dankbaar zijn fotoboek

Dankbaar zijn voor je dierbaren (op 7 mooie manieren)

  • 26 oktober 2021
  • 4 Reacties
Categorieën: Positiviteit

Je kunt het zeggen met een doos Merci-chocolaatjes, met bloemen of met een prachtige brief. Hoe je het ook doet, de woorden ‘Dank je wel’ hebben een haast magisch effect. Die kleine moeite voor jou kan voor de ander ontzettend veel betekenen. Ook ik probeer meer dankbaar te zijn voor mensen van wie ik houd. En dan bij voorkeur niet voor een gunst, maar gewoon. Zomaar. Dit zijn 7 manieren om anderen je dankbaarheid te laten zien.

Waarom dankbaar zijn zo mooi is?

Oefenen met dankbaarheid is dat kleine beetje tijd hartstikke waard. Met name omdat dankbaarheid twee kanten op werkt.

Aan de ene kant is het voor jezelf iets krachtigs. Er is waarschijnlijk genoeg wat misgaat of wat je liever anders zou zien. Dankbaar zijn voor wat je hebt, helpt om je focus te verleggen naar dat waar je wel blij mee bent. Het helpt ook om in het nu te leven en te waarderen wat er vandaag de dag is, in plaats van je druk te maken over morgen of gisteren. Het relativeert kleine tegenvallers of hobbels in het dagelijks leven. En het laat je heel even stilstaan in de ratrace die het dagelijks leven heet.

Aan de andere kant is dankbaarheid waardevol voor de mensen om je heen. Hoe mooi is het voor hen om te merken dat anderen om hen geven, trots zijn, of van hen houden?! “Dank je wel” is niet iets wat veel mensen dagelijks te horen krijgen. Althans, wel als je een keer het zout aangeeft of een Tikkie betaalt. Maar hoe vaak zegt iemand nu echt tegen je “Dank je wel dat jij er bent! Je betekent veel voor me”? Juist, vast niet dagelijks (en als dat wel zo is: lucky you, koester de persoon die dat doet!). Dat maakt het zo bijzonder om het te doen.

Nog iets moois: wie zelf zijn dankbaarheid toont, krijgt waarschijnlijk ook eerder van anderen een “Dank je wel!” te horen.

Een extra reden om dankbaar te zijn (en dat ook te laten zien) aan de mensen om je heen. Dit zijn 7 mooie manieren daarvoor.

Tip 1. Stuur een ouderwets kaartje

Er zijn waarschijnlijk nog maar weinig mensen bij wie wekelijks kaartjes door de bus vallen. We zijn zo gewend berichtjes snel via WhatsApp of e-mail te versturen dat je haast zou vergeten waar de dichtstbijzijnde oranje brievenbus zich bevindt. Zonde, als je je bedenkt dat ouderwetse post daarom juist nu enorm gewaardeerd zal worden. Zeker met een mooie persoonlijke boodschap op de achterkant van de kaart geschreven.

Verwoord je dankbaarheid, ga op zoek naar de brievenbus en wacht de verraste reactie van de ander geduldig af. Die zal vast blij zijn met een onverwachte niet-blauwe envelop.

Tip 2. Zeg digitaal “Dank je wel”

Op zich is met digitale communicatie niets mis (nog even los van dat het je een postzegel scheelt). Het gaat er vooral om wat je zegt en hoe je “Dank je wel” zegt.

Als je samenwoont met je partner, gaat je gemiddelde appje waarschijnlijk over hoe laat hij of zij thuis is, wat er op de boodschappenlijst staat en of de ander ook naar je tantes verjaardag kan op 31 oktober. Meer in het algemeen zal je misschien niet zomaar naar mensen een berichtje sturen waarin je laat weten hoe trots je op ze bent of wat ze voor je betekenen. Althans, niet uit het niets. Alle reden om dat een keer wél te doen.

