Ik heb er al vaker lovend over gesproken: de combinatie van pindakaas en banaan. Met die twee in één gerecht kun je onmogelijk iets maken wat niet lekker is. Ook in dit chiapudding-ontbijt zijn banaan en pindakaas de hoofdrolspelers. Je krijgt er een heerlijke chiapudding van met veel smaak, veel eiwitten en veel gezonde stoffen. En oh ja, bij deze chiapudding heb je geen last van een “kikkerdril”-structuur. Je blendt de chiapudding fijn met de staafmixer of in de blender. Dat levert dus een heerlijk smeuïge chiapudding op, die het zelfs nog goed zou doen als toetje. Enthousiast? Zo maak je deze pudding zelf.
Dé tip voor chiapudding: zet de staafmixer erin
Chiapudding kende ik tot een paar jaar geleden alleen als “kikkerdril”. Zo’n geleiachtige pudding met harde “pitjes” tussendoor, hoe kán dat nu lekker zijn? Inmiddels ben ik daarvan teruggekomen. Sowieso is chiapudding ook mét die drilachtige substantie onwijs lekker. Deze chiapudding met kokos is bijvoorbeeld heerlijk en deze chiapudding met chocola is al net zo’n aanrader. Máár als jij de structuur écht niks vindt, dan heb ik een goede klaarmaaktip. Je kunt je chiapudding-ontbijt staafmixen (of in de blender gooien) om er een veel romigere, fijne substantie van te maken. Dat levert je geen gelei op, wél een heerlijk smeuïge structuur zónder pitjes.
Ook dit chiapudding-ontbijt met banaan en pindakaas maak je op die manier. De structuur heeft daardoor wel wat weg van een stevige kwark of pudding. Tegelijkertijd krijg je wel de supergezonde chiazaadjes binnen en is de structuur een stuk steviger dan als je plantaardige yoghurt of melk zou gebruiken.

Chiapudding-ontbijt met pindakaas, vanille en banaan
Dit heerlijke chiapudding-ontbijt (of toetje – het is maar net hoe je het wilt noemen!) heeft de lekkere smaken van pindakaas, banaan en vanille. Een topcombinatie en nog gezond ook! Het ontbijt dankt de bananensmaak uiteraard door de banaan die erin verstopt zit. Goed voor de vitamines! Daarnaast gaat er een scheutje vanille-extract door de chiapudding. Eén theelepel is al genoeg voor een heerlijk vleugje vanille! Verder roer ik een flinke eetlepel pindakaas door het ontbijt. Door de combinatie van pindakaas, vanille en banaan (samen met wat pure chocola bovenop) krijgt de chiapudding haast een Snickers-smaak. Zo lekker!
Gebruik plantaardige kwark voor romigheid
Vaak wordt chiapudding gemaakt van chiazaadjes met (plantaardige) melk. Mijn tip is om chiapudding altijd met een combinatie van plantaardige melk én plantaardige kwark te maken. Die laatste geeft de chiapudding meer romigheid. Ook wordt de chiapudding er steviger door én zitten in sommige plantaardige kwarksoorten veel goede stoffen. Ik gebruik zelf altijd de eiwitrijke plantaardige kwark van Alpro. Die bevat extra veel eiwitten én is heel lekker van smaak.
Kies bij voorkeur een wat dikkere plantaardige kwark. Het werkt het beste als je een kwarksoort hebt waar je lepel rechtop in blijft staan.

Tips voor top-toppings
Wat voor ontbijt je ook maakt, de toppings maken het altijd nóg beter! Voor dit chiapudding-ontbijt kun je natuurlijk helemaal freewheelen met de toppings die jij lekker vindt en nog in je keukenla hebt liggen. Maar dit zijn de toppings die ik graag op dit ontbijt gebruik:
- Stukjes pure chocola of mokkaboontjes
- Walnoten
- Vers fruit (zoals plakjes banaan)
- Extra pindakaas
- Kokosrasp

