Creativiteit – mijn passie en uitlaatklep!

15 sep 2016 | Persoonlijk, Positiviteit | 23 reacties

Wat is een leven zonder creativiteit? Ik zou me daar in ieder geval niets bij kunnen voorstellen. Ik vind niets fijner dan na een drukke dag met mijn schaar en een paar vellen papier in de weer zijn. Met ‘Uitzending gemist’ erbij zoek ik naar dat ene leuke stickertje, knoop ik lintjes aan elkaar en pons ik alsof mijn leven ervan afhangt. Creativiteit heeft me zoveel meer vrolijkheid en ontspanning gebracht. Maar wat nou als je niet creatief bent? Of als je het er het geduld niet voor hebt? Ik deel in deze blog mijn ervaringen met jou.

Mijn hobby: scrapbooken

Inmiddels doe ik al bijna negen jaar aan scrapbooken, dus je zou kunnen denken dat ik nogal trouw ben aan mijn hobby’s. Maar niets is minder waar. Eigenlijk ben ik een echte hobby-hopper: mijn hobby’s kwamen vaak in fases en vervlogen dan weer net zo snel als ze gekomen waren. Zo heb ik op een blauwe maandag poppetjes van fimoklei gemaakt, heb ik ooit de fijne kneepjes van het haken geleerd om er vervolgens niets meer mee te doen en liggen er dozen met kralen ongebruikt op me te wachten. Alles – maar dan ook echt alles! – vind ik leuk om te doen, maar na een tijdje raak ik er toch weer op uitgekeken. Nog steeds probeer ik regelmatig iets nieuws uit, maar scrappen is eigenlijk de enige hobby die altijd bij me is gebleven.

In de tijd dat ik begon met scrappen moest het imago van scrappen nog een beetje afgestoft worden. Tijdens workshops zat ik steevast als enige tussen vrouwen die wel mijn moeder of oma hadden kunnen zijn. Als ik mensen vertelde dat mijn hobby “foto’s inplakken” was, keken ze me ook regelmatig met opgetrokken wenkbrauwen aan. Zoiets als tekenen of computergames spelen klinkt toch een stuk hipper. Eerst trok ik me dat aan, maar na een tijdje besloot ik: “Who cares?” Er waren wel degelijk mensen die het leuk vonden om mijn zelfgemaakte creaties te ontvangen en – het belangrijkste! – ik vond het zelf ontzettend leuk om te doen. Dat is toch het enige dat telt?!

vaker_vrolijk_creativiteit_scrappen_lay-out

Ooit begon het met een workshop op mijn middelbare school. Ik was 13 jaar en keek vol bewondering naar de prachtige miniboekjes en kaarten die de docent tevoorschijn toverde. Dat wilde ik ook kunnen! Een paar uur later was mijn eerste mini album een feit. Het was geen meesterwerk, maar dat hoeft ook niet. Creativiteit is een uitlaatklep, geen wedstrijd.

Na die workshop kocht ik mijn eerste vellen papier en stickers in een veel te dure winkel bij ons in het dorp. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel met al die mooie spullen. Meteen ging ik aan de slag. Ik leende boeken over scrappen bij de bibliotheek, ging me verdiepen in allerlei technieken en leerde de online wereld kennen met andere mensen die dezelfde passie voor scrappen deelden. Toen was het hek van de dam en sindsdien is er nog geen week voorbijgegaan zonder dat ik een lay-out of kaart heb gemaakt. Zelfs op vakantie sneak ik stiekem een doosje scrapspullen in mijn reiskoffer.

Inmiddels heb ik van scrappen ook deels mijn werk kunnen maken. Ik maak regelmatig kaarten en lay-outs voor merken en tijdschriften en heb aan mijn hobby dus een leuk bijbaantje overgehouden. Toch is dat niet waar ik het voor doe. In eerste instantie scrap ik omdat ik het leuk vind. En juist dat is de kracht van creativiteit. Je wordt er zelf blij van en haalt er iets uit. Dat is zoveel meer waard dan elke euro die je eraan zou kunnen verdienen.

vaker_vrolijk_creativiteit_kaart

Ik geloof echt dat creativiteit iedereen heel veel goed kan doen. Soms hoor ik mensen zeggen “Ja maar, ik ben totaal niet creatief”, maar ik denk dat iedereen op zijn eigen manier creatief kan zijn. De een knutselt graag met schaar en papier, de ander schrijft leuke verhalen en weer een ander bakt de lekkerste taarten. Ik denk dat het belangrijk is dat je iets in je leven hebt waarin je je fantasie kwijt kunt en je even lekker kunt uitleven zonder aan bepaalde eisen te moeten voldoen. Mij kan het in ieder geval ontzettend helpen als ik na een down-dagje met mijn verstand op nul een leuk kaartje in elkaar kan knutselen.

