systeemupdates

Column | Systeemupdates en andere nieuwigheden, wie verzint het?

 • 19 januari 2021
 • 19 Reacties
Categorieën: Persoonlijk
geen fan van updates

“Er staan 5 nieuwe updates voor u klaar.” Waar een ander misschien heel enthousiast wordt van een kersverse lading technologische verbeteringen, krijg ik er acuut de kriebels van. En dan dus niet alleen omdat die updatemelding altijd op precies het verkeerde moment komt, maar ook omdat ik het gewoon – ehm – niet zo op heb met updates. Waarom vernieuwen wat eigenlijk al goed is? Ik wilde het eens hebben over het leed dat updates heet als je – zoals ik – niet bepaald een technologiejunkie bent.

“Nu even niet!”

Je kent het vast wel. Ben je net bezig met die ene opdracht met een keiharde deadline, komt er een pop-up in beeld: “Uw computer wordt over 5 minuten opnieuw gestart.” Het is dat die woorden niet hardop worden uitgesproken, maar anders zouden ze door merg en been gaan. Ik ben dus zo iemand die standaard twintig tabbladen heeft openstaan (Sorry, pap! Ik heb mijn leven nog steeds niet gebeterd!). Mede daarom ben ik nóóit klaar voor een nieuwe update.

Het is net als een collega die net binnenkomt op het moment dat jij in opperste concentratie bezig bent met je grootste project van de dag.

“Kun je even…?”, klinkt het vanachter de deuropening. Nog voordat je collega haar zin heeft afgemaakt, heb je zin om met een boze blik hard “Nee” te roepen.

Precies die neiging heb ik dus als Windows het de hoogste tijd vindt voor updates. Meestal stel ik ze zo lang mogelijk uit. Zo vaak als maar kan, klik ik op de “Nu even niet”-knop. Maar ja, dan komt er dus een moment dat “nu even niet” geen optie meer is en dat mijn computer midden in een YouTube-video een zwart scherm laat zien.

3% van de updates is geïnstalleerd.

Shit, er is geen weg meer terug.

Kruiden in je lievelingsrecept

Laatst had ik het er met Bart over. “Technologie is toch vooruitgang, schat?”, riep hij toen ik zat te klagen over de nieuwste Instagram-veranderingen. Het duurde even voordat ik doorhad dat het pijltje naar links had plaatsgemaakt voor een swipefunctie. Ik en mijn niet-technobrein konden er maar niet aan wennen.

Tja, ik ben dus zo’n oma (met het lijf van een 27-jarige) die daar zo haar eigen ideeën over heeft.

Ik weet nog dat Hotmail voor het eerst de binnengekomen e-mails in twee mappen ging verdelen. Ik heb wekenlang gegoogeld of ik de boel nog kon terugdraaien. Het is alsof er aan je geliefde recept opeens een nieuw ingrediënt wordt toegevoegd. Waarom verbeteren wat al goed is? Je kent de smaak van het oude gerecht en bent daar dol op. Het duurt dan even voordat je kunt wennen aan datzelfde recept met een totaal ander sausje eroverheen.

Late majority

Waarschijnlik behoor ik gewoon tot de late majority (in plaats van de early adopters) zoals me dat ooit zo mooi bij een marketingvak werd geleerd. Ik kocht mijn eerste smartphone pas toen de rest van de klas daar al twee jaar mee rondliep. En tegen de tijd dat ik de nieuwste Instagram-features door heb, zijn er vaak alweer één of twee opties bijgekomen. Nee, ik ben duidelijk niet zo iemand die binnen één dag enthousiast het wereldwijde web afstruint op zoek naar alle ins en outs over die features. Grote kans dat ik die behoefte pas een jaar later voel als het nieuwe er al lang en hoog en breed af is.