Recept chiapudding-ontbijt met banaan en pindakaas
Snak je zelf naar een goed ontbijt dat lekker vullend is én veel heerlijk zoete smaken heeft? Trakteer jezelf dan op deze heerlijke chiapudding. Ook goed te eten als tussendoortje of zelfs als lekker toetje trouwens! Zo maak je de geblende chiapudding:

Chiapudding-ontbijt met banaan en pindakaas
Equipment
- Staafmixer of blender
Ingrediënten
- 175 ml plantaardige melk (zoals amandel- of sojamelk)
- 100 gram stevige (!) plantaardige kwark
- 35 gram chiazaad
- 1 banaan
- 1 el pindakaas
- 1 el ahorn- of agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
Als toppings:
- Walnoten of andere noten
- Pure chocola of mokkaboontjes
- Extra banaan
- Extra pindakaas
Instructies
- Roer de chiazaadjes, plantaardige melk, plantaardige kwark, ahornsiroop, vanille-extract, kaneel en pindakaas door elkaar met een lepel.
- Doe ze dan samen met de banaan in een staafmixer of blender en maak er een glad geheel van.
- Schep de chiapudding in een bakje en serveer met plakjes banaan, chocola of mokkaboontjes en walnoten.

Nog meer banaan-ontbijtjes
Dit is niet het eerste ontbijtrecept van mij waarin je banaan én pindakaas ziet terugkomen. Deze topcombinatie gebruik ik veel vaker. Probeer bijvoorbeeld ook eens deze ontbijtrecepten waarin pindakaas en banaan de hoofdrol spelen:
- Overnight oats met banaan en pindakaas
- Glutenvrij pindakaasbrood
- Smoothie bowl met gekarameliseerde banaan
- Smoothie bowl met pompoen en kokos
- Havermout met mokka en banaan
In wat voor recept eet jij de combinatie van pindakaas en banaan het liefst?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Body positivity | 5x wat ik wél mooi vind aan mezelf
Tevreden zijn met je uiterlijk is nog best wel een ding, zeker in een wereld van fotogenieke influencers, prachtige modellen en Photoshop. Tja, vergeleken met die perfecte lichamen ben ik inderdaad niet zo te spreken over bepaalde lichaamsdelen. Op sommige dagen kan ik me daar zelfs flink druk om maken. Juist daarom wil ik het in dit artikel over een andere boeg gooien. Vergeet het woord ‘arrogant’ even bij dit kleine lesje body positivity! Want zijn er naast die ‘minpunten’ niet ook onderdelen van je lichaam die je wél kunt waarderen? Ik doe graag een dappere poging. Dit zijn 5 dingen die ik wél mooi vind aan mijn lichaam.
Patronen doorbreken | Met 8 tips maak je dat minder groots
Ons brein is een patroonliefhebber. Over alles wat je in een patroon of gewoonte giet, hoef je minder na te denken. Superhandig dus! Althans, totdat je ontdekt dat een bepaald patroon niet meer werkt voor jou... Je doet dingen zo omdat je ze altijd al zo doet. Maar eigenlijk wil je het anders. Of moet het anders. Misschien wil je vaker 'nee' zeggen, je stresslevel naar beneden bijstellen, beter slapen of je vrienden vaker zien. Alleen waar begin je als je gewend bent het tegenovergestelde te doen? Dit zijn 8 haalbare tips om je patronen te doorbreken zonder dat je cold turkey 'Ik vertrek'-achtige je-leven-omgooi-taferelen hoeft uit te halen.
9 ervaringen die mij meer zelfvertrouwen gaven
Zelfvertrouwen is een onmisbaar iets. Maar helaas kun je niet zomaar een onsje zelfvertrouwen bij de bakker inslaan. En pakketjes zelfvertrouwen in een bubbeltjesenvelop thuis laten bezorgen zit er ook niet in. Gelukkig komt zelfvertrouwen ook met de jaren. Alleen al door "ouder" te worden en dinger mee te maken, heb ik er in de loop der jaren een paar onsjes extra zelfvertrouwen aan weten te plakken. In het bijzonder speelden deze 9 mooie én lastige ervaringen daar een rol in.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…