Over de moeilijkste weg kiezen – en wat dat je kan brengen

17 mrt 2019 | Persoonlijke groei | 30 reacties

kiezen voor de moeilijkste weg

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Het is een veelgehoorde uitspraak, waar ik me in sommige situaties zeker in kan vinden. Toch ben ik het niet helemaal met die uitspraak eens. Ik heb ervaren dat het je soms juist heel veel kan opleveren om voor de moeilijkste weg te kiezen. Om te doen wat andere mensen niet verwachten, om een grote uitdaging aan te gaan of om een keuze te maken waarvan de uitkomst nog allesbehalve zeker is. Wat kan de moeilijkste weg je dan brengen? Daar wil ik het eens over hebben.

Niet comfortabel?

De moeilijkste weg kiezen betekent voor mij een keuze maken die je heel spannend vindt, terwijl er ook opties zijn waarbij je veel minder spanning ervaart. Een keuze kan bijvoorbeeld moeilijk zijn omdat anderen er een mening over hebben. Of omdat je de vastigheid verliest die je nu hebt. Denk aan overstappen naar een andere baan (in plaats van blijven waar je zit), kiezen voor therapie om van een angst af te komen (in plaats van je angsten uit de weg gaan) of stoppen met iets wat jou niet gelukkig maakt maar wat wel vertrouwd aanvoelt.

Maar waarom zou je dat dan doen?

Nou, omdat de moeilijkste optie je soms wel degelijk uiteindelijk gelukkiger kan maken.

De hobbelige route

Vergelijk het met een fietsroute. Vaak kun je op meerdere manieren op een bestemming komen. Eén route ken je als je broekzak. Die rijd je altijd, dus je hoeft er niet bij na te denken, je loopt weinig risico op fouten en je weet zeker dat je de bestemming bereikt. Totaal anders is dat bij de andere, onbekende route. Misschien wel een route met hobbels, heuvels en boomstammen op de weg. Maar tegelijkertijd misschien ook wel de allermooiste route. Of dat echt zo is, weet je nog niet omdat je die route simpelweg nog nooit hebt genomen. En pas als je de hobbelige route een kans geeft, weet je of deze route je brengt wat je zoekt.

Zie het als een optie

Kiezen voor de moeilijkste weg betekent vaak iets doen wat niet in de lijn der verwachtingen ligt. Je bent bijvoorbeeld gewend aan de relatie waar je in zit of je bent gewend om elke dag dezelfde route naar dezelfde werkgever te rijden. Niets mis mee. Maar wat nu als je het gevoel hebt klem te zitten in de relatie? Of als je baan en werkgever jou niet gelukkig maken? Het kan op zulke momenten voelen alsof er geen uitweg is. Het makkelijkst is om te blijven waar je nu zit. Maar weet dat – wat er ook gebeurt – er meerdere opties zijn, zelfs als mensen je vertellen dat dat niet zo is. De keuze ligt bij jou. Jij kúnt voor de moeilijke weg kiezen.

kiezen voor de moeilijkste weg

Angst en onzekerheid

Wat de moeilijkste weg zo moeilijk maakt, is dat het een onbekend pad is. Neem het voorbeeld van werk. Elke (werk)dag rijd je dezelfde route naar hetzelfde kantoor waar je door dezelfde mensen wordt begroet. Natuurlijk is het dan spannend om die werkplek misschien wel voor iets totaal anders te verruilen. Ook angst voor het onbekende kan een grote rol spelen. Het aangaan van je eigen angsten of het afwijken van de gebaande paden is misschien wel de moeilijkste weg die je kunt afleggen. Maar wat nu als je al je moed bij elkaar raapt (die heb je!) om het wél te proberen?

Kracht halen uit de moeilijkste weg

Weet je wat het bijzondere is? De keuzes waarbij ik voor de moeilijkste weg ging, zijn wel de keuzes waar ik achteraf het meest trots op ben en die me het meeste hebben gebracht. Zo heb ik heel veel geleerd van mijn baanswitch en heeft dat me een stuk sterker gemaakt. Hetzelfde geldt voor het verbreken van een relatie en mijn zoektocht naar een koophuis (iets wat ik héél graag wilde, maar wat zeker niet altijd de makkelijkste en meest haalbare optie bleek). Juist omdat ik bij keuzes als deze veel moeite heb moeten doen en volop te maken kreeg met oordelen van anderen, kan ik er achteraf met trots op terugkijken. Juist door de moeilijkste weg te kiezen, maak je namelijk een keuze waar jij volledig achter staat en waar jij volledig voor gaat, wat anderen ook vinden. Iets om trots op te zijn!

