Zoek je nog een op en top feestelijke en heerlijk zoete taart voor de feestdagen? Dan is deze chocoladetaart met aardbeien vast een goede kanshebber. Als je blij wordt van chocoladeachtige baksels, dan ga je deze taart sowieso waarderen. Hij bestaat uit verrukkelijke laagjes van chocoladecake, ganache en daarbovenop heerlijke zoete aardbeien en een vleugje jam. Kortom: een dessert dat je vol trots op tafel kunt toveren bij het kerstdiner of op welke andere feestdag in het jaar dan ook! Klaar om dit feesttoetje te maken? Met dit recept is het niet moeilijk om deze chocoladetaart zelf te maken.
Ideaal feestdessert: chocoladetaart met aardbeien
Ik vind het elk jaar weer een zoektocht naar hét ideale kersttoetje. Natuurlijk kan ik een vegan ijsje ook wel waarderen, en na de traditiegetrouwe gourmet is zoiets simpels ook meestal wat bij ons op tafel belandt. Maar soms wil je gewoon écht de show stelen bij je familie met een fenomenaal toetje. Daarom bedacht ik deze chocoladetaart met aardbeien. Een toetje dat er op en top feestelijk uitziet, waar de hele familie van kan mee-eten en dat ook nog eens niet enorm moeilijk is.
En oh ja, deze chocoladetaart met aardbeien is ook nog vegan (dus ook lactosevrij) en glutenvrij. Grote kans dat daardoor ook gasten met dieetwensen ervan kunnen meegenieten.


Tip: zo maak je zelf een feestelijk kerstdessert
Voor deze chocoladetaart met aardbeien kocht ik alle producten bij een van de Coop Supermarkten. Deze supermarkt is onlangs samengegaan met Plus, waardoor Coop tegenwoordig (naast goede A-merken) ook het Plus-huismerk verkoopt. En daar zitten veel heerlijke producten bij. Denk bijvoorbeeld aan lekker vers fruit, meelsoorten (ook glutenvrij), allerlei bakproducten en verse noten. Ook heeft Coop een speciaal kerstassortiment met allerlei bijzondere producten voor de feestdagen. Kerstkransjes, kerststol en pasteibakjes, anyone? Daarmee tuig je met weinig moeite een heerlijke volle kersttafel op.
Nog op zoek naar inspiratie voor jouw kerstdiner? Bekijk dan ook de kerstpagina van Coop Supermarkten, boordevol heerlijke kerstrecepten en andere ideeën om van jouw kerstdiner een culinair feest te maken.
Voor deze chocoladetaart met aardbeien gebruik ik de bovenstaande ingrediënten plus een kleine chocoladereep. Die komen allemaal uit het standaard-assortiment van Coop. Ook met de niet-kerstproducten kun je namelijk zelf al de lekkerste kerstgerechten bereiden. Zo kwam ik in het standaard assortiment een heerlijke vegan chocoladepasta (van So Vegan So Fine) en amandelmeel tegen. Die laatste is een verrukkelijke glutenvrije meelsoort voor cakes. Ik gebruikte hem bijvoorbeeld ook voor deze amandeltaart met appel.

Hoe maak je deze laagjestaart met chocola en aardbeien?
Wat mij betreft zien laagjestaarten er altijd heel indrukwekkend uit. Als je je taart van allerlei verrukkelijke lagen voorziet, oogt het al snel als een spektakelstuk waar veel vakwerk en liefde is gestoken. Met dat laatste zit het vast wel goed. Maar voor deze laagjestaart hoef je verder echt geen sterrenbakker te zijn. Je hoeft alleen een cake te bakken en de mousse te maken. Verder moet je wel een tijdje op de koelkast wachten, omdat de taart moet opstijven. Maar that’s it. Even opbouwen, de aardbeien bovenop leggen en je heerlijke taart is klaar om te serveren.
Voor deze laagjestaart bak je eerst de chocoladecake in een springvorm. Dat is een kwestie van een paar ingrediënten door elkaar roeren en dan de cake 20 minuten in de oven schuiven. Laat daarna de taart afkoelen en snijd hem vervolgens doormidden.
Daarna maak je de ganache. Daarvoor roer je zijdetofu, gesmolten chocola, chocoladepasta en kokosolie door elkaar. Leg vervolgens één cakelaag in de springvorm, smeer daar ganache overheen, leg daar de andere cakelaag bovenop en besmeer die cake opnieuw met ganache. Na 2 uur opstijven is de taart klaar en serveer je hem met jam, verse aardbeien en kokosrasp. Yum!
Wat is zijdetofu?
Voor de chocolademousse in deze taart gebruik je dus zijdetofu. Dat is geen gewone tofu zoals je die misschien weleens bij curry’s of Aziatische gerechten eet. Zijdetofu is een meer vloeibare tofu; er zit een grotere hoeveelheid vocht in. Bovendien smaakt zijdetofu van zichzelf nergens naar. Je kunt het dus ideaal gebruiken als vervanger voor bijvoorbeeld mascarpone. En het is nog een gezonde vervanger ook, omdat zijdetofu bestaat uit pure tofu en water.
Je koopt zijdetofu bij de bio-winke, bij Aziatische toko’s en soms bij XL-supermarkten. Let op dat altijd op het etiket staat dat het ‘zijdetofu’ (ook wel ‘silken tofu’ in het Engels) is.

