bulletjournal4

Gebruik je bullet journal voor positiviteit! | 7 tips en ideeën

 • 29 april 2019
 • 24 Reacties
Categorieën: Positiviteit, DIY

Bullet journaling? Tot een aantal jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Ik kende het principe van de agenda en wist dat je die met mooie letters en stickers kunt opfleuren. Maar van de inmiddels welbekende bullet journals met gestippeld papier had ik tot dan toe nooit gehoord. Totdat ik een jaar geleden dus voor het eerst zelf een bullet journal in handen kreeg. Ik ben altijd in voor een nieuwe hobby en was al snel verslingerd. Ook ideaal: gebruik je bullet journal voor positiviteit. Dat bevalt mij in ieder geval héél goed. Hoe je dat doet? Ik deel 7 tips. En ik geef je een kijkje in mijn bullet journal.

Waar een bullet journal al niet goed voor is!

Je bullet journal kun je natuurlijk voor van alles gebruiken. Sommige mensen houden er dagelijks in bij hoe ze zich voelen of wat ze hebben gedaan. Els laat bijvoorbeeld vaak inspirerende moodtrackers (zoals deze) op haar blog zien. Ook zijn er mensen die bijvoorbeeld bijhouden hoeveel ze drinken, slapen of eten op een dag of waar ze hun werktijd aan besteden. Je kunt je bullet journal dan ook zien als een dagboek, als een vrolijk en overzichtelijk alternatief voor een Excel-sheet of gewoon als een leuk document voor later. Eén ding is zeker: mogelijkheden genoeg!

Zelf gebruik ik mijn bullet journal voor positiviteit. Hoe ik dat doe? Je leest hier mijn 7 tips en ideeën ter inspiratie.

1. Noteer blijmakers in je bullet journal

Zelf maak ik elke paar weken een spread waarin ik mijn blijmakers van de afgelopen weken noteer. Een heel fijne manier om extra bij die momenten stil te staan en ze een blijvende plek te geven. Aan de ene kant is het opschrijven van die momenten een fijne manier om na te genieten. Aan de andere kant kan het ook heel fijn zijn om mijn boek vol blijmakers opnieuw door te lezen als ik me een keer minder vrolijk voel.

Andere lijstjes in je bullet journal voor positiviteit

Naast het opschrijven van fijne momenten, kun je natuurlijk ook andere soorten positieve lijstjes maken in je bullet journal. Al eerder deelde ik maar liefst 44 ideeën voor leuke lijstjes om in je bullet journal bij te houden. Zomaar een paar andere ideeën:

 • Een wekelijks lijstje met dingen waar je trots op bent.
 • Een dagelijks lijstje met 3 dingen waarvoor je dankbaar bent.
 • Een wekelijks overzicht van je meest grappige momenten.
 • Een lijstje waarop je mooie complimenten noteert zodra je die hebt ontvangen.

2. Maak van bullet journaling echt een moment

Bullet journaling is voor mij al een fijne bezigheid op zich. Wanneer ik in mijn bullet journal bezig ben, doe ik dat namelijk standaard met een leuke serie of film op de achtergrond en met een kop thee erbij. Het is voor mij dan ook een ultieme vorm van ontspanning, juist omdat ik even bezig ben met mijn handen in plaats van mijn hoofd.

Ik kan je dan ook zeker aanraden om een vast moment te prikken waarop je aan je bullet journal werkt. Maak daar echt even een ontspannen moment van, of dat nu dagelijks, wekelijks of maandelijks is. Zie het bijvoorbeeld als een ritueel waar je elke zondagavond echt even voor gaat zitten.

bullet journal gebruiken

3. Leg de lat niet te hoog!

Op Instagram en Pinterest zie je waarschijnlijk de ene na de andere schitterende bullet journal voorbijkomen. Sommige mensen tekenen uit de losse pols de mooiste dingen of hebben een kalligrafiehandschrift om jaloers op te zijn. Maar laat je zeker niet ontmoedigen om een bullet journal te beginnen als jij die vaardigheden niet hebt. Tekenen is nu niet bepaald mijn sterkste kant, maar er zijn ook genoeg andere manieren waarop jij van je bullet journal iets moois kunt maken. Ik werk zelf vooral met washi tape en vrolijke stickers, maar markers zijn ook een eenvoudige manier om je bullet journal op te fleuren.

Of kies voor minimalisme!

Overigens is het ook een optie om je bullet journal wat meer minimalistisch te houden door je puur op de tekst te focussen. Daar heeft Vivian eerder een mooi artikel over geschreven. Juist door het aan te pakken op een manier die bij jou past en door de lat niet te hoog te leggen, maak je van bullet journaling iets positiefs.

4. Gebruik mooie versiersing

Je kunt je bullet journal prima opfleuren met allerlei soorten versiersels. Het is wel handig om vooral “platte” producten te gebruiken, omdat je bullet journal anders nogal dik wordt. Ga op zoek naar producten waar jij blij van wordt en verwerk die in je journal. Er is genoeg moois te vinden bij de diverse budgetwinkels (Action en Xenos bijvoorbeeld). Zelf werk ik ook graag met de producten van Post & Papier waar ik brand rep voor ben.

Een aantal materialen waarmee ik graag werk:

 • Een fineliner om mee te schrijven (ik vind die van Micron heel fine fijn.)
 • Washi tape – onmisbaar spul! Je kunt er zó veel leuke dingen mee.
 • Vrolijke stickers.
 • Memoblaadjes.
 • Oude boekpagina’s of plaatjes geknipt uit een oud boek.
 • Kleine envelopjes.
 • Bonnetjes, tickets en andere documenten die je herinneren aan een leuke gebeurtenis.
 • Gekleurde markers, gekleurde pennen of eventueel zelfs (water)verf.
 • Stempels, bijvoorbeeld voor een leuk patroon.
leuke ideeën voor je bullet journal

5. Geen zin in schrijven? Gebruik je computer!

Ben je meer van het schrijven van lange verhalen dan van korte lijstjes? Ook dan kun je je prima uitleven in een bullet journal. Schrijf je verhaal uit in Word en print het in een klein lettertype op mooi papier. Dat verhaal kun je vervolgens gebruiken in je bullet journal. Met een paar versiersels erbij maak je er alsnog een mooie pagina van en hoef je je geen zorgen te maken over ruimtegebrek of een lamme hand van het schrijven.

6. Voeg foto’s toe aan je bullet journal

Foto’s gebruiken in je bullet journal heb ik zelf nog niet eerder gedaan, maar lijkt me zeker wel wat. Zo maak je er net iets meer persoonlijks van en wordt je bullet journal ook meteen een fotoboek om met plezier doorheen te bladeren. Je kunt jezelf ook uitdagen om elke dag een foto te maken van iets waar je vrolijk van wordt en die foto’s eens in de zoveel tijd een plekje in je bullet journal te geven. Tegenwoordig heb je daar speciale handzame printers voor, maar natuurlijk kun je je foto’s ook laten afdrukken bij een bedrijf als Pixum. Of gebruik ansichtkaarten als je op reis bent. Ook die vormen een mooi aandenken.

bullet journal gebruiken voor positiviteit

7. Wissel je bullet journal een keer uit

Nog een idee wat ik zelf binnenkort eens wil toepassen, is het uitwisselen van mijn bullet journal. Je hoeft er niet alleen zelf in te schrijven. Vraag eens aan je moeder, een vriendin of je partner of zij ook wat punten wil noteren. Dat kan iets over jou zijn of iets over een grappig of mooi moment dat jullie samen hebben beleefd. Zie het als het vriendenboekje waarin je vroegâh je klasgenoten liet schrijven. Ook een bullet journal leent zich daar eigenlijk heel goed voor. Wie weet levert het positieve en verrassende dingen op.

Bonustip: lees je bullet journal af en toe terug

Een laatste tip om je bullet journal voor positiviteit te gebruiken, is om regelmatig opnieuw door je bullet journal te bladeren. Kijk eens wat je vorig jaar of vorige maand ook alweer hebt genoteerd. Alleen al het doorbladeren, teruglezen en opnieuw kijken naar jouw mooie spreads kan je een tweede (of derde of vierde) keer een glimlach van oor tot oor bezorgen.

Heb jij ook een bullet journal? En zo ja, gebruik jij je bullet journal voor positiviteit?

Bullet journal voor positiviteit

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 29 april 2019 op 6:44 am - Beantwoord

  Wat zie die van jou er lekker vrolijk uit! Ik heb mijn journal nog maar sinds september. In het begin gebruikte ik hem voor planningen, maar daarvoor ben ik toch weer teruggegaan naar de agenda. Ik gebruik mijn journal nu ook vooral voor blijmakers. Elke maand maak ik aan het begin een pagina waar ik elke dag iets op kan schrijven waar ik dankbaar voor ben. En inderdaad, dat is heerlijk om terug te lezen. Verder gebruik ik hem om af en toe een pagina te maken over een leuke dag. Tekenen is niet echt mijn ding, dus net als jij gebruik ik vooral plaatjes. En ik ben van mening dat het leuk moet blijven. Dus geen zin? Dan niet.

  • Romy 29 april 2019 op 10:48 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen hoe jij jouw bullet journal ook gebruikt voor blijmakers en om dingen te noteren waarvoor je dankbaar bent. En inderdaad, het belangrijkste is dat het leuk blijft. Een bullet journal bijhouden moet natuurlijk vooral een leuke bezigheid zijn, geen moetje.

 2. Darina 29 april 2019 op 6:45 am - Beantwoord

  Jouw bullet journal ziet er prachtig uit. Vroeger hield ik altijd een dagboek bij en ik probeer dat nu af en toe ook te doen maar ik zou er echt een vast moment voor moeten prikken want ik vergeet het regelmatig 🙁

  • Romy 29 april 2019 op 10:49 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Leuk om te horen dat jij nog steeds zo nu en dan een dagboek bijhoudt! Ik kan me voorstellen dat dat best wel tijdrovend is en dat het er niet altijd van komt. Een vast moment prikken kan dan al heel erg helpen. Maar op zich is het natuurlijk ook niet erg als je het zo nu en dan een keer overslaat. Zolang je het voor jezelf maar leuk houdt 🙂

 3. Josephine 29 april 2019 op 8:15 am - Beantwoord

  Eerlijk gezegd ligt mijn bullet journal een beetje te verstoffen. Ik gebruikte heb vooral praktisch om leuke activiteiten in op te schrijven, maar het klad is er wel ingekomen. Ik neem me voor om er wat meer mee te gaan doen – en ook met wat meer kleur!
  Jouw pagina’s zien er trouwens prachtige uit! (En je maakt weer eens een hele fine woordgrap 😀 )

  • Romy 29 april 2019 op 10:57 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat jij het bezig zijn met je bullet journal ook weer meer wilt gaan oppakken. Het is soms heerlijk om mee bezig te zijn, zeker als je echt de tijd neemt om er iets naar jouw zin van te maken.
   Dankjewel voor je compliment over mijn pagina’s! 🙂

 4. Ilona Wielinga 29 april 2019 op 8:17 am - Beantwoord

  leuk om te lezen zeg! Ik maak van mn bullet journal elke dag een moment om even op te schrijven wat ik gedaan heb en hoe ik me voelde. En deze maand heb ik ook ruimte vrij gehouden voor ‘happy moments’, wat extra positiviteit kan inderdaad geen kwaad.

