Als een gerecht handig is voor weinig-zin-om-te-koken-avonden, dan is het wel couscous. Je maakt deze graansoort in maar 5 minuten klaar en kunt er de heerlijkste combinaties mee maken. Mijn favoriete snelle couscousmaaltijd is deze: couscous met geroosterde groenten, nectarine en rozijnen. Een hartig gerecht maar met een lekker zoet tintje door de nectarine, rozijnen en puntpaprika! Je hoeft alleen alle groenten in de oven te roosteren met veel kruiden, roert dan alles door de couscous en hebt zo snel een heerlijke maaltijd op tafel staan. Extra lekker door de knapperig geroosterde kikkererwten!
Couscous met geroosterde groenten: simpel én lekker
De oven is mijn beste vriend als ik niet zoveel zin heb om uitgebreid in pannen te roeren, maar wél iets lekkers wil eten. Als je groenten in de oven roostert, heb je er nauwelijks omkijken naar. Het is een kwestie van de groenten snijden, alles op een bakplaat kieperen, kruiden eroverheen strooien, wat olijfolie erbij schenken en dan de oven het werk laten doen. Zo heb je mooi tijd over om nog een paar pagina’s uit je lievelingsboek te lezen of een warme douche te nemen. En de oven geeft veel groenten ook nog eens een lekkerdere smaak of structuur. Zo vind ik zelf paprika en tomaatjes met olijfolie en kruiden geroosterd in de oven vele malen lekkerder dan uit de wokpan.
Voor deze couscous met geroosterde groenten gebruik ik puntpaprika’s (die overigens ook goed te vervangen zijn door gewone rode paprika!), kleine tomaatjes en zoete aardappel. Die groentenmix besprenkel ik met een flinke scheut olijfolie, om te voorkomen dat de groenten “uitdrogen” én voor de lekkere smaak. Daarnaast strooi ik flink wat kruiden over de geroosterde groenten. In dit geval zijn dat kerrie, komijn, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, knoflookpoeder en kerrie. Een Mediterraanse mix dus die de groenten lekker veel smaak geeft!

Zoet tintje met nectarine en rozijnen
Laatst verzuchtte Bart voor het eerst “Alweer rozijnen?!”. Want tja, ik ben een enthousiaste rozijnenstrooier in hartige gerechten. Maar bij dit gerecht vind ik rozijnen wel echt een must. Ik ga bij deze couscous met geroosterde groenten zelfs nog wat verder qua zoetig tintje door ook nectarine te gebruiken. Ik snijd een nectarine in stukjes en rooster die stukjes mee in de oven. Mega-lekker! De nectarine wordt daardoor nog smaakvoller en is een mega-lekkere toevoeging aan de groenten.
Als je niet zo’n fan bent van rozijnen of nectarine, kun je ook kiezen voor iets anders met een zoetig tintje. Denk aan extra tomaten, zongedroogde tomaten (rooster die dan niet in de oven, maar roer ze gewoon uit de pot door de couscous), gedroogde abrikozen, perzik, dadels, cranberry’s of granaatappelpitjes. Of gebruik wat extra groenten – dat kan natuurlijk ook! Aubergine smaakt bijvoorbeeld ook erg lekker bij dit gerecht.

Vegan couscous met geroosterde kikkererwten en hummus
Deze couscous met geroosterde groenten is 100% vegan. Vaak gebruik ik bij couscous falafel, omdat die twee altijd een match made in food heaven vormen. Maar dit keer ging ik voor een combinatie van couscous met kikkererwten en hummus. De kikkererwten rooster ik in de oven om ze een subtiel crispy tintje te geven. Dit krijg je voor elkaar door de kikkererwten – eenmaal uit het blik gehaald en uitgelekt – eerst droog te deppen met een keukenpapiertje. Strooi er daarna kruiden overheen en rooster ze dan op hoge temperatuur in de oven op een bakplaat. Let op: de kikkererwten roosteren in een ovenschaaltje werkt minder goed. Dan worden de onderste kikkererwten minder krokant.
Verder schep ik een lepel hummus bij deze couscous met geroosterde groenten. Dat past helemaal in het Mediterraanse thema en ik vind het smeuïge van hummus ook gewoon heel lekker smaken bij de wat drogere couscous.
Wil je de couscous eiwitrijker maken? Roer er dan linzen doorheen of pak toch je pan erbij om stukjes falafel te bakken. Ook altijd goed!
Gebruik je kikkererwten uit blik? Gooi het kikkererwtenvocht niet zomaar weg. Je kunt met dit vocht (“aquafaba”) veel toffe dingen doen, zoals deze vegan chocolademousse maken. Echt een aanrader!

