Inmiddels ben ik bijna de helft van mijn leven vegetariër. Toen ik twaalf jaar geleden besloot om geen vlees en vis meer te eten, was dat soms nog een kleine uitdaging. Veel verder dan een groenteburger, tofu en af en toe een ei kwam ik niet. Gelukkig zijn de opties qua vleesvervangers nu zo’n beetje vertienvoudigd. Je telt als supermarkt bijna niet meer mee als je niet minstens één schap hebt met volop keuze aan vleesvervangers. Ik ben zelf niet vies van iets nieuws proberen (en gelukkig ook niet van vleesvervangers). Daarom in dit artikel de in mijn ogen 6 lekkerste vleesvervangers van dit moment.

de beste vleesvervangers

Een woord vooraf

Even een kort woordje vooraf: ik kijk bewust niet meer al te veel naar ingrediëntenlijsten. Aantallen koolhydraten, vetten en suikers kan ik je dus niet geven. Ik ben er heilig van overtuigd dat je met veel variëren en gezond verstand een heel eind komt. Dat gezegd hebbende, laten we overgaan naar het belangrijkste: de lekkerste vleesvervangers die ik graag in de schijnwerpers zet.

De lekkerste vleesvervangers (naar mijn smaak)

jumbo oosterse schijf vegetarisch
jumbo javaanse schijf

Jumbo Javaanse schijf – € 1,99 per twee

Misschien ken je de Oosterse schijven van Vivera. Jumbo heeft daar nu een “namaak”-versie van liggen, die een stuk voordeliger is. En ik vind ze heerlijk! Deze Javaanse schijven van Jumbo-huismerk hebben een knapperig korstje, zijn een beetje pittig en lekker vullend. Ze zijn gemaakt op basis van soja. Ik at de burger – geheel toepasselijk – bij mijn Hollandse AVG’tje. Maar je kunt hem ook prima bij een oosterse roerbakschotel eten.

lekkerste vleesvervangers aldi kaasburger
lekkerste vleesvervangers aldi kaasburger

Vegetarische kaasschnitzel van Aldi – € 1,59 per twee

Met kaasburgers heb ik over het algemeen geen al te beste verhouding. Ik vind veel kaasburgers naar van alles behalve kaas smaken of ze zijn heel kleverig. Plasticachtig, zo omschreef ik laatst een burger die nota bene door een bekende plastickaasfabrikant was gemaakt. Best knap dus dat deze burgers van Aldi wel bij mij door de keuring zijn gekomen. Met vlag en wimpel overigens: heerlijk vind ik ze. Een echte kaassmaak, knapperig korstje – precies zoals ik het graag zie. En de Aldi-prijsjes zijn ook nog eens vriendelijk voor de portemonnee. Het is sowieso een aanrader om eens bij Aldi te kijken voor de lekkerste vleesvervangers die geen aanslag op je boodschappenbudget zijn.

vleesvervangers aldi broccoli-kaasburgers
vleesvervangers aldi broccoli-kaasburgers

Broccoli-en-kaas-schnitzel van Aldi – € 1,59 per twee

Ik zei het toch: Aldi is goed bezig. Ik nam ook de broccoli-kaasburgers van Aldi een tijdje geleden mee naar huis en ben inmiddels fan. Je moet wel van de wat specifieke smaak (broccoli gemengd met kaas dus) en de nogal smeuïge binnenkant houden. Maar als beide ingrediënten jouw ding zijn, zal je deze schnitzel ongetwijfeld kunnen waarderen. Hard van buiten, zacht van binnen – daar houd ik van.

jumbo chilibonenburger
jumbo chilibonenburger

Jumbo chilibonenburger – € 2,49 per twee

Deze bonenburger is – surprise, surprise! – voor een groot deel gemaakt van bonen. Het schijnt gezond te zijn om niet alleen vleesvervangers op sojabasis te eten, maar ook regelmatig voor opties met bijvoorbeeld bonen te kiezen. Gelukkig is dat met deze lekkere chilibonenburger van Jumbo geen probleem. Hij staat bij mij minstens één keer per week op het menu. De burger bestaat vooral uit bonen en groenten met een paneerlaagje van quinoa. Übergezond of niet, de burger is vooral hartstikke lekker.

