curly girl-methode 4

Mijn ervaring met de Curly Girl-methode (van slag naar krullen?)

 • 30 november 2021
 • 12 Reacties
Categorieën: Lifestyle

Al vanaf dat ik jong ben, droom ik van een enorme krullenbos. Als tiener kocht ik dan ook vol goede hoop mijn eerste krultang en krulborstel om daarmee mijn krullendroom in vervulling te laten gaan. Nee, helaas. Maar toen deed de kapper een hoopgevende uitspraak: “Je hebt slag in je haar. Daar kun je meer mee.” Zo kwam de Curly Girl-methode op mijn pad. Lekker gemaakt door de jaloersmakende voor- en na-foto’s op internet was ik hier heel nieuwsgierig naar. Zou het dan toch? Ik deel mijn ervaring met de Curly Girl-methode na 5 maanden.

Mijn eerste ervaring met de Curly Girl-methode

Het is alweer een paar jaar geleden dat het voor het eerst in me opkwam om met de Curly Girl-methode te starten. Ik zag alleen al na één blik op Google dat er gigantisch veel uitzoekwerk bij komt kijken en zag daar als een berg tegenop. Laat maar zitten, dacht ik. Totdat het zomervakantie was, ik opeens zeeën van tijd over had en ik op een ochtend besloot me wel in de Curly Girl-materie te verdiepen. ‘t Kostte wat tijd, maar bleek minder ingewikkeld dan gedacht. En vooral een stuk leuker dan ik voor mogelijk had gehouden.

De voorbereiding

Het meeste werk van de Curly Girl-methode vond ik alle voorbereidingen die erbij kwamen kijken. Bij deze methode krijg je niet – lekker makkelijk – een standaard set producten voorgeschreven. Nee, wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet. Het klinkt op zich ook vrij logisch dat je voor kroeshaar andere producten nodig hebt dan voor heel fijn haar met een klein beetje slag.

Ik startte – zoals vast ieder ander – met googelen op ‘beginnen met de Curly Girl-methode’. Gelukkig stuitte ik al snel op een paar sites van echte kenners, waar alle informatie vandaan haalde om stap 1 te kunnen zetten: bepalen wat mijn haartype is.

Om te ontdekken wat je nodig hebt voor de Curly Girl-methode, moet je het volgende uitzoeken:

 • Welk haartype heb je: stijl, golvend, krullend of kroeshaar? Hiervoor kun je online (bijvoorbeeld hier) allerlei plaatjes vinden waarmee je je eigen haar kunt vergelijken. Mijn haar is golvend (2b toen ik startte, nu eerder 2c).
 • Welke dikte heeft één enkele haar (fijn, medium of grof)? Dit kun je testen door één haar tussen je vingers te houden en te checken of je de haar voelt of niet (hoe minder je voelt, hoe fijner je haar is) of door je haar naast garen te houden. Medium haar is net zo dik als garen. Mijn haar is fijn.
 • Hoe poreus is je haar? Oftewel: hoeveel vocht neemt je haar op? Dit gaat over de schubben die op je haar zitten en in hoeverre die openstaan en vocht doorlaten of niet (ik weet het: bijzonder verhaal dit). Onder andere de droogtijd van je haar na het douchen zegt hier iets over (maar check vooral deze site voor een betere uitleg). Ik heb een medium porositeit.
 • Hoe elastisch is je haar? Dus hoe snel veert een haar terug als je die tussen twee vingers trekt? Mijn haar was niet erg elastisch, nu wel.

Beetje technisch verhaal. Als je precies wilt weten hoe je het antwoord op die vragen krijgt, verwijs ik je graag door naar een aantal haarsites die meer ervaring met de Curly Girl-methode hebben dan ik. Ik heb zelf het stappenplan van Kurlify gevolgd om mijn haareigenschappen en haartype te bepalen. Het hoogtepunt was het testje voor elasticiteit, waarbij je afwasmiddel op één losse haar moet smeren en dan een meetlat naast je haar moet leggen nadat je hem uit elkaar getrokken hebt. Ik kan je vertellen: dat was wat gepruts en zag er vast ook vrij bijzonder uit.

