Chiazaad klinkt misschien niet superfancy. Maar je kunt er zeker lekkere dingen mee maken. Deze chiapudding met chocolade doet het goed als ontbijt, maar ook zeker als feestelijk toetje na een uitgebreid diner. Ken je Zwarte Woud-taart (Black Forest Cake): een heerlijke chocoladecake met lagen van slagroom en kersen? Daar doet deze chiapudding aan denken. Als je nog huiverig bent om die chiazaadjes in je ontbijt- of toetjeskom te laten belanden, probeer dit! Deze chiapudding met chocolade en warme kersen is het simpelste toetje ooit of gewoon een heerlijk feestelijk ontbijt om de dag mee te starten.
Chiapudding met chocolade: niet moeilijk, wel mega-lekker
Toen ik voor het eerst over chiapudding las, kon ik me niet voorstellen dat iemand dat vrijwillig eet. Wat smaakloze zaadjes in een bak (plantaardige melk) – hoe kan dat nu lekker zijn? En inderdaad, als je er niets aan toevoegt, is het een saaie hap. Maar als je er ook maar iets lekkers bij schept, kun je er de lekkerste dingen mee maken. Deze chiapudding met chocolade bijvoorbeeld! Het smaakt als een heuse chocolademousse, zelfs zonder dat je er een chocoladereep voor nodig hebt! Met de combinatie van cacaopoeder en agavesiroop (of een ander zoetmiddel) krijg je een heerlijk chocoladetoetje. En nog gezond ook, want chiazaadjes hebben vast niet voor niets de eervolle titel “superfood” gekregen.
Deze chiapudding met chocolade dankt zijn lekkere smaak en structuur trouwens aan meer dan alleen cacaopoeder. Mijn beste chiapudding-tip is om, naast plantaardige yoghurt, ook plantaardige kwark te gebruiken. Dat doe ik bijvoorbeeld ook in dit recept voor chiapudding met kokoskwark. Chiazaadjes nemen heel veel vocht op. Gebruik je alleen plantaardige melk? Dan krijg je een geleiachtige structuur. Met kwark erbij, wordt de pudding veel smeuïger en romiger. Precies wat ik wil voor een ontbijt of dessert dat wel wat weg heeft van chocolademousse.

Waarom wordt mijn chiapudding niet dik?
Daar heb ik ook lang mee gestruggled voordat ik tot hét chiapudding-recept kwam. Chiapudding wordt vaak waterig doordat je te veel (plantaardige melk) of andere vloeistof gebruikt. De perfecte verhouding schijnt 1:4 te zijn. Dus bijvoorbeeld 20 gram chiazaad met 80 gram vloeistof.
Zelf volg ik die verhouding niet heel trouw op: ik gebruik deels plantaardige kwark in plaats van vloeistof. Dat is een stuk dikker, waardoor de structuur van de chiapudding ook anders wordt. In dit recept gebruik ik bijvoorbeeld 20 gram chiazaad samen met 40 ml plantaardige melk én 160 gram plantaardige kwark. Daar word je chiapudding direct al wat dikker van. Houd er wel rekening mee dat de structuur dan minder geleiachtig is dan als je alleen water of plantaardige melk gebruikt. Maar in deze chiapudding met chocolade vind ik dat juiste lekker voor een mousse-achtige structuur.

Black Forest Cake in een glaasje
Deze chiapudding met chocolade is gebaseerd op Black Forest Cake. Ook wel “Schwarzwälder Kirsch” of Zwarte Woud-taart in het Nederlands (wat dan al meteen minder verrukkelijk klinkt dan de Engelse en Duitse vertaling). Dat is een smeuïge chocoladecake met lagen van slagroom en kersenjam en altijd met slagroom en kersen bovenop. Nu is deze chiapudding niet gemaakt van die ingrediënten, maar hij is er wel lichtjes op gebaseerd. Ik maak in glaasjes lagen van chocolade-chiapudding, kersencompote en kokoskwark. En vooruit, ik kon het niet laten om chocoladerasp over de bovenkant te strooien. Zoals je je eigen confetti moet gooien in het leven, zo hoort daar soms ook wat chocoladestrooisel over je toetjes of ontbijt bij.
Voor de witte romige laag gebruik ik kokoskwark. Dat vind ik zelf de allerlekkerste plantaardige kwark en hij is nog mega-stevig ook. Hij smaakt niet heel overheersend naar kokos: het hintje kokos is heel subtiel. Bovendien is deze kwark écht wit, iets wat voor veel sojakwark niet geldt. Ben je geen kokosfan? Dan kun je ook de Mild & Creamy van Alpro gebruiken. Daar bestaan meerdere varianten van, zelfs één met kersensmaak. Die is vast ook heel lekker bij deze chiapudding met chocolade.
Verder bestaat de “kersencompote” uit niets anders dan kersen. Ik gebruik diepvrieskersen (want: lekker makkelijk en al ontpit én het hele jaar door verkrijgbaar). Die mik ik even in een steelpannetje en verwarm ik kort. Dan heb je een heerlijk kersensausje. Eventueel kun je de kersen een beetje fijn prakken met een vork, maar ook met hele kersen vind ik de kersencompote al lekker.

