aaaaaa 5

Chronisch tijdgebrek? Dit zijn 10 tips om tijd te besparen!

 • 14 augustus 2017
 • 45 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Als het aan mij had gelegen, zouden er in elke dag 25 uur zitten. Of nog beter: 26 uur. Ik heb namelijk bijna dagelijks last van een tijdgebrek. Ik heb simpelweg te veel (leuke!) plannen om in 24 uur te realiseren. Maar daar ben ik zeker niet de enige in. Kamp jij ook regelmatig met tijdgebrek? Dan heb je misschien iets aan dit artikel. Ik zet namelijk 10 tips op een rijtje om eenvoudig tijd te besparen. Zo krijgen jij en ik misschien wél gedaan wat je allemaal wilde doen (=inclusief die momentjes me-time).

tips tijdgebrek tijd besparen

 1. Prioriteiten stellen. Laat ik beginnen met een inkoppertje: dingen schrappen. Om tijdgebrek tegen te gaan, zal je toch echt moeten snijden in wat je doet. En daarvoor kun je het beste kijken naar dingen waar je tijd aan besteedt en die je 1) niet hoeft te doen, en 2) ook niet geweldig leuk vindt om te doen. Denk bijvoorbeeld aan minderen met social media, minder vaak je e-mail checken of minder structurele afspraken maken.
 2. Gebruik routines. Routines kunnen je helpen om in weinig tijd veel gedaan te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld een ochtendroutine (klik hier voor die van mij!) zijn, maar ook een routine voor een bepaalde taak. Denk aan een schoonmaakroutine of een e-mailroutine, waarbij je sommige e-mails direct beantwoord, andere bewaart om later iets mee te doen en weer andere e-mails voorziet van een standaardreactie.
 3. Doe aan batch productivity. Wat voor mij heel handig werkt, is om bepaalde taken in batches te doen. Een goed voorbeeld is blogfoto’s maken. Dat werkt voor mij een stuk handiger om in één keer te doen, zodat ik alles in één keer bij elkaar heb liggen en weer kan opruimen. Ook met mailen werkt het goed. Check bijvoorbeeld niet elk half uur je e-mail, maar werk elke dag of om de dag al die nieuwe mailtjes weg.
 4. Gebruik lijstjes. Dat ik gek ben op lijstjes, is vast inmiddels wel bekend. Ik vind het fijn om met to do lists te werken, omdat ik daardoor niet vergeet wat ik ook alweer van plan was. Hoewel je er ook mee moet oppassen (spontaniteit is ook fijn en te lange lijstjes werken soms demotiverend!), kan het helpen om van tevoren goed voor ogen te hebben wat je plannen zijn. En ja, dat momentje me-time verdient ook een plekje op je to do list.
 5. Zorg voor een opgeruimde plek. Of je nu aan het werk bent of iets in het huis moet doen, rommel om je heen kan een flinke stoorzender zijn. Het kan zorgen voor afleiding, wat weer niet bepaald handig is bij tijdgebrek. Maak daarom eerst je plek schoon, sluit die irritante klepperende deur en zorg ervoor dat je niet op de tocht zit. Dat bespaart je de nodige ergernis (en daarmee tijd) als je daadwerkelijk aan de slag gaat.
 6. Bereid je voor. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Je kunt bijvoorbeeld je kleding een dag van tevoren klaarleggen, alvast dingen voor het eten bij elkaar zoeken of misschien wel alvast foto’s uitkiezen voor een blog die je wilt schrijven. Vaak doe je dat soort dingen een stuk sneller en efficiënter als je er van tevoren de tijd voor neemt dan als je ze in alle haast op het moment zelf moet doen.
 7. Verminder uitstelgedrag. Met het uitstellen van vervelende taken schiet je vaak niet zoveel op. Je blijft dan tegen iets aanhikken dat vaak eigenlijk helemaal niet zoveel tijd kost. Eerder gaf ik al tips tegen uitstelgedrag. Begin bijvoorbeeld eens met die vervelende taak, zodat je dat maar vast hebt gehad.
 8. Combineer dingen. Ho stop, ik bedoel niet dat je moet gaan multitasken. Maar ik bedoel dat je tijd waarin je anders niets doet soms ook nuttig kunt gebruiken. Zelf vind ik het bijvoorbeeld fijn om in het OV in een notitieboekje of op mijn laptop aan mijn blog te werken. En maak je vaak een kort ritje met de auto? Pak dan eens de fiets, zodat je meteen je lichaamsbeweging van vandaag hebt gehad.
 9. Zeg niet steeds dat je geen tijd hebt. Dit is een tip die ik bij Sanny zoekt geluk tegenkwam. En er zit zeker een kern van waarheid in. Als je steeds herhaalt “Ik heb het zo druk. Ik krijg dit nooit af”, dan ben je eigenlijk tijd aan het verspillen aan die gedachte en ga je er ook steeds meer in geloven. Probeer je in plaats daarvan eens in te denken dat je wél alle tijd hebt. Wie weet geeft dat al minder het gevoel van chronisch tijdgebrek.
 10. Neem pauzes en rust. Nog zo’n cliché misschien, maar daarmee zeker niet minder waar. Tijdgebrek voorkom je niet door 24/7 door te werken. Dan raak je na een tijdje vermoeid, kun je je niet meer concentreren en komt er misschien zelfs niets uit je handen. Neem ook bij strakke deadlines gewoon even pauze om je lunch op te eten. Je zult zien dat je er na het bijtanken weer een stuk efficiënter tegenaan kunt.

