2022 3

De 10 mooiste lessen die oma mij leerde

 • 22 april 2022
 • 17 Reacties
Categorieën: Persoonlijk, Positiviteit

Van alle prachtige vrouwen die ik ken, is mijn lieve oma absoluut een van de prachtigste. Zij is de vrouw die tot op het allerlaatste moment haar eigenwijze zelf was en die je al gelukkig maakte door er simpelweg te zijn. Ik herinner me haar als die bijzondere vrouw die tijdens een doodnormaal gesprek – zonder het zelf te weten – de ene na de andere notitieboek-waardige levensles in het gesprek gooide. Mijn lieve oma overleed op 1 april, maar de prachtige levenslessen die ik van haar leerde, houden altijd een bijzondere plek in mijn hoofd en hart. En bij dezen veroveren ze ook een welverdiende ereplek op de blog!

1. Oud worden is mooi, kind

Oud worden is mooi, kind. Je krijgt er steeds meer herinneringen bij. 

Deze zinnen liet mijn oma ongeveer een maand voordat ze overleed vallen toen we aan de praat waren. Op dat moment raakte de zin me en nu, na haar dood, doet hij dat des te meer. Hoewel ik niet bang ben om morgen onder een trein te komen of een ernstige diagnose op me geplakt te krijgen, ben ik soms wat angstig voor de dood. De afgelopen twee jaar zijn we in korte tijd veel mensen verloren en dat knaagt weleens aan me. Soms vind ik ouder worden om die reden maar stom.

Maar oma hielp me om er anders tegenaan te kijken. Spontaan. Alsof ze voelde dat ik hiermee zat. Juist zij, met haar 90 jaar op de teller, leerde me dat ouder worden ook mooie kanten heeft. Zoals het feit dat de herinneringen zich gestaag opstapelen en dat je steeds meer moois hebt om aan terug te denken. Elke keer als ik angstig ben voor het idee van ouder worden, denk ik weer aan oma’s woorden. Ouder worden is goed. Het is mooi en het geeft je leven steeds meer waarde.

Ze had gelijk, die lieve oma van mij.

2. Wees je eigenwijze zelf

Als er iemand eigenwijs is, dan was het mijn oma wel. Een paar maanden voor haar dood lag ze nog op de grond om haar ontsnapte vogeltje te vangen. Natuurlijk niet helemaal de bedoeling op die leeftijd. “Maar ik heb hem, hoor!”, riep oma blij. En dat klopte! Kwam er een stoeltjeslift terwijl oma dat ding foeilelijk vond, dan kwam die lift er zéker niet in. En zeiden mensen haar dat ze iets niet meer zelf mocht doen, dan kostte het heel wat overtuigingskracht om oma zover te krijgen dat ze écht niet meer zelf op het keukentrapje zou klimmen.

Ik geloof dat ik zowel de eigenwijsheid als het ikke-zelluf-doen-virus van oma heb geërfd. Natuurlijk is dat niet altijd even handig (Bart kan erover meepraten als slachtoffer van mijn eigenwijze acties!). Maar ik ben dankbaar dat oma mij altijd heeft laten zien dat je ondanks wat anderen denken dat goed voor je is ook trouw aan jezelf mag blijven. Tot op zekere hoogte dan. Oma en ik hebben er een allebei een handje van soms iets té eigenwijs te zijn.

3. Waardeer de kleine dingen

Oma was totaal geen wintermens. Maar als het dan lichter werd en de vogels weer kwamen tjilpen in haar tuin, dan was dat voor haar genoeg voor een heleboel gelukzalige momenten. Zij heeft me geleerd om de kleine dingen in de natuur te waarderen. De planten, de bloemen, de bladeren, het zonnetje. Niemand kon zo uitgebreid genieten van de veranderende natuur, zeker in de lente en zomer, als oma. Ook al kan ik nu niet meer tegen oma zeggen “Wat mooi hè, dat het weer zo lang licht is?!”, die kleine dingen koester ik mede door haar meer dan ooit.

