1 2 1 1

De kracht van eigenwijs zijn

 • 8 maart 2020
 • 13 Reacties
Categorieën: Persoonlijk

Een tikkeltje eigenwijs ben ik zo nu en dan wel te noemen. En dan bedoel ik dus niet alleen als het aankomt op praktische tips van anderen die ik niet altijd opvolg. Juist bij grotere beslissingen komt mijn eigenwijze ik regelmatig naar boven. En stiekem ben ik daar best een beetje trots op, omdat ik lange tijd verre van eigenwijs was. Zo nu en dan tegen adviezen ingaan heeft mij heel veel opgeleverd. De kracht van eigenwijs zijn, noem ik het. En dit is waarom!

Van pleaser…

Als tiener ben ik heel lang vooral meegaand geweest. Ik pleaste er flink op los en durfde het nauwelijks te zeggen als ik het ergens niet mee eens was. Boosheid slikte ik het liefst in en keuzes maakte ik vooral op basis van wat ik dacht dat hoorde. Oh jee, wat nu als je kritiek of andere meningen voor je kiezen krijgt? Opvallen deed ik dus bij voorkeur niet. Je zou er maar tussenuit springen. Of dat nu was qua kleding, hobby’s of met de keuzes die ik maakte. Mensen zouden me maar gek, raar of “anders” vinden. Vreselijk!

…naar eigenwijze meid

Juist omdat ik lang “uitblonk” in pleasen, moet ik tegenwoordig een beetje glunderen als mensen me eigenwijs noemen. Niet omdat ‘eigenwijs’ altijd goed is (ik weet ook wel dat het soms nógal irritant kan zijn), maar wel omdat ik die eigenschap van mij ooit ver weg gestopt had. Met vallen en opstaan leerde ik mijn eigenwijze zelf opnieuw ontdekken. En dat heeft me veel gebracht! Nog steeds vind ik het soms spannend om tegen adviezen in te gaan of tegendraads te zijn. Maar ook weet ik inmiddels dat eigenwijze keuzes de moeite en spanning vaak meer dan waard zijn.

Wat betekent eigenwijs zijn voor mij?

Nu zijn er natuurlijk verschillende vormen van eigenwijs zijn. Je kunt iemand zijn die standaard naar links rent als een ander zegt dat de juiste weg die naar rechts is. Tja, bij alles wat met navigatie te maken heeft, vertrouw ik blindelings op de navigatieskills van een ander. Mijn eigen talenten liggen op z’n zachtst gezegd ergens anders dan bij het vinden van de letterlijke weg. Eigenwijs zijn gaat voor mij dan ook vooral over mijn figuurlijke weg volgen. Het betekent dat je zinnen beginnend met “Weet je wat jij zou moeten doen…?” niet zomaar wegwuift, maar wel kritisch kijkt of jij echt vindt dat je dat zou “moeten”.

Jij weet zelf het beste wat goed voor jou is

Eigenwijs zijn gaat voor mij ook over me niet uit het veld laten slaan als anderen (mogelijk) niet achter mijn keuzes staan. Inmiddels wéét ik dat ik vaak het beste zelf kan voelen wat goed is voor mij. Als ik met een blok in mijn maag rondloop (en dat komt dan dus niet door moeilijk verteerbaar eten!), voel ik dat ik daar iets mee moet. Andere mensen voelen dat blok niet en weten niet precies hoe het voor mij is. Daarom is het voor anderen soms makkelijk om adviezen te geven. Maar uiteindelijk voel jij het beste aan hoe jij van dat blok af kunt komen.

Zorg dat je geen spijt krijgt van wat je NIET hebt gedaan

Eigenwijsheid zit hem bij mij in soms de thrillseeker uithangen. Nou ja, soort van.Want nee, dan bedoel ik niet dat ik vrijwillig op grote hoogte aan een bungeejumpkoord hang te bungelen. Nee, ik heb het over spannende keuzes maken die niet altijd bij ieders goedbedoelde adviezen passen. Dat zijn vaak keuzes waarvan ik in ieder geval geen spijt wil hebben dat ik ze NIET heb geprobeerd. Gewoon omdat ik wil weten hoe het uitpakt. Misschien niet altijd de slimste keuze, maar daar kom ik dan liever zelf achter.

Blijf trouw aan jezelf

Eigenwijs zijn gaat ook over trouw zijn aan wie jij bent. Het gaat over blijven doen wat jou blij maakt, ook als andere mensen daar niet laaiend enthousiast op reageren. Zo kreeg ik een tijdje geleden van een adviseur te horen dat ik me maar beter in donkerdere kleuren kon hullen. “Dan word je serieuzer genomen!” Maar nee, die zwarte mantelpakjes voelden gewoon écht niet “mij”.

Eerder zou ik op zo’n moment acuut een zwart mantelpakje hebben afgerekend. “Wat moet dat moet!” Nu weet ik dat dat helemaal niet “moet”. Wat de ander vindt, is maar een mening. Net zoals mijn mening er één is. Gelukkig ging deze opmerking daarom het ene oor in en het andere weer uit.

