Wat doe je als het regent dat het giet en je geen spannende plannen hebt? Dan maak je bananenbrood. Althans, ik. Mijn broertje bakt volgens mij wekelijks bananenbroden, waardoor ik er al achter was dat dit helemaal mijn soort baksel is. Ik maakte een chocolade-bananenbrood, maar dan zonder chocolade en met eigenlijk alleen maar gezonde ingrediënten. Een heerlijke ontbijt-, lunch- of snacklekkernij! En dankzij de vriezer kun je er zeker een week lang van genieten.

Chocolade-banenenbrood zonder suiker

In bijna elk van mijn ontbijtjes mag een flinke schep cacaopoeder niet ontbreken. Dat geeft elk gerecht een chocoladesmaak. Ook in bananenbrood vind ik cacaopoeder de perfecte toevoeging. Het proeft alsof je een chocoladebrownie eet, maar is net iets gezonder. Bananenbrood is van zichzelf al heerlijk zoet, dus ik heb als enige zoetmiddel rozijnen gebruikt. Mocht je het nog wat zoeter willen, je kunt natuurlijk ook honing, agavesiroop of ahornsiroop toevoegen. Ook prima suikervervangers!

Overigens is mijn chocolade-bananenbrood ook glutenvrij. Ik gebruikte havermeel zonder gluten (wat je zelf kunt maken door glutenvrije havermout fijn te malen). Dit vanwege Barts allergie. Mocht je geen problemen hebben met tarwe, kun je natuurlijk ook andere soorten meel gebruiken. Maar ik vind zelf havermeel een ideale meelsoort en de zelfgemaakte variant ervan is een goedkoop alternatief voor sommige andere meelsoorten.

chocolade-bananenbrood

Supersnel en simpel recept

Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik niet zo’n taartenbakker ben. Ik zit er nooit zo om te springen om eindeloos in deeg te kneden en vaak heb ik na twee stukjes wel genoeg taart gehad voor de hele week. Voor mij moeten recepten altijd een beetje simpel zijn. Met een huishouden van twee personen komt zo’n taart dan niet heel snel op. Daarom waag ik me er eigenlijk alleen bij verjaardagen aan.

Het fijne aan zo’n bananenbrood vind ik dat het maken ervan hooguit 5 minuten kost. Het is in feite een kwestie van alle ingrediënten bij elkaar gooien, je cakevorm in de oven schuiven en wachten. Aan het versieren was ik nog de meeste tijd kwijt, maar laat ik dat nu wel helemaal leuk vinden.

Dus als jij er ook van houdt om niet te moeilijk te doen voor iets lekkers, dít is je recept.

Bakkers klaar? Bakken maar! Gelukkig is dit bananenbrood met chocola lang niet zo ambitieus als de baksels van de Heel Holland Bakt-thuisbakkers. Je maakt het chocolade-bananenbrood als volgt:

chocolade-bananenbrood 9

Simpel chocolade-bananenbrood zonder suiker

Romy
Dit verrukkelijke bananenbrood wil je proeven. Het is heel gezond, maar smaakt bijna als een chocoladecake. Heerlijk smeuïg en zoet!
4 (1 stem)
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bakrecepten, Lunch, Nagerecht, Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Overig
Porties 12 plakken

Ingrediënten
  

 • 200 gram havermeel (215 gram amandelmeel kan ook)
 • 3 rijpe bananen
 • 100 ml amandelmelk (of andere (plantaardige) melk)
 • 2 eieren
 • 30 gram cacaopoeder (geen Nesquick, maar rauwe cacao)
 • 1 zakje bakpoeder
 • Flinke hand hazelnoten en/of pecannoten
 • Handje rozijnen
 • Boter om in te vetten

Optioneel voor de topping:

 • 1 el pindakaas
 • 1 tl cacao nibs

Instructies
 

 • Vet een cakeblik in met wat boter en verwarm de oven voor op 175 graden.
 • Snijd een van de bananen doormidden. Doe de 2,5 banaan samen met het havermeel, de eieren, de melk, het cacaopoeder en het bakpoeder in een kom. Pak de mixer erbij en maak er een smeuïg beslag van.
 • Gooi daarna de rozijnen bij het beslag en roer goed door met een lepel. Schep het beslag vervolgens in het ingevette cakeblik.
 • Snijd de overgebleven halve banaan in dunne plakjes en leg die in een rij op de bovenkant van het chocolade-bananenbrood.
 • Hak de noten in kleine stukjes met een scherp mes. Strooi de stukjes noot over het bananenbrood.
 • Schuif het cakeblik in de oven voor zo’n 30 minuten.
 • Haal het bananenbrood met chocola na 15 minuten uit de oven en doe aluminiumfolie over de bovenkant. Dan verbranden de nootjes niet.
 • Check na de oventijd of het brood goed gaar is door er met een vork in de prikken. Als de vork goed schoon blijft, is het brood klaar om uit de oven te halen.
 • Versier het bananenbrood optioneel met pindakaas door een beetje pindakaas met je vork te pakken en zo dunne streepjes pindakaas te maken. Eventueel kun je er ook wat cacao nibs overheen strooien.
 • Na een paar minuten afkoelen kun je het bananenbrood in plakjes snijden en serveren. Extra lekker is het met een beetje honing of pindakaas erop gesmeerd.
Trefwoord Banaan, Bananenbrood, Chocola, Chocoladetaart, Glutenvrij, Vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
chocolade-bananenbrood
chocolade-bananenbrood

