IMG 20200822 203148777 2

Column | When life gives you lemons, make… broccolisoep

 • 25 september 2020
 • 16 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Positiviteit

Je kent het wel: van die dagen dat de pech je om de oren vliegt. Je stoot je teen aan de stofzuiger, mist de bus op het nippertje en laat vervolgens ook nog eens je ovenschotel aanbranden. Laatst had ik dus zo’n dag. Zonder gekneusde tenen, gemiste bussen en verbrande maaltijden, maar wel met een flinke dosis pech. Letterlijk en figuurlijk. Maar die dag leerde me wel iets. Uiteindelijk is een pechdag alleen een pechdag zolang jij dat zo ziet. When life gives you lemons, make… broccolisoep. Yup, dat laatste zal ik je uitleggen.

De pechdag dus

Het was maandagochtend vroeg. Ik zal je de details besparen. Maar laten we het erop houden dat mijn buik na 4 antibioticakuren (voor een onschuldige en inmiddels opgeloste ontsteking) niet helemaal happy was. Onderbuikgevoelens dat er iets niet helemaal oké was, waren nog nooit zo letterlijk aanwezig. Gelukkig kon ik maandagochtend vroeg bij de huisarts terecht. Mijn autootje stond al te stralen om me die kant op te brengen. Zelfs écht stralen dit keer, want mijn fijne Ka was net twee dagen ervoor op zijn halfjaarlijkse wasbeurt getrakteerd.

Maar helaas, van buiten zag mijn Ka er misschien uit als nieuw, maar met de sleutel in het contact deed hij niets meer. Dikke pech. Letterlijk. Dan maar de fiets uit de schuur halen en mijn beentjes aan het werk zetten. Shit! Bleken mijn banden nog niet opgepompt (even vergeten!) en er was ook nog eens een vette omleiding. Uiteindelijk kwam ik ietwat bezweet aan om van de dokter te horen dat mijn buik het even net zo erg begaf als mijn autootje. Deels vloeibaar eten was het advies voor mij. Een nieuwe accu was even later het advies van de Wegenwacht. Bummer!

It’s not all about the pech

Waarom ik dit alles vertel? Niet om mijn frustraties kwijt te kunnen. Nee, ik wil juist een positieve draai geven aan dit verhaal. Want we hebben allemaal weleens zo’n opeenstapeling van pechgevallen. Als er één ding tegenzit, lijkt het alsof er door een domino-effect alleen maar nog meer dingen misgaan. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Een paar jaar geleden dacht ik ook zo. Ik kon dan vreselijk balen als er wat misging. Waarom ik weer? Het ging ook altijd mis.

De laatste jaren lukt het me steeds beter om voor die gedachtegang een stokje te steken. Niet dat ik nooit eens baal. Maar ik laat me niet zomaar van mijn glimlach beroven door een paar kleine pechdingen.

Want als je er kritisch naar kijkt, dan is het niet zo dat alles mislukt als er een paar kleine dingen achter elkaar tegenzitten.

when life gives you lemons

Een positieve of een negatieve bril

Daarom probeerde ik mezelf na een paar uur van lichtelijk zwelgen in zelfmedelijden weer tot de orde te roepen. Ik weet gewoon: als ik in die alles-zit-tegen-bui blijf hangen, dan zou ik een vergrootglas leggen op alle dingen die niet helemaal lopen zoals ik wil. Dat terwijl ik aan veel van die kleine tegenvallers op leuke dagen helemaal geen aandacht zou besteden. Het zit hem dus deels in de manier waarop je ernaar kijkt. Zoals je je kunt focussen op de kleine pechpuntjes op een dag, zo kun je ook proberen juist naar lichtpuntjes te kijken. Wat zit er wél mee?

Genoeg lichtpuntjes te bekennen

Zo was ik blij dat ik net een half jaar geleden lid ben geworden van de Wegenwacht. Scheelde heel wat geld! En dat de man met zijn gele busje mijn auto binnen een half uur weer werkend kreeg. Dat ik genoeg leuke opdrachten in mijn mailbox had. Dat Pippa me gezelschap hield. Dat mijn gloednieuwe blender binnenkwam. En dat ik die zonder mijn muur van groene broccolispetters te voorzien meteen in actie kon testen.

