1 11

Zo kan creativiteit je een oppepper geven!

 • 16 januari 2017
 • 38 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Creatieve uitspattingen zijn altijd al wel aan mij besteed geweest. Van sieraden maken tot zandschilderen en van verhalen schrijven tot een scrapbook maken. Ik heb het allemaal wel eens gedaan of geprobeerd. Buiten het feit dat ik gewoon graag creatief bezig ben, merk ik ook dat creativiteit me echt een oppepper kan geven. Het helpt me bijvoorbeeld om frustraties te uiten, maar ook om mooie herinneringen of gevoelens vast te leggen. Hoe kun je je creativiteit inzetten om iets vrolijker te worden? Vandaag deel ik mijn ervaringen en geef ik je tips om zelf creatief aan de slag te gaan.

Herinneringen of wijze woorden vastleggen

Ten eerste kun je vrolijk worden van creativiteit doordat je in je projecten prima een herinnering of een bijzondere boodschap kunt vastleggen. Zo kun je er op een later moment altijd nog eens op terugkijken om er weer even bij stil te staan. Heb je iets moois meegemaakt wat je niet wilt vergeten? Heb je een wijze les geleerd? Of wil je jezelf misschien eens toespreken met een belangrijke boodschap? Creativiteit is de manier om daar actief mee aan de slag te gaan. Ik maakte bijvoorbeeld twee jaar geleden de scrapbookpagina hierboven met daarop de tekst ‘Your time to shine’. Het was een herinnering aan mezelf dat er ook in nare periodes altijd een moment komt dat het jouw tijd is en dat je kunt genieten. Nu hoef je niet per se een scrapbook te maken om je herinneringen vast te leggen. Je kunt ook een verhaal schrijven, een art journal bijhouden, een schilderij maken of met handlettering je favoriete quotes op een mooie manier verwerken. Maak het zo creatief als je zelf wilt.

Je gedachten verzetten

Een andere reden waarom creatief bezig zijn mij een oppepper geeft, is omdat het me helpt om mijn gedachten te verzetten. Het beste voorbeeld daarvan is voor mij nog steeds haken of borduren. Als je er een ingewikkeld haak- of borduurpatroon bij pakt, kun je namelijk niet anders dan je gedachten focussen op de steken die je moet tellen. Ook als je niet zo van handwerken houdt, zijn er genoeg creatieve hobby’s die je helpen om je hersenpan van die 5000 piekergedachten af te leiden. Wat mij bijvoorbeeld helpt, is om eens iets creatiefs te proberen dat ik nog nooit eerder heb gedaan. Dat dwingt me om er aandachtig mee bezig te zijn. Hoe pak ik dit aan? Wat wil ik maken? Ik kan dan zo een paar uur zoet zijn met door Pinterest scrollen of het internet afstruinen naar inspiratie. Misschien niet ideaal als je tijdtekort hebt, maar wel een goede manier om je aandacht te richten op iets anders dan nare gedachten.

creativiteit creatieve therapie vrolijker

Jezelf uitleven

Weet je wat het fijne is aan creativiteit? Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er is niemand die je vertelt hoe je iets moet doen en jezelf helemaal uitleven. Er zijn geen grenzen en dat kan ik juist in een wereld vol verwachtingspatronen soms heel erg waarderen. Maak er eens een kliederboel van in plaats van netjes binnen de lijntjes te kleuren. Ga eens papier scheuren in plaats van snijden of schilder wild in het rond met felle kleuren verf. Het witte canvas is er om helemaal door jou ingevuld te worden. Juist die vrijheid kan ook helpen om bijvoorbeeld je frustraties kwijt te raken of nare herinneringen een plekje te geven. Het is bijvoorbeeld ook een optie om eens tekeningen te maken van of verhalen te schrijven over de vervelende dingen die je hebt meegemaakt en die in een doos weg te stoppen. Pas op het moment dat jij er klaar voor bent, kun je die doos er weer bij pakken om ernaar te kijken of misschien wel om de doos juist volgens een ritueel te verbranden.

creativiteit oppepper kleurboek voor volwassenen

Inspiratie nodig?

