unnamed file 3 3

De controle loslaten: wat, waarom en hoe?

 • 19 april 2017
 • 43 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Controle: als er iets is waar ik een haat-liefdeverhouding mee heb, dan is dat het wel. Ik kan soms hunkeren naar vaste schema’s en regelmaat, terwijl die controle me ook niet altijd brengt wat ik zou willen. Voor de een werkt controle misschien heel fijn, terwijl die grote controlebehoefte bij iemand anders juist in de weg zit. Zou jij, net als ik, de controle wel iets meer willen loslaten? In dit artikel vertel ik meer over mijn overwegingen. Ook geef ik een paar tips hoe je een begin kunt maken om de touwtjes meer te laten vieren.

controle loslaten tips

Waar komt die controlebehoefte vandaan? 

Voordat je de controle langzaam kunt loslaten, is het belangrijk om te weten waar je controlebehoefte vandaan komt. Sommige mensen hebben oprecht heel erg baat bij controle en regelmaat. Bij anderen zit controle misschien meer in de weg. De controlebehoefte kan dan bijvoorbeeld voortkomen uit angst, onzekerheid of perfectionisme. Misschien ben je bang dat de dingen verkeerd gaan als je iets eens anders aanpakt of je strakke planning loslaat. Of misschien denk je dat de planning je helpt om je leven op de rails te houden. Dat zijn ook gedachten die weleens door mijn hoofd schieten. Wat als het mislukt als ik het anders doe? Wat als ik mensen teleurstel door een ander pad te bewandelen?

Wat kan de controle loslaten je bieden?

In mijn leven heb ik een paar momenten gehad waarop ik de controle echt losliet. Een voorbeeld was mijn eerste reis naar New York vijf jaar geleden, die we een week van tevoren boekten. Stress en spanning alom, maar wat was het geweldig. Nog een voorbeeld is mijn studiekeuze: ik stapte twee dagen voor de start van het schooljaar over naar een studie waar ik een beter gevoel bij had. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk heeft het me wel heel veel opgeleverd. Nog altijd ben ik dankbaar dat ik toen de controle een beetje durfde los te laten. Het heeft me meer gebracht dan ik had kunnen denken. Maar dat is niet het enige. Door de controle los te laten, kun je ook…

 • …nieuwe mensen leren kennen.
 • …op plekken komen waar je anders niet zou komen.
 • …talenten ontdekken waar je je nog niet bewust van was.
 • …momenten creëren die je je leven lang bijblijven.
 • …je trots voelen door buiten je comfortzone te gaan.

Controle loslaten, hoe doe je dat?

Allemaal hartstikke leuk, maar hoe kun je dan de controle loslaten? Zeker als je een controlfreak in hart en nieren bent, is het waarschijnlijk lastig om de touwtjes in één keer uit handen te geven. Wel kun je het stap voor stap aanpakken. Dit zijn een paar manieren waarop je dat zou kunnen doen:

 • Houd elke week een dag vrij. Plan niets in, kijk gewoon wat er op je pad komt en doe waar je zin in hebt.
 • Laat eens een keuze aan iemand anders over. Denk bijvoorbeeld aan een vakantiebestemming, een dagje weg, een restaurant, het avondeten, een schilderij voor aan de muur etc.
 • Doe eens precies het tegenovergestelde. Neem een andere route, wissel je ontbijt en lunch om of ga eens midden in de week naar de bioscoop. Laat je creativiteit stromen.
 • Probeer een creatieve hobby uit waarmee je je flink kunt uitleven. Neem bijvoorbeeld een groot canvasdoek en klieder daar flink op met verf. Het hoeft niet allemaal perfect binnen de lijntjes.
 • Verander eens van plek. Werk je vanuit huis? Zoek dan eens een leuk café op om te werken. Of ga op kantoor eens aan een ander bureau zitten? Of kies voor een andere stoel in de huiskamer. Een ander point of view kan meer doen dan je misschien denkt.

Life begins at the end of your comfort zone… is de quote die bij mij opkomt. Controle is niet alles. Soms is het leven zoveel mooier dan je binnen jouw comfortzone kunt vermoeden!

Ben jij een controlfreak? Of houd je er juist van om de controle soms los te laten?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 19 april 2017 op 7:26 am - Beantwoord

  Je blog zet mij aan het denken .. ik wil vaak ook de controle vast houden en daardoor glipt het juist uit mijn handen. Toch eens over na gaan denken

  • Romy 19 april 2017 op 6:38 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat het je aan het denken zet! Dat is ook iets waar ik me steeds bewuster van bent geworden: juist door de touwtjes zo strak in handen te willen houden, ben ik eerder de controle kwijtgeraakt.