Ook positief: door de situatie werd ik wel creatief met lekkere recepten bedenken. Ik gaf mezelf een pauze van het werk om verse broccolisoep te maken. Zou ik anders nooit doen, maar de stomme situatie dwong me om eens niet standaard bammetjes te beleggen voor mijn lunch. Zo erg was het dus ook weer niet allemaal.

Maak broccolisoep

Dat zou ik jou ook willen zeggen. Natuurlijk mag je balen. Natuurlijk zijn er pechdagen. En natuurlijk geldt dit alles niet voor serieus nare dingen die je niet zomaar naast je neerlegt. Maar weet dat een paar kleine tegenvallers niet meteen jouw hele week, maand of jaar sh*t maken.

Maak broccolisoep. Vrij te vertalen als: doe iets waar jij blij van wordt als het tegenzit. Maak wat extra lekkers voor jezelf klaar, gun jezelf een rustmoment, bel iemand op om je hart te luchten en probeer jouw rotdag toch een beetje leuk te maken. Wie weet lacht het geluk je morgen wel weer toe.

Ik nam nog een hapje van mijn broccolisoep en stak die avond mijn sleutel in het contact van mijn weer werkende auto. Ik moest toegeven: mijn dag was zo mislukt nog niet.

When life gives you lemons, make… broccolisoep. Of waar jij maar blij van wordt!

Wat doe of maak jij als je een pechdag hebt?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 25 september 2020 op 7:09 am - Beantwoord

  Mooi geschreven! En heel goed om zoveel mogelijk een positieve draai te geven aan de dingen die even niet willen lukken. Ik probeer dat ook zoveel mogelijk te doen als zich pechdingen voor doen.

 2. Zo simpel is dan geluk 25 september 2020 op 8:57 am - Beantwoord

  Ik hou niet zo van broccolisoep. 😉
  Eigenlijk is dit wat ik altijd wel doe als ik even een dag heb dat er van alles tegenzit.

 3. Naomi 25 september 2020 op 9:18 am - Beantwoord

  Dat was ook wel behoorlijk veel pech op één dag. Mooi hoe je het toch hebt kunnen ombuigen en dat je dat met ons deelt.

 4. Anna 25 september 2020 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! En wat goed dat je zo positief blijft op een pechdag. Er zijn inderdaad altijd een heleboel lichtpuntjes, maar je moet ze wel zien!

 5. Meaghan 25 september 2020 op 10:11 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je een keer een column hebt geschreven! Ook goed dat je zo positief kan blijven op een pechdag. Ik vind het mooi dat je zegt dat je nare gevoelens er even mogen zijn, maar dat je je daarna ook weer bij elkaar moet rapen en de positieve dingen moet gaan zien van die dag. Daar heb ik soms nog wel moeite mee, want ik kan soms echt verdwijnen in mijn eigen medelijden. Inspirerend hoe je ermee omgaat en hele fijne lichtpuntjes!

 6. Anouk 25 september 2020 op 11:31 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel, echt heel tof om dingen zo in perspectief te zetten. En nu heb ik zin in brocollisoep.

 7. Els 25 september 2020 op 11:51 am - Beantwoord

  Wat een leuk artikel met een leuke inslag. Als ik een pechdag heb, ga ik gewoon in de avond lekker niksen. Tv kijken en een beetje knutselen.

 8. Mari 25 september 2020 op 3:17 pm - Beantwoord

  Mooi artikel! Je perspectief en eigen invloed daarop kan zo van belang zijn inderdaad. De brocolisoep klinkt heerlijk! Als je nog een tijdje deels vloeibaar moet eten, heb je misschien iets aan de blog van Koken met Karin, die een serie leuke recepten en handige tips heeft gewijd aan vloeibaar voedsel.

 9. Shirley 25 september 2020 op 3:17 pm - Beantwoord

  Hoe gaat het nu met je buik? Nog steeds aan de vloeibare voeding of kan je alweer wat meer eten? Het was inderdaad wel echt een pechdag, maar je hebt het toch maar weer mooi kunnen ombuigen, mede dankzij broccolisoep en de ANWB.

 10. Maaike 25 september 2020 op 3:23 pm - Beantwoord

  Heel goed van je hoe je er mee om gaat 😀 En die soep ziet er lekker uit 😀

 11. Lotte 25 september 2020 op 4:10 pm - Beantwoord

  Heel erg leuk geschreven! Als ik pech heb gehad, ga ik het liefst daarna -als ik er de tijd voor heb- een uurtje lekker met een goed boek en thee op de bank zitten . 🙂 Daar kan níks mis mee gaan haha. En binnenkort dan maar een keertje met een kommetje broccolisoep op de bank zitten. 😉 Klinkt goed!

