unnamed file 1 8

Mijn recept voor een fijne dag (en dat zonder kookskills!)

 • 11 juni 2018
 • 22 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Van elke dag is wel een fijne dag te maken. Zelfs een dag waar je als een berg tegenop zit, kan een stuk leuker worden met de juiste ingrediënten. En – om maar bij de kookmetafoor te blijven – dat zijn geen exotische kruiden of lastig vindbare groenten, maar ingrediënten die iedereen wel tot zijn beschikking heeft. Tijd voor een kijkje in de keuken! Met dit recept voor een fijne dag heb jij 15 ingrediënten in handen om van vandaag – en van elke dag! – een mooie(re) dag te maken. En dat zelfs zonder kookskills!

checklist voor een fijne dag

 1. Zet je wekker 5 minuten eerder dan anders en neem de tijd om één fijn moment van de dag te bedenken waar jij naar uitziet. Dan begint je dag meteen goed!
 2. Bedenk 1 doel dat jij vandaag wilt bereiken. Een doel voor de dag (en dat kan al iets heel kleins zijn!) kan je namelijk helpen om blij(er) je bed uit te komen. Lees voor een inspiratieboost maar eens dit artikel.
 3. De deur uit zonder ontbijt? Nope! Maak iets lekkers voor jezelf klaar om de dag met frisse energie te kunnen starten. En eet dat ook rustig aan tafel op in plaats van haastig een boterham naar binnen te werken.
 4. Besteed aandacht aan jezelf. Doe iets wat jij het allerfijnst vindt om vandaag te doen. Dat kan betekenen dat je jezelf mooi opdoft en je nagels felrood lakt. Maar misschien voel jij je er wel prettig bij om yoga te doen of een to do list op te stellen. Reserveer vandaag bewust tijd voor dat beetje me-time.
 5. Lach! Doe iets wat jou aan het lachen maakt. Je kunt een grappig filmpje kijken waarvan je gaat schaterlachen, een gezellige foto opnieuw bekijken of desnoods voor de spiegel je mondhoeken iets optrekken. Smile!
 6. Neem overdag een half uur pauze. Maak tijd voor een leuk boek, een YouTube-filmpje, een wandeling of iets anders waar je blij van wordt. Zet desnoods een timer aan en zorg ervoor dat je die tijd écht neemt.
 7. Stuur een lief bericht, mailtje of desnoods een kaartje naar iemand die je dierbaar is. Met of zonder specifieke reden, omdat het gewoon leuk is om iemand te verrassen. Het kan een compliment of een fijne herinnering zijn of iets anders waar diegene vrolijk van wordt.
 8. Sta 5 minuten stil bij een mooi moment dat je recent hebt meegemaakt. Een vakantie, een feest, een mooi compliment of een ander kippenvelmoment. Beleef het in gedachten opnieuw. Zo gedetailleerd mogelijk.
 9. Doe iets nuttigs waar je 0,0 zin in hebt. Zie je er als een berg tegenop om de kattenbak te verschoneen, heb je écht geen zin in koken of wil je absoluut niet gaan hardlopen vandaag? Doe het toch! Het zal je een goed gevoel geven zodra het gebeurd is.
 10. Ga 20 minuten naar buiten. De hele dag binnen zitten doet niemand goed, dus neem de tijd om buiten je dagelijkse dosis vitamine D op te doen. Maak een wandeling, ga een stuk fietsen of neem een kleine omweg naar de supermarkt. Zelfs als het zachtjes regent, is buitenlucht (met een paraplu in de aanslag) best fijn.
 11. Leer iets nieuws! Of je nu altijd al wilde weten hoe de eerste koning van Spanje heette of wilt leren hoe je zelf roze risotto, een perfecte vlecht of een mooie kaart maakt, probeer vandaag iets nieuws te leren. Met YouTube-video’s en TED-talks kom je vast al een heel eind.
 12. Geniet bewust van iets lekkers. Of je nu graag een kop thee drinkt of een stukje chocolade eet of oprecht blij wordt van koolhydraatarme snoepjes, neem het ervan. Pak iets lekkers en maak er heel bewust een genietmoment van.
 13. Zet je telefoon uit voordat je naar bed gaat. Het liefst een half uur van tevoren. Even geen e-mails, appjes en social media, maar in alle rust de dag afronden!
 14. Eindig de dag met 3 blijmakers, die je in een notitieboekje noteert voordat je naar bed gaat. Wat maakte jouw dag (nog) leuker of waar was je vandaag dankbaar voor?
 15. Bedenk een verheugmoment voor morgen. Dan sluit je de dag niet alleen fijn af, maar kun je ook in slaap vallen met de gedachte dat morgen vast minstens zo mooi wordt.

