50mm9 1

Canon 50mm F/1.8 lens | Waarom ik daar zo blij mee ben!

 • 5 mei 2018
 • 18 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Niets dan lovende woorden over een product? Er zijn niet veel producten waarvan ik vind dat ze dat verdienen. Maar daar maak ik graag één uitzondering op. En wel voor mijn Canon 50mm F/1.8 lens! Iets meer dan een jaar geleden arriveerde er een pakketje bij mij thuis met daarin de zogenaamde “Nifty fifty”-lens. En iets meer dan een jaar later zijn die lens en ik absoluut onafscheidelijk. Bijna al mijn foto’s maak ik met deze lens en ik ben laaiend enthousiast. Daarom zet ik vandaag mijn favoriete fotografie-accessoire in het zonnetje. Om deze 6 redenen zou ik niet meer zonder mijn Canon 50mm F/1.8 lens kunnen.

canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review

Note: Uiteraard zijn alle foto’s in dit artikel gemaakt met de Canon 50mm F/1.8 lens.

1. Scherpte-diepte!

Mijn belangrijkste reden om de Canon 50mm F/1.8 lens te kopen, was “de wazige achtergrond” die ik op foto’s van anderen zo mooi vond. Oftewel diafragma! Mijn kitlens (18-55 mm) heeft volledig ingezoomd een maximaal diafragma van F/5.6, terwijl ik met mijn 50mm-lens een diafragma van F/1.8 kan instellen. Klinkt technisch? Waar het op neerkomt, is dat je één klein aspect veel meer kunt uitlichten door daarop te focussen. De rest van je beeld wordt dan onscherp. Dat is bijvoorbeeld mooi bij portretfoto’s, productfoto’s of detailfoto’s. Zo kies ik voor bloemenfoto’s vaak voor een diafragma van F/3.5. De bloemen springen er dan veel meer uit dan wanneer je hele foto scherp is.

canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review

2. Leren fotograferen

Met een 50mm F/1.8 lens kun je niet in- en uitzoomen en ik moet zeggen dat dat wel even wennen was. Wil je bijvoorbeeld een persoon helemaal op de foto zetten met deze lens? Dan zal je een aantal stappen naar achteren moeten zetten om diegene volledig in beeld te krijgen. (Ahum, check wel of er niet toevallig een slootje achter je ligt!) En wil je een bloem fotograferen? Dan zal je daar vrij dicht op moeten gaan staan. Dat is een kwestie van oefenen, maar – zoals wel meer mensen aangeven – je leert er echt door fotograferen. Je moet immers moeite doen voor de perfecte compositie in plaats van dat je vanaf een en dezelfde positie veel verschillende foto’s kunt maken door te zoomen.

Hierboven zie je 3 foto’s van dezelfde productfotografiesetting, waarbij ik steeds een iets andere compositie heb gebruikt. Ook zijn de diafragma’s verschillend (de middelste foto heeft een veel groter diafragma dan de andere 2 foto’s, waarop alles scherp is).

canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review

3. Productfotografie

Mijn Canon 50mm F/1.8 lens is vooral groot favoriet bij mij voor productfotografie. Bijna alle productfoto’s en flatlays op mijn blog en op mijn Instagram-account heb ik met deze lens gemaakt. Voor flatlays gebruik ik vaak een klein diafragma (ongeveer F/9.0). En als ik een product vanaf de voorkant op de foto zet, kies ik vaak voor F/1.8 tot F/4.0. Ook heel leuk is het om met bokeh te experimenteren. Bokeh krijg je als je bijvoorbeeld lichtjes of iets anders glimmends achter je object hebt staan en die een soort vage lichtvlekjes geven. Hierboven zie je daar een voorbeeld van. Dit kun je bereiken door een grote afstand tot je object te nemen en/of door voor een klein diafragma te kiezen. En dat kan dus met een 50mm-lens!