Recept chocoladetaart met aardbeien
Heb je al lekkere trek gekregen bij het zien van de foto’s ? Trek dan een sprintje naar Coop om de producten voor deze heerlijke taart in huis te halen en deze feestelijke taart met weinig moeite zelf in elkaar te flansen. Eén ding is zeker: hier ga je hoge ogen mee gooien.

Vegan chocoladetaart met aardbeien (simpel & glutenvrij)
Equipment
- Springvorm van 20 cm doorsnee
- Oven
- Keukenmachine = optioneel
- Handmixer
- Mengkom
- Bakpapier
- steelpan
Ingrediënten
Voor de chocoladecake:
- 115 gram amandelmeel
- 100 gram havermeel
- 130 ml plantaardige melk
- 2 rijpe bananen
- 50 gram kokosolie (gesmolten!)
- 50 gram agavesiroop
- 45 gram cacaopoeder
- 1 tl vanille-extract
- 2 tl bakpoeder
Voor de chocoladeganache:
- 235 gram zijdetofu (let op: geen gewone tofu)
- 100 gram pure chocopasta (check het etiket om te zien of deze vegan is)
- 100 gram pure chocola
- 50 gram kokosolie (gesmolten!)
- 1 tl vanille-extract
Voor de topping:
- Aardbeienjam
- Verse aardbeien
- Kokosrasp
Instructies
- Verwarm de oven voor op 175 graden (heteluchtstand). Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen alvast in met plantaardige margarine.
- Maak het beslag voor de chocoladecake. Prak daarvoor de bananen fijn met een vork of meng ze met een keukenmachine tot een glad sausje. Roer dan (met de keukenmachine of met een lepel) de plantaardige melk, kokosolie, vanille-extract en agavesiroop door het cakebeslag.
- Meng vervolgens het amandelmeel, havermeel en cacaopoeder door het vloeibare beslag. Ga door totdat je geen klontjes meer ziet. Roer als laatste 2 theelepels bakpoeder door het beslag.
- Schenk het beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Schuif dan voor 20 minuten in de oven. Check daarna met een satéprikker of de cake inderdaad gaar is.
- Laat de cake vervolgens eerst 15 minuten in de springvorm afkoelen en daarna nog 45 minuten buiten de springvorm op een raster. Maak daarna de ganache.
- Smelt voor de ganache eerst de pure chocola au bain mairie in een pan. Mix die vervolgens met een handmixer samen met de zijdetofu, chocopasta, kokosolie en vanille-extract tot een glad mengsel.
- Leg de cake op een snijplank en snijd heel voorzichtig met een groot mes de twee helften van elkaar, zodat je twee dunnere rondjes krijgt.
- Doe de onderste cakelaag terug in de springvorm. Schep daar vervolgens ⅔ van de ganache op. Stapel daar dan de tweede cakelaag op en besmeer de bovenkant daarvan met de rest van de ganache.
- Laat de taart nog ongeveer 2 uur opstijven in de koelkast, zodat de ganache harder wordt. Smeer er vlak voor het serveren een beetje jam op en versier met aardbeien en kokosrasp. Geniet van je feesttaart!

Nog meer lekkere feesttaarten
Zoek je nog meer inspiratie voor een lekkere feesttaart? Probeer ook eens deze vegan taarten, die het ook zeker goed zouden doen met kerst:
- Vegan chocolade-cheesecake met Oreo’s
- Vegan dadeltaart met Oreo’s
- Vegan gebakken cheesecake met frambozensaus
- Vegan kersentaart met chocola en kruimels
Of bekijk de andere heerlijke kerstrecepten van Coop Supermarkten ter inspiratie. Eén ding is zeker: dat wordt smullen met kerst!
Weet jij al wat voor toetje je gaat maken (of kopen) met kerst?


Ziet er heerlijk uit we gaan het proberen