Lijkt het je leuk om ook eens creatief aan de slag te gaan? Nu hoor ik mensen weleens zeggen “Ja maar, ik ben helemaal niet creatief.” Gelukkig is dat geen excuus. Laat het leuke aan creativiteit nu juist zijn dat je zelf mag bepalen hoe en wat. Daarom een aantal tips voor creatieve dingen die je kunt doen om jezelf een oppepper te geven:

 • Leg je favoriete foto’s vast in een scrapbook. Zet er eventueel ook wat tekst bij.
 • Maak zelf kaarten (voor iemand anders of met een boodschap voor jezelf).
 • Gebruik handlettering om je favoriete quotes of wijze lessen vast te leggen.
 • Ontspan en verzet je gedachten door te borduren, te haken of te breien.
 • Zet je gedachten op papier door een verhaal of gedicht te schrijven
 • Maak een fotoreportage van een onderwerp dat jou aanspreekt.
 • Leg je mooiste herinneringen vast in een memory jar (ideetje van Vivians blog!).
 • Maak een tekening of schilderij om jouw levensles of jouw verhaal af te beelden.
 • Pimp de meubels of accessoires in je kamer en creëer zo meteen een vrolijke omgeving.
 • Word helemaal zen met een kleurboek voor volwassenen.
 • Maak een symbolisch sieraad om jezelf aan iets te herinneren of om een periode af te sluiten.
 • Leef jezelf flink uit door iets moois te kleien of boetseren.
 • Scheur erop los en maak iets moois met decoupage.
 • Focus je aandacht even op tellen en kleuren door te mozaïeken.
 • Maak een collage van je favoriete eigen foto’s of Pinterest-prikborden.
 • Schrijf over vrolijke dingen op je eigen blog (om af te sluiten met een inkoppertje!).

Wat is (naast bloggen) jouw favoriete creatieve bezigheid?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sjoukje - meergeldminderstress 16 januari 2017 op 7:35 am - Beantwoord

  Wat een mooi scrap-schilderij! Ik word er vrolijk van. Zelf ben ik ook wel creatief maar niet zo handig. Waar ik me daarom in uitleef zijn inkleuren, met mijn dochtertje, foto’s bewerken en inderdaad, blogs schrijven 🙂

  • Romy 16 januari 2017 op 8:21 pm - Beantwoord

   Dat zijn ook heerlijke manieren om creatief bezig te zijn, toch? Bloggen is voor mij ook een geweldige manier om mijn creativiteit kwijt te kunnen 🙂

 2. marije 16 januari 2017 op 8:10 am - Beantwoord

  Gave lay-out!

  Creativiteit heeft geen grenzen en dat vind ik zo fijn. Je kan doen en laten wat je wilt en hoeft je nergens druk om te maken. No limits.

 3. Aneta 16 januari 2017 op 8:11 am - Beantwoord

  Mooie verwoording. Creativiteit doet mensen iets van zichzelf ontdekken, waarin ze dachten dat ze dat nooit te hebben. Niet creatief zijn is inderdaad geen excuus. Ieder mens is op zijn manier weer creatief. Zo ben ik een tijdje lang gaan breien. Ik wilde een sjaal maken (want meer kon ik niet) Nu nog steeds niet hoor haha. Ik heb zo mijn momenten van creativiteit. De ene keer houd ik van tekenen en het andere moment weer van breien.

  • Romy 16 januari 2017 op 8:20 pm - Beantwoord

   Juist die afwisseling van hobby’s kan zo leuk zijn! Wat gaaf trouwens dat je een sjaal hebt gebreid. Het lijkt me zo tof als je gewoon met een sjaal om je nek kunt rondlopen die je zelf hebt gemaakt 🙂

 4. Mariëlle 16 januari 2017 op 9:41 am - Beantwoord

  Ik houd van collages (en lijstjes haha) en ik HOUD van Pinterest <3 Daar kan ik uren op besteden, maar met Youtube net zo. Dat helpt ook heel erg 🙂

 5. Svenja 16 januari 2017 op 10:00 am - Beantwoord

  Wat fijn om te lezen dat creatief bezig zijn zoveel voor positiefs je doet. Ik ben zelf echt totaal niet creatief.. Behalve dan in het maken van foto’s, dat vind ik echt heerlijk om te doen. Maar tekenen en DIY’en is vaak niet aan mij besteed en mislukt meestal, haha.

