“Mooi mens!” Dat is wat er in me opkwam toen ik mijn moeder gisteren een welverdiende prijs in ontvangst zag nemen voor haar vrijwilligerswerk. Al bijna 20 jaar zet zij zich als vrijwilliger in voor ouders van couveusekinderen. Niet een paar uur per week, maar meteen all the way en met al haar enthousiasme en passie. De impact die ze daarmee heeft gehad, inspireerde me om dit artikel te schrijven. Want hoe waardevol is het om – zonder iets terug te vragen – iets voor een ander te betekenen? Hoe krachtig is het als je je inzet om wat voor anderen te doen? En hoe kun jij ook je steentje bijdragen?

iets doen voor een ander

Betekenis geven aan jouw leven

In mij schuilt een meisje met superheldenambities. Het liefst zou ik de wereld redden van alle onrecht en ziektes en met mijn toverstafje en een simsalabimspreuk iedereen blij toveren. Alleen kan ik helaas in mijn eentje de wereld niet volledig verbeteren. Wel kan ik in mijn leven – en jij in dat van jou – op een eigen manier iets betekenen voor een ander. Iedereen kan zijn ervaringen, kennis, mooie eigenschappen of allergrootste krachten namelijk inzetten om van grote waarde te zijn voor anderen. En dat maakt niet alleen het leven van een ander, maar ook dat van jou soms net een beetje mooier. Want zeg nu zelf, de glimlach en voldoening die dat oplevert, is toch veel meer waard dan welke miljoenenvilla, Ferrari of exotische all-inclusive vakantie dan ook?!

Kleine moeite, grote plezier

Liefdadigheid hoeft niet veel tijd en moeite te kosten. Soms kun je met een klein beetje inspanning al veel betekenen voor een ander. Lees bijvoorbeeld eens mijn lijstje met 30 Random Acts of Kindness ter inspiratie. Daarnaast zijn er nog zoveel meer kleine dingen die je voor een ander kunt doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van…

 1. …op de koffie gaan bij en bijkletsen met een eenzame buurvrouw?
 2. …bij een zieke kennis aankloppen met een zelfgebakken appeltaart?
 3. …spullen weggeven aan een Blijf-van-mijn-lijfhuis of het Leger des Heils?
 4. …collecte lopen voor een goed doel?
 5. …een kaartje sturen naar iemand die wel wat steun kan gebruiken?
 6. …een deel van je verjaardagsgeld overmaken naar het goede doel?
 7. …een functie bekleden in het bestuur van een vereniging of stichting?
 8. …buddy of Schuldhulpmaatje worden?
 9. …voorlichting geven op middelbare scholen?
 10. …je hulp aanbieden in een bejaardentehuis, bijvoorbeeld voor de bingo of de knutseldag?

Het zijn stuk voor stuk kleine gebaren, die soms een groter effect hebben dan je misschien denkt. Het mooie is dat iets doen voor een ander niet alleen een ander blij maakt, maar ook jou heel veel kan brengen. Misschien geen torenhoog spaarsaldo, maar wel de nodige onbetaalbare dingen. Enthousiasme, fijne contacten en – niet te vergeten – een glimlach van een ander bijvoorbeeld.

Structureel iets voor een ander doen

Zelf probeer ik regelmatig iets te betekenen voor een ander, vaak met een klein gebaar. Daarnaast ben ik door mijn moeder gaan beseffen hoe waardevol het kan zijn om ook structureel iets bij te dragen. Zo denk ik er al een tijdje over om vrijwilligerswerk te gaan doen. De komende weken wil ik hier eens écht werk van gaan maken en gaan zoeken naar mogelijkheden om zelf ook iets te betekenen voor een ander. Iets wat bij mij past en waarmee ik een ander blij kan maken. Ik zat eraan te denken om bijvoorbeeld anderstaligen Nederlandse les geven. Ook buddy zijn lijkt me wel wat, net als een goed doel helpen met de communicatie en SEO trouwens. Genoeg ideeën dus! Ik sta te popelen om daar een mooi plan voor te maken.

 

Een ode aan vrijwilligers

Voordat ik mijn zoektocht begin, wil ik graag een kleine ode uitspreken aan iedereen die iets doet uit liefdadigheid. Daarmee bedoel ik mijn mama, maar ook die vriend die al jaren uitjes organiseert voor verstandelijk beperkten en ook de lieve oude dame die breit voor het goede doel. En niet te vergeten de collega die naast haar drukke baan Schuldhulpmaatje is en de vriendin die hard werkt aan de website van een stichting voor honden. Maar ook jij als jij je op welke manier dan ook inzet voor anderen. Juist in een wereld waarin niet iedereen even lief en aardig is voor elkaar, is het prachtig dat jij een lichtpuntje in het leven van een ander weet te zijn. ♥

Doe jij vrijwilligerswerk of doe je misschien iets anders moois uit liefdadigheid?

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Sandra 14 november 2017 op 8:44 am - Beantwoord

  Wat doet jouw moeder mooie dingen! Echt heel mooi dat zij zich zo inzet voor ouders van couveusekinderen. Lijkt mij heftig, maar wel méga dierbaar om te doen. Super leuk dat jij ook vrijwilligerswerk wilt gaan doen! De dingen die je opnoemt vind ik sowieso al erg bij jou passen, zoals Nederlandse les geven aan mensen. Mooi ideeen hoor Romy! Jij zal net zo’n mooi mens zijn als je moeder. 🙂
  Ik zou ook heel graag vrijwilligerswerk willen doen, maar ik kan het simpelweg gewoon niet in mijn situatie nu. In de toekomst hoop ik dat dit wel gaat uitkomen, want ik vind het zó mooi als ik structureel iets kan doen voor een ander!

  • Romy 14 november 2017 op 7:25 pm - Beantwoord

   Wat een lieve reactie! Ik denk ook dat er zeker wel vrijwilligerswerk te vinden is dat goed bij mij past 🙂 En ik zou het alleen maar heel mooi vinden als ik, net als mijn moeder, iets voor de medemens kan betekenen.
   Wat rot om te horen dat je door je situatie geen vrijwilligerswerk kunt doen, terwijl je het wel graag zou willen. Hopelijk kun je dat doel in de toekomst wel waarmaken en komt er dan een toffe uitdaging als vrijwilliger op je pad 🙂

 2. Neverdullmoments 14 november 2017 op 8:46 am - Beantwoord

  Wat een mooie boodschap heeft dit artikel. Het hoeven inderdaad geen grote dingen te zijn die je kunt doen, terwijl het dan toch veel kan betekenen voor iemand anders! Ik ben benieuwd naar je plannen :).

 3. evelien 14 november 2017 op 8:54 am - Beantwoord

  Wauw wat een super goed artikel en wat super tof van je moeder dat ze al zo lang met plezier vrijwilligerswerk gaat doen, en super leuk dat jij het ook wilt gaan doen. Mijn oma en opa doen het ook al rond de 30 jaar, zo goed!
  Ik doe op dit moment als stage het buddy project bij mensen met een psychische/verslavings achtergrond en het is super dankbaar werk. Heel bijzonder <3
  Liefs,
  Evelien

 4. Neverdullmoments 14 november 2017 op 8:56 am - Beantwoord

  Oh en wat ik zelf al doe? Collecteren, mantelzorg en zo nu en dan de kleine dingetjes. Als ik bijvoorbeeld twee oude mensen op straat zie lopen die heel moeilijk op hun kaart zitten te kijken, help ik ze graag met de weg. Laatst was er een meisje die haar fiets niet uit het rek kreeg omdat er een andere fiets aan haar eigen fiets bleef haken, toen heb ik de andere fiets even vastgehouden. Het is zo fijn hoe blij je er zelf van kunt worden, terwijl je er ook nog anderen mee helpt! Leuk om er zelf nog eens zo over na te denken.

  • Romy 14 november 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wauw, wat mooi dat je opa en oma al zo’n lange tijd vrijwilligerswerk doen! Jouw werk als buddy voor je stage klinkt ook echt heel mooi en bijzonder. Wat prachtig dat je op die manier echt iets voor een ander kunt betekenen!

