dagelijkse gewoontes voor succes

Succesformule | 10 dagelijkse gewoontes voor succes

 • 11 maart 2019
 • 35 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

Succes begint klein. Succes bereik je niet in één dag. Succesvol ondernemer zijn betekent niet binnen een maand een mega-omzet bereiken. En succesvol zijn in het overwinnen van je angsten, gaat ook niet over in één keer in het diepe springen. Ik geloof dat succes juist betekent dat je kleine stappen zet. Bij voorkeur door van die stappen gewoontes te maken. Daarom besteed ik graag wat aandacht aan die “succesformule”. Dit zijn 10 dagelijkse gewoontes voor succes.

Dagelijkse gewoontes voor succes

Laat ik vooropstellen dat succes van alles kan inhouden. In mijn ogen is succes niet alleen gerelateerd aan je studie, werk of bankrekening. Juist niet! Persoonlijke successen zijn soms nog veel waardevoller dan een geweldige carrière. Wat succes voor jou is, is geheel aan jou. En succesvol, dat ben jij hoe dan ook!

Goed, genoeg over definities en disclaimers! Dit zijn in mijn ogen 10 dagelijkse gewoontes voor succes.

1. Sta elke dag 5 minuten stil bij jouw succes

De grootste doelen die je voor ogen hebt, lijken misschien nog mijlenver weg. Maar dat betekent niet dat je je doelen uit het oog moet verliezen. Integendeel, sta juist elke dag even stil bij jouw doelen. Bedenk wat succes hebben voor jou betekent, waar je nu staat en wat je er nog aan wilt doen om van jouw dromen en doelen een succes te maken. Maak consequent elke dag de tijd voor jouw doel. Al is het maar 5 minuten.

2. Zet 1 concrete (mini-)stap

Succes bestaat uit talloze kleine stapjes en elke dag is een reden om er één te zetten. Daarom is een goede dagelijkse gewoonte voor succes om elke dag één concrete stap te zetten op weg naar jouw doel. Bedenk daarom elke ochtend een kleine stap die jij vandaag gaat zetten om het grote succes dichterbij te halen. Stel dat jij ondernemer wilt worden, maar met enorme belangst worstelt, dan kan het al een succesje zijn wanneer je vandaag een vriendin belt in plaats van haar te appen.

3. Daag jezelf uit

Succesvol zijn betekent ook dat je niet blijft staan op de plek waar je nu staat. Blijf jezelf uitdagen. Tot in de eeuwigheid. Doe continu nieuwe kennis op, grijp kansen aan die je misschien spannend vindt en verzin manieren om jezelf een klein beetje over de grenzen van jouw comfortzone te duwen. Zorg dat het nooit saai wordt, maar dat je verder blijft komen. Op jouw tempo en op jouw manier.

4. Een dagelijkse portie inspiratie!

Wat is er nu mooier tijdens jouw weg naar succes dan inspiratie opdoen bij anderen die dezelfde weg hebben afgelegd. Succesverhalen inspireren én motiveren. Zorg er daarom voor dat je dagelijks een portie inspiratie kunt opdoen. Maak een Pinterest-bord aan met inspirerende quotes, verhalen of beelden. Lees boeken, blogartikelen of social-mediaposts van mensen die jij bewondert. Of praat eens met iemand die voor jou een groot voorbeeld is.

5. Wees trots op wat je al hebt bereikt

Elke geslaagde mini-stap verdient het om de nodige aandacht te krijgen. Noteer ’s avonds wat jouw succesje van de dag was. Anna deelt bijvoorbeeld regelmatig op haar blog haar kleine bereikte successen als ondernemer. Heel inspirerend, ook als je heel andere doelen hebt dan ondernemer worden. Door stil te staan bij successen die je al hebt bereikt, kun je er namelijk vaak ook kracht uit putten om daarna dóór te gaan.

dagelijkse gewoontes voor succes bereiken

6. Kijk kritisch naar je fouten

Fouten zijn een belangrijk onderdeel van succes bereiken. Huh wat? Ja, echt waar! Zonder fouten geen lessen en zonder lessen geen successen. Daarom nodig ik je uit om regelmatig op een constructieve manier te kijken naar wat verkeerd ging. Veroordeel jezelf niet om wat je fout hebt gedaan, maar steek ook niet je kop in het zand door te doen alsof er niets is gebeurd. Noteer liever wat er misging en wat een volgende keer beter zou kunnen. Zo kun je wat van je fouten leren en brengen ze succes juist dichterbij in plaats van dat ze daar afbreuk aan doen.