Wat is jouw beste tip tegen tijdgebrek?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Shirley 14 augustus 2017 op 6:54 am - Beantwoord

  Mijn strategie: ik verdeel de tijd die ik heb over de dingen die ik moet doen. Dat betekent soms dus gewoon sneller werken.

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:52 pm - Beantwoord

   Slimme tip inderdaad! Het is ook handig om gewoon een plan te maken voor wat je precies gedaan wilt krijgen en daar een indeling voor maken. Ik kan me voorstellen dat het al helpt als je een idee hebt voor hoeveel tijd je overal aan wilt besteden.

 2. Darina 14 augustus 2017 op 6:59 am - Beantwoord

  Ik bereid vaak voor, dat scheelt echt. En het geeft rust!

 3. Iris 14 augustus 2017 op 7:49 am - Beantwoord

  De dagen zijn bij mij ook altijd zo voorbij. Goeie tips! Ook die van Sanny zoekt geluk!

 4. Sofie 14 augustus 2017 op 8:23 am - Beantwoord

  Ik denk dat ik inderdaad eens moet testen om bv twee keer per dag naar email/social media enzo te kijken in plaats van ongestructureerd tussendoor.

 5. Aneta 14 augustus 2017 op 8:41 am - Beantwoord

  Yes, dat zijn nu dingen die mijn ogen doen openen. Ik kan me ook wel voorstellen dat je niet zoveel tijd over hebt als je fulltime werkt. Zelf merk ik, dat als ik een dag gewerkt heb, vaak geen hersenen meer over heb om een blog te tikken. Maar goed, dat is weer de andere kant van het verhaal. Social media en een rommelig bureau zijn de aanstichters van mijn ’tijdsgebrek’. Oja, en ik heb ook snel last van dagdromen. Is daar iets tegen te doen? Hihi

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:53 pm - Beantwoord

   Haha, dagdromen is op zich wel een goede reden om even met iets bezig te zijn, toch? Soms kan het heerlijk zijn om even bij leuke dingen en toekomstdromen stil te staan 🙂 Ik herken wel een beetje wat je zegt trouwens over na het werk geen hersens meer over hebben. Bij mij helpt het vaak om eerst wat simpele dingetjes te doen na het werk (bijvoorbeeld wel even Twitter doorscrollen en een wandeling maken) en dan pas aan het bloggen te gaan. Dan is mijn hoofd leeg en heb ik weer wat frisse energie 🙂

 6. Sylvia 14 augustus 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Ik probeer in de ochtend (voor 09 uur) het huis redelijk aan kant te hebben, avondeten voor te bereiden en de eerste was te laten draaien. Zo heb ik later op de dag overal minder tijd voor nodig. En inderdaad prioriteiten stellen is iets waar ik nog wat meer mee moet oefenen?

 7. Anna 14 augustus 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Wat een fijne tips, ik heb dit gevoel soms ook. Het is ook best lastig om prioriteiten te stellen!

 8. Susan 14 augustus 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Goede tips! De meeste hiervan doe ik al 🙂

 9. Anne-Marije 14 augustus 2017 op 9:46 am - Beantwoord

  Dat zijn nog eens tips zeg! Top! Die neem ik mee als mijn school volgende week weer begint! Dankjewel!

 10. Eva 14 augustus 2017 op 9:58 am - Beantwoord

  Super handige tips! To do lijstjes, routines toepassen en af en toe me-time inplannen doe ik gelukkig al ?. En met dat verminderen van uitstelgedrag ben ik nu volop mezelf aan het leren!

 11. jonna@burgertrutjes 14 augustus 2017 op 10:35 am - Beantwoord

  Goede tips! Ik was altijd een uitsteller maar hier probeer ik verandering in aan te brengen. En het maken van een realistische to-do-list werkt ook erg goed.

 12. Josephine 14 augustus 2017 op 10:41 am - Beantwoord

  Echt hele goede tips! Ik gebruik er al een aantal, maar ik vind het knap dat je het telkens weer zo goed verwoordt. Ik ga ze ook proberen consequenter toe te passen.

  Ik heb laatst al mij losliggende to-do-lijstjes gesynchroniseerd. Ja, ik werk nog met pen en papier. 😉 Ik vond het erg handig voor het overzicht. Misschien is dat ook een tip?

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:54 pm - Beantwoord

   Wat knap dat je ’s ochtends vaak al zo productief bent! Ik kan me voorstellen dat dat de rest van de dag echt helpt om meer tijd over te houden. Haha, prioriteiten stellen blijft ook gewoon een lastig dingetje! 😉

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:55 pm - Beantwoord

   Leuk om te horen dat je iets met mijn tips kunt! Alvast veel succes weer op school volgende week 🙂

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:55 pm - Beantwoord

   Wat goed! Zo te horen ben je al supergoed op weg om dat tijdgebrek vaarwel te zeggen 🙂

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:56 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! 🙂
   Wat een slim idee om één overzichtelijke to do list te maken. Ik kan me voorstellen dat dat een stuk duidelijker is voor jezelf dan allerlei losse briefjes. Ik werk trouwens ook nog gewoon met pen en papier voor to do lists. Alleen al omdat ik het zo fijn vind om volbrachte taken te kunnen doorstrepen met pen 😉

 13. Charel 14 augustus 2017 op 10:47 am - Beantwoord

  Veel te weinig tijd om alles te doen wat ik wil! Meestal schrijf ik het op en plan ik echt mijn activiteiten en taken in!

 14. Liese 14 augustus 2017 op 10:52 am - Beantwoord

  Handige tips alweer! Batch productivity doet niet alleen tijd winnen voor de activiteit an sich (alles in een keer versus 5x alles verzamelen en dan weer opruimen) maar ook voor je hersenen doet het goed om je even in eenzelfde taak te verdiepen en mini-routine op te bouwen lijkt me 🙂 En dat spaart alleen maar meer tijd uit!

