De jongen, de mol, de vos en het paard

Mijn mooiste lessen uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’

 • 4 augustus 2022
 • 6 Reacties

Sinds mijn verjaardag heeft dit boek een prachtplek in mijn boekenkast veroverd. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ is een boek dat ik al bij veel mensen in de kast had gespot. Het kon toch niet voor niets een bestseller zijn. En inderdaad, al met één blik op het boek snapte ik de hype. Dankzij een vriendin, die me het boek voor mijn verjaardag cadeau deed, heb ik nu ook mijn eigen exemplaar. Een pareltje onder de boeken, al zeg ik het zelf. Dit prentenboek bevat namelijk niet alleen een mooie verhaallijn, maar barst vooral van de inspirerende levenswijsheden. Eén op elke pagina. En dan niet lessen uit je standaard zelfhulpboek, maar écht mooie woorden. Ik verzamelde mijn mooiste quotes in dit artikel. 

Over ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’

Mijn boekenkast puilt uit van de mooie zelfhulpboeken. Tussen alle boeken over nooit meer te druk zijn, elke dag om 15.00 uur klaar zijn en lichter leven, staat een nogal opvallend meesterwerk te staan. ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ ziet er van de buitenkant misschien uit als een boek dat je vooral aan je vijfjarige nichtje cadeau kan doen (kan prima overigens!). In werkelijkheid is dit hét boek bij uitstek waar je zowel op je 8e als op je 88e nog wat van kan opsteken. En op je 29e ook zeker, zo kan ik uit ervaring vertellen.

Het boek is op zich een lopend verhaal over de avonturen van – je raadt het al – de jongen, de mol, de vos en het paard. Maar los van die verhaallijn kun je het boek op elke willekeurige pagina openslaan voor de levensles die je toevallig nét op dat moment nodig hebt. Op die manier gebruik ik het boek vooral. Dit is dan ook zeker geen leesboek dat stof verzamelt in de kast. Daar krijgt het bij mij de kans niet voor. Leg het vooral op een prominente plek neer en neem elke dag een pagina in je op. Dan word je getrakteerd op de mooiste woorden over blij zijn met wie je bent, je angsten temmen en hulp vragen aan anderen.

De link hieronder is een affiliate link.

Een beetje liefde op een boekpagina

Als je jezelf iets moois cadeau wilt doen, geef jezelf dit boek.

Je kunt nog zoveel zelfhulpboeken met praktische tips en levensverhalen lezen van mensen die hard onderuit zijn gegaan en weer zijn opgekrabbeld. Maar soms is een mooi prentenboek op je nachtkastje veel helpender.

Ik pak ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ erbij als ik me sip of eenzaam voel, en haal er altijd steun en bemoedigende woorden uit. Soms rolt er een traan over mijn wang, soms glunder ik met een brede glimlach. En soms brengt het me even terug naar mijn kindertijd, waarin de boeken die ik las nog altijd uit meer plaatjes dan zinnen bestonden (zouden ze overigens ook in volwassen boeken soms meer moeten doen!). Gewoon een beetje liefde op een papieren pagina. In een tekening met een paar woorden die de juiste snaar raken. 

Omdat ik heel graag de mooie woorden uit het boek ook op mijn blog een plekje wilde geven, heb ik mijn vijf mooiste quotes uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ verzameld. Komen ze! 

De jongen, de mol, de vos en het paard

1. “Voor liefde hoef je niet buitengewoon te zijn.”

“Soms ben ik bang dat jullie door zullen krijgen dat ik maar gewoon ben”, zei de jongen. 

“Voor liefde hoef je niet buitengewoon te zijn”, zei de mol. 

