cadeau voor jezelf 2

Cadeau voor jezelf? 19 ongebruikelijke tips voor een bijzonder cadeau!

 • 3 maart 2022
 • 7 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Heb je een onvergetelijke mijlpaal behaald? Ben je ergens trots op (en terecht!)? Of heb je een lastige periode doorgemaakt, waarin je toch maar mooi rechtop bent blijven staan? Allemaal goede redenen om een mooi cadeau voor jezelf te kopen! Iets tastbaars, een mooie herinnering of een welverdiend dagje eropuit. Zoals je anderen vast ook verrast op bijzondere of lastige momenten, zo mag je dat bij jezelf ook doen. Hoe? Doe inspiratie op met deze 19 ideeën voor een cadeau voor jezelf.

cadeau voor jezelf

Waarom een cadeau voor jezelf?

Je komt op verjaardagen aanzetten met een zorgvuldig uitgezocht verjaardagscadeau, koopt voor een housewarming een mooie fles wijn en stuurt ook een handgeschreven kaart of een bos bloemen als iemand wat steun kan gebruiken. Maar hoe zit dat met jezelf, als jij behoefte hebt aan een lief woord of een schouderklopje? Daarmee bedoel ik niet dat je wekelijks van je boodschappenuitje terugkomt met een parfumflesje met een strik eromheen, omdat je “jezelf ook weleens iets mag gunnen”. Maar zo nu en dan een bijzonder cadeau voor mezelf uitzoeken bij bepaalde mijlpalen vind ik heel speciaal.

Tijdens mijn eetstoornisherstel deed ik mezelf bijvoorbeeld regelmatig iets cadeau als ik met – letterlijk – zweet en tranen een mijlpaal had behaald. Iets cadeau geven was dan een signaal naar mezelf: “Ik ben trots op mezelf, zelfs al voel ik dat niet elke dag zo.” Nog steeds koop ik om die reden cadeaus voor mezelf op bijzondere momenten, hooguit een paar keer per jaar. Soms ook om mezelf een hart onder de riem te steken, zoals na het overlijden van Barts moeder. Overigens ga ik niet altijd voor cadeaus waar ik flink voor gespaard heb. Een mooi gebaar hoeft het niet veel geld te kosten. Soms zelfs helemaal niets.

Kortom: cadeaus voor jezelf zijn waardevol. Misschien nog wel meer dan die fles wijn die je toch weggeeft aan je vader (je wilt niet weten hoe vaak ik als niet-alcoholdrinker op wijn ben getrakteerd!) of de fles douchegel waarvan je er nog tien had staan. Ze hebben een betekenis. Een boodschap van jou aan jou. En misschien bieden ze ook steun op momenten dat het lastig is.

Leuke cadeau-ideeën voor jezelf

Leuk, je staat te popelen om naar de winkel te gaan en iets moois uit te zoeken. Maar wat? Tussen deze 19 ideeën voor een cadeau voor jezelf zit vast iets wat voor jou de lading dekt

1. Een massage of behandeling bij de schoonheidsspecialist. Een cadeau voor jezelf hoeft niet iets tastbaars te zijn. Jezelf ontspanning cadeau doen is misschien wel mooier dan welk parfumflesje met een strik eromheen. Geef jezelf bijvoorbeeld een massagebehandeling als je in een drukke periode zit. Of doe jezelf een uitstapje naar de schoonheidsspecialiste cadeau. Al is het maar als signaal dat jij dat soort momenten voor jou alleen mag pakken. Ook als je in het dagelijks leven jongleert met een huishouden, een gezin, een relatie, een sociaal leven, een baan, een studie en weet ik veel wat. Van je stramme rug en stijve schouders afkomen, doet iedereen goed.

2. Sieraad met een betekenis. Hier ben ik zelf dol op. Wat anderen soms hebben met tatoeages, heb ik met sieraden. Elke keer dat ik op een bijzonder punt sta in mijn leven, ga ik op zoek naar een sieraad dat daar voor mij bij past. Zo gaf ik mezelf voor mijn eetstoornisherstel een vlinderketting. ‘Vrij als een vlinder’ is de betekenis erachter – eentje die ik elke keer opnieuw ervaar als ik de ketting om mijn hals heb.