  • Romy 16 januari 2017 op 8:19 pm - Beantwoord

   Ah wat jammer! Maar mislukken bestaat eigenlijk niet, hè? 🙂 En fotografie is ook een heerlijke manier om creatief bezig te zijn! Ik vind jouw foto’s op je blog altijd prachtig.

 6. Sylvia 16 januari 2017 op 10:16 am - Beantwoord

  Heerlijk om creatief bezig te zijn. Helaas alleen veel te weinig tijd voor. Als ik met mijn dochtertje ga knutselen zijn we binnen een half uur klaar. We kunnen dus nog niet iets ingewikkelds maken. Straks als ze wat ouder is gaan we lekker veel en vaak knutselen?

 7. Ayla 16 januari 2017 op 11:40 am - Beantwoord

  Wat een vrolijke post! Ik word zelf heel erg zen van muziek maken, zingen en gitaar of piano spelen. En geef me een kleurplaat en een paar potloden en dan hoor je ook uren niets meer van me. Overigens vind ik een boek lezen soms ook creatief, klinkt misschien gek, maar ik verlies me er helemaal in en kan alles zo goed voor me zien, dat is toch ook iets wat je in je hoofd allemaal erbij verzint!

  • Romy 16 januari 2017 op 8:18 pm - Beantwoord

   Ik ben het helemaal met je eens wat betreft boeken lezen. Je kunt daar je fantasie flink op loslaten en dat kan ook een manier zijn om creatief bezig te zijn. Muziek maken lijkt me trouwens ook heel fijn. Helaas ben ik heel erg amuzikaal, dus je zult me niet snel (enigszins mooie) muziek horen maken 😉

 8. Lesley 16 januari 2017 op 12:48 pm - Beantwoord

  Ik wilde dit jaar meer creatief gaan doen en ben al lekker bezig haha. Lekker aan het kleuren geslagen en ik was aan het opruimen en toen kwam ik een hoop fotoboeken tegen die ik vroeger gemaakt heb zo leuk, het bracht me op ideeën. Deze blog is goed uitgebreid met andere tips thanks!

  • Romy 16 januari 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen! Dankjewel! En blogs zijn ook een heerlijke manier om creatief bezig te zijn 🙂

  • Romy 16 januari 2017 op 8:15 pm - Beantwoord

   Gewoon leuke ideeën bedenken om bijvoorbeeld over te bloggen is ook zo’n fijne manier om creatief bezig te zijn! Ik kan me goed voorstellen dat je daar oprecht gelukkig van wordt 🙂

 9. Sophie 16 januari 2017 op 1:57 pm - Beantwoord

  Ik ben totaal niet creatief als het gaat om met je handen bezig zijn, ideeën bedenken is echter wel écht mijn ding en daar kan ik zo gelukkig van worden als ik een goed plan heb.

 10. Claire 16 januari 2017 op 2:12 pm - Beantwoord

  Zo waar Romy! Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. Vooral als ik foto’s maak kan ik soms echt uren druk zijn met verschillende composities of Pinterest afstruinen voor inspiratie. Zo fijn! Jammer genoeg kost het altijd zoveel tijd dat ik eigenlijk moest besteden aan het afstuderen haha.

  • Romy 16 januari 2017 op 8:13 pm - Beantwoord

   Haha, creativiteit kost inderdaad wel altijd ook tijd 😉 Hopen dat je dit jaar kunt afstuderen, zodat je daarna weer iets meer tijd hebt om lekker creatief bezig te zijn 🙂

 11. Vlijtig Liesje 16 januari 2017 op 2:39 pm - Beantwoord

  Ik vind het leuk zoals je jezelf in de kaart hebt geplaatst. Andermans creativiteit kan ik erg bewonderen. Maar zelf ben ik niet zo’n knutselaar.

