Confetti

De beste versie van jezelf worden – hoe dan?

 • 13 december 2016
 • 27 Reacties
Categorieën: Persoonlijke groei

“Hoe word je de beste versie van jezelf?” Een meer abstracte vraag bestaat er misschien niet, want wat houdt de beste versie van jezelf precies in? Voor mij betekent dit dat jij doet waar je goed in bent en vol in het leven staat. Ik wil niet beweren dat ik dat allemaal elke dag weer geweldig voor elkaar heb. Ik ben zelf juist ook zoekende en dit een vraag die me de laatste tijd veel bezighoudt. Er is veel gaande in mijn leven en ik wil het liefst alles uit mezelf halen. Maar hoe dan? Om mezelf en jou misschien ook een stukje op weg te helpen, geef ik in dit artikel 5 tips om een paar stappen in de goede richting te zetten.

beste versie van jezelf

Focus op je talenten

Zelf vind ik het altijd erg verleidelijk om me te focussen op de dingen waar ik niet goed in ben. Ik heb bijvoorbeeld niet bepaald een stem als een nachtegaal, exacte vakken zijn nooit mijn sterkste kant geweest en zo kan ik nog wel een heel lijstje opnoemen. Maar wat doet het er eigenlijk toe waar je niet goed in bent? Ieder mens heeft namelijk talenten en het zou zo fijn zijn als we onze focus daarop kunnen richten. Door je bewust te zijn van je talenten, kun je ze namelijk benutten en verder ontwikkelen. Een talent kan overigens van alles zijn. Misschien ben jij heel goed met cijfers of met taal of ben je een geweldig luisterend oor voor vriendinnen. Ga eens bij jezelf na waar jouw talenten liggen. Kun je echt niets bedenken? Vraag dan aan iemand anders wat zij jouw grootste talent vinden.

Accepteer je zwaktes

Naast een groot aantal talenten heb jij, net als ieder mens, waarschijnlijk ook zo je zwaktes. Dat zijn de dingen waar jij minder goed in bent of waar je jezelf nog in kunt ontwikkelen. Ik weet bijvoorbeeld dat mijn zwaktes mijn onzekerheid, bescheidenheid en verlegenheid zijn. Die drie eigenschappen zitten me regelmatig in de weg als ik iets probeer te bereiken. Nieuwe vriendschappen maken? Boem, onzekerheid! Een sollicitatiegesprek? Ai, daar komt de bescheidenheid weer. Toch denk ik dat zwaktes niet per se slecht hoeven te zijn, zo lang je ze maar probeert te accepteren. Wanneer je accepteert dat iets nu eenmaal bij je hoort, kun je proberen er ook je kracht van te maken. Zo kan je bescheidenheid ook juist helpen om dingen te bereiken. En onzekerheid? Misschien brengt dat je wel verder in je leven, omdat je niet te snel knopen doorhakt en goed over keuzes nadenkt.

Geloof in je dromen

Om jezelf te kunnen ontwikkelen tot die zogenaamde ‘beste versie van jezelf’ is het belangrijk dat je iets hebt om naartoe te werken. Wat wil jij graag bereiken in je leven? Dat kan van alles zijn: een geweldige baan of een succesvolle blog, maar ook gewoon huisje-boompje-beestje. Nu is het op zich geweldig als je een paar dromen hebt, maar het zou helemaal fijn zijn als je daar ook in durft te geloven. Er is een tijdje geweest dat ik veel dromen had, maar bij alles ‘Ja, maar…’ aanvulde. Ik wilde graag kinderen, maar zou dat wel lukken? Ik wilde graag een geweldige baan, maar zou ik die wel ooit krijgen? Op dit moment durf ik het iets meer los te laten en te geloven dat er vast ooit wel ten minste een van mijn dromen zal uitkomen. Het leven loopt soms anders dan je denkt en misschien bereik je niet alles in de volgorde die je voor ogen had. Maar als je iets echt graag wilt, er hard voor werkt en gelooft in jouw succes, dan is de kans zoveel groter dat je droom ooit werkelijkheid wordt.