7. Neem tijd voor jezelf

Het bereiken van jouw successen betekent dat je de focus ook op jou zal moeten leggen. Maak daarom bewust elke dag tijd voor jezelf. Ook (of beter: juist!) voor dingen die niets met jouw successen te maken hebben. Kijk eens een serie, maak een mooie wandeling en zorg voor rust. Met jezelf over de kop werken lijkt je doel misschien eerder in zicht te komen. Maar niets is minder waar: uitputting brengt je nergens. Het doodt je creativiteit, zorgt ervoor dat je door de bomen het bos niet meer ziet en helpt je niet bepaald om straks van je succes te genieten. Daar ben je dan te moe voor!

8. Bespaar tijd, zorg voor prioriteit!

Heb jij ook het idee dat je aan chronisch tijdgebrek lijdt? Welkom bij de club! Zelf vond ik het boek Nooit meer te druk (lees mijn artikel daarover!) heel verhelderend. Het boek heeft me geleerd dat druk zijn een gedachte is, geen feit. Wist je dat je vaak op een dag heel wat tijd besteedt aan dingen waar je prima tijd op kunt besparen? Besef dat aan jou de keuze is om dingen als social media of streven naar perfectie op een lager pitje te zetten. Bekijk elke dag hoe je de volgende dag tijd wilt maken voor werken aan jouw succes. En lijkt het erop dat die tijd er niet is? Máák dan tijd. Het hoeft maar 10 minuten te zijn.

9. Denk in oplossingen

Klagen is vaak verleidelijk om te doen. “Ik zou wel willen, maar persoon X werkt niet mee, situatie Y zit me dwars en ik heb nog 18320 andere dingen te doen.” Maar spreek eens één ding met jezelf af: beperk het klagen tot bijvoorbeeld 5 of 10 minuten per dag. Schrijf in die minuten jouw klaaggedachten op papier. Om vervolgens voor elke klaaggedachte juist een oplossing te bedenken. Neem bewust de tijd om te bepalen wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen of uit de weg te gaan. Praat niet eindeloos over het frustrerende, maar bedenk juist wat wél kan.

10. Werk aan je zelfvertrouwen

De belangrijkste uit de reeks dagelijkse gewoontes voor succes? Die heb ik tot het laatst bewaard. Namelijk werken aan je zelfvertrouwen! Zorg ervoor dat jij gelooft in jezelf. Als jij er maar op vertrouwt dat jij iets kunt bereiken, zal je er ook hard aan werken om daarvoor te gaan en straal je ook naar anderen toe uit dat je het kunt. Groot dromen mag! Hoe onrealistisch jouw droom of succes misschien ook lijkt, realiseer je dat stap 1 is dat jij er rotsvast vertrouwen in hebt dat jij dit kunt waarmaken. Geloof in jezelf en vertrouw op jouw krachten!

Wat is een succes waar jij van droomt?

Dagelijkse gewoontes voor succes - Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 11 maart 2019 op 6:22 am - Beantwoord

  Een heel mooi en inspirerend artikel. Ik zou er wel wat meer bij mogen stilstaan als ik een succes heb. Een succes waar ik van droom is dat mijn boek door een uitgever wordt uitgegeven.

  • Romy 12 maart 2019 op 12:21 am - Beantwoord

   Wat een prachtige droom! Ik hoop voor je dat dat prachtige succes over een tijdje werkelijkheid zal worden.

 2. Femke 11 maart 2019 op 6:24 am - Beantwoord

  Mooi. Een en vijf zijn in mijn ogen hetzelfde en die zijn hartstikke belangrijk. Iets wat ik wel wat bewuster mag doen. Denken in oplossingen vind ik heerlijk en ik hou ervan als anderen dat ook doen :-).

