dagelijkse affirmaties 4

11 dagelijkse affirmaties om dicht bij jezelf te blijven

 • 7 maart 2024
 • 4 Reacties
Categorieën: Zelfliefde

Van het woord “affirmatie” alleen krijgen sommige mensen al een acute jeukbui. Maar wacht toch héél even voordat je met je muis richting het kruisje beweegt! Affirmaties hebben niets te maken met manifesteren, wierooksessies, lotushoudingen, cacaoceremonies en meer van dat. Dagelijkse affirmaties zijn simpelweg uitspraken die je één of een paar keer op een dag tegen jezelf zegt. Je maakt rotdagen of mental breakdowns er niet mee weg, maar helpt jezelf wel om op de juiste koers te blijven. Want hoe vaak neem jij jezelf ’s avonds voor om voortaan écht dichter bij jezelf te blijven, maar komt daar de volgende dag de klad al in? Dit zijn 11 dagelijkse affirmaties die je helpen om je minder te laten meeslepen en meer jezelf te zijn en blijven.

Oké, leuk hoor. Maar wat zijn dagelijkse affirmaties?

Dagelijkse affirmaties zijn korte, krachtige uitspraken in de ‘ik’-vorm die je meerdere keren op een dag naar jezelf uitspreekt. Dat kan hardop of in jezelf. Je kunt ze ook op je telefoonachtergrond zetten of met post-its op je spiegel hangen. Als je er maar voor zorgt dat je die uitspraken meerdere keren op een dag te horen krijgt, vanuit jezelf.

Zie affirmaties als een geheugensteun. Zoals je boodschappenbriefjes gebruikt of regelmatig in jezelf herhaalt “Niet vergeten: bananen kopen”, zo zijn affirmaties een manier om niet te vergeten dat jij – bijvoorbeeld – voor jezelf mag kiezen en fouten mag maken. Handig als je regelmatig die woorden vergeet, zeker wanneer je er zelf nog niet zo van overtuigd bent dat de woorden kloppen. Juist dán zijn affirmaties helpend.

Tuurlijk, vijf keer tegen jezelf zeggen “Ik ben zelfverzekerd” maakt je niet opeens een superzelfverzekerd persoon als je dat daarvoor nog niet was. Maar het idee van affirmaties is ook niet dat je er per se in moet geloven. De kracht zit ‘m in de herhaling. Als je iets maar vaak genoeg tegen jezelf zegt, staan die woorden wel meer op de voorgrond in je hoofd. Ik gebruik affirmaties dan ook vooral om mezelf te helpen herinneren aan dingen die ik me voorneem (grenzen stellen, naar mijn lichaam luisteren, etc.), maar die er soms door de waan van de dag bij in schieten. Door een korte uitspraak besef ik dan weer “Oh ja, ik mag kiezen voor mij. Oh ja, ik mag dingen delen. Oh ja, ik mag van me laten horen.”

Lees ook: Dicht bij jezelf blijven? Knoop jezelf deze 8 inzichten in de oren!

Gebruik ze niet allemaal, kies wat past

Ik geloof zelf dat dagelijkse affirmaties vooral goed helpen als je iets kiest waar jij op dit moment baat bij hebt. Als je bijvoorbeeld een spannende presentatie hebt én last hebt van tergende spreekangst, dan is “Ik mag fouten maken” een goede zin om jezelf een paar dagen op rij in te fluisteren. Heb je op je werk moeite met grenzen aangeven? Kies dan voor een affirmatie als “Ik mag kiezen voor mij” om jezelf eraan te helpen herinneren dat de wil van een ander niet per se wet is.

Kortom: hieronder vind je 11 dagelijkse affirmaties die je kúnt gebruiken. Het zijn stuk voor stuk uitspraken die ik voor mezelf fijn vind. Ongetwijfeld vind jij de ene passender dan de andere. Of misschien heb je totaal andere affirmaties die voor jou veel beter werken. Kan ook! Doe vooral wat werkt voor jou.

Lees ook: 10 positieve affirmaties voor zelfliefde.
dagelijkse affirmaties 2

1. Ik mag kiezen voor mij

In een maatschappij van hoge latten, talloze verwachtingen en in het rond krioelende meningen is het soms lastig om te voelen wat jij nu écht wilt. Maar weet dat je ondanks alles mag kiezen voor jou. Je mag besluiten om iets niet te doen als dat voor jou beter is, zelfs al zie je dat het de ander raakt. Je mag ‘nee’ zeggen als alles in je lijf schreeuwt dat ‘ja’ geen optie is. Je mag ook ‘nee’ zeggen als het zover nog niet is, maar je net andere plannen in gedachten had. Een avond met jezelf en je Ben & Jerry’s-emmer met cookie cream bijvoorbeeld.

Je mag besluiten om je collega nu eens niet te helpen, om een appje twee dagen onbeantwoord te laten omdat je het wilt laten bezinken, of om de netwerkborrel deze maand over te slaan en het op de verjaardag van Renske al eerder dan de eindtijd de visite uit te zwaaien. Soms voelt het alsof je geen keuze hebt. Maar écht, je kunt voor jezelf kiezen. Het begint met jezelf er steeds opnieuw aan herinneren “Ik mag kiezen voor mij”. Soms krijg je er weerstand of rotopmerkingen voor teruggekaatst. Maar weet dat je ook dát uiteindelijk overleeft.

2. Ik mag fouten maken

Zelfs al is het voor de vijfde keer en kletterde je nog zó hard naar beneden. Fouten maken mag om te ontdekken hoe dingen niet moeten, om dichterbij je einddoel te komen, en om jezelf te leren kennen. Niemand heeft ooit foutloos en zonder ook maar één struikelpartij onderweg een groots eindresultaat behaald. Als je jezelf als dagelijkse affirmatie toespreekt dat het oké is om vandaag fouten te maken, leg je daarmee direct de lat lager.

Je zult waarschijnlijk elke dag wel een keer iets onhandig aanpakken. De ene keer is het dat je lievelings-balpen in drie delen op de grond valt, de andere keer vergeet je de bananen in de supermarkt, een volgende keer bega je een grotere fout met flinke consequenties. Ieder mens maakt fouten. Groot en klein. Ieder mens heeft valkuilen waar je soms wel 99x in moet belanden voordat je leert hoe het dan wél moet. Dus denk niet dat jij als enige perfectie in de meest feilloze vorm moet zijn. Gun jezelf je fouten (en dan vooral de lessen die je daar weer uit trekt).

Lees ook: Fouten maken mag | Hoe kun je er milder over denken?

3. Ik mag delen

Emoties toelaten is één ding. Maar durf je er ook over te spreken als je met anderen bent? Durf je anderen mee te nemen in jouw sh*t, door erover te praten? Inclusief de lastige details en zonder gêne over mogelijke wasbeerogen (want: waterproof mascara is helaas nooit zo goed als je hoopt…)? Deze dagelijkse affirmatie moet ik mezelf ook nog regelmatig toespreken. Ik weet vaak maar al te goed wat ik voel en waar het vandaan komt. Maar anderen daarin meenemen? Dat is een vak apart.

Soms voelt het dan alsof ik mensen “opzadel” met iets waar ze niet om zitten te springen. De werkelijkheid is anders: jouw verhaal mag gedeeld worden. Je hoeft niet alleen te zijn met je emoties. Je hoeft jouw ellende niet opgekropt achter een deurtje met slot en grendel op te bergen, zodat niemand het ooit te weten komt. Praat. Het is de sleutel om ellende minder ellendig te maken.

En vind je dat lastig? Spreek jezelf dagelijks dit mantra toe: “Ik mag delen”. Of misschien ook wel “Ik mag er zijn“. Want jij mag er niet alleen maar zijn op de momenten dat je blaakt van de vrolijkheid. Jij mag er ook zijn op momenten dat het leven rotte tomaten naar je werpt waar je het beschermingsschild nog niet voor hebt gevonden. Laat anderen je bij die zoektocht helpen, of laat ze op z’n minst helpen de tomaten minder hard aan te komen.

dagelijkse affirmaties 3

4. Ik mag kwetsbaar zijn

Ook gevoelig op z’n tijd. Het is oké om geraakt te worden, ook als jij de enige bent bij wie er een traan in de ooghoek pinkt. En als mensen zeggen dat je “overgevoelig” bent of dat je het je niet zo persoonlijk moet aantrekken, twijfel dan niet aan jou. Je mag geraakt worden door dingen, soms zelfs vól getriggerd worden door wat een ander zegt en wat je aan vroeger doet denken.

Je hoeft niet hard te zijn, ook niet als mensen beweren dat dat op de werkvloer best handig is of dat je “gewoon eens iets steviger in je schoenen moet staan”. Er is niets mis met zachtheid. We hebben het nodig in de wereld. Juist je kwetsbare kant is o zo welkom. Stop ‘m niet weg, schaam je er niet voor. Ga er niet aan lopen sleutelen omdat een ander je zegt dat dat nodig is of omdat je denkt “dat het aan jou ligt”. Je mag gevoelig en kwetsbaar zijn. Op het moment dat je daar oké mee bent, valt al een groot deel van de strijd en frustratie weg.

5. Ik mag anders zijn

Jij mag die ene persoon zijn die de mond houdt terwijl de rest praat. Je mag je terugtrekken als het middelpunt niet de plek is waar jij je fijn voelt. Je mag blijven zitten als de rest staat. Je mag ook gaan staan als de rest zit. Je mag rondjes dansen, terwijl je in een gezelschap bent waarin iedereen stokstijf aan keurig gedekte bartafels staat. En je mag ook vanuit een hoekje in stilte meegenieten terwijl anderen enthousiast opgaan in de muziek. Jij mag die persoon zijn die geen alcohol drinkt, terwijl de rest dat “zó ongezellig” vindt. Je mag iets energievretend vinden waar anderen juist energie van krijgen. Je mag dol zijn op lege weekenden en afspraakloze vrijdagavonden, terwijl je kantoorgenoten niet kunnen wachten totdat het eerste feestje van de vrije dagen zich weer aandient.

Er is niets mis met je soms anders voelen. Zolang je “anders” maar niet ziet als “slecht”. Want wat jou anders maakt, kan zomaar zijn wat anderen juist zo leuk en bewonderenswaardig aan je vinden. Dus blijf jezelf dit inprenten: “Ik mag anders zijn”. Zeg het tegen jezelf op het volgende moment dat je je gek voelt.

Oké, ik ben misschien niet zoals de rest in dit ene opzicht. Maar daar is niets mis mee.

6. Ik mag van me laten horen

Luidkeels. Juist wat zachter. Respectvol. Soms misschien juist niet. Omdat alles in je schreeuwt “Nee” en je weet dat je die woorden over je lippen moet zien te krijgen om voor jezelf op te komen.

Je mag je grenzen stellen. Het liefst respectvol en doordacht. Maar als dat niet lukt desnoods iets steviger. Stilte is nooit de oplossing als jij met een blok in je maag en een woedeknoop in je darmstelsel verdergaat. Spreek je uit. Word boos. Zeg ‘nee’. En schaam je niet als dat er een keertje iets feller uitkomt dan de bedoeling was.

Denk nooit dat jij te lief, verlegen of aardig bent om je stem te laten horen. Ook jouw stem kan luider klinken en meer impact hebben dan je denkt. Schraap je keel en zeg wat voor jou belangrijk is. Of dat nu is als je baas weer eens vijf kwartier in een uur vol praat in een vergadering en jij er niet tussen komt, of dat iemand een ongepaste opmerking maakt, een familielid je kwetst of een vriend voor de vijfde keer last-minute afzegt. Spreek je uit. Juist zo kunnen de woede-knoop én de situatie waar het om gaat minder worden.

7. Ik mag buiten de lijnen kleuren

Niet om maar rebels tegen de lijnen aan te trappen, wel omdat jij soms voelt dat jouw pad ergens buiten de lijntjes krioelt. Wees die ene persoon die in een gele jurk de straat op gaat, ook al zien de outfits om je heen er vooral tamelijk grijs uit. Sta op voor dingen waar de rest voor blijft zitten. Het is prima om soms voor jezelf te kiezen, terwijl anderen kiezen voor de groep. Het is helemaal oké om wél die salted caramel cheesecake te nemen, terwijl je diëtende vriendengroep voor de gezonde appelsmoothie gaat.

Je mag thuis blijven bij een filmavond als je energieniveau tot ergens in je enkel is gedaald, zelfs al is dit al de derde keer. Je mag besluiten om voor tien uur niet af te spreken, ook al hebben mensen daar wat van te zeggen. Je mag hobby’s hebben die niemand uit je vriendenkring met je deelt. Workshops volgen die anderen maar “zweverig” of “overbodig” vinden. Weekenden vrijhouden van sociale afspraken, omdat je helemaal geen zin hebt om te socializen zodat je maandagochtend bij het koffiezetapparaat maar iets te vertellen hebt.

Doe niet zoals iedereen. Doe zoals dat bij jou past.

dagelijkse affirmaties 4

8. Ik mag keuzes maken waar anderen iets van vinden

Je mag keuzes maken waar je een ander niet mee helpt, of waar je misschien zelfs iemand mee teleurstelt. Zeker als dat stappen zijn die jij nodig hebt om je dromen niet alleen maar dromen te laten blijven. Je mag voor je idealen gaan staan, ook als niemand om je heen die idealen met je deelt. Je mag met dingen stoppen ondanks dat anderen je luidkeels toeterend aanmoedigen om door te gaan. En je mag ook doorgaan terwijl anderen je motiveren om te stoppen, simpelweg omdat het “Ho stop!”-moment voor jou nog niet gekomen is.

