Bulgur is wat mij betreft een ondergeschoven kindje tussen de andere tarweproducten. Deze kleine korreltjes zijn minstens zo lekker als bijvoorbeeld couscous en in combinatie met bijvoorbeeld zoete aardappel en falafel kun je er de lekkerste maaltijden mee maken. Sinds ik de bulgur heb herontdekt, sloof ik me regelmatig uit op deze bulgur met falafel, zoete aardappel en tahin. Alhoewel, uitsloven? Dit gerecht is helemaal niet ingewikkeld om te maken en is snel klaar. Een ideale maaltijd voor een warme zomerdag waarop je niet te lang achter de pannen wilt staan! Of juist in de herfst als je snakt naar een maaltijd die vullend en voedzaam en toch heel lekker is.
Voedzame bulgur met falafel
Met deze bulgur met falafel zet je niet alleen iets heel lekkers op tafel, maar voorzie je je darmen ook van een dosis gezonde voedingsstoffen. Bulgur zit boordevol vezels, waardoor je er lekker lang vol van zit. Daarnaast haal je flink wat welkome eiwitten uit de falafel. En dan gaat er ook nog een flinke shitload aan groenten (bimi, paprika en zoete aardappel) door dit gerecht om je ‘350 gram groenten op een dag’-streak niet te laten varen. Het resultaat is een bowl vol kleur die zowel je lijf als je smaakpapillen blij maakt.
Dit gerecht met bulgur doet het uiteraard goed als avondeten, maar je zou het eventueel ook als een flinke lunch kunnen serveren. Een beetje afwisseling op een standaard broodje jam of pindakaas is nooit weg, nietwaar?

Ook geschikt voor mealpreppen
Wat dit ook zo’n ideaal gerecht maakt, is dat je het prima in een tupperware-bak kunt bewaren om later te eten. Zelfs als je het gerecht koud serveert, is het nog smakelijk. Daardoor is dit een ideaal gerecht om bijvoorbeeld in het weekend alvast te maken, zodat je er later die week van kunt genieten. Of neem het in een doosje mee naar je werk of naar een picknick. Superhandig voor wie een chronisch tijdgebrek heeft of – net als ik – van mealpreppen houdt.
Zelf maak ik vaak 2 porties tegelijk van deze bulgur met falafel. Dan eet ik één portie meteen warm op en serveer ik de andere portie of in twee delen als lunch of bij het avondeten. Alleen even oppiepen in de magnetron of opwarmen in een pannetje, en je hebt een voedzame maaltijd voor je neus staan. Een kind kan de was doen!

Bulgur met een mediterraans tintje
Zelf eet ik bulgur en ook couscous bijna altijd met mediterraanse smaakmakers. Bulgur is niet voor niets van oorsprong een Midden-Oosters gerecht: het smaakt heel lekker in combinatie met warme kruiden. Zelf ga ik bij deze bulgur-bowl voor een mix van gember, kurkuma, kerrie, komijn, mosterdzaad, kaneel en tahin. Ook heerlijk als mediterraanse toevoeging zijn zongedroogde tomaatjes, crispy chili-olie en uiteraard falafel. Dat alles maakt je maaltijd net een stukje spannender dan de standaard bulgursalade uit het maaltijdsalade-schap.

Recept bulgur met falafel en zoete aardappel
De geur van gebakken gember, zachte zoete-aardappel-blokjes en dan de nootachtige smaak van bulgur erbij… Geloof me: dit gerecht wil je proeven! En het goede nieuws: het is een makkie om het voor jezelf op tafel te zetten. Kijk maar:

Bulgur met falafel, zoete aardappel en een mediterraans tintje
Equipment
- 2 Kookpannen
- Hapjespan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 140 gram bulgur
- 200 gram falafel
- 200 gram bimi
- 2 kleine zoete aardappels (of 1 grote)
- 1 rode paprika
- 6 zongedroogde tomaatjes
- 2 el rozijnen
- 2 el tahin
- 1 tl gember (vers gesneden of uit een potje)
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- 1 tl kurkuma
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl kaneel
- 1 tl crispy chili-olie
- ½ tl mosterdzaad (gemalen)
Als garnering:
- Stukjes walnoot
- Pompoenpitten
Instructies
- Was de zoete aardappels goed af (en schil ze als je zoete aardappel graag schilloos eet) en hak ze dan in blokjes. Snijd daarnaast de rode paprika in kleine stukjes en de zongedroogde tomaten in reepjes.
- Breng een pan met water aan de kook en bereid daarin de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Fruit dan de gember kort aan in een scheut olijfolie in een hapjespan. Voeg daarna de crispy chili-olie, kurkuma, kerrie, kaneel, mosterdzaad en ahornsiroop toe. Bak 1 minuut mee. Voeg daarna de paprika toe en bak 5 minuten mee.
- Kook ondertussen in een tweede kookpan de zoete-aardappel-blokjes en de bimi totdat ze beetgaar zijn.
- Giet de zoete aardappel en bimi af. Houd de bimi apart. Voeg de zoete aardappel samen met de tahin en de zongedroogde tomaten toe aan de hapjespan. Roerbak nog zo'n 5 minuten mee.
- Bak de falafel in een paar minuten goudbruin in een koekenpan.
- Giet dan de bulgur af en roer door de pan met groenten. Roer ook de rozijnen door de pan. Serveer het gerecht daarna met de falafel, stukjes walnoot en pompoenpitten.

Nog meer mediterraanse recepten
Houd jij net zo van mediterraanse gerechten als ik? Dan zijn ook deze mediterraanse recepten zeker het proberen waard:
- Couscous met geglaceerde wortels en (vegan) yoghurtdressing
- Mediterraanse gnocchi met vegan bolognesesaus
- Tempeh-gehakt met zilvervliesrijst
- Vegan pasta met linzen, aubergine en tomatensaus
- Pittige rijst met harissa en paprika
Welk mediterraanse recept is jouw favoriet?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Ik ben zo iemand geworden die…
Had je mij 10 jaar geleden verteld dat ik nu naar een acupuncturist ga, blij word van supermarktdozen, filmpjes over havermoutontbijtjes kijk en op vrijdagavond al vrij vroeg in slaap sukkel - dan had ik je destijds vierkant uitgelachen. Toch ben ik echt die persoon geworden. Dit zijn een boel random dingen die ik een jaar of 10, 5 of soms zelfs 2 jaar geleden nooit van mezelf had verwacht.
Recept voor orzotto met tomaat, kokos en een Indiaas tintje
Sorry voor de traditionele Italiaan! Soms kan ik het niet laten om een op en top Italiaans gerecht te mixen met recepten uit andere keukens. Het is je vast al opgevallen dat ik een liefhebber ben van alles wat ook maar een beetje naar curry smaakt. Dus ik dacht: waarom niet een traditionele orzotto (risotto van orzo) mixen met een heerlijk curryrecept? Et voilà, het resultaat is dit recept voor orzotto met de heerlijke smaken van tomaat, kokosmelk, tofu, pindakaas en een licht pittig tintje. Ook zo gecharmeerd van de Italiaanse én de Indiase keuken? Ontdek hieronder hoe je deze lekkere orzotto zelf maakt.
Positief zelfbeeld ontwikkelen – 9 dingen om mee te stoppen
Het leven is een stuk fijner als je de persoon in de spiegel een verdomd leuk mens vindt. Geweldig hoef je hem of haar niet te vinden, maar ietsje positiever zijn over die fijne vrouw of toffe vent maakt al een groot verschil. Een positief zelfbeeld komt je niet zomaar aanwaaien, maar je kunt wel aan je zelfbeeld werken. Een aantal niet-handige neigingen afleren kan al veel doen voor hoe je naar jezelf kijkt. Deze 9 dingen kun je het beste laten om jouw zelfbeeld op te krikken.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…