  • Romy 12 maart 2019 op 12:22 am - Beantwoord

   Het is inderdaad altijd fijn als mensen in oplossingen denken. Ik word altijd blij van mensen die op die manier in het leven staan. Ik was zelf altijd een doemdenker, maar heb dat denken in oplossingen steeds meer van mijn vader overgenomen. Maakt je een veel blijer mens! 🙂

 3. Tineke 11 maart 2019 op 6:47 am - Beantwoord

  Ik wil mij het komende haar verdiepen in het maken van groenere en bewuste keuze’s en hier meer kennis over gaan opdoen. Ik ben niet echt een persoon die cariere wil maken, maar heb genoeg uitdaging in het leven.

  • Romy 12 maart 2019 op 12:24 am - Beantwoord

   Wat een mooi doel om dit jaar aan te werken! En geen probleem toch als je geen grote carrièredromen hebt. Je kunt ook geweldige uitdagingen halen uit heel andere dingen 🙂 En zo te horen zit dat bij jou helemaal goed.

 4. Josephine 11 maart 2019 op 7:40 am - Beantwoord

  Je disclaimer en de laatste tip vind ik goed! 🙂 Verder weet je natuurlijk nooit wat op je pad komt. Aanpakken lijkt me een must, maar ik denk dat mazzel ook een behoorlijke rol speelt bij wat veel mensen als succes definiëren. Alleen blijkt uit onderzoek dat we die meevallers vaak aan ons eigen kunnen wijten. (Ik ben geen pessimist hoor, maar ik denk dat er ook een stuk rust zit in het idee dat niet alles alleen maar van jezelf afhankelijk is!)

  Vroeger wilde ik altijd schrijfster worden. En ik moet zeggen dat ik behoorlijk dicht bij die droom gekomen ben… 😉

  • Naomi 11 maart 2019 op 8:06 am - Beantwoord

   Wat een mooi artikel. Mooi ook dat je zegt dat succes niet in je studie of werk ligt, maar in jezelf. Volgens mij vergeten we dat nogal vaak. En eh? Succes waar ik van droom? Op een dag eindelijk mijn boek over het onderwijs in de winkels. De gedachte ‘wie wil dat nou lezen’ heb ik inmiddels los kunnen laten. En inderdaad, kleine stapjes. Dat boek hoeft niet in één dag te worden geschreven.

   • Romy 12 maart 2019 op 12:27 am - Beantwoord

    Daar heb je zeker wel een goed punt. Succes behalen wordt lastig als je niet in jezelf gelooft en er niet aan werkt, maar tegelijkertijd hangt het ook deels af van dingen die op je pad komen. Soms hadden dingen zo moeten zijn in het leven en komt er toevallig iets prachtigs voorbij wat succeservaringen een stuk haalbaarder maakt.
    Prachtig om te horen dat je inmiddels als blogger elke dag kunt schrijven en daarmee je jeugddroom volop aan het waarmaken bent 🙂

   • Romy 12 maart 2019 op 12:28 am - Beantwoord

    Wat een prachtige droom, zeg! En goed dat je die vervelende, beperkende gedachte hebt losgelaten. Stapje voor stapje gaat dat boek er wel komen – dat weet ik zeker! Met veel kleine stapjes (en individuele pagina’s) komt dat boek er uiteindelijk wel. Zet hem op!

 5. Audrey 11 maart 2019 op 8:26 am - Beantwoord

  Mooie blogpost! Een dagelijkse gewoonte maken van het zetten van 1 concrete (mini-)stap is wel een goede. Zo wordt het een gewoonte na een tijdje.

 6. Mariëlle 11 maart 2019 op 8:31 am - Beantwoord

  Wat een super goede punten weer, he-le-maal mee eens <3

 7. Simone 11 maart 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Hier ben ik het weer helemaal mee eens! Ik denk echt dat de juiste mindset het belangrijkst is in het bereiken van een succes. Op dit moment focus ik heel erg op gezond leven en hiermee effect bereiken op mijn lichaam.

  • Romy 13 maart 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Wat een mooi doel om aan te werken! En inderdaad, met de goede mindset kom je al een heel eind. Als ik je dagboekjes op je blog lees, ben je volgens mij al hartstikke goed bezig met gezond leven 🙂

 8. Ilona Wielinga 11 maart 2019 op 9:33 am - Beantwoord

  Wat een fijn en inspirerend artikel!