Niet zo moeilijk als het lijkt

Overigens hoeft de moeilijkste weg niet altijd moeilijk te zijn. Je hoeft niet in één keer het roer om te gooien. Het hoeft heus niet te betekenen dat je direct stopt met je baan, je studie beëindigt of een punt zet achter een jarenlange relatie. Zo simpel is dat alles immers niet. Maar in gesprek gaan met dierbaren, je opties overwegen of advies vragen aan een professional kan al een goede eerste stap zijn. Denk ook in mogelijkheden en blijf geloven dat die er zijn, zelfs als andere mensen je het tegendeel laten geloven. Ieder stapje is er één dichter bij jouw doel, zodat jij langzaamaan kunt wennen aan de onwennige nieuwe weg die je bewandelt.

Geloof in mogelijkheden

Misschien is dat laatste ook wel het belangrijkste. Geloof dat de moeilijkste weg niet per se moeilijk, maar vooral mogelijk is. Zie het niet als de moeilijkste weg, maar zie het als de optie waar jij voor wilt gaan. En geloof dat het lukt, juist omdat jij bereid bent alles op alles te zetten om er het beste van te maken. Niemand zegt dat het makkelijk zal zijn. Maar jij komt er echt wel!

Wanneer koos jij voor de moeilijkste weg?

Door Romy

Tikgrage theeleut. Nooit uitgekletst. Ik inspireer je graag om vaker vrolijk in het leven te staan. Dat doe ik door goudeerlijke en persoonlijke teksten te schrijven en liefdevolle tips te delen. Mét een vleugje humor.

Ik ben benieuwd wat jij vindt…

30 Reacties

 1. chucky1012

  Je hebt helemaal gelijk….
  Leuk onderwerp.
  Zo ben ik ook regelmatig.
  Dat ik de moeilijkste weg kies terwijl het makkelijker kan….

  Een fijne dag ;-)

  Antwoord
 2. bychristiana

  Helemaal met je eens; het kan je juist zoveel meer en nieuws brengen door eens niet voor de makkelijk(st)e weg te gaan. Vooral werkgelerateerd heb ik dat gemerkt. Dan is het eerst eng en moeilijk om bepaalde stappen te zetten, maar wanneer je dat dan eenmaal gedaan hebt, valt er een last van je schouders en gaan er opeens nieuwe deuren voor je open!

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Het is prachtig wat de moeilijkste weg je soms kan opleveren aan nieuwe kansen en (leuke) uitdagingen. Zeker op het gebied van je carrière kan dat je veel brengen.

   Antwoord
 3. Naomi

  Wat heb je dat prachtig gezegd! De laatste tijd heb ik heel vaak voor de moeilijkste weg gekozen door te doen wat goed voor mezelf was en daarbij niet altijd te doen wat anderen zouden willen of wat sociaal wenselijk is. En als je daar echt achter staat, kunnen veel mensen daar prima mee leven.

  Antwoord
  • Romy

   Helemaal waar! Mensen om je heen hebben vaak juist veel respect voor je als je je eigen pad uitstippelt en daar volledig achter staat en ervoor gaat. Wat mooi om te horen dat jij de afgelopen tijd steeds vaker je eigen pad hebt gekozen om daarmee te doen wat goed is voor jou.

   Antwoord
 4. Ilona Wielinga

  Mooi artikel en ik ben het helemaal met je eens! En uiteindelijk is het het belangrijkst dat je achter je eigen keuzes staat, en niet of anderen achter je keuze staan.

  Antwoord
  • Romy

   Absoluut! Je kunt het nooit voor iedereen goed doen, maar je kunt wel hard je best doen om het in ieder geval voor jezelf goed te doen :)

   Antwoord
 5. Audrey

  Ik denk dat de moeilijkste weg wel de weg is die je uiteindelijk het meest trots maakt. Het is niet makkelijk, maar je moet het soms wel doen voor je eigen geluk.