Wat wil jij vandaag doen om er een fijne dag van te maken?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 11 juni 2018 op 6:27 am - Beantwoord

  Geweldige titel van je blog!

  Geluk zit hem inderdaad in de kleine dingen en die kunnen al een heel groot verschil maken. We moeten er alleen soms iets voor doen 😉

  • Romy 12 juni 2018 op 6:52 am - Beantwoord

   Dat is inderdaad dé truc! Kleine geluksmomentjes zijn overal, maar je moet er wel werk van maken en er soms iets voor doen 🙂

 2. Femke 11 juni 2018 op 6:31 am - Beantwoord

  Heerlijk dit artikel en ik ben het met je eens. Overigen zet ik mijn telefoon niet uit, maar ik zet hem wel op stil en gooi hem op een gegeven moment op bed onder mijn kussen.. ook al ben ik dan vaak nog uren wakker haha. Iets doen waar je geen zin in hebt, doet ook wonderen voor je humeur als je klaar bent :-).

  • Romy 12 juni 2018 op 6:53 am - Beantwoord

   Goed bezig! Het ’s avonds een paar uur zonder je telefoon doen kan je soms zo veel rust geven 🙂

 3. Darina 11 juni 2018 op 6:36 am - Beantwoord

  Mooi artikelen en ben het helemaal met je eens! Het zit hem vaak in de kleine dingen…

 4. Josephine 11 juni 2018 op 7:36 am - Beantwoord

  Bedankt voor de leuke tips! Niet dat ik geen zin heb ik de rest van de dag, maar ik verheug me nu al op de film die we vanavond gaan kijken. 🙂

  • Romy 12 juni 2018 op 6:54 am - Beantwoord

   Dat klinkt goed! Hopelijk was de film net zo leuk als je je de hele dag had voorgesteld gisteren 🙂

 5. Anna 11 juni 2018 op 8:37 am - Beantwoord

  Maandagen hebben altijd wel een randje van “geen zin” om zich heen hangt. Super fijne tips Romy! Ik ga vandaag een tentamen knallen! En daarna mezelf trakteren op chocola…

 6. Daenelia 11 juni 2018 op 9:44 am - Beantwoord

  Ik ga kadootjes kopen voor iemand, en daar heb ik best zin in. Maar ik verheug me ook op een leuk fietsritje in de zon en het wandelen met de hond. Weer wat minder op het hardlopen vanavond… ik heb een hekel aan hardlopen.

  • Romy 12 juni 2018 op 6:55 am - Beantwoord

   En, hoe ging je tentamen? Hopelijk is alles goed gegaan en ben je de maandag goed doorgekomen 🙂 Die traktatie van chocola heb je in ieder geval meer dan verdiend!

  • Romy 12 juni 2018 op 6:55 am - Beantwoord

   Zo te horen had je leuke dingen op de planning staan gisteren, alhoewel ik me kan voorstellen dat het hardlopen niet je meest fijne vooruitzicht was 😉 Hopelijk ben je blij nu je er weer van af bent.

 7. Anna 11 juni 2018 op 10:36 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Ik vind het altijd erg fijn om stil te staan bij de leuke dingen van een dag, soms schrijf ik inderdaad weleens een paar blijmakers op!