» Klik hier voor mijn tips voor flatlayfotografie.

canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review

4. Lekker veelzijdig

Als er iets is wat ik niet zo handig vind aan fotografie, dan is het wel het gesjouw met lenzen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben blij met mijn bescheiden lenzenverzameling. Maar op vakantie zit ik er bijvoorbeeld niet op te wachten dat ik voor elke foto een andere lens nodig heb. Gelukkig kan ik met mijn 50mm-lens veel kanten op. Voor producten, detailfoto’s, bloemen, portretten en dieren is de lens allemaal perfect. En met een klein diafragma kun je er ook prima overzichtsfoto’s of flatlays mee maken. Het komt dan ook niet vaak voor dat ik mijn 50mm-lens van mijn body af schroef. Mijn kitlens staat tegenwoordig om die reden vaak stof te verzamelen.

De lens is niet speciaal ontwikkeld voor bijvoorbeeld landschapsfoto’s, maar één persoon in een landschap fotograferen kun je er dan weer wel heel goed mee. Het is vooral een kwestie van experimenteren wat je met de Canon 50mm F/1.8-lens wel en niet kunt. Juist dat is misschien wel wat fotograferen zo leuk maakt!

5. Lekker handzaam!

De 50 mm-lens is trouwens ook een heel kleine lens. Hij is dus superlicht en handzaam. In het begin vond ik het wel wennen dat ik niet meer standaard een flinke lens op mijn camera heb staan, maar inmiddels ben ik daar juist aan gewend. Op zich geen belangrijke reden om een lens wel of niet te kopen, maar een klein pluspunt is het wel.

canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review
canon 50mm F/1.8 lens ervaringen review

6. En nog betaalbaar ook!

Ten slotte is ook de prijs een voordeel van de Canon 50mm F/1.8 lens voor mij. Fotograferen is immers niet bepaald de goedkoopste hobby. Veel jaloersmakende foto’s van professionele fotografen zijn gemaakt met lenzen waar nogal een prijskaartje aan hangt. De Canon 50mm F/1.8 lens is in vergelijking met veel alternatieven heel betaalbaar. Voor iets meer dan €100 was ik de trotse eigenaar van deze lens. En ik durf inmiddels met zekerheid te zeggen dat het een van mijn best bestede €100-bedragen is. Tienduizenden foto’s later ben ik nog altijd heel tevreden.

De Canon 50mm F/1.8 lens bestellen

De Canon 50mm F/1.8 lens is verkrijgbaar bij verschillende winkels. Ben je benieuwd waar je deze lens het meest voordelig op de kop kunt tikken? Neem dan een kijkje op de productpagina voor de 50mm F/1.8 lens bij Knibble. Hier worden verschillende winkels die deze lens aanbieden met elkaar vergeleken op basis van prijs en reviews. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt én voor goede service kiest. Overigens vind je op Knibble ook reviews en prijsvergelijkingen voor andere cameralenzen. Altijd handig! Want lenzen, die kun je als fotograaf toch eigenlijk nooit te veel hebben?!

Heb jij een spiegelreflexcamera? En zo ja, wat is jouw favoriete lens?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Josephine 5 mei 2018 op 8:38 am - Beantwoord

  Heel leuk om over je ervaringen te lezen en een kijkje in de keuken te krijgen hoe je altijd zulke mooie shots krijgt. Ik werk sinds kort ook met een dergelijke lens, en ben ook heel blij met de resultaten! Voor food photography is de lens ook perfect. Wel vind ik het leuk om af te wisselen met mijn bridge-camera met kleiner diafragma en flinke zoomlens. Van die camera heb ik ook een boel geleerd!

  Oh ja, één van de prettigste punten aan de 50 mm / 1.8 lens is, dat je er ook in iets donkerdere omstandigheden mee kunt werken! Eindelijk geen probleem meer als de namiddag aanbreekt. ?

