Na lang wikken en wegen vond ik dat ik er toch echt niet meer onderuit kon. Ik moest en zou een 50 mm lens aanschaffen voor mijn Canon EOS 1100D camera. Ik had er zoveel mooie foto’s mee gezien bij andere bloggers en was ervan overtuigd dat dit een ware must have zou zijn. Gelukkig had ik na ontvangst van het pakketje geen seconde spijt van mijn aankoop. Eigenlijk had ik nog 10.000 dingen te doen deze week, maar deze lens stond me vanachter mijn computer te lonken. Tja, dan ben ik de beroerdste niet natuurlijk. Ik ging er meteen op uit om een paar eerste foto’s te maken. Daarvan laat ik er een paar in dit artikel zien.

canon 50 mm lens 1:1.8

Praktische informatie over de 50 mm lens 1:18

Laat ik beginnen met de nodige praktische informatie. Ik bestelde de 50 mm lens 1:18 bij Eglobal Central. Helaas zie ik hem op dit moment niet meer in hun webwinkel staan, maar ik betaalde voor de lens (in de aanbieding) iets minder dan €100,-. Ik kocht de lens vooral vanwege de grotere scherpte-diepte die je ermee kunt creëren. Ik was niet zo tevreden met de scherpte-diepte bij het grootste diafragma van mijn kitlens. Vaak vond ik de achtergrond storend en ook mijn productfoto’s kunnen wel iets professioneler. Met een 50 mm lens kun je een groter diafragma instellen, waardoor je de achtergrond waziger kunt krijgen. Dat komt doordat je bij deze lens een vaste brandpuntsafstand hebt, namelijk 50 millimeter. Je kunt dus niet in- en uitzoomen. De grote scherpte-diepte kun je bijvoorbeeld goed zien op de foto hieronder.

canon 50 mm lens 1:1.8

Mijn eerste ervaringen

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen. Na een paar foto’s was ik al dolenthousiast over mijn 50 mm lens, vooral als ik voor een groot diafragma kies. Tot nu toe heb ik er vooral veel detailfoto’s mee gemaakt, bijvoorbeeld van bloemen en accessoires in huis. Dat gaat me eigenlijk prima af. Ik vind het niet lastig om het beeld scherp te krijgen, ook niet bij een groot diafragma. Verder heb ik het idee dat mijn foto’s door de lens (ook later in de middag) iets helderder zijn. Wel moet ik zeggen dat ik portretfoto’s maken met deze lens iets lastiger vind. Het kost me net iets meer moeite om echt goed scherp te stellen dan met mijn kitlens. Het zal vast een kwestie van oefenen zijn en dat vind ik gelukkig alleen maar leuk om te doen.

Mijn eerste foto’s

Genoeg gepraat, een paar foto’s zeggen natuurlijk meer dan duizend woorden. De afgelopen dagen ging ik zowel binnen als buiten met mijn 50 mm lens aan de slag. Deze foto’s maakte ik ermee.

canon 50 mm lens 1:1.8

narcissen canon 50 mm lens 1:1.8

me to you canon 50 mm lens 1:1.8

canon 50 mm lens 1:1.8

canon 50 mm lens 1:1.8

canon 50 mm lens 1:1.8

canon 50 mm lens 1:1.8

canon 50 mm lens 1:1.8

Ik ben niet vaak zó blij geweest dat het eindelijk weekend is. Dat betekent namelijk dat ik nu volop de tijd heb om mijn nieuwe lens verder te ontdekken. Ik kan nu al niet wachten om meer te experimenteren. Ik hoorde onder andere van Klaske dat ze nu bijna standaard haar 50 mm lens gebruikt. Ik ben benieuwd of ik ook zo’n grote fan word dat ik straks echt niet meer anders wil. Voor nu experimenteer ik er in ieder geval nog even lekker op los.

Heb jij weleens gefotografeerd met een 50 mm lens?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 4 maart 2017 op 7:30 am - Beantwoord

  Wauw, wat een mooie foto’s. Kan mij voorstellen dat je ontzettend blij hiermee bent.

 2. Aneta 4 maart 2017 op 8:22 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s . Dat wazige op de achtergrond kun je heel goed zien. Ik moet zeggen dat ik echt nul verstand heb van lenzen etc. Je kunt me alles wijs maken, haha. Zelf heb ik als doel dit jaar een goede camera aan te schaffen. Uiteindelijk heb ik er een uitgekozen. Nu nog kopen!