  • Romy 14 november 2017 op 7:26 pm - Beantwoord

   Wat een mooie dingen doe je om anderen te helpen! Ook zoiets kleins als iemand helpen met een fiets uit het rek krijgen, is inderdaad al heel waardevol. Soms kan een klein gebaar al heel erg gewaardeerd worden 🙂

 5. Maaike 14 november 2017 op 9:15 am - Beantwoord

  Het leven is zoveel mooier als je dingen voor elkaar kunt betekenen. Ik heb zelf als student in het bestuur van Books4Life gezeten. Binnenkort ga ik waarschijnlijk helpen met collecteren en ik help op de school van mijn kinderen. Ik vind het ook belangrijk om een goed voorbeeld te zijn voor mijn kinderen. Er zijn altijd dingen die alleen kunnen bestaan door hulp van vrijwilligers. En daar moeten we met zijn allen een steentje aan proberen bij te dragen. En vrijwilligers

  • Romy 14 november 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wat mooi dat jij je ook al lange tijd op verschillende manieren inzet om iets te betekenen voor een ander. En al helemaal mooi dat je op die manier je kinderen een boodschap wilt meegeven. Zelf vind ik het ook heel waardevol dat ik altijd van mijn moeder heb meegekregen dat het belangrijk is om iets voor een ander te doen, ook als je daar niet direct iets concreets voor terugkrijgt.

  • Maaike 14 november 2017 op 7:54 pm - Beantwoord

   Precies! Mijn telefoon liep trouwens vast, vandaar dat mijn bericht zo abrupt eindigde. Vind het bijzonder dat ie toch geplaatst is! Technologie! Ik weet alleen niet meer hoe die laatste zin verder liep 🙂

 6. Darina 14 november 2017 op 9:16 am - Beantwoord

  Een heel inspirerend artikel. Mooi om te lezen hoe je moeder (en al die anderen!) zich inzetten voor een ander. Ik verzamel kleding die naar een goed doel gaan. Men is daar altijd zo blij mee, mooi om te zien.

 7. Bente 14 november 2017 op 9:23 am - Beantwoord

  Wat een mooi streven Romy! Ik heb ook altijd veel bewondering voor mensen die onbaatzuchtig tijd en energie steken in het helpen van anderen. Ik ben benieuwd of je iets moois kan vinden wat bij je past, maar je ideeen die je er over hebt klinken al erg goed!

 8. Lana 14 november 2017 op 9:39 am - Beantwoord

  Ik vind het altijd heel goed dat mensen vrijwilligers werk doen en iets voor andere mensen kunnen en willen betekenen. Het is iets waar ik ook steeds vaker aan denk om te gaan doen. Want hoe mooi is het om terug te kijken op je leven waarbij je mensen helpt, steunt, een glimlach op hun gezicht tovert en daar zelf zoveel voldoening uit haalt. Dat kan alleen maar extra waarde aan je leven geven denk ik. Mooi artikel :)!

  • Romy 14 november 2017 op 7:29 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je je inzet voor anderen door kleding in te zamelen. Prachtig toch dat je daarmee andere mensen al zo blij kunt maken 🙂

  • Romy 14 november 2017 op 7:31 pm - Beantwoord

   Dankjewel! Ik ben er ook van overtuigd dat het ook je eigen leven extra waarde geeft wanneer je anderen helpt en je belangeloos inzet voor je medemens. Het is prachtig om op die manier iets te kunnen betekenen voor de wereld 🙂

 9. Josephine 14 november 2017 op 10:06 am - Beantwoord

  Wat goed van je moeder! 20 jaar vrijwilligerswerk is een hele presentatie en ze heeft voor veel mensen vast een boel betekend. Ook een goed idee van jou om eens te gaan kijken naar vrijwilligerswerk – zeker met je kennis van het Nederlands kun je vast iets vinden wat bij je past. Ik heb (lang geleden) een tijdje geholpen met Nederlandse les aan basisschoolleerlingen. Dan ging ik met ‘mijn leerling’ in de bibliotheek zitten en samen boekjes lezen. Eigenlijk was dat best leuk!

  • Romy 14 november 2017 op 7:35 pm - Beantwoord

   Wat leuk dat je eerder Nederlandse les hebt gegeven met leerlingen. Ik kan me voorstellen dat dat ook erg leuk is om te doen als je een taalachtergrond hebt. Mij lijkt het ook bijzonder om mijn taalkennis op zo’n manier in te zetten dat ik er een goed doel of andere mensen echt mee verder kan helpen. Dan leer je er meteen zelf nog wat van ook 🙂

 10. Simone 14 november 2017 op 10:29 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel! Ik vind het heel erg belangrijk wat voor anderen te doen, en probeer dan ook altijd voor anderen klaar te staan. Helaas heb ik op het moment niet de tijd om echt vrijwilligerswerk te doen, maar het voelt al goed om te doen wat ik kan doen!

  • Romy 14 november 2017 op 9:59 pm - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook graag klaarstaat voor anderen! Of het nu officieel vrijwilligerswerk is of niet, het is al heel waardevol dat je je op jouw manier inzet voor andere mensen om je heen 🙂

 11. Janne 14 november 2017 op 10:55 am - Beantwoord

  Waarom stond vrijwilligerswerk niet op je 25-voor-25-lijst? 😉

  Goed voornemen om zoiets te gaan doen. Het is niet alleen goed voor de mensen die je helpt, maar ook nog eens heel leerzaam voor jezelf. Pas wel op dat je jezelf niet voorbijloopt! Als je een organisatie die vooral draait op vrijwilligerswerk eenmaal goed leert kennen, blijkt dat er altijd tekort is aan hulp, is mijn ervaring. Nee zeggen tegen dingen waar je niet genoeg tijd, zin of energie voor hebt is dan heel erg belangrijk!

  Ik ben zelf vrijwilliger bij mijn sportvereniging. Het is voor mij heel leerzaam om zelf trainer te worden, en ik weet hoe veel baat de rest van de club erbij zal hebben, omdat ik als lid van de vereniging het zelf natuurlijk ook enorm waardeer dat er trainers voor me klaarstaan. En ondertussen ben ik lekker buiten met leuke mensen, weer zo’n win-winsituatie. Alleen proberen ze me ook telkens te vragen of ik in andere commissies ga, samenwerkingen met verenigingen in andere steden ondersteun, trainingen geef aan andere groepen, en noem maar op. Ik houd mezelf maar voor dat ik beter één ding goed kan doen dan zo veel dingen met tegenzin en stress, dus ik blijf maar nee zeggen. Je kunt dus zeggen dat ik niet alleen leer om een goede trainer te zijn, maar ook nog oefen met nee zeggen! 😀

 12. Shirley 14 november 2017 op 11:30 am - Beantwoord

  Mooi artikel. Het is zeker waardevol om vrijwilligerswerk te doen. Ik merk dat het mezelf ook goed doet om iets voor een ander te doen (en is dat niet ook wetenschappelijk bewezen?). Op dit moment werk ik voor de wijkkrant en voor het bestuur van mijn flat. Met de eerste ga ik helaas stoppen, omdat het wel erg veel werd naast een fulltime baan. Ik heb het toch mooi twee jaar gedaan en daardoor mijn eigen wijk wat beter leren kennen. Het bestuur van mijn flat is iets minder leuk eigenlijk, maar wel een belangrijke taak die moet gebeuren.

  • Romy 15 november 2017 op 6:55 am - Beantwoord

   Eigenlijk had het vrijwilligerswerk inderdaad ook perfect op mijn 25-voor-25-lijstje gepast 🙂
   Je noemt zeker een goed punt van het nee zeggen. Ik kan me voorstellen dat je al snel voor meer werk wordt gevraagd wanneer je eenmaal begonnen bent. Wat dat betreft zou het nog een goede leerschool zijn ook.
   Wat mooi dat jij vrijwilligerswerk doet voor een sportvereniging. Het klinkt als iets waar je niet alleen veel mee betekent, maar ook zelf veel plezier aan beleeft. Alleen maar goed dat je aangeeft wat je wel en niet wilt doen. Het is wel vrijwilligerswerk dat je doet in je vrije tijd, dus je kunt natuurlijk niet alle taken op je nemen.

  • Romy 15 november 2017 op 7:00 am - Beantwoord

   Heel mooi dat je op die twee manieren echt een waardevolle bijdrage levert als vrijwilliger! Jammer dat je met het werk voor de wijkkrant moet stoppen. Zoiets lijkt me ook wel erg leuk om te doen, maar ik kan me voorstellen dat dat naast een fulltime baan wel veel van je tijd opslokt.