Uitstel van executie

Toen Gmail laatst zijn logo wijzigde, duurde het drie weken voordat ik niet meer steeds (tussen die twintig openstaande tabbladen) hoefde te zoeken waar mijn mailbox-tabblad ook alweer stond. En toen WordPress twee jaar geleden een nieuwe editor bedacht voor het bloggen, heb ik maandenlang de overstap uitgesteld uit angst voor het nieuwe. Tuurlijk, na een paar weken moet ik vaak toegeven dat die nieuwe features best nuttig zijn. Nu vind ik de nieuwe WordPress-editor een geniale vooruitgang, kan ik niet meer zonder de Hotmail-tweesplitsing, en moet ik toegeven dat het Gmail-logo inderdaad best leuk en kleurrijk is. Maar op het moment zelf zou ik willen dat de boel nog even kon blijven hoe het was.

“Ikke zelluf doen”

Ken je die mensen die direct na de aankondiging van een geniale nieuwe app googelen hoe dat precies werkt? Verrassing: ik ben niet een van hen. De handleiding is meestal het eerste wat ik ergens in een la stop als ik een nieuw product binnen heb. Zo kwam het dat ik een jaar lang dacht dat mijn stofzuiger geen aan/uit-knop had (bleek-ie wel te hebben!). Ook als de virtuele rondleidingen door nieuwe online tools aan me worden opgedrongen, klik ik die razendsnel weg. Het “ikke zelluf doen”-stemmetje in mij heeft daar toevallig nul zin in, waardoor die nieuwe opties ontdekken nu niet bepaald aantrekkelijker wordt.

Generatieverschillen

Ik weet nog hoe ik als kind mijn ouders soms uitlachte als ze dingen niet begrepen die voor mij gesneden koek waren. Maar eigenlijk vrees ik nu al voor het moment dat ik kinderen heb en dat zij mij de les gaan lezen. Ik vertrouw er maar op dat ik later misschien wel een stel hyperintelligente kinderen krijg met genoeg technisch talent (niet van mij!) en empathie om tegen die tijd hun technologisch onwetende moeder die updates haarfijn uit te leggen. Er is nog hoop. Hoop ik.

Ben jij een ‘early adapter’ of sta jij ook niet te springen als er updates zijn?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Daenelia 19 januari 2021 op 7:13 am - Beantwoord

  Updates altijd met een doen!!
  Ik snap je fobie niet, want ik heb een andere angst: dar mijn beveiliging ruk is als ik niet update.
  Wat is er nou makkelijker dan klikken op update and restart? Ik heb nog nooit meegemaakt met Windows dat mijn computer daarna onbruikbaar was!
  Op jouw computer staan neem ik aan ook gevoelige data, en je hebt toch de plicht om die te beschermen??

  • Romy 19 januari 2021 op 10:46 am - Beantwoord

   Achteraf valt updaten altijd wel mee en uiteraard is beveiliging veel belangrijker dan de tijd die het kost om opnieuw op te starten. Ik doe het ook altijd wel – maar wel met frisse tegenzin dus 😉

 2. Lianne 19 januari 2021 op 8:31 am - Beantwoord

  Oh heel herkenbaar. Tegen de tijd dat ik geüpdate heb dient de volgende update zich al weer aan! Het is niet dat ik bang ben voor nieuwe systemen, maar ik klik ze altijd weg omdat het nu niet (of eigenlijk nooit) uitkomt. Maar tegelijkertijd moet je als persoon ook wel eens opladen om daarna weer met een frisse start te kunnen beginnen, dus waarom je computer of je telefoon eigenlijk niet? Toch maar eens wat vaker doen dus….

 3. Lisa 19 januari 2021 op 8:32 am - Beantwoord

  Haha, zo herkenbaar. Bij mij komen de updates ook altijd ongelegen. Maar ik weet nu dat mijn laptop aan het eind van de dag vriendelijk vraagt om af te sluiten én updates te installeren. En het google mail logo had ik eerder in de gaten dan de nerds in mijn omgeving…omdat het een plaatje was dat anders was geworden.