  Antwoord
  • Romy

   Klopt! De moeilijkste weg kan je veel geluk én trots opleveren. Makkelijk is het niet altijd om ervoor te gaan, maar uiteindelijk kan het je wel veel opleveren.

   Antwoord
 6. Anouk

  Je hebt helemaal gelijk! Ik weet eigenlijk niet wanneer ik voor de moeilijkste weg heb gekozen, ik ben ook niet iemand die voor de makkelijkste weg gaat. Ik denk dat ik er vaak een beetje tussen in zit :)

  Antwoord
  • Romy

   De middenweg is ook prima, toch?! Het is ook weer niet de bedoeling om voor de moeilijkste weg te gaan puur om moeilijk te doen. Maar als het goed (beter dan de makkelijke weg) voelt, is het wel het beste wat je je kunt doen :)

   Antwoord
 7. Daenelia

  Lange-afstands-relatie. Punt. Ik zou dat echt nooit meer doen, ook al heeft het me veel ‘opgeleverd’. Ik raad het niemand aan, overigens. Je moet wel ergens zeker weten dat het het waard is. En weet je, dat geldt voor mij altijd bij ‘de moeilijkste weg’, dat ik wel wil weten dat wat ik op het spel zet, mijn inzet, ook ergens toe leidt. Zonde van mijn tijd als ik een andere route fiets waardoor ik te laat op mijn eindbestemming ben, of dat blijkt dat er een wegafzetting is, of dat de weg zo onbegaanbaar is dat ik halverwege terug fiets. En dat kun je uitzoeken voor je vertrekt.

  Antwoord
  • Romy

   Een relatie op afstand lijkt mij inderdaad ook wel pittig. Fijn om te horen dat het uiteindelijk wel goed heeft uitgepakt en dat jullie die afstand nu niet meer tussen jullie hebben.
   Ik herken me wel in jouw punt over de moeilijkste weg. Zeker als je grote risico’s neemt, is het wel fijn om te weten dat het je iets kan opleveren en dat je ergens uitzicht op hebt. Ik wil ook wel graag minstens een klein beetje zekerheid hebben over de afloop.

   Antwoord
 8. Amy

  Yes girl, ik ben het helemaal met je eens. Ik vind het altijd iets heel moois als mensen buiten hun comfort zone gaan, alles op alles zetten om dat te bereiken wat ze voor ogen hebben… ondanks dat dat met vallen en opstaan gaat.

  Antwoord
  • Romy

   Inderdaad! Het is vaak heel mooi en bewonderenswaardig om te zien dat mensen ergens volledig voor gaan, ondanks tegenslagen of meningen van anderen.

   Antwoord
 9. Karin

  De vader van een vriendin zei vroeger altijd: “waarom de makkelijkste weg kiezen? De moeilijkste is veel leuker!”

  Antwoord
  • Romy

   Ha, wat een leuke en mooie uitspraak! Daar heeft hij zeker wel een punt :)

   Antwoord
 10. Giovanna Jansen

  Helemaal mee eens, de moeilijke weg is vaak de mooiste en de weg die het meest opleverde. Ik vond het boek ‘The road less traveled’ Scott Peck, over dit onderwerp, ook erg mooi.

  Antwoord
  • Romy

   Dat boek klinkt al prachtig. Ik ga de titel zeker onthouden :)

   Antwoord
 11. Meaghan

  Wat een mooi en inspirerend artikel! Soms is het inderdaad spannend om de lastige weg te nemen, maar het kan je uiteindelijk ook zo veel moois opleveren. Uiteindelijk weet je nooit helemaal zeker waar je pad naar leidt, ook niet wanneer je de makkelijke weg kiest. Dat kan ook altijd nog anders lopen of tegenvallen. Mijn ervaring is dat beide soms een risico kunnen zijn! Soms koos ik de makkelijke weg en leverde me dat helemaal niets op, maar dat is bij de moeilijke weg ook een aantal keer gebeurd. Alles gaat met vallen en opstaan en dat vind ik zo mooi aan het leven: het is een leerproces en je neemt je ervaringen en kennis met je mee om uiteindelijk een nieuwe weg te kiezen. Ik ben het ook helemaal eens met je artikel! Het belangrijkste is dat je de weg kiest die voor jou goed voelt en wat voor jou het beste lijkt, ongeacht wat anderen daarvan denken! :)

