couscous met geroosterde groenten 2

Couscous met geroosterde groenten, nectarine & kikkererwten

 • 16 augustus 2023
 • 0 Reacties
Categorieën: Recepten

Als een gerecht handig is voor weinig-zin-om-te-koken-avonden, dan is het wel couscous. Je maakt deze graansoort in maar 5 minuten klaar en kunt er de heerlijkste combinaties mee maken. Mijn favoriete snelle couscousmaaltijd is deze: couscous met geroosterde groenten, nectarine en rozijnen. Een hartig gerecht maar met een lekker zoet tintje door de nectarine, rozijnen en puntpaprika! Je hoeft alleen alle groenten in de oven te roosteren met veel kruiden, roert dan alles door de couscous en hebt zo snel een heerlijke maaltijd op tafel staan. Extra lekker door de knapperig geroosterde kikkererwten!

Couscous met geroosterde groenten: simpel én lekker

De oven is mijn beste vriend als ik niet zoveel zin heb om uitgebreid in pannen te roeren, maar wél iets lekkers wil eten. Als je groenten in de oven roostert, heb je er nauwelijks omkijken naar. Het is een kwestie van de groenten snijden, alles op een bakplaat kieperen, kruiden eroverheen strooien, wat olijfolie erbij schenken en dan de oven het werk laten doen. Zo heb je mooi tijd over om nog een paar pagina’s uit je lievelingsboek te lezen of een warme douche te nemen. En de oven geeft veel groenten ook nog eens een lekkerdere smaak of structuur. Zo vind ik zelf paprika en tomaatjes met olijfolie en kruiden geroosterd in de oven vele malen lekkerder dan uit de wokpan.

Voor deze couscous met geroosterde groenten gebruik ik puntpaprika’s (die overigens ook goed te vervangen zijn door gewone rode paprika!), kleine tomaatjes en zoete aardappel. Die groentenmix besprenkel ik met een flinke scheut olijfolie, om te voorkomen dat de groenten “uitdrogen” én voor de lekkere smaak. Daarnaast strooi ik flink wat kruiden over de geroosterde groenten. In dit geval zijn dat kerrie, komijn, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, knoflookpoeder en kerrie. Een Mediterraanse mix dus die de groenten lekker veel smaak geeft!

couscous met geroosterde groenten 4

Zoet tintje met nectarine en rozijnen

Laatst verzuchtte Bart voor het eerst “Alweer rozijnen?!”. Want tja, ik ben een enthousiaste rozijnenstrooier in hartige gerechten. Maar bij dit gerecht vind ik rozijnen wel echt een must. Ik ga bij deze couscous met geroosterde groenten zelfs nog wat verder qua zoetig tintje door ook nectarine te gebruiken. Ik snijd een nectarine in stukjes en rooster die stukjes mee in de oven. Mega-lekker! De nectarine wordt daardoor nog smaakvoller en is een mega-lekkere toevoeging aan de groenten.

Als je niet zo’n fan bent van rozijnen of nectarine, kun je ook kiezen voor iets anders met een zoetig tintje. Denk aan extra tomaten, zongedroogde tomaten (rooster die dan niet in de oven, maar roer ze gewoon uit de pot door de couscous), gedroogde abrikozen, perzik, dadels, cranberry’s of granaatappelpitjes. Of gebruik wat extra groenten – dat kan natuurlijk ook! Aubergine smaakt bijvoorbeeld ook erg lekker bij dit gerecht.

couscous met geroosterde groenten 7

Vegan couscous met geroosterde kikkererwten en hummus

Deze couscous met geroosterde groenten is 100% vegan. Vaak gebruik ik bij couscous falafel, omdat die twee altijd een match made in food heaven vormen. Maar dit keer ging ik voor een combinatie van couscous met kikkererwten en hummus. De kikkererwten rooster ik in de oven om ze een subtiel crispy tintje te geven. Dit krijg je voor elkaar door de kikkererwten – eenmaal uit het blik gehaald en uitgelekt – eerst droog te deppen met een keukenpapiertje. Strooi er daarna kruiden overheen en rooster ze dan op hoge temperatuur in de oven op een bakplaat. Let op: de kikkererwten roosteren in een ovenschaaltje werkt minder goed. Dan worden de onderste kikkererwten minder krokant.

Verder schep ik een lepel hummus bij deze couscous met geroosterde groenten. Dat past helemaal in het Mediterraanse thema en ik vind het smeuïge van hummus ook gewoon heel lekker smaken bij de wat drogere couscous.

Wil je de couscous eiwitrijker maken? Roer er dan linzen doorheen of pak toch je pan erbij om stukjes falafel te bakken. Ook altijd goed!