4. Orchideeën moet je verwaarlozen

Ook zonder handige plantenverzorgingstips op het internet of slimme apps die je wijzen op het watergeefschema voor je planten, wist oma elke onmogelijke plant levend te houden. Haar hele huis stond vol planten en vooral haar vensterbank vol orchideeën was een typisch oma-ding. Ik keek altijd met grote ogen toe hoe haar orchideeën soms wel zeven jaar op rij bloeiden. Oma leerde me dé tip (die ik dit jaar maar eens wil uitproberen): orchideeën moet je verwaarlozen. Geef ze zeker niet te veel water.

5. Eten is er om van te genieten

Bij opa en oma was het geen mogelijkheid om met een rammelende maag daarvandaan te gaan. Had je net een kwartier geleden een bord vol eten op, dan kwam oma alweer langs met de vraag of je een stukje chocolade wilde. Uiteraard met alle respect als je aangaf dat daarvoor nou net geen plekje in je maag vrij was.

Maar ik herinner me dat oma altijd een feestje maakte van eten. De tafel stond vaak vol eetbare dingen en ze haalde juist die dingen in huis die we lekker vonden. Pannenkoeken als lunch, ijsjes om tien uur ’s ochtends – dat soort dingen. Het leven mocht best een feestje voor je smaakpapillen zijn.

Omdat ik in mijn puberteit een eetstoornis heb gehad, ben ik heel lang de passie en liefde voor eten kwijt geweest (iets waar ik me nu – gelukkig – niets meer bij kan voorstellen). Dat maakt het voor mij extra bijzonder dat bij opa en oma eten één en al gezelligheid was. En dat je er ook vol van kon genieten in plaats van jezelf dingen te ontzeggen.

appels plukken bij De Olmenhorst

6. Geef liefde – zoveel als je kunt

Mijn oma’s dagtaak en levensmissie was om er te zijn voor andere mensen. Liefde delen, anderen op de eerste plaats zetten en een luisterend oor bieden voor wie dat nodig heeft. Als er iemand is die ik nooit boos heb gezien (behalve op de kraaien die het vogelvoer pikten van de kleine vogeltjes), dan is het oma wel.

Hoewel grenzen bewaken naast lief zijn altijd wel een dingetje is voor mij, is de liefde die oma gaf aan ieder ander wel iets wat ik graag van haar meeneem. Onvoorwaardelijk, zonder oordeel. Wees goed voor de mensen om je heen, wees er voor ze, toon hoeveel je om ze geeft en maak tijd voor ze vrij – dat kon oma als geen ander.

7. Laat je creatieve uitspattingen de vrije loop

Gaf je oma een bol wol of een stapel papiertjes, dan wist je zeker dat er een week later een handgebreide sjaal, een prachtig schilderij of iets anders moois op je lag te wachten. Onze familie telt nogal wat creabea’s en ik ben heel blij dat ik dat ook van mijn moeder en oma heb meegekregen. Sinds oma’s overlijden besef ik des te meer hoe waardevol het is om je uit te leven op creatieve dingen. Of het nu is in de vorm van kaarten maken, schilderen of schrijven – houd je creatieve uitspattingen niet voor je.

8. Wees tevreden met wat je hebt

Oma maakte geen verre reizen. Dat hoefde niet zo. Oma was gelukkig als ze in de tuin de bloemen kon opbinden, een nieuw schilderij kon maken of een kwartiertje in de auto zat op weg naar kleinkinderen. Haar maakte je gelukkig als er mensen waren of als ze haar tijd kon steken in de tuin, creatieve projecten of een goed gesprek.

De laatste jaren maakte ze minder mee en kon ze ook niet ver meer komen. Maar ondanks dat was oma tevreden. Het hoefde niet groots, niet spectaculair. Dat is iets waar ik vaak aan denk als ik een keer baal van een dag ongepland thuis zitten. Het is zo erg (of niet erg!) als je het zelf maakt. Wees dankbaar voor wat er wél is.

9. Je bent gewoon goed

Of ik nu een grote prestatie had geleverd of met mijn ziel onder mijn arm bij haar langskwam – voor oma ging het er altijd om dat je er was. Dat je jezelf was. Het maakte haar niet uit wat ik voor studie zou doen. Ze hield zich niet bezig met status, grote aankopen en banksaldo’s – als je er zelf maar blij mee was.