Laatst kreeg ik van een vriendin spontaan een appje waarin ze spontaan schreef dat ze trots op me was en me nog meer lieve woorden toesprak. Ik zat glunderend naar mijn telefoon te staren. Een kort berichtje, maar zo betekenisvol! Dat inspireerde mij om ook vaker mensen lieve appjes te sturen. En dan niet nadat iemand iets voor je heeft gedaan of als de situatie om bemoedigende woorden vraagt. Nee, juist zonder reden.

dankbaar zijn fotoboek
dankbaar zijn 5

Tip 3. Verras iemand met een fotocadeau

Ik ben dol op persoonlijke cadeaus uitzoeken voor mensen die me dierbaar zijn. Ook als teken van dankbaar zijn. Voor Bart wilde ik vanwege de turbulente afgelopen 1,5 jaar (door het overlijden van zijn moeder en de hersenbloeding van mijn broertje) iets heel speciaals laten maken. Ik besloot een fotoboek te maken via Albelli waarin allerlei foto’s van ons samen een plekje hebben gekregen. Een mooie manier om terug te blikken op de mooie en soms ook verdrietige momenten die we samen beleefden (ik vond het raar om in een fotoboek te doen alsof die laatste er niet waren geweest). Daarnaast voegde ik teksten toe om mijn trots en dankbaarheid ook in woorden uit te drukken.

dankbaar zijn 8
dankbaar zijn 6

Een fotoboek maken bij Albelli

Je hebt van die mensen die een kast vol fotoboeken hebben staan en na elke zomervakantie trouw een nieuw boek aan hun collectie toevoegen. Zo ben ik dus niet bepaald. Fotoboeken maken was zoiets waar ik altijd maar tegen aanhikte. Zelfs zo erg dat ik al mijn foto’s van de laatste jaren alleen digitaal heb.

Maar Albelli maakte het me een stuk gemakkelijker met de Smart Assistant: een tool die alle foto’s voor je verdeelt over de pagina’s. Je kunt er daarna zelf nog mee schuiven en lay-outaanpassingen doen, maar de basis staat dan alvast. Binnen twee uur had ik dit hele fotoboek klaar. Dat is nog eens snel een fotoboek maken.

Wat ik zelf ook heel tof vind, is dat je bij het maken van een fotoboek kunt kiezen voor pagina’s die plat liggen. En dan écht plat. Ik stoor me er vaak enorm aan als een fotoboek opbollende pagina’s heeft, waardoor je soms een deel van de foto niet goed kunt zien. Bij dit fotoboek is dat niet het geval, waardoor je er veel gemakkelijker en fijner doorheen kunt bladeren.

De foto’s van ons samen op het strand zijn gemaakt door Captura Fotografie.

dankbaar zijn 14

De reactie van Bart

Bart en ik waren allebei onwijs blij met het eindresultaat. Het is best wel een emotioneel boek geworden, omdat er de laatste twee jaar zo veel is gebeurd in ons leven. Maar ik ben blij dat ik die herinneringen allemaal op papier heb staan en dat ik het boek heb kunnen beginnen met een paar woorden vol liefde. Bart was ontroerd door het boek. En Pip? Die was zo trots als een pauw dat zij levensgroot de achterkant van het boek siert. Want ja, ook Pip mocht uiteraard niet ontbreken in en op het fotoboek.

Dus mocht je nog een mooi persoonlijk cadeau voor de feestdagen zoeken? Of gewoon iets heel bijzonders om iemand zonder reden mee te verrassen? Ik kan je zo’n fotoboek van  Albelli zeker aanraden.

Tip 4. Investeer geen geld, maar tijd

Nee hoor, tijd in iemand steken hoeft niet zo “bijzonder” te zijn als een vliegreis naar de tropen boeken of bungelen aan een bungeejumpkoord onderaan de brug. Maar de ander meevragen naar een bijzonder uitstapje is ook een mooie manier om te laten zien hoeveel je om iemand geeft.

Liefde is niet in geld uit te drukken, deels wel in tijd. Als je bewust tijd voor een ander maakt (en daarvoor andere dingen laat schieten), is dat misschien nog wel meer waard dan dat je om 23.57 uur nog snel op de bol.com-bestelknop hebt gedrukt om een cadeautje te scoren.

Maak bijvoorbeeld een strandwandeling samen, neem een keer een dag vrij om voor toerist in eigen land te spelen of de ander mee uit eten te nemen. Of misschien is er een plek die voor jullie allebei een bijzondere betekenis heeft. De ander daarmee naartoe nemen en er spontaan een leuke dag van maken, is ook een manier van dankbaarheid tonen.