 4. Geke 19 januari 2021 op 8:53 am - Beantwoord

  Heel herkenbaar, dat van die updates (en ook van de tabbladen).
  Het enige waar ik een uitzondering voor maak is de beveiliging, als die om update vraagt doe ik het gelijk.

  Haha, ik heb nog steeds geen smartphone. Met thuiswerk en mijn computer op het bureau mis ik niets voor mijn gevoel en brengt het me op andere momenten veel rust.

 5. Darina 19 januari 2021 op 9:10 am - Beantwoord

  Herkenbaar hoor. Ik kom ook altijd later achter dingen waar mensen misschien al maanden mee bezig zijn, zoals al die ‘handige’ foefjes op Instagram en ik gebruik nog steeds de klassieke editor van WordPress.
  Alleen een beveiligingsupdate doe ik altijd meteen uitvoeren.

 6. Audrey 19 januari 2021 op 9:35 am - Beantwoord

  O god ja, heeeeel herkenbaar dit! Ik heb voor WordPress een plugin om de oude editor weer te hebben, moet je je voorstellen! En dat Windows 10-menu vond ik ook maar stom, dus ook daarvoor heb ik een klassiek startmenu gefixt 😉

 7. bychristiana 19 januari 2021 op 9:48 am - Beantwoord

  Haha, wat is dat toch met die tabbladen?! Ik heb er ook altijd twintig openstaan, minimaal dan! En updates, nee, ik ben er ook niet van, zeker de blogtechnische updates niet, want ik heb nu al meerdere keren gehad dat er tijdens of na die updates iets gebeurde waar ik helemaal niet blij mee was. Laatst kon ik bijvoorbeeld na een update mijn Pinterest plug in niet meer gebruiken en bij een eerdere update werden alle foto’s die ik vanaf dat moment uploadde opeens vierkant, in plaats van rechthoekig. Er werd dus gewoon aan de bovenkant en aan de onderkant een stuk van mijn foto’s afgehakt. Weg mooie foto’s! Gelukkig kan Andre dat soort problemen meestal wel oplossen (ik ben zelf totaal niet technisch) maar ik krijg dus echt de kriebels van dat soort dingen.

 8. Johanna 19 januari 2021 op 10:05 am - Beantwoord

  Herkenbaar. Het ergste is dat mijn notebook soms een half uur met installeren bezig is, en ik maar wachten. Dus ik laat mijn pc nooit zelf herstarten, dat doe ik, als ik tijd heb. Behalve dan mijn virusscanner, maar die is niet zo vervelend. Overigens is het met schoonmaakprodukten en wasmiddelen niet anders. Steeds komt er een verbeterde forrmule, die nog witter wast. Heee hallo…. was de vorige verbetering dan toch niet zo goed? Het ideale is, dat je nooit hoeft te zeggen dat je iets fout hebt gedaan of over het hoofd gezien, nee… je hebt het nog verder verbeterd! Succes!

 9. Evelyne - Gouden Momenten 19 januari 2021 op 2:33 pm - Beantwoord

  Herkenbaar. Ik ben geen handig persoon in bepaalde huishoudelijke taken als ook niet in dingen monteren. Toch doe ik soms eens een verwoede poging en heel soms lijkt die wel te lukken. Maar meestal roep ik toch een hulplijn in, hihi. En die updates, ooh zo vervelend. Ik had eens voor dat ik een fotoshoot aan het ordenen was in mijn programma, want de vrouw in kwestie kwam die dag al om haar digitale foto’s. Begint mijn laptop toch wel geen update 😮 Ik kon wel wenen! In volle paniek heb ik verkeerd geklikt (oh jawel!) en begon die met de update. Ik wist even niet of ik die vrouw zou afbellen of niet, ik was zo in paniek. Uiteindelijk heeft die update niet lang geduurt, MAAR (nu komt het). Ik startte terug op om verder te doen waar ik gestopt was en dat ging zooooooooooooooooo traag 🙁 Toen bleek dat mijn bureaublad verdwenen was en al mijn snelkoppelingen elders gevlogen waren. Gelukkig vond ik mijn foto’s wel nog terug en net op tijd want die vrouw kwam er om. Ik kon ze nog tonen en op een veilige manier overzetten (want lucky me, ik sla die dingen altijd onmiddellijk op).. maar toen ja.. mijn laptop had het half en half begeven 🙁 Wij hebben toen de IT’er gebeld en hij heeft mijn laptop kunnen redden met een back-up (wat ben ik hem zo dankbaar!!)