de beste vleesvervangers
lidl groenteschnitzel

Lidl groenteschnitzel – € 1,59 per twee

Het imago van de groenteschnitzel is over het algemeen niet al te best. Groenteburgers staan toch te boek als een verzameling samengeperste doperwten en maïskorrels met – als je mazzel hebt – een laagje paneer. Nu ben ik sowieso volgens mij wel wat positiever over groenteburgers dan de gemiddelde persoon, maar deze groenteschnitzels van Lidl zijn al helemaal een dikke aanrader. Ik zou zeggen: probeer de groenteschnitzels vooral zelf eens uit om het te ervaren.

lekkerste vleesvervangers

Vleesvervangers testen – geen straf!

Ik krijg weleens de vraag hoe ik het al zo lang volhoud zonder vlees of vis. Simpel: dat komt vooral doordat ik gek ben op vleesvervangers en doordat er tegenwoordig qua vleesvervangers aan opties geen gebrek is. Ik blijf nieuwe vleesvervangers ontdekken en vind het alleen maar leuk om steeds wat nieuws te proberen. Binnenkort wil ik nog eens een apart artikel schrijven over hoe ik dat “volhoud”, vegetarisch eten. En wie weet, als er binnenkort weer nieuwe vleesvervangers in de winkel liggen, maak ik nog eens een deel 2 of 3 van dit artikel.

Benieuwd wat voor (niet al te culinaire) maaltijden ik zoal kook? Bekijk dan mijn eerdere artikel met 3 supersimpele vegetarische recepten.

Heb jij nog tips? Wat vind jij de lekkerste vleesvervangers?

de lekkerste vleesvervangers Pinterest

BLIJF OP DE HOOGTE

Laat je e-mailadres hieronder achter. Dan stuur ik je een mailtje zodra ik een nieuw bericht heb geplaatst.

blogger romy vakervrolijk

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

 1. Simone 16 juli 2019 op 6:42 am - Beantwoord

  Oeh er zitten er een aantal bij die ik nog niet ken! Ik moet zo naar de supermarkt dus ik ga zeker even een kijkje nemen in het schap.

 2. Ik ben geen vegetariër, maar toch eet ik wel vaak vleesvervangers. Iedere dag vlees eten is echt heel ouderwets en vleesvervangers zijn ook gewoon erg lekker!

 3. Audrey 16 juli 2019 op 8:02 am - Beantwoord

  Grappig: wij eten veel vleesvervangers, maar al jouw aanraders heb ik nog nooit gehad. Alleen de originele Oosterse schijf van Vivera. Bij de Aldi hebben ze volgens mij ook een oosterse schijf?

  Mijn favoriet is toch wel de visburger van Vivera. Die lijkt zo goed! O, en hun pompoen-zoete aardappel-burger. Lekker zomers.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:10 am - Beantwoord

   Oh goed om te weten dat Aldi ook Oosterse schijven verkoopt. Ik ga daar ook eens kijken. Misschien zijn die ook nog net wat goedkoper dan die van Jumbo 😉
   De burger met pompoen en zoete aardappel klinkt ook heerlijk trouwens. Die ga ik ook eens proberen. Ik was voordat ik vegetariër werd nooit zo’n visliefhebber, dus de vega visburger laat ik denk ik even voorbijgaan 😛

 4. Jenn 16 juli 2019 op 8:09 am - Beantwoord

  Lekker, nog genoeg te proberen hier dus, want ik ken alleen de broccoli-kaas schnitzel. Dat is ook één van mijn favorieten. Verder ben ik gek op de champignon kaas burger van de Ah, de visburgers van Vivera en de krokante kipschnitzel van Vivera. De filetlapjes van de Lidl zijn ook erg goed, maar die zijn er helaas alleen in het bbq seizoen.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:14 am - Beantwoord

   Die champignonburger en filetlapjes klinken ook goed! Ik heb gisteren een champignonburger van Lidl meegenomen. Ben daar ook heel benieuwd naar! Maar volgens mij doet AH het ook goed met de vleesvervangers van het huismerk. De kleine kipstukjes uit die lijn vond ik bijvoorbeeld ook zeker niet verkeerd.