 9. Anna 11 maart 2019 op 10:02 am - Beantwoord

  Wat een fijn, motiverend artikel op de maandag! Ik word er helemaal blij van, ik krijg gelijk zin om vandaag aan de slag te gaan 😀 Super lief trouwens dat je verwijst naar mijn artikel over kleine successen!!! <3

  • Romy 13 maart 2019 op 7:37 am - Beantwoord

   Graag gedaan! Ik vond je rubriek met kleine successen héél inspirerend. Wat mooi om te horen dat mijn artikel je wat extra motivatie gaf op de maandag <3

 10. bychristiana 11 maart 2019 op 10:49 am - Beantwoord

  Mooi en inspirerend artikel weer! Vooral hoe je schrijft dat succes alles kan omvatten, Ik denk dat dat vooral iets is om bij stil te staan. Door social media zijn we zo geneigd om ons zelf met anderen te vergelijken en te denken dat de andere persoon beter, mooier, slimmer of succesvoller is, terwijl dat ook allemaal maar relatief is. Het is goed om stil te staan bij je eigen successen, en inderdaad; die hoeven absoluut niet (altijd) te maken te hebben met je werk of je bankrekening.

  • Romy 13 maart 2019 op 7:40 am - Beantwoord

   Absoluut! Soms valt het me bijvoorbeeld op dat een succesvolle onderneming vaak wordt gezien als een torenhoge omzet verdienen, personeel in dienst hebben en kunnen stoppen met je vaste baan. Dat terwijl succes ook kan betekenen jij van je hobby een paar uur per week je werk maakt en daarmee een paar leuke opdrachten binnenhaalt. Succes is altijd maar relatief: wat voor de een geen succes is, kan dat voor een ander juist wel zijn.

 11. Laura Louise 11 maart 2019 op 12:02 pm - Beantwoord

  Wat heb je toch weer een mooi en inspirerend artikel gemaakt! Je geeft echt een goede vibe! 😀

 12. Lizzy 11 maart 2019 op 12:10 pm - Beantwoord

  Lekker inspirerend voor een maandagochtend! Ik hoorde laatst iemand zeggen dat je altijd moet nagaan wat de onderliggende waarden van je succes-doelen zijn. Als je bijvoorbeeld freelancer wil worden, zijn de onderliggende waarden vaak vrijheid en autonomie in je werk. De persoon gaf als tip om de onderliggende waarden als maatstaf voor je succes te zien – bijvoorbeeld vrijheid en autonomie – in plaats van uiterlijke doelen. Dat vond ik een mooie manier om naar succes te kijken, en sindsdien is mijn succesdroom op dit moment ‘zinvolheid’.

  • Romy 13 maart 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Wat een prachtige manier om naar succes te kijken inderdaad! Heel inspirerend eigenlijk! Dit ga ik onthouden 🙂
   Die manier van kijken helpt ook meteen om succes echt als iets persoonlijks te zien dat bij jouw situatie past. Want als iemand freelancer wil worden om de vrijheid is succes voor diegene waarschijnlijk heel wat anders dan voor iemand die misschien juist freelancer wil worden om meer te verdienen.

 13. Evelien 11 maart 2019 op 12:31 pm - Beantwoord

  Wat een heerlijk artikel, mooie punten bespreek je. Ik ga er eens een paar toepassen in het dagelijks leven, ik wilde sowieso al ‘meer positief’ zijn, deze concrete punten zijn goede handvatten daarbij.

 14. Amy 11 maart 2019 op 2:00 pm - Beantwoord

  Mooi artikel Romy. Ik denk dat we gemiddeld genomen meer geneigd zijn om naar de horizon te kijken en altijd meer en beter te willen. Ondertussen vergeten we wat we al bereikt hebben of willen we juist te grote stappen waardoor je net niet komt waar je wil zijn. Je geeft mooie, concrete punten om daarmee om te gaan!

  • Romy 13 maart 2019 op 7:52 am - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! En een prachtig doel om aan te werken 🙂 Zet hem op!

  • Romy 13 maart 2019 op 7:53 am - Beantwoord

   Het is inderdaad vaak verleidelijk om te kijken naar je einddoel en stil te staan bij of je daar al bent, terwijl de weg naar succes toe ook al heel waardevol is. Elke stap is er toch al één om trots op te zijn.