Dit is iets waar ik weleens mee zit. Soms voelt het in de huidige maatschappij – in elk geval tot een paar jaar geleden voor mij – alsof je speciaal moet zijn om goed genoeg te zijn. Alsof je in bepaalde opzichten moet uitblinken om een complimentje te verdienen of je plek op de werkvloer of in een groep te veroveren. Anders ben je maar gewoon gewoon. Dit vond ik zo’n mooie en rake quote om die onbenullige gedachte te tackelen. Het is nergens voor nodig om rare capriolen uit te halen, jezelf over de kop te werken of als pleasekoning(in) iedereen dolgelukkig te maken. Je hoeft niet te verhullen wie je werkelijk bent om liefde te verdienen. Iedereen is geliefd. En de mensen die echt van je houden en voor wie je echt meetelt, zullen alleen maar meer van je houden als je jezelf bent

Mensen die vinden dat jij jezelf compleet in de steigers moet zetten voor een mega-make-over in welk opzicht dan ook, zijn je misschien gewoon niet waard. Je hoeft niet jezelf uit de naad te werken en het fantastisch te doen om liefde te kunnen krijgen. Geliefd ben je. Ook als je voor jouw gevoel maar gewoon bent. Je bent jij. Weet je wel hoe bijzonder dat is!

De jongen, de mol, de vos en het paard

2. “Jezelf met anderen vergelijken is de grootste tijdsverspilling.”

“Wat lijkt jou de grootste tijdsverspilling?”

“Jezelf met anderen vergelijken”, zei de mol. 

“Ik vraag me af of er ook een school is waar je kunt afleren.”

Laat ik vooropstellen: naar die school ben ik ook nog hard op zoek. Wat zou het geweldig zijn als je niet alleen van alles kunt bijspijkeren om maar beter te worden, maar als je ook niet-behulpzame lessen van je harde schijf kunt wissen. 

Tot het moment dat ik dé afleerschool ontdek, is de quote al een mooie om aan vast te houden. Ik kan me er volledig in vinden. Jezelf vergelijken (en vooral daarmee stoppen) is dan ook een thema waarover ik vaker mijn gedachten op mijn blog heb gespuwd. Het heeft totaal geen zin om waar jij staat te vergelijken met waar iemand anders staat. De belangrijkste reden om daarmee te stoppen, is dat je vaak een piepklein stukje van jouw leven kiest om dat met een piepklein stukje van iemands anders leven te vergelijken. Dat terwijl zowel jullie als personen en jullie levens waarschijnlijk compleet niet vergelijkbaar zijn. Plus je verliest even alle andere stukjes van het leven van die persoon uit het oog. Want als je met een brede blik zou kijken, zie je dat de ander ook niet perfect is.

Je vergelijkt bijvoorbeeld jouw baan met die van een vriendin die drie jaar voor jou is begonnen met werken. Of je bent stikjaloers dat een vriend al vijf jaar dolgelukkig lijkt te zijn met liefde van zijn leven. Maar misschien zit diezelfde vriend op dit moment wel in een relatiecrisis, lukt het hem maar niet om een eigen huis te vinden of baalt hij van zijn net-niet-baan, terwijl jij in die opzichten wel helemaal goed zit.

Je weet niet 100% waar een ander staat. En al is het zo dat iemand anders verder is dan jij, wat dan nog? Je leeft om jouw pad te volgen. Op jouw tempo, op jouw manier en met jouw hobbels.

De jongen, de mol, de vos en het paard

3. “Ik heb iets beters ontdekt dan een taartje.”

“Ik heb iets beters ontdekt dan een taartje.”

“Ga weg!” zei de jongen. 

“Echt waar,” ze de mol.

“Wat dan?”

“Een omhelzing. Dat duurt langer.”

Deze quote zag ik als een liefdevolle reminder aan mezelf dat ik vaker mag vragen om een arm om me heen. Ik denk dat ik niet de enige ben die in moeilijke situaties vooral afleiding zoekt of gaat denken in praktische oplossingen. Maar je hoeft niet altijd direct je blik te richten op zuurstokroze taartjes, leuke films, pittige work-outs of andere dingen om je gedachten te verzetten. Want als je dan klaar bent, komen de piekergedachten of verdrietige hersenspinsels vanzelf als een boemerang terug. 

Sinds ik met Bart ben, heb ik ontdekt hoe krachtig het is om over dingen te praten. Om zelfs al vind je het lastig alles op tafel te gooien, hele stortvloeden aan tranen te laten rollen en even degene te zijn die met lelijke uitgelopen mascara haar hart uitstort. Niets lucht zo op als dat! Wees maar even klein. Neem ruimte in. Vraag om een knuffel of bel iemand met de vraag of je je verhaal mag doen. Dat helpt veel beter om los te laten en de tranen in je ogen te verminderen dan vluchten in dingen doen.