 2. Susan 19 april 2017 op 7:37 am - Beantwoord

  Goed artikel. Ik heb hier zelf nog al moeite mee, dus misschien kunnen je tips helpen!

 3. Sofie 19 april 2017 op 8:16 am - Beantwoord

  Hmmm, ik weet eigenlijk niet hoe het bij mij zit: wellicht een mix van beide, afhankelijk van het moment. Soms impulsief zijn vind ik in elk geval wel leuk en verrassend, al is het praktisch niet altijd haalbaar voor me! Ik moet alles wat ik doe altijd goed plannen en dat neemt soms wel spontaniteit weg.

 4. Sylvia 19 april 2017 op 8:25 am - Beantwoord

  Leuk artikel. Als je een kindje hebt dan heb je bijna geen controle meer haha. Sta je op het punt om weg te gaan dan moeten ze naar de wc. Snel naar huis wandelen omdat dit dit en dat nog gedaan moet worden dan stoppen ze bij elk bloempje en alles moet goed geobserveerd worden. Hierdoor ben ik de kleine dingen ook wat meer gaan waarderen. We leven allemaal veel te gehaast en zouden de controle los moeten laten en wat meer moeten gaan genieten

 5. Claire 19 april 2017 op 8:32 am - Beantwoord

  Weer zo’n fijn artikel! Ik heb nu met afstuderen dat je alles zelf moet doen en dat je dus eigenlijk geen controle hebt. Althans je deelt alles zelf in en je controleert jezelf. Dát is zo wennen voor mij haha. Ik ben heel erg van controle en “zo moet het”, maar daarom vind ik dit ook wel weer heel erg een uitdaging!

 6. Josephine 19 april 2017 op 8:33 am - Beantwoord

  Ik hou wel heel erg van plannen, dat moet ook wel met mijn energie. Maar dan nog denk ik dat het ook de aard van het beestje is; niet weten wat we gingen doen voor mijn vrijgezellenfeest vond ik bijvoorbeeld best lastig. Toch hou ik ook steeds meer van spontane acties.

  • Romy 19 april 2017 op 6:40 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het in jouw situatie ook niet altijd mogelijk is om de controle los te laten. Dat lijkt me soms ook wel frustrerend als je juist zin hebt om iets spontaans te doen. Zelf ben ik ook wel een mix van beide, hoor. Ik houd bijvoorbeeld wel van iets onverwachts, maar iemand moet niet nu aankomen met “Pak je spullen in! Over een kwartier gaan we naar Japan” 😉

  • Romy 19 april 2017 op 6:41 pm - Beantwoord

   Haha, ik kan me die situaties goed voorstellen! Ik herken dat al als ik even op mijn nichtje pas. Dan komt er van je planning niet echt iets terecht 😉 Wat mooi om te horen dat je dat juist heel erg bent gaan waarderen. Ik denk ook dat het heel waardevol is om juist stil te staan bij de kleine momenten waarop je de controle even laat varen.

  • Romy 19 april 2017 op 6:42 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het juist met afstuderen super lastig is om totaal geen controle meer te hebben. Al die jaren daarvoor met vaste planningen en deadlines zijn dan toch iets makkelijker. Wat mooi dat je het ook juist als een uitdaging ziet daardoor. En ik weet zeker dat het je gaat lukken en dat je straks trots je diploma mag ophalen <3

  • Romy 19 april 2017 op 6:44 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het in jouw situatie dan juist heel fijn is om te plannen. Wat leuk om te horen dat je spontane acties ook wel meer bent gaan waarderen. Ik zou het trouwens ook best lastig vinden om niet te weten wat het plan is voor een vrijgezellenfeest. Je weet maar nooit wat anderen voor je in petto hebben 😉

 7. Iris 19 april 2017 op 8:58 am - Beantwoord

  Oh, de controle loslaten vind ik op dit moment zo moeilijk! Ik ga bijna trouwen en iedereen wil zich er wel mee bemoeien. Maar dat vind ik helemaal niet fijn. Ik heb liever zelf de touwtjes in handen. Ook al is het totaal niet handig. Hopelijk kan ik het daarna helemaal weer loslaten.

  • Romy 19 april 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Ik kan me voorstellen dat het juist met een bruiloft zo moeilijk is om de controle uit handen te geven. Ik denk dat ik dat ook heel erg zou hebben en het liefst alles zelf zou willen uitkiezen. Het lijkt me trouwens ook best frustrerend dat er zoveel mensen zijn die zich er ook mee willen bemoeien. Ik kan me voorstellen dat je daardoor juist de neiging krijgt om het zelf te doen.