 5. Janne 16 juli 2019 op 8:20 am - Beantwoord

  Ik eet eigenlijk vooral falafel als vleesvervanger. Ook een leuke manier om eens geen soja te eten en de meeste falafel die ik tot nu toe gehad heb, smaakt goed. Alleen de hot & spicy falafel van de Jumbo is me te intens.
  Ik kan je ook aanraden om eens recepten te zoeken met tempeh. De structuur daarvan is heel lekker, het is lekker stevig. We hebben het wel eens in spiesjes op de barbecue gehad en dat was veel lekkerder dan nepkip. Het is ook niet meteen zo zout.

  • Romy 16 juli 2019 op 9:10 am - Beantwoord

   Haha, toevallig heb ik vorige week voor het eerst de hot & spicy falafel van Jumbo geprobeerd door een roerbakschotel. Ik kan normaal wel tegen pittig, maar rende na het eten daarvan direct naar de kraan. Inderdaad een beetje te intens 😉 Maar gewone falafel is inderdaad heerlijk. Ik vind zelf die van Maza met tomaatstukjes erdoorheen heel lekker.
   Goede tip van de tempeh trouwens! Dat klinkt goed. Ik ga eens een pakje meenemen bij de Jumbo.

 6. Laura 16 juli 2019 op 8:22 am - Beantwoord

  Ik ben altijd zo onder de indruk van het aanbod van vleesvervangers in Nederland. Hier in Spanje lopen ze er nog een beetje mee achter, alhoewel het assortiment wel steeds groter en beter (lees: minder plastic/chemische smaak) wordt. De groenteburger van Lidl vind ik ook lekker! De Javaanse schijf heb ik nooit gehad, maar ziet er erg lekker uit.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:15 am - Beantwoord

   Jammer dat ze in Spanje nog niet zo’n groot aanbod aan vleesvervangers hebben. Hopelijk komt dat nog! Ik herinner me nog dat ik in Italië zes jaar geleden geen enkele vleesvervanger kon krijgen, terwijl de Italiaanse supermarkt vorig jaar een heel schap met vega-opties had, die ook nog prima te eten waren. Hopelijk geldt dat ook voor Spanje 🙂

 7. Naomi 16 juli 2019 op 8:24 am - Beantwoord

  Gelukkig zit ik te ontbijten, want anders zou ik spontaan aan mijn tweede ontbijt beginnen, na al die lekkere foodfoto’s;). Ik eet zelf wel vlees, maar af en toe een kaasburger vind ik juist heerlijk. Niet al te MacPlastic achtig nee, daar bedank ik voor.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:17 am - Beantwoord

   Kaasburgers – mits ze niet te plasticachtig zijn – zijn inderdaad een heerlijke vleesvervanger op z’n tijd. Gelukkig lijken de merken er langzaamaan wat beter in te worden om echt goede kaas in de burgers te stoppen 😉

 8. Darina 16 juli 2019 op 8:29 am - Beantwoord

  Deze vleesvervangers zien er heerlijk uit. Ik ben geen vegetariër maar heel veel vlees of vis eet ik ook niet, dus ik ga zeker wat van deze vleesvervangers proberen.