De jongen, de mol, de vos en het paard

4. “Focus op wat dichtbij is en waar je van houdt”

“Als je de macht lijkt te verliezen over grote dingen, 

focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt.”

Van alle quotes uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ springt deze er voor mij het meest uit. Misschien wel omdat hij precies gaat over wat ik bij verandering vaak voel. Als controlfreak is het niet mijn hobby om nieuwe dingen gewoon maar op me af te laten komen. Zo vond ik het doodeng om mijn baan op te zeggen en vind ik het nog steeds spannend om radicale keuzes te maken. Ik vind het bijvoorbeeld nogal een spannend idee dat Bart en ik waarschijnlijk volgend jaar een ander huis willen kopen. Dit vertrouwde plekje achter me laten, deze straat inruilen, waarschijnlijk ook dit dorp verlaten, sommige mensen niet meer zien… In mijn hoofd kan die toekomstige verhuizing iets enorms worden, terwijl een verandering niet altijd zo dramatisch is als je angst je wijsmaakt.

Gelukkig is de quote hierboven copy-paste op mij van toepassing. Want ik weet dat ik in zulke situaties twee dingen moet doen: 

 1. Focussen op kleine, behapbare stapjes. Ja, we gaan tegen die tijd waarschijnlijk verhuizen. Maar nee, dat hoeft niet van de ene op de andere dag. Kijk naar de kleine stapjes die je vandaag zet en focus daar eerst op voordat je (zoals mijn neiging is) tien of 88 stappen verder bent. We hoeven nu nog niet te kijken of er middelbare scholen in de buurt zijn voor als we ooit kinderen hebben en die ooit 13 zijn. Misschien moet ik gewoon beginnen met kijken hoe ik me op een bepaalde plek voel en daaraan vasthouden. Over een jaar of zestien zien we wel weer verder.
 2. Je richten op de mensen van wie je houdt. Hoe groot een verandering ook lijkt, niet alles is anders. Je hebt nog steeds de fijne club mensen om je heen die er altijd voor je is. Of je nu aan de andere kant van Nederland gaat wonen, je baan omruilt voor een ander bestaan, voor het eerst ouders wordt of wat dan ook – één ding blijft altijd hetzelfde: de lieve mensen die er voor je zijn. Die zullen je bijstaan als je welke spannende stap dan ook zet.

Het is allemaal zo donker en eng nog niet als je begint met kleine stappen en beseft dat je het niet alleen hoeft te doen.

De jongen, de mol, de vos en het paard

5. “Wees niet bang voor de wildernis.”

“Wat is dat daarginds?”

“Da’s de wildernis” zei de mol. “Wees er niet bang voor.”

“Stel je toch voor hoe wij zouden zijn als we minder bang waren.”

Deze quote uit ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ ligt in het verlengde van de vorige. Het leven is zoveel mooier als je soms je angst overboord kiepert. Of als je het angststemmetje achter slot en grendel probeert te verstoppen in plaats van ernaar te luisteren. Nieuwe dingen mogen dan spannend zijn, ze kunnen je veel opleveren. Sta open voor een nog mooier leven als je – mét knikkende knieën en al – stapje voor stapje door je angst heen gaat. 

De laatste weken zit ik helemaal in de ik-wil-dingen-buiten-mijn-comfortzone-doen-modus. Op vakantie kwam ik tot het Pippi Langkous-inzicht: ik wil gewoon meer dingen doen die ik nog nooit heb gedaan. Hoe eng ook! En dus meldde ik me aan voor een workshop interviewen (komt altijd van pas voor werk!). Ik gaf me op voor een sessie paardencoaching. Ik besloot om met Bart mee te gaan naar de sportschool voor een proefles boksen. Totaal niet iets voor mij als tenger meisje zonder biceps, was mijn eerste gedachte. Maar de tweede gedachte was “Hell yeah, laat die boksbal maar komen!”.