 8. Johanne 11 juni 2018 op 10:42 am - Beantwoord

  Word altijd zo enthousiast van je artikelen! Neem me na het lezen altijd voor er iets mee te doen, en dan lukt het me niet. Ik ben van nature een negatieveling die beren op de weg ziet, tenzij het om andermans leven gaat, haha. Gek genoeg noemen mensen me altijd een optimist. Zo zie je maar weer wat een glimlach kan doen ;-). En dat is wat bij mij dus ook het beste helpt: lachen om dingen, met mensen, om jezelf. Wat een enorm belangrijk punt voor mij gaat zijn is het stellen van doelen. Iedere dag een positief nieuw doel waarmee ik enthousiast uit bed kan springen!

  • Romy 12 juni 2018 op 7:10 am - Beantwoord

   Met een mooi doel voor een nieuwe dag kom je echt al een heel eind! Maar ik snap wat je zegt: een positief inzicht opdoen is stap één, maar de daad bij het woord voegen is weer een stap apart 😉 Misschien helpt het om de dag van tevoren 5 minuten de tijd te nemen om een concreet plannetje te maken. Als je er tijd voor inruimt, ben je misschien al iets minder geneigd om je voornemens te laten voor wat ze zijn 😉

 9. Lianne 11 juni 2018 op 12:13 pm - Beantwoord

  Wat een fijn artikel! Ik heb net iets nuttigs in de huishouding gedaan wat echt drastisch moest gebeuren, en nu ga ik aan mijn doel werken (een nieuwe blog schrijven) en nog lekker wat lezen voordat ik straks moet gaan werken. Bedankt voor de inspiratie 🙂

  • Romy 12 juni 2018 op 7:12 am - Beantwoord

   Zo te horen heb je gisteren een goede dag gehad! Heerlijk als je zo’n minder leuk klusje hebt afgerond, zodat je er daarna lekker van af bent. Hopelijk heb je daarna ook een leuke middag met wat blogtijd gehad 🙂

 10. Mariska 11 juni 2018 op 3:13 pm - Beantwoord

  Leuke titel inderdaad! 🙂 Ik ben vandaag vrij, kon de uurtjes die ik zaterdag extra had gewerkt vandaag opnemen.

  • Romy 12 juni 2018 op 7:16 am - Beantwoord

   Heerlijk, zo’n vrije dag om de week mee te beginnen! 🙂 Hopelijk heb je ervan genoten.

 11. Nikita 11 juni 2018 op 7:33 pm - Beantwoord

  Ik weet van elke dag wel iets leuks te maken, meestal toch. En als dat niet lukt, zal ik de kleine momentjes proberen op te zoeken. Mijn eindwerk is zo goed als af, maar ik had echt een lastige dag vandaag. Ook door kleine dingen hoor, maar die waren de oorzaak niet. Ze irriteerden me eventjes, maar verder ook niet. Het is gewoon een grotere gebeurtenis die het allemaal wat lastiger maakt en ik vind het echt niet leuk. De gebeurtenis ga ik niet vertellen omdat het niet om mij gaat, maar om in mijn omgeving. En dit nog steeds openbaar internet is. Maar ik heb wel mijn best gedaan er toch een goede dag van te maken. Zo was de laatste gymles van mijn middelbare schooltijd fantastisch leuk! We gingen watersporten doen en we hebben elkaar gewoon in het water gegooid. En het was niet eens zo koud! Goed gelachen, dat wel. Maar in de middagpauze had ik dan weer een dipje en mijn leesboek lag nog boven in de klas. Dus het enige wat me op dat moment zou kalmeren kon ik er niet bij nemen, en dat maakte het nog erger natuurlijk. Niet dat ik zo’n dramaqueen ben dat ik niet zonder leesboek kan, maar ik zat er eventjes door en had gewoon iets nodig om me beter te voelen; In 95 procent van de gevallen flikt mijn leesboek me dat wel. Helaas. Maar in de pauze van 15u wist ik wel waar ik me beter door ging voelen en gelukkig is het ook gelukt. Toen de bel ging dat de pauze erop zat en we weer naar de les moesten, zag ik mijn vertrouwenspersoon net naar buiten komen. En het gebouw waar ik les had en hij lesgaf dat uur, lagen op dezelfde weg dus we hebben twee minuutjes gebabbbeld. Hij was blij dat mijn examen bedrijfsbeheer vorige week zo goed ging en ik heb nog een succes gehad voor mijn examens. En meer dan dat had ik gewoon niet nodig om weer energie te krijgen. En in de klas was mijn vriendin daarna extreem grappig en lief, waardoor het al snel beter ging. Soms moet je gewoon de juiste mensen opzoeken en is dat alles wat je nodig hebt om je beter te voelen. Tegenwoordig vraag ik ook altijd mijn zusje (ze wil haarzorg doen later) om mijn haar eventjes te doen, meestal gewoon iets simpels als een vlecht of een hoofdbandje gevlochten zo rond mijn hoofd en er dan een vrolijke strik bij. En dan voel ik me extra bijzonder. Zoals jij altijd zegt; het zijn echt de kleine dingen die je dag beter maken. Je moet ze alleen zoeken/vinden