 9. Lilian 16 juli 2019 op 10:18 am - Beantwoord

  Wij eten best regelmatig vegetarische schijven, maar geen van die van jou. Wij doen meestal boodschappen bij de Boni, maar die heb je maar in een deel van NL volgens mij. Ik vind het soms wel lastig, die nepschnitzel van het ene merk is heerlijk en bij het andere merk is het niet te pruimen. En ik weet natuurlijk niet meer welk merk ik moet hebben… 😉

  • Romy 18 juli 2019 op 10:19 am - Beantwoord

   Haha, er zit inderdaad wel veel verschil tussen merken en soorten vleesvervangers. Ik heb bijvoorbeeld ooit vega-kipstukjes van Vivera gegeten, die heerlijk waren. Die van Jumbo-huismerk vielen vervolgens toch wel een beetje tegen en smaakten daar in de verste verte niet naar 😉 Bij de Boni ben ik zelf nog nooit geweest (er zit er volgens mij wel een 10 kilometer verderop), maar bij Aldi, Lidl, AH en Jumbo hebben ze in ieder geval genoeg lekkere vega-opties.

 10. Amy 16 juli 2019 op 11:17 am - Beantwoord

  Ik eet sinds 2,5 jaar geen vlees meer en heb het nog geen moment gemist, ondanks dat ik maar af en toe vleesvervangers eet. Ik merk vooral dat wij zelden AVG’tjes eten maar vooral echt anders zijn gaan koken. Wat ik zelf wel leuk vind is af en toe vega shoarma te eten. Het merk dat bij Jumbo verkocht wordt (weet de naam even niet) vind ik het lekkerst. De Javaanse schijf die jij noemt ga ik wel een keertje proberen!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:20 am - Beantwoord

   Wat slim dat jullie het “ontbreken” aan vlees hebben opgelost door vooral anders te koken. Als je dingen als nootjes of peulvruchten eet, heb je vaak eigenlijk nauwelijks vlees of vleesvervangers nodig. De vega shoarma wil ik inderdaad ook nog eens proberen. Ook lekker door eenpansgerechten, denk ik!

 11. Marloes 16 juli 2019 op 11:37 am - Beantwoord

  De Javaanse schijf was echt tien jaar geleden de redder in nood. Er waren bijna geen vleesvervangers, maar die was er wel. Dat was vroeger mijn favoriet. Ik eet weinig vleesvervangers, wel bijna dagelijks vega filet americain. Verder vind ik het vegetarisch fijngehakt van Quorn echt heel lekker.

  Liefs,
  Marloes

  • Romy 18 juli 2019 op 10:21 am - Beantwoord

   Haha, tien jaar geleden was vegetarisch eten nog echt een uitdaging inderdaad met het beperkte aanbod aan vleesvervangers. Toch fijn dat dat nu in positieve zin is veranderd!

 12. Jessica J. 16 juli 2019 op 11:39 am - Beantwoord

  Ohhh, ik hou zo van kaasschnitzels. Die van de Albert Heijn vind ik ook erg lekker. Een echte favoriet kan ik je niet geven, ik probeer namelijk geregeld iets nieuws. De spinazie-kaasrondo’s van Garden Gourmet en hun falafel met spinazie vind ik allebei heerlijk. Ik hou duidelijk van spinazie, hehe. Niet echt een vleesvervanger, maar de Roomboter Saucijzenbroodjes van DVS zijn ook haast niet van ‘echte’ te onderscheiden!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:22 am - Beantwoord

   Falafel met spinazie klinkt goed! Ik heb toevallig ook “iets” met spinazie, dus dit is wel aan mij besteed 😉 Als je van spinazie houdt, zijn de spinazie-kaasburgers van Jumbo-huismerk ook een aanrader trouwens. Die eet ik ook regelmatig.