Ik had al eens van de kapper gehoord dat ik heel veel haar maar ook heel fijn haar heb. Ook uit de testen kwam naar voren dat ik vooral niet te veel en niet te zware producten moet gebruiken. Als ik gel in mijn haar zou smeren, wordt mijn haar bijvoorbeeld zo zwaar dat zelfs het kleine beetje slag er acuut uit is. Ik ging dus op zoek naar producten die veel water bevatten.

curly girl methode 6

Wat is de Curly Girl-methode?

Pff, die vraag is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dat er blogartikelen van 5000 woorden over geschreven zijn (nee hoor, dit artikel is niet zó lang!) zegt vast al genoeg.

Kort gezegd is het idee achter de methode dat veel mensen van nature slag of krullen in hun haar hebben, maar dat die door het gebruik van verkeerde producten en hitte van de föhn of stijltang niet goed uit de verf komen.

De methode is er voor mensen die van nature wel al wat slag of zelfs duidelijke krullen hebben.

Bij de Curly Girl-methode ga je het verzorgen anders aanpakken. Een paar belangrijke “regels” zijn:

 • Je gebruikt alleen producten die geen siliconen (SLS en SLES) bevatten en ook geen sulfaten. Klinkt misschien alsof je hele ingrediëntenlijsten moet gaan uitpluizen. Maar vaak kun je op websites van Kruidvat, Etos en andere drogisterijen wel terugvinden welke producten Curly Girl-proof zijn.
 • Je gebruikt voor het wassen in principe geen shampoo meer (tenzij het een low poo-shampoo is, dus een Curly Girl-approved shampoo). In plaats daarvan gebruik je conditioner. Zelf gebruik ik nog wel een low poo-shampoo, omdat mijn haar anders snel vet wordt.
 • Je borstelt je haar niet meer, maar gebruikt een heel grove kam of borstelt je haar door met je vingers. Vond ik even wennen, maar voor mij werkt het prima om mijn haren met mijn vingers door te borstelen. Ik heb al een paar maanden geen borstel meer gebruikt.
 • Je gebruikt versteviging voor je krullen, specifiek een product dat past bij jouw haartype. Ik gebruik bijvoorbeeld een krullencrème; dat is meer geschikt voor fijn haar dan een echte gel.
 • Je droogt je haren niet meer met een gewone handdoek (die schijnt je haarvezels kapot te maken). In plaats daarvan bind je een speciale haarhanddoek (van bamboe of microvezel) of een katoenen T-shirt om je haren.
 • Je föhnt je haar niet, maar gebruikt een diffuser of laat je haar aan de lucht drogen.
curly girl methode 5

Welke producten heb je nodig?

Dat hangt dus af van wat voor haareigenschappen je hebt. Mijn haar had vooral behoefte aan lichte producten (met water als hoofdbestanddeel). Verder ontdekte ik online dat ik voor mijn fijne haar beter een krullencrème kan gebruiken dan een gel, wax of iets in die richting.

Het beste is om je online goed in te lezen welke producten bij jouw haar passen. Bij andere mensen die de Curly Girl-methode gebruiken, las ik dat het vooral een kwestie is van experimenteren. Probeer verschillende producten, gebruik soms wat meer en soms juist wat minder van een product, etc. Zo kun je ontdekken wat voor jou goed werkt.

Mijn producten

Mijn “starterspakket” voor de eerste ervaring met de Curly Girl-methode bestond uit vier producten: low-poo shampoo, conditioner, leave in-conditioner en krullencrème. De leave-in conditioner heb ik trouwens na een paar weken uit mijn routine geschrapt. Ik merk zelf dat ik óf de conditioner óf de leave-in conditioner moet gebruiken. Mijn haar wordt vettig als ik ze allebei gebruik.

Ik heb bij Kruidvat gezocht naar Curly Girl-proof producten. Omdat ik alleen dierproefvrije producten gebruik, kwam ik al snel bij deze twee merken uit. Het merk Yari is trouwens speciaal ontwikkeld voor de CG-methode. Heel blij met hun fijne krullencrème!

Naast die producten, gebruik ik haarhanddoeken van Hair Lust. Die zijn gemaakt van bamboe (= duurzamer dan microvezelhanddoeken) en zijn fijner voor je haar dan ruwe katoenen handdoeken.

Mijn “krullen”-routine

Ha, die term klinkt alsof ik een volleerd Curly Girl-er ben, maar dat valt alles mee. Maar ik kan je wel vertellen wat ik zelf doe met mijn beginnende soort-van-krullen.