Ga je angsten niet uit de weg

Iedereen heeft wel grote of kleine angsten en het vervelende is dat die het realiseren van je dromen vaak niet ten goede komen. Sommige angsten zijn redelijk makkelijk te verhelpen, maar andere zijn hardnekkig en kom je niet zomaar vanaf. Angsten kun je vaak niet in een keer overheen stappen, maar je kunt wel een proberen om je angsten niet uit de weg te gaan. Zo heb ik zelf een aantal angsten wat betreft autorijden: naar een onbekende bestemming rijden en in het donker over onverlichte wegen rijden bijvoorbeeld. Als ik altijd aan die angsten toegeef, zou ik alleen nooit ergens in mijn eentje kunnen komen. Daarom probeer ik die angsten stap voor stap aan te gaan. En het mooie is: het werkt. Hoe vaker ik in de auto stap, des te makkelijker ik het vind. Uiteindelijk bereik je zoveel door uitdagingen aan te gaan. Je komt een stapje verder naar je dromen, je verlegt je grenzen en je hebt iets om trots op te zijn, wat me direct bij het volgende punt brengt.

Wees trots op wat je hebt bereikt

Over trots zijn op jezelf schreef ik al eerder een artikel. Ik vind het zelf misschien wel een van de lastigste dingen. Toch is dat ene woord van vijf letters misschien wel een van de belangrijkste dingen om de beste versie van jezelf te worden. Hoe kun je immers goed in je vel zitten en jezelf ontwikkelen als je niet stilstaat bij wat jij hebt bereikt? Ga niet zonder meer verder nadat je een diploma hebt bereikt, als je iemand een glimlach hebt bezorgd of als je op een andere manier goed werk hebt verzet. Anderen zullen jou niet altijd overladen met complimentjes, maar probeer eens je eigen complimentjesmaker te zijn. Oké, niet te overdreven, maar bij echte prestaties mag je jezelf best een schouderklopje geven.

Brainstorm jij ook weleens over deze vraag? En wat zijn jouw tips?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Mariëlle 13 december 2016 op 9:24 am - Beantwoord

  Heel mooi artikel meid 🙂 Ik probeer zelf ook altijd het beste uit mezelf te halen, daar ben ik echt dagelijks mee bezig: zelf ontwikkeling! Je noemt hele goede punten!

 2. Irma 13 december 2016 op 10:04 am - Beantwoord

  Hé, wat grappig. Komende week komt er op mijn site een blog online die lijkt op deze haha. Maar mooi geschreven, I like it! 🙂

  • Romy 13 december 2016 op 5:18 pm - Beantwoord

   Dat is toevallig 🙂 Ik ben benieuwd naar jouw artikel! En dankjewel voor je compliment! 🙂

 3. Vlijtig Liesje 13 december 2016 op 11:37 am - Beantwoord

  Ik struikel meteen over een nieuwe vraag: ‘Hoe weet je in vredesnaam wat de beste versie van jezelf is?’

 4. Saskia 13 december 2016 op 12:49 pm - Beantwoord

  Mooi artikel , om over na te denken… Ik denk dat als je elke dag er bewust mee bezig bent en stil staat je van zelf de beste versie van jezelf gaat worden. 🙂

 5. Sandra 13 december 2016 op 1:02 pm - Beantwoord

  Je angsten aangaan, dat is echt iets wat helpt om écht jezelf in je naar boven te laten komen. Het neemt zo veel obstakels weg als je minder angsten hebt! War ik de laatste tijd vooral mee bezig ben is geloven in mijn dromen. Het toffe is dat het nog echt helpt ook, haha!

  • Romy 13 december 2016 op 5:20 pm - Beantwoord

   Zo fijn om te horen dat het je helpt om meer in je dromen te geloven en om angsten aan te gaan. You can do this 🙂

 6. Irene 13 december 2016 op 1:12 pm - Beantwoord

  Mooi beschreven en helemaal waar! Van die dromen is echt heel belangrijk, als je gelooft in je dromen, dan vallen gelijk een aantal onzekerheden weg!

