cadeaus om sterkte te wensen 5

37 originele cadeaus om sterkte te wensen (die géén boeket zijn)

 • 21 maart 2024
 • 3 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Wat geef je iemand die een lastige tijd doormaakt, door ziekte thuis zit of om een andere reden een hart onder de riem kan gebruiken? Een bos bloemen of een reuze-teddybeer met hartjesballon is misschien het eerste waar je aan denkt. En ja, dat is een prachtig cadeau. Dát je aan iemand denkt en iets langsbrengt, is immers al het mooiste wat je kunt doen. Maar iemand die door omstandigheden thuis zit, heeft vaak al een ware bloemenkiosk om zich heen verzameld. Daarom heb ik originelere ideeën verzameld voor cadeaus om sterkte te zeggen. Met deze 37 cadeaus laat je weten dat je er voor iemand bent. Er komt geen bezoekje aan de bloemenstal aan te pas.

Wat zijn mooie cadeaus om sterkte te wensen?

Wat geef je iemand die net rotnieuws te horen heeft gekregen of die ziek thuis zit en weleens vrolijkere tijden heeft gekend? En hoe laat je iemand weten dat je er voor diegene bent als diegene net afscheid heeft genomen van een dierbare? Ook ik heb het me regelmatig afgevraagd. Je wilt de ander opbeuren, iets liefdevols geven, mooie dingen zeggen of gewoonweg zonder woorden vertellen “Hé, ik sta voor je klaar!”. Maar hoe doe je dat als de meeste cadeaus vooral iets te vrolijk, fleurig of opvallend zijn voor deze gebeurtenis? En als je niet met het zoveelste boeket wilt aankomen?

Ik ben ook weleens zelf degene geweest die iets lastigs meemaakte. Dat was bijvoorbeeld toen twee jaar geleden mijn opa en oma onverwachts 2 dagen na elkaar overleden. Ik weet nog hoe goed het me toen deed om mooie woorden, lieve steun en soms dierbare cadeaus uit allerlei hoeken te ontvangen. Een paar woorden of een klein gebaar zijn vaak al genoeg om je fijner te voelen. Op basis van die ervaringen heb ik wat ideeën op een rij gezet voor cadeaus om sterkte mee te zeggen. Het zijn allemaal heel betaalbare en niet-bloemachtige dingen waarmee je laat blijken er voor iemand te zijn.

Overigens heb ik zelf ook ervaren dat een cadeau om sterkte te wensen echt niet altijd hoeft. Soms is een kaartje waarop je lieve woorden schrijft nog veel dierbaarder dan dat met zorg uitgezochte sieraad. Dus houd vooral in gedachten: alles wat je voor de ander doet, is waardevol. Vaak maakt het niet eens uit of je nu een superdeluxe douchegel-cadeauset koopt of met één roos of alleen een kaartje aankomt. Dat je er voor iemand bent, is het meest dierbare cadeau dat je kunt geven.

37 ideeën voor cadeaus om sterkte te zeggen

Wil je iets geven om een ander een hart onder de riem toe te sturen of om juist iemand op te fleuren na rotnieuws? Dan zijn dit 37 cadeaus om sterkte te wensen.

Uiteraard is niet elk cadeau in iedere situatie passend. Dus kijk vooral wat jouw ontvanger zal waarderen. Na een blindedarmoperatie is een chocoladepakket bijvoorbeeld niet het beste cadeau om te geven, maar is iets opbeurends wel leuk. En is er iets heftigs gebeurd? Dan wil je misschien eerder een kaars of een boek vol troostwoorden geven dan een pakket met chocola.

 1. Bloemen vergaan, maar kunstbloemen niet. Geef een boeket met vilten bloemen of zijdebloemen. Die kun je bij tuincentra als Intratuin al relatief betaalbaar samenstellen. En er bestaan genoeg nepbloemen die hartstikke echt lijken.
 2. Of ga voor droogbloemen. Die kun je zelfs per post naar iemand toesturen in een brievenbusdoos. Een droogboeket blijft jaren goed, staat prachtig in huis en biedt – ook als alle andere bloemenboeketten al verwelkt zijn – nog fijne troost.
 3. Breng een zelfgemaakte maaltijd langs. Als iemand ziek is of een lastige tijd doormaakt, is koken vaak al een hele opgave. Hoe lief en fijn is het dan als iemand je lievelingseten maakt en persoonlijk langsbrengt?!
 4. Geef een gezelschapsspel cadeau. Dit is een leuke optie als iemand na een operatie of blessure niet overal kan gaan en staan, maar wel puf heeft voor een thuisactiviteit. Doe er ook bij cadeau dat jullie het samen spelen. Gezelschap is vaak een nóg meer welkom cadeau.
 5. Trakteer op een box brievenbusbrownies. Ik vind dat zelf bijvoorbeeld een mooi cadeau om sterkte te wensen als iemand herstellende is van een ingreep. Het is geen complete slagroomtaart die vaak niet zomaar op komt, maar tegelijkertijd is het wel bijzonderder dan een doodgewone chocoladereep.

Tip: In de webshop Beterschap-cadeau.nl vind je nog veel meer cadeaus om sterkte te wensen. Bekijk bijvoorbeeld al hun brievenbuscadeaus om sterkte te wensen. Of dat nu is omdat diegene ziek is, een dierbare is verloren of om een andere reden een lastige periode doormaakt – er is voor elke gelegenheid iets passends te vinden.

cadeaus om sterkte te wensen 3
 1. Geef het boek ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ of ‘Grote panda & kleine draak’. Beide boeken tellen vele pagina’s met prachtige teksten vol troost, maar dan zonder clichés en in een schitterende verhaalvorm gegoten. Ik sla de boeken regelmatig open als ik een minder fijne dag heb. Bizar genoeg verschijnt er dan altijd een tekst die precies de juiste snaar raakt.
 2. Nog een mooi boek is ‘Een handjevol troost’. Ik gaf dat aan Bart vlak na het overlijden van zijn moeder en we bladeren het boekje allebei regelmatig door. Soms is één enkel versje al genoeg om je getroost te voelen zonder dat er ook maar iemand naast je zit.
 3. Bied aan om iets voor de ander te doen. Vaak hoef je niet eens met iets tastbaars aan te komen. Het gaat eerder om het gebaar en de liefde die daaruit blijkt. Bied bijvoorbeeld aan om een dag op de kinderen te passen, een keer in het huishouden te helpen of deze week de boodschappen te halen. Vaak help je iemand daar enorm mee als diegene zelf door omstandigheden niet alles kan. Tip: zeg niet “Als je mijn hulp eens kunt gebruiken, laat maar weten!”. Voor veel mensen ligt de drempel nogal hoog om zelf om hulp te vragen. Maak het concreet als je merkt dat de ander je hulp waardeert. Probeer bijvoorbeeld nu al af te spreken wanneer je dan in huis helpt of boodschappen doet.
 4. Geef een orchidee. Die geeft met zijn kleurrijke bloemen letterlijk kleur in lastige tijden. En dan niet maar één week, maar vaak wel 6-8 weken lang.
 5. Stel een ‘Hoe overleef ik…?’-pakket samen. Dat is uiteraard niet passend na een overlijden, maar kan wel heel goed als iemand herstellend is en daarom tijdelijk thuis zit. Stop er bijvoorbeeld vermakelijke boeken, tijdschriften, een beschamend slechte scheurkalender, chocola, thee en meer van dat in. Ook leuk om dit samen met een groep te geven!
cadeaus om sterkte te wensen 4
 1. Stuur een brievenbusplantje op. Planten hoef je niet per se bij het tuincentrum te halen en zijn ook zeker niet altijd levensgroot. Bestel online een mini-plantje dat letterlijk voor fleurigheid in huis zorgt.
 2. Geef bloembollen die over een tijdje uitkomen. Dan heeft de ontvanger iets om naar uit te kijken: de bloeiers die op komst zijn en die symbool staan voor lichtpuntjes in de toekomst.
 3. Vul een glazen pot met handgeschreven briefjes met daarop mooie, troostende woorden. Geef de ontvanger de opdracht om daar elke dag iets uit te pakken als handgeschreven hart onder de riem.
 4. Schrijf een brief of – als je van het rijmen bent – een gedicht dat specifiek bij de situatie van deze persoon past. Een tekst vol met zorg uitgezochte woorden is soms meer waard dan welk sterkte-cadeau dan ook.
 5. Neem een hartvormige steen mee. Ik heb weleens een stenen of houten hartje aan iemand gegeven in een zware tijd. Een cadeau dat klein is van formaat, maar symbolisch wel heel groots kan voelen. Degene aan wie ik het hart gaf, heeft het bijvoorbeeld lange tijd bij zich gedragen naar lastige ziekenhuisbezoeken.
 6. Doe een kookboek cadeau, zodat diegene ook in lastige tijden goed voor zichzelf kan zorgen én wellicht een kookpassie ontdekt. Kan iemand zelf op dit moment niet goed koken? Bied dan aan om zelf iets uit het receptenboek te bereiden en daar samen van te eten.
 7. Geef een legpuzzel waar iemand zich ook in een verplichte thuis-zit-periode niet mee verveelt. Dat geeft op z’n minst een fijne afleiding.
cadeaus om sterkte te wensen 2
 1. Geef een mini-plant in een opbeurend plantenpotje. Ik vind het Happy Harry-potje hierboven hét voorbeeld van opbeurendheid. Bijvoorbeeld leuk om te geven als iemand moet herstellen van een operatie en wel wat vrolijkheid als uitzicht vanaf de bank kan gebruiken!
 2. Koop een ketting of armband met een bijzondere en lieve betekenis. Denk aan een ketting met een klavertje-vier-bedel om iemand na een lastige periode meer geluk toe te wensen. Of een armband met een hartje om simpelweg te laten weten dat de ander nooit alleen en altijd geliefd is.
 3. Koop een beschermengel (bijvoorbeeld in kandelaarvorm). Het merk Räder heeft daar bijvoorbeeld een prachtig exemplaar van. Een mooi symbolisch cadeau waarmee je aan de ander laat weten “Hoe moeilijk het nu ook is, je bent nooit alleen”.
 4. Of geef in het algemeen een mooie kaars. Die kan de ander aansteken als lichtpuntje op donkere momenten of om een overleden dierbare er toch een beetje bij te hebben.
 5. Doe een abonnement op Storytel cadeau. Handig als boeken lezen niet gaat, maar iemand wel zeeën van tijd heeft om naar boeken te luisteren.
 6. Ook leuk: ga voor een abonnement op of cadeaukaart voor Netflix of Videoland als je weet dat deze persoon de komende tijd meer uren op de bank doorbrengt dan normaal. Dan is extra kijkvoer nooit weg.
 7. Kom aan met een warme plaid waar diegene lekker onder kan kruipen. Zeker als iemand door de omstandigheden veel thuis zit, is dit een cadeau dat altijd van pas komt.
 8. Zoek een ketting met de geboortebloem van een overledene uit. Dit is een mooi cadeau voor iemand die helaas een dierbare is verloren. Toen mijn opa en oma net waren overleden, gaf ik mijn moeder een kettinghanger waarin de geboortebloemen van mijn opa en oma staan gegraveerd. Een heel dierbaar en bijzonder cadeau dat de ontvanger op een positieve manier tot tranen kan roeren! Zo is een overledene er altijd nog een beetje bij.
cadeaus om sterkte te wensen 7
 1. Doe een vaas cadeau onder het mom van “Daar kun je alle gekregen bloemen goed in kwijt!”. Ik weet van mensen om me heen dat zij soms op lastige momenten zó veel bloemen kregen dat een extra vaas heel welkom was.
 2. Geef een edelsteen (eventueel aan een ketting) die past bij wat deze persoon meemaakt. Zo zijn er edelstenen die staan voor kracht, liefde of hoop. Er is er vast één te vinden waarvan de betekenis matcht met de situatie van je dierbare. Vergeet niet de betekenis van de steen op een briefje te printen en erbij te stoppen. Dat maakt het sterkte-cadeau nog specialer.
 3. Geef een Pathé Thuis-bon, zodat de zieke de bioscoop naar huis kan halen zolang een bioscoopbezoek te veel gevraag is.
 4. Stel zelf een tijdschriftenpakket samen, waarmee de ander de komende tijd lees- en bladervoer genoeg heeft.
 5. Geef een mooi notitieboek waarin die persoon elke dag alles kan neerpennen wat die dag door zijn hoofd ging. Dat kunnen mooie herinneringen zijn of hoopvolle vooruitzichten, maar ook juist lastige dingen die je van je af wilt schrijven.
 6. Ga voor een theepakket en combineer allerlei lievelingssmaken van de ontvanger of ga juist voor vernieuwende smaakjes (als je weet dat deze theeleut experimenteel is met smaken).
 7. Geef een gedenkboom of herinneringsboompje. Ik kocht er ooit één bij Geefeenboompje.nl. Dit zijn inimini-bomen die kunnen meegroeien met de persoon. Het is bijvoorbeeld een heel bijzonder gebaar om zo’n boompje te geven als eerbetoon aan een overledene. Of als symbool dat er ook in donkere tijden uiteindelijk weer blaadjes en kleur aan de bomen komen.
cadeaus om sterkte te wensen 6
 1. Trakteer op een chocoladepakket. Omdat chocola de magische gave heeft om bijna alles beter te maken.
 2. Een mooi, troostend gedicht geprint op een poster, canvas of kaartje om ingelijst neer te zetten. Je vindt onder andere gedichtjes vol troost op Instagram bij Lief Leven en Papierpleziertjes. Ook op mijn Instagram-account deel ik regelmatig hart-onder-de-riem-teksten op rijm.
 3. Geef het ‘6 Minuten Dankbaarheidsdagboek’. Ik heb zelf ook een exemplaar liggen en vind dat een ultieme lichtpuntjes-brenger aan het eind van de dag. Geef diegene als opdracht om elke dag stil te staan bij kleine, dankbare momenten. Dat stimuleert juist in een rottijd om de hoop en lichtpuntjes niet te vergeten.
 4. Geef iets om samen te doen. Dat is natuurlijk minder passend als iemand met een gebroken been thuis zit. Maar als de ander bijvoorbeeld een lastige tijd doormaakt door een verlies, kan het een fijne afleiding zijn wanneer je aanbiedt samen ergens koffie te drinken of naar de sauna te gaan. Tast vooral af waar jouw dierbare behoefte aan heeft. De ene persoon vindt afleiding fijn; de ander zal er minder om zitten te springen.
 5. Geef simpelweg oprechte aandacht, lieve woorden en tijd aan die persoon. Soms kun je prima met lege handen aankomen en is het allerbelangrijkste dat jij er enkel en alleen bent.

Heb jij nog meer mooie ideeën voor cadeaus om sterkte te zeggen? Of heb je zelf ooit iets ontvangen wat diepe indruk maakte?

1 1
7 tips voor online interieur inspiratie 2024 03 21T073245.404

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 21 maart 2024 op 8:31 am - Beantwoord

  Heel erg mooie (en originele) ideeën. Ik bloei zelf altijd al helemaal op van een kaartje. Maar ik heb een traantje gelaten toen ik van een schoolklas een brievenbus vol liefs kreeg.

 2. Daenelia 21 maart 2024 op 2:34 pm - Beantwoord

  Soms is het best lastig, dus dit is een handige lijst! Zelf ga ik toch vaak voor een bloemetje. Als ik niet zelf kan langskomen, dan kan ik het laten bezorgen. En een kaartje met een leuke boodschap is inderdaad ook fijn. Het hoeft geen groot gebaar te zijn. Ik heb nog wel eens een feestpakket gestuurd naar iemand die een verjaardag alleen moest vieren. Dat was leuk om samen te stellen.

 3. Maaike 25 maart 2024 op 12:01 am - Beantwoord

  Wat een hoop mooie cadeau’s! Op veel dingen was ik zelf niet gekomen.

Recente blogs

Niet altijd "zelluf doen" | Waarom praten belangrijk is!

20 januari 2018|Persoonlijke groei|

"Zelluf doen!" Het is een uitspraak die je vooral uit de mond van twee- en driejarigen zult horen, maar die ook voor mij als volwassene nog weleens geldt. Toch is het, ook als volwassene, heel waardevol om zo nu en dan anderen in te schakelen wanneer je het moeilijk hebt of tegen dingen aanloopt. Of je nu met een probleem zit, een lastige knoop moet doorhakken of ergens bang voor bent, praten met anderen is soms zo belangrijk. Makkelijk is het alleen niet altijd. Misschien wil je iemand anders niet belasten of wil je het per se zelf oplossen. Toch kan praten met anderen je echt goed doen. Waarom? Dit zijn 5 redenen waarom praten in mijn ogen zo belangrijk is.

Vegan pompoenpasta met veel groenten & romige saus

1 november 2022|Recepten|

De pompoenen vliegen je om de oren dit seizoen. Nou ja, niet letterlijk gelukkig (dat lijkt me een gevaarlijke bedoening). Maar je ziet ze wel overal: in tuinen, in recepten en in de supermarktschappen natuurlijk. Omdat ook ik gek ben op pompoen, kon ik het niet laten aan de pompoenhype mee te doen. Dit is mijn eerste pompoenrecept van het seizoen. En ook meteen mijn grote favoriet! Voor dit recept voor pompoenpasta maak je de romige saus volledig zelf. Veel werk? Neuh, kwestie van de oven aanzetten en daarna de blender voor je laten werken. Heb je zin in een heerlijk vegan pastarecept? Misschien knort je maag van deze pompoenpasta net zo hard als bij mij.

STOM | Lijstje met onbenullige dingen waar ik iets van vind

10 maart 2023|Persoonlijk|

Meestal blijf ik op Vaker Vrolijk vooral ver weg van klagen. Maar af en toe lucht het best op om eens flink te benadrukken wat je STOM vindt én om te beseffen hoe erg je eigenlijk boft als dát jouw first world problems zijn. Daarom maar weer eens een lijstje op de blog! Met dit keer een paar onbenullige (en soms minder onbenullige) dingen die ik STOM vind. Van patronen waar de feminist in mij niet blij van wordt tot vuilniszakstruggles.