  Antwoord
  • Romy

   Wauw, wat een mooie reactie! Je het helemaal gelijk: zowel de makkelijke als de moeilijke weg kan risico’s met zich meebrengen en kan anders uitpakken dan je verwacht. Maar het belangrijkste is dat je doet wat goed voelt. En zelfs als het anders uitpakt dan je dacht, kan dat je nog wijze lessen en waardevolle inzichten opleveren :)

   Antwoord
 12. Evelyne

  Ik schreef laatst nog een artikel over mijn hobbelige weg die ik bewandel in het leven en het ook niet verkeerd is om eens een doodlopende zijstraat te nemen. Dat heb ik vooral geleerd. Welke richting je ook uitgaat, geen enkele is verkeerd.

  Antwoord
  • Romy

   Wat prachtig gezegd en je hebt volledig gelijk! Ook als een weg die je inslaat soms iets anders uitpakt, is dat niet erg. Ook dat kan je juist wijze lessen of waardevolle inzichten opleveren.

   Antwoord
 13. Silke

  JAAA, helemaal mee eens! Ik vind het altijd mooi als mensen de moeilijke weg kiezen. Soms kan dat ook betekenen dat het niet uitpakt hoe het gepland was, maar hoe dan ook een ervaring rijker :) Zelf kies ook graag de moeilijke weg. Soms lastig, maar over het algmeen pakt het zeker goed uit :) Mooie keuze ook die jij gemaakt hebt voor jezelf!

  Antwoord
  • Romy

   Dankjewel voor je mooie reactie! En inderdaad, zelfs als iets anders uitpakt dan verwacht, is dat niet erg. Je leert er altijd wat van. En als je ergens volledig voor gaat en er helemaal achter staat, kan dat bijna niet anders dan goed uitpakken :)

   Antwoord
 14. Maaike

  Wauw, heel mooi artikel en helemaal waar wat je zegt <3

  Antwoord
 15. Nikita

  Afgelopen week heb ik wel meer dan eens de moeilijke weg gekozen, met op top mijn studiebeslissing. Maar al die moeilijke wegen en beslissingen zorgen er wel voor dat mijn leven beter wordt en ik zelf ook gelukkig ben. De opluchting die ik nu heb en de rust, is onbeschrijflijk fijn. En de dingen die ik uit therapie heb gehaald, die helpen me nog elke dag. Zo geef ik nu een positieve draai aan mijn paniekaanvallen. Iets wat ik nooit zou kunnen denken, maar door er naar te kijken en me erin te verdiepen (hoe bang me dat ook maakt) heb ik er dingen uit geleerd. Soms is de beste weg niet altijd de makkelijkste, maar je wordt er achteraf voor beloond. Je krijgt een beter leven in de plaats. Ik heb angsten, maar ik wil me niet laten tegenhouden erdoor.

  Antwoord
  • Romy

   Prachtig gezegd! Ik denk inderdaad dat juist jouw moeilijke beslissing om te stoppen met je studie je uiteindelijk heel veel zal opleveren. Niet alleen nu een stukje opluchting en rust, maar op termijn ook het gevoel dat je je eigen keuzes kunt en mag maken en dat je voor jezelf mág kiezen. Het zijn juist dit soort keuzes waar je achteraf de meeste persoonlijke lessen uit kunt trekken :)

   Antwoord
 16. Saskia

  Oh ik heb vaak moeilijke wegen moeten bewandelen maar ze waren het inderdaad zeker waard… Soms moet je juist even daardoor heen en kan je daarna trots op jezelf zijn dat je dit op deze manier hebt gedaan.

  Antwoord
  • Romy

   Precies! De lastige weg levert vaak wel veel op én maakt je ook nog eens achteraf heel trots op wat je daarmee hebt bereikt.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recente blogs