 8. Darina 19 april 2017 op 9:09 am - Beantwoord

  Ik was altijd een controlfreak, maar ik laat het nu meer los. Nu hou ik er zelfs van het “onverwachte” omdat dat juist leuke inzichten geeft! Fijne tips!

  • Romy 19 april 2017 op 6:46 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat je nu juist het onverwachte ook heel erg kunt waarderen. Heel bijzonder hoe dat dan toch in de loop van je leven kan omslaan 🙂

 9. Johanne 19 april 2017 op 9:19 am - Beantwoord

  Goed artikel weer! Heel duidelijk geschreven. Ik ontdekte onlangs pas dat ik soms een echte control freak kan zijn. Het hangt wel van de situatie af, maar ’t kan me enorm in de weg zitten.

  • Romy 19 april 2017 op 6:47 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Die controle willen vasthouden kan inderdaad soms best lastig zijn, dat merk ik ook. In sommige situaties is het wel heel handig, maar een spontane actie op zijn tijd kan soms juist zo fijn zijn 🙂

 10. Jenn 19 april 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Ik zit er een beetje tussenin denk ik, ik kan in sommige situaties echt een controlfreak zijn, maar heb ook niet echt moeite om dat los te laten.

 11. Stephanie 19 april 2017 op 10:50 am - Beantwoord

  Ik probeer altijd heel weinig te plannen, maar wil ook niet de hele dag nietsen..
  haha – het is lastig want dan plan je dus om wat te gaan doen en dan gaat het bij al zo van, jaaaa maar dan wil ik dit doen en dat doen en zus en zo

  ik zit een beetje in een cirkel haha

  • Romy 19 april 2017 op 6:51 pm - Beantwoord

   Haha, dat klinkt een beetje dubbel inderdaad. Ik herken het ook wel een beetje. Ik ben niet zo goed in nietsen en ga dan zelfs op vrije dagen nog weleens een iets te volle planning maken 😉

 12. Charel 19 april 2017 op 11:03 am - Beantwoord

  Fijn artikel Romy!

 13. Jessica J. 19 april 2017 op 11:04 am - Beantwoord

  Goed, herkenbaar artikel! Ik zou mezelf niet echt een controlefreak noemen, maar heb wel graag dat dingen van tevoren geregeld zijn. Vervoer naar een optreden, reisjes, dat soort dingen. Laatst liet ik de controle vollédig los en liet ik een reisgenoot onze vlucht naar en verblijf in Milaan boeken en stelde ik, om mezelf nog wat meer uit te dagen, zelfs geen planning op. Dat vond ik razend spannend en ik kreeg er zelfs een ongemakkelijk gevoel van, maar uiteindelijk was het een topreis!

 14. Aneta 19 april 2017 op 1:16 pm - Beantwoord

  Fijn artikel! Ik ben denk een combi van beide. Ik wil graag weten waar ik aan toe ben of wat die dag op de planning staat. Maar ik sta wel open voor verassingen. Zo vind ik een impulsief uitje erg leuk

 15. Charlotte 19 april 2017 op 2:10 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven! Ik zou het lastig vinden om de controle te moeten loslaten maar je hebt wel goede tips gegeven

 16. Lisette 19 april 2017 op 2:45 pm - Beantwoord

  Weer een goed en herken baar artikel heb je geschreven. Ik ben dus behoorlijk een controlfreak. Soms moet ik het ook wel eens loslaten, en dan hoop ik dat het goed gaat en maak me daar dan zorgen om. Maar natuurlijk komt het dan ook weer goed. Ik zal de volgende keer aan je tips denken?

  • Romy 19 april 2017 op 6:52 pm - Beantwoord

   Wauw, dat lijkt mij heel spannend, een hele reis door iemand anders laten boeken. Ik weet niet of ik dat zou durven, terwijl het inderdaad misschien juist wel goed uit kan pakken. Wat stoer dat je dat hebt gedaan! Ik ga vanavond even je reisverslag lezen 🙂

  • Romy 19 april 2017 op 6:53 pm - Beantwoord

   Ik herken eigenlijk precies wat je zegt. Controle is soms best fijn, maar een verrassing op z’n tijd kan ook heerlijk zijn 🙂

  • Romy 19 april 2017 op 6:53 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vind het zelf ook nog best wel lastig om van vaste patronen af te komen. Maar stapje voor stapje is het al iets makkelijker 🙂