Tips voor creativiteit

Heb jij nou geen hobby en wil je wel graag weer creatief bezig zijn? Dan zijn dit een paar tips waar je misschien iets aan hebt:

 • Gun jezelf de tijd om tussen hobby’s te hoppen. Het is niet erg als je na een tijdje met iets stopt en weer wat anders oppakt. Ook al houd je geen enkele hobby langer dan een half jaar vol, als jij er maar plezier aan beleeft.
 • Leg de lat niet te hoog. Het is leuk als anderen het mooi vinden wat je maakt en misschien nog leuker als je er je werk van kunt maken, maar laat dat geen doel op zich zijn.
 • Hobby’en doe je voor jezelf. Maak je niet druk over wat anderen van je hobby vinden. Doe waar jij blij van wordt.
 • Er zijn altijd wel mensen te vinden die je hobby delen. Zoek eens naar fora of Facebook-groepen en meld je aan. Misschien kun je wat van elkaar leren of kun je zelfs een keer in het echt met iemand met dezelfde hobby afspreken.
 • Wees vooral niet bang om te falen. Falen bestaat namelijk niet. Het voordeel van creativiteit is dat alles “creatief” is. Schiet je per ongeluk uit met een verfkwast, dan noem je het abstracte kunst. Scheur je per ongeluk je papier in, dan noem je het gewoon vintage.
 • Een hobby hoeft niet duur te zijn, dus dat is geen excuus om het voor te laten. Kijk eens bij Action, Xenos en Hema. Daar vind je ook onwijs leuke spullen, waarmee je voor weinig geld iets leuks kunt maken.
 • Weet je niet wat je met je zelfgemaakte creaties moet doen? Maak er andere mensen blij mee en geef ze weg als verjaardagscadeautje of gewoon zomaar. Niets zo leuk als een cadeau krijgen dat speciaal voor jou is gemaakt.

De kaart en lay-out in deze blogpost heb ik trouwens zelfgemaakt. Vind je het leuk om meer van mijn creaties te zien? Dat kan eventueel op mijn scrapbookblog.

Hebben jullie ook een creatieve hobby? Laat het me weten in de reacties. Ik ben benieuwd!

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

23 Reacties

 1. Lieke

  O wat leuk! Wat maak je mooie dingen zeg! Ik hou van bakken maar vooral handletteren :) Leuke blog heb je :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief, dankjewel!

   Antwoord
 2. Sanne

  Leuk! Ik vind mezelf niet per se creatief, alleen met schrijven dan hihi!

  Antwoord
  • Romy

   Schrijven is ook creativiteit toch! :)

   Antwoord
 3. Ilse van Kreanimo

  Ik ben wel een crea-bea (zeggen anderen).

  Toevallig een paar weken geleden ook een scrapbooker een interview afgenomen voor mijn rubriek op maandag waar mensen vertellen over hun favoriete hobby!

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk! Misschien ga je zelf nog eens aan het scrappen :)

   Antwoord
 4. Style Teen

  Heel leuk om te lezen! Zelf vind ik het superleuk om te schrijven (en bloggen), het is zo een heerlijke uitlaatklep! Kan er nooit genoeg van krijgen haha

  Antwoord
  • Romy

   Dankje! Ja, bloggen is ook een leuke creatieve hobby :)

   Antwoord
 5. Jessica

  Aah wat leuk dat je ook blogt!! <3

  Antwoord
  • Romy

   Dankje :) Ik vind het ook superleuk om te doen!

   Antwoord
 6. Robin Valentine

  ik houd zelf van tekenen, zo relaxed! mijn moeder doet veel aan scrapbooken en die maakt ook zulke mooie dingen als jij :)

  Antwoord
  • Romy

   Ja, tekenen is ook altijd leuk! En wat leuk dat je moeder ook scrapbookt!

   Antwoord
 7. hillybillybeauty

  Ik wist niet dat je ook een blog had Romy!! Zoals je ziet hop ik ook weleens…hihi. scrappen heb ik al heel lang niet meer gedaan. Haken ligt ook op z’n gat, alle tijd gaat nu in bloggen zitten.

  Antwoord
  • Romy

   Ik had jouw blog ook via via gevonden ;) Wat leuk dat je fanatiek aan het bloggen bent en nu ook naar events enzo gaat! En dat haken komt vast wel weer een keer :)

   Antwoord
 8. Iris

  Ik vind het heel erg leuk om te schilderen. Al moet ik daar wel vaker tijd voor vrij maken. :)

  Antwoord
  • Romy

   Leuk! Zeker doen! Ik vind het altijd zo gaaf om te zien als mensen goed kunnen schilderen. Zelf bak ik er helaas niet zoveel van ;)

   Antwoord
 9. femketje

  Wat een mooie overzichtelijke blog heb je <3

  Antwoord
  • Romy

   Wat lief! Dankjewel! Ik voel me echt vereerd om zo’n lieve reactie te krijgen van iemand wiens blog ik echt bewonder! :)

   Antwoord
 10. de DIY Diva

  Hee wat leuk, ik zag je werk al regelmatig in de scrapbladen voorbij komen en nu heb je dus een eigen blog. Ik ga je gelijk toevoegen aan mijn Bloglovin’ !

  Antwoord
 11. sammie

  Ik ken je nog van je scrap blog en van het SA forum :) Scrappen staat bij mij al meer als een jaar op een laag pitje, ik heb begin dit jaar weer een poging onder nomen om het weer op te pakken. Een PL album te maken maar er komt niets van terecht. Misschien ooit weer wel, voorlopig staan alle spulletjes nog prima in de kast :)

  Antwoord
  • Romy

   Wat leuk dat je mijn blog hebt gevonden! Hopelijk kun je de scrapzin snel weer een beetje terugvinden :)

   Antwoord
 12. Maaike

  Je hebt een leuke blog! En je schrijft leuk :D

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs