De afgelopen weken heb ik een cursus portretfotografie gevolgd. Tot nu toe fotografeerde ik vaak bloemen, producten en soms in een wilde bui onze katten. Natuurlijk maakte ik op vakantie weleens foto’s van bijvoorbeeld mijn moeder of van een vriendin, maar dat waren nooit echt hoogstandjes. Daarom wilde ik al een tijdje leren om betere portretfoto’s te maken. Maar ja, ik ken mezelf: geen tijd, geen zin… Een cursus leek me daarom een goede optie. Zo heb je een goede stok achter de deur om actief met portretfoto’s aan de slag te gaan. Inmiddels heb ik de laatste cursusles gehad. In dit artikel vertel ik hoe de cursus bevallen is en laat ik een aantal van mijn foto’s zien.

cursus portretfotografie

De opzet van de cursus

De cursus die ik volgde, werd gegeven in de Griffioen, het cultuurcentrum van de Vrije Universiteit. De cursus bestond uit vijf lessen van ieder 2,5 uur. Tijdens de lessen begonnen we steeds met het bespreken van het huiswerk van de vorige les. We kregen dan vooral feedback van de cursusleidster, die zelf professioneel fotografe is. Daarna gingen we elkaar fotograferen. Dit deden we soms onder een lamp tegen een zwarte achtergrond, maar ook een keer buiten of ergens anders in het gebouw. Aan dat fotograferen besteedden we vaak vrij veel tijd, omdat dit volgens de cursusleidster juist je creativiteit bevordert. Aan het einde van de les kregen we een opdracht voor de volgende les. Die opdracht stond vaak los van waar we tijdens de cursus zelf mee hadden geoefend.

cursus portretfotografie hond met baas

De opdrachten

Elke les kregen we dus een opdracht mee om thuis mee aan de slag te gaan. Vaak waren dit vrij uitgebreide opdrachten, waar ik zeker wel een paar uur mee bezig was. Het waren ook opdrachten die me dwongen om buiten mijn comfortzone te gaan. Voor de eerste les moesten we bijvoorbeeld drie baasjes met honden fotograferen. Laat ik nu maar één baasje met hond persoonlijk kennen in de buurt. Door dat soort opdrachten heb ik ook geleerd me over mijn schaamte heen te zetten en op vreemde mensen af te stappen. Zo fotografeerde ik een bedelaar bij Centraal Station in ruil voor een kop koffie en zette ik een vrolijke bloemenman op de foto. Wat voelde het als een overwinning als ik iemand bereid had gevonden om op de foto te gaan. Andere opdrachten waren meer technisch, zoals een familieportret maken of aan de slag gaan met een zelfportret.

In dit artikel heb ik een paar foto’s op een rijtje gezet die ik tijdens de cursus heb gemaakt. Het zijn trouwens alleen foto’s van mensen die ik ken en die ik even om toestemming heb gevraagd om met hun hoofd op mijn blog te verschijnen.

cursus portretfotografie

cursus portretfotografie familieportret

Wat heb ik geleerd van de cursus portretfotografie? 

Soms miste ik bij de cursus nog wat technische aspecten van portretfotografie, bijvoorbeeld over de juiste witbalans, het geschikte diafragma en de sluitertijd. Daar heb ik wel de nodige basiskennis van uit een eerdere cursus, maar ik vind het zelf fijn om dat soort dingen nog eens op te halen. Ik merk dat ik vaak wel een idee in mijn hoofd had, maar soms zwaar gefrustreerd was als de foto’s steeds maar niet scherp werden. Waar ik wel veel aan had, was de feedback van de cursusleidster op mijn foto’s. Zo heb ik na een tijdje geleerd om kritischer naar mijn eigen foto’s te kijken. Is er niet net een hand afgesneden? Zijn de ogen wel echt scherp? Zijn er geen storende objecten in de omgeving te zien? Ook heb ik veel geleerd over compositie, heb ik volgens mij iets meer gevoel gekregen voor mensen fotograferen en heb ik meer geleerd om een eigen stijl te ontwikkelen. Volgens de cursusleidster is mijn stijl vooral een beetje dromerig en zit er in mijn foto’s een balans tussen alle elementen. Dat vond ik wel een mooi compliment.

Mensen fotograferen is lastig! 

Als er iets is wat ik heb geleerd tijdens de cursus, dan is het ook wel dat mensen fotograferen nog knap lastig is. Als je een bloem fotografeert, kun je daar zo lang over doen als je wilt. Een bloem zal niet tegenstribbelen als je een half uur fanatiek aan het shooten bent. Bij mensen is dat anders. Je moet mensen op hun gemak stellen en moet altijd netjes vragen of ze wel iets in jouw idee voor een compositie zien. Vooral spontane foto’s zijn niet altijd makkelijk te maken. Dat heb ik wel geleerd tijdens het fotograferen. Tegelijkertijd geeft het een bijna magisch gevoel als je dan toch dat ene perfecte plaatje hebt weten te maken.

cursus portretfotografie

cursus portretfotografie

Mensen fotograferen, ga ik daarmee door?

Deze vraag kan ik absoluut met ‘ja’ beantwoorden. Ik ben zo enthousiast geworden over portretfotografie dat ik daar zeker mee door wil gaan. Niet alleen heeft de cursus me veel geleerd, maar ook heb ik er een piepklein beetje meer lef door ontwikkeld om op mensen af te stappen. Daarnaast heb ik het portretvirus echt wel te pakken gekregen door de cursus en alleen al daar ben ik heel blij mee. Ik heb nog onwijs veel te leren en mijn foto’s zijn nog verre van perfect, maar het begin is er. Ik moet dan alleen wel toegeven dat ik het voor nu veilig bij mensen uit mijn directe omgeving houd…

Fotografeer jij graag mensen? Of wat is jouw favoriete vorm van fotograferen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. marije 31 mei 2017 op 6:06 am - Beantwoord

  Wat tof dat je deze cursus hebt gedaan om je verder te ontwikkelen. Mooie foto’s heb je gemaakt!

 2. Darina 31 mei 2017 op 6:46 am - Beantwoord

  Prachtige foto’s! Heel goed gedaan! Ik hou vooral van macro fotografie en dan vooral gebouwen, natuur en mode. Het is me met de paplepel ingegoten. Mijn vader is fotograaf en deed vroeger veel aan portretfotografie. Fijn dat de cursus je nog veel meer geleerd heeft! Ik herken het wel, ik vind het soms ook moeilijk om zomaar op iemand af te stappen en achteraf valt het dan zo mee 🙂 xx

  • Romy 31 mei 2017 op 10:54 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Macrofotografie vind ik ook altijd zo leuk. Wat gaaf dat je zo’n grote passie hebt voor fotografie en dat het er echt met de paplepel ingegoten is!

 3. jonna@burgertrutjes 31 mei 2017 op 6:47 am - Beantwoord

  Heel tof zo’n cursus, dit staat ook nog op mijn lijstje om ooit te doen. Een half jaar geleden een hele mooie camera gekocht, maar ben er nog geen held mee.

  • Romy 31 mei 2017 op 10:55 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar! Jarenlang heb ik ook ‘maar wat gedaan’, maar vooral mijn vorige basiscursus heeft me echt verder geholpen. Ik ben niet zo’n gebruiksaanwijzingtype en dan is het wel fijn als iemand je gewoon persoonlijk op alle opties wijst 🙂

 4. Danique 31 mei 2017 op 7:39 am - Beantwoord

  Heel erg tof dat je dit hebt gedaan! Ik vind de foto’s echt heel mooi geworden, je kunt zien dat je hier echt talent voor hebt!

 5. Susan 31 mei 2017 op 7:45 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je dit hebt gedaan zeg! Ben heel benieuwd hoe je foto’s vanaf nu worden 🙂

 6. Iris 31 mei 2017 op 7:55 am - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s! Je hebt echt talent!! Vooral die foto met je oma en die met je oma en je moeder vind ik prachtig!!

 7. Neverdullmoments 31 mei 2017 op 8:01 am - Beantwoord

  Door jouw foto’s raak ik steeds meer geïnspireerd een goede camera te kopen. Prachtige foto’s! En wat gaaf dat je deze ruil hebt gemaakt met een bedelaar! Zeker een comfortzone-dingetje!

 8. Maaike 31 mei 2017 op 8:08 am - Beantwoord

  Leuke cursus en mooie foto’s! Ik vind die gezinsfoto het mooiste. Lekker losjes 🙂 En ik kan mij voorstellen dat het afstappen op mensen en te vragen of je ze mag fotograferen best lastig is. Dat zou ik ook moeilijk vinden.

 9. Sylvia 31 mei 2017 op 8:42 am - Beantwoord

  Mooie foto’s! Ik moet eigenlijk ook een cursus doen om betere en mooiere foto’s te maken. Dit jaar eerst mijn ehbo cursus afmaken en voor volgend jaar misschien een fotografie cursus.

  • Romy 31 mei 2017 op 10:55 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! 🙂

  • Romy 31 mei 2017 op 10:56 pm - Beantwoord

   Wat leuk om te horen dat ik jou ook een beetje inspireer 🙂 Een goede camera is een flinke investering, maar het is echt mijn best bestede geld geweest. Ik gebruik mijn camera zo vaak en ben er zo blij mee dat hij elke cent waard is geweest 🙂 Met mijn camera experimenteren is ook echt heel leuk om te doen!

  • Romy 31 mei 2017 op 10:57 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik vond dat zelf ook wel een lekker spontane foto geworden 🙂

  • Romy 31 mei 2017 op 10:58 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je ook een fotografiecursus overweegt! Het is echt een aanrader! Een ehbo-cursus staat trouwens ook op mijn lijstje 😉

 10. Sija 31 mei 2017 op 8:52 am - Beantwoord

  Wat gaaf zeg! Lijkt me inderdaad spannend om op iemand af te stappen en te vragen of je hij/zij mag fotograferen! Je hebt echt prachtig foto’s gemaakt, ik vind ze allemaal mooi! 🙂

 11. Claire 31 mei 2017 op 8:55 am - Beantwoord

  Wauw wat een prachtige foto’s! Ik vind vooral die van je oma(?) en het gezin super leuk! Zo te zien voelen zij zich ook op je gemak bij je. Ik wil ook graag een cursus fotografie doen om alle basics onder de knie te hebben, lijkt me zo handig!

 12. Sofie 31 mei 2017 op 9:13 am - Beantwoord

  Heel mooi! Inderdaad vind ik ook die van je oma en van het gezin heel leuk, zo spontaan! Lijkt me inderdaad wel een uitdaging tegenover bloemen.

 13. Simone 31 mei 2017 op 9:25 am - Beantwoord

  Wat leuk dat je hiervoor een cursus hebt gevolgd! Ik denk dat de cursusleidster geen informatie over diafragma e.d. heeft gegeven omdat het doel was creatief te zijn. Het klinkt gek; maar een overbelichte foto kan ook mooi zijn. Hoop nog eens wat meer foto’s van je te mogen zien! En misschien een tip: Ga eens kijken bij een fotoclub bij jou in de buurt!

 14. Cindy 31 mei 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Je doet het heel leuk Romy, en wij vonden het echt heel leuk om te doen! Het resultaat mag er (zeker) zijn!
  Ga lekker zo door en dit mag je elk jaar wel doen hoor!! 🙂
  Dikke kus!!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:01 pm - Beantwoord

   Wat lief, dankjewel! Dat is inderdaad mijn oma en het gezin zijn mijn oom en tante en nichtjes. Dat waren ook zulke leuke foto’s om te maken, net als die van jou trouwens 🙂 Ik kan het je zeker aanraden om zo’n cursus te volgen! Ik heb er zoveel van opgestoken en ben door mijn cursussen ook echt meer gaan experimenteren.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:01 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve compliment! 🙂 Een uitdaging is mensen fotograferen zeker, maar het is wel zo leuk om te doen.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:06 pm - Beantwoord

   Daar zit zeker wat in. Het zou best kunnen dat ze daarom geen technische dingen heeft verteld. Een fotoclub is inderdaad wel een leuk idee. Ik wil eerst wat meer gesetteld zijn met mijn werk, maar ga daarna zeker eens kijken of er zoiets bestaat bij mij in de buurt. Dankje voor de tip!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:07 pm - Beantwoord

   Dankjewel, ook voor het model staan 🙂 Ik vond het superleuk om jullie te fotograferen en zeker voor herhaling vatbaar! Kus terug!

 15. Anke 31 mei 2017 op 9:32 am - Beantwoord

  Leuk dat je zo’n cursus hebt gedaan! Ik zit er ook over na te denken om een fotografiecursus te doen, maar de vele kosten houden me tegen… naast het cursusgeld moet ik namelijk ook veel reizen denk ik, omdat ik op een best wel afgelegen plaatsje woon. Mooie foto’s heb je gemaakt trouwens!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:09 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! Wat jammer dat een fotografiecursus er voor jou niet echt in zit. De prijs van de cursus die ik volgde, viel echt heel erg mee. Ik betaalde voor 5 lessen nog geen 100 euro, maar dit was dan ook wel een speciale (ex-)studentenprijs bij het cultuurcentrum van de VU. Er bestaan trouwens ook online cursussen voor fotografie, dus daar zou je misschien ook eens naar kunnen kijken 🙂

 16. Johanne 31 mei 2017 op 9:38 am - Beantwoord

  Superleuk! Ik ben ook een beetje met het idee aan het spelen om een cursus te gaan volgen. Ik dacht dat ik het zelf wel kon uitvogelen, maar wegens gebrek aan tijd en geduld lukt het me niet echt om er een weg in te vinden. Lijken me ook wel hele spannende opdrachten om te doen hoor! Maar de foto’s zijn prachtig geworden (Y).

 17. Jenn 31 mei 2017 op 9:56 am - Beantwoord

  Wat leuk! ik maak zelf het liefst natuurfoto’s.

 18. Lisette 31 mei 2017 op 10:51 am - Beantwoord

  Leuk dat je een cursus hebt gevolgd. Dat is ook iets wat ik in de toekomst graag zou willen doen. Ze zijn mooi geworden. Ik ben nooit zo van de geposeerde foto’s, dus vind die van het gezinnetje erg uitspringen.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:12 pm - Beantwoord

   Dankje! Ik vond die foto van mijn oom en tante en nichtjes zelf ook het leukst geworden. Het was ook zo’n leuke shoot om te doen, omdat vooral mijn nichtje lekker spontaan bezig was 🙂

 19. Merel 31 mei 2017 op 11:36 am - Beantwoord

  Wat een super mooie foto’s heb je gemaakt! Ik vind die van Claire ook heel mooi! Beetje mysterieus zelfs. Maar ook die van je moeder en je oma. En het baasjesfoto springt er ook uit! Leuk he, uit je comfort zone gaan. Uiteindelijk blijkt wat je wil gaan doen veel minder erg dan dat je in je hoofd had vind ik altijd. Wel heel erg goed dat je dat hebt gedaan en hebt gedurfd! Als je nog iemand nodig hebt voor portret fotografie moet je het maar zeggen haha. Ik wil namelijk nog graag een mooie portretfoto voor mijn blog :).

  • Romy 31 mei 2017 op 11:11 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment! En een cursus is juist om die reden erg leuk. Mijn probleem was ook dat ik te weinig tijd besteedde aan fotograferen en daarom veel opties nooit leerde kennen. Door zo’n cursus ga je echt eens goed naar je camera kijken en word je gedwongen om lekker te experimenteren. Dat vond ik er zelf erg leuk aan.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:14 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Het buiten mijn comfortzone gaan was inderdaad echt leuk (en spannend) om eens te doen. Ik heb er wel heel wat van geleerd.
   Woon je toevallig in de buurt van Amstelveen/Amsterdam? Ik ben nog niet een hele goede fotografe, maar zou graag eens wat foto’s van je maken als je een beetje in de buurt woont 🙂

  • Merel 1 juni 2017 op 9:47 am - Beantwoord

   Ik wooniet in het noorden van het land. Maar vind het niet erg om een stukje te reizen want heb nu nog gratis ov. Ik weet niet of je doordeweeks wel is tijd naast je werk maar laat anders maar weten via de mail. 🙂

   • Romy 1 juni 2017 op 9:22 pm - Beantwoord

    Super! Ik zal je zometeen even een mailtje sturen 🙂

 20. Nienke 31 mei 2017 op 12:19 pm - Beantwoord

  Wauw, wat een super mooie foto’s zeg! Goed dat je je zo in fotografie verdiept. Ik zelf fotografeer vooral veel producten voor mijn blog, en portretfotografie komt hier en daar wel eens voor maar dan meestal niet voor de blog. 😉

  • Romy 31 mei 2017 op 11:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Mensen fotograferen voor mijn blog doe ik inderdaad ook niet zo vaak, maar ik vind het wel erg leuk om bijvoorbeeld op vakantie foto’s van mijn familie te maken. Alleen al daarom was zo’n cursus fijn om eens te volgen 🙂

 21. irene 31 mei 2017 op 1:25 pm - Beantwoord

  Heel veel respect. Ook ik maak graag foto’s, maar dan wel graag in een bloementuin. Vlinders, andere dieren en landschappen fotografeer ik ook graag.

 22. Babs 31 mei 2017 op 1:45 pm - Beantwoord

  Leuke cursus! Portretten vind ik altijd leuk om te doen, zo schilder ik ook altijd portretten van mensen.

 23. Eline 31 mei 2017 op 2:04 pm - Beantwoord

  Super leuk om jouw ervaringen met deze cursus te lezen! Je zelfportret vind ik erg geslaagd 🙂

 24. Charel 31 mei 2017 op 2:54 pm - Beantwoord

  Prachtige foto’s! Heel bijzonder ook! En Claire is weer is prachtig haha!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:15 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Natuurfotografie kan inderdaad ook heerlijk zijn om te doen. Ik geniet daar ook altijd van.

  • Romy 31 mei 2017 op 11:15 pm - Beantwoord

   Wat leuk zeg dat je graag mensen schildert! Dat lijkt me eigenlijk nog een stuk lastiger dan mensen fotograferen!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:16 pm - Beantwoord

   Dankjewel 🙂

  • Romy 31 mei 2017 op 11:16 pm - Beantwoord

   Claire is altijd zo fotogeniek! 🙂 Dankjewel voor je lieve reactie!

 25. Josephine 31 mei 2017 op 5:41 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige foto’s! Het is duidelijk dat je er gevoel voor hebt! Ik bedoel, je hebt natuurlijk veel geleerd op de cursus, maar je moet het natuurlijk wel zelf zíen. Ik vind alle foto’s echt heel mooi. Mijn favorieten zijn de persoon met hond en je lachende oma (?). Heel expressief!

  • Romy 31 mei 2017 op 11:17 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik vond zelf de foto van mijn oma ook erg leuk geworden. Mijn oma lacht vaak een beetje gemaakt, maar dankzij mijn moeder lukte het om een mooie schaterlach te krijgen 🙂

 26. Klaske 31 mei 2017 op 6:22 pm - Beantwoord

  Wat een mooie foto’s! Ik vind die van je oma en die van Claire echt heel erg mooi. Inderdaad heel dromerig. Hou ik van!

 27. Evelyne 31 mei 2017 op 7:30 pm - Beantwoord

  Allereerst, ik hou van je laatste foto! Schitterend vind ik die! Ikzelf ben niet echt een portret-fotograaf omdat ik niet graag de mensen ergens plaats om ze te fotograferen. Ik ga ze liever op een spontane manier fotograferen.. Mijn favoriete manier van fotograferen is close-ups maken van voorwerpen of zelfs mensen. Studiofotografie is ook mijn ding niet, laat het mij maar op een plek met veel licht doen zoals buiten of in een lichtgevende ruimte.

 28. Lianne 31 mei 2017 op 8:55 pm - Beantwoord

  Wat superleuk dat die cursus zo goed heeft uitgepakt en dat je er zoveel van geleerd hebt 🙂 De foto’s zijn echt heel mooi geworden! Het lijkt me inderdaad superleuk om niet alleen objecten te fotograferen, maar ook mensen. Dan heb je net dat beetje meer uitdaging. Leuk dat je door wil gaan met mensen fotograferen! Wanneer ik ooit ga trouwen, mag jij onze trouwfoto’s komen maken, haha! 🙂

  • Romy 31 mei 2017 op 11:18 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Echt een compliment om dat te horen van iemand die zelf zulke mooie portretfoto’s maakt 🙂

  • Romy 31 mei 2017 op 11:19 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je compliment over die foto! Ik kan me voorstellen dat je geposeerde portretfoto’s lastig vindt of misschien zelfs niet zo leuk vindt om te maken. Spontane foto’s zijn ook vaak wel het leukst. Studiofotografie vind ik zelf trouwens ook niets. Ik houd veel meer van de kleuren buiten en de prachtige natuur als achtergrond 🙂