Hoe lang kun je het chocolade-bananenbrood bewaren?

Geen zorgen als je geen gezinsleden (lees: mee-eters) hebt. Je kunt het chocolade-bananenbrood nog drie dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bakje. In de vriezer blijft het nog een stuk langer goed, zeker een week. Vries wat losse plakjes in, zodat je op een later moment nog iets lekkers hebt liggen.

Als je pindakaas als topping gebruikt, zou ik dat trouwens alleen doen op de plakjes die je binnen 2 dagen verwacht te eten. Het is na 3 dagen zeker nog wel eetbaar, maar de pindakaas zal waarschijnlijk iets uitdrogen en is vers toch het allerlekkerst.

Chocolade-bananenbrood voor de lunch, het ontbijt of als snack

Ik ben zelf zo gek op chocolade-bananenbrood dat ik het wel de hele dag door zou kunnen eten. Ik vind het lekker bij de lunch met een laagje pindakaas erop gesmeerd (never not eating pindakaas!) of als snack tussendoor. Als ontbijt zou het ook prima kunnen. Twee plakjes chocolade-bananenbrood en je zit zeker een paar uur goed vol.

Geloof me: het is machtig spul, maar ook zalig qua smaak. Lekker smeuïg en zoet! En – zonder dat je het doorhebt – eet je in feite een hele hoop havermout met banaan.

Ben je de chocolade-achtige havermoutcreaties daarna nog niet zat? Probeer ook eens mijn chocolade-ontbijt met banaan uit de oven. Of, als je geen zin hebt om op de oven te wachten, deze warme havermoutpap met speculaaskruiden en cacao.

Heb jij ooit bananenbrood gemaakt?

1 2 2

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 16 december 2021 op 9:20 am - Beantwoord

  Ik ben gek op bananenbrood, dus ik zal deze versie wel eens proberen. Het is een gezonde traktatie, als je maar op let dat je niet het hele brood in je eentje binnen twee dagen opeet XD (en ik kan echt veel eten, dus ik moet hier echt mee opletten 😉 )
  Mijn eigen recept is simpel: bananen, eieren, beetje melk, beetje honing, wel een klein beetje suiker om dat knapperige er in te krijgen en als decoratie walnoten. En hoewel ik gek ben op chocola, heb ik nooit overwogen om er cacoa in the gooien. Want gek genoeg ben ik minder enthousiast over chocolade cake en koekjes. Maar ik ga het proberen!

  • Romy 28 december 2021 op 9:11 pm - Beantwoord

   Leuk dat je hem eens een kans wil geven! Jouw recept klinkt ook erg lekker trouwens. Walnoten als topping (of voor in het bananenbrood) is ook een heerlijke toevoeging.

 2. Darina 16 december 2021 op 9:23 am - Beantwoord

  Ziet er heerlijk uit. Ik ben ook een groot fan van bananenbrood en maak deze ook altijd zonder toegevoegde suikers. Jouw recept wil ik ook zeker eens maken.

 3. Ilona Wielinga 16 december 2021 op 9:34 am - Beantwoord

  Oeh dit ziet er heerlijk uit, zeker het proberen waard volgens mij!

 4. Simone 16 december 2021 op 9:51 am - Beantwoord

  Het water loopt me helemaal in de mond. Wat een lekker recept. Het proberen waard!

 5. Saskia 16 december 2021 op 12:03 pm - Beantwoord

  Dit ziet er overheerlijk uit, maar klinkt mij als niet-leuk-vinden-om-te-bakken toch als teveel werk 😉

 6. Meaghan 16 december 2021 op 3:58 pm - Beantwoord

  Lekker en simpel! Ik maak zo af en toe eens bananenbrood, maar heb er nog nooit cacao doorheen gedaan. Het ziet er wel echt super leuk uit, dus ik ga dat de volgende keer zeker toevoegen. Wat een feestje!

4 from 1 vote (1 rating without comment)
Beoordeling recept