Zo maak je de chiapudding met chocolade en kersen
Zo’n glaasje chiapudding met chocolade ziet er best decadent uit, toch? Toch valt het maken ervan alles mee. Sterker nog: je hoeft niets anders te doen dan kersen opwarmen en de andere ingrediënten doorroeren en op elkaar scheppen. Toch ziet het er tamelijk superdeluxe uit én smaakt het ook nog eens zo.
Dit is hoe je dit feestelijke ontbijt/toetje/tussendoortje (of wanneer je het dan ook maar eet) maakt:

Chiapudding met chocolade en warme kersen
Equipment
- Glaasje of glazen bakje
- Steelpan of kookpan
Ingrediënten
Voor de chiapudding:
- 20 gram chiazaadjes
- 160 gram kokoskwark of sojakwark
- 40 ml plantaardige melk zoals amandelmelk of sojamelk
- 2 el cacaopoeder
- 1 el agavesiroop of ander zoetmiddel
Voor de overige lagen:
- 100 gram kersen uit de diepvries
- 100 gram kokoskwark
- Pure chocolade geraspt of in stukjes gesneden
- Kokosrasp = optioneel
Instructies
- Roer de ingrediënten voor de chiapudding goed door elkaar. Let op: roer zo goed mogelijk door, zodat de zaadjes het vocht goed kunnen opnemen.
- Zet de chiapudding voor minimaal 3 uur in een afgedekt bakje in de koelkast. In die tijd neemt de chiapudding het vocht uit de plantaardige melk en kwark op, zodat je een stevige pudding krijgt.
- Doe vlak voordat je de chiapudding gaat serveren de diepvrieskersen in een steelpan en verwarm op laag vuur. Schenk de helft van de warme kersen op de bodem van het glaasje. Schep er dan een laagje chiapudding op en daarna een laagje kokoskwark. Schenk daar vervolgens de resterende chiapudding op en eindig met de laatste kersen.
- Versier het glaasje met geraspte of gesneden chocola en eventueel wat kokosrasp of vers fruit. En dan… eet smakelijk! Dit toetje/ontbijt is het allerlekkerst als de kersen nog warm zijn, dus wacht zeker niet te lang met aanvallen.

Nog meer kerstdinerwaardige toetjes
Elke dag is een goede dag voor heerlijke toetjes. Zeker als je ze, zoals bij deze chiapudding met chocolade een gezonder tintje geeft! Zoek je nog meer feestelijke dessert-ideeën? Ook deze toetjes kan ik je aanraden (zelfs voor een kwijlwaardig kerstdiner!):
- Rijstdessert met chocola en Oreo
- Vegan chocolademousse met een verrassend ingrediënt
- Vegan pompoentaart met pecannoten
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
Heb jij chiapudding al eens geprobeerd?

BLIJF OP DE HOOGTE
Ik ben benieuwd wat jij vindt…
Recente blogs
Positiviteit kun je leren!
Twee maanden geleden begon ik deze blog met een belangrijk doel. Ik wilde mezelf leren om positiever in het leven te gaan staan. Lange tijd geloofde ik dat sommige mensen nu eenmaal positief en andere mensen negatief aangelegd zijn. Ik legde me erbij neer dat ik vast tot de tweede groep zou horen. De afgelopen tijd heb ik echter geleerd dat je wel degelijk positiviteit kunt leren. Ik begin in ieder geval langzaam stapjes te zetten. Ik probeer naar anderen toe meer positiviteit uit te stralen, vrolijker in het leven te staan en meer van de dingen te genieten. Vandaag deel ik 5 lessen die ik zelf heb geleerd over positiviteit. Want wat
Dat lijkt me heel lekker 😀