Niet denken in onmogelijkheden

Eigenwijs zijn helpt mij ook om niet te denken in onmogelijkheden. Als iemand tegen mij zegt dat iets niet mogelijk is, krijg ik des te meer zin om het tegendeel te bewijzen. Of iemand me nu vertelt dat een hypotheek met een tijdelijk contract niet lukt (ha, wel dus!) of dat een eigen onderneming als 26-jarige opzetten onmogelijk is (nee hoor!) – ik krijg er altijd frisse zin van om te laten zien dat er meer kan dan je denkt.

Natuurlijk heb ik ook weleens iets geprobeerd om later tot de conclusie te komen dat de ander toch gelijk had. Jammer! Maar dan heb ik in ieder geval een poging gewaagd en ben ik weer een les verder.

You do you!

Het belangrijkste heb ik tot het eind bewaard: doe wat voor jou goed voelt. Soms zal dat lekker tegendraads zijn, soms doe je juist wat anderen je adviseren. Maar doe hoe dan ook waarvan jij denkt dat jij er goed aan doet. Dat zal je het meest ver brengen. Doe soms dingen die je eng vindt, trek de stoute schoenen aan en laat je niet zomaar vertellen dat iets onmogelijk is. Wees soms een tikkeltje eigenwijs en laat je verbazen over wat jij kunt.

Of nou ja, er is één uitzondering. Ben je net als ik niet rijkelijk bedeeld met navigatietalent? Vertrouw dan bij voorkeur op de navigatietalenten van je mede-reiziger in plaats van zelf een afslag te kiezen. Wees eigenwijs, maar wel op het goede moment!

Zou jij jezelf eigenwijs noemen?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Naomi 8 maart 2020 op 8:23 am - Beantwoord

  Supermooi artikel. Eigenwijs wordt vaak gezien als iets ‘moeilijks’, heb ik het idee. Tenminste, als mensen me eigenwijs noemen (en dag komt zeer regelmatig voor;)) komt dat op mij nooit complimenteus over. Maar je hebt helemaal gelijk. Eigenwijs zijn is ook een kracht. Ik ga ‘m onthouden.

  • Romy 13 maart 2020 op 8:49 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je dat inzicht uit mijn artikel kon halen! Het is inderdaad zonde dat vaak negatief wordt gepraat over eigenwijs zijn. Het kan eigenlijk juist iets heel moois en waardevols zijn.

 2. Anouk 8 maart 2020 op 10:01 am - Beantwoord

  Ik geloof niet dat ik heel erg eigenwijs ben, ik val liever niet zo enorm op. Niet dat ik niet voor mezelf op kom als het nodig is en ik doe ook wel gewoon mijn eigen ding maar heel eigenwijs ben ik niet.

 3. Giovanna Jansen 8 maart 2020 op 10:40 am - Beantwoord

  Mooi artikel! Heel herkenbaar ook. Eigenwijs zijn is, zolang je niet doorslaat en niet, zoals jij ook zegt, standaard naar links rent als een ander zegt dat rechts juist is, je goed verder helpen in het leven. Als je redenen goed gefundeerd zijn, en je dingen doet met de juiste motivatie is eigenwijsheid best een goed ding. 😉

  • Romy 13 maart 2020 op 8:50 am - Beantwoord

   Wat mooi gezegd! Precies! Uit principe tegen dingen ingaan is nooit de bedoeling. Maar als je het met een goede reden is, kun je met eigenwijsheid echt heel ver komen en soms zelfs andere mensen helpen.

 4. Saskia 8 maart 2020 op 1:25 pm - Beantwoord

  Oh ik ben ook zo lekker eigenwijs en eigenzinnig. Ik hou ervan! <3

 5. bychristiana 8 maart 2020 op 3:30 pm - Beantwoord

  Ik vind vooral je stukje ‘ naar eigenwijze meid’ heel treffend. Als mensen inderdaad bepaalde dingen van je gewend zijn, anderen pleasen in dit geval, en als je dan opeens besluit om wat vaker voor jezelf te kiezen, dat mensen je dan ‘eigenwijs’ gaan noemen. Terwijl dat natuurlijk in feite totaal niets met eigenwijs zijn te maken heeft, maar gewoon voor jezelf opkomen. Mooi geschreven weer, Romy!

  • Romy 13 maart 2020 op 8:52 am - Beantwoord

   Dank je wel voor je mooie compliment! En helemaal waar wat je zegt! Soms lijkt het alsof andere mensen moeten wennen als je groeit en meer voor jezelf opkomt, terwijl dat eigenlijk niet per se eigenwijs is maar gewoon een kleine stap vooruit.

