Het seizoen voor rode bieten en pompoen is hier! Laten die twee nu allebei groot favoriet bij mij zijn en ook nog eens bijzonder goed matchen. De hoogste tijd dus om dit gouden duo een spotlightplek tussen de recepten te geven! In deze couscous stelen pompoen, gekarameliseerde ui én rode biet de show. Deze couscous met rode biet serveer je met een zelfgemaakte tahin-dressing, knapperige kikkererwten en zoete rozijntjes. Een heerlijke kom met een lekker zoete en kruidige smaak is het resultaat! Keukenspullen klaar, proberen maar.
Dit maakt de couscous met rode biet zo lekker
Couscous is wat mij betreft nog zo’n ingrediënt waar je duizenden kanten mee op kunt. Ik maak er zelf graag heerlijke meditteraans-achtige recepten mee. Het liefst met een subtiel zoet tintje! Dát zit bij deze couscous met rode biet helemaal goed. Je karamelliseert de rode biet en rode ui namelijk in olijfolie, ahornsiroop, balsamico-crème en een beetje (plantaardige) margarine. Een heerlijk zoete en licht knapperige ui is het resultaat. Ook de bietjes smaken door de zoetige toevoeging nóg lekkerder. Ze worden er minder aards en meer zoetig door. Yum! Voeg je ook nog rozijnen aan het recept toe (zoals ik heb gedaan), dan tover je deze couscous met rode biet al helemaal om tot een heerlijke én verrassende maaltijd.
Verder laat je de oven veel werk voor je doen bij dit gerecht. In de oven rooster je de pompoen en de kikkererwten. Het resultaat zijn boterzachte pompoenblokjes met een licht knapperig korstje en crispy kikkererwten die in niets meer lijken op de zachte peulvruchten zoals je ze in blik ziet. Serveer je de frisse tahin-dressing en wat walnoten erbij, dan is deze feestmaaltijd compleet.
Door de zoetige ingrediënten is dit gerecht ook heel lekker om eens bij kinderen te proberen. Laat dan de rucola eventueel weg en serveer met extra rozijntjes. Ik ben benieuwd hoe het de allerjongste mee-eters dan zal bevallen.
Hoe maak je gekarameliseerde ui?
Gekarameliseerde ui maak je door ui op laag vuur en wat langere tijd in olijfolie, boter en suiker of zoetstof te laten garen. Dit duurt wat langer dan ui bakken of aanfruiten. Ga uit van zeker 15 minuten karamelliseren. De ui krijgt daardoor een bruin randje en een zoet tintje. Ik doe het karamelliseren zelf graag in ahornsiroop: een alternatief voor suiker dat veel zoete smaak afgeeft. Doordat ahornsiroop vloeibaar is, vind ik het ook fijner bakken dan gewone suiker. Verder schenk ik er balsamico-crème (het “dikkere” en meer smeuïge zusje van balsamicoazijn) bij. Dat heeft een zoete en tegelijkertijd licht zure smaak.
Waarom ui karamelliseren zo’n goed idee is? De ui verliest er zijn scherpe smaak door en gaat er heerlijk zoet door smaken. De suikers die in de ui zitten, komen door het karamelliseren vrij. Officieel moet je ui voor het karamelliseren zeker 30 minuten tot zelfs een uur laten garen op laag vuur. Ik vind zelf 15 minuten genoeg. Dan houdt de ui nog een licht knapperig tintje.
Meer tips om een ui écht lekker te karameliseren vind je op VegaRecepten.nl. Daar heb ik zelf ook wat van mijn kennis vandaan gehaald voordat ik met karamelliseren aan de slag durfde te gaan 😉
Hoe bereid je een lekkere tahin-dressing?
Couscous met alleen groenten vind ik altijd wat karig. Met een tahin-dressing erbij wordt het plaatje compleet. De dressing geeft extra smaak en maakt de couscous smeuïger. Een toptip om die als topping toe te voegen dus! Gelukkig is de tahin-dressing maken een kwestie van maar twee minuten werk. Je maakt de tahin-dressing door simpelweg de volgende ingrediënten door elkaar te roeren:
- 2 eetlepels tahin
- 1/2 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel peper
- Sap van een halve limoen
- 40 ml water
Tahin is gemaakt van sesampasta en heeft een heerlijke hummus-achtige smaak, maar dan net iets anders. De limoen geeft de tahin een fris tintje en het water zorgt voor de juiste structuur. Niet te dik, maar ook zeker niet te dun!