3. Edelstenen. Ik vind edelstenen een heel mooi en dierbaar cadeau om iemand mee te verrassen. Ook jezelf. Elke edelsteen heeft een eigen betekenis, dus je kunt specifiek een steen uitkiezen die past bij waar jij in wilt groeien of waar jij op dit moment hulp bij nodig hebt. Of je er nu in gelooft of niet, het gaat om het symbool. Edelstenen staan verrassend mooi in je interieur. En wil je ze voortdurend bij je hebben? Dan kun je ook een mooie edelsteen-ketting uitzoeken (bijvoorbeeld bij Zentana), zodat je de steen elke dag bij je draagt. Je kunt zowel kiezen voor kettingen met één bijzondere steen als voor losse hangertjes of sieraden met meerdere stenen.

4. Parfumflesje. Ja, toch dat parfumflesje! Als jij je oog al tijden hebt laten vallen op een bepaald luchtje, is dit misschien hét moment om jezelf erop te trakteren. Het is ook nog eens een cadeau voor jezelf waar je minimaal een jaar plezier van hebt (tenzij je graag met een niet te missen parfumwalm om je heen de deur uit gaat natuurlijk).

cadeau voor jezelf

5. Nieuw leesvoer. Dat boek waarvan je steeds denkt “Fantastisch mooi boek, maar mijn boekenkast is al zo vol!” of “Waar háál ik de tijd vandaan om het te lezen?”. Als je dat laatste denkt, zou ik al helemaal zeggen: koop dat boek en verslind het van begin tot eind. Een boek is niet zomaar een mooi cadeau voor jezelf; je geeft er in feite ook een stukje me-time mee cadeau. Je boekcadeau kan een fijne roman zijn om je volledig in te verliezen, een kookboek waaruit je comfort food maakt dat juist jij lekker vindt, of een zelfhulpboek dat jou gaat helpen bij je groeiproces.

6. Schilderij met een betekenis. Kunst is mooi. Zeker als er een bijzondere betekenis achter schuilgaat. Zelf ga ik graag op zoek naar kunst (en dat kunnen ook mooie ansichtkaarten zijn die je inlijst!) die voor mij iets moois symboliseert. Zo heb ik een mooie kaart in een fotolijstje van een meisje met rood haar dat onderaan een berg staat en dapper opkijkt naar de top. Voor mij staat dat symbool voor de weg die ik vanuit mijn herstel heb afgelegd. Zoiets vind ik prachtig om mezelf cadeau te doen. En dit soort zorgvuldig gekozen kunst is ook nog een stuk persoonlijker dan de rode roos die iedereen al boven de bank heeft hangen.

7. Een kledingstuk dat je al heel lang wilde. Heb je je oog al lange tijd geleden laten vallen op die ene jurk of broek, waar helaas een wat fors prijskaartje aan hangt? Koop ‘m niet meteen, maar stel de aankoop uit tot een bijzonder moment en doe hem jezelf dan cadeau. Mijn ervaring is dat je een kledingstuk dan extra waardeert. Tip: kijk voor kleding ook eens op Vinted. Daar hangt aan jouw gedroomde kledingstuk misschien een wat lager prijskaartje.

8. Inschrijven voor een cursus. Heb je altijd al willen leren aquarellen? Lijkt het je geweldig om meer te leren over fotograferen dan alleen waar de aan/uit-knop zit en welke standen je toestel heeft? Schrijf je in voor een cursus die jou helpt om daar alles over te leren. Al helemaal een goed cadeau voor jezelf als het je vaak aan tijd voor jezelf ontbreekt!

9. Mooie lingerie. Tikkeltje cliché wellicht. Maar mooie lingerie onder je outfit doet vaak iets magisch met je zelfvertrouwen. Lingerie kopen doe je in mijn ogen niet zozeer om je partner of date een plezier te doen; je doet het vooral voor jezelf om je er mooi en zelfverzekerd in te voelen. Dat maakt het zo’n mooi cadeau voor jezelf.

10. Een feestmaal voor jou. Voor welk gerecht kun je jou wakker maken? Welke bestelling geef jij standaard aan de ober door in restaurants? Ga op zoek naar recepten om dat feestmaal voor jezelf te bereiden. Ook al ligt die maaltijd niet binnen 30 minuten op je bord, ga er de keuken voor in! Je feestmaaltijd smaakt vast nog lekkerder als je er al je kookkunsten voor uit de kast hebt getrokken.