Zo maak je de couscous met geroosterde groenten
Wil je snel een voedzame en lekkere maaltijd op tafel hebben staan? Dan zijn deze couscous met geroosterde groenten een perfecte avondeetkeuze! Ook als lunch of gemealprept voor onderweg is dit een ideale maaltijd! Je bereidt de couscous als volgt:

Couscous met geroosterde groenten, nectarine & kikkererwten
Equipment
- Bakplaat
- Bakpapier
- Oven
- steelpan
Ingrediënten
- 125 gram couscous
- 1 oranje zoete aardappel
- 150 gram kikkererwten
- 2 puntpaprika's (of 1½ rode paprika)
- 10 roma-tomaatjes aan tak
- 1 nectarine
- ½ gele ui
- 35 gram rozijnen
- 2 el hummus
- 1 el Provençaalse kruiden
- 1 tl kerriepoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl peper
- 2 el olijfolie
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand). Bereid ook alvast de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Snijd de puntpaprika's in smalle reepjes en snijd de zoete aardappel (met of zonder schil – net wat je lekker vindt) in kleine blokjes. Snipper verder de ui en snijd de nectarine in kleine stukjes.
- Dep ook de (afgegoten) kikkererwten droog met een keukenpapiertje.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid de paprika, zoete aardappel, ui, nectarine en kikkererwten uit over de bakplaat. Schenk flink wat olijfolie over de groenten en kikkererwten en bestrooi dan met komijnpoeder, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, kerriepoeder, knoflookpoeder en peper.
- Schuif de bakplaat voor ongeveer 25 minuten in de oven. Houd de groenten wel even in de gaten. In sommige ovens gaat het iets harder; soms duurt het juist langer. Leg in de laatste 10 minuten de tomaatjes op de bakplaat en rooster die nog 10 minuten mee.
- Roer daarna de groenten, zoete aardappel, kikkererwten en nectarine door de couscous. Schep ook de rozijnen door de couscous. Serveer met een schep hummus en eventueel met verse peterselie.

Meer simpele ovenrecepten
Deze couscous met geroosterde groenten is één van mijn eigen favoriete ovengerechten voor als ik weinig tijd heb. Dit zijn nog een paar lekkere avondeetopties waarbij de oven het meeste werk voor je doet:
- Couscous-bowl met sinaasappel-hummusdressing
- Parelcouscous met pompoen, wortel & mango
- Vegetarische pasta-ovenschotel met balletjes
- Gevulde zoete aardappel met groenten & kikkererwten
Welke groente vind jij uit de oven lekkerder dan gewokt/gekookt?

BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Inkiekje #72 | Naar IKEA, op de squashbaan & aan de (écht lekkere) vegan kaas
De herfst is nu serieus in het land! Mijn tussenjas mag plaatsmaken voor de echt warme winterjas, de pompoenschotels staan weer op tafel en ik leef tegenwoordig in mijn allerdikste vesten. Tussen het werken en huismussen (mijn lievelingsbezigheid) door, heb ik ook nog het nodige beleefd. Zo ontdekte ik dat squashen niet helemaal mijn ding is, deed ik een paar nieuwe supermarktvondsten, gingen Bart en ik naar IKEA voor een leuke actie en kan ik na vier weken eindelijk weer veilig de weg op in mijn eigen bakkie. Spiek je mee in mijn fotodagboek?
Gezonde chocoladetaart met vers fruit (als ontbijt of snack)
Wie wordt er nu niet gelukkig van de smaak van chocola? Ik eet zelf bijna alleen maar intens pure chocola en krijg altijd direct de neiging om als een overdreven reclamemodel uit de Nespresso-reclames te gaan kijken zodra ik een blokje chocola op mijn tong voel smelten. Verrukkelijk! Aangezien ik helemaal voor een goed begin van de dag ben, bedacht ik: waarom niet ontbijten met iets chocolade-achtigs. Het werd deze gezonde chocoladetaart met fruit. Dit wíl je proeven: als ontbijt, tussendoor of misschien zelfs als feestelijk toetje.
Emoties toelaten als je een binnenvetter bent | Hoe ik stop met opkroppen?
Je veegt hem vlug weg en gaat door waar je gebleven was. En die boosheid op je beste vriend dan? Je bent bang hem te kwetsen en slikt je frustratie in. Tja, emoties toelaten kan knaplastig zijn. Zeker als je ooit geleerd hebt dat huilen zwak is (is het niet!), dat boosheid uit den boze is (nope, niet waar!) of dat je dingen in je eentje moet fixen, is je eerste neiging misschien om niet te lang bij gevoelens stil te staan. Laat staan te praten over je gevoelens. Maar na vele jaren binnenvetten weet ik één ding zeker: van emoties wegstoppen word je niet gelukkiger. Hoe stop je met opkroppen en leer je emoties wél toe te laten? Ik deel mijn ervaring en 9 tips.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…