De afgelopen maanden heb ik zelf steeds mijn haren eerst met een low-poo shampoo gewassen, daarna met een conditioner. Vervolgens heb ik krullencrème in mijn haar geknepen, deed ik de haartulband om en haalde ik die even later van mijn hoofd. Zo kan mijn haar aan de lucht drogen. Daarna laat ik de borstel braaf liggen en “kam” ik mijn haar met mijn vingers.

Dat alles bij elkaar is niet veel meer werk dan mijn normale wasroutine, behalve dat ik eerder altijd alleen maar shampoo gebruikte.

Heel af en toe föhn ik mijn haar met een diffuser, maar om eerlijk te zijn ben ik iets te ongeduldig om dat ding er elke dag bij te pakken. Dus meestal laat ik mijn haar gewoon aan de lucht drogen en accepteer ik dat ik daardoor wat minder effect zal zien.

curly girl methode 3

En toen: de krullenkapper

lk ben nogal beïnvloedbaar door voor- en na-foto’s, geloof ik. Toen ik een paar mensen vol enthousiasme hoorde praten over krullenkappers, moest en zou ik daar ook naartoe gaan. Na twee weken Curly Girly’en schoof ik aan bij een krullenkapper die ik om advies vroeg. Zij knipte meer lucht tussen mijn lagen en adviseerde me om mijn lok te laten bijgroeien met de rest van mijn haar. Daar ben ik dan ook mee gestart.

Daarna föhnde ze mijn haren op z’n kop (als in: ik moest onderuitgezakt in de kappersstoel hangen met mijn haren over de leuning) met een diffuser. Ik was verbluft door het resultaat. Wat een krullen opeens! Natuurlijk zakte het in de loop van de dag wel iets uit. Ook vond ik de krullen voor mijn doen iets te ongetemd, dus de volgende dag gaf ik er maar weer mijn eigen draai aan.

De krullenkapper adviseerde me na afloop één ding: haal die diffuser onder het stof vandaan. Tja, moet ik misschien toch wat vaker gehoor aan geven…

Overigens was ik om eerlijk te zijn niet heel tevreden over deze krullenkapper, maar “dé krullenkapper van Amsterdam” heeft blijkbaar een wachtlijst van twee maanden. Daar kan ik in januari pas aanschuiven. Dus in de tussentijd ben ik een keer “vreemdgegaan” bij mijn eigen niet-krullenkapper. Heel benieuwd of die befaamde krullenkapper in Amsterdam inderdaad de wachttijd meer dan waard zal zijn!

Deze foto is van vóór mijn ervaring met de Curly Girl-methode:

Deze foto is na mijn vijf maanden ervaring met de Curly Girl-methode:

curly girl methode 2
curly girl methode

En, heb ik al een bos met wilde krullen?

Nou nee, het is nu ook weer niet zo’n wondermethode dat ik na een maand met een weelderige bos krullen rondloop. Wel merk ik duidelijk verschil aan mijn haar. Op de foto’s hierboven zie je hoe mijn haar er nu uitziet na het wassen (zonder diffuser).

Een paar dingen die mij zijn opgevallen na mijn vijf maanden ervaring met de Curly GIrl-methode:

 • Ik heb meer slag in mijn haar. Aan de voorkant ontstaan zelfs wat grove krullen. Volgens de kapper kunnen die nog meer worden als ik de methode langer volg. Ook heb ik aan de achterkant meer slag in mijn haar.
 • Mijn haar voelt veel zachter aan en glanst meer. Ik heb het gevoel dat het gezonder oogt. Conditioner is wat dat betreft een heel fijn product.
 • Mijn haar wordt minder snel vet. Ik moest mijn haar eerder om de dag wassen; na twee dagen (soms zelfs al na 1,5 dag) zag het er heel vet uit. Nu oogt het na twee dagen nog niet direct vet. Ik denk dat het daarbij ook helpt dat ik mijn haren niet meer een paar keer per dag borstel. Doordat mijn haar gladder is, is dat trouwens ook minder nodig. Het klit bijna niet meer.
 • Als ik een diffuser gebruik, kan ik zelfs een wilde krullenachtige coupe creëren. Ik ben er alleen achtergekomen dat ik niet het type bent dat het leuk vindt om elke dag 15 minuten met mijn haar bezig te zijn. Sorry, kapper! Dat bewaar ik voor af en toe.