  • Romy 29 april 2019 op 10:58 pm - Beantwoord

   Wat tof dat jij elke dag tijd vrijmaakt voor je bullet journal! En zo’n lijstje met ‘happy moments’ is inderdaad nooit verkeerd 🙂

 5. Liset - Beautydagboek 29 april 2019 op 9:43 am - Beantwoord

  Superleuk zo’n bullet journal! Echt een creatieve uitlaatklep. Dit zou ook echt wat voor mij zijn alleen heb ik er simpelweg de tijd niet voor, haha. Maar wie weet dat ik het ooit ga oppakken :). Die van jou ziet er enorm vrolijk uit!

  • Romy 29 april 2019 op 11:00 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je leuke, enthousiaste reactie! En leuk om te horen dat een bullet journal ook wel wat voor jou zou zijn. Het hoeft overigens niet heel tijdrovend te zijn. Ik maak meestal een keer per drie weken een lijstje met blijmakers, dus dat kost me een paar uur per 3 weken. Maar ik kan me voorstellen dat met kinderen tijd al snel wat meer schaars is 😉

 6. Irene 29 april 2019 op 10:52 am - Beantwoord

  Oh die laatste pagina’s zien er héél mooi uit vind ik! Ik ben ook net weer gestart met mijn bullet journal en heb een pagina voor ‘kleine gelukskes’ gemaakt. Ik leg de lat ook niet te hoog en wou het allereerst zelfs heel minimalistisch houden maar het is uiteindelijk toch wat uitgebreider geworden 😉
  Het grappige is dat ik zelf altijd heel onzeker word als ik van die prachtige spreads zie. Dat kan ik toch nooit na maken en als ik nu mijn huidige spreads zie, zijn ze zo mooi! Precies wat ik altijd wou en eigenlijk zonder veel moeite. Goeie tip om er een momentje van te maken. ik doe het ook zo! Ik werk er vooral op zondag aan en dan neem ik een paar uur om er mee bezig te zijn.

  • Romy 29 april 2019 op 11:02 pm - Beantwoord

   Die titel alleen al, ‘kleine gelukskes’, zo leuk! 🙂 En wat mooi dat je spreads eigenlijk mooier zijn dan je zelf had verwacht. Vaak heb je qua creativiteit toch wel meer in je mars dan je soms denkt. Heerlijk dat jij ook echt een momentje vrijmaakt voor je bullet journal. Vooral ’s avonds of op een vrije zondag vind ik het zelf iets heel fijns om mee bezig te zijn.

 7. Daenelia 29 april 2019 op 11:31 am - Beantwoord

  Nope. Bullet journaal zijn eigenlijk gewoon agenda en to-do lijst ineen. Google maar eens en lees waar de bedenker van het systeem bujo voor bedacht had.
  Wat jij doet is hartstikke mooi, maar dat is een dagboek (journal) bijhouden. Daarin beschrijf je achteraf je dag.
  Een bullet journaal is meer om vooruit te plannen.
  Semantics.
  Mijn planner is echt om te plannen. De huisplanner fleur ik wel op, hoor. Maar niet met trackers of blijmaker. Het blijft wel een praktisch overzicht. Mijn kantoor bujo is wel erg saai, maar o zo handig om alles in te plannen.

  • Romy 29 april 2019 op 11:17 pm - Beantwoord

   Ha, interessant om te weten! Als ik zo naar de benamingen kijk, zit daar inderdaad wel wat in. Mijn to-do-lists zijn eigenlijk altijd snel geschreven en vrij saai. Misschien zou ik die ook eens in mijn (meer fleurige) planner moeten opschrijven. Dat maakt plannen toch nog net wat leuker 😉

 8. Laura 29 april 2019 op 12:17 pm - Beantwoord

  Leuk artikel en wat een mooie en kleurrijke bullet journal heb je! Ik heb sinds maart een bullet journal en ondanks dat ik totaal niet creatief ben en niet kan tekenen of netjes schrijven, lukt het me met washi tape, pinterest ideeën en veel oefenen toch om er iets leuks van te maken :-). Ik zet zelf o.a. in mijn bullet journal het leukste moment van de dag, een habit tracker, een pagina voor afspraken en een schoonmaakschema (stok achter de deur haha).