 10. Laurine 19 januari 2021 op 3:03 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar. Ik negeer al bijna twee jaar de melding op mijn telefoon dat er een nieuwe software-update beschikbaar is. Nu is het waarschijnlijk veel verstandiger om dat gewoon te downloaden, maar hij werkt nu ook prima dus laat ik het maar zo tot ik er echt niet meer om heen kan.

 11. Tamara 19 januari 2021 op 3:33 pm - Beantwoord

  Toch ook wel herkenbaar, ik hou ook niet zo van veranderingen en vaak slaan die veranderingen ook gewoon nergens op. Verbetering, oké. Vooruitgang, akkoord. Maar moet daarom alles veranderen? Brrrr!

 12. Naomi 19 januari 2021 op 5:39 pm - Beantwoord

  Hehe, eindelijk een medestander gevonden. Bij mij gaat het met updates en nieuwe dingen precies hetzelfde. Ik hoop bij nieuwe apps die iedereen ‘ineens’ heeft altijd dat het een tijdelijke hype is, maar uiteindelijk ga ik dan toch ook een keer overstag.

 13. Jacqueline 19 januari 2021 op 9:16 pm - Beantwoord

  Die editor in WordPress heb ik echt maanden uitgesteld en eigenlijk ben ik er nog steeds niet blij mee. Maar verder ben ik op mijn werk juist wel eerder een early adapter. Mag ook wel, want ik heb er een master leren en innoveren voor gedaan. 😉

 14. Meaghan 20 januari 2021 op 9:06 am - Beantwoord

  Ja haha heel herkenbaar! Ik kan ook niet goed tegen updates en veranderingen en daarbij duren die updates zo lang vaak. Dus ook ik stel ze altijd uit, maar uiteindelijk moet ik er dan toch wel weer aan geloven, omdat mijn devices ook wel goed beveiligd moeten blijven.

 15. Giovanna Jansen 20 januari 2021 op 10:34 am - Beantwoord

  Herkenbaar hoor! Zeker nu je tegenwoordig doorlopend updates krijgt – en de meeste zijn NIET voor beveiligingsupdates (dus niet noodzakelijk), maar puur met nieuwe functies waar je (vaak) niet op zit te wachten. (Waarom kan iets wat goed is, niet een paar jaar zo blijven?) Mooie vergelijking met ineens ingrediënten aan je favoriete recept toegevoegd krijgen! Dat is net zo onplezierig haha. Maar helaas ontkom je er niet aan. De computer blijft continue pop-ups geven tot je toch echt opnieuw opstart en apps gaan slecht werken (vastlopen e.d.) waardoor je noodgedwongen toch gaat updaten, want ja, het moet het wel blijven doen natuurlijk. 😉
  En ook de meerdere tabs open staan is zó herkenbaar! Zowel in mijn browser als in Word en in de Verkenner. Werkt echt zó fijn!