  Mijn creativiteit beperkt zich tot mijn blogs.

 12. Josephine 16 januari 2017 op 2:53 pm - Beantwoord

  Wat een leuk ideeën allemaal! Ik ben zelf niet zo creatief, maar van iets lekkers bakken of fotograferen word ik altijd wel blij. Je scrapbook-pagina vind ik trouwens heel erg mooi! Ik hoop, dat we daar meer van gaan zien!

  • Romy 16 januari 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Ja precies, er is eigenlijk zoveel meer creatief te noemen dan alleen tekenen. Maar als ik jouw DIY-projecten voor de bruiloft zie, dan ben jij volgens mij creatief op heel veel vlakken 🙂

  • Romy 16 januari 2017 op 7:38 pm - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Dankjewel 🙂

  • Romy 16 januari 2017 op 7:39 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Wat leuk om te horen dat je daar graag meer van zou willen zien. Ik wil er binnenkort eens voor gaan zitten om een tutorial te maken voor een scrapbookpagina, maar er staat eerst nog binnenkort een DIY voor een kaartje op de planning 🙂 Leuk om te horen trouwens dat jij graag fotografeert en bakt. Dat zijn ook twee fijne creatieve uitlaatkleppen.

 13. laura 16 januari 2017 op 3:25 pm - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, ik vind echt dat je hele originele en fijne tips hebt gegeven hierbij! X

 14. Sofie 16 januari 2017 op 3:46 pm - Beantwoord

  Oh ja, eigenlijk is bloggen ook wel heel creatief! Zo had ik er nog niet helemaal naar gekeken. Ik ben wel creatief op bepaalde vlakken, maar tekenen is bijvoorbeeld iets dat ik helemaal niet kan of doe. Maar dat is ook zo’n stereotiep beeld van creativiteit hé, het zit eigenlijk in zoveel!

 15. Irene 16 januari 2017 op 5:52 pm - Beantwoord

  Wat een fijne post Romy! Ik vind het echt geweldig om met handlettering aan de slag te gaan. Vind het altijd zo gek maar dan denk ik dus gewoon alleen maar aan mooie letters op papier krijgen 🙂 Niet dat ik nu zo veel zorgen heb ofzo, maar gewoon een beetje je hoofd leegmaken voelt wel goed!

  • Romy 16 januari 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

   Inderdaad, precies dat! 🙂 Zo fijn om te horen dat je van handletteren echt kunt ontspannen en je daar dan even helemaal op kunt focussen. Het lijkt mij ook een hele leuke hobby om binnenkort een keer uit te proberen. De stiften zijn er, nu het talent nog ontwikkelen, haha.

 16. Nesrin 16 januari 2017 op 8:29 pm - Beantwoord

  Ik ben niet creatief maar geloof je meteen dat als je creatief bezig bent je gedachten kunt afzetten en dit ook weer voor ontspanning zorgt. Zelf heb ervaar ik dit met hardlopen 😉

 17. Simone 16 januari 2017 op 9:01 pm - Beantwoord

  Heerlijk he om met je hobby’s gedachten te kunnen verzetten of gewoon even lekker te ontspannen. Ik heb niet echt een favoriet. Momenteel ben ik bezig met vilt. Ook erg leuk om te doen!

  • Romy 17 januari 2017 op 9:28 am - Beantwoord

   Wat onwijs leuk dat je creatief bent met vilt! Dat lijkt me ook erg leuk om te doen. Je kunt er zoveel moois mee maken.

 18. Iris 16 januari 2017 op 9:09 pm - Beantwoord

  Ik hou zo van je vrolijke blogpost over creativiteit! Heerlijk om te lezen 😀

  • Romy 17 januari 2017 op 9:28 am - Beantwoord

   Ah wat leuk om te horen 🙂 Dankjewel!