 15. Mariska 11 maart 2019 op 6:19 pm - Beantwoord

  Tijd voor jezelf nemen en jezelf uitdagen vind ik ook heel belangrijk. Vooral de uitdaging. Als ik die niet heb slaat de verveling snel toe, dus ik moet wel.

  • Romy 13 maart 2019 op 7:54 am - Beantwoord

   Uitdaging is inderdaad heel belangrijk in het leven. Zo blijf je jezelf ontwikkelen en houd je het leven voor jezelf ook spannend en verrassend.

 16. Simone 11 maart 2019 op 6:50 pm - Beantwoord

  Wat een fijn en inspirerend artikel! Ik droom van een mega succesvol bedrijf. En hoewel ik soms vind dat het niet snel genoeg gaat, ben ik echt wel goed op weg. Daar zou ik wel eens vaker bij stil mogen (en moeten!) staan.

  • Romy 13 maart 2019 op 7:55 am - Beantwoord

   Absoluut! Je bent volgens mij al hartstikke goed bezig met je bedrijf. Een enorm succesvol bedrijf kun je niet binnen een paar maanden uit de grond stampen, maar elke stap die je al hebt gezet, is al hartstikke knap. En zeker ook een reden om trots te zijn op jezelf 🙂

 17. Giovanna Jansen 12 maart 2019 op 2:14 pm - Beantwoord

  Wat een mooie lijst met heel belangrijke punten!
  Ik mag wel wat meer stilstaan bij de successen die ik behaald heb. ?
  Een succes waar ik van droom is dat mijn 1e kinderboek door ern uitgeverij uitgebracht gaat worden en er dan mooie stapels van mijn boek in de winkels liggen. ??

  • Romy 14 maart 2019 op 8:02 am - Beantwoord

   Prachtige droom om ooit jouw kinderboek uitgebracht in de winkels te zien liggen. Ik duim heel hard met je mee dat die mooie droom werkelijkheid wordt 🙂

 18. Nikita 13 maart 2019 op 1:42 pm - Beantwoord

  Hetgene waar ik trots op ben nu, is dat ik mijn eigen leven aan het opbouwen ben. Het loopt misschien niet allemaal van een leien dakje, maar ik ben aan het ontdekken wat ik wel en niet wil. En hoe eng het nu ook is, ik kom hier wel uit. Op een dag ben ik een gelukkige vrouw die haar eigen boontjes dopt. Dat weet ik zeker.

  • Romy 14 maart 2019 op 8:36 am - Beantwoord

   Wat prachtig gezegd! En je hebt helemaal gelijk! Je mag hartstikke trots zijn op waar je nu staat en op alles waar je nu mee bezig bent. Jij komt echt wel waar je wilt komen 🙂

Recente blogs

Vegetarische gado gado (met Quorn en saté)

6 augustus 2020|Recepten|

Alles waar je satésaus bij gooit, wordt meteen wat lekkerder. Of ben ik gewoon een extreme satéfanaat? Mijn lievelingsrecept met dit sausje? Vegetarische gado gado met Quorn! Ik heb ooit aan de hand van wat uitprobeersels mijn eigen recept voor gado gado bedacht. Vriendlief en ik zijn er allebei gek op. Een ideaal gerecht voor als je grote trek hebt, iets vegetarisch wilt eten of gewoon oneindig veel zin hebt in saté. Ik deel graag het recept met je.

Mijn doelen voor 2017

1 januari 2017|Persoonlijk|

Het is zover: de eerste dag van 2017 is aangebroken. Je zou het een dag als elke andere dag kunnen noemen, maar voor mij heeft 1 januari toch altijd iets speciaals. Er staat weer een heel nieuw jaar voor ons klaar met nieuwe momenten om te beleven en maar liefst 365 dagen om in te vullen. Een nieuw jaar voelt voor mij ook als een schone lei om mee te beginnen. Ik stel dan ook altijd aan het begin van het jaar een aantal doelen voor mezelf op. Aneta gaf mij de Liebster Blog Award (zo lief!) en daarbij hoorde onder andere de vraag wat mijn doelen zijn voor 2017. Die vraag wil ik vandaag beantwoorden.

<