  • Romy 5 mei 2018 op 8:59 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat jij sinds kort ook zo’n soort lens hebt! Ik kan me voorstellen dat je er ook goede foto’s van gerechten mee kunt maken dankzij het grote diafragma. Maar experimenteren blijft inderdaad leuk! Ik was vandaag bij de Keukenhof en heb ook maar weer een paar keer mijn kitlens erbij gepakt. Die heeft toch ook wel zo zijn voordelen 🙂
   Wat betreft het fotograferen in donkere omstandigheden heb je helemaal gelijk! Ideaal dat je met de 50 mm F/1.8-lens ook wat later op de dag nog mooie foto’s kunt maken zonder dat ze heel donker worden!

 2. Anna 5 mei 2018 op 10:05 am - Beantwoord

  Ik heb de Nikon 50 mm 1.8 lens en vind hem ook echt geweldig! Hij zit standaard op mijn spiegelreflexcamera. De volgende lens op mijn lijstje is de 35 mm 1.4 maar die is 10 keer duurder (oops)… Super leuke post Romy! Ik deel dit enthousiasme! Liefs

  • Romy 5 mei 2018 op 9:00 pm - Beantwoord

   Superleuk om te horen dat jij ook zo enthousiast bent over jouw 50 mm-lens! Je maakt me nieuwsgierig naar de lens die jij noemt. Ik heb wel een 28 mm-lens sinds kort en vind dat ook wel een handig ding, maar echt vaak gebruik ik hem niet. De 50 mm-lens blijft mijn lens to go 🙂

 3. Janne 5 mei 2018 op 10:26 am - Beantwoord

  Wat een schattige kaart op die laatste foto 🙂

  • Romy 5 mei 2018 op 9:01 pm - Beantwoord

   Dankjewel! 🙂 Ik had zin om met lentekleuren te werken en dit kaartje was het resultaat.

 4. Johanne 5 mei 2018 op 12:20 pm - Beantwoord

  Heel erg leerzaam! Ik koop deze maand eindelijk ook een 50 mm lens, precies om bovengenoemde redenen! Ga je artikel even opslaan, want er staan echt super handige tips in. Fijne dag vandaag!

 5. Maaike 5 mei 2018 op 12:59 pm - Beantwoord

  Wat een enthousiasme! Leuk! Die passie deel ik met je. Op dit moment bevallen mijn fotografie spullen nog prima maar ik wil op den duur wat er bij gaan kopen. Bij mijn eerste SLR camera had ik een fantastische telelens. Wat heb ik daar veel mooie foto’s mee gemaakt. Helaas was het een analoge 🙁

  • Romy 5 mei 2018 op 9:07 pm - Beantwoord

   Alleen maar mooi om te horen dat je fotografiespullen nog heel goed bevallen! Dan komt een nieuwe lens of een andere toevoeging vanzelf wel een keer. Jammer dat je mooiste telelens analoog was! Zo’n grote zoomlens vind ik ook wel echt gaaf om te hebben 🙂

 6. Evelyne 5 mei 2018 op 2:04 pm - Beantwoord

  Ik heb dit ook met mijn Tamron AF SP 28-75mm f/2.8 😉 Ik kocht deze lens oorspronkelijk voor optredens te gaan fotograferen, maar ontdekte dat je er ook veel meer mee kon. Sindsdien zijn wij onafscheidelijk 😉 Gans mijn 365 days of photography-project deed ik met deze lens. Mijn andere kitlens die ik kocht wanneer ik een nieuwe body had gekocht, tjah.. die is een soort van reserve die niet meer gebruikt word, haha.