 19. de DIY Diva 16 januari 2017 op 10:46 pm - Beantwoord

  Hee Romy, ik ken je werk al uit de tijd dat je in het Scrapbook magazine stond. Ik vind je stijl mooi. Op je blog zie ik dus graag nog wat meer mooie layouts van je!

 20. Lilian 16 januari 2017 op 11:04 pm - Beantwoord

  Ik ben echt een Pinterest-nerd, krijg daar altijd zoveel ideeën! Ik maak graag kaartjes en van ijscostokjes speeltoestellen voor de hamster 😉

  • Romy 17 januari 2017 op 9:30 am - Beantwoord

   Haha, wat een leuke manier om creatief bezig te zijn 🙂 En zo weet je zeker dat je creaties meteen dankbaar in gebruik worden genomen!

 21. Amina 17 januari 2017 op 1:24 am - Beantwoord

  Heel mooi blog dit! Ik kan inderdaad heel goed m’n gedachten verzetten door een blog te tikken of naar buiten te gaan met m’n camera en foto’s te maken. Vooral dieren fotograferen maakt me dan heel happy! Creatief zijn is gewoon hét antwoord wanneer je teveel in je hoofd zit! xxx

  • Romy 17 januari 2017 op 9:29 am - Beantwoord

   Wat lief dat je dat zegt! Dankjewel! Mijn meeste scrapwerk plaats ik op mijn scrapbookblog Scrapstuff and More, maar zo af en toe wil ik ook op Vaker Vrolijk zeker DIY-projectjes blijven plaatsen 🙂

  • Romy 17 januari 2017 op 9:31 am - Beantwoord

   Ja precies! Creativiteit kan zoveel voor je doen als je even niet happy bent of juist om een fijn gevoel vast te houden. Fotograferen vind ik dan ook een heerlijke hobby, zeker als het dieren of bloemen zijn die ik fotografeer 🙂

Recente blogs

Mijn eerste foto's en ervaringen met een 50 mm lens

4 maart 2017|Lifestyle|

Na lang wikken en wegen vond ik dat ik er toch echt niet meer onderuit kon. Ik moest en zou een 50 mm lens aanschaffen voor mijn Canon EOS 1100D camera. Ik had er zoveel mooie foto's mee gezien bij andere bloggers en was ervan overtuigd dat dit een ware must have zou zijn. Gelukkig had ik na ontvangst van het pakketje geen seconde spijt van mijn aankoop. Eigenlijk had ik nog 10.000 dingen te doen deze week, maar deze lens stond me vanachter mijn computer te lonken. Tja, dan ben ik de beroerdste niet natuurlijk. Ik ging er meteen op uit om een paar eerste foto's te maken. Daarvan laat ik er een paar in dit artikel zien.

DIY | Zelf voorjaarskaarten maken met organza zakjes

3 februari 2022|DIY|

De eerste lentebloemen laten nog eventjes op zich wachten. Maar aangezien ik het liefst zo vroeg mogelijk de lente in mijn bol heb, was ik afgelopen weekend al voorjaarskaarten aan het maken. Ik had ooit een aantal organza zakjes gekocht, waar ik nog eens iets creatiefs mee wilde doen. Deze zondagmiddag leek me daar een prima reden voor. Ik laat je zien hoe je zelf deze voorjaarskaarten maakt met organza zakjes. En het leuke is: die kun je zelf vullen met wat je maar wilt. Ook met chocola voor de liefhebbers!

Ik ging naar de kringloopwinkel en ik nam mee…

7 september 2017|Lifestyle|

Bijna wekelijks ga ik wel een keer naar de kringloopwinkel bij ons in het dorp of in een stad vlakbij. Soms kom ik met lege handen thuis, maar ik kom er ook regelmatig de leukste spullen tegen. Van boeken tot woonaccessoires en ook koopjes die gewoon te leuk zijn om te laten liggen. Het is altijd weer een verrassing met wat voor spullen ik nu weer thuiskom. Juist dat maakt een bezoekje aan de kringloopwinkel zo leuk. Ik besloot om mijn koopjes van de afgelopen weken eens op te sparen en in een art