11. Geef jezelf een abonnement. Nee hoor, niet op de sportschool per se. Er is vast een abonnement waar jij blij van wordt. Denk aan een tijdschriftabonnement op je lievelingsblad, een abonnement op Videoland of NLZIET als je dat nog niet hebt of een abonnement voor een inspirerend online platform waar je al heel lang over zit te twijfelen. Zo deed ik mezelf jaren geleden een NLZIET-abonnement cadeau. Ik roep nog steeds dat het mijn best geïnvesteerde € 8,- per maand is.

12. Een Pathé Thuis-film. Een cadeau voor jezelf hoeft niet duur te zijn. Ook voor € 5 heb je al iets moois. Geef jezelf een bon voor Pathé Thuis, zodat je jouw lievelingsfilm vanaf je eigen bank met je eigen lekkere hapjes en zonder de typerende popcornlucht (ben ik de enige die de geur, de smaak én het geluid van popcorn haat?) kunt kijken.

cadeau voor jezelf

Nog meer leuke cadeaus voor jezelf

13. Post voor jezelf. Deze opdracht kreeg ik eens bij een cursus van Melle: koop een kaart en schrijf daarop een bijzondere boodschap die je aan jezelf wilt meegeven. Geef die kaart vervolgens aan iemand in je omgeving en vraag diegene om de kaart op een willekeurig moment op de post te doen. Je wordt dan spontaan verrast door je eigen krachtgevende woorden aan jezelf. Heel bijzonder! Mijn ervaring is ook nog dat zo’n kaart altijd op precies het juiste moment wordt bezorgd.

14. Een mooi notitieboek om in te vullen. Nu denk je misschien: “Het zoveelste boekje, wat moet ik daarmee?”. Maar een notitieboekje is wel heel speciaal als je het een mooi doel geeft. Maak er je dankbaarheidsdagboek van of een boekje waarin je elke week een pagina wijdt aan de dingen waar je trots op bent. Zo helpt het boekje je bijvoorbeeld om positief te blijven of een trots gevoel blijvend vast te houden.

15. Jouw mooiste quote op een poster. Welke woorden hebben jou gesteund in een lastige periode? Of welke quote heb jij jezelf keer op keer ingeprent toen je op weg was naar jouw mooie mijlpaal (of dat nu een uitgelopen marathon of een afgeronde studie is)? Kijk of je die quote op een poster kunt bestellen en lijst ‘m in. Zo’n mooie quote voel je nog sterker als het het eerste is wat je ziet zodra je de woonkamer of je werkkamer binnenstapt.

16. Jezelf een dag vrij geven. Yup, zo simpel kan het zijn. Het jezelf gunnen om een dag niet te werken en ook geen achterstallige huishoudklusjes te doen, is al een mooi cadeau op zich. Las een vrije dag in en doe die dag alleen maar dingen waar jij vrolijk van wordt.

17. Een DIY-pakket. Is er één creatieve hobby op jouw lange lijst met wel-zin-in-geen-tijd-voor-dingen waar je het meest zin in hebt? Doe jezelf een DIY-pakket cadeau om er alles over te leren. En maak ook een afspraak met jezelf om daar daadwerkelijk iets mee te doen in plaats van het pakket op een plank stof te laten verzamelen.

18. Iets uitbesteden wat je anders zelf zou doen. Soms kom je om in de moetjes en krijg je al acute stress van een enkele blik op je agenda. In zo’n geval kan het mooi zijn om te kijken wat je van al die dingen kunt uitbesteden. Ik heb dat zelf bijvoorbeeld gedaan toen ik mijn huis kocht. De combinatie van een 32-urige baan, een onderneming en een huis opknappen bleek – niet geheel verrassend – nogal vermoeiend. Ik besloot toen om mijn PAX-kast door IKEA-mensen in elkaar te laten zetten in plaats van er zelf (met mijn twee linkerhanden) een volledige dag aan te prutsen. Tuurlijk was dat niet de goedkoopste optie, maar het uitbesteden was op dat moment het fijnste cadeau ooit. Het gaf me mijn vrije zaterdag terug.