 6. Nikita 8 maart 2020 op 6:23 pm - Beantwoord

  Toen ik die titel las en Pippa niet zag had ik het gevoel dat er iets ontbrak. Blij dat ze op de foto staat, want die titel is toch echt wel op haar lijf geschreven als ik jouw verhalen zo hoor. Ik denk dat een beetje eigenwijsheid wel gezond is. Anders veranderen we allemaal in robotten en zou de wereld er meteen een stuk minder leuk uitzien. En ik geloof zeker dat het een kracht is! Durven opkomen waar je voor staat en jezelf zijn. Het zijn dingen die je leven absoluut verbeteren. Ik zou mezelf op sommige gebieden eigenwijs noemen. Ik kan heel eigen zijn in mijn kledingstijl en daar zal ik ook echt mijn eigen keuzes in maken, ongeacht wat iemand anders daar van vindt. Een van de meest eigenwijze keuzes die ik gemaakt heb is toen iedereen het in 2015 naar mijn andere opleiding ging. Heel veel mensen waren bang en raadden het af. Ik zou liegen als ik zelf zeg dat ik geen angst voelde. Absoluut wel. Maar het voelde juist. En het is netjes uitgedraaid want ik heb mijn diploma en ik heb daardoor ook ontdekt wat ik het allerliefste doe. Dus toen was een beetje eigenwijsheid wel goed.

  • Romy 13 maart 2020 op 8:55 am - Beantwoord

   Haha, eigenwijs is zeker een eigenschap die wel bij Pippa past 😉
   Wat mooi trouwens dat je jaren geleden de dappere keuze hebt gemaakt om voor een andere opleiding te gaan. Natuurlijk is zoiets heel erg spannend, maar het kan je wel heel erg ver brengen als je jouw hart volgt en je daarbij niet te veel laat leiden door wat anderen daar misschien van vinden. Prachtig dat dat zo goed heeft uitgepakt!

 7. Anna 8 maart 2020 op 7:47 pm - Beantwoord

  Heel herkenbaar dit artikel! Ik ben zelf ook wel zeker eigenwijs. Ik heb ook moeten leren van mezelf af te bijten en voor mezelf op te komen en daar ben ik nu heel trots op! En eigenwijs is zeker een goede eigenschap vind ik! Liefs

  • Romy 13 maart 2020 op 8:55 am - Beantwoord

   Wat mooi om dat te horen! En vooral heel erg mooi dat jij ook heel trots kunt zijn op de eigenwijze keuzes die je soms maakt. Juist als dat niet altijd zo is geweest, is eigenwijsheid iets heel moois.

 8. Anna 9 maart 2020 op 9:58 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel, heel herkenbaar ook! Ik ben zelf ook wel eigenwijs, haha. Soms zelfs koppig. En inderdaad, je weet zelf gewoon het beste wat goed is voor jou!

Recente blogs

Outfit | Winterproof in een mintgroen vest en de ultieme zwierige rok

27 januari 2022|Outfits|

Alweer een hele tijd geleden - toen er nog gele blaadjes aan de bomen hingen - dook ik met mijn zelfontspanner het bos in. De missie: een favoriete nieuwe outfit vastleggen. Bij de kringloopwinkel scoorde ik een mintgroen vest dat helemaal mij is en de ultieme rok die de zwieren-bij-het-rondjes-draaien-test glansrijk heeft doorstaan. Echt zo’n outfit waarin ik het liefst de hele dag door dansjes zou doen, en die ook nog eens heerlijk warm is! Ik laat je meespieken naar mijn fijne nieuwe winteroutfit, die ik op deze foto’s nog dapper zonder winterjas eroverheen droeg.

Nieuwe blogheader & het verhaal achter Vaker Vrolijk

22 februari 2017|Lifestyle|

Op het moment dat ik dit schrijf, is het net na middernacht. Maar ik bleef op tot laat met een goede reden: het is tijd om mijn nieuwe header in te stellen. Omdat ik er onwijs blij mee ben, leek het me leuk om een artikel te wijden aan de naam van mijn blog en aan het verhaal achter deze header. Ben je altijd al benieuwd geweest waar Vaker Vrolijk vandaan komt en welke namen ik nog meer heb overwogen? En wil je meer weten over het wie, wat en waarom van deze header. Ik verklap er van alles over in dit artikel.

18 botanische woonaccessoires voor een gezellig interieur

4 november 2019|Interieur|

Soms zou ik het liefst een huis met tien kamers willen. Niet omdat ik een luxepaard ben dat zo nodig een inloopkast en twee badkamers wil, maar omdat ik genoeg interieurideeën heb om een enorm huis mee te vullen. Ik heb bijvoorbeeld een groot zwak gekregen voor de botanische stijl. Mijn piepkleine logeerkamer was de gelukkige om in die stijl ingericht te worden. Maar stiekem heb ik nog veel meer leuke botanische woonaccessoires op mijn lijstje staan dan ik in die kamer kwijt kan. Dit zijn 18 botanische woonaccessoires waarvoor ik best een plekje zou willen vrijmaken.