Achteraf vind ik het mooi dat ik bij oma altijd mezelf mocht zijn. Dat ik daar soms een stikchagrijnige puber zat te wezen, en soms juist straalde van blijheid omdat ik net de liefde had gevonden of mijn huis had gekocht. Ze was altijd geïnteresseerd in wat ik zoal deed, ook al dacht ze tot op het laatste moment dat bloggen hetzelfde is als mailen. Maar ik hoefde maar iets aan haar te laten zien of de zoveelste Pippa-foto onder haar neus te duwen of ze vond het geweldig.

Bijzonder, die onvoorwaardelijke liefde. Ik kan alleen maar met heel mijn hart hopen dat ik daar zelf ook een beetje van aan anderen kan doorgeven.

10. If you found the one, stick to them

Oké, oma zou het niet in die woorden zeggen; Engels kon ze niet. Maar mijn opa en oma zijn met hun 64-jarig huwelijksjubileum wel hét voorbeeld van hoe je vanaf je twintigerjaren tot het bittere eind kunt samenblijven. Wat er ook gebeurde en zelfs toen opa dement werd, oma bleef altijd van hem houden en hem met dezelfde liefde behandelen. Ik vind het mooi hoe ze altijd het goede zag en hoe liefde bij hen een hoop overwon.

Dat laat mij ook inzien dat een enkele discussie er soms bij hoort in relaties (of dat nu is met een partner of in familie- of vriendschapsrelaties). Liefde is het waard om voor te vechten en om tijd en energie in te investeren. Tot het moment dat je samen achter de rollator staat én ver daarna. Nou Bart, op naar nog minimaal 61,5 jaar 🙂

Welke mooie les heb jij van een dierbaar familielid geleerd?

wat ik leerde van oma

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 22 april 2022 op 8:34 am - Beantwoord

  Wat zul je haar missen. Ze komt in jouw blogs over als zo’n lieve, wijze vrouw! Mooie levenslessen. En volgens mij zijn ze voor ieder mens belangrijk. Dankjewel voor het delen van dit toch kwetsbare stuk!

  • Romy 23 april 2022 op 7:18 am - Beantwoord

   Dank je wel ook voor je mooie reactie! Oma was inderdaad superlief en wijs. Zo’n bijzonder mens, en gelukkig is dat ook na haar dood nog heel voelbaar.

 2. Eveline Fleur 22 april 2022 op 8:59 am - Beantwoord

  Wat mooi geschreven Romy! Ik kan me voorstellen dat dit wellicht ook niet makkelijk is geweest om op te schrijven/typen. Maar mooi om zo een ode aan je oma online te zetten. Mijn oma is helaas ook overleden, in de beginperiode van Corona. Veel dingen die je schrijft herken ik wel. Ze kon ook genieten van de kleine dingen in het leven, was creatief met breien/haken/quilten en hield van je, onvoorwaardelijk. Dat is toch zo mooi. Ik mis haar ook nog steeds, maar de mooie herinneringen en het feit dat ik haar nog steeds mis maakt het ook tegelijkertijd kristalhelder dat ze zoveel betekent heeft. <3 En stiekem moest ik lachen om je zin dat ze dacht dat bloggen hetzelfde is als mailen. hihi zo lief.

  • Romy 23 april 2022 op 7:20 am - Beantwoord

   Wat verdrietig dat jij je oma ook nu sinds twee jaar moet missen! Ik snap heel goed dat je haar nog steeds erg mist. Wat mooi dat jij ook die fijne herinneringen aan haar hebt en juist door het missen merkt hoe groot de liefde is. Oma’s zijn gewoon zo bijzonder <3
   Ook voor jou heel veel sterkte en liefs!

 3. Daenelia 22 april 2022 op 9:11 am - Beantwoord

  Oma’s zijn en blijven altijd geweldig. Zelfs mijn vader had het ook nog steeds over zíjn oma, kun je nagaan. Geen idee hoe het komt dat er altijd die speciale band is. Maar ik zie wel bij het ouder worden van mensen om me heen, de generatie voor mij en niet nog eentje verwijdert (want grootouders heb ik al heel lang niet meer) dat het niet altijd makkelijk is om oud te worden. En dat het niet altijd goed is dat ze je maar ijsjes en chocola blijven aanbieden terwijl je probeert juist minder suiker te eten (en dat ook steeds aangeeft en dat er dan toch weer ijsjes zijn … en dat ze dan niet begrijpen dat een ijsje gemiddeld 50% suiker is). En dat een heup breken echt een ding is als je ouder bent, maar ook een gebroken pols, arm, rib … Dat is al niet makkelijk als je jonger bent, maar probeer maar eens te herstellen als je ouder bent. Ik bedoel, je denkt nu op een bepaald manier aan je oma en dat is lief en mooi! Maar je blik verandert als het je ouders zijn die eigenwijs zijn.
  Daarom: blijf zo aan je oma denken, en je opa ook. Het is misschien het laatste stukje van je kindertijd die je op die manier koestert en dat is mooi. Ik denk dat jij ook een geweldige oma wordt 🙂

  • Romy 23 april 2022 op 7:17 am - Beantwoord

   Dat ga ik zeker doen: het is mooi om op die manier een stukje kindertijd vast te houden <3 Heel bijzonder dat de band met een opa en oma zo uniek is dat je vaak bij niemand anders het gevoel hebt dat je hebt bij hen.

 4. Samaja 22 april 2022 op 11:52 am - Beantwoord

  Hele mooie lessen van een ongetwijfeld wijze vrouw.

 5. Meaghan 22 april 2022 op 12:22 pm - Beantwoord

  Wat een mooi en waardevol artikel! Prachtig hoe je al die lessen hier een plekje hebt gegeven en hoe je deze de rest van je leven met je mee zal dragen. Wat een wijsheid van je oma. Zelf heb ik het soms ook moeilijk met ouder worden en het feit dat de dood daardoor ook steeds een stukje dichterbij kan komen. Daar ben ik soms ook wat angstig voor, maar de woorden van je oma raken me. Het gaat er inderdaad om dat je oud mag worden en dat je zo veel mooie herinneringen en ervaringen krijgt naarmate je ouder wordt. Zo kan je het natuurlijk ook altijd van de positieve kant bekijken. Dank je wel voor het delen van dit mooie artikel!

  • Romy 23 april 2022 op 7:15 am - Beantwoord

   Wat prachtig om te lezen dat de woorden van oma ook jou wat steun kunnen bieden <3

 6. Simone 22 april 2022 op 12:40 pm - Beantwoord

  Wat een prachtige vrouw was jouw oma. Ik herken ook wel dingen van mijn oma. En je doet me herinneren aan dat ik te lang niet bij d’r ben geweest, dus ik ga vandaag nog op bezoek! Helaas is mijn oma aan het dementeren, maar sommige dingen weet ze nog dondersgoed.

  • Romy 23 april 2022 op 7:14 am - Beantwoord

   Wat mooi, ik hoop dat je ervan hebt genoten om met haar samen te zijn! Hopelijk kun je nog lang van haar genieten en zijn sommige herinneringen van haar zo sterk dat jullie die nog heel vaak kunnen ophalen <3

 7. Rianne 22 april 2022 op 1:25 pm - Beantwoord

  Ik geloof in het goede van elk geloof. Dat is wat ik heb meegekregen van mijn oma. Elk geloof heeft iets goed in zich en daarnaast de mensenregels die er zijn bij bedacht. Ik geloof dus niet specifiek in één geloof maar wel in al het goede van elk geloof. En dat vind ik mooi gezegd van mijn oma. Want in elk geloof zijn idd goede waarden terug te vinden, maar geen enkel geloof is 100% goed, voor mij dan. Dus ik ben geen atheïst maar iemand die gelooft in het goede van elk geloof en daarmee eigenlijk ook in het goede van de mens. Daarmee vind ik overigens dat mijn nu 94-jarige oma wel een heel open vooruitstrevende vrouw is door dat vroeger al mee te geven aan haar kinderen en daarmee mijn moeder weer aan ons. Ik denk als iedereen zo zou geloven als zij dat we dan geen oorlog meer hadden gehad, maar respect voor elkaar. Verder trouwens mooie wijze spreuken van je oma en de liefde voor haar is duidelijk voelbaar in je tekst, heel mooi 🙂