19. Een lounge-uitrusting. Als extra stok achter de deur voor wat ontspanning, kun je jezelf een mooie lounge-uitrusting cadeau doen. Een fijn zittend huispak (daar wíl je toch gewoon in leven!), heerlijke sloffen of een lekker dik plaid waaronder je elke avond kunt wegkruipen bijvoorbeeld. Is vast goed voor heel wat momenten voor jezelf. En laat dat nu wat mij betreft het mooiste cadeau voor jezelf zijn – hoe druk het ook is, toch momenten nemen voor jou alleen.

Wat was jouw laatste cadeau voor jezelf?

cadeaus voor jezelf

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 3 maart 2022 op 9:07 am - Beantwoord

  Soms is gewoon een dagje niks doen een hele goede keuze. Of ik dat een kadootje noem: nee. Dat is gewoon goed voor jezelf zijn. Ik denk dat ik kadootjes niet meer schaar onder ‘wat je nodig hebt’. Ik vond het als kind ook vreselijk om bijvoorbeeld een praktisch kado te krijgen, zoals een kriebeltrui (niet praktisch, ik houd niet van kriebeltruien). Ik wilde als kind dingen die ik niet per se nodig had! Zoals speelgoedautootjes! En nog een knuffelbeest voor mijn 50+ verzameling! En een doos chocola!
  Mijn laatste praktische aanschaf was een werklaptop (ik lees dat toch soms als wer-klaptop…). En dat is iets wat ik gewoon nodig heb. Is het een kado? Of niet? Hoe dank ook, het maakte mijn week wel een stuk makkelijker!
  … Maar ik mis mijn pc werkbeest 🙂

 2. Naomi 3 maart 2022 op 9:24 am - Beantwoord

  Een cadeautje voor jezelf is zeker weten leuk én goed op z’n tijd. Ik doe mezelf ook graag een sieraad cadeau bij bijzondere mijlpalen. Bij kleinere dingen een kleurboek o.i.d. En, gewoon af en toe, een bosje bloemen. Ook fijn!:)

 3. Lianne 3 maart 2022 op 9:35 am - Beantwoord

  Ohhhh ik haat (de geur van) popcorn! Haha, ben ik toch niet de enige 🙂 Mooie tips, en inderdaad heel waardevol om jezelf zo nu en dan iets moois cadeau te doen. Ik heb gisteren toevallig nieuwe kleren gekocht. Ik ga echt bijna nooit shoppen, alleen als ik echt iets nodig heb, en als ik kleding wil kopen koop ik ze meestal tweedehands. Maar nu heb ik het mezelf echt eens cadeau gedaan om iets leuks in de winkel uit te zoeken en te passen. Niet te vaak, maar gewoon af en toe. En dan ook echt meteen dingen die ik echt leuk vind, dat zijn de mooiste kledingstukken 🙂

 4. Johanne 3 maart 2022 op 8:36 pm - Beantwoord

  Ah, superleuk lijstje! Ik beloon mezelf vooral met nieuwe boeken en lekker eten (haha). Ik denk dat ik mezelf in de nabije toekomst eens ga trakteren op een cursus. Leuk idee 😀

  • Darina 4 maart 2022 op 7:06 am - Beantwoord

   Een heel mooi lijstje. Ik geef mijzelf weleens een boek cadeau of iets wat ik al heel lang wil hebben, maakt het extra speciaal.

 5. Giovanna Jansen 3 maart 2022 op 9:17 pm - Beantwoord

  Leuk lijstje! Wat een mooie tip een sieraad van betekenis als cadeau voor jezelf, die ga ik onthouden. 🙂