Dus, mijn ervaring met de Curly Girl-methode?

Op internet had ik allerlei jaloersmakende foto’s gezien van vrouwen die al na één maand opeens een enorme krullenbos hadden. Dat is bij mij niet het geval, maar dat had ik zelf ook niet verwacht. Wel zie ik absoluut een verschil en is mijn ervaring met de Curly Girl-methode dus positief. Sowieso krult mijn haar iets meer, maar vooral vind ik mijn haar er beter en gezonder uitzien. Het glanst meer, wordt minder snel vet en voelt fijner aan.

Ik heb het idee dat de producten echt wat doen voor mijn haar. Alleen al daarom wil ik vrolijk met deze methode doorgaan.

Qua hoeveelheid werk valt de Curly Girl-methode me alles mee. Ik gebruik voor het wassen iets meer producten dan anders en ben dus een paar minuutjes langer bezig. Verder zit ik vaak een kwartiertje met een handdoek op mijn hoofd. Maar ik heb de mazzel dat ik thuiswerk en dus niet met natte haren de deur uit hoef te rennen. Het föhnen met een diffuser vind ik – als totaal niet-beautyblogger die er niet van geniet om uren voor de spiegel te staan – wel wat veel gedoe. Maar wie weet ga ik mijn leven nog beteren, want het maakt wel een groot verschil.

In elk geval ga ik lekker door met Curly Girl’en. Ben heel benieuwd hoe ik er over een paar maanden bij zit! Of beter: hoe mijn haar dan zit.

Heb jij ervaring met de Curly Girl-methode?

a

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Lisa 30 november 2021 op 6:59 am - Beantwoord

  Leuk om het vervolg te lezen. Je krullen zijn mooi! Ik heb deze dagen geen extra producten nodig. Gewoon elke dag even naar buiten in de regen en ik heb meer krul. Ik ga ook eens zoeken naar producten met water erin.

 2. Darina 30 november 2021 op 7:56 am - Beantwoord

  Mooi om te zien. Hele mooie krullen!

 3. Janne 30 november 2021 op 8:32 am - Beantwoord

  Ik gebruik dezelfde shampoo en conditioner als jij! Ik heb absoluut geen krullen, maar ik wilde graag een shampoo waarvan mijn haar zachter bleef en waarmee ik mijn haar minder vaak hoefde te wassen. Ik was mijn haar nu elke 3 of 4 dagen. Mijn haar is nog steeds vrij stug, maar het pluist minder. De Curly Girl producten zijn dus ook aan te raden voor steil, stug haar.

 4. Naomi 30 november 2021 op 8:37 am - Beantwoord

  Wauw, ik vind het best een groot verschil! Heel erg mooi, die krullen.

 5. Audrey 30 november 2021 op 9:12 am - Beantwoord

  Erg interessant om te lezen (en om het resultaat te zien)! Ik heb ook veel fijn haar. Ik had het vroeger lang op een lengte en toen was het echt extreem stijl. Vanaf dat er meer model in zit heb ik wel wat meer slag. Ik vind het wel makkelijk dat ik nu echt niet meer hoef te doen dan 2 keer per week wassen en elke dag borstelen 😉

 6. Geke 30 november 2021 op 9:51 am - Beantwoord

  Wat mooi dat je zo’n goeie ervaringen ermee hebt. Het is ook duidelijk te zien aan het resultaat dat het goed werkt voor jou. Echt mooi!

  Ik moet geen poging doen, mijn haar is zo steil als maar kan.

 7. Daenelia 30 november 2021 op 9:56 am - Beantwoord

  Het ziet er prima uit, maar ook belangrijk is dat je aangeeft dat je haar beter aanvoelt! Fijn haar is licht en ik denk dat daardoor jouw slag ook sterker is geworden nu je andere producten gebruikt. Mijn haar had (heeft) de neiging pluizig te worden en dat heeft ook met mijn leeftijd te maken, denk ik. Mijn haar is dik er zit ook zeker slag in, maar ik denk eerlijk gezegd dat ik meer aanleg heb voor krullen. Ik kan hele leuke pijpenkrullen hebben, spontaan, zonder krullers. En als ik in de regen heb gelopen dan springen de krullen er vanzelf in. Het wordt wel tijd dat ik mijn haar ook stukken korter ga laten knippen, want dan wordt het minder zwaar en zullen de krullen er ook makkelijker in komen. Weet je zeker dat je van je lok af wil? Ach, je kunt kijken of het bevalt en dan altijd weer een mini-lokje laten knippen als je het mist 🙂