  • Romy 29 april 2019 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wat tof dat je volop bezig bent met een bullet journal! En zo zie je maar dat je toch meer creativiteit in je hebt dan je soms denkt 🙂 Goed idee ook trouwens, dat schoonmaakschema! Misschien is dat ook wel wat voor mij als ik binnenkort in mijn eigen woning intrek 😉

 9. Evelyne 29 april 2019 op 7:10 pm - Beantwoord

  Ik ben pas gestart met bulletjournal-len, en doe het in feite een beetje in combinatie met leren handletteren. Ik schreef er al over op mijn blog, maar op de planning staat nog een update en wie weet volgen er nog meer updates. Voorlopig gebruik ik het ook vrij basic, daar ik het handletteren nog niet zo onder de knie heb, ahum. Ik hoop het in de toekomst toch wat mooier te kunnen aanpakken, maar dat is voorlopig nog niet aan de orde. Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op al het talent die ik rondom mij vind als het over bulletjournal-len gaat :p

  • Romy 30 april 2019 op 8:16 am - Beantwoord

   Ik heb inderdaad je blogartikel over je bullet journal/handletteren gelezen. Zo leuk dat je met deze hobby bent begonnen! Het is echt een fijne bezigheid en levert ook nog eens vaak een heel mooi resultaat op.
   Enne, alles leer je stap voor stap, ook handletteren. Dat komt vast wel goed 🙂

 10. Nikita 29 april 2019 op 8:18 pm - Beantwoord

  Ik heb geen bullet journal, omdat ik mezelf daar niet mee bezig zie. Ik doe wel handlettering en tekenen. En complimentjes noteer ik meestal wel. Maar ik ben geen bullet journaler. Prima, iedereen zijn eigen hobby’s natuurlijk! Maar zeg nooit nooit. Ik heb zo vaak dingen gezegd die nooit zouden gebeuren die toch gebeurd zijn. Zo zei ik een paar jaar geleden dat ik nooit jeans met scheuren zou dragen en nu liggen er al twee in de kast. En eentje is aan het scheuren, dus wie weet zijn het er binnenkort drie. Maar ik ben aan het afdwalen. Ik wilde gewoon maar mijn punt duidelijk maken haha. Je bullet journal is wel heel mooi! Ik herken jou er meteen in, en die stickers zijn zo schattig! Ik zou direct naar de action lopen en ze allemaal gaan kopen haha. Leuk weetje trouwens, ik was aan het spieken op je foto. Je schreef dat je op 4 maart de sleutel kreeg. 4 maart was de dag dat ik besliste om te stoppen met studeren. Het was mijn laatste lesdag. Er brak voor ons beide een spannend moment en een nieuw hoofdstuk aan.

  • Romy 30 april 2019 op 8:24 am - Beantwoord

   Je hebt helemaal gelijk. Ieder z’n ding en je kunt natuurlijk ook niet tien hobby’s tegelijk oppakken. Ik doe bijvoorbeeld niet aan haken, terwijl ik me best kan voorstellen dat ik dat ooit een keer zou willen doen. Al zouden er maar een paar extra uren in een dag zitten, haha.
   Wat mooi trouwens dat we beide op 4 maart een belangrijke mijlpaal in ons leven hadden 🙂 Een bijzondere datum blijkbaar!

 11. Lianne 30 april 2019 op 9:57 am - Beantwoord

  Ook leuk om je bullet journal op deze manier in te richten! Ik heb het ook geprobeerd met minimalistisch bullet journalen, maar toch vond ik het elke keer best veel werk om ervoor te gaan zitten. Ik ben dus afgehaakt en heb nu een gewone agenda, of nou ja, de Purpuz Planner. Binnenkort wil ik weer aan een notitieboekje gaan beginnen om daar elke dag leuke dingen in te schrijven die ik die dag heb beleefd, maar om dat meteen een bullet journal te noemen? Ik ben daar gewoon niet zo voor gemaakt denk ik!

  • Romy 1 mei 2019 op 12:28 am - Beantwoord

   Een gewone agenda is natuurlijk ook een goede optie. De Purpuz Planner is ook al hartstikke mooi op zich en is ideaal om fijne lijstjes en natuurlijk je planning in bij te houden. Leuk dat je in een notitieboekje ook je fijne momenten van de dag wilt gaan bijhouden. Of het nu een bullet journal is of niet, dat maakt toch niet uit. Het belangrijkste is dat je die momenten ergens noteert 🙂

 12. Giovanna Jansen 3 mei 2019 op 11:42 am - Beantwoord

  Wat een leuke blog! Ik heb ook een bullet journal en gebruik die ook graag voor positiviteit. Ik schrijf er graag mooie quotes, positieve affirmaties en leuke lijstjes (mijn favoriete boeken; … films, … uitjes, … plaatsen; nou ja noem maar op). Daar teken ik dan bijpassende dingetjes en doodles bij. Mooie stickers en plaatjes heb jij gebruikt!

  • Romy 5 mei 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Wat leuk om te lezen hoe jij je bullet journal gebruikt! Lijstjes zijn sowieso altijd goed. En ook wel leuk eigenlijk om favorietenlijstjes te maken, alleen al om dat zelf over een paar jaar terug te lezen als je favorieten misschien weer veranderd zijn 🙂

Recente blogs

Te veel prikkels? 13 tips om je overprikkelde hoofd tot rust te brengen

8 november 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

Familieweekenden, kantoorborrels of drukke meetings - na een dag vol indrukken kan het je ook allemaal te veel zijn. Of je nu een lange dag in een echoënde ballenbak met gillende kinderen doorbrengt of dat het je te veel is na een dag vechten tegen deadlines, telefoontjes en kletsende collega's - overprikkeling overkomt iedereen. Zie het als een foutmelding van je hoofd. Je moet die zien op te lossen om weer goed te kunnen functioneren en je prikkelfilter opnieuw aan te zetten. Dit zijn 13 tips voor als jij moe, gespannen, druk in je hoofd of gewoonweg doodop bent door te veel prikkels.

15 leuke (en soms wat gekke) foodfeitjes over mij

9 februari 2020|Persoonlijk|

Eten is een van de dingen waarin we allemaal weer totaal anders zijn. De een loopt watertandend een viswinkel binnen totaal verleid door de "heerlijke" kibbelinglucht, de ander loopt juist met een grote boog en de adem ingehouden diezelfde winkel voorbij. Zo heeft iedereen wel zijn eigenaardigheden als het op eten aankomt. Ik moet toegeven: ik heb er ook een aantal. In dit artikel deel ik - in de categorie 'nutteloze feitjes' - 15 leuke en soms ook ietwat gekke foodfeitjes over mezelf.

Aankomen in gewicht terwijl “iedereen afvalt” | Hoe was dat? + 9 tips

13 mei 2022|Persoonlijke groei, Zelfliefde|

“Joh, weet je wel hoeveel suiker er in zo’n taartje zit?”, vroeg iemand me toen ik vrolijk met mijn vork in een stuk appelgebak prikte. En “Nu nog even zondigen, morgen gaan we weer richting de sportschool om de kilo’s eraf te trainen”, klinkt het vaak genoeg bij het kerstdiner. Tegenwoordig doen die opmerkingen van anderen me weinig. Maar toen ik in mijn herstel van mijn eetstoornis zit, viel het me pas op: mensen zijn massaal bezig met gewicht, labels op voedingsstoffen plakken, afvallen en bikinistress. Best lastig als jij juist moet aankomen in gewicht. Dit is hoe ik daar destijds mijn weg in heb gevonden en toch 14 kilo kon aankomen.