 6. Nikita 4 maart 2022 op 9:10 pm - Beantwoord

  Ik denk het bijzonderste cadeau dat ik mezelf heb gekocht is meer dan een jaar geleden. Al wist ik toen nog niet hoe bijzonder hij zou worden. Toen ik in oktober 2020 met een vriendin de stad in was kwam ik bij Kruidvat bij de promo’s een blauw knuffelkonijn tegen. Een hele zachte, met lieve pootjes, lange oren en vooral een heel schattig snoetje. Het innerlijke kind in mij werd heel blij van dat beest. Mijn vriendin zei toen ook van: als je hem echt zo leuk vindt, waarom koop je hem dan niet? En dat heb ik gedaan, ondanks mijn 23 jaar toen. Eigenlijk maakt dat niet uit, het is iets waar ik blij van werd. ‘s Avonds was ik bekaf want ik was toen ook al chronisch ziek en ik ging in bed liggen, Netflix kijken met -jawel- mijn nieuwe konijn in mijn armen. Alsof we samen gingen Netflixen. Doordat hij zo schattig was vond ik het makkelijker om rust te nemen. Tijd verliep verder, konijn ging mee naar onderzoeken, slaaponderzoek en zelfs naar de sessies bij de psycholoog. Hij werd mijn buddy tijdens moeilijke momenten. Als ik ga slapen is dat soms met een blij hart, soms met een bang hart en soms met een verdrietig hart. Maar het voelt een beetje alsof we al die moeilijke momenten samen hebben beleefd. Die knuffel heeft me ook geholpen in mijn acceptatie rond mijn ziekte. Sindsdien is hij mijn trouwe buddy als ik het moeilijk heb, ik heb al zo vaak met mijn hoofd tussen zijn lange oren liggen huilen of juist lachen. Het klinkt heel kinderlijk, maar toch is het zo. Mijn laatste cadeaus aan mezelf zijn vooral kleding om eerlijk te zijn. Via Vinted wel. Ik ben zelf aan het groeien (mentaal bedoel ik) en ik merk ook dat mijn kledingstijl mee verandert. En ik gun het mezelf om kleding te hebben waar ik me goed in voel, waar ik me mezelf kan voelen. Ik ben dankbaar dat ik dit ook zomaar kan doen. Door Vinted denk ik wel aan de planeet, want er zijn al vrij veel nieuwe stukken in de kast gekomen. Het is niet zozeer de kleding die dan zo bijzonder is, maar de gedachte erachter. Dat ik het lef heb om na al die jaren mijn eigen stijl te volgen en te dragen waar ik me goed in voel. Net als jij ben ik door de jaren veel meer kleur gaan dragen, er liggen al een paar regenboogkleurige truien en shirtjes in de kast. En Happy Socks, daar heb ik ook een zwak voor.

Recente blogs

Complimentjesregen | 9x een compliment aan jezelf

29 april 2017|Persoonlijke groei|

“Wat kun jij goed schrijven!” en “Wat ben jij toch altijd attent!”. We zijn soms bijzonder goed in andere mensen complimenteren met van alles en nog wat. Maar soms vergeten we onszelf daarbij een beetje. Is het niet juist goed om jezelf af en toe te spreken met een paar lovende woorden? Gewoon omdat je leuker, mooier, dapperder en fijner bent dan je misschien wel denkt. Daarom verdien je best een compliment aan jezelf op zijn tijd! Dit zijn 9 ideeën voor complimentjes die jij misschien ook wel aan jezelf zou kunnen geven.

Eerlijk over schaamte | 13 dingen waar ik me soms voor schaam

20 juli 2022|Zelfliefde, Persoonlijke groei|

Schaamte wordt alleen minder als je erover praat. Die mooie les leerde ik dankzij een podcast van Aukje Nauta, hoogleraar psychologie en auteur van ‘Nooit meer doen alsof’. Ze vertelde dat één ding funest is als je je schaamt: er in je eentje mee blijven zitten omdat je je (jawel!) schaamt voor je schaamte. Haar inspirerende visie leverde me niet alleen een stuk of twintig eye-openers op, maar inspireerde me ook tot dit artikel. Want waarom zou ik schaamte voor mezelf houden als schaamte over schaamte het alleen maar in stand houdt (snap jij 'm nog?)? Daarom 13 dingen waar ik me (onterecht?) voor schaam en een paar mooie lessen die ik daarover leerde.

7 simpele tips voor een geluksboost (vandaag nog!)

29 april 2018|Positiviteit|

Ben jij klaar voor een extra dosis geluksgevoel vandaag? Iedereen wil wel gelukkig zijn, maar zo vanzelfsprekend is dat niet. Natuurlijk heb je niet altijd de gelukssleutel zelf in handen, maar je kunt soms wel degelijk je geluksgevoel een boost geven. En daar hoeven echt niet per se dure buitenlandse reizen, etentjes bij sterrenrestaurants en hoge zomerse temperaturen aan te pas te komen. Ik geef je 7 tips voor een geluksboost, die je vandaag nog zelf kunt realiseren.