Je mag rechtsaf slaan als anderen naar links wijzen. En je mag zelfs uit de doordenderende auto springen omdat je aan alles voelt dat rechtsomkeert je meer brengt. Het is niet erg om met een hoge-ogen-gooiende baan te stoppen als jij merkt dat je geluk hier niet ligt. Het is oké om een relatie uit te maken, ook al vinden anderen jullie nog zo’n “ontzettend lief koppel samen”. Je mag verhuizen, ook al is dit volgens anderen “toch een droom huis”. Je mag ook ergens blijven wonen, ondanks alle “Joh, zou jij niet eens verhuizen?”-vragen.

Je zult nooit een keuze maken waar niemand iets van vindt. Dus maak dan op z’n minst de keuze waar jij geluk uit haalt.

9. Ik mag stralen

En je hoeft niet bang te zijn dat je daarmee te opvallend, te overenthousiast, te heftig, te giechelig, of – nou ja – gewoon te veel bent. Je mag een keer de aandacht krijgen, opvallen in de meute, een lach van oor tot oor opzetten (ook al kijkt de rest om je heen nog bloedserieus). Je mag blij zijn terwijl mensen om je heen hun meest sikkeneurige bui blijken te hebben.

Dat anderen in de diepe ellende zitten, betekent niet dat je je daarin moet laten meezeulen. Je mag er zijn voor hen, maar ook trouw blijven aan je eigen humeur en beseffen dat dit van de ander is. Je mag met glinsterogen en opgetrokken mondhoeken vertellen over dat ene geweldige nieuwtje. Al is het tien keer aan tien verschillende mensen. Je mag je enthousiasme onder stoelen en banken vandaan halen, als een acute scheut aan hieperdepiep-hoera-vibes precies is wat er door je lijf giert. Wees niet bang om te veel te zijn. Misschien vinden mensen dat. Maar meestal zwengel je met jouw blijheid juist blijheid bij anderen aan.

10. Ik leef nu

Dit klinkt misschien filosofisch en abstract. Maar toevallig is dit één van de dagelijkse affirmaties die mij het meest helpt. Er gebeurt vaak zoveel om ons heen. De hele dag krijg je prikkels op je afgevuurd via je telefoon, e-mail, pushberichten en andere mensen. Je wordt gedwongen om alvast over morgen of volgende week na te denken, of zelfs alvast over vijf jaar vanaf nu (want “Waar hoop jij over vijf jaar te staan, beste sollicitant?”). Daarnaast blijven we – ik ook – vaak ergens in het verleden hangen. We analyseren gesprekken van gisteren, denken terug aan situaties die we anders hadden kunnen aanpakken of peinzen of dat ene mailtje wel in goede aarde is gevallen. Voor je het weet pingpong je tussen het verleden en de toekomst. Maar waar is het nu?

Mezelf regelmatig toespreken “Ik leef nu” is dan voor mij een wakker-schud-moment:

Oh ja, morgen moet nog komen. Gisteren kan ik niet meer veranderen. Maar vandaag is ook best een fijn moment. En NU – op dit moment – is er vaak niets wat het écht waard is om al mijn drukmakerij aan te wijden.

Heb jij ook last van drukte in je hoofd of piekeren? Dan is dit een mooie uitspraak om jezelf te helpen met beide benen op de grond te blijven. En ook om meer te genieten van wat er nu is. Want hoe zonde is het als je door je stress over morgen niet ziet hoe mooi de roze bloesems om je heen NU bloeien?

11. Ik mag ik zijn

Jij mag jij zijn. Met alle kanten die je hebt. De leuke, de grappige en zeker ook de imperfecte kanten die je het liefst onder een tapijt zou schuiven. Besef dat jij in essentie een prima persoon bent. Met alles wat je hebt en wie je bent. Jij mag jij zijn. Ook als dat soms betekent dat je dwars bent, niet in een groep past of je een buitenbeentje voelt op die ene netwerkborrel. Blijf bij jezelf. Dat is het mooiste wat je jezelf kunt geven. En door dagelijkse affirmaties als deze uit te spreken, geef je jezelf dat elke dag. Als subtiele herinnering voordat je onder de mensen komt: ik mag ik zijn.

Affirmeren maar, met deze 11 dagelijkse affirmaties

Het valt me vaak op dat rondom het woord “affirmaties” een zweverigheidsgoeroe-imago hangt dat het woord totaal niet verdient. Affirmeren is juist een praktische manier om je hersenen een snelle reset te geven. Gebruik ze vooral als je aan de dag begint of op momenten dat je ze extra hard nodig hebt. Zet jouw belangrijkste affirmatie ergens op een prominente plek, al is het maar als Pinterest-quote op je PC-achtergrond of neergepend in een briefje in je portemonnee. Dan vergeet je die paar welgemeende woorden voor jezelf nooit meer.