  • Romy 19 april 2017 op 6:54 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk om te horen dat je mijn tips in je achterhoofd houdt 🙂 Loslaten van de controle is ook echt heel lastig en ik kan me goed voorstellen dat je je daarna druk maakt over of het wel goed uit zou pakken. Het is ook voor mij een van de moeilijkste dingen, maar toch merk ik dat het me vaker zoveel goede dingen heeft gebracht om even de controle te laten gaan 🙂

 17. jonna@burgertrutjes 19 april 2017 op 3:46 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar! Ik ben een echte control-freak! Loslaten is voor mij geen optie… Dan ga ik nog meer controleren en stressen :’)

  • Romy 19 april 2017 op 6:55 pm - Beantwoord

   Haha, dat kan natuurlijk ook! Ik ben zelf ook wel iemand die een beetje gestrest raakt van de controle loslaten, maar juist daarom probeer ik het af en toe te doen. Soms levert het me toch meer op dan ik had verwacht 🙂

 18. Inge 19 april 2017 op 6:57 pm - Beantwoord

  Ik ben / was altijd een enorme controlfreak maar ik merk nu dat ik het al wel meer kan loslaten. Al vind ik het met bloggen dan weer lastig. Werk 40 uur per week, wil 3 artikelen per week publiceren maar ook nog van goede kwaliteit. Ik kan ’s avonds daarom moeilijk tijd vrij maken voor andere dingen zoals yoga of mediteren. Dat is nu mijn probleempunt. ?

  • Romy 20 april 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat fijn om te horen dat je het nu iets meer los kunt laten. Het controle willen houden qua bloggen herken ik trouwens wel. Het kost inderdaad wel aardig wat tijd en zeker met een fulltime baan kan ik me voorstellen dat dat wel lastig is.

 19. Daisy Dingen 19 april 2017 op 8:08 pm - Beantwoord

  Ik denk altijd dat ik heeeel graag de controle uit handen geef, maar als iemand anders dat dan overneemt vind ik het niet goed genoeg en de ik het toch maar weer zelf 😀

  • Romy 20 april 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Haha, dat is inderdaad wel tegenstrijdig, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen. Soms voelt het toch fijn om dingen zelf te doen.

 20. Josine 19 april 2017 op 8:36 pm - Beantwoord

  Echt zo herkenbaar! Ik hou van structuur, maar wil tegelijkertijd ook meer spontaniteit. Heel vaag he? Leuke voorbeelden, dat heb ik ook gedaan (geswitcht van opleiding haha). Liefs Josine

  • Romy 20 april 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Wat toevallig dat jij ook van opleiding bent veranderd! Fijn om te horen dat ik niet de enige ben die iets van beide heeft: structuur en spontaniteit.

 21. Saskia 19 april 2017 op 8:44 pm - Beantwoord

  Ik ben best wel een controle freak, hoewel ik het wel een stuk minder ben geworden. ben er dan ook mee bezig geweest om wat meer los te laten en op me af te laten komen. Soms lastig, andere dagen gaat het me weer wat makkelijker af.

  • Romy 20 april 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

   Wat goed dat je het de laatste tijd iets meer los hebt leren laten. Ik kan me voorstellen dat het niet altijd even makkelijk is, maar dat het ook wel iets fijns heeft om af en toe de touwtjes iets meer te kunnen laten vieren.

 22. Danique 19 april 2017 op 10:05 pm - Beantwoord

  Ik ben een echte controlfreak en perfectionist. Ik wil altijd de touwtjes in handen houden en ik vind het lastig om ze uit handen te geven. Deze tips zijn heel erg welkom en ik ga vanaf nu proberen om de controle eens wat los te laten.

  • Romy 20 april 2017 op 7:41 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je hiermee aan de slag gaat 🙂 Het is niet makkelijk om de controle los te laten, maar het kan je wel zoveel moois brengen 🙂

 23. Mike 19 april 2017 op 11:56 pm - Beantwoord

  Wat een super artikel! Hier kan ik nog een hoop van leren. Ik ben zeker een controlfreak en super perfectionistisch en dat kan nog wel eens (erg) lastig zijn. Het gekke wel is, dat ik het super geweldig vindt, als ik in me eentje op reis ga, om van te voren niets te plannen maar juist mezelf te verrassen.

  • Romy 20 april 2017 op 7:42 pm - Beantwoord

   Wat grappig die tegenstrijdigheid! Ik herken het ook wel een beetje van mezelf: ik kan spontaniteit op z’n tijd ook juist soms heel erg waarderen.

Recente blogs