  • Romy 12 juni 2018 op 7:34 am - Beantwoord

   Wat naar om te horen dat je zoiets hebt meegemaakt en daar nog steeds in zit! Groot gelijk heb je om het niet te delen als het om iemand anders gaat, maar ik kan me voorstellen dat het wel een stempel op je dag (en week) drukt. Des te knapper is het dat je toch je best hebt gedaan om er een fijne dag van te maken, ondanks dat je boek ook niet binnen handbereik lag. Fijn dat het korte gesprek met je vertrouwenspersoon je een oppepper kon geven, net als de fijne kapbeurt door je zusje. Dat soort kleine dingen kunnen zelfs een vervelende dag nog iets leuker maken.

 12. Esmeralda 14 juni 2018 op 10:38 am - Beantwoord

  Het regent hier nu, (zit in Oostenrijk op de camping) dus ik heb eindelijk tijd om lekker te scrappen. Heb ik al die dingen niet voor niets mee genomen op vakantie. Best fijn eigenlijk die regen, anders had ik weer lekker in de zon gaan zitten hahah! Jij ook een fijne dag vandaag!

  • Romy 14 juni 2018 op 10:12 pm - Beantwoord

   Heerlijk dat je toch kunt genieten van je vakantie, ondanks de regen. Regen is inderdaad wel perfect scrapweer, dus dat komt mooi uit 🙂 Geniet er lekker van!

Recente blogs

10 positieve gedachten om jezelf in te prenten als het tegenzit

24 november 2022|Positiviteit|

Je gedachten zijn maar bedacht. Jij bent degene die jezelf wijsmaakt dat je niet goed genoeg bent, dat iets je niet gaat lukken of dat de hoop verloren is. Maar wat nu als je jouw gedachtekracht eens positief inzet? Als je er niet je rotgevoelens mee vergroot, maar je eigen cheerleader bent door jezelf positieve gedachten toe te roepen. Denk de pompons en dansjes er zelf bij. Dit zijn 10 steunende dingen die ik tegen mezelf zeg als het even niet meezit. Misschien geven ze jou ook wat hoop en vertrouwen.

Persoonlijk | 15x Ben ik de enige die…

23 november 2017|Persoonlijk|

Weet je wat het fijne is aan een blog? Dat vaak blijkt dat ik helemaal niet de enige ben met bepaalde gekke gewoontes of awkward momenten. Vaak zijn er genoeg anderen die zich bijvoorbeeld herkennen in mijn hoge wandeltempo of in de bloopers die ik regelmatig bega. Daarom besloot ik weer eens een paar eigenaardigheden over mezelf te verzamelen. Want ben ik nu echt de enige die bijvoorbeeld donderdagavond al bijna als weekend beschouwt en die wel een roze bank zou willen? Ik zette 15 kwesties op een rij waarvan ik me afvraag of jij die herkent.

7 momenten die het afgelopen jaar mijn leven veranderden

10 april 2020|Persoonlijk|

Door de waan van de dag vergeten we weleens dat er soms bijzondere dingen gebeuren. Mijlpalen of gewoon kleine momentjes die achteraf gezien je leven hebben veranderd. Lenneke (haar blog is trouwens echt een aanrader!) inspireerde me om daar eens extra bij stil te staan. Op haar blog schreef ze over momenten die haar leven veranderden. Voordat ik het wist, stelde ik mezelf dezelfde vraag: welke momenten hebben de afgelopen 365 dagen mijn leven veranderd?