoekersaantallen, dus je kunt het altijd eens proberen.

   Antwoord
 14. Anouk

  Helemaal niet arrogant! En wat een boel dingen om trots op te zijn!

  Antwoord
 15. Simone

  Wat een mooi lijstje en je hebt er vast veel van geleerd om eens buiten je comfortzone te stappen. Ik probeer dat soms ook. Negen van de tien keer valt het me mee wat ik heb gedaan of pakt het positief uit. Toch jammer dat je je daarna altijd weer makkelijk vastklampt aan je normale doen.

  Antwoord
  • Romy

   Helemaal mee eens! Vaak valt het uiteindelijk alleen maar mee als je de uitdaging uiteindelijk bent aangegaan. En die uitdagingen mag je inderdaad achteraf wel meer bij stilstaan. Ze zijn vaak een stuk stoerder dan we ons op het moment zelf realiseren :)

   Antwoord
 16. Mariska

  Ik kan me zo voorstellen dat een huis kopen in je eentje echt heel spannend is met alles daaromheen. Zelf huur ik een sociale huurwoning, maar mijn broertje heeft afgelopen week zijn handtekening gezet onder zijn eerste koophuis dus heb wel het een en ander meegekregen.

  Antwoord
  • Romy

   Wat gaaf dat je broertje ook net zijn eerste koophuis heeft gekocht! Het is inderdaad echt heel spannend om zo’n stap in je eentje te zetten. Soms baalde ik dat ik dit alleen doe, maar tegelijkertijd heeft het me ook heel veel vertrouwen in mezelf gegeven dat ik juist dit soort dingen alleen kan aanpakken :)
   Ik wens je broertje alvast veel plezier toe in zijn nieuwe woning.

   Antwoord
 17. Saskia

  Mooi lijstje met uit je comfortzone treden. Ik zou het weinig maar heb het zeker wel een aantal keren gedaan. Denk aan mijn nieuwe interne baan… en nu met m’n zwangerschap ;-)

  Antwoord
  • Romy

   Zwanger zijn lijkt me inderdaad al een spannende stap buiten je comfortzone op zich, maar wel een heel mooie stap met een nog mooier doel voor ogen natuurlijk <3

   Antwoord
 18. Laurine

  Natuurlijk komt dit niet arrogant over, in tegendeel! Wat bewonder ik je voor een heleboel dingen in dit rijtje! Er zijn heus een aantal dingen waarvan ik graag zou zeggen dat ik de uitdaging aanging. Autorijden bijvoorbeeld, dat stel ik telkens maar uit omdat ik het stiekem best wel eng vind. Daar moet ik echter toch maar eens werk van maken!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je lieve reactie! Wat betreft het autorijden, dat is zeker heel spannend in het begin. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het zal worden. Het is letterlijk een kwestie van kilometers maken :) Ik weet zeker dat je het kunt. Als het mij lukt, dan lukt het jou ook :)

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente blogs