 7. Inge 13 december 2016 op 1:50 pm - Beantwoord

  Mooi om over na te denken. Ik ben soms ook zoekende naar de beste versie van mijzelf, maar het is nog niet zo makkelijk als het lijkt. 🙂

 8. nancy 13 december 2016 op 1:51 pm - Beantwoord

  Ik heb het gevoel dat naarmate ik ouder word , ik steeds een stapje dichterbij kom. Volgens mij kun je tegen het einde van je leven zeggen: ik ben af!

 9. Sofie 13 december 2016 op 1:53 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven. Ik vind het mooi om te zien dat sommige mensen echt zo kunnen nadenken en dingen op een rijtje kunnen zetten. Ik ben geloof ik niet zo’n denker op dat vlak. Soms een voordeel, soms een nadeel 🙂

 10. Josephine 13 december 2016 op 2:19 pm - Beantwoord

  Mooi geschreven, ik denk dat je al heel veel rake punten te pakken hebt. Wat mij betreft komen daar nog bij: geduld oefenen en mild zijn voor jezelf én anderen.

 11. laura 13 december 2016 op 4:27 pm - Beantwoord

  Wat een motiverend artikel + mooie foto’s ! 🙂 X

  • Romy 13 december 2016 op 5:22 pm - Beantwoord

   Daar zit inderdaad wel wat in. Mijn moeder zegt ook dat ze vooral veel is gegroeid sinds ze moeder is geworden en ‘een bepaalde leeftijd’ heeft bereikt. Ik denk dat je in de loop van het leven toch leert om dingen meer los te laten en voor je eigen doelen te gaan.

  • Romy 13 december 2016 op 5:22 pm - Beantwoord

   Dankjewel voor je lieve reactie! Ik ben zelf nogal een denker juist en dat heeft inderdaad soms voordelen en soms ook nadelen 😉

  • Romy 13 december 2016 op 5:23 pm - Beantwoord

   Dat zijn inderdaad twee goede punten. Vooral mild zijn is iets wat echt kan helpen. Het is zo jammer als je de lat steeds té hoog legt en vervolgens baalt van jezelf.

  • Romy 13 december 2016 op 5:24 pm - Beantwoord

   Lief! Dankjewel 🙂 De foto is al een oudje trouwens: hij komt uit 2012. Maar ik vond hem wel lekker vrolijk en bij dit artikel passen 🙂

 12. Sara | MevrouwMiauw 13 december 2016 op 5:07 pm - Beantwoord

  Vooral het aangaan van je angsten is een hele goede. Ik vond het best wel spannend om presentaties te geven. Vroeger had ik er geen moeite mee, maar de laatste jaren vond ik dat toch steeds spannender. Daarom was het een uitgelezen kans om hoorcolleges op het HBO te gaan geven. Toen ik daar voor gevraagd werd, heb ik – ondanks dat ik het best spannend vond – geen minuut getwijfeld. En het was zo leuk en voelde zo goed!

  • Romy 13 december 2016 op 5:25 pm - Beantwoord

   Wauw, wat goed dat je je over je presentatie-angst heen hebt gezet en dat gewoon hebt gedaan. Soms helpt het om gewoon die ene sprong in het diepe te maken en kun je achteraf onwijs trots zijn op jezelf.

 13. Irene | Tussenmarsenjupiter 13 december 2016 op 9:07 pm - Beantwoord

  Je haalt wel goede punten aan! Over je angsten komen is voor mij wel echt een gigantische drempel. Haha. Omdat mijn droom, voor mij, ook wel iets redelijk groot is. En uit mijn comfortzone. En dan vind ik het moeilijk om die angsten aan te pakken. Er is nog wat werk aan dus 😉

  • Romy 13 december 2016 op 9:22 pm - Beantwoord

   Heel herkenbaar wat je zegt! Maar uiteindelijk kunnen je dromen niet groot genoeg zijn: hoe meer je hebt om van te dromen, des te meer je hebt om voor te gaan 🙂