  • Romy 4 maart 2017 op 7:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Haha, ik ben ook niet echt een expert qua lenzen, maar ik had me een beetje ingelezen voordat ik deze lens kocht 😉 Wat gaaf dat je een camera hebt uitgekozen! Welke wordt het?

 3. Josephine 4 maart 2017 op 8:39 am - Beantwoord

  Ontzettend leuk zeg! Je kunt er al goed mee overweg. Ik heb zelf wel eens een camera met 50 mm lens geleend, maar gewend ben ik aan mijn bridge-camera met een zoomlens met een bereik van (omgerekend) 24 tot 1200 mm. Heel handig voor leuke natuurfoto’s van vogeltjes hoog in de boom, maar eigenlijk met standaard klein diafragma en daarom niet heel geschikt voor zulke mooie productfoto’s met wazige achtergrond. Door jouw post ga ik weer nadenken over een nieuwe camera (dure hobby :p ).
  Veel plezier met het ontdekken van je nieuwe lens!

  • Romy 4 maart 2017 op 7:19 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wauw, wat heeft jouw lens een enorm bereik. Zelf heb ik ook jarenlang een bridgecamera gehad en daar was ik erg over te spreken. Inderdaad minder fijn voor productfoto’s, maar verder kun je er bijna alles mee. Ik kan je de Canon EOS-lijn echt aanraden als je toch een spiegelreflexcamera overweegt. Het is even ontdekken en ik heb vooral door mijn fotografiecursus veel geleerd, maar je kunt met deze camera echt alle kanten op. Het kost wel een smak geld, maar dan kun je wel jaren vooruit 😉

 4. Klaske 4 maart 2017 op 9:01 am - Beantwoord

  Jaa, je hebt ‘m! Superleuk om er lekker mee te experimenteren. Ik kan me voorstellen dat je portretfoto’s iets lastiger vind dan met de kitlens. Ik zou er vooral voor zorgen dat je altijd scherpstelt op de ogen (omdat je met een laag diafragmagetal zo weinig scherp hebt, zorgt dit ervoor dat je foto echt sprekend is, zeg maar). En wat lief dat je me noemt in dit artikel! <3

 5. Susan 4 maart 2017 op 9:45 am - Beantwoord

  Super mooie foto’s! Ik ben ook erg fan van mijn 50 mm lens.

 6. Evelien 4 maart 2017 op 10:13 am - Beantwoord

  Ik heb zelf geen 50 mm lens, maar heb die van mijn ex-vriend vaak gebruikt voor portretfotografie. Ook daarvoor is ie perfect!
  Ik kan heel goed begrijpen dat je er superblij mee bent!
  Veel plezier ermee!
  Heb je er trouwens aan gedacht om een lensprotector aan te schaffen? Mocht er dan een kras op je lens (dus op de protector) komen, dan hoef je niet de hele lens te vervangen. 🙂 Want een nieuwe lens is veel duurder dan zo’n beschermdingetje.

 7. Patricia 4 maart 2017 op 10:19 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s zeg. Kan wel zien dat je er ervaring mee hebt. Ik zou mij ook graag meer verdiepen in fotografie. Zeker voor mijn blog. Eerst wat meer tijd vinden haha

 8. Merel 4 maart 2017 op 11:03 am - Beantwoord

  M

  • Merel 4 maart 2017 op 11:04 am - Beantwoord

   Er ging iets niet goed met mijn reactie volgens mij haha. Wat ik wilde zeggen is dat je foto’s goed gelukt zijn! Echt heel mooi. Ik wil zelf ook wel een 1100D aanschaffen, maar dan moet ik toch eerst echt gaan sparen ervoor. Keep up the good work!

   • Romy 4 maart 2017 op 7:20 pm - Beantwoord

    Graag gedaan! En dankjewel voor de tip! Ik probeer inderdaad op de ogen scherp te stellen en vind de foto’s nu al een stuk mooier worden. Het is even oefenen, maar dan heb je ook wat 🙂

   • Romy 4 maart 2017 op 7:21 pm - Beantwoord

    Dankjewel, ook voor de tip voor de lensprotector. Ik denk inderdaad dat dat wel handig is om te hebben, ook voor mijn andere lenzen. Dan weet ik zeker dat ik niet straks een nieuwe (dure) lens hoef aan te schaffen. Ik ga er eens naar op zoek!