 16. Anna 20 januari 2021 op 12:07 pm - Beantwoord

  Oh heel herkenbaar, haha! Ik gebruik nog steeds de oude editor van WordPress voor mijn blog, die vind ik zoveel fijner werken. In de nieuwe editor (die ik voor Studio Anna Jirina wel heb) kost het toevoegen van kopteksten standaard meer werk. Ik heb het ook niet zo op updates, wat dat betreft :p. Gelukkig kan ik ze op mijn MacBook eindeloos blijven uitstellen, want dat ding staat de hele dag aan. Wanneer apps beginnen te crashen weet ik wel dat het tijd is om echt even te updaten en dit doe ik dan meestal tijdens het koken of ’s avonds als ik ga slapen :p.

 17. Irene 21 januari 2021 op 10:34 am - Beantwoord

  Ik heb ook altijd mega veel tabbladen open staan :p Ik heb op zich niets tegen updates en mijn laptop geeft vaak ook een mooi overzichtje van de laatst gesloten tabbladen en dan kan ik die allemaal tegelijk terug open zetten. Het komt gewoon nooit uit omdat je bezig bent op je computer en dan die update moet doen natuurlijk. Ik vind het dan wel weer lastiger met mijn mailbox of Instagram bijvoorbeeld. Het duurde echt lang voor ik door had hoe ik een story kon plaatsen omdat dat ineens veranderd was.

 18. Anouk 23 januari 2021 op 10:43 am - Beantwoord

  ik ben op Instagram nog steeds niet gewend aan de reels, ik heb er ondertussen 2 gemaakt. Ik vind het al moeilijk om regelmatig een foto te plaatsen, laat staan een flitsend filmpje. Ik was mijn mail ook kwijt met het nieuwe logo, en google maps en de drive. Want ze hadden ineens allemaal een nieuw logo.

Recente blogs

Mugcake met chocola en kersen (brownie uit de magnetron)

17 maart 2024|Recepten|

Een brownie maken in maar 3 minuten klinkt niet verkeerd, toch? En het wordt nog beter: je hoeft er alleen de magnetron voor aan het werk te zetten. Met dit recept maak je eenvoudig een brownie in een mok. Een mugbrownie dus! Je hoeft er enkel een paar ingrediënten voor door elkaar te roeren. Zet de mok daarna in de magnetron. Dan doet die de rest voor je en kun jij straks een heerlijk smeuïge brownie uit je mok oplepelen. Makkelijk én heel lekker. In ons vorige huis hadden we geen magnetron. Maar sinds we er één hebben, ben ik niet bij dat ding weg te slaan. Alleen al voor dit recept: mugcake met chocola.

Blij Lijstje #74 | Terugkijk-tv, fantasierijke fotoplannen & letters in de lucht

29 maart 2024|Persoonlijk, Positiviteit|

Ik weet niet wat het is met de lentedagen. Maar het lijkt wel alsof mijn energieniveau opeens keihard omhoog is geschoten en ik een acute drang heb om allerlei creatieve plannen uit te voeren. Met als gevolg onder andere een nogal spontane aanmelding voor een out-of-the-box-workshop, een fotoshoot met letters in de lucht en de eerste gesmede tuinplannen. Ook werd ik blij van op het nippertje dingen halen, interieuraankopen die in één keer door de kritische keuring komen en nieuwe mini-mensjes op aarde. Dit is mijn Blije Lijstje.

Over mijn nieuwe winteroutfit & zelfzorg in de winter

28 januari 2021|Outfits|

Eigenwijs als ik ben, houd ik vaak lekker vast aan mijn eigen standpunt, maar er zijn momenten dat ik achteraf moet toegeven dat Bart het bij het juiste eind had. Laatst bijvoorbeeld, toen ik veel te koud gekleed de sneeuw wilde trotseren. Muts die ik ben (maar dan zonder muts op)! Ik kwam bibberend thuis en het kostte een paar koppen thee voordat ik me weer wat beter voelde. Hij had nog zo gezegd "Koop nou een muts en handschoenen!". En inderdaad, een week later belandden die alsnog in mijn mandje. Tijd om mijn winteroutfit (en de les die ik daaruit leerde) alsnog met je te delen.