Recept voor couscous met rode biet en tahin-dressing
Klinken ingrediënten als gekarameliseerde ui, pompoen en tahin-dressing voor jou als een perfect feesttrio? Probeer dan zeker eens dit recept. Je hebt er niet veel tijd voor nodig en de oven neemt je ook nog een deel van het werk uit handen. Klaar voor? Je maakt de couscous met rode biet op deze manier:
Couscous met rode biet, pompoen & gekarameliseerde ui
Equipment
- Oven
- Bakplaat met bakpapier
- Kookpan
- Wokpan of hapjespan
Ingrediënten
- 135 gram couscous (gebruik erwtencouscous of quinoa voor een glutenvrije optie)
- 250 gram pompoen, in blokjes (bio-pompoen of flespompoen)
- 250 gram rode bieten
- 150 gram kikkererwten uit blik
- 1 rode ui
- 50 gram rucola
- Handje rozijnen
- 1 el ahornsiroop
- ½ el balsamico-crème (géén balsamico-azijn)
- 2 teentjes knoflook
- 1 el oregano
- 1 tl komijn
- 1 tl komijn
- ½ tl kaneel
- Walnoten
Voor de tahin-dressing
- 2 el tahin
- ½ tl knoflookpoeder
- ½ tl peper
- Sap van een halve limoen
- 40 ml water
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
- Giet de kikkererwten af, dep ze goed droog en verspreid dan over de bakplaat. Doe hetzelfde met de pompoenblokjes. Besprenkel ze met olijfolie en strooi er komijn, peper, oregano en kaneel overheen. Schuif de bakplaat dan 25 minuten in de voorverwarmde oven.
- Bereid alvast de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart zodra deze klaar is.
- Maak de tahin-dressing door de ingrediënten daarvoor (tahin, knoflookpoeder, peper, limoensap en water) door elkaar te roeren totdat je geen klontjes meer ziet.
- Snijd ondertussen de bieten in stukjes en de ui in halve ringen. Fruit de ui en knoflook aan in wat olijfolie totdat deze glazig zien.
- Schenk dan de ahornsiroop en balsamico-crème bij de rode ui en voeg ook de rode bietjes toe. Roerbak op middelhoog vuur. Schenk er zo nodig wat extra olijfolie bij. Voeg na 5 minuten de rozijnen toe en roerbak nog even mee.
- Haal de kikkererwten en pompoen uit de oven en roer die door de couscous. Haal ook de rode ui en rode biet van het vuur en meng die ook met de couscous. Garneer de couscous met de rucola en tahin-dressing. Strooi er ten slotte stukjes walnoot overheen. En dan… bon appétit!
Notities
Blieft u meer bieten?
Ik kan bietjes altijd wel waarderen. Ze hebben wat aards en zoets tegelijk en doen het goed bij allerlei gerechten. Van een oud-Hollandse stamppot tot een heerlijke pasta of niet-standaard pizza’s. Dit zijn nog een paar van mijn bietenfavorieten:
- Roze pasta met rode biet
- Simpele spelt bowl met rode biet & falafel
- Bietenrisotto met feta en tuinerwten
Houd jij van bietjes?
BLIJF OP DE HOOGTE
Recente blogs
Filmtips #2: kattenliefde, tranentrekker & indrukwekkende film
Films kijken is iets wat ik steeds vaker en met meer plezier doe. Een Netflix-abonnement bleek voor mij dé stok achter de deur om vaker een film op te zetten. De afgelopen tijd keek ik onder andere een aandoenlijke film die het hart van iedere kattenliefhebber zal stelen, een mooi romantisch drama waarbij ik een traantje wegpinkte en een nogal luchtige Nederlandse romcom die iets minder Oscarwaardig maar wel leuk was. Dit zijn mijn 6 filmtips van de afgelopen maanden.
Ik ben benieuwd wat jij vindt…