 12. Ilona Wielinga 25 september 2020 op 8:45 pm - Beantwoord

  Een mooie column! Het helpt mij inderdaad ook om juist op zulke dagen extra lief voor mezelf te zijn. Op tijd weg te kruipen met een serie en mijn to do lijst eventjes laten voor wat het is. En mezelf er altijd aan te herinneren dat ook zo’n dag maar 24 uur heeft.

 13. Laurine 25 september 2020 op 9:38 pm - Beantwoord

  Dit is precies wat ik nodig had na zo’n dag als vandaag: kapotte paraplu, twee keer afgewezen voor belangrijke taak op school, … Maar er gebeurde ook een heleboel leuke dingen, dus al bij al zeker geen slechte dag. Vroeger kon ik dan echt in zo’n negatieve spiraal blijven hangen, maar ik heb geleerd dat ik de dag gewoon op een fijne manier moet afsluiten. Nog een beetje lezen voor het slapen of iets creatiefs doen.

 14. bychristiana 26 september 2020 op 8:34 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Heel motiverend, bij mij is het een beetje afhankelijk van hoe slecht de dag is haha;-) Ik wil best wel eens een dagje wentelen in zelfmedelijden, maar wat voor mij meestal goed werkt is sowieso om naar buiten te gaan. Nu scheelt het dat we met Sketch sowieso altijd wel naar buiten moeten. En inderdaad; iets doen wat je leuk vind, dat helpt ook al een heleboel.

 15. Evelyne - Gouden Momenten 26 september 2020 op 5:25 pm - Beantwoord

  Mooie column! Met een bijzondere les, die we allemaal wel eens nodig hebben.

 16. Justine 28 september 2020 op 10:05 am - Beantwoord

  Leuk geschreven! je hebt helemaal gelijk ook. Soms lijkt het allemaal tegen te zitten, maar het is ook maar net wat je er zelf van maakt. En broccolisoep is trouwens wel erg lekker, dus ik snap ‘m wel 😉

Recente blogs

Hoera, 2 jaar Vaker Vrolijk! | Mijn bloghoogtepunten

12 september 2018|Persoonlijk, Carrière en ondernemen|

Gisteren was het precies 2 jaar geleden dat ik besloot om van mijn fantasieën over een eigen blog werk te maken. Mijn eigen website Vaker Vrolijk was een feit en ik plaatste mijn allereerste artikel op het internet. Met dank aan mijn ouders en een paar trouwe fans onder mijn vriendinnen had ik nog een handjevol lezers ook. Toen kon ik nog niet bedenken dat ik 2 jaar en 730 artikelen later nog steeds met net zo veel plezier en passie zou bloggen. Toch is het echt zo! Om deze blogverjaardag te vieren, zet ik in dit artikel mijn bloghoogtepunten van het afgelopen jaar op een rij. Pak een glas champagne (of een kop thee) en feest gezellig mee!

Mijn 10 favoriete woonaccessoires in huis

12 maart 2020|Interieur|

Accessoires maken een huis af. Vind ik dan. Waar menig man waarschijnlijk stopt zodra de meubels staan en de plasmatelevisie hangt (sorry, vooroordelen!), begint inrichten voor mij pas écht zodra ik de tierelantijntjes mag gaan toevoegen. Vazen, kaarsjes, kussens en persoonlijke spullen - ik versier mijn woning er maar al te graag mee. Uiteraard heb ik zo mijn favoriete accessoires staan in huis. En juist die favoriete accessoires zet ik vandaag graag eens extra in de spotlights.

Kringloopvondsten #4 | IJ-hallen: ruches, stippen & koeienkopjes

4 augustus 2018|Lifestyle|

Het was al een tijdje geleden dat ik voor het laatst naar de IJ-hallen ben geweest. Daarom greep ik vorige week zaterdag direct mijn kans toen ik zag dat er weer een tweedehandsmarkt werd georganiseerd op het NSDM-terrein. Door de vakantie was het een stuk rustiger dan anders, maar alsnog hoefde ik weinig moeite te doen om met een paar mooie tweedehands koopjes thuis te komen. Ik scoorde onder andere een jasje met stippen, een vrolijke jurk met ruches en een aanvulling op de koeienverzameling van mijn moeder. Kijk je mee?