Gebruik je kikkererwten uit blik? Gooi het kikkererwtenvocht niet zomaar weg. Je kunt met dit vocht (“aquafaba”) veel toffe dingen doen, zoals deze vegan chocolademousse maken. Echt een aanrader!

couscous met geroosterde groenten 6

Zo maak je de couscous met geroosterde groenten

Wil je snel een voedzame en lekkere maaltijd op tafel hebben staan? Dan zijn deze couscous met geroosterde groenten een perfecte avondeetkeuze! Ook als lunch of gemealprept voor onderweg is dit een ideale maaltijd! Je bereidt de couscous als volgt:

couscous met geroosterde groenten 2

Couscous met geroosterde groenten, nectarine & kikkererwten

Romy
Deze vegan couscous smaakt kruidig en zoet tegelijk door de mix van groenten, nectarine en rozijnen. Bereid deze couscous met geroosterde groenten in 35 minuten, waarbij de oven ook nog eens het meeste werk voor je doet.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Mediterraan
Porties 2 porties

Equipment

 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Oven
 • steelpan

Ingrediënten
  

 • 125 gram couscous
 • 1 oranje zoete aardappel
 • 150 gram kikkererwten
 • 2 puntpaprika's (of 1½ rode paprika)
 • 10 roma-tomaatjes aan tak
 • 1 nectarine
 • ½ gele ui
 • 35 gram rozijnen
 • 2 el hummus
 • 1 el Provençaalse kruiden
 • 1 tl kerriepoeder
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 1 tl komijn
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl peper
 • 2 el olijfolie

Instructies
 

 • Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtstand). Bereid ook alvast de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
 • Snijd de puntpaprika's in smalle reepjes en snijd de zoete aardappel (met of zonder schil – net wat je lekker vindt) in kleine blokjes. Snipper verder de ui en snijd de nectarine in kleine stukjes.
 • Dep ook de (afgegoten) kikkererwten droog met een keukenpapiertje.
 • Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid de paprika, zoete aardappel, ui, nectarine en kikkererwten uit over de bakplaat. Schenk flink wat olijfolie over de groenten en kikkererwten en bestrooi dan met komijnpoeder, paprikapoeder, Provençaalse kruiden, kerriepoeder, knoflookpoeder en peper.
 • Schuif de bakplaat voor ongeveer 25 minuten in de oven. Houd de groenten wel even in de gaten. In sommige ovens gaat het iets harder; soms duurt het juist langer. Leg in de laatste 10 minuten de tomaatjes op de bakplaat en rooster die nog 10 minuten mee.
 • Roer daarna de groenten, zoete aardappel, kikkererwten en nectarine door de couscous. Schep ook de rozijnen door de couscous. Serveer met een schep hummus en eventueel met verse peterselie.
Trefwoord Couscous, Hummus, Kikkererwten, Lactosevrij, Nectarine, Paprika, Suikervrij, Vegan, Vegetarisch, Zoete aardappel
Heb je dit recept geprobeerd?Laat me in een reactie weten wat je ervan vond!
couscous met geroosterde groenten 7

Meer simpele ovenrecepten

Deze couscous met geroosterde groenten is één van mijn eigen favoriete ovengerechten voor als ik weinig tijd heb. Dit zijn nog een paar lekkere avondeetopties waarbij de oven het meeste werk voor je doet:

Welke groente vind jij uit de oven lekkerder dan gewokt/gekookt?

1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

Beoordeling recept
Recente blogs

November 2019 | Klussen met HTML, kerstinkopen & kappersbeurt

1 december 2019|Persoonlijk|

It's a wrap! De laatste maand voor de feestmaand zit er alweer op. Voordat de feestdagenvreugde begint en ik mijn eerste eigen kerstboom optuig, blik ik nog even terug op de afgelopen maand. November was de maand waarin ik de eerste voorbereidingen trof voor die langverwachte eigen kerstboom. Maar ook de maand waarin ik heel wat uren prutsend met HTML doorbracht, mijn haar liet afknippen en naar de Amsterdamse Zuidas vertrok voor een wel heel dure aankoop. Ik praat je graag helemaal bij.

9 creatieve hobby's die ik nog graag zou proberen

15 december 2019|Lifestyle|

Een bezige bij kun je mij wel noemen. Zeker als het op creatieve hobby’s aankomt. Fotograferen, bloggen, kaarten maken, scrapbooken, handletteren, interieurstyling… ik vind het allemaal leuk. Het luxeprobleem waar ik mee worstel? Ik heb “iets” te veel hobby’s voor de tijd die ik heb. En dan te bedenken dat ik nog heel wat hobby’s kan opsommen die ik óók eens wil proberen. Als iemand me een doosje extra tijd cadeau zou doen, staan deze 9 creatieve hobby's zeker op mijn lijstje om ook op te pakken.

Mijn "misschien ooit"-lijstje

23 oktober 2020|Persoonlijk|

De bucketlist, fuck it-list en to-do-list kende ik allemaal al. Maar sinds kort heb ik er als groot lijstjesliefhebber een nieuw lijstje bij: de "misschien ooit"-lijst. Misschien wel de allerfijnste van al mijn lijstjes. Dit is de lijst met wilde plannen waar ik helemaal niet per se iets mee moet. Maar als ik eens zin heb in een mooie nieuwe uitdaging, dan pik ik er eentje uit. Geeft rust in mijn hoofd en altijd genoeg dromen op de stapel om wat mee te doen. Of om uiteindelijk toch maar lekker te laten schieten. Deze 38 punten staan nu op mijn "misschien ooit"-lijst.