 14. Lieke - Life As Lieke 14 december 2016 op 12:14 am - Beantwoord

  Wauw mooi artikel! Ik denk er best veel over na, ook omdat het met mijn opleiding te maken heeft 🙂 Ik zie het echt als een uitdaging om mijn angst niet uit de weg te gaan en om de angst aan te gaan 😉 Ik was altijd heel verlegen, onzeker en hield me heel erg op de achtergrond. De afgelopen jaren is dat echt veranderd waardoor ik nu eigenlijk nauwelijks verlegen en onzeker ben. Ook durf ik wat meer uit die achtergrond te stappen als het ware. En het voelt echt zo fijn 🙂

  • Romy 14 december 2016 op 1:58 am - Beantwoord

   Wauw, wat onwijs goed dat je al die stappen hebt gezet en zo bezig bent met jezelf ontwikkelen en meer op de voorgrond treden. Daar mag je heel trots op zijn 🙂

 15. Vivian 18 december 2016 op 7:17 pm - Beantwoord

  Ik denk dat je hiermee heel mooi de essentie van de beste versie van jezelf zijn hebt samengevat! Voor mij heeft het ook heel erg te maken met trots zijn op jezelf en 100% achter wat je doet en wie je bent staan. Maar ook: jezelf steeds kunnen verbeteren!

  • Romy 18 december 2016 op 10:02 pm - Beantwoord

   Dat zijn ook hele mooie punten inderdaad! Pas als je echt helemaal jezelf bent en nooit echt stilstaat, kun je echt de beste versie van jezelf worden 🙂

Recente blogs

De beste versie van jezelf worden – hoe dan?

13 december 2016|Persoonlijke groei|

"Hoe word je de beste versie van jezelf?" Een meer abstracte vraag bestaat er misschien niet, want wat houdt de beste versie van jezelf precies in? Voor mij betekent dit dat jij doet waar je goed in bent en vol in het leven staat. Ik wil niet beweren dat ik dat allemaal elke dag weer geweldig voor elkaar heb. Ik ben zelf juist ook zoekende en dit een vraag die me de laatste tijd veel bezighoudt. Er is veel gaande in mijn leven en ik wil het liefst alles uit mezelf halen. Maar hoe dan? Om mezelf en jou misschien ook een stukje op weg te helpen, geef ik in dit artikel 5 tips om een paar stappen in de goede richting te zetten.

Inkiekje #111 | Kofferbak vol kleur, keuken in de spotlights & Koningsdag-regenbuien

6 mei 2024|Persoonlijk|

Ken je van die maanden waarin je na twee weken al denkt "Jeetje, is dat allemaal in twee weken gebeurd?!"? Nou, zulke weken hadden wij afgelopen twee weken. Het waren vooral weken vol leuks. Uiteraard stond de grote vrijmarkt al wekenlang op de planning. Maar ook gaf ik me op voor een sportieve uitdaging waarvan ik nooit had verwacht er eens aan mee te doen. Verder gooiden we de kofferbak vol planten voor een nieuw huis- of nee tuin-project, ging onze keuken op de foto, vond ik simpele vegan balletjes die verrassend verrukkelijk bleken, en daagde ik mezelf in de keuken uit met een olie waar ik nog steeds geen raad mee weet. Spiek je mee in mijn Inkiekje?

Meer orde in de chaos? 9 concrete tips!

6 november 2019|Persoonlijke groei|

De was moet nog gedaan worden. Waar heb ik die belangrijke papieren ook alweer gelaten? En oh ja, vooral niet vergeten om vandaag nieuwe brood te kopen. De auto moet nog bij de garage opgehaald worden. En die deadline van morgen zit ook in je nek te hijgen. Oftewel, chaos! Als je een hoofd vol gedachten hebt, is de orde in de chaos soms ver te zoeken. Ook mijn hoofd loopt weleens over. Dan weet ik: ik moet iets doen om weer wat vrije ruimte en een helder denkend hoofd terug te krijgen. Maar hoe?! Deze 9 tips werken bij mij goed voor meer orde in de chaos.