De wildernis – het spannende, het avontuur – heeft je een hoop te bieden. Schuif je angsten aan de kant en leef het volle leven. De mooiste dingen gebeuren op het randje van je comfortzone. Of net daar overheen. 

Kende jij ‘De jongen, de mol, de vos en het paard’ al? En zo ja, wat is jouw lievelingsquote?

1 1

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Darina 4 augustus 2022 op 8:03 am - Beantwoord

  Een prachtig boek met mooie levenslessen. Echt een boek die je een paar keer uit de kast haalt om weer inspiratie op te doen.

 2. Naomi 4 augustus 2022 op 8:22 am - Beantwoord

  Leuk om jouw favoriete quotes te lezen. Ik vind het ook een mooi boek, maar het lettertype vond ik behoorlijk irritant en stond bij mij het leesplezier nogal in de weg. Mijn favoriete quote was zoiets als “Wat is het dapperste dat je ooit hebt gezegd? Help.” Maar ik kan het niet nakijken, want ik heb het boek nadat ik het heb gelezen weer cadeau gedaan aan iemand anders;).

 3. Johanna 4 augustus 2022 op 5:21 pm - Beantwoord

  Een mooi boekje. En zo liefdevol gemaakt. Met mooie tekeningen. Heerlijk.

 4. Giovanna Jansen 6 augustus 2022 op 11:51 am - Beantwoord

  Mooi boekje met mooie lessen!

 5. Maaike 7 augustus 2022 op 11:43 pm - Beantwoord

  Dit boek heb ik ook. Echt een geweldig mooi boek! Je hebt er ook een soort gelijk boek van, ook een aanrader. Deze heet ‘ Grote Panda & Kleine Draak’. Illustraties zijn in beide boeken erg leuk! <3

 6. Saskia 26 augustus 2022 op 2:42 pm - Beantwoord

  Ik heb dit boek ook, prachtig en heel inspirerend!

Recente blogs

Recept havermoutmuffins met appel & rozijnen (in 30 min. klaar!)

21 januari 2022|Recepten|

Alles wat ook maar een beetje naar appeltaart ruikt, maakt mij aan het watertanden. En als het dan ook nog de vorm heeft van een feestelijke muffin met lekkere toppings, kun je mij daar al helemaal warm voor krijgen. Ik dook dan ook met heel veel plezier de keuken in om zelf havermoutmuffins met appel te maken. Binnen een half uur heb je zes van deze heerlijke naar appeltaart ruikende muffins op tafel staan. Geheel verantwoord, maar bovenal heel smakelijk! Perfect voor als je nog iets lekkers te ontbijten, lunchen of snacken zoekt!

Droomhuis in de maak | Update & eerste foto's van mijn woning

22 maart 2019|Interieur|

Mijn leven stond de afgelopen weken grotendeels in het teken van verfrollers, schuurpapier, koppen thee drinken met stukadoors en heel wat andere verhuis- en klusperikelen. Van veel mensen kreeg ik de vraag hoe het er nu voor staat en of ik alvast een eerste glimp van mijn woning kan laten zien. Jazeker, dat doe ik met plezier! We zijn nog volop bezig, dus verwacht geen ingericht paleisje. Maar ik laat je met plezier een paar eerste foto's zien en vertel je graag meer over hoe het ervoor staat met mijn eigen stekkie. Schiet het al een beetje op? En wanneer trek ik in mijn appartement?

Gekocht, gescoord, gevonden | Mijn nieuwe & tweedehands vakantie-aankopen

4 augustus 2021|Positiviteit|

Wees gerust: onze auto was op de terugreis ook na een mini-shopsessie minder zwaar beladen dan op de heenweg. De boodschappentassen voor de heenreis tikten blijkbaar zwaar aan. Wel zaten er in de achterbak een paar spullen extra gestopt op de terugweg die ik vanaf onze vakantiebestemming mee naar huis nam. Geshopt bij Action, kledingwinkels en soms ook tweedehands! Uiteraard kon ik het niet laten mijn aanwinsten op de foto te zetten en er een blog aan te wijden.