  • Romy 14 augustus 2017 op 9:57 pm - Beantwoord

   Goed punt! Het helpt inderdaad ook echt om je op één ding te focussen en daar even helemaal mee bezig te zijn. Dan doe je het een stuk sneller dan wanneer je meerdere kleine dingen achter elkaar of door elkaar heen doet 🙂

 15. Marije 14 augustus 2017 op 11:19 am - Beantwoord

  Mooi lijstje! Ik “verlies” de meeste tijd aan social media dus dat is voor mij wel een dingetje

 16. Veronique 14 augustus 2017 op 11:24 am - Beantwoord

  Inspirerend!! ?

 17. Daphne 14 augustus 2017 op 11:35 am - Beantwoord

  Wat een goede tips! Prioriteiten stellen is echt iets waar ik heel veel moeite mee heb. Het liefst doe ik alles in één keer. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet.

 18. Joanne 14 augustus 2017 op 12:15 pm - Beantwoord

  Ik maak bijna overal lijstjes voor. Dat helpt echt met overzicht houden zodat je nuttig te werk kunt gaan. Als er vanalles in je hoofd rond spookt is het zóveel dat ik niet eens wil beginnen ahaha!

 19. Neverdullmoments 14 augustus 2017 op 1:10 pm - Beantwoord

  Goeie tips, de meeste doe ik zelf ook! Kleren klaarleggen zou trouwens voor mij wel echt een goeie zijn, hahaha. Daar kan ik soms echt in tutten.

 20. Annika 14 augustus 2017 op 1:48 pm - Beantwoord

  Ik merk dat ik altijd achter de feiten aanloop als ik slecht heb geslapen. Mijn beste tijdbesparingstip is dus goed uitgerust aan de dag beginnen. Een goede planning helpt ook, en soms dingen die niet belangrijk zijn gewoon een dagje laten liggen.

 21. Nicole 14 augustus 2017 op 1:48 pm - Beantwoord

  Je hebt altijd zulke goede tips. Je bent echt een ontzettend wijze meid. Heel erg fijn ook dat je je tips deelt, want ik heb ook altijd het gevoel dat ik tijd te kort kom.

 22. Nesrin 14 augustus 2017 op 2:42 pm - Beantwoord

  Fijne tips geef je weer Romy. Multitasken en dingen combineren doe ik minder, ik vind het nu vooral fijn om gewoon zonder muziek of smartphone in de trein te zitten. Of als ik een keer op de bank plof dan laat ik mijn telefoon lekker in de keuken liggen in plaats van in mijn hand.
  Tip nummer 7 neem ik mee 😉 Ik moet hier echt aan werken.

  • Romy 14 augustus 2017 op 10:00 pm - Beantwoord

   Juist goed dat je voor jezelf bijvoorbeeld in de trein even rust pakt! Ik kan me voorstellen dat dat je ook helpt om even op te laden en daarna weer volop aan de bak te kunnen 🙂

 23. Maaike 14 augustus 2017 op 3:24 pm - Beantwoord

  Handige tips, zeker handig voor mij. Ik ben zelf erg perfectionistisch en heb niet altijd tijd. Mijn tip is dat je af en toe kunt proberen om iets los te laten als er geen haast bij is. Loopt het weg? Nee? Dan laat het zo 🙂

  • Romy 14 augustus 2017 op 10:01 pm - Beantwoord

   Goed punt! Iets even loslaten of laten wachten is ook een goede manier om prioriteiten te stellen en zo meer tijd over te houden voor andere dingen 🙂

 24. Marloes 14 augustus 2017 op 4:45 pm - Beantwoord

  Wat een fijne tips! Goed om hier weer even aan herinnert te worden tijdens een drukke periode.

 25. Donna 14 augustus 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

  Super fijne tips! Ik hou van productief zijn, maar helaas lukt het niet altijd. Dit helpt!

 26. Beautyjuf 14 augustus 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

  Check, check, check, check, check…En dan nog eens 5x check 😉 Een paar jaar geleden heb ik heel hard gewerkt aan plannen en organiseren. Tot op heden is me dat behoorlijk goed gelukt. Al heb ik hier en daar nog regelmatig een valkuil. Om de één of andere reden zal ik er helaas nooit een ster in worden. Al kijk ik liever naar de (kleine) stapjes die ik hierbij al gemaakt heb.