   • Romy 4 maart 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

    Dankjewel 🙂 Fotograferen is zo’n leuke hobby, vind ik. Het kost inderdaad wel wat tijd soms, maar ik vind het heerlijk om te doen.

   • Romy 4 maart 2017 op 7:22 pm - Beantwoord

    Dankjewel 🙂 Ik vind de 1100D echt een aanrader en neem hem zelf bijna overal mee naartoe, haha. Het is een investering, maar dan kun je ook jaren vooruit 🙂

 9. Sarah 4 maart 2017 op 11:12 am - Beantwoord

  Zalig! Die lens staat ook al eeuwen op mijn lijstje. Eigenlijk moet ik hem gewoon maar eens aanschaffen. Veel testplezier nog 🙂

  • Romy 4 maart 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk dat de lens ook op jouw verlanglijstje staat. Ik vind het echt een aanrader en vergeleken met andere lenzen valt de prijs best mee.

 10. Benthe 4 maart 2017 op 11:21 am - Beantwoord

  Wauw, supermooie foto’s ?! Kan heel goed begrijpen dat je er blij mee bent! Veel fotografeerplezier ?.

 11. Mylène 4 maart 2017 op 11:25 am - Beantwoord

  De 50mm is mijn favoriete lens. En de 24mm trouwens ook als je meer groothoek zou willen. Ook helemaal niet duur 🙂

 12. Linda 4 maart 2017 op 11:29 am - Beantwoord

  Je gaat nog veel plezier hebben van deze lens, dat weet ik zeker! Ook ik gebruik hem dagelijks. Zeker omdat het een lichtgevoelige lens is, en je nog meer sfeer in een foto weet vast te leggen. Vooral lekker gaan uitproberen en spelen met je instellingen 🙂

 13. Wauw wat een prachtige foto’s! Ik word ook altijd super blij van nieuwe gadgets. Of het nu een nieuwe lens, microfoon of opnameapparatuur is. Heel veel plezier dit weekend met uitproberen! Liefs! X

  • Romy 4 maart 2017 op 7:23 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 4 maart 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

   Wat goed om te weten! Die lens ga ik ook zeker overwegen. Misschien een leuk verjaardagscadeautje voor over een paar maanden 🙂

  • Romy 4 maart 2017 op 7:24 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat jij er ook zo blij mee bent. Ik heb er vandaag portretfoto’s mee gemaakt en merk inderdaad echt een verschil qua lichtgevoeligheid. Zo fijn!

  • Romy 4 maart 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

   Ja precies! Dat soort gadgets zijn zó fijn. Heerlijk om een heel weekend ermee te experimenteren 🙂 Dankjewel en fijn weekend! Liefs!

 14. Anna 4 maart 2017 op 11:45 am - Beantwoord

  Wow wat een mooie foto’s heb je gemaakt! Veel plezier met je nieuwe lens, ook fijn dat je ‘m in de aanbieding hebt kunnen scoren.

 15. Nina Simplynspecial 4 maart 2017 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wij hebben ook nog een camera liggen met 50mm lens, die maakt hele mooie foto’s. Toch heb ik ‘m al een tijd niet meer gebruikt. Binnenkort maar weer eens onder het stof vandaan halen. Voor mijn systeemcamera wil ik héél graag nog een 50mm lens. Vind dat toch net wat praktischer dan een spiegelreflex. Je hebt er iig al hele mooie foto’s mee gemaakt. Blijft leuk dat uitproberen he 🙂

 16. Irene 4 maart 2017 op 5:21 pm - Beantwoord

  Oh wauw je foto’s zijn super mooi! Goede koop heb je gedaan! 🙂

 17. Evelyne 4 maart 2017 op 6:14 pm - Beantwoord

  Goeie koop! Veel plezier met het experimenteren 😉

 18. Nesrin 4 maart 2017 op 7:04 pm - Beantwoord

  Wauw wat een mooie foto’s! Ik kan mij goed voorstellen dat je super blij met de lens bent. Ik zou ook zo een lens willen hebben, gek he dat het bijna als een must voelt 😉

  • Romy 4 maart 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂 Haha, inderdaad! Ik ben ook echt door andere bloggers steeds meer het nut van een 50 mm lens gaan inzien. Op een gegeven moment vond ik dat het toch echt een must was om er eentje te hebben. Maar dat blijkt dus ook in de praktijk echt zo te zijn 😉

 19. Charel 4 maart 2017 op 8:01 pm - Beantwoord

  Schitterende foto’s zeg! Zou willen dat ik deze lens had maar eerst een dure camera! Veel plezier ermee!X

 20. Anke 4 maart 2017 op 9:53 pm - Beantwoord

  Wauw, hele mooie foto’s heb je gemaakt! Ik moet ook maar een 50 mm lens aanschaffen denk ik, heb er al zoveel positieve dingen over gehoord! X

  • Romy 5 maart 2017 op 9:40 am - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, ik vind het echt een aanrader! Ik heb er gisteren ook portretfoto’s mee gemaakt en merk echt verschil in vergelijking met mijn vorige lens.