 13. Loes 14 november 2017 op 11:32 am - Beantwoord

  Ik vind het heel fijn om iets te doen voor een ander, groot of klein. Daarmee geef je de ander en jezelf een fijn gevoel! Voor alsnog houd ik het vooral bij dingen doen voor mensen uit mijn omgeving, maar ik zou ook heel graag eens vrijwilligerswerk gaan doen, lijkt me heel dankbaar werk.

  • Romy 15 november 2017 op 7:01 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat jij ook graag vrijwilligerswerk wilt doen. En dingen doen voor mensen in je omgeving is ook al heel erg waardevol. Fijn dat je op die manier iets voor een ander kunt betekenen 🙂

 14. Johanne 14 november 2017 op 1:29 pm - Beantwoord

  Wat mooi dat je moeder erkenning krijgt voor wat ze doet! En wat mooi dat je moeder dit doet. Het lijkt me dat het soms hartstikke lastig is om er voor ouders van couveusekindjes te zijn. Ik doe zelf geen vrijwilligerswerk, maar probeer er wel altijd te zijn voor mij naasten. Soms denk ik er wel over na om vrijwilligerswerk te doen, maar dan bijvoorbeeld in een dierenasiel 🙂

 15. Lianne 14 november 2017 op 3:44 pm - Beantwoord

  Mooi artikel, en zeker waar! Niet iedereen denkt meteen aan het welzijn van anderen. Dat merk ik vaker omdat ik in de zorg werk. Extra, kleine dingen doen voor de mensen, zoals bijvoorbeeld even meehelpen een laken op te vouwen, of beneden de krant halen, mogen wij als verzorgers niet doen. Daarom doe ik het heel soms wel eens. Gewoon,omdat het voor die mensen zoveel betekent. En voor mij is het niks. Kleine moeite, groot gebaar. Ook kijk ik voor een oud-collega zijn verslagen en werkstukken voor zijn opleiding Verpleegkundige na, omdat hij nog niet zo lang in Nederland woont en nog niet zo goed is in het schrijven. Daarom vind ik het leuk om hem daarmee te helpen. Ik hoef er niks voor terug, maar toch gaf hij me er laatst toch een klein cadeautje voor, omdat hij zo dankbaar is. Ik word daar dan ook blij van, terwijl ik het met liefde en plezier voor hem doe. Fijn dat je elkaar op zo’n manier heel snel al blij kunt maken, al zijn het maar kleine dingen!

  • Romy 15 november 2017 op 7:08 am - Beantwoord

   Wat mooi om te horen dat je op zoveel verschillende manieren iets voor een ander weet te betekenen! Alleen maar fijn toch als je bijvoorbeeld een cliënt met een klein gebaar zoveel plezier kan doen 🙂 Wat lief dat je ook de verslagen en werkstukken voor die oud-collega nakijkt. Zo ben je zelf bezig met iets wat je goed ligt en kan je tegelijkertijd iemand anders vooruithelpen 🙂

 16. Charel 14 november 2017 op 5:16 pm - Beantwoord

  Prachtig zeg! Mooi dat er van dat soort lieve mensen zijn he <3
  Sinds kort ben ik ingeschreven om bloeddonor te worden, als iedereen wat voor elkaar over heeft wordt de wereld echt stukken mooier! X

  • Romy 15 november 2017 op 7:08 am - Beantwoord

   Wat onwijs mooi dat je bloed doneert! Een prachtige manier om ook al iets voor anderen te betekenen 🙂

 17. Kirsten 14 november 2017 op 6:50 pm - Beantwoord

  Wauw, wat mooi van je moeder dat ze zich zo inzet. Dat is inderdaad niet altijd even gemakkelijk, maar ik denk dat je er heel veel dankbaarheid en warmte voor in de plaats krijgt. Hopelijk vind jij ook snel iets dat bij je past, maar ik denk dat je zonder dat je het weet al heel wat voor anderen doet. Je maakt anderen blij, je motiveert hen, je steunt hen of geeft tips voor moeilijke situaties, dus ik denk dat je zo ook al een hele impact hebt op anderen. Blijf daar vooral mee doorgaan, want jouw blog is altijd de eerste die ik uit het lijstje op Bloglovin selecteer 🙂

  • Romy 15 november 2017 op 7:10 am - Beantwoord

   Wauw, wat een onwijs lieve reactie! Ik ben er echt helemaal stil van en zit hier met een glimlach van oor tot oor. Dankjewel voor je superlieve compliment! 🙂