Hoe vaker je de dagelijkse affirmaties herhaalt en jezelf corrigeert als je wilt “Ja maar”-en, hoe makkelijker het wordt om niet meer klakkeloos mee te gaan in de stemmetjes die het tegenovergestelde beweren.

Wat is een affirmatie die jij jezelf wel wilt toespreken?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Ilona 7 maart 2024 op 6:36 am - Beantwoord

  Wij reden gisteren lang een verschrikkelijk ongeluk (hoorde later dat er iemand was overleden). Moest toen denken aan een quote die ik vorige week las.
  ‘Leef en geniet vandaag, gisteren is voorbij en morgen is je nooit beloofd’. Ook ik maak mij vaak druk om futiliteiten maar om dat moment zijn ze blijkbaar heel belangrijk dus ik zo mijzelf graag toespreken met nummer 10. Fijne donderdag!

  • Romy 12 maart 2024 op 6:11 pm - Beantwoord

   Wat heftig om daar getuige van te zijn! Zulke gebeurtenissen zetten je inderdaad weer met beide benen op de grond over wat nu echt belangrijk is en dat je iets uit elke dag moet halen. Jouw quote verwoordt het prachtig ❤️

 2. Daenelia 7 maart 2024 op 8:55 am - Beantwoord

  Het is niet aan mij besteed. Ik ben meer iemand die tijdens het doen van mijn haar tegen mezelf grijnst in de spiegel en dan zegt ‘Yay! Wat een mooie dag!’. En dat is voldoende. Ik ‘navel-staar’ niet zo erg. Voor mij werkt het beter gewoon te genieten van de dag die er is en me niet al te veel te concentreren op mezelf.

 3. Simone 8 maart 2024 op 8:47 am - Beantwoord

  Wat een mooie affirmaties. Zelf gebruik ik ze eigenlijk niet echt. Maar ik snap wel dat mensen hier baat bij kunnen hebben.

Recente blogs

5 jaar ondernemer | 11x wat ik nu anders doe dan toen ik begon

7 april 2023|Carrière en ondernemen|

Wauw, op 30 april is het vijf jaar geleden dat ik het kantoor van de Kamer van Koophandel binnenliep om een "papiertje" te ondertekenen. Een papiertje dat mijn leven veranderde! Toen de stap naar mijn eigen bedrijf als tekstschrijver eenmaal gezet was, werd er een ondernemerskriebel in me aangewakkerd die nog steeds niet is uitgekriebeld. Het was díe kriebel die me drie jaar geleden mijn baan liet opzeggen en die me zelfs op maandagochtend zonder tegensputteren uit mijn bed sleurt voor een nieuwe werkdag. Tegelijkertijd is ondernemen mijn meest uitdagende baan en heb ik talloze uitglijders gemaakt. Daarom had ik zin in een uitglijden-en-opkrabbelen-recap: deze 11 dingen doe ik nu anders dan 5 jaar geleden.

Inkiekje #19 | Kattenliefde, kaartjes & kwetsbaarheid

17 november 2020|Persoonlijk|

De afgelopen twee weken stonden in het teken van liefde en emoties, en van dankbaarheid voor fijne, kleine dingen. Zo moest ik hard lachen om een onhandige verwarring in de keuken die bijna misging, werd ik heel gelukkig van een doos vol IKEA-spul en zette ik mezelf over mijn "selfie-angst" heen. Ik neem je graag mee in een heleboel foto's van mijn ups van de laatste 14 dagen. Ook praat ik je kort bij over hoe het nu echt gaat.

10 vrolijke en kwalitatieve truien voor de herfst

31 augustus 2020|Outfits|

De regen van de afgelopen tijd liegt er niet om: de herfst is in aantocht. Oftewel: de truien mogen weer uit de kast. Dat vind ik helemaal niet erg, aangezien ik heel wat fijne truien heb klaarliggen. De komende tijd wil ik nog één mooi exemplaar uitzoeken, omdat mijn truienverzameling wel een mooie kleurrijke aanvulling kan gebruiken. Daarom vond ik het hoog tijd om alvast wat truieninspiratie op te doen. Dit zijn 10 vrolijke truien voor de herfst die mijn aandacht trokken. Allemaal van niet-fastfashion-kwaliteit trouwens! En sommige zelfs met een duurzaam tintje.