  • Romy 5 mei 2018 op 9:08 pm - Beantwoord

   Wat gaaf dat die lens je zo goed bevalt en dat je er al heel wat foto’s mee hebt gemaakt! Het feit dat je al je 365 days-foto’s ermee hebt gemaakt, zegt inderdaad wel genoeg 🙂 Ik gebruik mijn kitlens inmiddels ook nauwelijks nog. Ik ben blij dat ik hem heb voor enkele foto’s af en toe, maar over het algemeen is de 50 mm-lens mijn lens to go 🙂

 7. Jessica J. 7 mei 2018 op 9:26 am - Beantwoord

  Ik heb er ook een en ben er zó blij mee! Ze is sinds die eerste keer ook vrijwel niet meer van m’n camera geweest. 🙂

  • Romy 7 mei 2018 op 6:11 pm - Beantwoord

   Precies dat heb ik ook! Echt een geweldige aanwinst, deze lens ?

 8. Iris 7 mei 2018 op 6:35 pm - Beantwoord

  Ah zo leuk dat je een 50 mm lens hebt gekocht, nog altijd een van mijn lievelings! Ik heb zelf de 50 mm 1.4 van Nikon <3

  • Romy 7 mei 2018 op 7:31 pm - Beantwoord

   Ja, het is ook echt mijn lievelingslens! Ik heb hem nu iets meer dan een jaar en kan niet meer zonder 🙂

 9. Justine 7 mei 2018 op 10:39 pm - Beantwoord

  Jaaaa deze lens is echt awesome! Ik heb ‘m ook al een aantal jaar en gebruik ‘m met zoveel plezier. De mooiste foto’s zijn met die lens geschoten 🙂
  Toch wil ik nu weer wat anders. Een reislens, eentje die toch wat meer kan vastleggen, want soms is het wel vervelend dat je maar een klein frame hebt – als je bijvoorbeeld een gebouw of landschap vast wil leggen. Maar he, luxe problemen haha.

  • Romy 8 mei 2018 op 10:57 pm - Beantwoord

   Ik ben heel benieuwd voor wat voor lens je zult gaan! Ik herken dat probleem wel trouwens. Zeker op reis en bij architectuur is een groter frame wel fijn soms. Tja, als cameralensen iets goedkoper zouden zijn, zou ik met plezier een flinke verzameling opbouwen ?

Recente blogs

Bloemen in huis | 11 leuke woonaccessoires (van behang tot vaas)

26 februari 2021|Interieur|

Met het voorjaar in aantocht heb ik het liefst standaard een bos bloemen op tafel staan. Maar bloemen zijn natuurlijk niet alleen leuk in een mooie vaas. Ook op de muur, op een lamp of in welk hoekje van je kamer dan ook, heb ik graag wat fleurigs staan of hangen. Als groot liefhebber van bloemenprint, zette ik het op een googelen - op zoek naar leuke woonaccessoires met bloemenprint. Dit zijn 11 leuke producten waarmee je nog meer bloemen in huis kunt halen.

Leedvermaak nodig? | 15 akward situaties die mij overkwamen

20 april 2019|Persoonlijk|

Een blooperkoningin, een enorme kluns of gewoon iemand die toevallig geregeld wat onhandige dingen zegt of in niet al te handige situaties belandt? Tja, hoe je het ook noemt, awkward situaties zijn mij zeker niet vreemd. Al eerder deelde ik een dosis lachvoer in de vorm van awkward situaties uit mijn leven. Tijd voor een nieuwe portie leedvermaak! Dit zijn 15 awkward situaties of bloopers van mij van de afgelopen tijd.

*27* Hoera, ik ben jarig!

25 mei 2020|Persoonlijk|

En dan mag je opeens 27 kaarsjes uitblazen. Althans, ik schrijf dit artikel nog als 26-jarige. Maar als jij dit leest, mag ik toch echt een jaartje bij mijn leeftijd optellen. Uiteraard ga ik dit niet vieren met een groots discofeest (doe ik sowieso al nooit!) en staat er ook geen gezellig kringgesprek op het programma. Maar de verse taart staat klaar, mijn lieve vriend is er en ik voel me ondanks alles superjarig. Of ik me ook 27 voel? Mwah, daar ga ik nog maar even aan wennen.