Tip 5. Maak het lekker zelf

En dan niet zeggen dat je niet creatief bent. Foei! Iedereen is op een bepaalde manier creatief.

Zie je jezelf nog niet zo snel met Pritt-stift dingen aan elkaar plakken? Dan ben je misschien wel creatief met woorden, creatief met Photoshop of creatief met koken. Dingen zelf maken kan heerlijk ontspannend zijn om te doen, maar iets zelfgemaakts ontvangen is al helemaal geweldig. Dat kan een zelfgemaakte kaart zijn of een goed gelukt baksel, een digitale kaart of – als je echt de creatieve smaak te pakken hebt – iets groots en bijzonders.

dankbaar zijn 10
dankbaar zijn 13

Tip 6. Koop een symbolisch (niet te groot) cadeau

Als je iemand je dankbaarheid wilt laten zien, hoef je echt niet meteen je rekening leeg te trekken. Misschien voelt de ander zich eerder ongemakkelijk als jij goed geld hebt betaald voor een peperdure armband of als je komt aanzetten met een enorm cadeaupakket. Iets kleins kan soms veel meer betekenis hebben dan het grootste van het grootste cadeau uit de winkel. 

Ik vind het zelf bijvoorbeeld mooi om na te denken over een symbolische cadeau. Denk aan een gelukspoppetje, een sjaal met daarop een bloem of dier dat voor de ander bijzonder is, een afgedrukte foto, een speciaal kaarsje of iets hartvormigs. Ik gaf mijn broertje bijvoorbeeld een houten hartje van een paar euro na een zware hersenoperatie. Hij draagt het nog steeds heel vaak bij zich en is er volgens mij veel meer aan gehecht dan aan grotere cadeaus die ik hem ooit gaf.

Tip 7. Zeg spontaan “Dank je wel”

Je kunt het zo groot of klein maken als je wilt. Dankbaar zijn draait in feite alleen maar om drie woorden: “Dank je wel!”. En die kun je ook uitspreken als je samen met je partner kookt, je ouders een afscheidszoen geeft of als je met een dierbare vriendin aan een kop thee zit.

Een gevoel van dankbaarheid kan je soms compleet overvallen. Ik denk ook weleens uit het niets bij een dierbare “Je weet niet half hoeveel ik om je geef”. Zoiets kan spannend zijn om uit te spreken. Maar waarom eigenlijk?

Na het schrijven van dit artikel ben ik al helemaal van plan om vaker zo’n boodschap recht vanuit mijn hart mee te geven. Want als je aan alles voelt “Dank je wel!”, waarom zou je dat dan niet hardop zeggen? Waarschijnlijk ontroert het de ander net zo erg als jou. Juist in deze tijd van appjes en telefoontjes waarin “Dank je wel” vooral heen en weer wordt geappt als reactie op het betalen van een Tikkie of het doorsturen van een foto.

De kracht van dankbaar zijn (ook in je leven)

Naast dankbaar zijn voor de mensen die je dierbaar zijn, is er gelukkig nog veel meer om dankbaarheid voor te koesteren. Het feit dat je een dak boven je hoofd hebt, de natuur die zijn werk doet, de verrukkelijke maaltijd die vanavond op tafel stond, het stoplicht dat net voordat je kwam aanrijden op groen ging, de buschauffeur die je van A naar B brengt, je kat die je altijd aan het lachen maakt.

Ik ben zelf de laatste weken meer een ritueel gaan maken van dankbaarheid. Vlak voor het slapengaan neem ik één minuut om drie dingen te bedenken waar ik die dag dankbaar voor ben. Zoiets simpels eigenlijk, maar wel een fijne manier om te beseffen dat naast narigheid in het nieuws en de dagelijkse beslommeringen er ook heel veel is wat een positief bedankje verdient.

Zeg jij weleens oprecht “Dank je wel” tegen anderen?