   • Jessica J. 24 juli 2019 op 2:39 pm - Beantwoord

    Hier in België zit geen Jumbo, anders dolgraag! In Utrecht kocht ik een hele tijd geleden wat dingen van het huismerk en die vond ik zó lekker! En trouwens! De spreads van De Vegetarische Slager heeft de Albert Heijn hier ook niet, booh! Die Kip-Kerriesalade is heerlijk! ♥

    • Romy 26 juli 2019 op 8:31 am - Beantwoord

     Wat jammer dat jullie geen Jumbo hebben. Ik vind dat zo’n fijne supermarkt, ook vooe vega-dingen. De spreads van De Vegetarische Slager heb ik nog nooit geprobeerd, maar klinken ook zeker goed <3

 13. Anouk 16 juli 2019 op 12:13 pm - Beantwoord

  Ah leuk! Inspiratie. Van de Aldi kende ik alleen die kaasburger (die ik overigens de lekkerste vleesvervanger vindt). Ik ga de volgende keer ook op zoek naar die andere!

 14. Claire 16 juli 2019 op 1:01 pm - Beantwoord

  Ohhh wat een fijn lijstje! Ik wist niet eens dat Aldi zoveel vleesvervangers had! Ik haal ze zelf meestal bij de Jumbo, alleen omdat die het meest dichtbij mijn huis zit. Die kaasburger lijkt me echt heel lekker. Ik had er laatst eentje maar die smaakte echt nergens naar… zo jammer is dat! Mijn favoriete vleesvervanger zijn eigenlijk de kipstukjes van Vivera, daar kan je zoveel kanten mee op!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:24 am - Beantwoord

   Ik had eerst hetzelfde als jij. De Jumbo zit bij mij op de hoek, waardoor ik alles daar kocht. Maar tegenwoordig fiets ik speciaal naar de Lidl of Aldi om daar vleesvervangers te halen. Ze hebben echt lekkere opties en soms scheelt het wel €1,- per vleesvervanger. De kipstukjes van Vivera vind ik ook heerlijk trouwens. Ideaal voor rijstgerechten bijvoorbeeld en ik heb ook gemerkt dat vleeseters ze vaak ook nog wel lekker vinden 😉

 15. Irene 16 juli 2019 op 2:15 pm - Beantwoord

  Die chilibonenburger vind ik ook héél lekker! Bij ons in de Aldi hebben ze alleen maar groentenburgers of van die basic burgers, nuggetachtige dingen en falafel. Ik zie wel altijd op de doos waar de vleesvervangers inzitten ook dat ze kaasburgers hebben maar ze verkopen die dus niet bij ons.
  De vleesvervangers van Lidl vind ik zelf ook heel lekker. Ze hebben ook een ‘gewone’ schnitzel die me altijd smaakt! Van groentenburgers ben ik zelf over het algemeen ook niet zo’n fan maar een krokant korstje er rond doet al veel 😀

  • Romy 18 juli 2019 op 10:27 am - Beantwoord

   Jammer dat jullie Aldi niet zo veel vega-opties heeft. Lidl is wel echt een goede winkel voor vleesvervangers, heb ik gemerkt. Ik kwam er eerst nooit, maar fiets er nu speciaal naartoe om vleesvervangers in te slaan 🙂 Hun vega-schnitzels wil ik nu ook zeker eens proberen. Ik ben benieuwd!

 16. Wendy 16 juli 2019 op 6:13 pm - Beantwoord

  Als student kocht ik vaak vleesvervangers. Toen vond ik de Toscaanse carré (te koop bij de AH) erg lekker. Tegenwoordig kook ik bijna nooit meer met dit soort vleesvervangers. In plaats daarvan gebruik ik kaas, eieren, noten… En drie keer per week echt vlees (of vis). De “indrukwekkende” ingrediëntenlijsten van die vegetarische burgers, schnitzels, enzovoorts gingen me steeds meer tegenstaan. :/

  • Romy 18 juli 2019 op 10:28 am - Beantwoord

   De Toscaanse carré vind ik zelf ook héérlijk! Ik kan me voorstellen dat niet alle ingrediënten in vleesvervangers even goed zijn. Soms wordt er volgens mij bijvoorbeeld ook suiker aan toegevoegd. Ik probeer daar maar niet meer al te veel op te letten, maar wissel wel graag af met bijvoorbeeld nootjes en peulvruchten als vleesvervanger.

 17. Maaike 17 juli 2019 op 12:10 am - Beantwoord

  Klinkt wel heel goed allemaal, ik ben heel benieuwd geworden 😀

 18. Wendy 17 juli 2019 op 7:42 am - Beantwoord

  Even een weetje! Kaas is niet vegetarish, want er zit dierlijk stremsel in. Of er moet wat anders op de verpakking staan.
  Voor het stremsel word dan wel geen dier gedood, maar is een rest product bij vleesverwerking.
  Ik wist dit eerst ook niet en snap dat ook jij hiervan schrikt. Deed ik ook toen ik erachter kwam.
  Dus even de verpakking lezen.
  Kaas van “kees” , zit het niet in.
  Bij vleesvervangers kan je er op letten of het gemaakt van plantaardige produckten.

  • Romy 17 juli 2019 op 9:36 am - Beantwoord

   Dank je wel voor je nuttige reactie! Ik wist inderdaad van het dierlijk stremsel dat in kaas zit. Ik eet eigenlijk nooit losse kaas (op brood ofzo) en let er bij kaasburgers op dat het om vegetarische kaas gaat. Op de beide kaasschnitzels in dit artikel staat expliciet dat het om vega-kaas gaat 🙂 Maar inderdaad goed om daarop te letten! En de kaas van “kees” is een goede om te onthouden.

 19. Josephine 17 juli 2019 op 8:51 am - Beantwoord

  Lekkere tips, Romy. Die ga ik zeker eens proberen. Zelf heb ik onlangs de burgers van Boon ontdekt (bij Picnic). Die zijn ook erg lekker. Maar ik wil ook eens bij Lidl en Aldi gaan kijken. Altijd leuk om nieuwe hapjes uit te proberen! 🙂

  • Romy 18 juli 2019 op 10:34 am - Beantwoord

   Boon heeft inderdaad ook lekkere vleesvervangers. Ik heb laatst hun “nuggets” (maar dan gemaakt van bonen en quinoa) geprobeerd en vond die ook heel lekker. Lidl en Aldi (vooral Aldi) zijn zeker een aanrader om eens een kijkje te nemen voor vleesvervangers. Extra leuk is dat de prijs van de vleesvervangers daar ook nog eens een stuk lager ligt dan bij veel andere winkels.

 20. Els 17 juli 2019 op 10:01 am - Beantwoord

  Na de broccoli kaas schnitzel van de Aldi ben ik benieuwd. Ik vind van de AH de spinazie (of brocolli) ook zo lekker! De kaasschnitzel is sowieso mijn favoriet maar niet zo gezond, haha.

 21. Anna 17 juli 2019 op 11:48 am - Beantwoord

  Leuk om jouw favorieten te zien! De broccoli-kaas burger moet ik echt eens proberen, klinkt echt als iets voor mij :D. Ik ben sinds kort helemaal fan van de vega hamburgers van Jumbo eigen merk. Ik heb zowaar voor het eerst vegetarische hamburgers gemaakt, compleet met hamburger broodje en al ;-). Ook het vegetarische gehakt staat hoog op mijn favorieten lijstje, dat gebruik ik altijd in wraps.

  • Romy 18 juli 2019 op 10:43 am - Beantwoord

   Dat klinkt goed, zo’n complete vega-hamburger! Toevallig heb ik de hamburgers van Jumbo laatst voor het eerst geprobeerd, omdat ze in de aanbieding waren 😉 Ze smaken inderdaad heel goed.

 22. Stephanie 17 juli 2019 op 11:56 am - Beantwoord

  Het grappigste is nog dat al deze producten worden gemaakt bij de Vivera. Alleen met een andere etiket. ?