  • Romy 15 augustus 2017 op 8:10 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je zo hard je hebt gewerkt aan je planning. Valkuilen hebben we allemaal, maar je mag inderdaad echt trots zijn op de stappen die je hebt gezet 🙂

 27. Nikita 17 augustus 2017 op 5:55 pm - Beantwoord

  Als ik met een deadline zit (wat wel vaker gebeurt in mijn opleiding) op school zijn er veel die bij zichzelf denken dat ze het niet gaan halen en dat ze tijd tekort zullen hebben. Wat ik dan doe is effectief en efficiënt werken en erin blijven geloven dat ik het wel binnen de tijd ga halen. En inderdaad, ik heb elke deadline dit jaar gehaald. En routine gebruiken is ook voor mij erg belangrijk. Op een schoolochtend heb ik een halfuur om me klaar te maken zodat ik daarna naar de bushalte kan. En ik heb door die twee jaar heen een routine ontwikkeld waardoor ik om 6u30 aan de deur sta om te vertrekken. Ik heb nooit mijn bus gemist.

  • Romy 17 augustus 2017 op 9:22 pm - Beantwoord

   Wauw, zo te horen ben je echt een goede planner geworden! Wat knap dat je zo vroeg al helemaal klaar bent om weg te gaan en dat je ook je deadlines altijd hebt gehaald. Ik ben zelf ook wel iemand die graag alles op tijd af heeft en niet van haasten houdt. Maar ’s ochtends vroeg komt daar niet altijd iets van terecht en ga ik soms toch net iets te laat naar de bushalte toe 😉

 28. Dinja 22 augustus 2017 op 11:11 pm - Beantwoord

  Dat zijn zeker handige tips (je moet lifecoach worden ofzo haha 😉 )!
  Ik heb vooral op de dagen dat ik gewerkt veel last van tijdgebrek. Vooral als ik die dag erna ook nog moet werken, dan lijkt een avond zo kort en doe ik liever andere dingen dan de dingen die ik eerder die dag wilde doen. Zoals aan mijn blog werken, dat schiet er soms wel eens bij in. Maar ik ga je tips onthouden 😀

  • Romy 22 augustus 2017 op 11:18 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je mijn tips gaat onthouden! Ik herken de struggle wel die je omschrijft trouwens. Mijn avonden na een werkdag zijn ook vaak te kort om alles gedaan te krijgen wat ik zou willen doen. Juist in zo’n geval is prioriteiten stellen vaak zo belangrijk (en moeilijk), oftewel toch iets schrappen van al die dingen die je wilde doen 😉 Maar een dag van 26 uur zou nog steeds de allerbeste oplossing zijn, haha.

 29. Vivian 3 oktober 2017 op 5:03 pm - Beantwoord

  Goeie tips! Batch productivity werkt inderdaad erg goed. Vooruitwerken – een weekplanning maken, blogs inplannen – vind ik ook altijd erg fijn werken en verder zit ’t ‘ m vooral in de kleine dingen. Mijn laptop laat ik nu bijvoorbeeld vaak standby staan zodat die snel opgestart is en ik snel aan het werk kan, en ik probeer dingen als mail en kleine klusjes vaak tussendoor weg te werken, bijvoorbeeld in een pauze op school omdat ik dan later minder tijd kwijt ben. Werkt fijn!

  • Romy 4 oktober 2017 op 6:55 am - Beantwoord

   Zo te horen ben jij ook een echte planner. Goed bezig! 🙂 De laptop standby laten staan, doe ik zelf ook altijd. Ook al heb ik mazzel met een razendsnelle laptop, ik vind het toch fijn als hij echt à la minute opgestart is.

Recente blogs