1
dankbaar zijn

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

  1. Naomi 26 oktober 2021 op 9:12 am - Beantwoord

    Heel mooi artikel. Toevallig kreeg ik vorige week nog een spontaan kaartje in de bus van een dierbare en ik vond het zó lief. Zo’n fotocadeau is natuurlijk ook geweldig. Ook nog eens heel persoonlijk.

  2. Lilian 26 oktober 2021 op 10:47 am - Beantwoord

    Wat een mooi fotoboek hebben jullie! En zeker goede tips. Ik probeer complimenten wel zoveel mogelijk uit te spreken en af en toe schrijf ik Yuri en Anna een ouderwetse brief die meestal ook overloopt van dankbaarheid. Maar zeker iets om regelmatig aan te denken.

  3. Saskia 3 november 2021 op 5:31 pm - Beantwoord

    Tof hoor! Ik heb een aantal fotoboeken van Noa laten maken… van zijn eerste verjaardag en de maand/week foto’s die ik maakte van hem het eerste jaar. Zo dierbaar. Ook van onze huwelijksreis en onze trouwdag heb ik een album. De foto’s van Noa maak ik btw nog steeds elke maand en wil ik uiteindelijk een nieuw boek van maken…

    • Romy 3 november 2021 op 10:23 pm - Beantwoord

      Wat mooi dat je zulke boeken van Noa hebt laten maken! Met een kleintje gaat het allemaal zo hard – dan is het volgens mij extra bijzonder om die foto’s in een mooi boek bij elkaar te hebben 🙂

Recente blogs

18 dingen waarmee ik gestopt ben (en nooit spijt van had)

10 november 2022|Persoonlijk, Persoonlijke groei|

"Ik stop ermee!" In gedachten hoor ik het mezelf nog zeggen wanneer ik als kleuter boos was als tikkertje in mijn ogen niet volgens de regels ging. Driftig hoofd erbij, norse blik op en de armen over elkaar geslagen natuurlijk. Dan kregen de woorden ongetwijfeld extra veel kracht uit de mond van een zesjarig meisje met guitige ronde wangen, een hoog stemmetje en rode paardenstaartjes. Ook nu ik al jarenlang geen tikkertje meer heb gespeeld, zeg ik nog regelmatig "Ik stop ermee!". Soms bij radicale keuzemomenten in mijn leven, soms gaat het meer geleidelijk en ontdek ik opeens dat iets voorgoed verleden tijd is. Dit zijn 18 dingen waar ik de afgelopen jaren vol overtuiging mee ben gestopt.

Outfit | Een roze kanten jurk op een snikhete dag

28 juli 2018|Outfits|

Ja hoor, het is weer zover: roze! Het zal eens niet, maar ook deze outfit heeft een roze tintje. Normaal gesproken blijf ik een beetje weg van lichtroze tinten, uit angst dat die me bleker maken dan ik al ben. Maar toen ik deze kanten roze jurk zag hangen bij de kringloopwinkel, besloot ik dat voornemen voor de gelegenheid even te vergeten. Dit jurkje was té leuk om niet om te dopen tot mijn nieuwe aanwinst. Ik laat je zien hoe ik deze jurk zonder al te veel tierelantijntjes droeg om een snikhete dag tijdens deze bizarre hittegolf te trotseren.ntjes droeg op een snikhete dag tijdens deze bizarre hittegolf.

Thuiswerken met je partner | 9 tips om frustraties te voorkomen

8 juli 2022|Carrière en ondernemen, Lifestyle|

Thuiswerken met je partner is sinds de eerste lockdown het nieuwe normaal in huize Romy-Bart. Toen ik besloot fulltime te ondernemen, wist ik zeker: thuiswerken is mijn ding. Wist ik toen veel dat we ooit bijna de hele week samen zouden thuiswerken. Vijf dagen per week tik ik vanaf de eettafel teksten; Bart stort zich 3 dagen per week vanuit huis op zijn werk. In het begin vond ik het best een uitdaging samen in ons niet heel grote huis. Zit je net midden in een serieuze tekst, verklaart je partner zijn digitale vrijmibo voor geopend inclusief feestbril en snackpakket (true story). Maar we hebben onze draai er prima in gevonden en vinden het ook wel gezellig. Dit is hoe wij samen thuiswerken aanpakken zonder frustraties.