  • Romy 17 juli 2019 op 4:55 pm - Beantwoord

   Haha, echt?! Wel een leuk feitje om te weten ? Dat is inderdaad wel bijzonder, zeker omdat het verschil in prijs met Vivera best wel groot is ?

 23. Liz 17 juli 2019 op 12:17 pm - Beantwoord

  Zelf mag ik geen noten, zaden en pitten en ben ik intollerant voor soja en lupine. Vleesvervangers zijn soms lastig te vinden maar ik ben helemaal fan van de gevulde burgers van Valess met satesaus/kaas/tomatenvulling. Bij elk gerecht een andere burger ? ook de kipstukjes zijn erg lekker

  • Geertje 17 juli 2019 op 8:29 pm - Beantwoord

   Deze week voor het eerst zelf tuinbonenburgers gemaakt en dat was een groot succes.. Je maakt ze met tuinbonen, aardappel en wat spinazie, gemakkelijk om te maken en erg geschikt om lekker mee te experimenteren! Recept van het internet. Als je zoekt op tuinbonenburgers staat ie bovenaan.

   • Romy 18 juli 2019 op 10:50 am - Beantwoord

    Dat klinkt goed zeg en zo te horen ook echt niet moeilijk te maken. Ik ga het recept even opzoeken 🙂

  • Romy 18 juli 2019 op 10:46 am - Beantwoord

   Ja, die burgers van Valess zijn echt heerlijk. Ik heb die met kaas/tomaatvulling laatst nog gegeten en dat is ook een van mijn favorieten. Die met satésaus wil ik ook eens proberen. Wat fijn dat je daarin toch vleesvervangers hebt gevonden die je wel mag hebben 🙂

 24. Lara 17 juli 2019 op 9:09 pm - Beantwoord

  Leuk! Ik moet zeggen dat ik niet zo van paneerlaagjes hou, dus deze heb ik eigenlijk nooit op, hoewel ik al jaren vegetarisch eet (grotendeels vegan, oa. door lactose intolerantie).
  Mijn favorieten zijn op dit moment tempeh, gemarineerde filets van de Jumbo en gerookte tofu!

  • Romy 18 juli 2019 op 10:51 am - Beantwoord

   Jouw favoriete vleesvervangers klinken ook goed. Ik heb al meer enthousiaste verhalen over tempeh gehoord. Ik denk dat ik dat ook maar eens ga proberen.

 25. Lianne 19 juli 2019 op 10:45 am - Beantwoord

  Sorry hoor, misschien heb ik onder een steen geleefd, maar wat betekent AVG’tje? Domme vraag misschien, haha! Maar nu wil ik het toch wel eens weten! Maar buiten dat, fijn artikel! Wij halen nu ook alleen maar vleesvervangers en kaasschnitzels vind ik zelf ook altijd heel lekker! Ik wil altijd wel uitkijken met groentenburgers, want er was er ook een van de Jumbo (weet even niet meer welke) die mijn schoonouders toen voor me gekocht hadden op een barbecue, maar die was echt niet te eten, echt gortdroog! Natuurlijk durfde ik daar niks van te zeggen omdat ik al blij was dat ze dat voor me wilden doen, dus ik heb hem wel opgegeten, haha. Maar daarom ben ik nu een beetje huiverig geworden voor groenteburgers. Misschien moet ik toch maar die van jou proberen als jij al zegt dat ze heerlijk zijn!

  • Romy 21 juli 2019 op 10:02 am - Beantwoord

   Haha, geen domme vraag hoor! Ik kende de term AGV’tje tot een paar jaar geleden ook nog niet 😉 Maar het staat voor aardappels-groenten-vlees. En in mijn geval dus aardappels-groenten-vleesvervanger.
   Sommige vleesvervangers zijn inderdaad wat minder succesvol. Ik had vorige week ook een champignonburger van Lidl en die vond ik echt niet lekker. Ach, door veel te proberen ontdek je vanzelf wel wat wel en niet lekker is 🙂