 18. Nikita 14 november 2017 op 8:14 pm - Beantwoord

  Echt een mooi artikel! We vergeten zo vaak het belang van belangeloos helpen voor een ander. Zelf zie ik vrijwillgerswerk ook wel zitten, maar ik weet niet goed hoe en waar. Dus dat moet ik maar eens opzoeken. Weet je, ik denk dat een glimlach van iemand of iemands dag beter maken veel meer waard is dan een luxe-villa. Ik kan me echt goed voelen als ik iemands dag beter heb gemaakt. Gisteren nog bijvoorbeeld. Ik had samen met twee andere klasgenoten de bus genomen en het was net na de middag en ik zei heel vriendelijk maar ook vrij vrolijk (zonder dat ik het zelf doorhad haha) goeiemiddag tegen de chauffeur. En hij zei echt heel blij terug: Goeiemiddag en dankjewel. Met echt een glimlach. Waardoor ik kon opmaken dat hij niet vaak begroetingen kreeg en dat hij blij was dat ik dat wel deed. Dan voel ik me altijd wel bijzonder. Ook gewoon, we zijn in godsdienst bezig over dat de mens verzuurd is (mensen verdragen niks meer, zijn altijd slechtgezind) en vandaag zei ik dat ik vind dat niet iedereen zo is en mijn klasgenoot antwoordde toen; Inderdaad niet nee, jij bent niet verzuurd 🙂 Vond ik ook een topcompliment.

  En ook in wat jij schrijft herken ik mij. Ik zou het liefst van al iedereen bevrijden van zijn of haar pijn, ziektes genezen en hongersnoden stoppen. Want het feit dat er weer eens een aardbeving of orkaan is geweest, doet mij wel iets. Zoveel mensen gestorven of hun huis kwijt. Mensen die dierbaren verliezen. Het breekt mijn hart wel. Als ik kon zou ik dat allemaal wegtoveren. En weet je, daardoor heb ik soms het gevoel dat ik de wereld niet kan helpen. Hoe graag ik het ook zou willen. Ik kan mensen blij maken of mensen hun dag beter maken. Maar die aanslag aan de andere kant van de wereld? Al die onschuldige slachtoffers? Daar kan ik niks aan veranderen en dat maakt me soms echt verdrietig. Ik wou soms gewoon dat ik wat meer voor de wereld kon betekenen.

 19. Mevrouw Marloes 15 november 2017 op 9:29 am - Beantwoord

  Wat een mooi artikel zeg!

  Ik doe geen vrijwilligerswerk, maar ik kom wel elk weekend bij mijn oma en maak bij haar elke week het hele huis schoon. Dat is misschien een stukje mantelzorg en tegelijkertijd bijkletsen en koffiedrinken met mijn oma, haha! Als ik later meer tijd heb, dan zou ik ook vrijwilligerswerk willen doen, maar geef ik en les en heb ik de andere dagen zelf college.

  • Romy 16 november 2017 op 7:03 am - Beantwoord

   Wat onwijs mooi dat je je oma regelmatig helpt met schoonmaken. Toch fijn dat je dat voor haar kunt doen en het is nog leuk ook als je daarna lekker met haar kunt bijkletsen 🙂

 20. Anna 15 november 2017 op 11:08 am - Beantwoord

  Wat lief dat je moeder al zo lang vrijwilliger is, super mooi om te lezen. Zelf draag ik iedere maand bij aan de Dierenbescherming, maar ik zou natuurlijk nog veel meer kunnen doen. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen!

  • Romy 16 november 2017 op 7:10 am - Beantwoord

   Wat mooi dat je de Dierenbescherming steunt! Zelf ben ik donateur voor het WNF, maar ik heb een beetje hetzelfde als jij. Ik zou ook graag nog iets voor mensen doen in plaats van alleen voor dieren. Daarvoor lijkt vrijwilligerswerk me wel een mooie optie 🙂

 21. Yvonne 17 november 2017 op 10:42 pm - Beantwoord

  Ik doe vrijwilligerswerk met jongeren en dart bevalt goed.

  • Romy 18 november 2017 op 12:02 am - Beantwoord

   Wat ontzettend goed dat je dat vrijwilligerswerk doet! 🙂

Recente blogs