  • Romy 23 april 2022 op 7:13 am - Beantwoord

   Wat een prachtige insteek is dat! En ik ben het helemaal met jou en je oma eens: in elk geloof zit wel iets wat je eruit kunt meenemen; het is aan jou wat dat is en wat je ermee doet, zonder er een bepaalde naam op te plakken. Wat mooi dat je dat van je oma hebt meegekregen!
   Je reactie deed me ook denken aan iets wat mijn oma heeft gezegd. Zij was zelf protestants, maar had ook een aardig vooruitstrevende mening over het geloof. Op de begrafenis betaalde haar (overigens heel hippe) dominee dat oma eens tegen haar had gezegd “Soms geloof ik wel, maar ik geloof ook vaak genoeg niet”. Ze was kritisch en probeerde het mooie eruit te halen. Vind dat zo knap voor iemand die in de jaren ’30 is geboren!

   • Rianne 25 april 2022 op 11:41 am - Beantwoord

    Precies dat wat je zegt 🙂 Mijn oma is ook met de kerk opgevoed, maar had daarnaast toch ook haar eigen gedachtes die ze overbracht. Ik vind het zowel van jou als van mijn oma idd heel bijzonder gezien de tijd waarin ze zijn opgevoed dat ze toch zo ruimdenkend zijn van zichzelf. Bedankt voor je reactie 🙂

 8. Zo simpel is dan geluk 22 april 2022 op 7:39 pm - Beantwoord

  Zo mooi om te lezen! Je oma ziet er ook echt uit als een lieverd. 🙂

 9. Giovanna Jansen 24 april 2022 op 7:50 pm - Beantwoord

  Wat een mooie ode aan je oma! En wat een mooie wijze lessen mocht je van haar leren.

Recente blogs

Vegan kersentaart met chocola & kruimels (glutenvrij!)

16 juli 2023|Recepten|

Laatst blies ik 30 kaarsjes uit. En dat betekende niet alleen sentimenteel terugblikken op mijn twintigerjaren, maar ook taart eten. Op mijn verjaardag vind ik ontbijten en lunchen met taart extra geoorloofd. Ja toch?! De weken voor mijn verjaardag heb ik allerlei taarten gemaakt om uiteindelijk de beste daarvan te bakken voor mijn verjaardag. Deze vegan kersentaart met chocola kwam als winnaar uit de bus. Het is een heerlijke kruimeltaart met de goddelijke combinatie van kersen en chocola. Weer eens iets anders dan je standaard appel-kruimeltaart en door de chocola lekker zoet! Ik prik er met liefde veel vorkjes van. En ik verklap graag het recept waarmee je deze simpele vegan kersentaart zelf kunt maken om er een vorkje van mee te prikken!

Eindelijk, ik heb wandelschoenen! (+ meer inspiratie voor mooie wandelschoenen)

14 december 2022|Outfits|

Het heeft even geduurd. Bart heeft zeker een keer of tien tegen me gezegd dat ik eens wandelschoenen moet kopen. Of we nu een dagje de stad in gaan, een blokje om maken of een uitgebreide bergwandeling maken, ik draag altijd dezelfde sneakers. Ziet er heel leuk uit, maar wandelend Nederland zal het er vast over eens zijn dat ze niet volledig wandelbestendig zijn. Maar ja, wandelschoenen zijn zo saai, kleurloos en niet-sexy... Dacht ik. Totdat ik met een ultieme happy face mijn nieuwe blauwe wandelschoenen uit de verpakking haalde. Nu ga ik eindelijk mijn leven beteren. En mocht jij nog denken dat wandelschoenen saai zijn, ik deel nog 9 paar mooie wandelschoenen die het tegendeel bewijzen.

Onrust in je hoofd | Wat doe je eraan en wat doe je ermee?

24 februari 2020|Persoonlijke groei|

De laatste tijd was het er opeens: een gevoel van onrust in mijn hoofd. Dat is bij mij herkenbaar aan een paar niet te missen signalen: ik zit meer in mijn hoofd dan in mijn lijf en mijn emoties doen rare dingen met me. Natuurlijk wil ik het gevoel liever kwijt dan rijk zijn, maar stiekem weet ik dat het eigenlijk iets heel nuttigs is. De mooiste keuzes in mijn leven heb ik juist gemaakt als de orde in mijn hoofd tijdelijk nergens te bekennen was. Onrust in je hoofd, wat doe je eraan? En - veel belangrijker nog - wat doe je ermee?