 8. Roos 30 november 2021 op 9:58 am - Beantwoord

  Ik doe deze methode nu bijna 2 jaar, mijn haar krult wel iets meer dan eerder, maar de grootste winst is dat mijn haar veel minder pluist en gezonder is. Dus ik ga er lekker mee door 🙂

 9. Laurine 30 november 2021 op 11:40 am - Beantwoord

  Hele mooie resultaten heb je behaald, je ziet echt een behoorlijk verschil in krul en ik vind ook dat je haar mooi glanst. Zelf heb ik de CG-methode een tijdje geprobeerd, maar ik vond het toch te veel werk. Ik ben wel een krullencrème blijven gebruiken en daardoor is mijn haar veel minder pluizig. Je hebt gemotiveerd om me er weer in te verdiepen en op zoek te gaan naar een shampoo die goed werkt voor mijn haar.

 10. Lilian Visser 30 november 2021 op 1:33 pm - Beantwoord

  Wat mooi, je haar! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar interessant. Ik heb ook ‘slag’ in m’n haar. Toen ik zwanger was had ik (door de hormonen) prachtige krullen, zelfs pijpenkrullen, maar die zijn er inmiddels weer uitgegroeid. Ik doe ’s morgens nog wel eens een krultang in m’n naar (ik heb een methode dat hoogstens 2 minuten kost), maar vaak heb ik er gewoon geen zin in.

 11. Iris 1 december 2021 op 8:56 pm - Beantwoord

  Wauw het is heel mooi geworden! Ook veel glanzender! Prachtig.

 12. Maaike 2 december 2021 op 5:49 pm - Beantwoord

  Heel leuk! Ik heb er al wel eens wat over gehoord 🙂

Recente blogs

Opstartproblemen op maandag? Dit zijn 10 tips!

4 maart 2019|Persoonlijke groei, Positiviteit|

Elke maandag heb je in feite twee opties. Je kunt gefrustreerd zijn over het feit dat het weekend voorbij is. Inclusief een wekker die te vroeg te hard afgaat. Of je kunt juist uitkijken naar een frisse start van een nieuwe week. Heb jij last van opstartproblemen op maandag - op welke manier dan ook? Ongetwijfeld helpt dan een kop koffie of een flinke mok thee. Maar ik deel nog 10 andere tips waarmee jij opstartproblemen op maandag tegengaat.

Mijn niet zo fabulous (maar superleuke!) bloggerbestaan

13 oktober 2017|Persoonlijk|

Het leven van een blogger lijkt soms misschien picture perfect te zijn. Gratis pakketjes, eindeloze inspiratie, een blogkantoor aan huis en moeiteloos dagelijks blogs uit je mouw schudden? In mijn 'niet zo fabulous'-rubriek laat ik graag zien dat mijn leven misschien niet perfect is, maar juist daardoor soms zo leuk. Ook mijn bestaan als blogger is niet altijd fabulous. Mijn bureau is geen clean desk, ik schiet niet in één keer de perfecte outfitfoto en ook mij komt de knipperende cursor bij gebrek aan bloginspiratie nog weleens bekend voor. Toch geniet ik volop. En dus geef ik je graag een kijkje in mijn niet fabulous, maar wel heerlijke blogleven.

Het braafste meisje van de klas of een stiekeme rebel?

9 maart 2018|Persoonlijk|

Het braafste meisje van de klas. Dat vooroordeel heb ik wel vaker te horen gekregen als ietwat verlegen meisje met sproetjes en roze outfits, dat bijna nooit uitgaat, geen alcohol drinkt en dat al paniek krijgt als ze een keer is vergeten in te checken in de trein. Tja, soms ben ik inderdaad ook wel een beetje braaf. Maar weet je, ik heb ook écht wel mijn momenten waarop ik flink boos kan zijn, voorzichtige schop- of scheldneigingen krijg of gewoon even tegen de meute in wil gaan en lekker mezelf wil zijn. Schuilt er in mij toch een stiekeme rebel of blijf ik dat brave meisje dat alle regeltjes opvolgt?