 21. Mariska 5 maart 2017 op 12:57 pm - Beantwoord

  Toen ik nog een spiegelreflex camera had, had ik ook de 50mm lens en had er ook geen moment spijt van. Je kunt er zoveel mooie foto’s mee maken 🙂 veel plezier ermee, je foto’s zien er al mooi uit.

  • Romy 5 maart 2017 op 6:00 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk dat je ook een tijdje met een 50 mm lens hebt gefotografeerd. Fotografeer je nu met een systeemcamera? Je foto’s hebben namelijk wel echt spiegelreflexkwaliteit!

 22. Nienke 5 maart 2017 op 12:58 pm - Beantwoord

  Lenzen maken zo’n groot verschil! Ik ben ook mega blij met mijn Canon lens.

 23. Mariska 5 maart 2017 op 6:21 pm - Beantwoord

  Ik kan helaas niet op je antwoorden, maar ik heb de Canon G7X, de compactcamera. Daar maak ik al mijn foto’s en filmpjes mee 🙂

  • Romy 5 maart 2017 op 10:16 pm - Beantwoord

   Goede kwaliteit heeft die camera, zeker voor een compactcamera. Je maakt mooie foto’s altijd!

 24. Amy 5 maart 2017 op 7:10 pm - Beantwoord

  Wat een mooi resultaat! De 50 mm staat ook nog op mijn wishlist, maar eerst wil ik voor een compactcamera gaan waar ik ook makkelijker mee kan filmen 🙂

  • Romy 5 maart 2017 op 10:17 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik kan me voorstellen dat je zo’n compactcamera ook handig vind. Soms is het met al die lenzen ook wel een gesjouw en voor filmen lijkt een compactcamera mij ook het handigst. Hopelijk vind je er snel een 🙂

 25. marielle 7 maart 2017 op 2:26 pm - Beantwoord

  Aaah de 50 mm lens is zo fijn he! Jij hebt er ook gelijk echt hele mooie foto’s mee gemaakt. Vet knap.

  • Romy 7 maart 2017 op 7:18 pm - Beantwoord

   Lief! Dankjewel 🙂 Het is inderdaad zo’n fijne lens om mee te fotograferen.

 26. Danique 7 maart 2017 op 6:01 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s! De 50 mm lens is volgens mij echt een uitkomst.

  • Romy 7 maart 2017 op 7:21 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ja, het is echt een fijne lens en je kunt er zoveel moois mee!

 27. Beautyjuf 8 maart 2017 op 9:31 pm - Beantwoord

  Jeetje, wat een positief artikel, mooie foto’s en een positieve reacties! Mijn mening is helaas wat minder positief. Ik ben namelijk niet zo tevreden met mijn 50 mm lens. Ik mis mijn oude lens (basislens) ontzettend. Helaas is deze kapotgegaan en was de aanschaf van een nieuwe lens onwijs duur. Op advies van de fotograaf ben ik overgestapt op een 50 mm lens. Spijt is een groot woord, maar ben er niet happy mee. Met name niet wanneer ik selfies maak. Ik krijg die foto’s met veel moeite scherp. Nou ja, genoeg geklaagd 😉

  • Romy 8 maart 2017 op 10:50 pm - Beantwoord

   Wat jammer dat je niet zo tevreden bent met jouw 50 mm lens! Ik moet zeggen dat ik op dit moment ook nog niet zonder mijn gewone lens zou kunnen. Je koopt toch verschillende lenzen voor verschillende gelegenheden en de basislens heeft ook zo zijn functies. Selfies is een van de dingen die ik nog met mijn basislens maak, vooral omdat mijn armen niet lang genoeg zijn om daarbij met de 50 mm lens overweg te kunnen, haha. Heb je al eens op Marktplaats gekeken voor tweedehands basislenzen? Misschien kun je er daar relatief goedkoop eentje scoren?